Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotoaloja
    Bywalec
    • 2007
    • 203

słuchajcie, mam bardzo ważne pytanie, którym już zamęczałam coniektórych chyba na priv i nadal mam wątpliwości, które wynikają wciąż z bariery językowej 9netowy tłumacz mi subtelnych różnic nie wyjaśni)

otóż.
    na każdym ze stocków jest inny interfejs itp. i w różny sposób się człowiek musi tam rejestrować i są różne, choć niby podobne opcje sprzedaży i kupna

no i.
    ja wciąż nie rozumiem, czy opcję Extended License zaznaczać przy fotkach. bo np. na dreamstime ta opcja jest do zaznaczenia za pomocą ptaszka przy wrzuconych już i zatwierdzonych zdjęciach, a jak czytam opis tej opcji o nazwie, którą powtórzę: Extended License, no to ja ją rozumiem w ten sposób, że Extended License polega na tym, że tę fotkę sprzedaję tylko na tym danym portalu i nigdzie więcej, a tak póki co nie chcę robić, chcę wszystkie fotki mieć na wszystkich portalach
    a np. na bigstockphoto można sobie wchodząc w zakładkę pt. Special Licensing ustalić dostępność wszystkich (lub tylko wybranych) fotek w sprzedaży ze specjalną licencją, czyli rozumiem, że ktoś sobie wykupi taką licencję na fotkę, np. terminy ma jakieś wyzbnaczone do jej używania itp., ale ja nadal mam tę fotkę na wszystkich portalach

uściślę ten wywód:
    czym się różni opcja Special Licensing od Extended License?
    chciałabym to raz na zawsze wyjaśnić i pojąć i już się tym nie kłopotać, pomóżcie please
    canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• mor_feusz
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1370

To to samo tylko innaczej nazwane - to znaczy ze ktos moze to drukowac na np. kubkach, kalenarzach itd. Za to dostajesz niezla kase (lepsza niz "normalnie"). Jesli nie chcesz zeby "twoje wypociny" szlajaly sie po jakichs kubkach, koszylkach to nie zaznaczaj - jesli nie masz nic przecie - zaznacz a wiecej dostaniesz

Komentarz

• fotoaloja
        Bywalec
        • 2007
        • 203

kurde, teraz zobaczyłam, że na dreamstime jest do zaznaczenia: Exclusive Image czy to to samo co tamto???
        canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• mor_feusz
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1370

EXCLUSIVE = tylko i wylacznie na jakims stocku. Jesli zaznaczysz to nie mozesz zdjecia wysylac na inne stocki (nie polecam, polecam za ot slownik oraz lekture danego stoc'ka - tam jest wszystko opissane - co i jak)

Komentarz

• Alzail
            Uzależniony
            • 2005
            • 574

nie, exclusive image to jest właśnie wysłanie zdjęcia na wyłączność, tak jak w Istocku exclusive photographer itp, fotoaloja, chodziło mi o pixelmana ale dzięki

PS: spóźniłem się ;]
            350D

Komentarz

• fotoaloja
              Bywalec
              • 2007
              • 203

polecam za ot slownik oraz lekture danego stoc'ka - tam jest wszystko opissane - co i jak
              słownika używam, ale słownik mi nie powie: tak, fotoaloja, dobrze to tłumaczysz i interpretujesz, masz rację fotoaloja, ty w ogóle jasteś fotoaloja świtna z angielskiego;PPP

itp. itd. ble ble ble

dz.
              canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• tatoke

PayPal

Proces weryfikacji, który opisał Morfeusz wygląda w ten sposób w przypadku brytjskich kont. Sprawa ma sie zupełnie inaczej jesli chodzi o polskie konta...
                Wiem bo pracuję w PayPalu

Konto bankowe służy tylko i wyłacznie do wypłacania tego co otzrymasz, jesli chcesz zweryfikowac konto MUSISZ dodać karte kredytową i weryfikacja nastepuje przy jej użyciu. Weryfikacja jest konieczna kiedy osiągniesz limit wypłacania ( 7000 PLN total, 2500 miesięcznie) lub limit wysyłania 1600 PLN total.

Jesli chcesz płacić używajac polskiego PayPal musisz użyć karty kredytowej lub środków uzyskanych od innych użytkowników.

PayPal jest "country specific service" więc przebywając w danym kraju można założyc tylko konto tego kraju ( w momencie rejestracji nastepuje przekierowanie na strone danego kraju).

Pozdrawiam

Komentarz

• iblip
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 59

mam takie pytanie:

zdjęcie zostało zaakceptowane na fotolii, ale nie można go znaleźć w wyszukiwarce. Wiem że musi minąć trochę czasu zanim będzie można je wyszukiwać, ale to już trwa jakiś tydzień...

to jest normalne?

np. kumpel wczoraj wysłał zdjęcia, a dzisiaj już można je znaleźć w wyszukiwarce...
                  "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

Zamieszczone przez tatoke
                    Proces weryfikacji, który opisał Morfeusz wygląda w ten sposób w przypadku brytjskich kont. Sprawa ma sie zupełnie inaczej jesli chodzi o polskie konta...
                    Wiem bo pracuję w PayPalu

Konto bankowe służy tylko i wyłacznie do wypłacania tego co otzrymasz, jesli chcesz zweryfikowac konto MUSISZ dodać karte kredytową i weryfikacja nastepuje przy jej użyciu. Weryfikacja jest konieczna kiedy osiągniesz limit wypłacania ( 7000 PLN total, 2500 miesięcznie) lub limit wysyłania 1600 PLN total.

