Dolina Rospudy - protest!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dwakufle

Napisałem kilka zdań.
    Wyparowały ?
    Jakaś forma cenzury, czy organ GW ?

Komentarz

• Tom01
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2600

Zamieszczone przez Kubaman
      buhahaha sorry nie mogłem się powstrzymać
      Powiedz mi w takim razie po co ty pływasz kajakiem? Rozczarowanie z powodu dzikiej natury i braku McKajak DriveIn

To doskonale pasuje jako uzupełnienie znanej postawy - "dlaczego w tych cholernych górach nie ma kolejki, a na górze restauracji? Człek tylko idzie do góry, a potem w dół i nic z tego nie ma".
      Mówiąc w wielkim skrócie: "Pierdzielicie Hipolicie". Sugeruję przeczytać jeszcze raz i zastanowić się o co mogło mi chodzić. O ile abstrakcja wyobrażenia siebie w kajaku, na rzece, przepływajacego iluśtam-kilometrowym odcinkiem wśród trzcin i niczego więcej, nie przekracza zdolności szanownego kolegi... ;-)

Pisanie o końcu spływów tą rzeką, rujnacją, zniszczeniem wyjątkowo rzadkich gatunkow fauny i flory jest daleko idącą demagogią, która, zważając na ilość postów w tym wątku, jest już męcząca.
      Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.
      Masz problem z kolorem, wal śmiało!
      e-mail: [email protected]

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

Zamieszczone przez dwakufle
        Napisałem kilka zdań.
        Wyparowały ?
        Jakaś forma cenzury, czy organ GW ?
        nie napisałeś nic - twój post nie figuruje jako skasowany. Musiałeś coś sknocić przy zatwierdzeniu, choć być może to opatrzność nas wsparła (albo inny organ).

Zamieszczone przez Tom01
        Sugeruję przeczytać jeszcze raz i zastanowić się o co mogło mi chodzić.
        panuje tu przykry zwyczaj, że jak się powiedziało coś i zostało obśmianym, to na siłę zmienia się znaczenie wypowiedzi. Niepotrzebnie.

W kwestii kajaków: spłynąłem Biebrzą, Krutynią i Czarną Hańczą z góry na dół, przepłynąłem sporo Mazur. Dlatego nie mogę jak ty opowiadać głupot o nudnych i nic nie wartych trzcinowiskach oraz wpływie ich występowania bądź nie na pewne rzadkie gatunki zwierząt. Kwestię celowości takiej turystyki przy zaprezentowanym przez ciebie podejściu pozostawię bez dalszego komentarza.

Zamieszczone przez sp4xkp
        To znaczy, że wszystko to co napisał ktoś inny od tego, który popiera eko-terrorystów, to bzdura???? Brawo,brawo.
        Bardzo proszę cię o przeczytanie wątku - w całości. Choć już sugerowałeś by go zamknąć, mam wątpliwości czy zadałeś sobie ten trud. Byłbyś zasobniejszy w wiedzę, a i zyskałbyś na wstępie nieco więcej życzliwości forumowiczów. Mamy tu kilku aktywnych i niezwykle rzeczowych zwolenników budowy w dzisiejszym kształcie i ich wypowiedzi są bardzo wartościowe. Jednak strona którą podlinkowałeś to w większości stek bzdur, a jeszcze gorzej bo ordynarnych przekłamań. Jeśli chcesz, mogę wypisać 20 grubych kłamstw w ciągu kilku minut - i to zupełnie bez emocji. Zamiast tego wolałbym jednak abyś poczytał ten wątek, bo inaczej będziemy powtarzać całą zabawę od nowa, tylko zapewne jak to już wspomniano w gorszym stylu.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Nasir
          Bywalec
          • 2007
          • 107

Dla Pana sp4xkp , który jest wzburzony tym że są ofiary śmiertelne na drogach Augustowa specjalnie wklejam linka z wcześniejszej dyskusji na tym forum.

Proszę sobie obejrzeć stan przejść dla pieszych w Augustowie

Dla mnie sprawa ta świadczy o hipokryzji lokalnych władz.

Proszę niech się Pan do tego ustosunkuje.

Proszę przeczytać do końca na ten temat zwłaszcza dyskusję między Biperkiem a Kubamanem (dobrych kilkanaście postów)

http://www.canon-board.info/showthre...=12742&page=70
          Ostatnio edytowany przez Nasir; 9203.
          EOS 400D , EF 400/5.6 L USM

Komentarz

• sp4xkp
            Coś już napisał
            • 2006
            • 77

Pan, Panie Nasir, nie musi mi pokazywać zdjęć z miejsc, które znam doskonale. Ale wyobraź sobie, że najczęstrzą przyczyną wypadków jest najechanie tira na tył samochodu, który zatrzymał się przed światłami lub przejściem dla pieszych. To co wypisuje siskom to bzdury. Wyobraź sobie postawienie świateł na każdym skrzyżowaniu. Czy ty zdajesz sobie sprawę, co by się wtedy działo??? Tu nie trzeba wielkiej wyobraźni. Tu potrzebny jest jedynie rozum.
            Ostatnio edytowany przez sp4xkp; 5899.

