Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kalibracja 5d3 - sens?

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

tataniny
24-09-2012, 15:33
ja zauwazylem na 3-4 weselu. wiec kolo 15K. Inni od 5k. Nikt nie zauwazyl problemu prosto z pudełka (sam podniecalem sie jaki ten af jest ********y)...

Jeśli tak, to u mnie tylko patrzeć jak AF oszaleje :twisted:

Raideur
24-09-2012, 16:07
Choc dziwne bo na zagranicznych forach nic nie znalazlem na ten temat?

Kuba1
24-09-2012, 16:21
Spot to punktowy.Nie - w tym aparacie jest "zwykły" punktowy, oraz "spot" (dodatkowy, a nie podstawowy, czego niektórzy uparcie się trzymają), który doskonale sprawdza się w makro, statycznym portrecie itp zastosowaniach. Stosowanie go przy szerokim kącie, z daleka, na w pełni otwartym, jasnym obiektywie jest bez sensu i może dawać mniej lub bardziej przypadkowe wyniki - Fizyka.

Obserwuję ten wątek z zaciekawieniem, bo interesuje mnie jak rozwiąże się sprawa ewidentnie uszkodzonego AF autora wątku. Kiedy mogę coś pomóc, to próbuję. Przy okazji widzę, że rzeczowa i konstruktywna dyskusja bywa tu mocno utrudniona z powodu wyjmowania z kontekstu czyichś sformułowań i odnoszenia się do nich wedle własnej wygody, jakby reszty nie było - dziecinada. Co uszkodzone, to uszkodzone - nie ma dyskusji i trzeba skutecznie naprawić. Skąd jednak tylu ekspertów od układu AF który jest całkiem nowy? Do tej pory był do dyspozycji traktor z jednym biegiem do przodu i z jednym do tyłu (pomijając 7d i jedynki). Teraz jest do dyspozycji 15 biegów, w tym 3 do tyłu i 4 na boki, oraz dwa pod kątem ;). Trzeba się nauczyć z tego świadomie korzystać, a nie wylewać żale, że na jedynce jedzie tylko 80km/h, a na siódemce to gaśnie przy 3km/h. A najlepsze są komentarze w stylu "ma działać i już".

Sunders
24-09-2012, 16:33
Choc dziwne bo na zagranicznych forach nic nie znalazlem na ten temat?

Chyba to mało prawdopodobne, aby egzemplarze z psującym się AF-em pojawiły sie wyłącznie w PL :confused:

--- Kolejny post ---

Obserwuję ten wątek z zaciekawieniem, bo interesuje mnie jak rozwiąże się sprawa ewidentnie uszkodzonego AF autora wątku. /.../ Co uszkodzone, to uszkodzone - nie ma dyskusji i trzeba skutecznie naprawić. Skąd jednak tylu ekspertów od układu AF który jest całkiem nowy? Do tej pory był do dyspozycji traktor z jednym biegiem do przodu i z jednym do tyłu (pomijając 7d i jedynki). Teraz jest do dyspozycji 15 biegów, w tym 3 do tyłu i 4 na boki, oraz dwa pod kątem ;). Trzeba się nauczyć z tego świadomie korzystać, a nie wylewać żale

Czy sugerujesz, że przynajmniej niektórzy z narzekających na AF w 5D3 mają bardziej prawdopodobnie kłopoty z jego obsługą niż jego awarię :?:

ripek
24-09-2012, 16:41
Chuck Westfall z Canon USA zainteresowal się sprawą. Prosił mnie o RAWy.. Zobaczymy.

Raideur
24-09-2012, 16:54
Chuck Westfall z Canon USA zainteresowal się sprawą. Prosił mnie o RAWy.. Zobaczymy.

No moze w koncu ktos powie co to za problem ?

Kuba1
24-09-2012, 17:01
Chyba to mało prawdopodobne, aby egzemplarze z psującym się AF-em pojawiły sie wyłącznie w PL :confused:

--- Kolejny post ---

Czy sugerujesz, że przynajmniej niektórzy z narzekających na AF w 5D3 mają bardziej prawdopodobnie kłopoty z jego obsługą niż jego awarię :?:W przypadkach, kiedy fizyczny rozmiar aberracji na krawędziach obiektów w kadrze, jest zbliżony lub większy od obszaru krycia wybranego przez fotografa czujnika AF, to tak może być - 5D3 daje nam taką szansę ;). Obiektywy nie posiadają nieskończonej rozdzielczości. Rozumiesz co mam na myśli..

ripek
24-09-2012, 17:31
W przypadkach, kiedy fizyczny rozmiar aberracji na krawędziach obiektów w kadrze, jest zbliżony lub większy od obszaru krycia wybranego przez fotografa czujnika AF, to tak może być - 5D3 daje nam taką szansę ;). Obiektywy nie posiadają nieskończonej rozdzielczości. Rozumiesz co mam na myśli..

Testowalem i ze spotem, i z krzyzowym i z 3x3 i z 3x3spotowym .. nie ma to znaczenia. AF aparatu pod.upadł ..

Jerzy
24-09-2012, 17:48
Może moja uwaga będzie bez znaczenia ale czy robiłeś zdjęcia w trybie "cichym".Jak wiemy lag jest trochę większy niż przy normalnym trybie i "ciocia" mogła poruszyć w tym czasie głową a przy przysłonie 1.4 wystarczy kilka cm.Śledzę ten wątek z uwagą i przed chwilą sprawdzałem z niepokojem swoje zdjęcia,zrobiłem 9700,jak na razie ok.

ripek
24-09-2012, 18:12
Czasami na cichym czasami na glosnym. Nie zauwazylem zeby to mialo znaczenie. Babcia głową nie ruszała do przodu/tyłu - tylko na boki a ja przefocusowywałem za każdym razem pełnym obrotem pierścienia. Zeby nie trafić jej przez lag trybu cichego (a jest jakis?) musialaby poruszać się jak Usain Bolt. Jak wiemy mało babć ma takie możliwości :)

piwo
24-09-2012, 19:18

Świetna wiadomość! Może to spowoduje jakąś reakcję.

gadget_zary
24-09-2012, 22:00
poruszać się jak Usain Bolt. Jak wiemy mało babć ma takie możliwości :)

A widziałeś kiedyś niepozorną babcie biegnącą na tramwaj? :D

tomkod
24-09-2012, 22:05
W tym całym problemie być może pojawi sie jakieś rozwiązanie ze strony canona bo jak widać lista niezadowolonych (nie)stety rośnie a wiadomo, że w kupie siła. Jeśli byłby to tylko jednostkowy przypadek habukak'a to pewnie został by z tym bez rozwiązania. Miejmy więc nadzieje z Canon weźmie to pod uwagę i końcu będą umieli temu zaradzić bo jak narazie to ewidentnie serwis "leży i robi pod siebie".

zaix
24-09-2012, 22:48
Prawda jest taka, że ja testowałem na każdym możliwym trybie i jestem przekonany, że to wina sprzętu, nie ma dyskusji. AF obcykałem szybko co do zasady działania. Oprócz rozkalibrowania, jestem przekonany do kompletnie nienaturalnego zachowania w żarowym, to nie są standardowe niuanse jak 5d2, to po prostu u mnie nie działa w 5d3. Prosty test. Karton z wyraźnymi pasami. Jakoś ustawiłem MA dla 35L na daną odległość i robię zdjęcie w świetle dziennym-ok. Robię w tych samych warunkach żarowym-masakra. Gaszę światło-ciemno i długo celuje ale trafia. Zapalam żarowe światło-montuję 580 ex i ustawiam tylko wsparcie AF-trafia. Test ogólnie na rozjechanym AF i jakoś ustawionym na tą odległość ale to pokazuje akurat ten problem. Zauważyłem, że przy mocnym kontrastowym dziennym-jest podobnie (trochę podobna sceneria jak u habakuka na samplach) Przebieg u mnie "na oko", 15-20K.

Może czas zebrać ludzi i napisać coś oficjalnego do Canona.

zaix
24-09-2012, 22:57
Wydaje mi, że jednak przebieg u mnie to max 15K

rog
24-09-2012, 23:13
5D Mark iii AF issues (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=5497.0;prev_next=prev#new)

habakuk
24-09-2012, 23:16
Prawda jest taka, że ja testowałem na każdym możliwym trybie i jestem przekonany, że to wina sprzętu, nie ma dyskusji. AF obcykałem szybko co do zasady działania. Oprócz rozkalibrowania, jestem przekonany do kompletnie nienaturalnego zachowania w żarowym, to nie są standardowe niuanse jak 5d2, to po prostu u mnie nie działa w 5d3. Prosty test. Karton z wyraźnymi pasami. Jakoś ustawiłem MA dla 35L na daną odległość i robię zdjęcie w świetle dziennym-ok. Robię w tych samych warunkach żarowym-masakra. Gaszę światło-ciemno i długo celuje ale trafia. Zapalam żarowe światło-montuję 580 ex i ustawiam tylko wsparcie AF-trafia. Test ogólnie na rozjechanym AF i jakoś ustawionym na tą odległość ale to pokazuje akurat ten problem. Zauważyłem, że przy mocnym kontrastowym dziennym-jest podobnie (trochę podobna sceneria jak u habakuka na samplach) Przebieg u mnie "na oko", 15-20K.

Może czas zebrać ludzi i napisać coś oficjalnego do Canona.

tak, w żarowym katastrofa. piszmy - tylko do kogo? do faceta, który się tym niby zajmuje, obiecuje gruszki na wierzbie, a potem udaje, że go nie ma w robocie, nawet kiedy jest? ;) szkoda czasu.

luc_october
24-09-2012, 23:49
Ja mam ponad 16k zdjęć i przed chwilą byłem testować na zewnątrz dla świętego spokoju :D
Warunki na iso 5000, obiektyw 35L i trafia z każdej odległości. Powiedzmy, że małe zachwiania są, ale minimalne.
Natomiast autowybór frontuje za każdym razem... chyba wyślę sample do Canona.

zaix
25-09-2012, 08:40
tak, w żarowym katastrofa. piszmy - tylko do kogo? do faceta, który się tym niby zajmuje, obiecuje gruszki na wierzbie, a potem udaje, że go nie ma w robocie, nawet kiedy jest? ;) szkoda czasu.

Ciekaw jestem jak z Berlinem będzie u Ciebie. Jeżeli nic nie zrobią to myślę, że trzeba się kontaktować albo na poziomie Europy albo bezpośrednio Japonia lub USA. Mój jest w serwisie ze szkłami ale bardzo obawiam się, że nic nic zrobią-raz, że nie sprawdzą w żarowym i innych rodzajach światła, bo stwierdzą, że tak jest od zawsze i nikomu nie będzie się chciało sprawdzić skali zjawiska. Ustawią na wadliwym AF 50x ogniskowa i problem pewnie zostanie. Zazwyczaj tak nie generalizuję ale skoro u Ciebie tak to wyglądało to nie sądzę żeby u mnie zrobili co trzeba. Zdaje się, że jest jakiś wspólny mianownik dla pewnej próby egzemplarzy i nikt tego do tej pory nie rozpoznał. Może działania Ripka przyniosą rezultat.Skoro Pan K. jest zwykłym oszustem to nie ma co tracić sił-jak sam piszesz.

dancio
25-09-2012, 10:27
Jak pisałem wcześniej AF moich puszek się pogorszył. Wczoraj na sesji 24 przy oswietleniu dziennym na bocznym punkcie wogole nie trafial. Wystepował wyraźny front focus przeslona 2.0. Wieczorem postaram sie wrzucic przykladowe pliki.. Cos jest nie tak bo wczesniej to dzialalo. Na jednej i drugiej puszcze przebieg mam powyzej 15 tys .

Agent Orange
25-09-2012, 10:51
Objawy wskazują raczej na problem typowo mechaniczny - najprawodopodobniej mechanizm lustra/sublustra AF. Podczas użytkowania dochodzi do zużycia jakiegoś elementu (stąd problem występuje po jakimś czasie), elementów które dostają luzu/luzów i zakłócają prawidłowy tor optyczny światła do układu AF. Stąd kalibracje układu niczego nie zmienią bo serwis kalibruje do pewnej wartości a po kilku klapnięciach sublustro przemieszcza się w inną pozycję powodując zupełnie losową pracę układu ustawiania ostrości.

wain
25-09-2012, 10:54
Może to głupie ale sprawdzaliście czystość czujników AF? Np. jakims lusterkiem dentystycznym (allegro za 30pln)?
Dodatkowo sprawdziłbym czystość lustra głownego i pomocniczego. Lustro pomocnicze można próbowac sprawdzic w trybie czyszczenia matrycy. Wtedy głowne lustro jest podniesione i można spróbować odchylic lustro pomocnicze.

Charakter wady wskazywałoby na 3 moim zdaniem rzeczy które po czasie mogą ulec zmianie:

1. Czystość toru optycznego czuników AF (Lustro główne, lustro pomocnicze, czujniki). Koledzy habakuk i ripek na pewno często machają stałkami więc o syf w mirror boxie nie trudno a że czujniki AF są na dole i są dużo mniejsze od body poprzednich generacji, to może są bardziej czułe na ten aspekt. Warto sprawdzić - nic nie kosztuje i nie trzeba jezdzic do serwisu.

2. Mechanizm lustra głównego i pomocniczego - tutaj chyba nic sie nie da wymyśleć ale jeśli jest to problem powtarzalny jak u habakuka to o tyle łatwiej będzie miał serwis aby to sprawdzić i potwierdzić.

3. Korozja elektroniki (zasilanie ukladu AF?) ale wg opisu kogoś z forów zagranicznych problem sam się naprawił więc nie wygląda żeby to to.

Więcej pomysłów nie przychodzi mi do głowy..

BTW. Jesteście w jakichkolwiek warunkach (kartka w nadrukowaną kratke w świetle dziennym w odległości 2m) trafić jakim kolwiek trybem(one shot, servo) z duża powtarzalnością?

dancio
25-09-2012, 11:01
Nie jest to raczej problem czystosci czujnikow .. na 85 mm przy 1.2 czy 1.4 trafia bez problemu .. nawet na bocznych u mnie problem wystepuje przy szerokich 24mm czy 35mm..

wain
25-09-2012, 11:23
Nie jest to raczej problem czystosci czujnikow .. na 85 mm przy 1.2 czy 1.4 trafia bez problemu .. nawet na bocznych u mnie problem wystepuje przy szerokich 24mm czy 35mm..

Właśnie tak się przy zakurzonych czujnikach dzieje. Na szerokich kadrach obiekt na którym łapana jest ostrość ma wiecej detali i są mniejsze (wieksza czestotliwość obrazu). Podejrzewam że z bliska na centralnym 35L i 24L zaczynają zachowywać się lepiej..

Czujniki w 5dIII ze wzgledu na ich ilość są mniejsze niz 5dII. To że są mniejsze ma swoje zalety bo można precyzyjnie wyostrzyć na np źrenicy .. ale być może ma to też swój koszt w postacji większej higieny układu AF.

ripek
25-09-2012, 11:35
Ale ze nagle sie tylu osobom czujnik brudzi przy +- tym samym przebiegu, z takimi samymi objawami? Wątpię.

Jeszcze raz zapraszam na grupe Log In | Facebook (http://www.facebook.com/groups/472171962814180/) i prosze o wypelnienie ankiety...

habakuk
25-09-2012, 11:39
wiesz, ja to mam w zasadzie nowe czujniki, serwis mi wymienił, i nic nie pomogło :mrgreen:

wain
25-09-2012, 11:41
Ale ze nagle sie tylu osobom czujnik brudzi przy +- tym samym przebiegu, z takimi samymi objawami? Wątpię.

Jeszcze raz zapraszam na grupe Log In | Facebook (http://www.facebook.com/groups/472171962814180/) i prosze o wypelnienie ankiety...

A zamiast wątpić to nie lepiej zaglądnąć?

zaix
25-09-2012, 11:53
A ja mam nowy Mirror Box więc tu jakby też...inaczej-być może właśnie problem zaczął się od tego momentu.

habakuk
25-09-2012, 12:17
A ja mam nowy Mirror Box więc tu jakby też...inaczej-być może właśnie problem zaczął się od tego momentu.

myślisz, że masz ;)

zaix
25-09-2012, 12:40
Powiem Ci-tak-po tym co czytam to sam nie wiem. Czujniki miałem przesunięte w fabrycznie nowym korpusie-i to było oczywiste.Po wymianie ( 2 krotnej wizycie korpusu w serwisie)-przesunięcia nie odnotowałem...jak to było zrobione-niem wiem. Takie info dostałem-wymiana mirror boxa.Tylko, że...są inne kwestie jak wiemy :(

ripek
25-09-2012, 13:35
Problem masz od wymiany mirror boxa czy miales go do jego wymiany?

latant
25-09-2012, 14:51
Jakie macie nr seryjne xxxxx1xxxxxx xxxxx2xxxxxx xxxxx3xxxxxx, może tu będzie jakaś logika i w tej ankiecie może ripek umieścisz takie pytanie?

zaix
25-09-2012, 15:02
Problem jest obecny a mirror box wymienili jakiś czas temu (to zlikwidowało jedynie jaja z położeniem czujników). Od kiedy omawiany problem istnieje?-nie jestem w stanie określić bo z korpusem były jaja od początku, więc nie jestem w stanie stwierdzić rzetelnie. Być może od wymiany mirror boxa...ciężko stwierdzić..za dużo różnych czynników, w każdym razie odnoszę wrażenie, że omawiany problem pojawił się nagle. Tak na prawdę nie miałem okazji porobić normalnych zdjęć bo sprzęt przeleżał w serwisie a ja nie miałem do niego żadnego zaufania.Albo czujniki przesunięte, albo nie trafiał, albo ubite szkło, albo rozjazd jak teraz, co chwilę było coś. Jak już z jednym szkłem, po MA trafiał na pewną odległość warunkach dziennych i mało kontrastowych to w pomieszczeniu lub na inną odległość-ani razu i tak w zasadzie zgłupiałem od pewnego czasu.

