Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotoaloja
    Bywalec
    • 2007
    • 203

nie przeszłam rejestracji, było 5 nieprzyjętych i 5 przyjętych
    co ciekawe, na różnych stockach te same zdjęcia mam to zaszumione, to przefiltrowane, to znowu coś innego, z rzadka zdarza się, żeby zdjęcia miały zbieżne opinie na każdym stocku, to jest naprawdę irytujące
    niemniej nie jest tak, że nie zauważam błędów, owszem zauważam, a to mam prześwietlone, a to znowu niestarannie wyizolowuję obiekt itp. itd.
    natomiast nie rozumiem zupełnie "polityki" cholernych ARTEFAKTóW, ciągle ktoś gdzieś je widzi, ja nie widzę, może podeślecie mi jakiś konkretny artykuł na temat artefaktów, co to są i dlaczego ja ich nie widzę?
    mam jeszcze zapytanie:
    jak wam idzie na istockpfoto, bo mi marnie, bieda, nic nie kupili do tej pory a odrzucają mi całe serie fotek, jest to tym bardziej "bolesne" że tam jest ten ograniczony limit przesyłów na 168 godzin czy cóś

iedługo minie miesiąc i będę ponownie próbować na shutter
    obecnie miewam takie 'naloty' DL na moje portfolia, raz nic, na drugi dzieć 1 DL, aż potem 3, aby na koniec ktos kupił 4 na jednym stocku, tak różnie jest
    canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• rachwal
      Bywalec
      • 2006
      • 125

Zamieszczone przez fotoaloja
      nie przeszłam rejestracji, było 5 nieprzyjętych i 5 przyjętych
      Na SS chyba musisz miec min 4/10 dobrych ... chyba, ze sie cos zmienilo ...
      obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• fotoaloja
        Bywalec
        • 2007
        • 203

7 dobrych na 10
        canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• rachwal
          Bywalec
          • 2006
          • 125

No tak mi sie wydawalo zawsze, potem mnie ktos chyba w blad wprawdzil i zylem w niesmiadomosci, albo byl tam gdzies mylacy komunikat :-P Sorry.
          Ostatnio edytowany przez rachwal; 7482.
          obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez rachwal
            No tak mi sie wydawalo zawsze, potem mnie ktos chyba w blad wprawdzil i zylem w niesmiadomosci, albo byl tam gdzies mylacy komunikat :-P Sorry.
            mają jak byk napisane że musi przejść conajmniej 7 z 10.

@fotoaloja - też mam czasem taki problem, choć ostatnio coraz rzadziej - edytuj fotki w formacie tiff, a dopiero na sam koniec zapisuj w jpg. Jeśli wyedytujesz w jpg, zapiszesz potem ten sam proces ponowisz to na bank będzie to przyczyną zwiększenia artefaktów.

odnośnie odrzuceń to pare razy miałem 'pixel discoloration viewing at full size' nie mam pojęcia jak się tego pozbyć? można taką fotkę przywrócić do 'normalnego' stanu?
            Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• fotoaloja
              Bywalec
              • 2007
              • 203

eśli wyedytujesz w jpg, zapiszesz potem ten sam proces ponowisz to na bank będzie to przyczyną zwiększenia artefaktów.
              no coś Ty, takich rzeczy nie robię, aż tak początkująca nie jestem
              zawsze zapisuję w tifie
              sądzę, że to jednak kwestia mojego słabego aparatu, przypominam wszem, że na razie pracuję na kompaktowym aparacie, może to jest ten kłopot?
              canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
                no coś Ty, takich rzeczy nie robię, aż tak początkująca nie jestem
                zawsze zapisuję w tifie
                sądzę, że to jednak kwestia mojego słabego aparatu, przypominam wszem, że na razie pracuję na kompaktowym aparacie, może to jest ten kłopot?
                ja na lustrzance i sam NIE WIDZE artefaktów, a oni od czasu do czasu potrafią gdzieś odnaleźć...

Komentarz

• rypson
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 225

fotolaja to moze byc problem wlasnie jakosciowy zdjecia z aparatu kompaktowego... ktory to badz co badz wiecej tych psikusow sprawia niz lustrzanka... ale puki co moje zdjecia za artefakty odrzucane nie sa zdazylo sie chyba raz czy dwa u mnie jest zawsze ten sam problem... stocki nie sa zainteresowane tym rodzajem zdjec ktory wysylam... wkurzajace sa czasem bo fajne zdjecia z punktu fotografi sa odrzucane ale puki co ide dalej w ta strone nie wrzucam typowo stockowych zdjec... tym sie zajme jak bede mial wiecej czasu zeby je zrobic :P licze raczej na kupowanie licencji do zdjec niz na downloady tak na poczatek a za jakis czas zaczne wysylac zdjecia typowo stockowe...