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

no właśnie, rozum i nieco fachowej wiedzy z budownictwa i drogownictwa. Dziwnym trafem w Krakowie na przelotowej trasie światła są co 200 metrów na dystansie kilkunastu kilometrów, a natężenie ruchu jest kilkukrotnie większe. Ale zrozumieć to trudno osobom nie mającym podstawowej wiedzy o projektowaniu ruchu drogowego.Tu nie ma co gdybać i opowiadać kłamstw o "dziesiątkach ofiar" tylko trzeba coś wiedzieć i myśleć.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Biperek
                Uzależniony
                • 2007
                • 593

no właśnie, rozum i nieco fachowej wiedzy z budownictwa i drogownictwa. Dziwnym trafem w Krakowie na przelotowej trasie światła są co 200 metrów na dystansie kilkunastu kilometrów, a natężenie ruchu jest kilkukrotnie większe. Ale zrozumieć to trudno osobom nie mającym podstawowej wiedzy o projektowaniu ruchu drogowego.Tu nie ma co gdybać i opowiadać kłamstw o "dziesiątkach ofiar" tylko trzeba coś wiedzieć i myśleć.
                A jakiej szerokości jest jest ta wasza przelotówka ? Pewnie nieco szersza niż 29-go Listopada w Augustowie. To jest właśnie wąskie gardło i tu jest najwięcej wypadków. Już to pisałem. A przejścia są nieco gęściej niż 200 m. Realia małego miasteczka są nieco inne.
                Pozdrawiam
                Marek/Biperek

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

Biperek, dyskusja zatacza koło, bo sp4xkp się nie chciało poczytać wątku.

Już pisałem, że obwodnica jest niezbędna, a światła jeszcze bardziej. I nie ma wymówki dla nikogo, że tych świateł wam jeszcze nie zamontowano. Realia sytuacji na drodze ocenia się natężeniem ruchu, a nie wielkością miasteczka - choć w tym wypadku akurat Augustów ma lepiej, bo ruch pieszych jest zdecydowanie mniejszy.

Czy może chcesz wytoczyć jakieś argumenty PRZECIWKO zainstalowaniu u was świateł, wysepek, kładek i poprawienia bezpieczeństwa ruchu? Abstrahując od obwodnicy, bo to tematy niezwiązane.
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• sp4xkp
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 77

Zrób zdjęcia tej trasy i pokaż.

Komentarz

• Biperek
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 593

Czy może chcesz wytoczyć jakieś argumenty PRZECIWKO zainstalowaniu u was świateł, wysepek, kładek i poprawienia bezpieczeństwa ruchu? Abstrahując od obwodnicy, bo to tematy niezwiązane.
                      Otóż związek jest. Kiedy obwodnica powstanie, to ruch lokalny będzie na tyle mały, że cała ta infrastruktura stanie się zbędna. To są właśnie realia małego miasteczka.
                      Pozdrawiam
                      Marek/Biperek

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

Zrób zdjęcia tej trasy i pokaż.
                        Zdjęcia są w tym wątku, wystarczy się postarać i je znaleźć.
                        Niestety, ani razu nie odpowiadasz na opinie przedpiśców. Skaczesz od tematu do tematu nawet nie próbując uzasadniać swoich racji, obalonych z taką łatwością. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że jedynie chcesz siać zamęt.
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Nasir
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 107

Pan, Panie Nasir, nie musi mi pokazywać zdjęć z miejsc, które znam doskonale. Ale wyobraź sobie, że najczęstrzą przyczyną wypadków jest najechanie tira na tył samochodu, który zatrzymał się przed światłami lub przejściem dla pieszych. To co wypisuje siskom to bzdury. Wyobraź sobie postawienie świateł na każdym skrzyżowaniu. Czy ty zdajesz sobie sprawę, co by się wtedy działo??? Tu nie trzeba wielkiej wyobraźni. Tu potrzebny jest jedynie rozum.
                          Tak jak myślałem. Relatywizacja faktu że brak świateł, brak wysepek i przejścia na zakrętach drogi 1x4 gdzie samochody się rozpędzają do dużych prędkości.
                          Dodatkowo przejścia dla pieszych źle oznaczone.

