Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
jan pawlak
20-04-2021, 14:08
Nie zabrakło jednego 0? 1/100s To chyba nie wystarcza nawet jeśli obiekt zbliża się do Ciebie, nie mówiąc już o ruchu w poprzek kadru. I tutaj ogniskowa nie specjalnie ma znaczenia zakładając, że obiekt nie jest w kadrze mikroskopijny. Ale jeśli jest i robisz ostrego cropa to oczywiście trzeba krócej.
Ok, masz rację.
Tylko że ja fotografuję ulicę, krajobrazy, architekturę.
Moja "dynamika" na zdjęciach to "przymrażenie" ruchu ludzi na ulicy, więcej nie wymagam/potrzebuję.
Sprawdzałem głównie jak stabilizacja "radzi sobie" z moim sposobem trzymania aparatu i wyzwalania spustu
Tak wyszło, tak ustawiłem.
jp
PS
Dla matrycy A7R3 (bez filtra, 42 Mpix) i jeśli ktoś ma "hobby" ostrości to uzyskanie akceptowalnego/ostrego zdjęcia do dużego wydruku to spore wyzwanie nawet ze statywem.
Warunki pogodowe (zarówno wiatr jak i stabilna przejrzystość) oraz wywoływanie mają na to spory wpływ
Ten typ hobby to spore wyrzeczenie, duża kasa i duży ciężar sprzętu,
robertskc7
20-04-2021, 18:23
Ok, masz rację.
Tylko że ja fotografuję ulicę, krajobrazy, architekturę.
Moja "dynamika" na zdjęciach to "przymrażenie" ruchu ludzi na ulicy, więcej nie wymagam/potrzebuję.
Sprawdzałem głównie jak stabilizacja "radzi sobie" z moim sposobem trzymania aparatu i wyzwalania spustu
Tak wyszło, tak ustawiłem.
jp
PS
Dla matrycy A7R3 (bez filtra, 42 Mpix) i jeśli ktoś ma "hobby" ostrości to uzyskanie akceptowalnego/ostrego zdjęcia do dużego wydruku to spore wyzwanie nawet ze statywem.
Warunki pogodowe (zarówno wiatr jak i stabilna przejrzystość) oraz wywoływanie mają na to spory wpływ
Ten typ hobby to spore wyrzeczenie, duża kasa i duży ciężar sprzętu,
Dzięki, ale podsumowując, to Twoje metody mają się nijak do mojej pracy. A Twoje "zasady" ( czasy rzędu 1/F z ręki i "dynamizm" na poziomie 1/100) to zwykłe klapki na oczach, nic więcej. Bez urazy. Spróbuj kiedyś porobić swoje prace na czasach min 1/250 lub krócej np tym 24mm to zobaczysz co to jest ostrość z ręki. Pozdrawiam
jan pawlak
21-04-2021, 09:39
Dzięki, ale podsumowując, to Twoje metody mają się nijak do mojej pracy. A Twoje "zasady" ( czasy rzędu 1/F z ręki i "dynamizm" na poziomie 1/100) to zwykłe klapki na oczach, nic więcej. Bez urazy. Spróbuj kiedyś porobić swoje prace na czasach min 1/250 lub krócej np tym 24mm to zobaczysz co to jest ostrość z ręki. Pozdrawiam
Mylisz/łączysz dwie rzeczy.
1. AutoIso
Celem AutoIso jest obniżenie rozmycia obserwowanego na zdjęciu powodowanego niestabilnoscią pozycji aparatu podczas ekspozycji
AutoIso w trybie AV powoduje że przy słabnącym oświetleniu gdy czasy ekspozycji są coraz dłuższe to czas ekspozycji nie będzie dłuższy od czasu "progu" (kosztem zwiększania czułości matrycy).
Mam ustawiony próg na 1/f
2. Stabilizacja
Cel stabilizacji jest dokładnie taki sam jak cel AutoIso.
A7R3 wg. producenta to CIPA = 5,5.
Niezależne testy (np.dpreview) pokazują, dla różnych obiektywów, jaka jest szansa uzyskania ostrego zdjęcia dla różnych czasów naświetlania bez stabilizacji i ze stabilizacją.
Mam ją włączoną "na stałe"
Dla A7R2 uzyskanie 100% szansy na ostre zdjecie "z ręki" to czas porównywalny z 1/f
https://www.dpreview.com/reviews/sony-alpha-7r-ii/14
To pouczające procedura testowania i pouczające uzyskane wyniki
3. Zamrożony obiekt na zdjęciu
To ani AutoIso ani stabilizacja nie zapewnia, do tego nie służą
Tylko krótkie czasy ekspozycji.
Nie oczekuję/potrzebuję perfekcyjnego zamrożenia obiektów na zdjęciu, to nie moja "bajka"
Moja to ulica, podróże, krajobrazy, architektura.
Staram się by niektóre z tych/moich zdjęć były bardzo ostre, takie hobby/zboczenie
Rozumiem że możesz mieć inne potrzeby niż ja i inne poglądy
Nie uważam że to oznacza że masz klapki na oczach
jp
Wieslaw18
21-04-2021, 10:29
AutoISO zapewnia zamrożenie ruchu, zapewniam Pana Panie Janie!
jan pawlak
21-04-2021, 11:48
AutoISO zapewnia zamrożenie ruchu, zapewniam Pana Panie Janie!
Warunkiem uzyskania na zdjęciu ostrości oraz efektu zamrożenia/ostrości poruszającego się obiektu jest "w miarę" stabilna pozycja aparatu w trakcie ekspozycji oraz odpowiednio krótki czas ekspozycji.
Oczywiście można wykorzystać AutoIso tak by czasy ekspozycji nie były dłuższe niż np. 1/1000s ustawiając odpowiednio próg czasu jeśli ma się takie potrzeby
jp
Wieslaw18
21-04-2021, 12:16
Warunkiem uzyskania na zdjęciu ostrości oraz efektu zamrożenia/ostrości poruszającego się obiektu jest "w miarę" stabilna pozycja aparatu w trakcie ekspozycji oraz odpowiednio krótki czas ekspozycji.