Komentarz

• pito
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 147

Artefakty powstaja podczas kompresji zdjecia wiec juz sam kompakt moze zapisywac na karcie stratny material - dlatego nalezy robic w RAW jesli jest taka mozliwosc a pozniej zapisywac do JPG w wysokiej jakosci. Powstaja zazwyczaj na jednolitych pod wzgledem koloru powierzchniach oraz przy otrych krawedziach, tutaj wszystko kawa na lawe:

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

Zamieszczone przez rypson
                      fotolaja to moze byc problem wlasnie jakosciowy zdjecia z aparatu kompaktowego... ktory to badz co badz wiecej tych psikusow sprawia niz lustrzanka... ale puki co moje zdjecia za artefakty odrzucane nie sa zdazylo sie chyba raz czy dwa u mnie jest zawsze ten sam problem... stocki nie sa zainteresowane tym rodzajem zdjec ktory wysylam... wkurzajace sa czasem bo fajne zdjecia z punktu fotografi sa odrzucane ale puki co ide dalej w ta strone nie wrzucam typowo stockowych zdjec... tym sie zajme jak bede mial wiecej czasu zeby je zrobic :P licze raczej na kupowanie licencji do zdjec niz na downloady tak na poczatek a za jakis czas zaczne wysylac zdjecia typowo stockowe...
                      ja wczoraj puściłem kolejną serię rejestracyjną... oni chyba jakoś się uparli na mnie, bo fotki które poprzechodziły na dreamstime, istock są odrzucane. co śmieszniejsze w 3ch przypadkach jako powód odrzucenia podali '7 of 10 photos must be approved' czy jakoś tak.

ble!

Komentarz

• fotoaloja
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 203

Robert, może im coś napisz, że nie rozumiesz o co chodzi, może to coś da, nie będziesz już twarzą bez charakteru i własnego zdania, a człowiekiem, któren czuje i ma już "ble"
                        canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• rachwal
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 125

Zamieszczone przez robgr85
                          ja wczoraj puściłem kolejną serię rejestracyjną... oni chyba jakoś się uparli na mnie, bo fotki które poprzechodziły na dreamstime, istock są odrzucane. co śmieszniejsze w 3ch przypadkach jako powód odrzucenia podali '7 of 10 photos must be approved' czy jakoś tak.
                          No niestety niektorzy recenzenci na SS sa upierdliwi. Wyslales zdjecia rano zgodnie z "teoria spiskowa" ?

Odnosnie tych trzech zdjec z absurdalnym powodem odrzutu to bym do nich napisal z prosba o ponowna weryfikacje ...

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

Zamieszczone przez rachwal
                            No niestety niektorzy recenzenci na SS sa upierdliwi. Wyslales zdjecia rano zgodnie z "teoria spiskowa" ?

Odnosnie tych trzech zdjec z absurdalnym powodem odrzutu to bym do nich napisal z prosba o ponowna weryfikacje ...
                            około 14tej, więc może faktycznie trochę sam skopałem... tak czy siak ciśnienie mi podnieśli i dobrze że miesiąc muszę poczekać na kolejną przesyłkę... może uda mi się coś ciekawszego strzelić specjalnie dla nich...

Robert

Komentarz

• Karolwe

Witam wszystkich jestem nowy na tym forum wybaczcie jeśli palne coś głupiego... od zeszłego tygodnia zarejestrowałem sie na fotolii i zacząłem sie bawić w robienie zdjęć na stock (mam już cztery) chciałem sie dowiedzięć od Was paru rzeczy o innych stockach tzn. które są najlepsze które najgorsze..(w sensie przyjmowania i sprzedaży zdjęć) co dziennie robie 1-2zdjęcia i nie mam zamiaru przestać... myśle że mam oryginalne pomysły i że mogę w ten sposób jakoś zarobić kiedyś na nowy aparat ... (ech...canon 300d by mi starczył....)

Komentarz

• robootb
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 77

Wedlug mnie warto byc na 3
                                fotolia
                                istock
                                SS

Fotolia najwiecej moich zdjec akceptuje :P ... SS nie zaakceptowal mojej 10 ... A istock odrzucil pierwsza serie ... Narazie tylko fotolia ... Tam mam juz ponad 100 zdjec, sprzedane narazie 3 ... Moze w przyszlosci bedzie lepiej
                                Pozdrawiam Robootb
                                O to moj nowy sprzecik ...
                                Canon EOS400D + Sigma 70-300 APO MACRO+ Canon 50mm F1.8 + Kit + duzo checi

Komentarz

Pracuję...