--- Kolejny post ---

ja mam seryjny xxxxx3xxxxxx

xsardas
27-09-2012, 10:26
Jakieś nowe rewelacje w tej smutnej sprawie Panowie i Panie?

Raideur
27-09-2012, 11:46
Moze juz po problemie i nie maja czasu na pisanie, zamiast tego robia zdjecia ? ;)

zaix
27-09-2012, 12:29
Również czekam na wieści.

Sunders
27-09-2012, 13:17
Nawet jeśli habakuk wysłał sprzęt do Berlina w poniedziałek, to chyba za szybko oczekujecie nowych wieści w tej sprawie. 8-)

zaix
27-09-2012, 14:37
nie no bez przesady...to, ze generalnie czekam na informację, nie znaczy, że akurat dziś :)

flankerp
27-09-2012, 15:47
... Może jeszcze by sprawdzić na LV? Może problem jest nie z czujnikami a komunikacja z obiektywani. Na ostrzeniu na detekcje kontrastu ominiesz czujniki i sprawdzisz czy body prawidlowo komunikuje się z obiektywem...

habakuk
27-09-2012, 22:17
wysyłam dopiero w poniedziałek, niestety - czas nie pozwolił.

--- Kolejny post ---

wysyłam dopiero w poniedziałek, niestety - czas nie pozwolił.

zaix
29-09-2012, 12:29
Taka mała anegdotka na marginesie, może nie powinna być nawet w tym temacie, może moderator usunie-ale chcę się podzielić. Znajoma prosiła mnie o wykonanie zdjęć z dzieckiem, ja nie dość, że bez sprzętu to dodatkowo zero chęci po całej akcji z 5d3, walką z serwisem i patrzeniu na leżący w torbie sprzęt. Ok, pożyczyłem N D300 + swój 35 1.8DX. 250 zdjęć, 99% w punkt, ostre jak żyletka, zero kalibracji, idealnie naświetlone, zgodnie z założeniem i intencją-jakbym trafił do innej bajki. obróbka gdzie czuję się jak ryba w wodzie, zapomniałem czym są problemy techniczne, mogłem się skoncentrować na tym co widzę przez wizjer i na tym co z tych zdjęć później wyciągnę- kurcze...wiem, może to subiektywne i skrajne, ale czuje, że jak dostanę 5d3 i nawet będzie może działał jak powinien-wracam na stare śmieci. To chyba nie moja bajka choćby i Canon wypuścił 35 1.0, 50 1.0 i 85 1.0 w cenie 500zł za sztukę-chyba to odpuszczę ze sporą stratą finansową. A niby sprzęt nie ma znaczenia..pewnie narażę się tymi słowami na ostra krytykę ale dla mnie sprzęt ma kolosalne znaczenie w tym przypadku.

Raideur
29-09-2012, 13:02
Nie jestes sam z ta mysla ;

Sunders
29-09-2012, 14:56

Raideur czy AF twojego 5D3 też już nie działa, czy jak dotąd tylko się tego obawiasz :?:

Raideur
29-09-2012, 16:07
Sunders Na razie jest w porzadku lecz mam mniej niz 10 tys zobaczymy co bedzie dalej ?

piwo
29-09-2012, 16:32
Ja liczę na to że już niedługo bedzie jasne w czym problem i że się z tym uporają ;)

A co do N to chyba z tymi nowymi (patrz D800) też nie jest tak różowo z AF, nie?

zaix
29-09-2012, 18:21
Z nowymi faktycznie jest i był problem, ale już wiedzą w czym rzecz i jest oficjalne stanowisko i opcja naprawy. Ja akurat jestem tym szczesciaźem, że w N nie trafiłem na problem nierozwiązywalny, niekalibrowalny, miałem ogólnie doczynienia z 6 korpusami i paroma szkłami niższej półki. Ciężko się do czegoś przyczepić, jedynie do własnych błedów.

Merde
29-09-2012, 19:12
Ja akurat jestem tym szczesciaźem, że w N nie trafiłem na problem nierozwiązywalny

Z tego co wiem problem gum do tej pory nie został rozwiązany :-)
Dobrze, że z kolorami jest już lepiej.

Kolekcjoner
29-09-2012, 19:17
Taka mała anegdotka na marginesie, może nie powinna być nawet w tym temacie, może moderator usunie-ale chcę się podzielić. Nic moderator nie usunie 8-).

Znajoma prosiła mnie o wykonanie zdjęć z dzieckiem, ja nie dość, że bez sprzętu to dodatkowo zero chęci po całej akcji z 5d3, walką z serwisem i patrzeniu na leżący w torbie sprzęt. Ok, pożyczyłem N D300 + swój 35 1.8DX. 250 zdjęć, 99% w punkt, ostre jak żyletka, zero kalibracji, idealnie naświetlone, zgodnie z założeniem i intencją-jakbym trafił do innej bajki. obróbka gdzie czuję się jak ryba w wodzie, zapomniałem czym są problemy techniczne, mogłem się skoncentrować na tym co widzę przez wizjer i na tym co z tych zdjęć później wyciągnę- kurcze...

Z moimi 40D i 30D jest dokładnie tak samo jak piszesz.
To klasyczna usterka techniczna, a nie cecha sprzętu.
I jeśli już mówimy trochę na marginesie to napiszę, że przez moje ręce z racji tego co robię przewija się ogromna ilość sprzętu głównie audio i video - często za takie pieniądze że cena 5D mkIII przy nich to jest nic i też potrafią się popsuć albo nie działać zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Wiem jakie to jest frustrujące szczególnie, że na ogół powiązane z utratą zarobków. Natomiast niestety tak jest i nie ma co tutaj snuć teorii że firma taka, ta święta, a ta be.....

Sunders
29-09-2012, 19:31
Ja liczę na to że już niedługo bedzie jasne w czym problem i że się z tym uporają ;)

Też mam taką nadzieję i do tego czasu wstrzymuję się z jego zakupem.

--- Kolejny post ---

Z moimi 40D i 30D jest dokładnie tak samo jak piszesz.

Moje 50D i 5D2 też wciąż działają, dlatego mogę jeszcze trochę poczekać. ;)

To klasyczna usterka techniczna, a nie cecha sprzętu.

Też pozostaję w takim przekonaniu. 8-)

piwo
29-09-2012, 21:16
Też mam taką nadzieję i do tego czasu wstrzymuję się z zakupem
Ja przyjąłem inną taktykę :) Kupiłem i liczę na to że do czasu gdyby (odpukać!!) problem miał się pojawić to już będzie ok. Ale byłem trochę na musiku bo sprzedałem starą puszkę a tyle zdjęć do zrobienia... ;) Gdyby nie sprzedaż to może bym czekał.

latant
29-09-2012, 22:40
Tego C5DIII sprzedano setki tysięcy jak nie kilka milionów, w Polsce pewnie będzie kilka (dziesiąt) tysięcy i magiczną granicę 20tys klapnięć przeszły 2-3 sztuki opisane tutaj? Tym którzy opierają swoje decyzje na tak wątłych przesłankach to gratuluję. Gdyby to był problem konstrukcyjny to już od dawna o tym by huczało że hej a tak mowa ciągle o tym samym, nie dajcie się omotać złym myślom ;) Inna sprawa że serwis dał plamę na całego i tak naprawdę powinni wymienić na nowy a na tym rzadkim przypadku przeprowadzić wiwisekcję.

arapaho
30-09-2012, 02:16
Tego C5DIII sprzedano setki tysięcy jak nie kilka milionów, w Polsce pewnie będzie kilka (dziesiąt) tysięcy i magiczną granicę 20tys klapnięć przeszły 2-3 sztuki opisane tutaj? Tym którzy opierają swoje decyzje na tak wątłych przesłankach to gratuluję. .

Wydaje mi sie, iz tylko niewielka czesc posiadaczy 5d mk III udziela sie na tym forum, wiec i opisow problemu nie ma zbyt wielu. Na zagranicznych forach jednak rowniez ten problem sie pojawia, a to juz o czyms swiadczy ... Mysle wiec, ze nie jest to bicie piany...
Kto wie, moze sie okazac, ze Canon oficjalnie zaprosi posiadaczy mk III do serwisow, w celu usuniecia usterki konstrukcyjnej ... kto wie ...

Sunders
30-09-2012, 13:20
pożyczyłem N D300 + swój 35 1.8DX. 250 zdjęć, 99% w punkt, ostre jak żyletka, zero kalibracji, idealnie naświetlone, zgodnie z założeniem i intencją-jakbym trafił do innej bajki. obróbka gdzie czuję się jak ryba w wodzie, zapomniałem czym są problemy techniczne, mogłem się skoncentrować na tym co widzę przez wizjer i na tym co z tych zdjęć później wyciągnę- kurcze...wiem, może to subiektywne i skrajne, ale czuje, że jak dostanę 5d3 i nawet będzie może działał jak powinien-wracam na stare śmieci.

Skoro, jak napisał Kolekcjoner: "Nic moderator nie usunie .", pozwolę sobie na jeszcze trochę na ten temat. :twisted:
zaix zaintrygowany tym co napisałeś poczytałem trochę polskie czarno-żółte, ponownie działające po ostatniej niespodziewanej przerwie, forum i :
1.Jak przywołujesz N D300 do porównania, to porównuj z "adekwatną" puszką canona - chyba wypada z 7D, a w wątku o 5D3 wypadałoby do porównania brać N D800. Tym bardziej, że na wspomnianym forum znalazłem w wątku o D800 porównanie, w którym napisano, że D300 przy D7000 i D800 to "snajperski karabin maszynowy".
2.W wątku o N D800 jest tam sporo postów poświęconych usterkom jego AF-a, które opisano nie tylko na polskim forum. Wspominają też o przypadkach zachlapania matrycy olejem. Wygląda na to, że konkurent 5D3 ma także problemy i to chyba na większą skalę, a serwis i to nie tylko w PL nie daje sobie rady z awaryjnym działaniem jego AF-a.
Wygląda na to, że wraz z rosnącą komplikacją konstrukcji nowych puszek, zarówno Canon jak i Nikon mają problemy z kontrolą jakości i przygotowaniem autoryzowanych serwisantów do usuwania usterek. Obecnie wybór jednej i drugiej z tych nowych puszek jest obarczony ryzykiem zakupu "trefnego" egzemplarza i nie wydaje się wcale, że to ryzyko jest większe w przypadku Canona. :!:

roofman
30-09-2012, 13:47
Sunders 'czytać o' a 'samodzielnie używać' to jednak jest różnica, nie?
Coś nawet pisali tam o ile dobrze kojarzę, że problem z nierównym skalibrowaniem czujników AF nauczyli się już w serwisie Nikona rozwiązywać, w serwisie Canona narazie nie znają problemu z AF mkIII (albo nie chcą go znać po prostu).

Sunders
30-09-2012, 15:08
Sunders 'czytać o' a 'samodzielnie używać' to jednak jest różnica, nie?

Piszesz tak bo masz wątpliwości czy ci co tam piszą tylko piszą a nie używają :confused:

Coś nawet pisali tam o ile dobrze kojarzę, że problem z nierównym skalibrowaniem czujników AF nauczyli się już w serwisie Nikona rozwiązywać, w serwisie Canona narazie nie znają problemu z AF mkIII (albo nie chcą go znać po prostu).

Chyba nie kojarzysz dobrze, bo w wątku o D800 piszą i owszem o istnieniu tego problemu, ale żeby pisali o tym że serwis Nikona w PL nauczył się już rozwiązywać problemy z źle działającym AF-em w D800 jak dotąd chyba się nie zdarzyło. :-?
Dla uniknięcia dalszych nieporozumień-link do wątku: D800, pierwsze wrażenia, sample etc... - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204675) i link do opisu jak sobie "radzi" serwis Nikona w USA: Anatomy Of A Nikon D800 Repair (http://photographylife.com/anatomy-of-a-nikon-d800-fix#more-33478) .

Raideur
30-09-2012, 15:23
Jesli nawet Nikon d800 mialby problem z AF-em, to jaki to ma zwiazek z 5D MKIII, kogos to pocieszy ze inni tez maja problemy ?

roofman
30-09-2012, 15:27
Piszesz tak bo masz wątpliwości czy ci co tam piszą tylko piszą a nie używają :confused:
Pisałem w odniesieniu do doświadczeń zaix-a.

Chyba nie kojarzysz dobrze, bo w wątku o D800 piszą i owszem o istnieniu tego problemu, ale żeby pisali o tym że serwis Nikona w PL nauczył się już rozwiązywać problemy z źle działającym AF-em w D800 jak dotąd chyba się nie zdarzyło. :-?
Tu:
d800 AF - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214573)
a dokładniej tu:
FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON - View Single Post - d800 AF (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2917029&postcount=6)

Sunders
30-09-2012, 15:49
Jesli nawet Nikon d800 mialby problem z AF-em, to jaki to ma zwiazek z 5D MKIII, kogos to pocieszy ze inni tez maja problemy ?

To ma tylko związek z "anegdotką" zaixa z postu nr 291. Nikogo nie ma pocieszać.

--- Kolejny post ---

a dokładniej tu:
FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON - View Single Post - d800 AF (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2917029&postcount=6)

No a to ostatni post forumowicza sevenoo z przytoczonego przez Ciebie wątku:
"27-09-2012, 08:01 #77
sevenoo
ja czekam od 10 dni juz ... na naprawe... czy tam regulacje numer dwa
fakt ze dostalem zastepcze d800 ( ktore tez ma bf na wszystkich szklach ), ale chociaz tyle dobrego.
Dodam ze w serwisowym mimo lekkiego BF , doszedl problem z tym ze 85 f/1.4D co jakis czas przestaje ostrzyc , trzeba je wypiac i wpiac ponownie.
Po 1wszej sesji okazalo sie tez ze przy zgrywaniu fot wszystkie sa uszkodzone ...
jak na puszke z segmentu pro to powiem szczerze ze mam powoli wielkie FUJ co do NIKONA."

Trochę przypomina mi to przygodę habakuka z serwisem CSI FiV. :confused:
Jeśli to ma świadczyć jak napisałeś w poście nr 304 o tym że: "problem z nierównym skalibrowaniem czujników AF nauczyli się już w serwisie Nikona rozwiązywać", to przez słowo rozwiązywać każdy z nas rozumie kompletnie coś innego :???:

roofman
30-09-2012, 16:37
"Po 1wszej sesji okazalo sie tez ze przy zgrywaniu fot wszystkie sa uszkodzone ...
jak na puszke z segmentu pro to powiem szczerze ze mam powoli wielkie FUJ co do NIKONA."

No to mamy po równo FUJ w obu markach.
Wypowiedzi czytałem po tzw. łebkach i przytoczony przeze mnie post zinterpretowałem jako rozwiązanie problemu w obozie N.
Doszła też dalsza wypowiedź o tym że serwis N ma kupę roboty z tymi kalibracjami, dalej tematu nie śledziłem... choć zazwyczaj z czystej ciekawości śledzę co się dzieje w nowościach.

Kolekcjoner
30-09-2012, 17:50
No cóż trawa po tzw. drugiej stronie wydaje się zawsze bardziej zielona.

Sunders
30-09-2012, 19:13
kurcze...wiem, może to subiektywne i skrajne, ale czuje, że jak dostanę 5d3 i nawet będzie może działał jak powinien-wracam na stare śmieci. To chyba nie moja bajka ...

Bez urazy, ale zaixowi i Raideurowi mogę zadedykować poniższe dwa posty z przytaczanego przeze mnie i roofmana wątku:

" 12-09-2012, 12:01 #33
sevenoo
Niestety widac, prawy bym odpuscil( jest mala roznica), ale cholercia na lewym tak czy siak widac roznice i to duza...

12-09-2012, 12:36 #34
Michal_C
Sev zacznij mówić Canon, Canon ........ masakra jakaś"

Na czarno-żółtym forum macie chyba sobowtóra. :mrgreen:

Snafu
30-09-2012, 20:27
Witam wszystkich,

Witam wszystkich. Od kilku lat działam na systemie Nikona. D200 + kilka szkieł. Przyszedł czas na zmianę puszki. Legenda 5d Mk II sprawiła, że wszedłem w system Canona i padło na 5d Mk III. Pierwsze chwile to euforia. W chwili obecnej niepokój. AF jest nieprzewidywalny. Ostrzy szybko ale nie łapie ostrości. Nie chodzi nawet o to, że przestrzeliwuje. W całym kadrze ciężko znaleźć dobrze wyostrzone obiekty (niezależnie od przesłony). Robiąc mikroregulację trafia w punkt. W terenie, nawet przy dziennym świetle, loteria.

Moja seria to xxxxx3xxxxxx. Jedyne moja nadzieja na razie to fakt, że spięty jest z można powiedzieć kitowym szkłem Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM. No ale kurcze nie wierzę, że i tu byłoby tak słabo. Na dniach chcę się zaopatrzyć w 50 1,4 aby mieć jakieś odniesienie.

Mam też pytanie. Czy jest ktoś z 3miasta posiadający tą puszkę? Z chęcią bym się spotkał, zrobił krótkie porównanie dla podobnych kadrów/sytuacji, wymienił doświadczenia.

Na ta chwilę powoli czas pozwala mi na zajęcie się tematem, zatem i ten watek będę monitorował.

Pzdr

Sunders
30-09-2012, 20:57
Witam wszystkich,

Witam wszystkich. Od kilku lat działam na systemie Nikona/.../ na 5d Mk III. Pierwsze chwile to euforia. W chwili obecnej niepokój.

SNAFU = Situation Normal, All F***** Up = Sytuacja jest normalna, wszystko do niczego
Nick dobrałeś żeby był adekwatny do sytuacji :confused: :-)

--- Kolejny post ---

AF jest nieprzewidywalny. Ostrzy szybko ale nie łapie ostrości. Nie chodzi nawet o to, że przestrzeliwuje. W całym kadrze ciężko znaleźć dobrze wyostrzone obiekty (niezależnie od przesłony). Robiąc mikroregulację trafia w punkt. W terenie, nawet przy dziennym świetle, loteria.