Oczywiście można wykorzystać AutoIso tak by czasy ekspozycji nie były dłuższe niż np. 1/1000s ustawiając odpowiednio próg czasu jeśli ma się takie potrzeby
jp
A teraz fragment z wpisu #2003
3. Zamrożony obiekt na zdjęciu
To ani AutoIso ani stabilizacja nie zapewnia, do tego nie służą
Tylko krótkie czasy ekspozycji.
No właśnie w tym rzecz, że AutoISO zapewnia krótkie czasy ekspozycji...
Bangi jak Ci wyskoczy komunikat sformatuj kartę, to zrozumiesz gdzie Canon popełnił niewybaczalny błąd z eRką :) Tak. Mi wyskoczył.
Też przerobiłem taki komunikat w R. Wystarczyło wyjąć kartę i włożyć na nowo. Problem był gdzieś na styku gniazdo - karta SD. Dlatego wolę CF, ale to chyba już przeszłość:(
Dlatego wolę CF, ale to chyba już przeszłość:(
CF były bardziej problematyczne w związku z ilością pinów, które czasem lubiły się wyginać
Marcinus
27-04-2021, 18:25
Jeden z zapowiadanych już jest.;)
RF 100mm f/2.8L MACRO IS USM
6097
6096
W AB Foto w przedsprzedaży 7349.99 zł
To ja jednak póki co pozostanę przy wersji ef :)
Marcinus
03-05-2021, 14:26
W cyfrowe 2 x drożej???
6201
W cyfrowe 2 x drożej???
Cena w UE jest sztywna póki co: 1549 Euro.
Marcinus
03-05-2021, 16:48
To nie wiem skąd w cyfrowe te 15 koła wytrasneli, chyba że ktoś wpisał byle co i tak zostało...
Pewnie wpisali cokolwiek bo i tak jeszcze go nie mają, przyjdzie dostawa cena będzie jaka być powinna i wystartują sprzedaż.
Pewnie wpisali cokolwiek bo i tak jeszcze go nie mają, przyjdzie dostawa cena będzie jaka być powinna i wystartują sprzedaż.
Cena jest znana: 7350 PLN
https://fotoforma.pl/obiektyw-canon-rf-100mm-f2.8l-macro-is-usm
Marcinus
03-05-2021, 21:15
Cena jest znana: 7350 PLN
https://fotoforma.pl/obiektyw-canon-rf-100mm-f2.8l-macro-is-usm
O przepraszam tak jak pisalem wczesniej w ab foto o 1 grosz taniej.
Eberloth
05-05-2021, 10:33
RF 60mm f/1.0
https://canoncamerarumors.com/canon-rf-60mm-f1-0l-usm-lens-is-on-the-way/
RF 60mm f/1.0
https://canoncamerarumors.com/canon-rf-60mm-f1-0l-usm-lens-is-on-the-way/
Ile to będzie kosztować? Z 10k USD jak nie więcej.
Kolekcjoner
05-05-2021, 14:37
Podejrzewam że dowolnie dużo. Tak realnie to będzie to raczej gadżet więc będzie trzeba zapłacić majątek. Dla przeciętnego użytkownika jest to szkło bez znaczenia.
Nikkor ze światłem 0,95 kosztuje 8 tys USD, ale ..nie ma AFu :) Czyli Canona 1.0 ma prawo być droższy ;)
Bez przesady. Jak ktoś umie robić zdjęcia to zrobi nawet zwykłym RF50/f1.2 [emoji12]
Canon EOS R8
Will be body only or kitted with the Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM
Pricing: $1499 Body Only (USD)
Pricing: $1699 Canon EOS R8 with RF 24-50 IS STM (USD)
Canon EOS R50
Possibly two colors for the body
Kitted with Canon RF-S 18-45 f/4.5-6.3 IS STM & Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM
Pricing: $679 Body Only (USD)
Pricing: $1029 with both the Canon RF-S 18-45 f/4.5-6.3 IS STM & Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM
Pricing: $299 (USD)
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM
Pricing: Unknown at present
https://www.canonrumors.com/canon-will-soon-announce-the-canon-eos-r8-and-canon-eos-r50-along-with-two-new-kit-lenses/
Canon EOS R8
Will be body only or kitted with the Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM
Pricing: $1499 Body Only (USD)
Pricing: $1699 Canon EOS R8 with RF 24-50 IS STM (USD)
Canon EOS R50
Possibly two colors for the body
Kitted with Canon RF-S 18-45 f/4.5-6.3 IS STM & Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM
Pricing: $679 Body Only (USD)
Pricing: $1029 with both the Canon RF-S 18-45 f/4.5-6.3 IS STM & Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM
Pricing: $299 (USD)
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM
Pricing: Unknown at present
https://www.canonrumors.com/canon-will-soon-announce-the-canon-eos-r8-and-canon-eos-r50-along-with-two-new-kit-lenses/
Ciekawe co to za szkło:
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM.
Nie ma ceny a ona by już coś mówiła.
Ciekawe co to za szkło:
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM.
Nie ma ceny a ona by już coś mówiła.
Żenujące, że nie adaptowali do systemu EF-S 55-250mm IS STM f/4-5,6, lecz cisną jakiegoś gniota o krótszej ogniskowej, i ciemniejszego o 2/3 EV.
Wg plotek nowy R8 z 24 mp matryca,bez stabilizacji,inaczej odchylany ekran..
a będzie jakiś R-cośtam z 30-35mpx? coś między R5 a R6?
(ideolo byłoby R mark II, ale takiego chyba nawet nie ma w planach.. ani też RP mark II)
a będzie jakiś R-cośtam z 30-35mpx? coś między R5 a R6?
Aha... jak się dwie niedziele w kupie zejdą ;)
Rzekomo ósmego
https://www.canonrumors.com/canon-teases-canon-eos-r8-and-canon-eos-r50-announcement-happening-this-week/
dla kogo te wypusty będą, kto o nie pyta? :shock:
Kolekcjoner
07-02-2023, 00:17
Ja na przykład jestem ciekaw. Tak samo mogę zapytać po co komu aparaty za kilkanaście tysięcy ;).....
No R50 to odpowiednik M50 z bagnetem RF. Dosyć naturalne.
R8 to wielka niewiadoma. Z tym cudacznym zoomem - chyba naleśnikiem - może następca RP.
Hubert Multana
07-02-2023, 19:05
No R50 to odpowiednik M50 z bagnetem RF. Dosyć naturalne.
