Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
ahahaha, TOMEKDE, uśmiałam się z Twojego pisania))
a no właśnie ... sam nie wiem, moja masochistyczna potrzeba najbielszej bieli pewnie po części wynika z braku doświadczenia w konfrontacji z redaktorstwem na stockach, mam parę słusznych koncepcji fotograficznych właśnie z bielą w tle i trochę się obawiam że się nakombinuję a oni doczepią się do tła
no gdybaj dalej teoretycznie, aż z pewnością kasę zapłaci Ci właściciel tego forum za nabijanie kolejnych postów i kliknięć na stonkę;DDD
szkoda że nie mam takiego halogenu wtedy zrobiłbym próbę, do jednego testu nie będę go kupował bo nie ma sensu
no zrobisz jak uważasz, ale ja po prostu poszłam i po prostu kupiłam dwa halogenowe reflektory w takim sklepie wiesz, jak castoramy, obi itp., już nie pamiętam nawet gdzie i sądzę, że niedługo mi się ten wydatek zwróci (chociaż ten, na razie)
fotoaloja
oglądałem Twoje portfolio na jakimś tam stocku, masz całkiem fajne fotki, czy te z białym w tle są fotoszopowane?
tak, są zarówno oświetlane halogenicznie (ech, co za wyraz;DDD) oraz są szparowane w PS cokolwiek to znaczy i ktokolwiek to wie (lrzywymi, różdżką i pędzelkiem z białą farbą też poprawiane niektóre)
druga rzecz to mam pytanko z czego robisz te różnokolorowe tła? to jakiś karton?
karton mam
Kurde chyba za dużo myślę o tym a za mało działam jak tak dalej pójdzie zrobię doktorat ze stocków nie wrzucając na nie ani jednego zdjęcia
hahahaDD, pisz ten doktorat, może jakiś rozdział też strzelę;DDD, chociaż ja to akurat i działam i gadam, ale pogadać też trzeba trochę
rób fotki i testuj na stockach, myślę, że to najlepsza szkoła
Qbexus
z tym czasem do nie do końca jednak chyba tak jak piszesz, zobacz tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25898
a jak doświetlasz to tło? od tyłu? no bo jak wsadzić JH6800 do namiotu ???
no i właśnie co z tym światłem zastanym, sam zastanawiam się czy zaciemniać pokój czy nie, co biorąc pod uwagę fakt że na zdjęcia mam głównie czas w nocy nie będzie wcale takie trudne, jak Ty robisz?
fotoaloja
bo widzisz ja mam już takie wrodzone zboczenie, że zanim się za coś wezmę to muszę przegryźć całą teorię jak kupowałem dziecku wózek to przez pewien czas byłem chyba najlepiej zorientowanym ojcem w tym kraju w producentach, rodzajach materiału, szczerze mówiąc zakasowywałem nawet sprzedawców i tak jest ze wszystkim. Nauczyłem się już z tym żyć i nawet specjalnie mnie to nie męczy tyle tylko że trochę spowalnia działanie ale za to jest spora szansa że za jakiś czas (jeśli się nie zniechęcę) forum wzbogaci się o nowego omnibusa z dziedziny packshotowania.
co do halogenizacji to ja już zakupiłem żarówki błyskowe JH6800, czekałem na nie chyba z miesiąc bo płynęły z Chin, czekałem i nie chciałem innych (o mniejszej mocy) bo takie same kupiła guru Matka_Wariatka, a teraz walczę z tym nadmiarem światła nie wspominając już o tym że jeszcze trochę takich sytuacji jak strzał lampy prosto w oczy bo przez nieuwagę machnąłem ręką przed fotocelą i chyba oślepnę
ale ja się nie poddaję bo mam straszne parcie na packshoty więc najbliższą, wolną od obciążeń porannego wstawania noc poświęcam na sesję
P.S. ostatnio sąsiad pytał mnie co spawam wieczorami w pokoju
chociażby dla takich chwil warto się w to bawić