Możesz pokazać sample na których "ciężko znaleźć dobrze wyostrzone obiekty" - najlepiej linki do kompletnych RAW-ów :?:
Jak to w końcu jest - loteria czy nic nie jest ostre :confused:

Snafu
30-09-2012, 23:07
Ustawiłem się już, w tygodniu zależnie od pogody, z posiadaczką Mk II i kilku szkiełek. Z czasem u mnie krucho zatem zależnie od tego co wyjdzie na innych obiektywach itd. temat ruszę mocniej lub mniej pod koniec tygodnia.

MC_
01-10-2012, 07:55
Sony. Trzeba kupić Sony. Na serwis praktycznie skarg brak. :mrgreen:

xsardas
01-10-2012, 08:25
Legenda 5d Mk II sprawiła, że wszedłem w system Canona

Wybacz ale kiedy to 5dmk2 stało się legenda? :D Ja tam pamiętam jak wszyscy na te puszkę marudzili i psy wieszali jaki to paskudny obrazek ona wypluwa hehehehehe

zaix
01-10-2012, 13:17
No to pięknie...kolejna puszka cierpi u Snafu. Mimo, ze nie życzę nikomu absolutnie źle, to być może mamy do czynienia z jakaś grubszą awarią i serwis zacznie to brać pod uwagę. Zgadzałbym się numer serii ...3...hmmm

Co do Nikona to skupiałem się na swoich doświadczeniach, nie na zółtym forum. Niemniej jednak zapewne określenie "trawa jest bardziej zielona po drugiej stronie płotu" być może jest adekwatna do sytuacji. Jak bym miał wadę w Nikonie to bym psioczył oi tej drugiej stronie płotu, nie zmienia to jednak faktów.

Apropos AF w Nikonie to mi dało jakby pozytywny pogląd na sprawę Update on the Nikon D800 left focusing issue | Nikon Rumors (http://nikonrumors.com/2012/09/25/update-on-the-nikon-d800-left-focusing-issue.aspx/). Mniejsza o to, porównania nie dadzą mi sprawnej puszki.

Sunders
01-10-2012, 14:36
Sony. Trzeba kupić Sony. Na serwis praktycznie skarg brak. :mrgreen:

MC_ które Sony radzisz kupić zamiast C5D3 lub ND800 :?: :p

MC_
01-10-2012, 14:39
A99. To oczywiste. ;-)

Sunders
01-10-2012, 14:45
A99. To oczywiste. ;-)

Moze i będzie oczywiste jak C i N nie poradzą sobie z AF-em :mrgreen:

zaix
03-10-2012, 13:07
U mnie niestety dalej cisza. Ani widu ani słychu po sprzęcie..miał być pod koniec zaszłegp tygodnia. Pozostaje naiwnie karmić się nadzieją...

Sunders
03-10-2012, 17:43
U mnie niestety dalej cisza. Ani widu ani słychu po sprzęcie..miał być pod koniec zaszłegp tygodnia. Pozostaje naiwnie karmić się nadzieją...

Żebyś nie myślał, że "gdzie indziej" byłoby Ci lepiej - kolejny cytat z "bliźniaczego" wątku:
"02-10-2012, 10:18 #102
sevenoo

wczoraj dzwonilem do serwisu jak sie ma moja puszka po 2 tyg w Nikonie. Dowiedzialem sie ze wciaz jest regulowana ...
Na moje lekkie oburzenie ze to juz 2 tyg , mila pani zareagowala haslem ... "eee to jeszcze nie jest dlugo ... ""
:wink:

habakuk
03-10-2012, 17:59
w nikonie jest jeszcze coś takiego jak nps. tam naprawa trwała 2 dni i była absolutnie skuteczna.

Sunders
03-10-2012, 18:16
w nikonie jest jeszcze coś takiego jak nps. tam naprawa trwała 2 dni i była absolutnie skuteczna.

Jest takie "coś", ale żeby się na to załapać trzeba się "nieco wysilić": "Program NPS przeznaczony jest dla elity profesjonalnych fotografów, posługujących się legitymacją prasową i posiadających zawodowy sprzęt marki Nikon zamieszczony na liście ze sprzętem zawodowym kwalifikującym do programu NPS'/ które posiadają 2 lustrzanki i 3 obiektywy spośród wymienionych w tej liście/.

habakuk, czytając te wymagania nabrałem do Ciebie jeszcze więcej respektu :-)

P.S.Canon też ma CPS, ale niestety tylko w wybranych krajach wśród których oczywiście nie ma PL :roll:

chrislab
03-10-2012, 20:00
Sunders - wśród których jest PL - zapisałem sie i dostałem kartę CPS - jeszcze nie wiem czy to coklwiek daje w praktyce i nie chciałbym sprawdzać, ale program działa przynajmniej na etapie wysyłania kart (wcześniej tego też rzeczywiście nie było)

odi
03-10-2012, 20:09
Sunders - wśród których jest PL - zapisałem sie i dostałem kartę CPS - jeszcze nie wiem czy to coklwiek daje w praktyce i nie chciałbym sprawdzać, ale program działa przynajmniej na etapie wysyłania kart (wcześniej tego też rzeczywiście nie było)

Przeczytaj uważnie, Polska nie jest !!! - zarejestrować możesz się, ale nic Ci to nie da.

KrzysiekT
03-10-2012, 20:23
Czyli że karta Platinium w CPS jest w Polsce nic nie warta?

arapaho
03-10-2012, 22:09
Jesli w Polsce jeszcze CPS nie dziala, mozna zawsze skoczyc do Berlina, moze czeska Praga?
Mysle, ze sama karta nie ogranicza sie do jednego kraju ... oby.

Sunders
03-10-2012, 22:51
Krajami w których obecnie można skorzystać z europejskiego programu CPS są: Austria, Belgia, Dania, Finlandia, Francja, Niemcy, Irlandia, Włochy, Luksemburg, Holandia, Norwegia, Portugalia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria i Wielka Brytania.

zaix
04-10-2012, 00:03
W sumie ciekawe, jak kupowałem korpus to mi facet mówił, że CPS to na prawdę gra warta świeczki...przyjąłem do wiadomości i specjalnie nie rozeznawałem tematu. Zresztą co nam po platynowo-diamentowym cps skoro i tak nie da się pewnych rzeczy ustawić w określonych przypadkach.

Goomis
04-10-2012, 00:40
w cps można się zarejestrować, ale naprawy najbliżej i tak w Berlinie ;)
Znajomy ma 5D3 i jak na razie mu działa. Ja się chyba wstrzymam do przyszłego roku z ew. zakupem.

Gregolius
04-10-2012, 12:15
Możliwe, że problem nie dotyczy wszystkich puszek. Wkurzyłbym się jak mi moja zacznie szaleć.

zaix
06-10-2012, 02:15
Korpus odebralem ze szkłami. Cieżko cos powiedzieć bo niedawno wróciłem i jedyne czego jestem pewny to , że 50 1.4 mi zrąbali. 24-70 chyba jest poprawione bo na dalszą odległość na 70 trafił ale zrobiłem dosłownie jedno zdjęcie i widział na lcd. Póki co nie jestem w stanie napisać więcej. Pewny jestem tylko tego, że 50 mm w zasadzie już nie nadaje się do niczego a czasem łapała ostrość na skraju głebi na pewnych odległościach. A pamiętam zachwyt optycznych nad jej celnościa.

Jerzy
06-10-2012, 08:59
Zaix,mnie licho jakieś podkusiło i kupiłem miesiąc temu właśnie ten obiektyw(50/1.4).Totalna porażka!!Do tej pory robiłem w studiu najczęściej 50/1.8 lub 85/1.8,czasami 70-200/2.8.Stary plastikowy grat 1.8 ostrzył świetnie ale zachciało mi się "poprawy".Mój 50/1.4 ostrzy dobrze na 1.5 m.Przy większych odległościach to już loteria...Miałem wczoraj wolne popołudnie i próbowałem sam skalibrować ten obiektyw.Warunki prawie laboratoryjne,aparat na statywie,wzór Fokal na stole dobrze oświetlony.Na 1.5m mikro regulacja na +2 a na 3m na -10.I jak robić zdjęcia???Wracam do starego "grzechotnika" a obiektyw na pewno zawiozę na Żytnią bo mam jeszcze do poprawy "LCD panel illuminates" jak to ładnie nazywa Canon.

Sunders
06-10-2012, 09:57
Korpus odebralem ze szkłami. Cieżko cos powiedzieć bo niedawno wróciłem i jedyne czego jestem pewny to , że 50 1.4 mi zrąbali. 24-70 chyba jest poprawione bo na dalszą odległość na 70 trafił ale zrobiłem dosłownie jedno zdjęcie i widział na lcd. Póki co nie jestem w stanie napisać więcej.

IMO patrząc na LCD, to w takiej sytuacji nic wiążącego nie da sie powiedzieć.Czekam na wrazenia jak zdjęcia obejrzysz na monitorze.

Pewny jestem tylko tego, że 50 mm w zasadzie już nie nadaje się do niczego a czasem łapała ostrość na skraju głebi na pewnych odległościach. A pamiętam zachwyt optycznych nad jej celnościa.

Jak trafiłeś na kiepskiego C50/1,4 to regulacja w serwisie ma małe szanse powodzenia.Najlepiej wymienić na inną.
Optyczni zapewne trafili na lepszy egzemplarz od twojego.Ja na swój tez nie narzekam. :)

MC_
06-10-2012, 10:28
Patrząc na LCD w nowych aparatach można powiedzieć, że ostrość jest nietrafiona.
Co do 50/1.4 to ja również miałem z nim przeboje, wymieniłem na Zeissa i potwierdzenie ostrości jest niezawodne.

zaix
06-10-2012, 10:41
Patrząc na LCD w nowych aparatach można powiedzieć, że ostrość jest nietrafiona.

Dlaczego tak uważasz?

MC_
06-10-2012, 10:42
Bo mam 5d2 i widzę jeśli zdjęcie jest nietrafione.

Raideur
06-10-2012, 10:44
Dla mnie 50 1.4 to jeden z lepszych szkiel canona w dodatku za tak niska cene,z tego co jednak mi wiadomo to trzeba przebierac jak na bazarze by wybrac ta dobra sztuke?

piwo
06-10-2012, 10:47
Ja na swoją 50/1.4 nie narzekam. Wręcz przeciwnie. Ale może trafiliście na kiepskie egzemplarze.

zaix
06-10-2012, 11:44
Bo mam 5d2 i widzę jeśli zdjęcie jest nietrafione.

Ok. Nie zrozumieliśmy się, ponieważ ja też uważam, ze LCD daje wystarczający podgląd.

Sunders
06-10-2012, 11:58
Ok. Nie zrozumieliśmy się, ponieważ ja też uważam, ze LCD daje wystarczający podgląd.

Ja nabieram pewności dopiero oglądając na monitorze, szczególnie wtedy gdy oświetlenie jest marne i/lub GO jest mała, no ale może po prostu ja mam słabszy wzrok :???:

janmar
06-10-2012, 20:19
Obrazek na LCD [jaki by dobry nie był] to dla mnie bardzo ogólna informacja na temat kadru,i faktu zapisania zdjęcia.Ekspozycje oceniam głównie na podstawie histogramów.Łącznie daje to wystarczajacą informację IMHO.

zaix
07-10-2012, 10:52
No niestety, ja już widzę, że u mnie na pewno dla 24-70 kalibracja nie przyniosła idealnego rezultaty, jest lepiej ale...

zaix
07-10-2012, 21:48
Panowie, nie miałem wiele czasu-natomiast sprawdziłem przed chwilą i w świetle żarowym nie mam takich cyrków jak wcześniej z 35L.

Raideur
08-10-2012, 04:02
Panowie, nie miałem wiele czasu-natomiast sprawdziłem przed chwilą i w świetle żarowym nie mam takich cyrków jak wcześniej z 35L.

Wiec jest juz dobrze czy tylko lepiej?

Sunders
08-10-2012, 06:54

zaix "weź dzień wolny" i sprawdź w końcu - jest dobrze czy dalej kiepsko :?: Czekamy "w napięciu" a Ty "reglamentujesz" info po jednym zdjęciu. :-)

wain
16-10-2012, 10:59
coś zmieniło się na lepsze?

Raideur
16-10-2012, 11:18
Wszystko dziala dobrze, inaczej by juz dawno pisali o tym.

bucefal14
16-10-2012, 11:47
No to całe szczęście , teraz można śmiało kupować...

tomkod
16-10-2012, 11:57
Wszystko dziala dobrze, inaczej by juz dawno pisali o tym.

Dopóki właściciele problemu tego nie napiszą nie kreował bym takich wniosków..

a co za tym idzie

No to całe szczęście , teraz można śmiało kupować...

Zawsze można było kupować śmiało i mieć nadzieję że się trafi na egzemplarze bez wad. W innym przypadku serwis rozłoży ręce.

habakuk
16-10-2012, 12:31
nic dobrze nie działa, ale do konca sezonu wstrzymałem sie z wysylka, gdyby 5d2 padło, zostałbym na lodzie - a tu przymykam do f4-5 i jest przyzwoicie ;)

wain
16-10-2012, 14:51
nic dobrze nie działa, ale do konca sezonu wstrzymałem sie z wysylka, gdyby 5d2 padło, zostałbym na lodzie - a tu przymykam do f4-5 i jest przyzwoicie ;)

To może jakaś wspólna z ripkiem ofensywa do Chucka Westala(?) skoro wykazał zainteresowanie? - "Za >>celność<< Waszą i Naszą".

zaix
17-10-2012, 23:35
Sry za przerwę, nie wynika ona z tego, że wszystko jest na 100% dobrze. Po prostu nie jestem póki co w stanie dać w pełni wiarygodnej opinii. Jest u mnie lepiej ale nie mogę póki co powiedzieć, że celność jest 100%-na pewno nie. Takie "trochę lepiej" na siłę. Nie zrobiłem wielu zdjęć, po drugie są wpadki AF, które mnie zastanawiają. Niby trafia, ale widzę, że może być na pewno lepiej, bardzo proste sytuacje a czasem trafi w ten sam punkt znacznie lepiej niż kiedy indziej. Nie mam obecnie 5d2 (ani innego korpusu) ale z tego co pamiętam to trafiał lepiej. Sprzedałem 50 1.4 bo wydawało mi się, że w tym przypadku to kwestia szkła w połączeniu z moim korpusem- obecnie testowałem parę 50 1.4 i niestety każdy ma dokładnie to samo u mnie-BF, po przymknięciu do np. 4.0 BF jest znacznie większy (FOCUS SHIFT??-dziwne)-generalnie nie mogę trafić-nie wiem teraz czy każdy 50 1.4 tak ma? Wydaje mi się to niemożliwe. Sprawdzałęm-na LV jest znacznie lepiej. 135mm też tak teraz dziwnie trafia jakby niedokładnie. Zdarzają się wpadki-a nigdy z nim nie miałem problemów. Jednak może być to kwestia korpusu- niestety nie mam innego do sprawdzenia.35mm też jest lepiej ale na bardzo bliskie dystanse już nie. Generalnie niby jest lepiej ale to nie to. Nie wiem-może Canon tak ma, obecnie jestem w chwilowym posiadaniu D80+jakieś dwa kiepskie obiektywy z plastikowymi bagnetami od znajomej-zero problemu z trafieniem w cokolwiek a tu szkła i korpus za grubą kasę i po prostu mu nie ufam po kilkudziesięciu testowych fotach.

roofman
18-10-2012, 07:43
[...]
Nie wiem-może Canon tak ma
[...]

Nie chcę siać zamętu ale tak, Canon tak ma.
Swojego czasu przesiadałem się właśnie z D80 na 40D i byłem zawiedziony powtarzalnością i skutecznością Canona.
Nie szybkością AF, bo tu Canon pięknie 'ostrzy' a właśnie powtarzalnością i skutecznością.
Z czasem przestaje się to zauważać, po prostu człowiek się przyzwyczaja i twierdzi że tak ma być i to normalne.
W D80 robiłem jedno zdjęcie obiektu i było git, w 40D często 3 po przeostrzeniu każdej klatki aby mieć pewność (czasami wszystkie 3 były w porządku, czasami trza było wybierać niestety).
Na tym koniec offtopa ;)

zaix
18-10-2012, 07:46
Jaki wpływ w teorii ma światło żarowe (w okolicach 2500-3000K) na AF- BF czy FF? Bo znów u mnie wraca temat wpływu światła na AF.

roofman
18-10-2012, 07:56
Oj... była gdzieś tu już niezła dyskusja na ten temat...
Na pewno ma, i to dość znaczny skoro w serwisach 'kalibrują' zestaw tylko w określonej temperaturze barwowej światła.

zaix
18-10-2012, 08:22
nigdy wcześniej tego nie odczułem szczerze mówiąc.

Merde
18-10-2012, 08:38
Jaki wpływ w teorii ma światło żarowe (w okolicach 2500-3000K) na AF- BF czy FF? Bo znów u mnie wraca temat wpływu światła na AF.

Żarówkowe = front focus.

zaix
18-10-2012, 08:56
Żarówkowe = front focus.

No właśnie-też mi się tak wydawało to jest nawet do przełknięcia. Rozumiem, że światło energooszczędnych i jego temperaturę też można zaliczyć do tej kategorii. A JA MAM BACKFOSUS w takich warunkach-jak to wytłumaczyć-pojęcia nie mam.

kosdkp
18-10-2012, 12:21
W D80 robiłem jedno zdjęcie obiektu i było git, w 40D często 3 po przeostrzeniu każdej klatki aby mieć pewność (czasami wszystkie 3 były w porządku, czasami trza było wybierać niestety))
Dlatego canon daje gwarancję na 100k/150k dla xxd, 5d i reszty. A nikon? No właśnie. Statystycznie strzela 30% tego co canon w podobnych warunkach, więc musiałby dać gwarancję na 300k/450k :mrgreen:

xsardas
18-10-2012, 12:24
Nie chcę siać zamętu ale tak, Canon tak ma.