R8 to wielka niewiadoma. Z tym cudacznym zoomem - chyba naleśnikiem - może następca RP.
Niekoniecznie. Byl jeszcze M6, ktory znaczaco sie roznil a dla ktorego nie ma miejsca w tym systemie nazw. Fajnie gdyby ten maluch byl jednak bez wizjera, tak jak M6.
Kolekcjoner
12-02-2023, 16:02
Podobno na otacie łez dla tych co uważają że ostatni telezoom Canona jest zbyt krótki i za ciemny na otarcie łez ma być niedługo RF 100-300/2.8 z wbudowany TC :). Na pewno zadowoli wszystkich malkontentów :lol:.....
Podobno na otacie łez dla tych co uważają że ostatni telezoom Canona jest zbyt krótki i za ciemny na otarcie łez ma być niedługo RF 100-300/2.8 z wbudowany TC :). Na pewno zadowoli wszystkich malkontentów :lol:.....
pod warunkiem ze będzie lepszy optycznie od EF-S 55-250 :mrgreen:
brzmi jak jakiś zoom dla APS-C
czekam na co innego...
Kolekcjoner
12-02-2023, 20:34
brzmi jak jakiś zoom dla APS-C
czekam na co innego...
To będzie szkło pełnoklatkowe 8-)...
To będzie szkło pełnoklatkowe 8-)...
U Canona wszystko, co do FF, to i do APS-C, niestety :mrgreen:
To ma zalety. Łatwiej podjąć decyzję o przesiadce z cropa na FF.
Zoom 100-300/2.8 i to z TC 1.4 będzie kosztowął gigantyczną kasę. Wystarczy popatrzeć ile kosztuje goły i to lustrzankowy 300/2.8. Na R, zoom i z TC? Między 60 a 70 tysięcy.
To ma zalety. Łatwiej podjąć decyzję o przesiadce z cropa na FF.
To ma zalety- łatwiej podjąć decyzję o przesiadce z FF na APS-C i zyskać za friko 60% ogniskowej, jak już się wypier...ło te 70 tys. PLN :mrgreen:
canon nie zrobiłby takiego tele do aparatu z połową matrycy - nie ten segment :mrgreen:
oj nie mówię, że to ma być RF-S, tylko że zakres i światłosiła predestynują go w moim mniemaniu na APSC :)
Gdzie te nowosci do marii magdaleny?
capo-di_tutti-capi
25-02-2023, 09:50
Są patenty https://www.canonrumors.com/tag/patent/
;)
Sa targi i mialy byc nowosci a ni ma[emoji849]
Pewnie odgrzewam kotleta, ale obiektyw 100-600 (150 w zasadzie do 600) https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-100-600mm-f-8-11-is-stm-optical-formula/ wyglada interesująco, pod warunkiem, że cena będzie przyzwoita. Wygląda jak RF 100-400 z extenderem x1.4 więc jeśli będzie on w cenie niższej niż obiektyw (3400zł około aktualnie) + extender x1.4 (2800zł) czyli 6200zł to wygląda to zachęcająco.
Sa targi i mialy byc nowosci a ni ma[emoji849]
Nie wiedzieć czemu Canon zaprezentował wszystko 7.02 a nie na CP+ :roll:
capo-di_tutti-capi
25-02-2023, 17:41
obiektyw 100-600 wyglada jak RF 100-400 z extenderem x1.4
Nie bardzo.
https://www.northlight-images.co.uk/wp-content/uploads/2020/06/100-600.png
vs
10741
https://global.canon/ja/c-museum/wp-content/uploads/2015/05/ef408-lens-construction.gif
Nie zagłębiałem się budowę obiektywu. Zwyczajnie RF 100-400 + extender 1.4 daje właśnie z grubsza ten obiektyw (mowa o ogniskowej + świetle) i widziałem mnóstwo przykładów, gdzie ten extender daje radę i nie traci się na jakości zdjęć. Dlatego, jeśli Canon wypuści to 150-600 w jakiejś przyzwoitej cenie i optycznie będzie to bardzo dobry obiektyw, to będzie to fajna alternatywa (mimo naturalnie ciemnoty, ale z tym trzeba się liczyć)
capo-di_tutti-capi
25-02-2023, 20:34
https://www.ceneo.pl/36184321
https://www.ceneo.pl/49513282
luck1985
25-02-2023, 21:24
150-600 ok, ale te F5,6 mógłby mieć jak konkurencja…
Może pojawi się jakaś ciekawsza wywoływacza niż DPP:
https://www.canonwatch.com/canon-presents-its-own-ai-based-image-processing-technology/
Od dawna brakuje narzędzia, które wywołuje RAWa w stylu obrazka ze smartfona - w tym pozytywnym sensie - czyli ładnie wyglądającego po jednej komendzie a nie sekwencji czynności obróbkowych.
capo-di_tutti-capi
25-02-2023, 22:41
Sigmę C 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM sprzedają z Canon EF-EOS R Mount Adapter https://www.bhphotovideo.com/c/product/1715824-REG/sigma_sigma_150_600mm_f_5_6_3_dg.html
oraz z TC 1.4 https://www.bhphotovideo.com/c/product/1239926-REG/sigma_zb_954_150_600mm_f_5_6_3_dg_os.html
więc pewnie działa.
Canon wkracza agresywnie ze sponsorowanymi artykułami tłumacząc, że to nie jego wina z zamknięciem bagnetu dla producentów niezależnych i że robi to dla dobra swoich użytkowników :mrgreen:
ROTFL!
