Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
dziś robiłem pierwsze testy z namiotem i lampami JH6800 aparatem 350D + canon 50mm /1.8
napotkałem na dziwną i niezrozumiałą dla mnie przypadłość w wyjaśnieniu której proszę o pomoc, otóż:
przy zwiększaniu czasu powyżej 1/320 sek. na zdjęcie od dołu zaczyna wchodzić czarna winieta (dobre słowo?) która powiększa się proporcjonalnie do zwiększania czasu, można zaobserwować to na poniższych fotach:
z każdym skróceniem migawki winieta coraz większa
i zupełnie nie wiem dlaczego ???
dlatego prośba o wyjaśnienie zjawiska i ew. radę czy ja coś robię nie tak? czy to normalne? wada obiektywu?
P.S. proszę nie zwracać uwagi na ujęcia jabłka, na dwóch ostatnich zdjęciach są inne niż na pierwszym, ale wszystko robione w tych samych warunkach (po prostu jabłko oślepło widocznie od tych błysków i straciło orientację w namiocie ;-) )
To normalna sprawa przy migawce szczelinowej. Każda z nich ma określony max czas przy którym pracuje z lampami. Poniżej tego czasu migawka nigdy nie odsłania całej matrycy/filmu co przy świetle błyskowym widac własnie tak.
EDIT:
W 350d czas synchronizacji z lampami to 1/200s
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
wielkie dzięki za wyjaśnienia
czy ten czas 1/200 "obowiązuje" również dla dedykowanych lamp systemu canona? przy podpiętych JH6800 aparat ich nie widzi, lampy systemowe tak, jak więc to wygląda z nimi?
nie bardzo to rozumiem; dlaczego ten problem nie powstaje przy pracy w świetle zastanym? dlaczego wtedy migawka odsłania całą matrycę? przecież skoro aparat nie widzi tych lamp to w gruncie rzeczy z punktu widzenia jego elektroniki/mechaniki jest to bez znaczenia ???
logiczne byłoby to dla mnie gdyby np. praca migawki była szybsza od błysku (nie wiem czy to możliwe, bo to przecież kontra prędkości światła do prędkości mechaniki, poza tym wtedy zdjęcie ogólnie wychodziłoby zbyt ciemne a nie winietowało) ale skoro ona całkowicie nie odsłania matrycy to już dla mnie zagadka
Migawka zawsze odsłania ("naświetla") cały kadr ;-) To nie problem migawki, a synchronizacji wyzwolenia i czasu przebiegu migawki oraz wyzwolenia i czasu błysku. Migawka nie musi też być "szybsza" od błysku.. wystarczy, że błysk "skończy/zacznie się" w nieodpowiednim momencie (kiedy migawka przesłania jeszcze/już cześć kadru).
Jeśli pisząc o lampach systemowych masz na myśli SpeedLite'y (4xxEX, 5xxEX...), to ten czas (1/200s) też obowiązuje, ale jest opcja taka jak jak HSS (High Speed Synchro), tyle, że traci się wtedy zasięg lampy. Pardon, teraz sprawdziłem w instrukcji aparatu i nazywają to "FP Flash" (kto zgadnie co mi się pomerdało?).
wielkie dzięki za wyjaśnienia
czy ten czas 1/200 "obowiązuje" również dla dedykowanych lamp systemu canona? przy podpiętych JH6800 aparat ich nie widzi, lampy systemowe tak, jak więc to wygląda z nimi?
nie bardzo to rozumiem; dlaczego ten problem nie powstaje przy pracy w świetle zastanym? dlaczego wtedy migawka odsłania całą matrycę? przecież skoro aparat nie widzi tych lamp to w gruncie rzeczy z punktu widzenia jego elektroniki/mechaniki jest to bez znaczenia ???
logiczne byłoby to dla mnie gdyby np. praca migawki była szybsza od błysku (nie wiem czy to możliwe, bo to przecież kontra prędkości światła do prędkości mechaniki, poza tym wtedy zdjęcie ogólnie wychodziłoby zbyt ciemne a nie winietowało) ale skoro ona całkowicie nie odsłania matrycy to już dla mnie zagadka
pozdrawiam
Tomek
Chodzi o to, że czasy krótsze od czasu X (czyli czasu synchronizacji) są realizowane nie przez pełne odsłonięcie matrycy/filmu na czas ekspozycji lecz przez przejście szczeliny (migawka szczelinowa) nad matrycą/filmem. Im krótszy czas tym szczelina mniejsza. Tym sposobem udaje się uzyskać krótkie czasy naświetlania.
Z dłuższymi czasami nie ma problemu, bo pierwsza kurtyna odsłania całą matrycę a druga po określonym czasie od rozpoczęcia cyklu przez pierwszą np po 1/60 się zamyka. W czasie 0,0166sek można spokojnie błysnąć lampą bez obaw, że któraś zamykająca się kurtyna zasłoni światło błyskowe.
czy dobrze rozumiem, ze jesli lampa jest uzywana do wypelniania, to ten "myk" mozna wykorzystac, zeby tylko czesciowo doswietlic kadr?
pomijam przez chwile fakt, ze synchro nie jest do konca przewidywalne. i ze sa rozsadniejsze metody na zrobienie tego samego, i ze wreszcie nie zawsze da sie ten czas tak po prostu swobodnie skrocic
OK - teraz rozumiem (mniej/więcej, ale przetrawię to ze 20x i będzie dobrze :grin: )
dobrze że ten czas 1/200 jest przekraczalny do 1/320 to już coś w mojej walce z naumaniem się packshotowania, będę musiał pokombinować z ustawieniem lamp bo póki co przy f < 22 1/320 przepala zdjęcie, a nie zawsze jest potrzeba takiego przymykania przysłony, ale to już offtop w tym wątku
dziękuję za pomoc
tak, tylko jak ?
te lampy mają stałą moc, więc chcąc zmniejszyć musiałbym po prostu kupić inne
póki co odsunąłem je nieco dalej od namiotu i jest lepiej
aktualnie zmagam się z problemem tła, tzn. nie wiem jak ustawić wszystko tak, żeby tło było białe, a obiekt nie przepalony
nie wiem też czy korzystać z tła dołączonego do namiotu czy kombinować jakiś karton, nie wiem jaki wpływ ma dodatkowe stałe oświetlenie na cienie i wkońcu nie wiem czy w namiocie można wyeliminować cienie do absolutnie do zera czy zawsze jakiś musi być ... wiele pytań jeszcze przede mną i od dziś zaczynam przekopywać sieć co by do wszystkiego nie dochodzić na piechotę
Komentarz