Wybacz ale czy używałeś 5dmk3 lub którejkolwiek z puszek z serii 1d/1ds? Bo tego typu stwierdzenia wydaja mi si w stosunku do tych puszek sporym nietaktem. Ja na 1dmk2 nie mam problemów z powtarzalnością AF a układ ten do nowych nie należy...

Ja wciąż czekam na rozwój sytuacji i relacje uczestników tego cyrku z serwisem :]

Kolekcjoner
18-10-2012, 12:30
w 40D często 3 po przeostrzeniu każdej klatki aby mieć pewność (czasami wszystkie 3 były w porządku, czasami trza było wybierać niestety).
Na tym koniec offtopa ;)

Masz jakąś walniętą puszkę. Ja zrobiłem wiele tysięcy klatek 40D i nigdy nie musiałem niczego poprawiać - nawet z sigmiokiem kolegi nie było problemów.

roofman
18-10-2012, 12:47
Masz jakąś walniętą puszkę. Ja zrobiłem wiele tysięcy klatek 40D i nigdy nie musiałem niczego poprawiać - nawet z sigmiokiem kolegi nie było problemów.
Nie sądzę aby był uszkodzony, bo dokładnie w taki sam sposób pracują i inne puszki Canona do których miałem/mam dostęp.
Strzelałeś tuż przed swoim 40D jakimś Nikonem? (dłużej niż miesiąc aby inne nawyki nabyć?)
Obejmij całościowo moją wypowiedź a nie kontekst ;)
Teraz po 4 latach to się nauczyłem bardziej przykładać i kilka razy przeostrzać zanim wduszę spust do końca.
Canon zmusza do poświęcenia większej uwagi. I jest tak jak pisałem: przyzwyczaiłem się już do tego i teraz jest to dla mnie normalne.
Ale... tak jak pisałem to offtop więc nie ciągnijmy tego w tym wątku.

--- Kolejny post ---

Wybacz ale czy używałeś 5dmk3 lub którejkolwiek z puszek z serii 1d/1ds?
Nie, nawiązuję jedynie do wypowiedzi zaix-a i dzielę się własnymi wrażeniami z użytkowania puszek amatorskiej klasy.
I do puszek tej klasy zamieszczam swoje przemyślenia.

Sunders
18-10-2012, 12:58
Ja wciąż czekam na rozwój sytuacji i relacje uczestników tego cyrku z serwisem :]

Mam podobnie. ;-)

Kolekcjoner
18-10-2012, 12:59
Nie sądzę aby był uszkodzony, bo dokładnie w taki sam sposób pracują i inne puszki Canona do których miałem/mam dostęp.
Strzelałeś tuż przed swoim 40D jakimś Nikonem? (dłużej niż miesiąc aby inne nawyki nabyć?)
Obejmij całościowo moją wypowiedź a nie kontekst ;)
Teraz po 4 latach to się nauczyłem bardziej przykładać i kilka razy przeostrzać zanim wduszę spust do końca.
Canon zmusza do poświęcenia większej uwagi. I jest tak jak pisałem: przyzwyczaiłem się już do tego i teraz jest to dla mnie normalne.
Ale... tak jak pisałem to offtop więc nie ciągnijmy tego w tym wątku.

Ja przez pewien czas miałem Nikony.
Co do reszty opowiadasz jakieś baśnie z mchu i paproci 8-). Miałem wiele puszek Canona i jedne były lepsze inne gorsze pod względem AF ale zwyczajnie nie ma reguły o której piszesz. Z tego co piszesz masz coś ewidentnie zepsute. W 40D Af powinien działać bez żadnych "ale" - szczególnie na środkowym.
Co do tematu to po prostu zdarzają się walnięte puszki i nie ma co tworzyć ogólnych teorii wyjaśniających wszystko.
A postawa serwisu jest dla mnie najdelikatniej mówiąc dziwna. No ale może oni najzwyczajniej w świecie tego nie umieją naprawić i się wstydzą przyznać :lol:.

Sunders
18-10-2012, 13:03
postawa serwisu jest dla mnie najdelikatniej mówiąc dziwna. No ale może oni najzwyczajniej w świecie tego nie umieją naprawić i się wstydzą przyznać :lol:.

Ciekawe ile czasu potrzebują na naukę :confused: Zdążą przed końcem sezonu u habakuka :?: :-)

nic dobrze nie działa, ale do konca sezonu wstrzymałem sie z wysylka, gdyby 5d2 padło, zostałbym na lodzie

I stąd moje pytanie - habakuk, kiedy u Ciebie kończy się sezon :?: :-)

tomek s
18-10-2012, 13:04
W D80 robiłem jedno zdjęcie obiektu i było git, w 40D często 3 po przeostrzeniu każdej klatki aby mieć pewność (czasami wszystkie 3 były w porządku, czasami trza było wybierać niestety).
Na tym koniec offtopa ;)

Tu jest jeszcze kwestia jakim obiektywem na jakiej przysłonie, ogniskowej bo np na f4, f5 można nie zauważyć tego co wyjdzie na f1.4-f1.8.
Miałem m.in D80, a teraz mam 5D i w nikonie były sprawniejsze boczne punkty tak samo jak tylko środkowy w 5-tce. Boczne w Nikonie były szybsze, a w 5D środkowy jest bardzo dokładny. Ponadto mając z D80 szkło na śrubokręt np 85 f1.8 też czasami nie trafiało, a to dlatego że przy minimalnej zmianie kadru tym samym zmianie odległości od obiektu śrubokręt nie doostrza, a tym samym nie trafia zawsze jak trzeba.

zaix
18-10-2012, 13:22
Zaskoczę Cię-d80 się obecnie sprawdzałem ze starym śrubokrętem sigmy 70-300 4.5-5.6. Głębia ostrości na bliską odl. jest na prawdę maleńka-wszytko w punkt. Na większą odl. to samo. Testowane na SpyderLensCal. Sprawdzałem 4 szkła 50mm 1.4 Canona na 5d3 i każde miało dokładnie tą samą tendecję do BF na mniejszych odległościach, jak przymykam do 4.0 to w zasadzie dostaję obraz bardziej mydlany niż na 1.4 bo tak leci do tyłu. Pytanie szkło czy korpus? Szkła mają wszystkie tą samą tendencję więc wykluczam, a korpusu innego nie mam jak sprawdzić.

roofman
18-10-2012, 14:09
Co do reszty opowiadasz jakieś baśnie z mchu i paproci 8-). Miałem wiele puszek Canona i jedne były lepsze inne gorsze pod względem AF ale zwyczajnie nie ma reguły o której piszesz. Z tego co piszesz masz coś ewidentnie zepsute. W 40D Af powinien działać bez żadnych "ale" - szczególnie na środkowym.
Ta... i popsute są wszystkie Canony które macałem :mrgreen:
Mnie się po prostu wydaje że mamy inne preferencje/przyzwyczajenia co do focenia (a o tym się nie dyskutuje), część osób zauważa te niuanse miedzy firmami, dla innych nie ma różnic. Podkreślam, że teraz to już mi to zwisa i powiewa... przyzwyczaiłem się i jest dobrze.
Gdzieś w zasobach tego forum są nawet moje zapiski z równoległych testów puszek z podpiętymi 50/1.8 i jako obiektem biegnącym psem. (Oraz pierwsze rozczarowania po zmianie... które z czasem po prostu przeszły :lol:)
Możemy już nie śmiecić? (chyba że amputujesz część rzeczy, bo to nie jest istotą głównego tematu).

zaix
18-10-2012, 16:29
No i z kolejnym obserwacji mam następujące doświadczenia: 50 1.4 na 4,0 trafia niezłe bocznym czujnikiem, środkowym nie, i bocznym po drugiej stronie-na pół gwizdka. Tak właśnie serwis mi połatał sprzęt.

bucefal14
18-10-2012, 16:53
no cóż, trzeba się nauczyć trochę inaczej przekadrowywać i będzie git... choć to tylko f/4

habakuk
18-10-2012, 16:59
no cóż, trzeba się nauczyć trochę inaczej przekadrowywać i będzie git... choć to tylko f/4

:mrgreen:

wain
18-10-2012, 16:59
zaix - ciągle nie działa.
habakuk - chwilowo się poddał.
ripek - B.D.
--------------------------------
Podsumowując : Ciągle nie działa.

zaix
18-10-2012, 17:20
Czasami się bierze korpus do ręki cyka parę zdjęć i wie, że nie ma co dalej sprawdzać, testować...po prostu jest norma i można zaufać. A tu AF wszech czasów i mimo masy bajerów śledzenia, punktów- to nie to czego oczekiwałem za te pieniądze. Mam wrażenie, że brakuje mu dobrych fundamentów, precyzji. Ja wiem, że może jestem już nudny z tym nikonem w kółko i tak... wiem-masa ludzi w tamtym obozie ma problemy-ale osobiście co biorę korpus nikona od kogoś i podczepiam byle co od przodu-nie widzę problemu-czy to w dzień, czy w nocy czy pod żarowym czy w ostrym słońcu. A tu...13K+ optyka za wiele więcej i jakoś satysfakcji brak. Sprawdzanie z duszą na ramieniu, testy..chory klimat. Nie wiem, co ten serwis i jak u mnie połatał-niby jest lepiej, ale kto miał bezawaryjny AF to zrozumie, że nie na tym bajka polega. Pewnie co bym nowego do niego nie podczepił to już nie zadziała-takie mam wrażenia po testach 50 1.4, Szkoda, że nie mam drugiego korpusu, bo chętnie bym to sprawdził. Może też i wyjątkowo przyczepiłem się tego 50mm ale bardzo lubię i lubiłem ten kąt i ciężko mi z niego zrezygnować a widać nie mam wyjścia.

kosdkp
18-10-2012, 18:01
Pewnie co bym nowego do niego nie podczepił to już nie zadziała-takie mam wrażenia po testach 50 1.4, Szkoda, że nie mam drugiego korpusu, bo chętnie bym to sprawdził. Może też i wyjątkowo przyczepiłem się tego 50mm ale bardzo lubię i lubiłem ten kąt i ciężko mi z niego zrezygnować a widać nie mam wyjścia.

Kup sigmę 50/1,4, pomyłki af zwalisz na szkło i będzie cacy:)

Jerzy
18-10-2012, 18:23
Pokażę jutro kilka zdjęć z serii ok.15,obiektyw 50/1.4,oświetlenie żarowe.Zdjęcia robiłem przy przysłonie 3.2 jak też 1.4.Ostrzyłem zarówno bocznymi jak i środkowym z przekadrowaniem.Z całej serii nie ma żadnego ostrego zdjęcia.Wszystkie "front focus".Canon 5D MK III.Obiektyw wymieniłem już w sklepie na inny egzemplarz ale czuję że to nic nie da.

zaix
18-10-2012, 23:04
@Jerzy

Widzisz a ja mam BF na 4 egzemplarzach czyli zapewne na korpusie, który ledwo co wrócił z regulacji...REFERENCYJNIE jednym słowem. (nie ma szans żeby 4 obiektywy miały taką wadę). A na jaką odległość ostrzyłeś?

Jerzy
19-10-2012, 07:32
Policzyłem zdjęcia,zrobiłem 32...Nie ma ani jednego ostrego,co prawda oświetlenie to tylko żarówka 100W ale chociaż jedno powinno wyjść ostre.Wiem, że Canon nie gwarantuje prawidłowego działania AF jeżeli w polu widzenia obiektywu znajdzie się silne źródło światła ale robiłem dużo zdjęć pod słońce i wszystko było OK.Przypuszczam więc że tutaj temperatura światła ma znaczenie chyba.Mam inny egzemplarz tego obiektywu,jutro porobię testy.Co jeszcze dziwniejsze to tylko z tym obiektywem mam kłopoty-50/1.4 EF.Dla porównania w świetle dziennym jest wszystko OK

http://www.koperty.waw.pl/test/zarowe.jpg

http://www.koperty.waw.pl/test/zarowe1.jpg

http://www.koperty.waw.pl/test/dzienne.jpg

zaix
19-10-2012, 08:19
niezłe jaja. Faktycznie FF u Ciebie jak nic. Ja ogólnie mam parę wniosków co do Canona i jego wrażliwości na wszystko. AF u mnie rzadziej trafia na czerwonych obiektach:). W dobrym dziennym świetle próbowałem mierzyć na zielony bluszcz na przeciwległym domu-klapa, zawsze się mylił (bardzo dobre oświetlenie) wystarczyła najechać na krawędź z murem i łapie. Zieleń??? nie wiem natomiast poszczególne liście były tak oświetlone, że kontrast był spory, nie powinno być problemu. Jeżeli powierzchnia jest choćby lekko błyszcząca (nawet naklejka) będzie pudło. Jeżeli od czegoś odbija się światło będzie pudło. Co do Canona 50 1.4 to z zasadzie u mnie odnoszę wrażenie, że żarowe nie ma wpływu (sprawdzałem na domowym ringflashu) i nie widzę przesunięcia FF. I tak mam BF. Generalnie AF według mnie jest daleko za konkurencją bo wpływa na niego ma masę czynników. Co do 50 1.4 to nie mam pojęcia czy to szkło w ogóle da się ustawić bo głębia pływa w nim w zasadzie inaczej na każdym ustawieniu. Więc zasada-przymknij a będzie ostrzej się raczej nie sprawdza. Chyba, że powyżej 2 czy 3 metrów wtedy-faktycznie jest norma.

Czacha
19-10-2012, 10:45
Chlopaki, wspolczuje tych problemow. Ale 50/1.4 to nie jest najszczesliwszy obiektyw do testow AF ;) Ja mialem ostra sztuke, ale i tak przeostrzalem po 5 razy zeby miec pewnosc ze jest w punkcie. Zakladam ze problem opisany przez Jerzego nie wystpuje przy 85 albo 135mm ;)

zaix
19-10-2012, 10:57
Tylko czacha ja mam podobne pudła na f 4.0 i to dla paru sztuk szkłą. Korpus? jakim cudem? I przeostrzanie nic nie da.

Jerzy
19-10-2012, 11:00
Mam sporo zabawek...Ten efekt nie występuje z 135/2 ani z 85/1.8 a już na pewno nie z 24-70L II a nawet z 50/1.8.Nie wiem co mnie podkusiło do zakupu.Ale może ten wymieniony będzie lepszy.90% zdjęć robię w studiu a tam jest tylko oświetlenie żarowe z pilotów lamp studyjnych.Do ważnych sesji zakładałem zawsze 70-200/2.8 i ten obiektyw nigdy mnie nie zawiódł.Ostatnia sesja do kalendarza:

http://www.koperty.waw.pl/test/studio1.jpg

A tutaj 135/2

http://www.koperty.waw.pl/test/135L.jpg

Dlatego jestem wkurzony na ten obiektyw,50/1.4

Raideur
19-10-2012, 11:22
Dla mnie c 50 1.4 jeden z najlepszych jesze za takie pieniadze ?! Mimo to jeszcze potestuje by miec pewnosc ze nie ma zadengo problemu ;) Moze naprawde jest ogromny rozrzut w jakosci ?

zaix
19-10-2012, 11:30
Dla mnie c 50 1.4 jeden z najlepszych jesze za takie pieniadze ?! Mimo to jeszcze potestuje by miec pewnosc ze nie ma zadengo problemu ;) Moze naprawde jest ogromny rozrzut w jakosci ?

szczerze nie sądzę, w sumie testowałem 6 sztuk!!!. obecnie 4, i tendencja była podobna dla wszystkich.

Raideur
19-10-2012, 11:41
Potestuje dokladniej swoje, jednak jestem bardzo zadowolony ze swojego szkla .

Czacha
19-10-2012, 11:59
Moim zdaniem 50/1.4 to kiepski machanicznie obiektyw przez co potrafi i lubi miec humory. Ciezko mowic o precyzji pracy z tym szklem czy to na f4 czy na f1.4 bo przeciez to nie przyslona wplywa na to jak wyostrzy tylko te jego trybiki w srodku.

zaix
19-10-2012, 12:10
Potestuje dokladniej swoje, jednak jestem bardzo zadowolony ze swojego szkla .

Sprawdź proszę jak się zachowuję dla bliskich odległości tzn między 50cm a 80 cm dla 1.4 i 4.0. Ciekaw jestem tego zachowania na 4.0. U mnie trafia na 4.0 ale na bocznych :) czego nie rozumiem zupełnie. Ciekaw jestem czy faktycznie występuję taki focus shift, którym obarczona była jedynie 50L-z tego co przynajmniej czytałem. No nic póki co jadę oddać 50 1.4.

