Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

Zamieszczone przez pankracccy
    Po przeczytaniu 19 stron postów nadal "wiem, że nic nie wiem" ;-)

Nikt nie testował tej lampy z parasolką, "słoneczkiem", czy plastrem miodu, nikt nie opisał charakterystyki składu światła (tj czy "ładnie świeci" i jak prezentują się kolory i balans bieli), test z softboxem zobaczyłem tylko raz i to w wersji bardzo roboczej na portrecie 3/4.
    Ale tu nie ma co testować, to jakby testować obiektyw na 20D i 30D - efekty będą podobne jak inne quantuumy, zresztą można to uogólnić do wszystkich chińczyków, bo do pro lamp nie ma co porównywać
    A po co testować na różnych końcówkach? Będzie działać tak samo jak inna lampa. Różnice w temperaturze na pewno są, ale to tak samo jak fotografowanie linijek i sprawdzanie czy wszystko ok ;] Da się z tym żyć, ba nawet tego nie zauważysz na normalnych zdjęciach

Komentarz

• punky
      Początki nałogu
      • 2008
      • 483

Zamieszczone przez pankracccy
      super, bardzo pomocne wskazówki, a czy przypadkiem nie brakuje ci czasem mocy w tej lampie? Mam identyczny softbox i świecę w nim przenośną lampą Nikona SB 28 (LP 36) też na 1/2 mocy z podobnej odległości, a nie jest to jakaś super lampa.
      Prawdę mówiąc nie próbowałem świecić w południe, ale jestem prawie pewien ze mocy braknie. Czasami dochodzę do wniosku że trochę lepszym rozwiązaniem w plener byłaby ta o mocy 600Ws.

Co do wytrzymałości tego power pack'a, lampa błyskała przez 3 godziny zrobione może 80 zdjęć na 1/4, 1/2 mocy i ładowała się naprawdę szybko.
      Po powrocie do domu power pack nadal był naładowany.
      Myślę że deklarowane przez producenta 150 błysków na pełnej mocy to wartość realna.

Zamieszczone przez Arek_Gd
      Punky, a napisz jeszcze czy przy skręconej mocy na minimum lama błyska za każdym razem? W dwóch miejscach w sieci widziałem taką plotkę, ale dotyczyła starszych lamp quantuum, jak jest z dual power ?
      Powiem ci szczerze, że sprawdziłem dzisiaj i błyska za każdym razem na minimalnej mocy. Czasami nie zaskoczy mi Phottix, ale to inna bajka.
      R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Posiada ktoś taki wykres :
        dla Quantuumów?

Chce się komuś poświęcić 5min na pewne doświadczonko dla mnie?

1) Znaleźć ciemny pokój. W punkcie czwartym zdefiniuję "ciemny".
        2) Wstawić tam Quantuuma, najlepiej z jakimś mało wydajnym modyfikatorem (duży softbox, coś co pochłania dużo światła), ustawić 1/1, wycelować w ścianę z powiedzmy 3m.
        3) Aparat wycelować w ścianę tak, żeby w miarę 100% kadru było oświetlone przez lampę.
        4)Na aparacie ustawić
        iso : 100
        czas : x-sync aparatu
        przysłona : tak, żeby górka histogramu znalazła się mniej więcej na jego środku

Eksperyment : wydłużać czas na aparacie o jeden skok i robić zdjęcie, załóżmy, że aż do 1/15sec.

Ciemny pokój, to taki, w którym zdjęcie bez lampy przy 1/15sec, iso100 i przysłonie ustawionej wg powyższego zalecenia będzie bardzo czarne.

Eksperyment ma na celu zbadanie, jak długo trwa wygasanie błysku lampy Quantuum na pełnej mocy. Jeżeli pomiędzy 1/250 a 1/60 będzie duża różnica w histogramach, to znaczy, że błysk trwa długo.

Z góry dziękuję.

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

to jeśli już komuś zechce się robić takie ekperymenty to ja też poproszę o taki:

1) Ustawiamy lampe w ciemnym pokoju, z założonym softboxem ~90cm.
          2) Quantuuma wyzwalac bedziemy przez fotocele z lampy reporterskiej z funkcja HSS.
          2) Robimy zdjecie np sciany na pelnej mocy z czasem x-sync i przy ISO 100, przyslone dobieramy tak aby fotka byla w miare dobrze naswietlona.
          3) Ustawiamy czas 1/500s, reszta parametrow jak wyzej, oprocz przyslony, ktora dopieramy tak aby fotka byla identycznie naswietlona jak ta powyzej
          4) To samo powtarzamy z czasami 1/1000s, 1/2000s i 1/4000s (jak trzeba zwiekszamy ISO)
          5) Robimy identyczna fotke nasza lampa reporterska (zamiast Quantuuma) na czasie 1/2000s
          5) Podajemy wyniki eksperymentu na forum :-)
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Mam znajomą w Bydgoszczy co ma Quantuuma, postaram się do niej wpaść w ten weekend i potestuję.