I to wszystko jest wina ekologów, a pan Topczewski może spać spokojnie, on już zdołał namieszać swoim. Wam plują w oczy a wy mówicie że deszcz pada.
                          EOS 400D , EF 400/5.6 L USM

Komentarz

• sp4xkp
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 77

Biperek, dyskusja zatacza koło, bo sp4xkp się nie chciało poczytać wątku.

Już pisałem, że obwodnica jest niezbędna, a światła jeszcze bardziej. I nie ma wymówki dla nikogo, że tych świateł wam jeszcze nie zamontowano. Realia sytuacji na drodze ocenia się natężeniem ruchu, a nie wielkością miasteczka - choć w tym wypadku akurat Augustów ma lepiej, bo ruch pieszych jest zdecydowanie mniejszy.

Jednopasmowa ulica. Światła co kilkadziesiąt lub kilkaset metrów. Cztery tysiące tirów dziennie zatrzymujących się na światłach, czekających i ruszających po to, by za kilkaset metrów znowu hamować, stać i ruszać smrodząc i hałasując przy tym niemiłosiernie.
                            Jak można porównywać Kraków ze swoją infrastrukurą drogową do Augustowa. Przecież to paranoja. Kilka pasm w jednym kierunku do wąskiej ulicy jednopasmowej.

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

Zamieszczone przez Biperek
                              Otóż związek jest. Kiedy obwodnica powstanie, to ruch lokalny będzie na tyle mały, że cała ta infrastruktura stanie się zbędna. To są właśnie realia małego miasteczka.
                              No właśnie nie. Przejście dla pieszych na zakręcie czteropasmowej drogi wylotowej z miasta to rzeźnia. Na tym przykładowym odcinku to nie tiry się rozpędzają do 100km/h, tylko kolesie jadący na dyskotekę sprowadzonym 20 letnim BMW.

Temat świateł, pisaliśmy już o tym, jest tematem zastępczym. Zwolennicy budowy w obecnym kształcie podają jako argument "dziesiątki" zabitych. Zabitych jest kilkanaście osób (co zresztą jest straszne), z czego nie wiadomo w sumie ile przez TIRy, a ile po weselu czy imprezie (to tak a propos kolorytu małych polskich miasteczek). Tych zabitych byłoby z pewnością dużo mniej gdyby odpowiedzialne osoby zaplanowały bezpieczny ruch w mieście. Skoro więc przez 15 lat nikomu brak bezpieczeństwa nie przeszkadzał, argument przeciwko zwolennikom wariantu alternatywnego jest fałszywy i służy jedynie to podbijania emocji. Tyle całego związku z budową obwodnicy w jednym lub drugim wariancie.

I tak na marginesie. Gdyby 15 lat temu ktoś odpowiedzialny postawił w Augustowie światła, kładki i wysepki, odseparował ruch lokalny i zadbał o ograniczenie prędkości drogowcy, ministerstwo transportu i pokrewni musieliby zbudować tę obwodnicę lata temu w tempie ekspresowym. A jeśli nie, to i tak TIRy pojechałyby inną drogą, choćby i 50 km na około. Dlatego nie wierzę w żadne argumenty i intencje dotyczące pośpiechu i dramatyzmu sytuacji przytaczane przez miejscowych decydentów i politykierów.
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Biperek
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 593

I to jest właśnie to o czym pisałem kiedyś. LUDZIE Z DUŻYCH MIAST WIEDZĄ LEPIEJ. Nie przykładaj "Krakowskiej" miarki do Augustowa.

Podam ci pewien przykład zupełnie nie związany ze sprawą ale dokładnie obrazujący podobny problem. Duży (jak na augustowskie warunki) sklep. W sezonie turystycznym 4 czynne kasy, terminal do obsługi kart płatniczych przy jednej. Kolejki jak diabli. Warszawiacy, Poznaniacy itd. pieklą się jak diabli, "oburzające, jak można tak źle organizowac obsługę klienta !). Miejscowi stoją cichutko, uśmiechają się do pań sklepowaych - głupki jakieś z prowincji.
                                Widzisz, my wiemy, że jak sezon się skończy, to w tym samym sklepie maksimum 2 kasy spokojnie obsłużą wszystkich. My wiemy, że inwestowanie pieniędzy w dodatkowy sprzęt, który będzie potrzebny 2 miesiące w roku to wywalanie pieniędzy. Nie musisz tego rozumieć, tak poprostu jest i nie próbuj nam ukłądać życia, tak jak ja nie mówię ci, jak masz żyć w Krakowie.
                                Pozdrawiam
                                Marek/Biperek

Komentarz

Pracuję...