Czacha
19-10-2012, 12:17
zaix, wez to na logike - ostrzenie na f4.0 nie rozni sie niczym od ostrzenia na f1.4 tak jak i od ostrzenia na f14 - przeciez w czasie ustawiania ostrosci przyslona nie jest domykana. to co widzisz to jedynie roznica w glebi ostrosci i ew. przesuniecie ostrosci o ktorym wspominasz ;)

zaix
19-10-2012, 12:30
Zgadza sie. Jednak glebia i plaszczyzna sie przesuwa wg. mnie w tym szkle. Ja sprawdzalem wszystko w odpowiednich warunkach (spyderlenscal i statyw). To nie humory 50 1.4 bo efekt byl powtarzalny.i pytanie dlaczego problemu nie ma na bocznych. Nie mam innego korpusu wiec nie jestem w stanie stwierdzic czy moze to kwestia bf w korpusie czy nie, dlatego pytam raideura.

horak
19-10-2012, 16:32
Odbiegając lekko od tematu to powiem wam, że dla mnie C50/1.4 to szkło, którem nie można ufać jeśli chodzi o celność AF. Jak już złapie ostrość jest ok ale i tak tylko max do 2m bo powyżej jest bardzo słabiutko. Robiąc test ze statywu obiektu oddalonego o 2.5m raz trafiał, innym razem mydło jak cholera. Oczywiście po każdym zdjeciu przekręcałem pierścień ostrości i celność była bardzo słaba. Raz był ostrzejszy na 1.4 od 2.0. - wynika to tylko z tego że jest to szkło mało celne i przez to sprawia spore kłopoty. Chociaż nie powiem bo potrafi zrobić dość ostre zdjęcia ale bardzie z blikiej odległości bo z dalego nic dobrego z tego nie wyniknie.

zaix
21-10-2012, 11:16
Dziwne bardzo. Sztuki które sprawdzałem trafiały dobrze powyżej 1,5m, nawet na ~20m, ale tam większa głębia zmniejsza tolerancję na błąd. Problem u mnie był zdecydowanie na bliższe odległości (ewidentny BF) . A korpus ledwo co wrócił z kalibracji, szkła również. To tak jakbym miał na korpusie BF a resztę szkieł mi do tego BF dopasowali, oczywiście nie ruszając korpusu. Sądzę, że gdyby sam korpus był skalibrowany dobrze i "referencyjnie" to to szkło powinno trafiać a każde 50 1.4 miało BF. Szkła oddałem ale muszę wrócić do tematu z jakimkolwiek pożyczonym korpusem i podpiąć w sklepie 50 1.4. Jeżeli okaże się, że trafia i nie ma BF to znaczy, że znów serwis zawalił sprawę po wymianie mirror boxa. Skandal

Bernard
21-10-2012, 11:22
Jeżeli szkłem z tak mała go, na pełnej dziurze robisz zdjęcia z większych odległości to niewielkie błędy są do przewidzenia. Jednak niewielki błąd przy papierowej go, przekłada się na mydło...

Bernard z tapatalk
www.bernardwybierala.com

piwo
21-10-2012, 13:34
Odbiegając lekko od tematu to powiem wam, że dla mnie C50/1.4 to szkło, którem nie można ufać jeśli chodzi o celność AF. Jak już złapie ostrość jest ok ale i tak tylko max do 2m bo powyżej jest bardzo słabiutko. Robiąc test ze statywu obiektu oddalonego o 2.5m raz trafiał, innym razem mydło jak cholera. Oczywiście po każdym zdjeciu przekręcałem pierścień ostrości i celność była bardzo słaba. Raz był ostrzejszy na 1.4 od 2.0. - wynika to tylko z tego że jest to szkło mało celne i przez to sprawia spore kłopoty. Chociaż nie powiem bo potrafi zrobić dość ostre zdjęcia ale bardzie z blikiej odległości bo z dalego nic dobrego z tego nie wyniknie.

Też mi się wydaje, że to szkło to nie jest jakiś wyznacznik AF, ale jeśli kolega ma kilka sztuk to nie powinno być takich cyrków. Ale nie zgadzam się jeśli chodzi o strzelanie na większe odległości. Z 7D sprawdzało mi się poprawnie, niezależnie od dystansu. Chociaż jak teraz mam podpiętą 35-kę i zmieniłem na chwilę na 50-kę to była to bardzo krótka zamiana ;)

A jak pozostali właściciele, którzy stwierdzili problem? U mnie póki co cały czas rewelacja... ale zegar (a właściwie licznik) tyka ;)

blackninja
21-10-2012, 14:08
Ciekawe czy da się znaleźć jakąkolwiek zależność pomiędzy wadliwymi puszkami. Seria, dystrybutor, ilość zrobionych klatek... cokolwiek. Na szczęście osób, które mają kłopoty jest dość mało. Choć dla posiadających wadliwe aparaty, to szczęście jest bardzo względne.

Czacha
21-10-2012, 14:18
Trzy przypadki to chyba "troche" za malo aby szukac nie tylko zaleznosci pomiedzy seriami czy dystrybucja ale przede wszystkim reguly ze ta istotna usterka dotyczy wiecej niz promila sprzedanych 5D3. Mimo tego opinia tych kilku osob zrobila takie zamieszanie, ze sporo potencjanlnych nabywcow 5D3 wstrzymalo sie z zakupem do wyjasnienia problemu ... to dopiero komiczne ;) Jednoczesnie komiczne a moze nawet tragiczne jest podejscie serwisu do tych przypadkow i ich nieudolne proby naprawiania kwitowane twierdzeniem ze w sumie wszystko jest ok i fotografujacy zle robia zdjecia ;)

kaindox
21-10-2012, 15:22
No właśnie. Mam jednak wrażenie że większy wpływ na decyzję o wstrzymaniu zakupu miało zachowanie serwisu niż sama usterka.
Najgorsze w tym wszystkim jest jednak to, że panowie pierdzący w wysokie stołki nic się nie uczą i zamiast profesjonalnym serwisem i podejściem do klienta zdobywać sobie rzesze fanów (a może i fanatyków), które prędzej dadzą się pokroić niż zmienią system czy kupią zamiennik sieją tylko ziarno zwątpienia.

zaix
21-10-2012, 18:38
Jestem zdania, że poprzednie dwie wypowiedzi zawierają sedno sprawy. Jeżeli kupujesz sprzęt za spore pieniądze z roczna gwarancją, to szkoda żeby 5 miesięcy walczyć z serwisem. Niesety może się tak zdarzyć, może też zdarzyć się tak, że nigdy nie dostaniesz sprzętu o pełnej wartości za, który zaplaciłeś.

jacek_73
21-10-2012, 19:04
...Mimo tego opinia tych kilku osob zrobila takie zamieszanie, ze sporo potencjanlnych nabywcow 5D3 wstrzymalo sie z zakupem do wyjasnienia problemu ... to dopiero komiczne ;)...

Chcesz...opowiem Ci coś bardziej komicznego. Zachowanie firmy canon, skłoniło mnie do podjęcia decyzji, że ci skośnoocy panowie mojego grosza już nie powąchają (mimo że mnie osobiście żadna "przykrość" z ich strony nie dotknęła).

qbar
21-10-2012, 19:12
Chcesz...opowiem Ci coś bardziej komicznego. Zachowanie firmy canon, skłoniło mnie do podjęcia decyzji, że ci skośnoocy panowie mojego grosza już nie powąchają (mimo że mnie osobiście żadna "przykrość" z ich strony nie dotknęła).

No to paru kitajców właśnie popełniło sepuku:lol:

Czacha
21-10-2012, 19:24

Jako fotoamator mozesz sobie pozwolic na takie kaprysy, ale kiedy sprzetem trzeba zarabiac kase nie ma sentymentow .. a ze wszystkie firmy foto maja w zarzadzie skonookich to co za roznica ktorzy przytula PLN'y ? ;) Wpadki zdarzyc moga sie wszedzie.

A tak swoja droga to problem lezy po stronie panow na Żytniej, a nie tych w Azji ;)

jacek_73
21-10-2012, 19:58
No to paru kitajców właśnie popełniło sepuku:lol:

Wiesz gdzie TO LOL mam? Uważam, że jak wydajesz pieniądze na produkt z gwarancją, to coś znaczy. Czy nie? A skoro gwarant się nie wywiązuje z warunków umowy (a przecież ta konkretnie wada to ułamek promila, co za problem wymienić na egzemplarz wolny od wady) to nie mam więcej pytań.

@Czacha, jakbyś nie zauważył to sprzęt od zarabiania pieniędzy może mieć dowolne logo, i nie dorabiałbym do tego żadnej filozofii. Absolutnie żadnej :)

kaindox
21-10-2012, 19:59
Chyba że to panowie z Azji kontraktują i wydają zgody na realizację konkretnej usługi serwisowej dla CSI, to chyba oczywiste że Żytnia nie zrobi nic, za co im gwarant nie zapłaci.

pan.kolega
21-10-2012, 20:06
A tak swoja droga to problem lezy po stronie panow na Żytniej, a nie tych w Azji ;)

To znaczy źródłem tego całego nieszczęściai i biadolenia jest chęć zaoszczędzenia paru eoro i katowanie Żytniej zamiast wysłać jakże cenny sprzęt do Rudigera i oszczędzić sobie uszczerbku na zdrowiu? Jeżeli tak, to przestaję współczuć ofiarom tych przypadłości.:roll:

Kolekcjoner
21-10-2012, 20:38
@Czacha, jakbyś nie zauważył to sprzęt od zarabiania pieniędzy może mieć dowolne logo.......
Nie zawsze. Czasami jesteśmy jednak skazani na niektóre produkty nielicznych producentów.

Nie byłbym tego do końca tak pewien - być może polityka w centrali znacząco wpływa na obsługę serwisową - tego nie wiemy ale nie możemy wykluczyć.

habakuk
21-10-2012, 20:44
akurat u mnie 50/1.4 na tym nieszczęsnym 5d3 pracuje najlepiej. 24 znośnie. reszta wcale. to znosnie, to też nie znaczy dobrze.

w polowie listopada kończę sezon i poślę aparat do berlina.
a w przyszłym tygodniu dostanę na kilka dni d4.
potem pomyślę, jakie są między tymi dwoma faktami zależności ;)

Sunders
21-10-2012, 20:53
w polowie listopada kończę sezon i poślę aparat do berlina.

No to będzie okazja przekonać się czy problem tkwi w "polityce centrali" czy jednak na Żytniej.

piwo
21-10-2012, 21:34
No to będzie okazja przekonać się czy problem tkwi w "polityce centrali" czy jednak na Żytniej.

Dokładnie!! To da ostatecznie odpowiedź kto jest winien - Canon czy nasz serwis.

A czy ktoś inny zamierza wysłać puszkę do Berlina wcześniej lub już wysłał?

zaix
21-10-2012, 23:51
Krew mnie zalewa jak słyszę, że u jednego użytkownika to pracuje lepiej, tamto gorzej, u innego to samo wcale nie trafia....jakby wszystko wytwarzane było w domowej szopie. Canon ma fajne szkła ale co z tego? Mnie się już odechciewa kupować, w zasadzie to chce mi sie sprzedawać. Nie wiem może miałem jakieś wyjątkowe szczęście z tym co trzymałem w rękach od konkurencji...ale poważnie-no nie doświadczyłem składania zestawu jakoś do kupy, żeby mniej więcej grało, pasowało z jednego zestawu do drugiego a z 5 puszek w ręce miałem i z 4 raczej średniej lub bardzo niskiej klasy obiektywy. Też tam miałem cyrk z serwisem, żeby nie było tak kolorowo (krzywy wizjer w d70) ale żeby na dzień dobry puszka tyle w serwisie przeczekała...no skandal. A teraz co...kupię nowe szkło i strach podpinać. Serwis to jedno ale polityka marki to drugie, korpus powinien być wymieniony, skoro taki mały jest odsetek awarii to tym by zatrzymali klienta, który w przyszłosci zainwestuje ponownie. Tak czy owak, może mnie przekonywać każdy, ale dla mnie sama baza i precyzja AF canona jest marna choćby było 100 punktów i strefy wybierane poprzez przez same myśli. Wolę 5 punktów ale celnych i powtarzalnych bez względu na setki zmiennych, wilgotność, kolor, swiatło, temperaturę, szerokość geograficzną, narodowość usera i obecny biometr. Korpus leży super, generalnie ma niezłą ergonomię, pal sześć naświetlanie, dr i banding w cieniach-AF to podstawa a nie luksus...nawiązując do słynnych eLek.

Czacha
21-10-2012, 23:53
Zaix, rozwiązanie jest proste ... Wspolczuje, ale Ty sie z elektronika serio nie lubisz, to samo z ta bateria w iPhone 5 ;)
W systemie Canona jestem od dawna, przygoda z DSLR'ami zaczely sie od momentu pojawienia sie na rynku 10D. Jedynymi obiektywami z jakimi mialem problemy byly Sigmy .. oraz C 50/1.8 w obu wersjach i 50/1.4. W tym czasie mialem mniej i bardziej egzotyczne szkla Canona, mialem tez rozne puszki ... zlego slowa o AF powiedziec nie moge, a od momentu zakupu 5D3 znow czuje sie tak gdy robilem zdjecia EOS'em 3 - zero problemow, pelna precyzja i szybkosc na poziomie topowych aparatow. Klapniec lusterm mam ponad 40tys ..

A z temat wątku - chyba musimy zaczekac az Adam wyśle swoją sztukę w listopadzie i zobaczymy co tam zdziałają.

zaix
22-10-2012, 01:59
Heh no można i tak to rozumieć..coz pozostaje tylko zazdrościć

zaix
22-10-2012, 02:16
I pisze to szczerze... bo jak wiemy od sprzętu możemy dziś wiele wymagać w kwestiach technicznych... Ja natomiast obecnie uważam, że najważniejsze by nie przeszkadzał bez względu na to jak jest pozycjonowany oraz ile kosztuje, choć korelacja ceny i zaufania do sprzętu powinna być oczywista. Na marginesie czacha-telefon wciaz ładuje 2razy dziennie...ale cieszy mnie bardzo ze trafia Af:)))

jellyeater
22-10-2012, 07:00
Powinni wymienić jeżeli kolejne naprawy nie dają rezultatu. A potem odesłać tę sztukę do fabryki, a tam powinni ją przemontować. I mogliby znowu sprzedać. Ale w kraju absurdów takie proste rozwiązania, nie są oczywiste. Ciekawe co zrobią w Niemczech.

zimek79
22-10-2012, 09:31
Ja też potwierdzam problem z Sigmą 50/1.4. Na 5D1 i 5D2 śmigał zajebiaszczo, na 5D3 do ****. Nie będę kalibrować, sprzedaję go. ELki za to śmigają po 10k bardzo dobrze. Na początku byłem zszokowany, że na weselu tak mało mam trafionych. Poustawiałem inaczej AF i teraz 90% strzałów z tańca w cel na 85/2.0. To mnie już zadowala.

Jerzy
22-10-2012, 09:45
A ja wymieniłem w sklepie(50/1.4) na inny egzemplarz ale jest jeszcze gorzej. Z chęcią wróciłbym do poprzednika ale już nie chcę zawracać sobie głowy.Mam ten "luksus" że mam blisko na Żytnią więc zawiozę dzisiaj ten obiektyw.Może to coś da???

zaix
22-10-2012, 10:21
Ja swoj wysylalem 5 lub 4 razy. Nie dalo to nic. Napisali ze mnie obciaza nastepna wysylka. Sprzedalem go, sprobowalem innych egzemplarzy i reszta kazdy zna.

Raideur
22-10-2012, 11:44
Nie wiem co macie z c50 1.4 ale u mnie dziala jak zyleta, gdybyscie mieszkali blizej z mila checia bym wam pozyczyl .
zaix tez bylem wkurzony na canon-a jak uslyszalem o tych problemach, bo jako amator kupujac 5dmkIII nie myslalem nawet o tym ze takie problemy moglyby istniec, przeciez puszka nie kosztuje 1k zl tylko 10k zl wiec nawet jesli sa jakies wady co w niektorych egzemplarzach ( mam nadzieje) powinny byc jak najszybciej naprawione, ale widocznie canon ma tak duzo klientow ze nie musi sie martwic o to czy sprzet zejdzie czy nie?

Jerzy
23-10-2012, 10:23
Przybyłem,zobaczyłem,i niestety przegrałem moje krótkie starcie.Chciałem oddać do kalibracji moją nieszczęsną 50/1.4. Bez dostarczenia body nie da się tego zrobić!! Na moje pytanie"Ale ja mam 3 body to mam wszystkie dostarczyć??I do którego będzie przeprowadzona kalibracja???Zrezygnowałem z dalszych prób,poddałem się.Po powrocie do domu miałem już maila z wiadomością od serwisu,że obiektyw jest sprawny i że został sprawdzony z korpusem 5D.Trudno,muszę teraz uwierzyć w doświadczenie serwisu.Mam to na piśmie przecież,może będzie łatwiej sprzedać ten obiektyw z takim wspaniałym certyfikatem...

7four
23-10-2012, 16:37
Policzyłem zdjęcia,zrobiłem 32...Nie ma ani jednego ostrego,co prawda oświetlenie to tylko żarówka 100W ale chociaż jedno powinno wyjść ostre.Wiem, że Canon nie gwarantuje prawidłowego działania AF jeżeli w polu widzenia obiektywu znajdzie się silne źródło światła ale robiłem dużo zdjęć pod słońce i wszystko było OK.Przypuszczam więc że tutaj temperatura światła ma znaczenie chyba.Mam inny egzemplarz tego obiektywu,jutro porobię testy.Co jeszcze dziwniejsze to tylko z tym obiektywem mam kłopoty-50/1.4 EF.Dla porównania w świetle dziennym jest wszystko OK

http://www.koperty.waw.pl/test/zarowe.jpg

http://www.koperty.waw.pl/test/zarowe1.jpg

http://www.koperty.waw.pl/test/dzienne.jpg

Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale zarowe.jpg i zarowe1.jpg w zaznaczonym polu focusa nie stanowi jednolitej płaszczyzny, jak to ma miejsce na dzienne.jpg.

Na drugim, pół pola to nos, druga połowa to ściana. Możesz to sprawdzić dokładniej ? Aby w wybranym polu była jedna płaszczyzna dla tych warunków. Dzięki.

latant
23-10-2012, 17:25
w zaznaczonym polu focusa nie stanowi jednolitej płaszczyzny

tym lepiej dla pracy AF, w moim 50 1,4 również tak samo dzieje, wystarczy że w obiektywie pojawi się żarówka jest mydło ale przy takim samym oświetleniu po przekierowaniu obiektywu jest ostro :smile:

7four
23-10-2012, 17:57
tym lepiej dla pracy AF, w moim 50 1,4 również tak samo dzieje, wystarczy że w obiektywie pojawi się żarówka jest mydło ale przy takim samym oświetleniu po przekierowaniu obiektywu jest ostro :smile:

Mnie dokładnie interesuje ten obszar pola focusa, ale dokładnie, bo pare mm w lewo, czy prawo już może być inaczej. (przykłady pls.)

soko
23-10-2012, 19:36
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale zarowe.jpg i zarowe1.jpg w zaznaczonym polu focusa nie stanowi jednolitej płaszczyzny, jak to ma miejsce na dzienne.jpg.

