Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
reno, ja napisałam wyłącznie o moim spojrzeniu na sprzedaż fotografii dzieci, o dorosłych nie wspominałam, dorosły sam podejmuje decyzje i ponosi ich konsekwencje
piszę to, aby uściślić i być dobrze zrozumianą i aby temat nie zszedł na niepotrzebne tory
jeśli mąż się godzi na zdjęcia to ok., fajnie, że go to cieszy
co innego jednak sądzę jest w przypadku dziecka, takie jest obecnie moje zdanie w tym temacie i chyba się nie zmieni
witam wszystkich.
czy możecie mi powiedzieć czy na serwisie www.sxc.hu zarabia się jakieś pieniądze czy tam tylko się robi wystawkę swoich fotek bez możliwości zarabiania.
Marcin.
na sxc.hu udostępniasz swoje fotki za darmo... sam tam zaczynałem możesz nauczyć się tam podstaw jakie rządzą stockami...
@fotoaloja - ja sprzedaję brata :P, trochę chyba przesadzasz z tymi narcystycznymi teoriami - dzieciak się cieszy że może kiedyś zobaczy swoją fotę gdzieś w prasie/sieci etc - młody kasy za to nie dostał i tak już zostanie. Do popadnięcia w narcyzm to chyba trzeba silniejszych bodźców...
ciekawa kwestia
ja kiedyś wykorzystałem swoje zdjęcie ślubne w jednym z projektów okładek, potrzebowałem młodej pary a wtedy jeszcze nie miałem pojęcia o stockach (były to czasy kolekcji corela), na zdjęciu nasze twarze były zupełnie niewidoczne (moment siarczystego pocałunku ) i nie miałem z tym żadnych problemów do czasu jak jakiś czas potem nie zobaczyłem tej pozycji na półce w hipermarkecie, przyznam szczerze że jakoś głupio się poczułem - nie wiem dlaczego ...
w związku z tą dramatyczną historią :wink: postanowiłem więcej nie ryzykować i nie myślę o wykorzystywaniu bliskich mi osób do zdjęć, może to głupie, irracjonalne - bo powiem szczerze że nie potrafię tego jakoś logicznie uzasadnić. O dziecku nie myślałem bo na razie snuję wizje dot. osób nieco starszych - mam kilka pomysłów na starszą grupę wiekową.
bartosz108
Wskazana przez Ciebie strona już jest w ulubionych, będę dokładnie ją lustrował. Piszesz że korzystałeś - dlaczego nie korzystasz nadal? jakieś złe doświadczenia? a może po prostu brak zapotrzebowania?
Reno ma rację - rodzina i znajomi to najtańsi modele, i pewnie całkiem fajnie się z nimi pracuje (lepszy kontakt) zresztą z tego co obserwuję spora grupa ludzi właśnie w ten sposób działa. Dziwne ale wydaje mi się że mniejsze opory miałbym w wykorzystaniu wizerunku swojego małego dziecka (które zmienia się z miesiąca na miesiąc), dalszej rodziny, znajomych (ee tych to już w ogóle ), niż własnej żony?
chyba jestem jakiś staroświecki
Co do wykorzystywania rodziny i znajomych to staram się tego nie robić, ale jak trzeba to się nie krępuję.
Sam pozowałem do zdjęć ilustracyjnych i to czy ktoś mnie zobaczy na półce w hipermarkecie czy w sexshopie to mam generalnie w nosie.
Traktuję wizerunek jako narzędzie do pracy a nie jako coś świętego, czego nie można pokazywać bo się zepsuje hihi.
oczywiście, że prawdopodobnie przesadziłam z ta wizją spaczenia narcystycznego dziecka 'stockowego', zrobiłam to celowo, taki mały zabieg w celu podkreślenia wagi problemu
dla mnie to ogólnie jest problem i jak widzę nie tylko dla mnie(powyżej piszą ludki o tym)
każdy ma inaczej zakreślone granice i inaczej na to patrzy
akurat jestem osobą, która po pierwsze nieco publiczną ma pracę, po drugie interesuje się psychologią, m.in. rozwojową, po trzecie wreszcie, pracuje z dziećmi
ani swojej twarzy bym nie posłała tam, ani dziecięcej
co innego męża, wujka, cioci, ich sprawa, chociaż też bym się chyba wahała
ale co tam!
dziś na jednym ze stocków kupili mi 4 fotki, razem zarobiłam 24 zł jednego dnia, więc mam nadzieję, że mimo wszystko zarobę na samych zdjęciach obiektów itp., obejdzie się bez wysyłania zdjęć, które budzą moje wewnętrzny sprzeciw
nadal pozostaje dla mnie ciekawą kwestia prawna: czy nie jest czasem wbrew prawu posyłanie zdjęć dzieci na stocki, może kiedyś znajdę odpowiedź
akurat jestem osobą, która po pierwsze nieco publiczną ma pracę, po drugie interesuje się psychologią, m.in. rozwojową, po trzecie wreszcie, pracuje z dziećmi
ani swojej twarzy bym nie posłała tam, ani dziecięcej
co innego męża, wujka, cioci, ich sprawa, chociaż też bym się chyba wahała
ale co tam!