Zamknięty, znaczy niezawodny (https://www.fotopolis.pl/opinie/analizy/36603-bagnet-canon-rf-serce-systemu-czyli-dlaczego-warto-wybierac-natywna-optyke)
"Często dyskutowanym na forach internetowych oraz w mediach społecznościowych tematem jest to, dlaczego Canon nie pozwala firmom trzecim na projektowanie obiektywów kompatybilnych z mocowaniem RF. Naszym zdaniem odpowiedź jest bardzo prosta. Ponieważ nie mógłby zagwarantować swoim klientom, że wszystkie opisane powyżej funkcje będą wciąż dostępne i będą realizowane poprawnie, (zwłaszcza, po kolejnych aktualizacjach oprogramowania). Siłą zamkniętego systemu Canon EOS R jest w końcu niezawodna współpraca wszystkich jego elementów, gdzie optyka jest nie mniej ważna niż sam aparat."
i dalej w ten sam deseń :mrgreen:
Szerokie wrota systemu RF
Bagnet RF to 12-pasmowa autostrada
Bagnet RF to szybsze śledzenie
Bagnet RF to lepsza stabilizacja
Zamknięty, znaczy niezawodny
Artykuł powstał na zlecenie firmy Canon Polska :mrgreen:
10953
ten smutny artykuł dowodzi jedynie, że nie zamierzają iść w ślady konkurencji i się otwierać :(
ten smutny artykuł dowodzi jedynie, że nie zamierzają iść w ślady konkurencji i się otwierać :(
Ale o tym to ja już tu pisałem wielokrotnie tutaj. Najgorsze jest przypisywanie bzdurnej ideologi do zamknięcia systemu przed niezależnymi producentami i traktowanie obecnych oraz przyszłych użytkowników systemu jak mało rozgarniętych amatorów, którzy uwierzą w te propagandowe bzdury, że zamknęli bagnet dla ich dobra.
BTW - Artykuł powstał na zlecenie firmy Canon Polska :mrgreen:
ps.
jak mniemam już za chwilę system RF zacznie nas atakować reklamami w radiu, prasie, telewizji i internecie. Być może na ręcznikach plażowych oraz na produktach spożywczych :lol:
Będą wizyty w zakładach pracy...
i traktowanie obecnych oraz przyszłych użytkowników systemu jak mało rozgarniętych amatorów,
To jest zbyt gruby eufmemizm dla traktowania ludzi jak skończonych idiotów :mrgreen:
canon miał zawsze zamknięty bagnet, współpraca kundli zawsze byla robiona poprzez reverse engineering (może tamron miał jakąś tajną umowę inni raczej nie) i zawsze to wypadało mniej lub bardziej tragicznie starsze produkty lepiej to znosiły nowsze gorzej - podobnie wygląda model biznesowy apple ma to swoje zalety i ma mnóstwo wad - ponoć nawet implementcja usb-c będzie własna :mrgreen: czyli zrealizują standard bez realizacji standardu.
czy taki model bardzo przeszkadza - moim zdaniem nie pod warunkiem szybkiego rozwoju bazy obiektywów - należy zadać sobie pytanie ile człowiek potrzebuje obiektywów - roznie jeśli robi coś konkretnego to - dwa zoomy - trzy zoomy - jedną stałkę - dwie stałki - trzy stałki - jednego TS - i rybę do tego jedynego zdjęcia co nią zrobi dzień po zakupie :mrgreen: (to rozłączne modele) jeśli robi wszystko czyli nic to zwykle double kit wystarcza ale wydaje mu się że potrzebuje wszystko - czyli wystarczy sobie zadać pytanie ile i jakie obiektywy potrzebuję i sprawdzić czy producent takie dostarcza, dla mnie duże znaczenie ma ogromna baza elek EF które na RFie pracują jeszcze lepiej niż na natywnym EF :mrgreen:
nie demonizowałbym zamknięcia bagnetu w stylu "nie kupię canona bo ma zamknięty bagnet" i tak by nie kupił bo sony ma lepszy DR :mrgreen: i decyzja jest już dawno podjęta, a otwarcie czy zamknięcie bagnetu nic tu nie zmieni
Niby tak niby nie. Patrz konkurencja, a tam przynajmniej jeśli chodzi zwierzaki jest lepiej - mają 30mpx+ puchę nie kosztującą miliona, mają stałki, mają dostępne zoomy też nie za miliony. Canon nie ma ani jednego ani drugiego w tym zakresie cenowym.
To nie jest wyłącznie kwestia tego, czy Canon ma w ofercie szkła, o które może chodzić, ale ile to kosztuje.
capo-di_tutti-capi
09-03-2023, 15:37
candar
Na początku myślałem że dla żartu spreparowałeś ten artykuł...
ale jednak jest prawdziwy.
Chciałoby się zaskandować
Autor! Autor!
--- Kolejny post ---
Plus taki, że Canon jest na bieżąco z tym co pisze się o nim na forach internetowych i w mediach społecznościowych.
A co mieli napisać, że kasa by się nie zgadzała ;).
Mi to lata i powiewa, wszyskie szkła i tak mam canonowskie.
pawel.guraj
09-03-2023, 16:41
Na DPReview jest wątek o tym, że Cosina Voigtländer Nokton 50mm F1 to pierwszy autoryzowany obiektyw na bagnecie RF.
Obiektyw jest manualny, ale z tego co można wyczytać raportuje wszystkie dane (EXIF itp) protokołem RF.
A jeżeli jest tak, to znaczy, że Canon dostarczył klucze szyfrowania zewnętrznemu dostawcy.
Jak na razie Canon nie chce autoryzować obiektywów AF na bagnet RF.
Może...
p,paw
Na DPReview jest wątek o tym, że Cosina Voigtländer Nokton 50mm F1 to pierwszy autoryzowany obiektyw na bagnecie RF.
Obiektyw jest manualny, ale z tego co można wyczytać raportuje wszystkie dane (EXIF itp) protokołem RF.
A jeżeli jest tak, to znaczy, że Canon dostarczył klucze szyfrowania zewnętrznemu dostawcy.
Jak na razie Canon nie chce autoryzować obiektywów AF na bagnet RF.
Może...
p,paw
Canon nie ma problemów z zewnętrznymi producentami obiektywów korzystającymi z mocowania RF, o ile nie mają one automatycznego ustawiania ostrości. Nie wierzę, że canon dostarczył klucze szyfrowania bagnetu RF zewnętrznemu dostawcy.
Kompletna lista wszystkich obiektywów Canon RF (https://alikgriffin.com/list-of-canon-rf-lenses/) (w tym innych producentów z MF)
"Było kilka obiektywów AF innych firm, ale naruszają one patenty protokołów mocowania firmy Canon i zostały usunięte. Nie oczekuj, że zobaczysz obiektywy AF dla Canona, chyba że firma licencjonuje tę technologię. Zanim kupisz obiektyw RF innej firmy, myśląc, że oszczędzasz pieniądze, jest kilka rzeczy, o których powinieneś wiedzieć. Aparaty canona nie będą miały oprogramowania układowego dla obiektywów innych firm, a korpusy aparatów nie będą automatycznie dostosowywać się do przesunięć kolorów, zniekształceń lub winietowania, tak jak ma to miejsce w przypadku oficjalnych obiektywów RF."