Na drugim, pół pola to nos, druga połowa to ściana. Możesz to sprawdzić dokładniej ? Aby w wybranym polu była jedna płaszczyzna dla tych warunków. Dzięki.

Także obszar ostrzenia w dzienne.jpg to też nie jest "płaszczyzna" . Przynajmniej dla mnie.
Pozdrawiam Krzysztof

7four
23-10-2012, 20:37
Także obszar ostrzenia w dzienne.jpg to też nie jest "płaszczyzna" . Przynajmniej dla mnie.
Pozdrawiam Krzysztof

tylko obszar jakby w całości zajęty i wypełnia całe pole :)

zaix
23-10-2012, 21:15
ja właśnie bawiłem się korpusem z 35L w tym świetle co poprzednio-serwis nie zrobił za wiele. Jest jak było. Albo sam korpus ma BF po wymianie mirror boxa. Sczerze-nie wiem...widzę, że AF nie chwyta tam gdzie chcę.

przemja
24-10-2012, 04:26
mam ok 30 tys klatek z 5Dmk3 - zero problemów
z wyjątkiem standardowych akcji z focus shiftem w 50/1.2 :) - ale wszystko powtarzalnie więc nie zaliczam tego do wad AF w korpusie.

Jednak przy okazji problemów z kalibracją 50/1.2 (którego w zasadzie nie da się w PL skalibrować do wszystkich punktów AF i odległości ostrzenia...) pod koniec kwietnia dowiedziałem się, że wtedy Canon nie wysłał jeszcze softu do kalibracji 5Dmk3 do głównego serwisu w UK i że spodziwają się go w ciągu kilku następnych tygodni ... u nas na żytniej twierdzili mniej więcej w tym samym czasie, że nie ma problemu. Oczywiście problem był :) - Natomiast fakt że nie poinformowano mnie o braku możliwości takiej kalibracji (obiektyw pod body, a nie do ustawień domyślnych... bo nie wierze, ze Wawa dostałaby ten sam soft na kilka tygodni przed centralą w UK) dobitnie świadczy o niekompetencji oraz braku informacji i rzetelnej obsługi klienta, jakie wykazuje serwis na żytniej (mimo znacznej poprawy w stosunku do tego co było)

To i stosunkowo niewielka liczba przypadków rozkalibrowanych AF w piątkach skłania mnie to twierdzenia, że problemem jest tu głównie serwis - no i pierwotnie być może słaba kontrola jakości w canonie lub zaniżone tolerancje przy produkcji.

Natomiast możliwych przyczyn rozregulowania AF można się doszukiwać np w takich obszarach użytkowania jak sposób transportowania sprzętu - słyszałem o kilku przypadkach rozregulowania mechanizmów w obiektywach przez tak pozornie niezwiązane z fotografią rzeczy jak twarde zawieszenie samochodu i kostka brukowa + torba w bagażniku albo na podłodze :) mikrodrgania które powodują przesunięcie np lustra o milimetr i cały układ już nie trafia (teoria walniętego lustra już się pojawiała w tym wątku chyba). Tak czy inaczej - zainteresowanym pozostaje czekać na werdykt z berlińskiego serwisu.

Na koniec jeszcze mała uwaga do 50/1.8 i 50/1.4 - testowałem kilka sztuk, w których był minimalnie krzywo zamontowany układ soczewek :D więc czasem można dostać tilt w gratisie... a z tym żaden AF sobie nie poradzi - nawet po kalibracji - nawet jakby żywcem wyciąć go z Nikona D4 :D

Jerzy
24-10-2012, 07:41
Nie wiem czy wszystko wiem ale taka moja osobista teoria wykluła się w mojej głowie. W 5DMK III Canon zastosował podobno wzmocniony filtr antyaliasingowy w stosunku do poprzedników.Chodziło o tryb filmowy.Może to jest przyczyną kłopotów z jasnymi obiektywami? Mam chyba z 10 obiektywów i u mnie problem występuje tylko z tym jednym,50/1.4.Może ten filtr powoduje że czujniki AF "widzą" bezkształtną,mało kontrastową płaszczyznę,bez żadnych puntów odniesienia?Może moje powyższe gdybanie nijak się ma do rzeczywistości ale nie zagłębiałem się w szczegóły techniczne AF.Jeżeli piszę głupoty to proszę mnie poprawić.

Ps
Do tej lampki nocnej kupiłem żarówkę halogenową,dzisiaj lub jutro zobaczę czy coś się zmieniło.

Dodałem przykład 50/1.8 w trudnych warunkach przy 2.8.Oświetlenie to tylko pilot lampy,a więc żarowe,zdjęcie zrobione z lampą studyjną ale AF ustawił ostrość tylko przy włączonym pilocie lampy.

http://www.koperty.waw.pl/test/50mm.jpg

zaix
24-10-2012, 07:54
Filtr jest na matrycy a nie czyjniku AF wiec chyba teoria pada.

Jerzy
24-10-2012, 08:01
Tak też myślałem.Dziękuję.Jeżeli jest ktoś chętny do potestowania 50/1.4 u mnie w studiu na "żywych organizmach" to zapraszam.Nie lubię tablic testowych.

zaix
24-10-2012, 08:40
niestety widzę u mnie pewne prawdopodobieństwo. Na 35Lpodobnie jak było 50 1.4 (choć lepiej) centralny ma lekki BF a boczne walą w punkt, ewidentnie przekłada się to na ostrość obrazu. Pewnie gdyby korpus był ok, 50 1.4 trafiał by dobrze. Wygląda no, że serwis praktycznie nie ruszył nic z tym sprzętem. To zjawisko jest bardziej widoczne w świetle żarówek energooszczędnych.

zaix
24-10-2012, 11:05
135 po serwisie chodzi gorzej. Było wcześniej dosłownie w punkt-obiektyw, który według mnie jest (był) mistrzem celności. Dziś mam go na granicy FF. Po wizycie w serwisie jest po prostu gorzej.

habakuk
24-10-2012, 11:22
Po wizycie w serwisie jest po prostu gorzej.

czyli jednak coś robią :lol:

jellyeater
24-10-2012, 11:39
Ostatnie co można by zrobić to, żeby zadowolony posiadacz MIII spotkał się z niezadowolonym i żeby podłączyć szkła niezadowolonego do korpusu zadowolonego i zobaczyć jaki będzie efekt. Mocno kłopotliwe. Ale byśmy wiedzieli więcej.

habakuk
24-10-2012, 12:03
tu wszytstko jest jasne. ja badałem 5d3 kolegi i jego szkła, w wielu konfiguracjach z moim 5d3 i moimi szkłami. moje szkła u niego super. jego szkła u niego super. wszystkie szkła u mnie albo tak sobie albo źle :)

Raideur
24-10-2012, 12:26
tu wszytstko jest jasne. ja badałem 5d3 kolegi i jego szkła, w wielu konfiguracjach z moim 5d3 i moimi szkłami. moje szkła u niego super. jego szkła u niego super. wszystkie szkła u mnie albo tak sobie albo źle :)

Pocieszajace co piszesz choc wiem ze nie dla ciebie,lecz to by oznaczalo ze to nie jesta wada seryjna, a kolega mial podobny "przebieg" do twojego?

zaix
24-10-2012, 12:55

No właśnie, to chciałem sprawdzić, ze swoim oraz innym 5d3 ale nie miałem u kogo. Wydaje mi się, że nasz problem ( choć nie wiadomo czy jest identyczny, ale to akurat ma mniejsze znaczenie) jest nienaprawialny lub serwis w Polsce tak działa. U mnie wymienili mirror box, u ciebie niby AF. Efekt średni lub negatywny. Nie wiem szczerze co dalej...Berlin?!

zaix
24-10-2012, 13:28

Ech... brak mi słów i pomysłu. Chyba zostaje ten Berlin, choć możliwe, że tego naprawić się nie da i każda taka próba kalibracji itp skończy się mniejszą lub więlszą porażką. Chciałem kupić w tym roku dwa szkla 50 i 24 lub 18-35, przez myśl mi nawet przeszło 85L , ale po prostu nie chcę wtopić i zamrozić znów pieniędzy a jak na domową wystawę to zdecydowanie dla mnie za drogo.

Habakuk, a sprawdzales prace tego korpusu w roznej temp. swiatla??

zaix
24-10-2012, 13:31
Sry za podwójny wpis, myślałem, że sie nie zapisał. ( na marginesie chodzilo o 16-35)

zaix
24-10-2012, 14:46
Po intensywniejszym sprawdzeniu 135L i 5d3 jestem w prawdziwym szoku-szkło pudłuję jak nigdy szczególnie na większą odległość, czasem zachowanie jest wręcz losowe. Nigdy nie miałem z nim problemów. Porównywałem LV kotrastowy z AF. Na LCD to jeszcze wyglądało na monitorze jest po prostu mydło. Panowie-ręce mi opadły.

Raideur
24-10-2012, 14:51
zaix Jak bedziesz sie pozbywal systemu canon-a daj znac ?;)
A jesli mozesz napisz jeszcze na jakich odleglosciach pudluje 135L?

zaix
24-10-2012, 15:09
@Raideur-a ty już skórę na niedźwiedziu dzielisz:)
Jak już wszelkie środki zawiodą to się pozbędę, ale nie mam ochoty tego robić z wyłącznie jednej przyczyny-lubię szkła, które mam-są ostre, wybierane, szanowane. Po to wszedłem w ten system, nie doczekałem się jeszcze przyjemności obcowania z 85L.....jak wszelkie drogi zawiodą nie będzie wyjścia, ale łatwo nie odpuszczę.
Co do odległości to mnie zagiąłeś-a w zasadzie to zagięła mnie odpowiedź, której Ci udzielę. Sprawdzałem exif dla 2 plików, jeden był na oko robiony na 2 razy większą odległość a tam w jednym i drugim 16,5 metra, także nie mam pojęcia jakim cudem jest taki zapis-ale nie jestem w stanie udzielić Ci precyzyjnej odpowiedzi. Dziś mogę jasno stwierdzić-serwis nic nie poprawił, na początku myślałem, że jest inaczej, ale sprawdzałem po łebkach i szczerze-martwiłem się, że znów okaże się, że zmarnowałem czas.-miałem rację .
Czy ktoś się z was orientuje jak wygląda sprawa niezgodności towaru z umową (czy przysługuje mi takie prawo mimo skorzystania z gwarancji producenta?)

MC_
24-10-2012, 15:16
Teoretycznie możesz próbować. W praktyce - sprzedawca odeśle sprzęt do CSI do ekspertyzy. Zgadnij co oni napiszą...

zaix
24-10-2012, 15:44
tak właśnie myślałem.

--- Kolejny post ---

co gorsze-zauważyłem, że powróciła losowość pracy np. na 135 L. LV jest najlepszy i ostry, natomiast podczas normalnej pracy na AF raz trafia a raz nie. Brak jakiejkolwiek konsekwencji-raz FF, raz mydło, raz dobrze. Sprawdzam na nieruchomych obiektach. Nie mam bladego pojęcia od czego to zależy.

zaix
24-10-2012, 16:26
Sry za wysyp postów, staram się informować na bieżąco-kolejna ciekawostka-każdy z punktów rządzi się swoimi prawami-lewy trafi-prawy wcale. Np. prawy AF w porównaniu z LV w tym samym miejscu to przepaść. Jakbym dziś miał serwisanta przed sobą albo kogoś z Canona, po tym wszystkim-chyba bym rzucił w niego tym korpusem-niestety wątpię, czy po tym co zrobili ze sprzętem, bym trafił.

latant
24-10-2012, 16:32
zaix Jak bedziesz sie pozbywal systemu canon-a daj znac ?;)

he he he (aż zaplułem monitor) zamierzasz kupić tego C5DIII ? :lol:
sorki ale to trąca Monty P. ;)

Raideur
24-10-2012, 17:03
he he he (aż zaplułem monitor) zamierzasz kupić tego C5DIII ? :lol:
sorki ale to trąca Monty P. ;)

Puszke juz mam, raczej 70-200 oraz 35 ;)

zaix
24-10-2012, 17:40
Jak do tego dojdzie to będę ta dwa oddawał chyba ze świeczkami w oczach. Póki co nie ma co gdybać.

piwo
24-10-2012, 18:06
zaix, a może wybierzesz się na Żytnią i pokażesz serwisantom co i jak osobiście i udowodnisz że nie jest w porządku?

Sunders
24-10-2012, 18:13
Jak do tego dojdzie to będę ta dwa oddawał chyba ze świeczkami w oczach. Póki co nie ma co gdybać.

Nie życzę Ci tego, ale IMO ze zbytem tego co masz w stopce /z wyjątkiem 5D3 oczywiście/ problemów nie będzie. :-)

--- Kolejny post ---

zaix, a może wybierzesz się na Żytnią i pokażesz serwisantom co i jak osobiście i udowodnisz że nie jest w porządku?

Może gdybyś wybrał się tam z kimś kto ma dobrze działający egzemplarz, to zmieniłoby podejście tych serwisantów do twojego problemu :confused:

Kolekcjoner
24-10-2012, 19:00
Może gdybyś wybrał się tam z kimś kto ma dobrze działający egzemplarz, to zmieniłoby podejście tych serwisantów do twojego problemu :confused:

Ale po co? Skoro nie działa jak należy to przecież nie trzeba żadnych porównań.

MC_
24-10-2012, 19:28
To powiedz to"znafcom" z serwisu...

Sunders
24-10-2012, 19:37
Ale po co? Skoro nie działa jak należy to przecież nie trzeba żadnych porównań.

Skoro nie działa przed i nie działa po serwisowej naprawie, to może jednak powinni zobaczyć jak wygląda działanie sprawnego egzemplarza 5D3 :confused:

habakuk
24-10-2012, 20:40
przeczytaj pierwszy post w temacie ;)

zaix
24-10-2012, 20:46
Skoro nie działa przed i nie działa po serwisowej naprawie, to może jednak powinni zobaczyć jak wygląda działanie sprawnego egzemplarza 5D3 :confused:

Powiem Ci, ze serio sam bym chciał sprawdzić...

Co do sprzedaży i działań serwisu

Nie po to wybierałem szkła, kupowałem 5d3 żeby to sprzedawać wszystko ze stratą. Zakładam, że są sztuki 5d3 i to pewnie większość, która trafia każdym krzyżowym gdzie się zachce. Dlatego korpus kosztuje tyle. To chyba normalne działanie AFu. Sądzę, że serwis tego zrobić nie potrafi albo się nie da, albo mu się nie opłaca. Sprzęt był tam od nowości parę razy (4 albo 5) i jak widać niewiele zrobili. Po drugiej lub trzeciej wizycie czujniki nie są już przesunięte, ale co z tego. Oni pewnie biorą sprzęt, ustawiają odległość na 50x ogniskową, uruchamiają jakiś program i koniec-cyk i następna sztuka dla nich jest dobrze-choć produkt nawet w 15% nie jest pełnowartościowy. Jedno kalibrują, inne traci tolerancje. I tak aż się gwarancja skończy. Jak im wysłałem zdjęcia z 50 1.4 z LensCal na ~ 70 cm, gdzie wyraźnie widać BF to dostałem w odpowiedzi zdjęcia na 2,5m z załączoną korporacyjną formułką zbawczą dla klienta. Prosiłem ostatnio o sprawdzenie wszystkiego i wszystkich punktów oraz problemu z odległościami. Wszystko dokładnie opisane. Myślę, że nikt tego nie przeczytał tylko pojechał ze standardową operacją jak w ogóle. Efekt-ciut lepiej, ale co to ma za znaczenie, czym się różni 10 centymetrów od metra jak AF nie trafi-niczym. Ja nawet nie wiedziałbym co napisać im znowu-jest tyle zmiennych i czynników jak szkło, punkt AF i odległość, że oni tego nie ogarną w żaden sposób. Mogę pójść i powiedzieć-Panie, AF nie działa-tyle wiem. A jak ktoś pyta o zdjęcia to mi się już odechciewa powtarzać, że sprzęt mam w serwisie bo na idiotę wychodzę. Inna sprawa, że przez to wszystko już mi się odechciewa nawet podchodzić do tego body. Co podejdę do tematu po powrocie zestawu z serwisu, z nadzieja i pstryknę szybką testówkę, to najpierw sobie wmawiam, że to mój błąd, potem się próbuję przekonać, że jest ok, ale w końcu jak widzę podpięte szkło z czerwonym paskiem za którego żyletkę zapłaciłem a tu jest mydło bo AF się pomylił nawet o trochę to mnie krew zalewa. Czysta paranoja. Potem przychodzi dzień jak ostatnio gdzie znajoma prosi o sprawdzenie AF w sprzęcie, w sumie ze szkłem i gripem, wartym może tysiaka i aż ciężko mi wydusić w niedowierzaniu "słuchaj no wszystko idealnie punkt....pozazdrościć". A ja idę ze swoim korpusem, w nadziei, że może akurat jestem w takiej odległości, robię pod takim kątem i na takim czujniku, że chwyci...ale czy uzyskam to co może mi dać obiektyw na sprawnym korpusie...hmmmm...bardzo wątpię. I jak pisałem wcześniej myślałem, że może jednak trafia, choć lekko wątpiłem...i wtedy zobaczyłem porównania z LV. Jedyne co pomyślałem to"niezłe to szkło"...

