Nowart - tanio i szybko

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • photolo
    Coś już napisał
    • 2009
    • 70

[QUOTE=Sunders;822824]1.Wymiana obiektywu na gotówkę jest w chwili obecnej niekorzystna ze względu na wzrost cen-to oczywiste.

No racja, tylko, że po przeczytaniu tej całej dyskusji, a zwłaszcza wypowiedzi obu stron sporu tj. Seleny i Nowarta wg mnie doszło do absolutnej utraty zaufania kupującej do sprzedającego i sprzedającego do kupującej, a w takiej sytuacji rozwiązanie gotówkowe jest chyba najlepsze i najmniej konfliktowe. Jeżeli tracę zaufanie do sprzedającego to automatycznie nie ufam, że ewentualny następny obiektyw dany w zamian będzie OK., a z drugiej strony jako sprzedający nie ufający kupującej, będący przeświadczonym o tym, że sprzedane przeze mnie szkło było w 100% sprawne, nie chcę powtórnie ładować się w podobną awanturę i wolę oddać pieniądze. To, że Selena trochę straci to niestety przypadek losowy, wynik tego, że akurat ceny sprzętu poszły w górę, może za chwilę spadną i Selena za odzyskane pieniądze będzie mogła kupić sobie drugi obiektyw tam gdzie będzie chciała. Tak czy siak wg mnie, abstrahując od przebiegu całej sprawy i skupiając się na jej obecnym stanie, w tej chwili Nowart jest na czystej pozycji, jego stanowisko jest klarowne, zadeklarował gotowość zwrotu pieniędzy i piłeczka jest po stronie Seleny, wg mnie powinna odesłać obiektyw, a jak ma jakieś wątpliwości co do odesłania to powinna odwieźć go osobiście + ewentualny świadek i to chyba tyle...

Komentarz

• nowart
      Uzależniony
      • 2007
      • 809

Dopowiem co mną kieruje - gdy wymienię szkło na kolejne nowe, mam sporą dozę prawdopodobieństwa, że kupująca odstawi kolejny numer, szkło się cudownie popsuje a żeby mieć podkładkę pod swoje argumenty skroi kolejną aferę na glinianych nogach.
      Podobnie z korektą dowodu zakupu - żaden to problem - ja jednak nie chcę mieć NIC WSPÓLNEGO z tą osobą zarówno teraz jak i w przyszłości a posiadanie w dalszym ciągu przez nią szkła naraża mnie na kolejne "pseudo-reklamacyjne" ataki w przyszłości. Na takie byłbym narażony mając na względzie 24 miesięczny okres odpow. sprzedającego wynikającego z ustawy.
      Dlatego zaproponowałem zwrot pełnej zapłaconej kwoty licząc się nawet z naprawdę sporą stratą na szkle, które będę musiał odesłać do serwisu w celu naprawy. Wolę stracić niż ryzykować utrzymywanie kontaktu na jakiejkolwiek płaszczyźnie handlowej.

Photolo, dzięki za zrozumienie - mimo, że neutralny to jeden z niewielu głosów rozsądku w tej żenującej sprawie.
      Proszę jednak ponownie o zakończenie bicia piany - wszystko zostało już jak napisałeś wyjaśnione.

Właścicielka obiektywu jest również bardziej zainteresowana dalszym aferanctwem i biciem piany zamiast załatwieniem reklamacji w sposób w jaki oczekiwała więc wiele to mówi o przesłankach wykreowania całej tej burdy. A PM z prośbami o zwrot szkła w celu zakończenia kontaktów traktuje jako inwektywy wypłakując te żale publicznie...

Możemy chyba temat zakończyć, pani cel został osiągnięty - wątek został utopiony w szambie po sam sufit więc pozostaje pogratulować kreatywoności i sile dążenia do celu po trupach. Proszę zatem właścicielkę o kontakt na PM celem podania nr konta na które mają zostać przelane pieniądze za odesłane do mnie szkło.

Czy możemy temat zakończyć ??