"Czasami w przypadku obiektywów Canon RF innych firm możemy zaobserwować dziwne aberracje, takie jak fioletowe przesunięcia koloru w zewnętrznych obszarach matrycy, zauważyliśmy ulepszenia w przypadku nowych korpusów), dlatego ważne jest, aby szukać recenzji obiektywu, który wybierzesz. rozważ aparat, które masz. Ponieważ niektóre korpusy mają więcej problemów z niektórymi obiektywami, jak Canon R miał znacznie bardziej agresywne przesunięcie fioletu w rogach niż Canon R5 i R6 – prawdopodobnie Canon poprawił filtr przed matrycą."
pawel.guraj
09-03-2023, 17:55
Canon nie ma problemów z zewnętrznymi producentami obiektywów korzystającymi z mocowania RF, o ile nie mają one automatycznego ustawiania ostrości. Nie wierzę, że canon dostarczył klucze szyfrowania bagnetu RF zewnętrznemu dostawcy.
Do tej pory Canon nie miał z tym problemu o ile obiektywy korzystały z protokołu EF.
Tym razem producent twierdzi, że jest to autoryzowany dostęp do RF - co oznacza, że muszą mieć albo klucze albo chip'a od Canona.
Oczywiście może być też tak, że Canon zaimplementował klucze dające dostęp tylko do niektórych funkcji protokołu komunikacyjnego RF.
Zobaczymy co i jak.
p,paw
No to mam pytanie- od kiedy to producenta samochodu boli rzyć, jakie opony sobie do niego klient założy, albo jakiego paliwa naleje?
To, czy obiektywy producentów niezależnych, będą w systemie R pracować poprawnie, nie jest zmartwieniem Canona, tylko wręcz przeciwnie- oni chcą, aby nie pracowały wcale, a najlepszym rozwiązaniem dla nich jest, aby ich w ogóle nie było. Jest tu tak bezczelna hipokryzja, że rynce opadajom!
cybulski
10-03-2023, 13:26
Wiadomo jak jest z tym RF. Trzeba sobie zrobić listę na prawo zalety na lewo wady i zdecydować. Czy zostać w Canonie czy też zmienić na coś innego. Żaden system, producent, nie zatrzyma Klienta jeśli minusy przeważą.
--- Kolejny post ---
W moim przypadku, zalety na razie przewyzdmszają wady. Jedną z zalet dla mnie jest np. format skompresowany craw gdzie wielkość pliku jest mniejsza niż jpg z fuji. Ilość zalet i wad przeważyło np o tym że w tym kwartale zniknie u mnie ze stopki Fuji. Jakby co chętnych na Fuji z mojej stopki zapraszam na priv.
pawel.guraj
10-03-2023, 14:09
No to mam pytanie- od kiedy to producenta samochodu boli rzyć, jakie opony sobie do niego klient założy, albo jakiego paliwa naleje?
To, czy obiektywy producentów niezależnych, będą w systemie R pracować poprawnie, nie jest zmartwieniem Canona, tylko wręcz przeciwnie- oni chcą, aby nie pracowały wcale, a najlepszym rozwiązaniem dla nich jest, aby ich w ogóle nie było. Jest tu tak bezczelna hipokryzja, że rynce opadajom!
Na prawdę nikt Ci nie każe używać Canona. Sprzedaj, kup coś innego i będziesz szczęśliwy. Nie podoba się polityka marki to dowidzenia. Tak działa rynek.
Mnie mnie wali, bo ja kundli nigdy nie kupowałem. Każdy ma wybór. Canon na pewno jest tego świadomy.
p,paw
capo-di_tutti-capi
10-03-2023, 14:31
RF 135mm F1.8 L IS USM
https://asobinet-com.translate.goog/canon-rf135mm-f1-8-l-is-usm-supply-shortage-resolves/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Problem z dostawami Canon RF135mm F1.8 L IS USM zostały rozwiązane,
przy jednoczesnym kontynuowaniu niedoborów „R7”, „R8” i „R6 II” .
Na prawdę nikt Ci nie każe używać Canona. Sprzedaj, kup coś innego i będziesz szczęśliwy. Nie podoba się polityka marki to dowidzenia. Tak działa rynek.
Mnie mnie wali, bo ja kundli nigdy nie kupowałem. Każdy ma wybór. Canon na pewno jest tego świadomy.
p,paw
Twoja postawa wywołuje u mnie odruchy wymiotne, bo nie rozumiem, ja można się tak godzić na politykę firmy i tłumaczyć to jeszcze jej interesem?!
Od 33 lat jestem użytkownikiem systemu EOS głównie dlatego, że był to system na początku bardzo otwarty, potem zaczął się przymykać, ale nadal jednak był otwarty, a teraz kompletnie się zamyka na optykę innych producentów stosowaną inaczej, niż przez adapter, a zmierza w kierunku totalnego zamknięcia. Biznes Canona to nie jest biznes jego nabywcy, który uwiązuje się do tego systemu bardziej, niżby sobie tego życzył, bo traci możliwości wyboru inną drogą, niż całkowita zmiana systemu.
Wyznacznikiem postaw biznesowych, które są równocześnie etyczne, jest dla mnie postępowanie innych producentów.
Poza tym, jak widzę, brak etyki i moralności firmy, prątkuje na jej zagorzałych wielbicieli, bo ja nie obserwuję wśród użytkowników innych systemów bezczelnego określania niezależnej optyki mianem "kundli", a w wśród tych "kundli" jest optyka i Zeissa, i Voigtlaendera, które istniały zanim powstała firma Canon, a "kundle" świetnie sobie radzą na innych korpusach, tylko nie na Canona, i nie z ich winy tak się dzieje.
Mam więc nadzieję, że rynek zadziała, także w moim przypadku, i obecna polityka odbije się Canonowi czkawką.
Kolekcjoner
10-03-2023, 15:21
Twoja postawa wywołuje u mnie odruchy wymiotne, bo nie rozumiem, ja można się tak godzić na politykę firmy i tłumaczyć to jeszcze jej interesem?!