bo widzisz ja mam już takie wrodzone zboczenie, że zanim się za coś wezmę to muszę przegryźć całą teorię jak kupowałem dziecku wózek to przez pewien czas byłem chyba najlepiej zorientowanym ojcem w tym kraju w producentach
hiehie, ciekawe jak się zabierałeś do zrobienia dzidziusia;DDD;PPP
hahahaha
co do halogenizacji to ja już zakupiłem żarówki błyskowe JH6800, czekałem na nie chyba z miesiąc bo płynęły z Chin, czekałem i nie chciałem innych (o mniejszej mocy) bo takie same kupiła guru Matka_Wariatka, a teraz walczę z tym nadmiarem światła
ahahaha, no tym mnie zabiłeś, popłakałam się a rodzina mnie z pokoju wyrzuca, bo za głośno się z monitorem zachowujemyDD
ale ja się nie poddaję bo mam straszne parcie na packshoty więc najbliższą, wolną od obciążeń porannego wstawania noc poświęcam na sesję
no z niecierpliwością będę czekać na Twoje fotki w galerii, już się boję ilości słów kluczowych, długości tytułów i innych niespodzianek;P
ostatnio sąsiad pytał mnie co spawam wieczorami w pokoju
chociażby dla takich chwil warto się w to bawić
tomekde mi z testów wyszło że i przy czasie 1/60 i 1/200 naświetlenie jest takie samo bo błysk i tak trwa krócej jak 1/200. To o czym tam pisałeś to czas synchronizacji czyli jak przegniesz to lampa błyska w momencie gdy przysłona nie jest całkowicie otwarta. A 1/60 to standard dla lamp. Lampy nie wkładam do namiotu tylko świece z boku góry zależy ale mam zrobiony duży namiot. A jak masz za dużo światła przykryj czymś lampy i tyle. Możesz nawet białe skarpetki na nie założyć Zresztą zerknij tu http://canon-board.info/showthread.php?t=18579
Czy możecie mi napisać, ile trzeba nazbierać żeby móc wypłacić pieniądze z poszczególnych stocków? Wiem, że na Dreamstime to 100 $, na SX - 50 $. Nie wiem ile jest na Fotolii, BigStockPhoto i 123...
Jeśli jest to gdzieś napisane - przepraszam, ale nie jestem w stanie przekopać się przez te 100 stron
Qbexus
z tym czasem do nie do końca jednak chyba tak jak piszesz, zobacz tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25898
a jak doświetlasz to tło? od tyłu? no bo jak wsadzić JH6800 do namiotu ???
no i właśnie co z tym światłem zastanym, sam zastanawiam się czy zaciemniać pokój czy nie, co biorąc pod uwagę fakt że na zdjęcia mam głównie czas w nocy nie będzie wcale takie trudne, jak Ty robisz?
do namiotu nie wstawiasz lamp, tym bardziej halogenów (spalisz namiot). Oświetlasz ścianki namiotu, dzięki czemu światło jest ładnie i równomiernie rozproszone.
a rano wysyłałeś w weeekend czy w środku tygodnia (idąc tą teorią :P)... trzeba spróbować :P
hehe, znow mi sie sprawdzilo, wieczorem odrzut, rano approved.
szczegolnie zmieniaja zdanie na SS wzgledem odrzutow z powodu "Limited commercial value due to framing, cropping, and/or composition" 8)
Czy możecie mi napisać, ile trzeba nazbierać żeby móc wypłacić pieniądze z poszczególnych stocków? Wiem, że na Dreamstime to 100 $, na SX - 50 $. Nie wiem ile jest na Fotolii, BigStockPhoto i 123...
Jeśli jest to gdzieś napisane - przepraszam, ale nie jestem w stanie przekopać się przez te 100 stron
Na Fotolii dowolna kwota, ale poniżej 50$ jest pobierana prowizja 1$
123 wysyła kasę automatycznie w miesiąc po tym jak uzbiera się minimum 100$
iStock minimum 100$
Na SS wysyłają automatycznie co miesiąc ale nie mniej niż 100$
Big Stock nie pamiętam
Kwoty dotyczą przelewów na moneybookers (polecam) i pay-pal, jeśli chodzi o czeki to sprawa wygląda inaczej i jest bardziej skomplikowana.
I szczerze mówiąc nie mam o tym zielonego pojęcia.