Komentarz

• Sunders
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2746

Zamieszczone przez Kolaj
        Przepraszam, ale co ma nagrywanie własnej rozmowy (a nie podsłuchiwanie cudzej) do art. 267, który brzmi, jak poniżej?/.../Chyba jako rozmówca jestem w gronie osób, dla których informacja jest przeznaczona? A, że rozmówcy robią notatki, zapamiętują lub nagrywają to ich sprawa i ich prawo.
        Chyba masz rację. Ja opierałem się na takiej, chyba nie do końca precyzyjnej informacji:
        Rejestratory rozm�w telefonicznych, systemy rejestracji i analizy obrazu, automatyczne rozpoznawanie tablic rejestracyjnych ARTR

Natomiast aspekt etyczny jest dla mnie oczywisty-zamiar nagrywania należy rozmówcy wcześniej zasygnalizować.
        http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Chris_11
          Uzależniony
          • 2006
          • 572

Ja mogę dodać ze swojej strony, że dawno temu zakupiłem u Nowarta body 40D, które niestety po 16. miesiącach zaczęło stwarzać problemy... Szybki kontakt i Nowart ani przez chwilę nie uchylał się od pomocy, czy zostawieniu mnie na lodzie mówiąc "wysyłaj do serwisu, co mnie to obchodzi". Wręcz odwrotnie - oferował pełną pomoc w rozwiązaniu problemu podsuwając możliwe rozwiązania.

Stąd, osobiście ciężko mi uwierzyć w wypowiedzi Seleny.
          Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• allxages
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2549

Wiem, że nie moja sprawa ale wciąż nie została rozstrzygnięta sprawa problemów kardiologicznych p. Lucyny. Czy napewno miało na to wpływ całe zdarzenie? Czy może maszyna od EKG wystawiła wyniki z wartościami brutto bez vatu? Jak niemiecki lekarz to zinterpretował?
            Mam nadzieje, że wszystkiego dowiemy się w następnym odcinku "Jak nowart jeździł koleją, a Selena kupowała swoje eLe".

PS. Tak jak Krzychu, kompletnie mnie to nie przekonało. Opisy pogody, problemy z testowaniem i 3000 innych problemów, które na odległość czuć jakimś wielkim wyolbrzymieniem całej sprawy. Nigdy nie robiłem zakupów w Polsce, ale jakbym planował to napewno nowart byłby jednym z możliwych źródeł towaru.

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Zamieszczone przez allxages
              Wiem, że nie moja sprawa ale wciąż nie została rozstrzygnięta sprawa problemów kardiologicznych p. Lucyny.
              Się śmiej, ale jak Selena na forum już się nie pojawi z wiadomych powodów, to będziesz żałował

Komentarz

• Sunders
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2746

Wiem, że nie moja sprawa ale wciąż nie została rozstrzygnięta sprawa problemów kardiologicznych p. Lucyny. Czy napewno miało na to wpływ całe zdarzenie? ...
                Nie lepiej poczekać, aż nowart obejrzy ten obiektyw
                Po co dokuczać Selenie czy nowartowi-żeby nabić posty
                Zaczekajmy, bo przy braku nowych faktów, to tylko "bicie piany"

Komentarz

• piotrek72t
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 380

Nigdy nie robiłem zakupów w Polsce, ale jakbym planował to napewno nowart byłby jednym z możliwych źródeł towaru.
                  A ja robilem i dodam tylko
                  amen !
                  Piotr Talarczyk
                  1ds III 1d

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez Sunders
                    Ja opierałem się na takiej, chyba nie do końca precyzyjnej informacji:
                    Rejestratory rozm�w telefonicznych, systemy rejestracji i analizy obrazu, automatyczne rozpoznawanie tablic rejestracyjnych ARTR
                    Informacja pod podanym linkiem jest jak najbardziej precyzyjna, natomiast niezbyt precyzyjnie ją przeczytałeś

Pozdrawiam!

Komentarz

• Sunders
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2746

Zamieszczone przez Kolaj
                      Informacja pod podanym linkiem jest jak najbardziej precyzyjna, natomiast niezbyt precyzyjnie ją przeczytałeś
                      Po ponownym przeczytaniu przyznaję Ci rację. Pozwolę sobie jednak przytoczyć pierwsze zdanie "z pod tego linka":
                      "Rejestracja rozmowy telefonicznej jest zgodna z prawem i zasadami etyki, jeżeli jej uczestnicy wyrażają na nią zgodę. Sposób uzyskania zgody nie wymaga specjalnej formy."
                      :wink: :smile:

Komentarz

• Selena
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 502

1.
                        Zamieszczone przez photolo
                        ... po przeczytaniu tej całej dyskusji, a zwłaszcza wypowiedzi obu stron sporu tj. Seleny i Nowarta wg mnie doszło do absolutnej utraty zaufania kupującej do sprzedającego ...
                        Absolutna utrata zaufania - to jest słowo klucz do tego z jakich powodów postanowiłam szkła nie odsyłać.
                        Wierzę, że Ty masz inne standardy w kontaktach z klientami.
                        A kolejne insynuacje (we wczorajszej rozmowie tel.) że być może szkło jest już w dwu częściach, nie pozostawiają mi żadnych złudzeń.