Raczej Twoja postawa jako męczennika systemowego jest godna podziwu ;). Ja bym dawno zmienił system a nie wypłakiwał się na forach
Mam więc nadzieję, że rynek zadziała, także w moim przypadku, i obecna polityka odbije się Canonowi czkawką.
Słyszę to od dekad. Jakoś jednak wbrew ekspertom z internetu model biznesowy prezentowany przez Canona się sprawdza i przynosi oczekiwane efekty - w postaci udziałów w sprzedaży ;)....
pawel.guraj
10-03-2023, 15:47
Ale co to znaczy nie godzić się na politykę firmy. Nie godzić, to ja się mogę na politykę polityków, których wybrałem.
Co mi do tego co robi prywatna firma. Ma prawo robić co jej się podoba, dopóki nie łamie prawa (dla mnie również tego naturalnego/moralnego - co kto woli).
Do tego co robią mają prawo a ja mam prawo wyboru. 10 lat temu zrezygnowałem, bo uznałem, że nie spełniają moich oczekiwać. A dwa lata temu do nich wróciłem, bo uznałem, że zrozumieli swój błąd i go naprawili.
Wolny rynek takie rzeczy reguluje - choć patrząc na pomysły niektórych (na przykład co do jedzenia) to chyba dużo nam tej wolności już nie zostało.
p,paw
Raczej Twoja postawa jako męczennika systemowego jest godna podziwu ;). Ja bym dawno zmienił system a nie wypłakiwał się na forach
Słyszę to od dekad. Jakoś jednak wbrew ekspertom z internetu model biznesowy prezentowany przez Canona się sprawdza i przynosi oczekiwane efekty - w postaci udziałów w sprzedaży ;)....
I tu się z Tobą całkowicie zgadzam- moja postawa jako męczennika systemu jest naprawdę godna podziwu- jestem w nim w związku raptem 6 lat krócej, niż z własną babą :mrgreen:
Tymczasem Canon na nowej drodze życia poczynił zaledwie mały kroczek, ale może się to skończyć ostrym zjazdem gołą d.u.pą po nieheblowanej desce, i oby :mrgreen:
Zobaczymy ich "model biznesowy" za parę lat. Póki co gross użytkowników systemu R jedzie na szkłach EF i Canona, i nie-Canona, a za parę lat pogłowie jeleni, którzy będą mieli chęć wejścia w tak hermetyczny system, może zmaleć.
pawel.guraj
10-03-2023, 15:49
Dokładnie tak. Jeżeli ktoś w dalszym ciągu żyje w przekonaniu, że Canonowi chodzi o cokolwiek innego niż zarabiania kasy, to chyba ma problem z postrzeganiem świata.
A jak na razie na swojej polityce wychodzą doskonale. I zapewne jeżeli męczennicy by zaczęli na prawdę coś robić zamiast tylko marudzić, to może wypłynęło by to na ich wyniki = rewizję polityki.
p,paw
Dokładnie tak. Jeżeli ktoś w dalszym ciągu żyje w przekonaniu, że Canonowi chodzi o cokolwiek innego niż zarabiania kasy, to chyba ma problem z postrzeganiem świata.
A jak na razie na swojej polityce wychodzą doskonale. I zapewne jeżeli męczennicy by zaczęli na prawdę coś robić zamiast tylko marudzić, to może wypłynęło by to na ich wyniki = rewizję polityki.
p,paw
Ależ ja RZECZYWIŚCIE COŚ ROBIĘ!
Ostatnią nową rzeczą od Canona, jaką kupiłem, był C 80D w lutym 2017 roku, i na nic innego się nie zanosi :mrgreen:
pawel.guraj
10-03-2023, 15:58
Ależ ja RZECZYWIŚCIE COŚ ROBIĘ!
Ostatnią nową rzeczą od Canona, jaką kupiłem, był C 80D w lutym 2017 roku, i na nic innego się nie zanosi :mrgreen:
Więc nie bardzo wiem po co narzekasz, skoro nie jesteś już od dawna klientem tej firmy :)
p,paw
capo-di_tutti-capi
10-03-2023, 16:13
Więc nie bardzo wiem po co narzekasz, skoro nie jesteś już od dawna klientem tej firmy :)
p,paw
Ma prawo.
Lepsze produkty w innych markach -to większa konkurencja
i w efekcie lepsze produkty używanej przeze mnie marki
...a może nawet niższe ceny.
szczęśliwi ci, którzy nie potrzebowali innych szkieł niż systemowe :shock:
u mnie Canon przez długi czas nie miał sporej listy szkieł, albo z zakresu ogniskowych, albo jakościowo:
- Sigma 12-24
- Tamron 28-300 (wersja Canona 3x większa, 3x cięższa i 3x droższa, nie nadawała się na wycieczki)
- Tamron 70-300 (12 lat temu wersja canonowska to była taka bida że szkoda gadać)
- Sigma 150-600, 60-600 - Canon od 10 lat nie ma ani jednego podobnego szkła
Pierwsze 3 pozycje nadrobili lata później, choć w cenach 1.5x za dużych, ale RF 70-300 nie ma do tej pory. O 4tej pozycji nic nie powiem bo wszyscy wiedzą, że temat jest olany od góry do dołu, a jedyne co mamy to ciemnice f11, Lki w cenie auta i pełen kompromisów 100-500 za kosmiczne pieniądze.
capo-di_tutti-capi
10-03-2023, 16:20
EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM -ten z wyświetlaczem jest chyba w porządku?
https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=1393&add1=1439
ten jest ok, ale on pojawił się lata po tym gdy go potrzebowałem :P Tamron jest z 2010 lub 2011, nie pamiętam dokładnie, na Optycznych jest błąd, bo używałem go w II poł. 2011.
EDIT: wrzuciłeś jakąś wersją na rynek japoński, ja miałem tego (i porównanie z większą i kilkukrotnie droższą Lką)
https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=3&add0=942&add1=1393&add2=916
capo-di_tutti-capi
10-03-2023, 16:30
https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=1393&add1=916
Zgadza się.
https://photosku.com/archives/img/2358.jpg
Jeszcze w erze fotografii na filmach koniami roboczymi u mnie były Sigma 28-135/3,5-5,6 oraz Vivitar 100 mm f/3,5 macro, a z optyki canonowskiej EF 50 mm f/1,8.