dziś na jednym ze stocków kupili mi 4 fotki, razem zarobiłam 24 zł jednego dnia, więc mam nadzieję, że mimo wszystko zarobę na samych zdjęciach obiektów itp., obejdzie się bez wysyłania zdjęć, które budzą moje wewnętrzny sprzeciw
nadal pozostaje dla mnie ciekawą kwestia prawna: czy nie jest czasem wbrew prawu posyłanie zdjęć dzieci na stocki, może kiedyś znajdę odpowiedź
też mam publiczną pracę, i raczej siebie samego nie pokażę na stockach, a jeśli już to w takiej formie że rozpoznanie mnie graniczy z cudem :P
gratuluję sprzedaży, widać że Ciężka praca włożona w obróbkę, przygotowanie zdjęć zaczyna procentować
przesyłając fotkę dziecka, musisz dodać model release podpisany przez rodziców - to funkcjonuje już bardzo długo, i myślę że gdyby było coś nie tak to już dawno by cała instytucja model release dla dzieci upadła.
Traktuję wizerunek jako narzędzie do pracy a nie jako coś świętego, czego nie można pokazywać bo się zepsuje hihi.
Muszę przedstawić ten argument mężowi , bo my również zastanawiamy się nad fotografowaniem naszych dzieci do stocków. On ma trochę większe opory niż ja, ale chyba coraz bardziej skłaniamy się ku temu pomysłowi.
Ja sprzedaję zdjęcia na stockach od kilku miesięcy, z różnym skutkiem ale widzę tendencję wzrostową wraz z rozbudową portfolio. Najlepiej szło mi na SX, ale od czasu jak przestali szybko akceptować zdjęcia, to znacznie sie pogorszyło
Zamieszczone przez fotoaloja
Fotoaloja, gratuluję. Gdzie ci się to udało?! ;-) Mi się czasami udaje kilka DL, ale nigdy na na jednym stocku ??: . No i nigdy nie zarobiłam 24 zł za 4 zdjęcia. Tylko raz sprzedałam fotkę na SX za 5 $. A tak to średnia wychodzi 1$. Czasem złości mnie Dreamstime, bo tam mam nieraz mam zaledwie 0,25 $ i to za rozmiar maximum.
Jeśli idzie o wizerunek dzieci, to myślę, że robgr85 ma rację z tym MR podpisanym przez rodziców. Funkcjonuje to na całym świecie od dawna, więc sądzę, że jest prawnie ok.
przesyłając fotkę dziecka, musisz dodać model release podpisany przez rodziców
no właśnie, więc rodzic tak jakby 'handluje' twarzą dziecka
- to funkcjonuje już bardzo długo, i myślę że gdyby było coś nie tak to już dawno by cała instytucja model release dla dzieci upadła.
no może, nie wiem, tak tylko powtórzyłam wątpliwość znajomego na temat, mam nadzieję, że jest ok.
jak zajdę w ciążę, to brzuch sfotografuję, brzuch nie potrzebuje model release
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dziś kolejne 5 DL
3 na jednym stocku, ale taniej niż wczoraj, bo rozmiary S
Ostatnio edytowany przez fotoaloja; 11715.
Powód: Automerged Doublepost
no właśnie, więc rodzic tak jakby 'handluje' twarzą dziecka
no może, nie wiem, tak tylko powtórzyłam wątpliwość znajomego na temat, mam nadzieję, że jest ok.
jak zajdę w ciążę, to brzuch sfotografuję, brzuch nie potrzebuje model release
dziś kolejne 5 DL
3 na jednym stocku, ale taniej niż wczoraj, bo rozmiary S
puki dziecko nie ma ukończone 18 lat rodzic może zezwolić na wiele, m in na publikację jego zdjęcia...
fotografowanie ciężarnego brzucha dla stock'u jest handlem dziećmi nienarodzonymi
na różnych
ale może to taki miałam tylko moment, nie napalam się zbytnio
a ja zrozumiałem że miałaś taki boom na jednym ze stocków , tak czy siak jak sama zapewne zauważyłaś taka ładna seryjka pobrań dodaje zapału do całej zabawy w microstock
no miałam wczoraj i przedwczoraj dwa bum na dwóch różnych stockach
na jednym 4(stockplus), na drugim 3(123rf) fotki
za karę dziś ani jednej na żadnymDD
ale byliśmy na grzybach i zjem sobie grzybki w nagrodę, za ciężkie trudy i dzisiejsze nico
pozdros
Czy na Shutterstocku musi być koniecznie paszport, czy może wystarczy dowód osobisty? Pytam, bo ja jeszcze mam stary dowód, paszport stracił ważność i teraz nie wiem co "wyrobić" najpierw
Czy na Shutterstocku musi być koniecznie paszport, czy może wystarczy dowód osobisty? Pytam, bo ja jeszcze mam stary dowód, paszport stracił ważność i teraz nie wiem co "wyrobić" najpierw
musi być paszport. Spróbuj przesłać przeterminowany...
musi być paszport. Spróbuj przesłać przeterminowany...
Dziękuje. Doczytałam, że może być też prawo jazdy, wiec je wysłałam. Mam w nim co prawda stare nazwisko (nie znoszę latania po urzędach), ale mam nadzieję, że można to później zmienić w profilu?
U mnie ostatnio spadek DL... Ale na SX w końcu coś się ruszyło w akceptacji zdjęć. Mam nadzieję, że i sprzedaż się poprawi.
Mam jeszcze pytanie, czy na fotolii 1 kredyt (z tych co mam) = 1 $?
Komentarz