Muszę przyznać, że ostatnia wypowiedź habakuka, okraszona sporą dawką czarnego humoru, nawet mnie chwilowo rozbawiła. Jedno zdanie a zawiera tyle treści...od pierwszego jego postu zamieszczonego obecnie minęło trochę czasu.

zaix
24-10-2012, 23:19
Tak w ramach czarnego humoru na wieczór szybciutki post poczciwca 5d MKiii focus (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=10442.msg187453;topicseen#new) . Biedak pewnie nawet nie wie z czym się będzie zmagał... Gość prawie zaakceptował, że 5d3 robi mu "ciut bardziej nieostre foty" niż 5d2...i te rady-statyw, ustawienia, wybór punktu....na szczęście jest AFMA...i jak ręką odjął:)życzę na prawdę każdemu udanego body.

zaix
25-10-2012, 08:46
Jedno pytanie poza treścią o kalibracji-Panowie czy każdy za was w 5d3 ma ten świecący prawy, dolny narożnik na ISO 12800? Taka konstrukcja? Wiem, że o tym był jakiś post w głównym temacie.

Lucky Luck
25-10-2012, 09:36
Powiem Ci, ze serio sam bym chciał sprawdzić...

Co do sprzedaży i działań serwisu

Nie po to wybierałem szkła, kupowałem 5d3 żeby to sprzedawać wszystko ze stratą. Zakładam, że są sztuki 5d3 i to pewnie większość, która trafia każdym krzyżowym gdzie się zachce. Dlatego korpus kosztuje tyle. To chyba normalne działanie AFu. Sądzę, że serwis tego zrobić nie potrafi albo się nie da, albo mu się nie opłaca. Sprzęt był tam od nowości parę razy (4 albo 5) i jak widać niewiele zrobili. Po drugiej lub trzeciej wizycie czujniki nie są już przesunięte, ale co z tego. Oni pewnie biorą sprzęt, ustawiają odległość na 50x ogniskową, uruchamiają jakiś program i koniec-cyk i następna sztuka dla nich jest dobrze-choć produkt nawet w 15% nie jest pełnowartościowy. Jedno kalibrują, inne traci tolerancje. I tak aż się gwarancja skończy. Jak im wysłałem zdjęcia z 50 1.4 z LensCal na ~ 70 cm, gdzie wyraźnie widać BF to dostałem w odpowiedzi zdjęcia na 2,5m z załączoną korporacyjną formułką zbawczą dla klienta. Prosiłem ostatnio o sprawdzenie wszystkiego i wszystkich punktów oraz problemu z odległościami. Wszystko dokładnie opisane. Myślę, że nikt tego nie przeczytał tylko pojechał ze standardową operacją jak w ogóle. Efekt-ciut lepiej, ale co to ma za znaczenie, czym się różni 10 centymetrów od metra jak AF nie trafi-niczym. Ja nawet nie wiedziałbym co napisać im znowu-jest tyle zmiennych i czynników jak szkło, punkt AF i odległość, że oni tego nie ogarną w żaden sposób. Mogę pójść i powiedzieć-Panie, AF nie działa-tyle wiem. A jak ktoś pyta o zdjęcia to mi się już odechciewa powtarzać, że sprzęt mam w serwisie bo na idiotę wychodzę. Inna sprawa, że przez to wszystko już mi się odechciewa nawet podchodzić do tego body. Co podejdę do tematu po powrocie zestawu z serwisu, z nadzieja i pstryknę szybką testówkę, to najpierw sobie wmawiam, że to mój błąd, potem się próbuję przekonać, że jest ok, ale w końcu jak widzę podpięte szkło z czerwonym paskiem za którego żyletkę zapłaciłem a tu jest mydło bo AF się pomylił nawet o trochę to mnie krew zalewa. Czysta paranoja. Potem przychodzi dzień jak ostatnio gdzie znajoma prosi o sprawdzenie AF w sprzęcie, w sumie ze szkłem i gripem, wartym może tysiaka i aż ciężko mi wydusić w niedowierzaniu "słuchaj no wszystko idealnie punkt....pozazdrościć". A ja idę ze swoim korpusem, w nadziei, że może akurat jestem w takiej odległości, robię pod takim kątem i na takim czujniku, że chwyci...ale czy uzyskam to co może mi dać obiektyw na sprawnym korpusie...hmmmm...bardzo wątpię. I jak pisałem wcześniej myślałem, że może jednak trafia, choć lekko wątpiłem...i wtedy zobaczyłem porównania z LV. Jedyne co pomyślałem to"niezłe to szkło"...

Muszę przyznać, że ostatnia wypowiedź habakuka, okraszona sporą dawką czarnego humoru, nawet mnie chwilowo rozbawiła. Jedno zdanie a zawiera tyle treści...od pierwszego jego postu zamieszczonego obecnie minęło trochę czasu.

Jeden zadowolony klient - przyciąga 10 następnych ... jeden niezadowolony klient zniechęca 100 kolejnych ...

Może w końcu "decydenci" dowiedzą się o Twoich problemach i w ramach " dbałości o dobry wizerunek firmy"
wymienią Ci sprzęt na sprawny !!!!!!!! Czego Ci życzę. :)

habakuk
25-10-2012, 09:45
Jeden zadowolony klient - przyciąga 10 następnych ... jeden niezadowolony klient zniechęca 100 kolejnych ...

Może w końcu "decydenci" dowiedzą się o Twoich problemach i w ramach " dbałości o dobry wizerunek firmy"
wymienią Ci sprzęt na sprawny !!!!!!!! Czego Ci życzę. :)

kiedy problemy sprawiły, że przestałem używać tego aparatu prawie zupełnie i musiałem wrócić do 5d2, spędziłem kilka godzin na próbie dodzwonienia się do kogokolwiek w canonie. w ciągu ostatnich 5 lat mam/miałem 12 aparatów tej firmy, 10 obiektywów i w dużym zakresie skłoniłem do zakupów C wielu, naprawdę wielu ślubnych, systemowych "wahaczy".

niestety - to walenie głową w mur. recepcjonista, pani na infolinii, która "tu tylko pracuje o niczym nie decyduje", itd.
telefonów bezpośrednich do osób decydujących nikt nie odbiera. wymiana aparatu? decydenci? wolne żarty :)

tomkod
25-10-2012, 10:04
Po przeczytaniu tego i innych podobnych wątków można powiedzieć jasno - polski serwis Canona jak i Canon Polska nic tu nie zdziała. Przykre i żenujące, choć cisną się słowa dużo mniej parlamentarne. Szkoda, że na tak duży kraj Canon nie posiada więcej takich punktów - może wtedy konkurencja podniosła by jakość usług.
Trzeba próbować za Odrą - tam jest 7 serwisów autoryzowanych i myślę że bardziej dbają o klienta znając ich podejście. Ja cały czas czekam aż zainteresowani wyczerpią i tą możliwość naprawy. Sam mam nadzieję nabyć pełną klatkę w niedalekiej przyszłości i fajnie jakby chociaż tam istniała możliwość normalnego serwisu.

Lucky Luck
25-10-2012, 11:06
kiedy problemy sprawiły, że przestałem używać tego aparatu prawie zupełnie i musiałem wrócić do 5d2, spędziłem kilka godzin na próbie dodzwonienia się do kogokolwiek w canonie. w ciągu ostatnich 5 lat mam/miałem 12 aparatów tej firmy, 10 obiektywów i w dużym zakresie skłoniłem do zakupów C wielu, naprawdę wielu ślubnych, systemowych "wahaczy".

niestety - to walenie głową w mur. recepcjonista, pani na infolinii, która "tu tylko pracuje o niczym nie decyduje", itd.
telefonów bezpośrednich do osób decydujących nikt nie odbiera. wymiana aparatu? decydenci? wolne żarty :)

Pozostaje więc UOKiK ... kiedyś miałem spór z Bardzo Dużym Bankiem z tłumem prawników.... sam nie dałbym rady,

skierowałem pismo do Arbitrażu Bankowego - no i Bank skapitulował .... :) Kilka tysięcy niesłusznie naliczonych

odsetek pozostało w kieszeni.

wain
25-10-2012, 13:40

Ale tu nie o to chodzi że nie działa. To oni akurat doskonale wiedzą. Chodzi o to że sprzęt przechodzi "procedury serwisowe" z wynikami mieszczącymi się w granicach ich norm. Serwis autoryzowany, procedura autoryzowana i tyle. Nie ma nikogo komu by się chciało albo po prostu się nie opłaca serwisować sprzętu w takich wpadakach(dużo zachodu - mała kasa). Jedynie konkurencja mogłaby poprawić ten stan rzeczy a tej jak wiadomo raczej prędko się nie doczekamy.

zaix
25-10-2012, 14:35
Tylko, że producent podaje, że obiektyw ostrzy od x do nieskończoności, tak więc nas kompletnie nie powinna obchodzić procedura-ma trafiać w tym przedziale i tyle. Użytkownik sprzętu to fotograf amator bądź profesjonalista, wujek heniek czy babcia józefa, co mnie obchodzi procedura, mnie i nas powinien obchodzić pełnowartościowy produkt a nie procedura. To ich wewnętrzny problem, jak się nie opłaca naprawiać albo się nie chcę to powinno się wymieniać i tyle. Tu jest jednak problem w udowodnieniu pewnych spraw, bo AF to delikatna sprawa. Dla nich istnieje 50x ogniskowa i co?? to znaczy, że mój 135L mam używać tylko na 6,7 metra? a 50 na 2.5 metra?? Żart chyba.Ja rozumiem w domyśle, iż procedura wg Canona ma zapewnić prawidłowe działanie zestawu, bez względu na odległość, to chyba oczywiste. Tylko najpierw się powinno wykonać procedurę, a potem strzelić na małą odległość i większy dystans, w celu sprawdzenia czy wszystko jest ok. Powinno być. Jak nie jest to znaczy, że kalibracja nie jest przyczyną lecz np. korpus. I zamiast robić z ludzi idiotów, ryzykować uszkodzeniem sprzętu podczas wysyłki, generować same koszty wysyłki i uniemożliwiać użytkownikom korzystanie ze sprzętu to trzeba i wydłużyć może czas naprawy i wyszkolić ludzi. A tu wraca sprzęt po kolejnej kalibracji i muszę na większą odległość mu wduszać znów plusik na AFMA żeby wycisnąć ze szkła to za co płaciłem, skandal. I to to wszystko dotyczy korpusu 5D3 gdzie główny nacisk marketingowy, i cała otoczka a także cena była z ogromnym naciskiem na AF. Przecież to body się praktycznie tylko tym różni od poprzednika, ten AF który kosztuje nas ~5K zł.

wain
25-10-2012, 15:24
Tylko, że producent podaje, że obiektyw ostrzy od x do nieskończoności, tak więc nas kompletnie nie powinna obchodzić procedura-ma trafiać w tym przedziale i tyle. Użytkownik sprzętu to fotograf amator bądź profesjonalista, wujek heniek czy babcia józefa, co mnie obchodzi procedura, mnie i nas powinien obchodzić pełnowartościowy produkt a nie procedura. To ich wewnętrzny problem, jak się nie opłaca naprawiać albo się nie chcę to powinno się wymieniać i tyle. Tu jest jednak problem w udowodnieniu pewnych spraw, bo AF to delikatna sprawa. Dla nich istnieje 50x ogniskowa i co?? to znaczy, że mój 135L mam używać tylko na 6,7 metra? a 50 na 2.5 metra?? Żart chyba.Ja rozumiem w domyśle, iż procedura wg Canona ma zapewnić prawidłowe działanie zestawu, bez względu na odległość, to chyba oczywiste. Tylko najpierw się powinno wykonać procedurę, a potem strzelić na małą odległość i większy dystans, w celu sprawdzenia czy wszystko jest ok. Powinno być. Jak nie jest to znaczy, że kalibracja nie jest przyczyną lecz np. korpus. I zamiast robić z ludzi idiotów, ryzykować uszkodzeniem sprzętu podczas wysyłki, generować same koszty wysyłki i uniemożliwiać użytkownikom korzystanie ze sprzętu to trzeba i wydłużyć może czas naprawy i wyszkolić ludzi. A tu wraca sprzęt po kolejnej kalibracji i muszę na większą odległość mu wduszać znów plusik na AFMA żeby wycisnąć ze szkła to za co płaciłem, skandal. I to to wszystko dotyczy korpusu 5D3 gdzie główny nacisk marketingowy, i cała otoczka a także cena była z ogromnym naciskiem na AF. Przecież to body się praktycznie tylko tym różni od poprzednika, ten AF który kosztuje nas ~5K zł.

Absolutnie Cię rozumiem ale ja tylko mowie o przyczynach dlaczego serwis nie chce się podjąć rozwiązania problemu. Ich interesuje kasa. Są zewnętrzną firmą działającą w ramach współpracy z Canonem. Jeśli to byłby Canon to być może inaczej by to wyglądało. Szczerze to współczuję takiej sytuacji. IMO powinieneś uderzyć gdzieś do zagranicznego serwisu bo tu nic nie zdziałasz. Albo po prostu sprzedać body jakiemuś filmowcowi któremu AF lata i kupić kolejne body 5dIII.

Kuba1
25-10-2012, 19:33
Tak w ramach czarnego humoru na wieczór szybciutki post poczciwca 5d MKiii focus (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=10442.msg187453;topicseen#new) . Biedak pewnie nawet nie wie z czym się będzie zmagał... Gość prawie zaakceptował, że 5d3 robi mu "ciut bardziej nieostre foty" niż 5d2...i te rady-statyw, ustawienia, wybór punktu....na szczęście jest AFMA...i jak ręką odjął:)życzę na prawdę każdemu udanego body.Zaix, bez urazy, ale Ty masz obsesję. Facet z podanego przez Ciebie linku zrobił zdjęcie mk3 w trybie automatycznego wyboru z 64 punktów, porównał ze zdjęciem z mk2 i pyta dlaczego aparat mk3 nie przeczytał mu w myślach, tylko wyostrzył po swojemu. Otrzymał sensowne odpowiedzi i zapowiedział, że sprawdzi to jak należy.
Skoro myszkujesz po internecie w poszukiwaniu potwierdzenia teorii spiskowej i znajdujesz tylko takie kąski, to może czas przyjąć do wiadomości, że po prostu autoryzowany serwis Canona w Polsce nie potrafi zdiagnozować i naprawić padniętego AF w aparatach 5dMk3 - tylko tyle i aż tyle. Przypadek autora wątku potwierdza to jak na razie doskonale.

zaix
25-10-2012, 23:56
Dałem link w formie czarnego humoru nic więcej.Tak wiem-serwis AF naprawić nie potrafi. Chyba nie mam już gdzie wyładować złości na serwis-szczerze mówiąc-nie dość, że nie wiele mi pomogli to jeszcze s........ (rozregulowali) mi 135L. Ledwo robiłem zdjęcia na koncercie-poustawiałem sobie go tak żeby w miarę było...i tu się nie wypowiem bo musiałbym zapełnić post przekleństwami, nic nie trafiło. Był dobry.

zaix
26-10-2012, 01:06
za to jest jeden pozytyw:). 70-200 trafia w taki sposób, że mnie wręcz powala. Bez względu na wszystko-perfekcja. Nie zaliczyłbym go niestety do szkieł "klimatycznych" i "plastycznych" ale jedno określenia pasuje do niego ( i to w parze z moim 5d3) idealnie- "szkło bojowe", ta biała rura to istny karabin snajperski. Czasami mam wrażenie, że to jakaś nadprzyrodzona moc sprawia, że trafia., szczególnie po wizycie w wiadomym miejscu. Może to kwestia kontrastu do reszty ekwipunku ale to jest dla mnie normalna praca AF. Gdy ty nie zrobisz błędu-masz ostre zdjęcie. Na około 350-400 zdjęć-nie dopatrzyłbym się takiego, które zaliczyłbym do nietrafionych.

Sunders
26-10-2012, 07:14
Pozostaje Ci znaleźć jeszcze podobnie trafiający egzemplarz Canona EF 24-70 f/2.8 L II USM i większość kadrów tym "opędzisz" :twisted:
P.S.Jak AF twojego 5D3 pracuje kiedy korzystasz z lampy :?: Czy są różnice w ostrzeniu tego samego obiektywu z lampą i bez :?:

zaix
26-10-2012, 11:50
Sa roznice.Zalezy od szkla a tak na prawde id tego jak jest jasne. 35 pod energooszczednymi w pomieszczeniu trafia znacznie lepiej z wspomaganiem z lampy.

zaix
27-10-2012, 09:57
a apropos 24-70 II to za tą cenę...zdecydowanie nie. tam nawet nie ma nawet IS. a różnice optyczne chyba nie są, aż tak wielkie były uzasadniały kosmiczną wręcz cenę. Moje 24-70 zawsze mi pasowało pod względem optycznym. Po drugie wolę jasne szkła. Prędzej rozważyłbym i wydanie nawet 3500zł za pewne i działające 50 1.4 L . Zresztą póki nie mam pewności co do korpusu to nie planuję nowych zakupów.

Lucky Luck
27-10-2012, 10:50
a apropos 24-70 II to za tą cenę...zdecydowanie nie. tam nawet nie ma nawet IS. a różnice optyczne chyba nie są, aż tak wielkie były uzasadniały kosmiczną wręcz cenę. Moje 24-70 zawsze mi pasowało pod względem optycznym. Po drugie wolę jasne szkła. Prędzej rozważyłbym i wydanie nawet 3500zł za pewne i działające 50 1.4 L . Zresztą póki nie mam pewności co do korpusu to nie planuję nowych zakupów.

:) Ceny nielicznych ostatnich nowych 24-70 I też już osiągnęły poziom 6 tys ....

