Dolina Rospudy - protest!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

aqua, od samego początku trzymamy tę samą linię frontu, tylko dlaczego tak mało rzeczowo, a tak bardzo emocjonalnie to wszystko argumentujesz? Naprawdę, dla Rospudy zła/dobra opinia o ekologach nie ma znaczenia. A przecież tylko o Rospudę nam chyba chodzi?
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• galick

W zwiazku ze do Augustowa mam blisko postanowilem wybrac sie tam na fotki i zobaczyc to wszystko na zywo. Tak jak ktos wczesneij napisal jednakowe krzyze naprawde dziwnie wygladaly, jakby kupione hurtem. Wiele halasu robili oczywiscie mieszkancy, wyposazeni w sprzet, czesc oczywiscie chciala zaistniec medialnie i pchala sie przed kamery.
      Kazdy mowi o wariantach obwodnicy lepszych i gorszych.
      Nie wiem gdzie czytalem czy slyszalem ale najtanszym i najprostrzym rozwiazaniem tego problemu zadowolajacym wszystkich jest zamkniecie przejscia granicznego w Ogrodnikach. Rozwiazanie piekne ale pewnei tak samo nierealne

Komentarz

• slawi_3000
        Uzależniony
        • 2006
        • 568

Fajna galeria u kolegów z forum N:

http://tinyurl.com/37z9ob

Komentarz

• Biperek
          Uzależniony
          • 2007
          • 593

Zamieszczone przez galick
          Nie wiem gdzie czytalem czy slyszalem ale najtanszym i najprostrzym rozwiazaniem tego problemu zadowolajacym wszystkich jest zamkniecie przejscia granicznego w Ogrodnikach. Rozwiazanie piekne ale pewnei tak samo nierealne
          Nie chodzi ci przypadkiem o Budzisko ? Ogrodniki poniżej 8 ton chyba. Tak żeby być w zgodzie z faktami
          Pozdrawiam
          Marek/Biperek

Komentarz

• galick

Zgadza sie Budzisko, znow pomylilem przejscia pewnie daltego ze najczesciej w Ogrodnikach przkraczam granice
            Nastepnym razem postaram sie nei popelnic takiego bledu
            Spojrzenie ludzi z M
            http://klubkm.pl/forum/showpost.php?...&postcount=128
            Ostatnio edytowany przez Gość; 9577.

Komentarz

• Pogonus
              Początki nałogu
              • 2007
              • 295

Oprócz już dyskutowanych sprawa „Doliny Rospudy” ma też (niestety!) inną przykrą stronę. W przypadku „przegranej” strony rządowej przy obecnie obowiązujących uwarunkowaniach prawnych na bardzo długo będzie można zapomnieć o zatwierdzeniu już zaprojektowanych, a tym bardziej tworzeniu jakichkolwiek nowych powierzchniowych form ochrony przyrody !

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

podzielam twoje obawy Pogonus ale istnieje nadzieja, że nas znowu pogoni Unia (już to wszak zrobiła za realizację programu Natura 2000).
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Pogonus
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 295