2.
                        Zamieszczone przez nowart
                        Dopowiem co mną kieruje - gdy wymienię szkło na kolejne nowe, mam sporą dozę prawdopodobieństwa, że kupująca odstawi kolejny numer, szkło się cudownie popsuje a żeby mieć podkładkę pod swoje argumenty skroi kolejną aferę na glinianych nogach.
                        Podobnie z korektą dowodu zakupu - żaden to problem - ja jednak nie chcę mieć NIC WSPÓLNEGO z tą osobą zarówno teraz jak i w przyszłości a posiadanie w dalszym ciągu przez nią szkła naraża mnie na kolejne "pseudo-reklamacyjne" ataki w przyszłości. Na takie byłbym narażony mając na względzie 24 miesięczny okres odpow. sprzedającego wynikającego z ustawy.
                        Tylko w świetle tego:

sprzedawcą, a zarazem gwarantem jest Fotohaus Zacharias w Regensburgu.
                        I do skorzystania z tejże gwarancji pośrednictwo kol. nowarta nie jest mi potrzebne, a w obecnej sytuacji wręcz zbędne.

3.
                        Zamieszczone przez Chris_11
                        Ja mogę dodać ze swojej strony, że dawno temu zakupiłem u Nowarta body 40D, które niestety po 16. miesiącach zaczęło stwarzać problemy... Szybki kontakt i Nowart ani przez chwilę nie uchylał się od pomocy, czy zostawieniu mnie na lodzie mówiąc "wysyłaj do serwisu, co mnie to obchodzi". Wręcz odwrotnie - oferował pełną pomoc w rozwiązaniu problemu podsuwając możliwe rozwiązania.

Stąd, osobiście ciężko mi uwierzyć w wypowiedzi Seleny.
                        Może to będzie drobna złośliwość z mojej strony, ale... może dlatego, że też jesteś z Poznania.

4.
                        Zaczekajmy, bo przy braku nowych faktów, to tylko "bicie piany"
                        Fakty są takie:
                        szkło wysłałam na Żytnią.
                        Jeśli ma znaleźć się w serwisie, wolę być o prowadzonej naprawie bezpośrednio i uczciwie informowana.
                        Żytnia dla mojego kaprysu postanowiła, oczywiście na swój koszt, wymienić cały układ AF w nowym obiektywie, w związku z czym kolejne dwa tygodnie nie będę miała sprawnego szkła.

W tej chwili pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że po dwu tygodniach szkło będzie działało poprawnie. Jeśli ktoś nie wie, to ta "drobna" wymiana to min. USM i pierścienie ostrości.

5.
                        "Rejestracja rozmowy telefonicznej jest zgodna z prawem i zasadami etyki, jeżeli jej uczestnicy wyrażają na nią zgodę. Sposób uzyskania zgody nie wymaga specjalnej formy."
                        :wink: :smile:
                        Otóż to !!!
                        Moje zdjęcia

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Pozostaje modlić się, że Żytnia go poskłada przynajmniej po części prawidłowo i nie zostawi żadnych latających śrubek w środku...

Komentarz

• Husky
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 409

Stan urządzenia: Ślady użytkowania
                            Jak można domagać się zwrotu zakupionego towaru z takim opisem?

Robocizna:Profilaktyczna wymiana AF
                            Dlaczego profilaktyczna? Nie stwierdzono usterki?

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Zamieszczone przez Husky
                              Dotychczas nie spotkałem się z innym sformułowaniem w tej rubryce. Oni chyba z automatu to wpisują

Komentarz

• Merde
                                Grzeczny i układny podpis
                                • 2008
                                • 7756

Zamieszczone przez Husky
                                Zawsze tak piszą. To jest tzw. dupochron.
                                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...