sebcio80: zapomniałeś dodać, że błysk lampy systemowej jako wyzwalacz fotoceli powinien nie wpływać zbytnio na scenę

Komentarz

• Arek_Gd
              Bywalec
              • 2008
              • 249

Napiszcie czy warto kupować softboxy z quantuuma, na forum można znaleźć informacje że są one lepszej jakości niż pozostała chińszczyzna np z funsportu. Różnica w cenie to ok 35%.

Ja planuję do błyskania w pomieszczeniach 25-35m2 i czasem w plenerze 2 x 300ws i do tego 1 soft 80x120 i jedną oktę 120 . Czy na początek to wystraczy do portretu i do oświetlenia całej postaci ?

p.s. rozważam też zakup 1 x 600 i 1 x 300 , ale obawiam się że w pomieszczeniach 600tka może być za mocna, pomimo skręcenia 1/32 (bo takowe teraz są w sprzedaży)
              Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• chuba
                Bywalec
                • 2009
                • 173

Ja w pomieszczeniu 25 m2 używam 3x600Ws i nie ma tragedii. Zawsze możesz systemówką z fotoceli wyzwalać z krótkimi czasami. Natomiast jak ci zbraknie mocy, to nic nie zrobisz
                Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• punky
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 483

Zamieszczone przez chuba
                  J Zawsze możesz systemówką z fotoceli wyzwalać z krótkimi czasami.
                  Próbowałeś tego patentu na tych Quantuumach? Czy tylko czytałeś?

Poważnie interesuje mnie opinia osoby która to przetestowała samodzielnie.

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Zamieszczone przez punky
                    Próbowałeś tego patentu na tych Quantuumach? Czy tylko czytałeś?

Poważnie interesuje mnie opinia osoby która to przetestowała samodzielnie.
                    W sobotę będę testował.

Komentarz

• punky
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 483

Zamieszczone przez micles
                      W sobotę będę testował.
                      Daj tutaj znać jaki rezultat, bo nie tylko ja się tym interesuje.

Komentarz

• Arek_Gd
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 249

chuba, dzięki za info. Jeszcze to przemyślę

A co do softboxów, możecie napisać jakich używacie z quantuum'ami i czy podane przez mnie rozmiary są ok?
                        Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Zamieszczone przez punky
                          Daj tutaj znać jaki rezultat, bo nie tylko ja się tym interesuje.
                          Nie, nie dam. Wyniki przekażę Sergiuszowi, a on to wrzuci na swój portal i trzeba będzie wysłać SMSa. Oczywiście, że wrzucę.

Komentarz

• punky
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 483

Zamieszczone przez Arek_Gd
                            chuba, dzięki za info. Jeszcze to przemyślę

A co do softboxów, możecie napisać jakich używacie z quantuum'ami i czy podane przez mnie rozmiary są ok?
                            80x120 mam i jest okej.
                            www.afe.pl -----> najtaniej chyba

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Zamieszczone przez punky
                              www.afe.pl -----> najtaniej chyba
                              Dokładnie - też znalazłem ten sklep, jest taniej i wszystko ok. Kupiłem softboxa 60x90 z mocowaniem Bowens. Okazało się, że nawet "oryginalny" F&V dostałem

Dzisiaj natomiast kupiłem 1xw806 i uchwyt przegubowy - pewnie jutro dojdzie i też coś napiszę. Dodam jako ciekawostkę, że w806 w afe (wg specyfikacji na stronie) jest grubszy, cięższy, wyższy (295cm), ładowniejszy (20kg) i tańszy (72zł) w stosunku do tych z funsports (260cm, 6kg, 75zł). Jedyną różnicą której się dopatrzyłem na niekorzyść tych z afe to to, że głowica nie ma gwintu.

Komentarz

• Arek_Gd
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 249

Ja też mam kilka rzeczy od nich min blendę i uchwyty do mocowania EXów i faktycznie jestem z tego zadowolony biorąc pod uwagę stosunek cena / jakość.

Ale już w sotbox'y które dość często będą rozkładał chciałem bardziej zainwestować kupując np te z quantuum'a . Cena np 80x120 w afe to 154 zł a w quantuumie 250 zł. I jestem ciekaw czy warta dołożenia.

Komentarz

Pracuję...