Zamieszczone przez Kubaman
                  podzielam twoje obawy Pogonus ale istnieje nadzieja, że nas znowu pogoni Unia (już to wszak zrobiła za realizację programu Natura 2000).
                  Tak, ale decyzje o innych formach ochrony niż naturowe należą do władz lokalnych lub rządowych RP. Co to w praktyce oznacza, już doświadczam na codzień. Zresztą i w przypadku potencjalnych obszarów Natura 2000 rządzący będą wynajdywać tysiące pretekstów, aby ograniczyć lub wykluczyć presję Unii. Jeżeli dzisiaj większość samorządów lokalnych do szczebla wojewódzkiego włącznie była bardzo przychylna tworzeniu obszarów Natura 2000, to po przygodzie z Doliną Rospudy będzie to bariera praktycznie nie do pokonania, a to przecież one jako gospodarze terenu opiniują wnioski i dokumentacje projektowe!
                  Jakimi prawdziwymi, wielkoskalowymi katastrofami ekologicznymi może to grozić, podam na przykładzie planowanych do uruchomienia nowych kopalń węgla brunatnego w powiatach sompoleńskim i radziejowskim (Kujawy). Oba powiaty położone są w obrębie zlewni Noteci. W biegu tej rzeki jest cały ciąg jezior, wśród nich Gopło! Uruchomienie kopalń spowoduje nie tylko drastyczną zmianę stosunków wodnych na i tak ubogich w wodę Kujawach, ale bardzo negatywnie odbije się na stanie całej zlewni we wszystkich jej komponentach. Jednym słowem cały wielki region dostanie w d... tak, że tych strat w żaden sposób nie da się zrekompensować, a tym bardziej naprawić. Jedyna nadzieja i szansa na uchronienie się przed tą wizją pozostaje w obszarach Natura 2000, ale te trzeba ustanowić!
                  Ostatnio edytowany przez Pogonus; 8902.

Komentarz

• Biperek
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 593

Galick:
                    Nie musisz się tłumaczyć, mylić się jest rzeczą ludzką No chyba, że ktoś myli się w jakichś celach. Bardzo dobre zdjęcia (sporo znajomych twarzy). Pokazują prawdę, nie ma na nich tego jadu, który lał się z ekranów telewizorów. Takie mamy niestety media, im więcej mięcha tym lepiej Jako Augustowiak - wielkie dzięki.
                    Pozdrawiam
                    Marek/Biperek

Komentarz

• monisiek
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 185

a ja zastanawiam sie. widzielismy zdjecia tego co sie dzieje nad rospuda na forach nikkona i minolty. czy nie ma tam zadnego canonowca?
                      biperek nie robiles tam zadnych zdjec? chetnie zobaczylabym cos robione z twojej perspektywy jako najbardziej zainteresowanego
                      na cyberfoto wrzucano nawet zdjecia tirow na ulicach augustowa.
                      totalny zoltodziob z aparatem
                      -----------------------------------------
                      i Ty mozesz pomoc:
                      http://www.serce-malwiny.pl/index.php
                      http://www.wiktor.netoh.pl/historia.html
                      http://pancho2006.googlepages.com/malagosia
                      http://www.zuzannaszkudlarek.jms.pl/

Komentarz

• Biperek
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 593

Jak pisałem byłem w samy obozowisku jakieś 10, może 15 minut. Wolałem połazić po okolicy. Niestety plan był - zostawić rodziców i jechać nad j. Jałowe, ale policja nie puszczała samochodów w las. Poszedłem szlakiem paśników, ale nic nie "ustrzeliłem", za dużo ludzi łaziło po okolicy . Zdjęcia Galicka pokazują prawdę.
                        Pozdrawiam
                        Marek/Biperek

Komentarz

• Pogonus
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 295

Polityczne tło sprawy:

Komentarz

• galick

Zamieszczone przez monisiek
                            aczy nie ma tam zadnego canonowca?
                            Tam w przewadze byli canonierzy i dziwi mnie ze tu nie ma zadnego zdjecia, gdzie sie nei odwrocisz tam ktos z canonem stal.
                            Zamieszczone przez Biperek
                            Zdjęcia Galicka pokazują prawdę.
                            . Nie czepiam sie ale to nie moje fotki tylko znajomych, ja dalej z analogiem biegam i kitem. Na moje B&W spojrzenie trzeba bedzie jeszcze troche poczekac.

Komentarz

• tomalxx
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 216

Zamieszczone przez Pogonus
                              No cóż...

A nie mówiłem? :-(

Komentarz

• Pogonus
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 295

Zamieszczone przez tomalxx
                                No cóż...

A nie mówiłem? :-(
                                Ciekawe, co wymyślą, jeżeli plan zawiedzie? Obawiam się, że przegramy wszyscy.

Komentarz

Pracuję...