Jesli chcesz płacić używajac polskiego PayPal musisz użyć karty kredytowej lub środków uzyskanych od innych użytkowników.

PayPal jest "country specific service" więc przebywając w danym kraju można założyc tylko konto tego kraju ( w momencie rejestracji nastepuje przekierowanie na strone danego kraju).

Pozdrawiam
                    Tak jak powiedzialem - posluguje sie tylko wersja UK poniewaz tu mieszkam. PL wersji nawet nie "obczajalem" myslalem ze to to samo (zawsze moge sie mylic). Zresta co to za roznica - czy z konta czy z karty pobieraja. Najwazniejsze ze bezpiecznie i prosto - to dla mnie sie liczy

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
                      słuchajcie, mam bardzo ważne pytanie, którym już zamęczałam coniektórych chyba na priv i nadal mam wątpliwości, które wynikają wciąż z bariery językowej 9netowy tłumacz mi subtelnych różnic nie wyjaśni)

otóż.
                      na każdym ze stocków jest inny interfejs itp. i w różny sposób się człowiek musi tam rejestrować i są różne, choć niby podobne opcje sprzedaży i kupna

no i.
                      ja wciąż nie rozumiem, czy opcję Extended License zaznaczać przy fotkach. bo np. na dreamstime ta opcja jest do zaznaczenia za pomocą ptaszka przy wrzuconych już i zatwierdzonych zdjęciach, a jak czytam opis tej opcji o nazwie, którą powtórzę: Extended License, no to ja ją rozumiem w ten sposób, że Extended License polega na tym, że tę fotkę sprzedaję tylko na tym danym portalu i nigdzie więcej, a tak póki co nie chcę robić, chcę wszystkie fotki mieć na wszystkich portalach
                      a np. na bigstockphoto można sobie wchodząc w zakładkę pt. Special Licensing ustalić dostępność wszystkich (lub tylko wybranych) fotek w sprzedaży ze specjalną licencją, czyli rozumiem, że ktoś sobie wykupi taką licencję na fotkę, np. terminy ma jakieś wyzbnaczone do jej używania itp., ale ja nadal mam tę fotkę na wszystkich portalach

uściślę ten wywód:
                      czym się różni opcja Special Licensing od Extended License?
                      chciałabym to raz na zawsze wyjaśnić i pojąć i już się tym nie kłopotać, pomóżcie please
                      special licensing i extended license to to samo i nie chodzi o włączność. Zaznaczając te opcje pozwalasz na szersze zastosowanie swoich fotografii.

wyłączność to exclusive - i jeśli w ten sposób oflagujesz fotkę to nie powinnaś jej publikować na innych stockach

kumpel wczoraj wysłał zdjęcia, a dzisiaj już można je znaleźć w wyszukiwarce...
                      to że twojego nie widać jest bardzo dziwne - na pewno Ci ją zatwierdzili?

Pozdr.
                      Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• rachwal
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 125

Zamieszczone przez tatoke
                        jesli chcesz zweryfikowac konto MUSISZ dodać karte kredytową i weryfikacja nastepuje przy jej użyciu.
                        ... badz karta platnicza z mozliwoscia placenia przez siec czyli taka, ktora posiada numer CVC (3 cyfry po numerze karty). Przyklad, karta Visa Electron w Inteligo.
                        obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• pixelman

Zamieszczone przez Alzail

PS2: możesz napisać jak robisz te wszystkie zdjęcia z wodą? jak uzyskujesz takie białe tło, akwarium masz oklejone białymi plakatami ? ;]
                          Trochę późno ale szczerze Ci powiem, że tak, mam akwarium oklejone z tyłu białą folią. Tak że dobrze kombinujesz , aczkolwiek sposobów napewno jest więcej.

Komentarz

• arturs
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4196

Zamieszczone przez rachwal
                            ... badz karta platnicza z mozliwoscia placenia przez siec czyli taka, ktora posiada numer CVC (3 cyfry po numerze karty). Przyklad, karta Visa Electron w Inteligo.
                            No to chyba nie do końca tak jest - własnie sprawdziłem kartę Visa Electron - na karcie jest numer CVC i paypal nie zaakceptował karty..

Pozdr
                            Artur
                            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Sielan
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 127

Zamieszczone przez iblip
                              mam takie pytanie:

zdjęcie zostało zaakceptowane na fotolii, ale nie można go znaleźć w wyszukiwarce. Wiem że musi minąć trochę czasu zanim będzie można je wyszukiwać, ale to już trwa jakiś tydzień...

to jest normalne?

np. kumpel wczoraj wysłał zdjęcia, a dzisiaj już można je znaleźć w wyszukiwarce...
                              Niestety, po wprowadzeniu fotolii w wersji 2 to normalne. Musisz sie uzbroić w cierpliwość. Ja sie wylogowuję i szukam jakiegoś starego swojego pliku, przez nie wchodzę do galerii i klikam na tym, którego nie widać. Następnego dnia już je widać w bazie. Może to przypadek, ale póki co sposób jest skuteczny.
                              30D + szpargały

Komentarz

• robgr85
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1719

Zamieszczone przez Sielan
                                Niestety, po wprowadzeniu fotolii w wersji 2 to normalne. Musisz sie uzbroić w cierpliwość. Ja sie wylogowuję i szukam jakiegoś starego swojego pliku, przez nie wchodzę do galerii i klikam na tym, którego nie widać. Następnego dnia już je widać w bazie. Może to przypadek, ale póki co sposób jest skuteczny.

widać jestem jakiś wyjątkowy, od czasu wprowadzenia fotolii v2 uploadowałem kilka fotek i wszystko działa tak jak należy...
                                Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

Pracuję...