Kuba1
27-10-2012, 16:10
za to jest jeden pozytyw:). 70-200 trafia w taki sposób, że mnie wręcz powala. Bez względu na wszystko-perfekcja. Nie zaliczyłbym go niestety do szkieł "klimatycznych" i "plastycznych" ale jedno określenia pasuje do niego ( i to w parze z moim 5d3) idealnie- "szkło bojowe", ta biała rura to istny karabin snajperski. Czasami mam wrażenie, że to jakaś nadprzyrodzona moc sprawia, że trafia., szczególnie po wizycie w wiadomym miejscu. Może to kwestia kontrastu do reszty ekwipunku ale to jest dla mnie normalna praca AF. Gdy ty nie zrobisz błędu-masz ostre zdjęcie. Na około 350-400 zdjęć-nie dopatrzyłbym się takiego, które zaliczyłbym do nietrafionych.
Bo AF canona zdecydowanie lepiej działa z dłuższymi ogniskowymi, ponieważ takie szkła zwykle mniej aberrują, czy jak kto woli - fizyczne rozmiary aberracji pozostają w zupełnie innej proporcji do obiektów w kadrze niż w szerokich szkłach. Czytałem kiedyś w sieci anglojęzyczny artykuł na temat radzenia sobie Focusa Canona z aberujacymi szkłami. Może jeszcze na niego trafię, to podam link. Ze swojej praktyki zauważam prawidłowość potwierdzającą tę zależność - mój C24-70L razem z za przeproszeniem C550D, nie miał problemów z AF na długim końcu, natomiast na krótkim było różnie w realu. Oczywiście w testach AF wypadał w normie ;).
Z 5D3, pomijając że to zupełnie inna, lepsza bajka, zauważam tę samą prawidłowość z AF. Generalnie mam gdzieś testy, dopóki sprzęt mi nie przeszkadza w robocie, ale niedawno na koncercie, przy kadrze z oddalenia na 24mm obejmującym cała scenę + sporą część publiki zrobiłem foto normalnie z AF'em, po czym ten sam kadr na LV, celując w sylwetkę tego samego grajka. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się że ten obiektyw potrafi jednak zrobić takie zdjęcie na 24mm bez charakterystycznego mydełka na malutkich twarzach grajków (średni klub, ciemno, klasyczne reflektory typu "Par"na sylwetki, plus kolorowe kontry). Oczywiście mowa o zdjęciu na LV.

C70-200 2.8 IS II, przestrzeliłem gruntownie w ubiegłą niedzielę na warsztatach i rzeczywiście to jest szkło bojowe (i mój następny zakup). Tego dnia kilka godzin również fotografowałem 24L i 35L na f:1.4. Średnio jasne pomieszczenie, światło z okien plus piloty lamp po kątach (stanowiska produktowe). Mojemu 5D3 te stałki nie sprawiły żadnych problemów z AF w tych warunkach (wg. LR użyłem wszystkich ISO w zakr. 100-12800 na każdym szkle). W pewnym momencie coś tam zacząłem nawet niby testować celność 24L na jakimś czymś ;), ale szybko mi się znudziło. Zdjęcia natomiast wyszły bardzo fajne tymi szkłami i ostre tam gdzie chciałem.

:) Ceny nielicznych ostatnich nowych 24-70 I też już osiągnęły poziom 6 tys ....Dokładnie..

Raideur
27-10-2012, 16:30
:) Ceny nielicznych ostatnich nowych 24-70 I też już osiągnęły poziom 6 tys ....

Spieszmy sie kupowac obiektywy, tak szybko drozeja... :twisted:

jellyeater
28-10-2012, 06:57
Prędzej rozważyłbym i wydanie nawet 3500zł za pewne i działające 50 1.4 L .
Żeby Canon miał coś takiego. :) Tak za jakieś 2,5 k PLN... Ale ni ma. :(

Spieszmy sie kupowac obiektywy, tak szybko drozeja...
Ktoś kiedyś musi zapłacić za boom budowlany.

allxages
31-10-2012, 23:53
Przeczytałem cały ten wątek i powiem tak. Współczuję. Miałem problemy z 1Ds3 i zwłaszcza z jasnymi szkłami (kilka sztuk 35L). Po walkach z serwisem odpuściłem i...przeszedłem na Leica gdzie nie ma AF i nie ma nerwów ;)

W międzyczasie dokupiłem na backup 5D2 i znowu polubiłem Canona bo działa idealnie i nawet myślę o rozbudowie szklarni. Tak to jest, jak działa to jest pięknie, jak nie działa to tylko się pociąć.

Natomiast nie rozumiem zaix dlaczego spędzasz tyle czasu na forum pisząc o tym swoim problemie zamiast wysłać aparat do Berlina.

zaix
04-11-2012, 18:54
Prawdopodobnie sprzęt w tym tygodniu trafi do Berlina.

Goomis
22-11-2012, 22:45
Jakieś nowe wieści? Ktoś z panów z problemem (Habakuk, zaix) coś zdziałali (Berlin, telefon do Canona, itp.)?

zoomi
22-11-2012, 22:53
może zmienili system ;)

habakuk
22-11-2012, 23:35
ja odpuściłem. aparat leży, mam inne, które pracują. jak się skończy sezon, ok połowy stycznia, ostro się za to wezmę.

zoomi
23-11-2012, 11:01
to smutne że coś za ładnych parę zł musi leżeć :/ gwarancja upływa...

zaix
23-11-2012, 12:45
witajcie, u mnie sprzęt trafia do Berlina w następny poniedziałek, ostatnio niestety osoba, która miała mi go zawieźć po drodze zmieniła plany, więc póki co-u mnie niestety bez zmian...czekam do przyszłego tygodnia.

zaix
26-11-2012, 16:37
tak więc sprzęt trafił dziś do Hamburga (nie do Berlina)-tak wyszło, osobiście go nie zawiozłem ale bliska mi osoba, która wie co i jak. Generalnie nie mam istotnych stricte technicznych informacji, bo jest oczywiście za wcześnie. Jest jednak jedna istotna i dająca nadzieję kwestia- na dzień dobry 100% przyjacielskie i zaangażowane podejście oraz, miejmy nadzieję szczera chęć rozwiązania problemu. Jak będzi- zobaczymy, w każdym razie-podejście tam mają bardzo ludzkie i, przynajmniej na tle moich osobistych doświadczeń, zupełnie inne niż na "naszym zachodzie", pozytywny szok wstępny. Oby za tym poszły rozwiązania.

Kuba1
26-11-2012, 17:41
[...]Jest jednak jedna istotna i dająca nadzieję kwestia- na dzień dobry 100% przyjacielskie i zaangażowane podejście oraz, miejmy nadzieję szczera chęć rozwiązania problemu. Jak będzi- zobaczymy, w każdym razie-podejście tam mają bardzo ludzkie i, przynajmniej na tle moich osobistych doświadczeń, zupełnie inne niż na "naszym zachodzie", pozytywny szok wstępny.[...]Normalność wywołała szok?

zoomi
26-11-2012, 19:55
w cywilizacji to raczej normalne, w Polsce oczywiście nie
dla mnie szokujące było jak polski autoryzowany serwis marki Canon potraktował użytkownika
tego forum w kwestii czyszczenia matrycy... gdybym był właścicielem takiego serwisu natychmiast
poprosiłbym o dostarczenie body i pozwolenie na naprawę błędu (wykonanej usługi) oczywiście
na koszt firmy - bo dobre imię jest warte o wiele więcej...

Kuba1
27-11-2012, 01:39
To są kwestie kulturowe, oraz lata tradycji. My w Nibylandii po raz kolejny zaczynamy od początku - taka karma. Winni są oczywiście wszyscy wkoło, broń Boże nikt z nas. I to, że u Nich jest lepiej niż u Nas, to też nie nasza wina.. ;)
Sorry za lekki OT.

Goomis
27-11-2012, 02:01
Nie upatrywałbym tutaj winy natury kulturowej.
Sytuacja jest taka, a nie inna bo Żytnia to jedyny autoryzowany serwis.
Więc jako monopolista może mieć wszystkich głęboko w 4 literach (jak np. kiedyś TPSA - dla wyjaśnienia: Telekomunikacja Polska Sp*******j Abonencie ;) )
Chcesz naprawić na gwarancji? Musisz to zrobić u nich. Niektóre naprawy poza gwarancją tez tylko oni mogą wykonać. Płać, płacz, sp*******j i nie waż się narzekać.

Kuba1
27-11-2012, 03:15
[...] mieć wszystkich głęboko w 4 literach (jak np. kiedyś TPSA - dla wyjaśnienia: Telekomunikacja Polska Sp*******j Abonencie ;) )
[...] Płać, płacz, sp*******j i nie waż się narzekać.I to są właśnie kwestie kulturowe. A zaczyna się to w domu - buty na wycieraczce, pety pod balkonem, śmietnisko w lesie.

RAW
11-12-2012, 11:24
tak więc sprzęt trafił dziś do Hamburga

ZAIX, i wiesz już coś więcej? Pytam się, ponieważ przymierzam się do zakupu trójeczki ale wciąż targają mną rozterki ;)

A w zasadzie dzień dobry, witam wszystkich, jest to mój pierwszy wpis, chociaż forum śledzę od ponad roku

jan pawlak
12-12-2012, 04:58
I to są właśnie kwestie kulturowe. A zaczyna się to w domu - buty na wycieraczce, pety pod balkonem, śmietnisko w lesie.

Miałem szczęście być w sklepie B&H w Nowym Jorku, a w zasadzie zwiedzać go, ogromniasty i sporo ludzi.
Inna organizacja sprzedaży, dużo stanowisk doradców/sprzedawców do których się "stoi w kolejce".
Ale gdy ogladałem eksponaty, w ciągu 20 mniut, podeszły do mnie 3 osoby z pytanie w czym może mi pomóc.

Po powrocie, byłem w sklepie MediaMarkt.
I pierwszy widok to 4 sprzedawcy, rozbawieni rozmawiają ze sobą, a wokół mnóstwo ludzi.

jp

Czacha
12-12-2012, 09:55
ZAIX, i wiesz już coś więcej? Pytam się, ponieważ przymierzam się do zakupu trójeczki ale wciąż targają mną rozterki ;)

A w zasadzie dzień dobry, witam wszystkich, jest to mój pierwszy wpis, chociaż forum śledzę od ponad roku

Nie warto podejmowac decyzji o zakupie badz tez nie, na podstawie trzech niezadowolonych opinii ;)

RAW
12-12-2012, 11:56
To prawda. Chciałbym mieć jednak pewność, że w przypadku wystąpienia tego typu problemu w mojej puszce, serwis chociażby w DE upora się z nim. Alternatywą dla mojej fotografii amatorskiej jest D800 ale tam chyba jeszcze gorzej... mam na myśli również serwis AF-u.
Przed lub zaraz po świętach chciałbym kupić body, 2 dobre jasne szkła, 2 lampy reporterskie + sterownik radiowy i dlatego każda opinia użytkowników Mark III na plus lub minus będzie dla mnie cenna

Raideur
12-12-2012, 11:57
Nie warto podejmowac decyzji o zakupie badz tez nie, na podstawie trzech niezadowolonych opinii ;)

W dodatku na zachodzie tym cywilizowanym :), nie slysze by byly jakies problemy wiec mogl to byc wadliwy egzemplarz lub kilka?

Czacha
12-12-2012, 11:59
To prawda. Chciałbym mieć jednak pewność, że w przypadku wystąpienia tego typu problemu w mojej puszce, serwis chociażby w DE upora się z nim. Alternatywą dla mojej fotografii amatorskiej jest D800 ale tam chyba jeszcze gorzej... mam na myśli również serwis AF-u.
Przed lub zaraz po świętach chciałbym kupić body, 2 dobre jasne szkła, 2 lampy reporterskie + sterownik radiowy i dlatego każda opinia użytkowników Mark III na plus lub minus będzie dla mnie cenna

Po 50tys zdjec Markiem Trzecim nie dostrzegam zadnych minusow oprocz slabo widocznych pol AF. Reszta sprawuje sie wzorowo. Swoje pierwsze wrazenia z obcowania z ta puszka opisalem u siebie na blogu, link znajdziesz w stopce. Entuzjam nie opadl do dzisiaj ;)

RAW
12-12-2012, 12:18
Wiem Czacha, dzięki :) Twoje wrażenia z obcowaniem z tym aparatem przeczytałem jakieś 2-3 dni po pojawieniu się ich w sieci :) Zresztą jak chyba wszystkie wątki na tym forum dotyczące tej puszki. W Calumecie w Dusseldorfie bawiłem się nią jakąś godzinkę, dużo za mało aby wszystko ogarnąć, trafiała idealnie, więc tym bardziej śledzę tę część tego wątku.
I jeszcze krótko: o ile problem D800 był znany tutaj, to nic nie wiedziano o problemie AF-u Marka III (rozmawiałem z ludźmi z działu wypożyczania sprzętu a nie stricte sprzedażowego).

I dziękuję zarówno za opinię jak i za test sprzed kilku miesięcy.

Jerzy
12-12-2012, 14:01
Po 50tys zdjec Markiem Trzecim nie dostrzegam zadnych minusow oprocz slabo widocznych pol AF. Reszta sprawuje sie wzorowo. Swoje pierwsze wrazenia z obcowania z ta puszka opisalem u siebie na blogu, link znajdziesz w stopce. Entuzjam nie opadl do dzisiaj ;)

A nie wyciera się jak stare dżinsy??

Canon 5D Mark III Discoloration/Pealing; Slowly Growing (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?PHPSESSID=ed929d9f60473f2ca6c9812d3b274a c7&topic=11571.msg206814;topicseen#new)

latant
12-12-2012, 14:36
każda opinia użytkowników Mark III na plus lub minus będzie dla mnie cenna

Trzy negatywy kontra kilka (dziesiąt) tysięcy użytkowników, którzy nie piszą że jest świetnie - pytanie czym tu się kierować :twisted:

--- Kolejny post ---

A nie wyciera się jak stare dżinsy??

Canon 5D Mark III Discoloration/Pealing; Slowly Growing (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?PHPSESSID=ed929d9f60473f2ca6c9812d3b274a c7&topic=11571.msg206814;topicseen#new)

to jest rys szlachetności :neutral:

habakuk
12-12-2012, 15:54

ja znam co najmniej 10 :)
i wszyscy zostali na lodzie - próba dodzwonienia się do canona - zero efektów
2 wizyty w autoryzowanym serwisie - zero efektów

dziś bym go drugi raz na pewno nie kupił :)

--- Kolejny post ---

ja znam co najmniej 10 :)
i wszyscy zostali na lodzie - próba dodzwonienia się do canona - zero efektów
2 wizyty w autoryzowanym serwisie - zero efektów

dziś bym go drugi raz na pewno nie kupił :)

habakuk
12-12-2012, 16:52
i jeszcze jedna uwaga: koledze, zresztą też fotografowi, pękła lub rozleiła się podeszwa w butach ecco.
stało się to po 5 przechadzkach, niestety zgubił paragon i w sklepie został odprawiony z kwitkiem, a nawet z uwagą, że być może jest za ciężki (faktycznie kawał chłopa) i to jest przyczyną. wściekł się, nie tyle, że mu tej reklamacji nie uznano, ale że tak został potraktowany, to stary klient firmy i opisał temat na fanpage ecco.

zadzwoniła do niego miła Pani, dziś chodzi w nowej parze.

sądzę, że zostawiłem canonowi grubo ponad 100 tysi.
myślę, że kilka razy tyle zarobił, bo przez lata niezdecydowanym doradzałem ten system do ślubów, nie ma tygodnia, żeby ktoś nie pytał co kupić, co wybrać, itd.

dziś kupuję od nich aparat, który jest niesprawny i nie ma możliwości jego naprawy. i nikt nie umie na to poradzić, przynajmniej w Polsce.

absolutnie poważnie rozważam przesiadkę na nikona, zostawię sobie co najwyżej stare 5d i 85L.

RAW
12-12-2012, 17:07
Habakuk, próbowałeś w DE? bo chyba pamiętam, że myślałeś coś o serwisie w Berlinie? Wiem, że nie po to się płaci tyle za taki sprzęt żeby wysyłać za granicę ale chodzi mi o to czy da się to naprawić czy może na to zaradzić tylko wymiana całej puszki?

Czacha
12-12-2012, 17:21
Adam, jedno nie podlega wątpliwości - skandaliczne podejście do tematu serwisu Canona.

Gregio
12-12-2012, 17:48
z moim 5mkII na zytnjej nie mogli dac sobie rady, wysylalem aparat do nich z 5 razy.. az go w koncu wyslali do serwisu w niemczech. wymienili mi gratis rysnieta szybke wyswietlacza LCD :)

Łukasz Wilanowski
12-12-2012, 18:24
Punkty ostrości na pryzmacie? W którym miejscu - masz jakieś wsparcie na te rewelacje?

Nie punkty ostrości na pryzmacie. Wyciąłeś zdanie z kontekstu... A ten jest taki, że w zaawansowanych układach AF za prawidłowe ustawianie ostrości gdy lustro jest opuszczone odpowiadają upraszczając oczywiście dalmierze pod komorą lustra ale też pośrednio czujnik kontrastu czy światłomierz umieszczany przy pryzmacie, którego rola to właśnie wykrycie twarzy, krawędzi, zarysu i zmierzenie temp barwowej światła by umieszczony pod komorą lustra zestaw czujników "wiedział" skąd i jak czerpać dane o prawidłowej ostrości. Wiemy przecież że światło jako fala o różnej długości trafia do czujnika pod analogicznie odrobinę innym kątem a szczególnie jasne stałki nie są wolne od wad optycznych, które mogłyby zakłamywac wyniki pomiaru odległości.. Gdyby tak nie było czujnik AF ostrzyłby przykładowo na krawędź kółeczka bokehu a nie na kontrastowy obiekt przed nim.
Wsparcie... podstawy optyki.
Wracając jednak do tematu a tyczy się 5d3 i najkrócej jak można. Skoro 10 egzemplarzy aparatu działa jak nleży a jeden nie i jest na gwarancji to Canon polska jako autoryzowany przedstawiciel Canona powinien bez mrugnięcia okiem i narażania firmy na fatalne opinie - wymienić wadliwy egzemplarz na wolny od wad skoro naprawa nie przynosi rezultatu.