fotoaloja
dzidziuś został skonstruowany przy wykorzystaniu zwierzęcej części mojej natury , działającej na zasadzie instynktu, i zaręczam że nie przygotowywałem się do tego teoretycznie, a nawet nie wykonywałem żadnych rozgrzewających ćwiczeń gimnastycznych
Qbexus
dobry ten link co podałeś, jak to czytałem to przypomniał mi się Adam Słodowy, który robił wszystko z tego co, jak zapewniał, każdy ma pod ręką
widzę że dobry z Ciebie kombinator (w sensie pozytywnym) i to pewnie popłaca
doszedłem do wniosku ze skonstruuję sobie coś na kształt stołu z plexi na którym postawię namiot i w razie draki będzie go można doświetlać z dołu, taki stół to chyba szczyt moich możliwości manualnych i z pewnością niezła próba cierpliwości której brakuje mi do takiego majsterkowania, już sobie całość poukładałem w głowie teraz tylko (?!?) trzeba to zrobić
robgr85
nie no stary z tym wstawianiem lampy do namiotu to żartowałem :grin: domyślam się że mogłoby się to skończyć katastrofą poza tym pewnie wypełniłaby cały kadr, gdzieś widziałem fajny schemat oświetlania sceny przy portretach, tam sprawa jest o tyle prostsza że jest sporo miejsca na odpowiednie ustawienie światła, głównie tego na tło, namiot ma swoją ograniczoną przestrzeń, teraz już wiem że idealnie byłoby mieć trzy lampy, dwie z boków dają flash na przedmiot trzecia tak jak pisał Qbexus może błyskać na tło, jeszcze lepiej gdyby miały regulowaną moc, wtedy to już pełnia szczęścia, nie będę jednak już nic mieszał, jakoś poustawiam te graty które już mam, planuję uzyskać duże dochody ze stocków wtedy nakupuję sobie więcej gadżetów
przy okazji chciałbym poruszyć temat fotografowania ludzi na stocki, macie jakieś patenty na modelki / modelów? oczywiście chodzi o koszty z tym związane, pewnie zawodowcy (albo pseudo zawodowcy) winszują sobie niezłe stawki za godzinę pozowania, ktoś próbował już nagabywać jakieś młode studentki w tym niecnym celu? z jakim skutkiem?
Na Fotolii dowolna kwota, ale poniżej 50$ jest pobierana prowizja 1$
123 wysyła kasę automatycznie w miesiąc po tym jak uzbiera się minimum 100$
iStock minimum 100$
Na SS wysyłają automatycznie co miesiąc ale nie mniej niż 100$
Big Stock nie pamiętam
Kwoty dotyczą przelewów na moneybookers (polecam) i pay-pal, jeśli chodzi o czeki to sprawa wygląda inaczej i jest bardziej skomplikowana.
I szczerze mówiąc nie mam o tym zielonego pojęcia.
Bartosz, na SS można sobie teraz ustawić minimum na 75 $. Bigstock płaci od 30 $, Stocexpert od 50.
Aaaa, pisałeś, że nie masz zdjęć na Bigstock bo skomplikowane jest dodawanie - ostatnio bardzo uprościli, zobacz. Chociaż sprzedaż tam jest zdecydowanie mało imponująca.
Tomek, najtańsi modele to rodzina i znajomi . Zwłaszcza dzieci.
omek, najtańsi modele to rodzina i znajomi . Zwłaszcza dzieci.
być może coniektórzy się zmartwią czy też obruszą, nieważne, nie moja to sprawa
ale zastanawiałam się nad tym foceniem ludzi i doszłam do wniosku, że nie zdecydowałabym się na fotografowanie mojego dziecka ani żadnego innego w celu wysyłki na stocki
myślę, że jest to po pierwsze chyba nieco na bakier z prawem, ale to by trzeba było zapytać dokładnie prawnika (ktoś bliski mi powiedział, że sprzedaż zdjęcia dziecka do nieznanych i niemożliwych do zweryfikowania źródeł jest niezgodne z przepisami mówiącymi o tym, że nawet w normalnej reklamie jak np. w TV dziecko nie może reklamować produktów czy też usług, ktrych nie rozumie i które nie są 'przeznaczone' dla niego, niepełnoletniej przecież i kształtującej dopiero swoją osobowość jednostki)
po drugie i to w/g mnie ważniejsze, myślę, że dziecko, którego fotki są na stockach, może podlegać niedobrym czynnikom, sprzyjającym postawie np. ekshibicjonistycznej itp., albo wyrośnie małynarcyzek
no ja w każdym razie, nie chciałabym aby moje dziecko siedziało często przy monitorze i sprawdzało ileż to razy jego zdjęcie zostało kliknięte czy kupione
nie chcę nawet zagłębiać się mocneij w problem jaki może się w dziecku zrodzić
ciekawe co wy na to co powyżej napisałam?
brzydko mówiąc: taki mały handelek dzieckiem, fe
Ja sprzedaję też męża, siostrę, bratanków, siostrzeńca, tatę ... a fe.
Co gorsza, wszyscy się cieszyli jak dzicy kiedy zdjęcie mojej siostry z dzieciakami ukazało się w "Tygodniku Powszechnym" .
witam wszystkich.
czy możecie mi powiedzieć czy na serwisie www.sxc.hu zarabia się jakieś pieniądze czy tam tylko się robi wystawkę swoich fotek bez możliwości zarabiania.
Komentarz