Do pierwszego DSLR (550D) dokupiłem tylko 2 wersje EF-S 55-250, a potem już Tamron 100-400.
Do 6D używam 30-letniego EF 28-70/3,5-4,5, 50/1,8, i manualne szkła Tamrona i Olympusa, bo one mają charaktery, który mi pasują, a z używanych rzeczy C 7D II za mniej, niż 1/3 jego początkowej ceny, oraz EF 100-400L II duuużo taniej, niż kosztuje nowy.
Obiektywy kupuję, bo mam korpusy, a korpusy kupuję, bo mam obiektywy, i tak to się kręci. Wdepnięcie w system tak właśnie wygląda.
Żeby zmienić system w aspekcie, który mnie najbardziej interesuje, czyli jeden korpus plus jeden konkretny obiektyw do przyrody, musiałbym powyprzedawać wszystko, i jeszcze by brakło, a na wyprzedaż wszystkiego jakoś nie mam ochoty, bo do byle jakich zdjęć byle czego te moje Canony się dalej nadają :mrgreen:
cybulski
10-03-2023, 16:35
Człowiek sobie robi spokojnie zdjęcia, jest zadowolony. Ale wejdzie na jakieś forum czy grupę dyskusyjną i dowiaduje się że to co ma już od wielu lat nie ma prawa robić zdjęć. No fizycy powiedzieli ze trzmiel nie ma prawa latać. Jednak lata. Kto się pomylił?
w przypadku astfa jest akurat odwrotnie - hejtuje każdą nowość, że nie dorasta do pięt jego 30-letnim konstrukcjom :)
ten jest ok, ale on pojawił się lata po tym gdy go potrzebowałem :P Tamron jest z 2010 lub 2011, nie pamiętam dokładnie, na Optycznych jest błąd, bo używałem go w II poł. 2011.
Optyczne przetestowały tego EF 70-300 IS II, ale nie przetestowały czemuś EF-S 55-250 STM, bo by się okazało, że na APS-C jest on po prostu lepszy od niego, a jest mniejszy, tańszy i dużo lżejszy.
capo-di_tutti-capi
10-03-2023, 16:48
Optyczne przetestowały tego EF 70-300 IS II, ale nie przetestowały czemuś EF-S 55-250 STM, bo by się okazało, że na APS-C jest on po prostu lepszy od niego, a jest mniejszy, tańszy i dużo lżejszy.
A jest lepszy?
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=856&Camera=963&Sample=0&FLI=4&API=0&LensComp=1077&CameraComp=963&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=1
Edit
-zmieniłem link na poprawny
w przypadku astfa jest akurat odwrotnie - hejtuje każdą nowość, że nie dorasta do pięt jego 30-letnim konstrukcjom :)
Jak myślisz, czy ja bym marudził, gdyby RF 100-500 kosztował 6k PLN, skoro Sigma 150-600C kosztuje 4k? Raczej bym nie marudził, tylko sławił pod niebiosa, i jeszcze próbował żyć z nim, i z tą porażką R10.:mrgreen:
A sam do R6 zapinasz Sigmę, RF 100-500 za drogi i jeszcze za długi na krótkim końcu, etc.
Składając do kupy jakość obrazka z body, możliwości tego body, jakość obrazka z obiektywu, koszty tego wszystkiego, i jeszcze ERGONOMIĘ zestawu- to powodów do marudzenia znalazłbym więcej, także u konkurencji, ale mam tylko Canony, więc na co mam marudzić?
Na konkurencję nie narzekam, bo jej raz, że nie posiadam, a dwa, że budzi ona u mnie większe nadzieje.
--- Kolejny post ---
A jest lepszy?
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=856&Camera=963&Sample=0&FLI=4&API=0&LensComp=1077&CameraComp=963&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=1
Edit
Oczywiście, że jest. Nie drastycznie lepszy, ale jednak lepszy.
pawel.guraj
10-03-2023, 17:10
No to ja mam zdecydowanie lepiej, bo ja nigdy ani żadnego body ani szkła nie potrzebowałem.
Jedynie chciałem mieć. Dla mnie to tylko hobby, a że mnie stać to czemu nie. Nigdy grosza nie zarobiłem na zdjęciu (może poza kilkoma lotami w kabinie pilotów) - więc pewnie nie powinienem się wypowiadać.
W mojej dziedzinie zawodowej integracja systemów to sprawa kluczowa i doskonale wiem, że rozwiązania jednego producenta z definicji integrują się lepiej niż rozwiązania obce, a w szczególności te pracujące na bazie wiedzy zdobytej metodą reverse-engineering'u. Pewnie przekłada mi się to na sprzęt foto.
W mojej dziedzinie otwartość interfejsów nabiera znaczenia - może będzie taki czas, że w fotografii też. Z drugiej strony takie podejście wymaga popytu - w wypadku fotografii raczej spodziewam się ciągłego spadku i kompletnego uniszowienia tej dziedziny.
W dalszym ciągu jednak uważam, że presja typu "ponarzekam na forum" to żadna presja. Przejście na inny system, to realna presja - bo obniża wynik finansowy porzucanej marki.
Patrząc na wyniki Canona, to nie jest dla nich żaden (na razie) problem.
p,paw
Zgadzam się z Pawłem Gurajem, że Canon widocznie ma dobrą politykę (wg ich księgowych), skoro zarabia pieniądze i są zyski. Ogólnie jest teraz spory boom (z tego co czytam na facebooku np - wiele osób jest zainteresowana przesiadką na system R - mowa o posiadaczach starych aparatów Canona - , pewnie spora część kupi body nowe w sklepie). Pytanie brzmi - co zrobi Canon, jak już lwia część potencjalnych klientów się skończy i sprzedaż R spowolni. Myślę (mam nadzieję w sumie), że Canon trzyma asa w postaci uwolnienia systemu innym producentom na chudsze lata. Póki hajs się zgadza - nie uwolnią. Marże na obiektywach bankowo są prze ogromne (skoro mają "monopol" na własny system).
