Quantuum R+ Dual Power
Zwiń
X
-
-
Wydaje mi sie że te lampy są za słabe w plener. Kiedyś moją 300Ws wyciągłem na kablu do ogrodu i o wiele lepsze rezultaty mialem z 580ex z softem Lastolite niz ze studyjną 300tką. Pomijam kwestie 1/125 czy nawet 1/250 jak ktoś na jedynkę. Załózmy ze focimy w pełnym słońcu, chcemy mieć piekne niebieskie niebo z ładnymi białymi chmurkami, aby to porządnie oświetlić, wówczas 300 to za mało... może wiec zrób test w plenie i opisz jak to poszło.1Dmk2, 5Dmk2, Rolleiflex 6008, 300/2.8L IS, TCx1.4, 85/1.2L II, 70-200/2.8L, 24-70/2.8L, 100/2.8, 14/2.8L, 15/2.8 fish, LensBaby 3G, Elinki Ranger RX 2 główki, p-wizardy, 580tki, PW, ST i masa duperelów do strobist'a, do studia itp itd, rajdy samochodowe, portrety, kotlety,
blog - www.koteras.art.pl, ofi - www.markmedia.pl, slubna - www.slub.markmedia.pl, maxmodels - http://www.maxmodels.pl/markmedia.htmlKomentarz
-
ja w plenerze dopalam przez IR 580EX z parasolka, dlugo myslalem o tej lempie Quantuuma, ale doszedlem do wniosku ze na nic mi sie nie przyda, bo ja wlasiciwie w plenerze strzelam tylko na pelnych dziurach i czasy jakie wychodza sa najczesniej sporo krotsze od 1/500, wiec HS mam caly czas wlaczony w 580EX
jako ze zakupilem juz 3 lampe to mysle zeby polaczyc dwie kolo siebie + parasolka, kiedy mocy jest za malo
mysle ze w plener od lamp blyskowych studyjnych lepsze byloby ciagle oswietlenie - rzecz jasna problem z zasilaniem jest wtedy wiekszyOstatnio edytowany przez sebcio80; 3099.Komentarz
-
Dlatego własnie przydałaby sie jakaś opinia z testu tych lamp w terenie. IMO 580tki w terenie super sie sprawdzają. Potrzebujesz x-sync to masz dzieki IR, jak nie da rady po IR to po radiu tez polecisz, mobline, a z dopalaczami CP nie miękną na +3EV.1Dmk2, 5Dmk2, Rolleiflex 6008, 300/2.8L IS, TCx1.4, 85/1.2L II, 70-200/2.8L, 24-70/2.8L, 100/2.8, 14/2.8L, 15/2.8 fish, LensBaby 3G, Elinki Ranger RX 2 główki, p-wizardy, 580tki, PW, ST i masa duperelów do strobist'a, do studia itp itd, rajdy samochodowe, portrety, kotlety,
blog - www.koteras.art.pl, ofi - www.markmedia.pl, slubna - www.slub.markmedia.pl, maxmodels - http://www.maxmodels.pl/markmedia.htmlKomentarz
-
Lampy przyszły jakiś czas temu i w sumie przepracowały na bateriach 4 plenery.
Wnioski:
150błysków na pełnej mocy to raczej wartość życzeniowa producenta, na trzech aku średnia ilość wyszła około 130
pierwsze dwa aku przyszły jeden działa do dzisiaj a drugi padł na pierwszej sesji, oddany na gwarancji. Wymienili na nowy w około 10 dni. Nowy ponownie nie zbliżył się do granicy 150 błysków.
Ładują się całkiem sprawnie z baterii, kabel do zapalniczki wbrew temu co podawali w qantuum nie ma 10m (około 2m)Komentarz
-
czyli to nie ta jakość jakiej można by sobie życzyć.Lampy przyszły jakiś czas temu i w sumie przepracowały na bateriach 4 plenery.
Wnioski:
150błysków na pełnej mocy to raczej wartość życzeniowa producenta, na trzech aku średnia ilość wyszła około 130
pierwsze dwa aku przyszły jeden działa do dzisiaj a drugi padł na pierwszej sesji, oddany na gwarancji. Wymienili na nowy w około 10 dni. Nowy ponownie nie zbliżył się do granicy 150 błysków.
Ładują się całkiem sprawnie z baterii, kabel do zapalniczki wbrew temu co podawali w qantuum nie ma 10m (około 2m)1Dmk2, 5Dmk2, Rolleiflex 6008, 300/2.8L IS, TCx1.4, 85/1.2L II, 70-200/2.8L, 24-70/2.8L, 100/2.8, 14/2.8L, 15/2.8 fish, LensBaby 3G, Elinki Ranger RX 2 główki, p-wizardy, 580tki, PW, ST i masa duperelów do strobist'a, do studia itp itd, rajdy samochodowe, portrety, kotlety,
-
Same lampy są bez zarzutu, natomiast batery packi mocno rozczarowały. Oczywiście działa to jako tako i w sytuacjach awaryjnych jest jak się uratować, ale już wiem, że lepiej liczyć na prąd z sieci i szukać dojścia (wczoraj ciągneliśmy w sumie ponad 250m kabla do sesji od najbliższych zabudowań.)Komentarz
-
Panowie temat sie ciagnie a konkretnych wniosków brak.
Najlepiej bedzie jak ktos wezmie te lampki w plener i dodatkowo porowna moc tych lamp np z 550 czy 580 ex.przy takich samych parametrach. I wtedy sie okaze czy jest sens brac te lampki.Komentarz
-
a jak to działa z wyzwalaczami ?
myślę nad zakupem właśnie tych quantuumków x2 lecz nie mam ochoty babrac się między kablami a na pocket wizarty mnie po prostu nie stać. Myślę że gdy założę softbox na lampę to fotocela po prostu nie da rady a wątpliwości związane z wyzwalaczami phottixa nie dają mi spać po nocy. Kto się podzieli czym je wyzwala ?Komentarz
-
Używam wizardy,ale mam również wyzwalacze Quantuum,[poniżej 100PLN ] które spisały się w próbach w studio bez zarzutu.Myślę że to dobry i tani wybór.PozdrawiamKomentarz
-
przepraszam straszliwy laik zemnie jeśli chodzi o - co oznacza 1 kanałowy bądź 8 kanałowy ? zakładam to na sanki i po kłopocie ? czy muszę zakupić 2x by to podłączyć pod lampki ?Ostatnio edytowany przez Manaj; 25358.Komentarz
-
Niestety coś kosztem czegoś. Przy takiej cenie trudno, żeby wszystko było wybitnie wysokiej jakości. Na szczęście istnieje prąd w gniazdkach, gdy battery packi okażą się być przeciążone. Do fotografii jaką ja preferuje w zupełności ten cały mobilny sprzęt Quantuum wystarcza.Komentarz
-
odświeżam : )
i jak się sprawuje - myślę że coraz więcej osób je posiada bo od czasu premiery troszkę minęło. Szukam opinii bo dzielą mnie dni od dokonania tego oto zakupu
Komentarz
-
witam
Pytanie no 1
jak to wygląda wymiarowo i wagowo , przylatuje do pl na tydzień i mam zamiar kupić ten zestaw wejdzie w walizkę czy nie ?
Pytanie no 2
Jak sie sprawuje koledzy ten zestaw kopilibyście jeszcze raz czy dać se spokój.
Pozdrawiam Darekpare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....Komentarz

Komentarz