Myślę, że Canon wie co robi. Pozostaje nam niestety czekać. Strzelam, że generalnie jest znacznie więcej osób zainteresowanych zakupem R (starych "canonowców", którzy mają już jakieś stare aparaty Canona) niż osób, które mają Canony i myślą o zmianie systemu. Sami wiecie, że zmiana systemu nie jest taka łatwa, jak np sprzedaż Skody i przesiadka na Hyundaia. Szklarnia jaką posiadają użytkownicy Canona, Nikona, Sony itd itp to w pewien sposób szach w rozgrywce partii szachów :). Ciężko się przesiąść, ale nie jest to niemożliwe. W zasadzie wystarczy mieć pewien budżet np na aparat + jakikolwiek obiektyw (na start, przecież każdy z nas tak zaczynał, od jakiś kitowych obiektywów, czy stałek 50tek) a swój stary sprzęt powoli sprzedawać na OLX, na spokojnie. Po kilku miesiącach/tygodniach pewnie się wyprzeda wszystko.
A jest lepszy?
Edit
trudno powiedzieć które z tych mydeł jest lepsze :mrgreen: i warto ustawic test na długi koniec bo tele jak sama nazwa wskazuje kupuje się ze względu na długi koniec
--- Kolejny post ---
pełen kompromisów 100-500 za kosmiczne pieniądze.
co masz na myśli pisząc kompromisy (telekonwerter? jasność na 500mm?), bo kosmiczne pieniądze to akurat rozumiem? wydaje się że to niezłe szkło - takie przedłużone 100-400.
pawel.guraj
10-03-2023, 17:53
co masz na myśli pisząc kompromisy (telekonwerter? jasność na 500mm?), bo kosmiczne pieniądze to akurat rozumiem? wydaje się że to niezłe szkło - takie przedłużone 100-400.
Hm. Miałem oba Canonowskie 100-400. Potem miałem Sony 100-400, który oba bił bez dyskusji.
Teraz mam 100-500 i z tego kompletu jest najlepszy. Nie wiem jak MTF bo mnie to nie obchodzi - obrazek jest najpięknieszy. Ostry w punkcie a do tego przepiękny łagodny bokeh.
p,paw
trudno powiedzieć które z tych mydeł jest lepsze :mrgreen:
Idąc tropem Twojego postrzegania ostrości, to EF 100-400L II też jest mydłem w tym zestawieniu.
Strzelam, że generalnie jest znacznie więcej osób zainteresowanych zakupem R (starych "canonowców", którzy mają już jakieś stare aparaty Canona) niż osób, które mają Canony i myślą o zmianie systemu.
No i spudłowałeś ;) Nie "zainteresowanie", lub też posiadanie "jakiś starych aparatów Canona" decyduje o wyborze nowego systemu RF canona :!: Wejście w dany system ZAWSZE determinują korpusy z określonym parametrami i osiągami matrycy światłoczułej oraz obiektywy, których przyszły użytkownik systemu będzie potrzebował do realizacji swoich projektów. Lwia część takich kupujących to tzw. ŚWIADOMI UŻYTKOWNICY aparatu fotograficznego, którzy dokładnie sprawdzą ile kosztują natywne systemowe szkła oraz jak wygląda dostępność potrzebnych ogniskowych wraz z możliwością podpięcia optyki innych producentów (a tu canon odpada w przedbiegach (https://www.canon-board.info/threads/108531-Spekulacje-i-plotki-na-temat-nowo%C5%9Bci-Canona-bezlusterkowce-)/page206?p=1443719&viewfull=1#post1443719)).
Podążając Twoim tokiem myślenia to posiadając stare analogowe aparaty i obiektywy canona (oraz cyfrowe Ixusy canona) powininiem wejść z marszu w system canona RF - co jest kosmicznym nieporozumieniem :mrgreen:
Oczywiście są też tzw. niedzielni "fotografowie" oraz inni publikujący fotki wyłącznie w social mediach, jak również kręcący blogi na YT, którym wystarcza jeden byle jaki obiektyw, lub kitowy zoom. Tyle tylko, że takie osoby nie są i nigdy nie będą owymi ŚWIADOMYMI UŻYTKOWNIKAMI aparatu fotograficznego. Ostatnio (jak widać w wątku smartfonowym) grupa ta rezygnuje z profesjonalnych aparatów foto na rzecz smartfonów.
Sami wiecie, że zmiana systemu nie jest taka łatwa, jak np sprzedaż Skody i przesiadka na Hyundaia. Szklarnia jaką posiadają użytkownicy Canona, Nikona, Sony itd itp to w pewien sposób szach w rozgrywce partii szachów :). Ciężko się przesiąść, ale nie jest to niemożliwe. W zasadzie wystarczy mieć pewien budżet np na aparat + jakikolwiek obiektyw (na start, przecież każdy z nas tak zaczynał, od jakiś kitowych obiektywów, czy stałek 50tek) a swój stary sprzęt powoli sprzedawać na OLX, na spokojnie. Po kilku miesiącach/tygodniach pewnie się wyprzeda wszystko.
:confused:
No i znowu jakieś powielanie stereotypów wziętych z szafy. Obecnie wysyłasz (lub zawozisz) cały sprzęt z danego systemu do dowolnego dużego internetowego sklepu fotograficznego celem wyceny i po jej uzyskaniu dopłacasz różnicę do nowego (lub używanego z komisu tego sklepu) innego systemu będącego w ofercie tego sklepu.
Dwa razy w ten sposób zmieniałem cały system i w ciągu tygodnia miałem wszystko co potrzebowałem. Nie wyobrażam sobie sprzedania czegoś miesiącami na portalach sprzedażowych, lub komisach foto.
tak dokładnie to co napisałeś, plus brak wewn. ogniskowania i ten brak 100mm. Gdyby to było 100-600 z f7.1 na długim koncu, z zamkniętą optyką, cena byłaby dla mnie uzasadniona, no ale wypuścili takiego frankensztajna..
tak dokładnie to co napisałeś, plus brak wewn. ogniskowania i ten brak 100mm. Gdyby to było 100-600 z f7.1 na długim koncu, z zamkniętą optyką, cena byłaby dla mnie uzasadniona, no ale wypuścili takiego frankensztajna..
Każdy kij ma dwa końce. SONY zrobiło FE 200-600 z wewnętrznym zoomem, efektem czego jest dużo dłuższy obiektyw, a przez to mniej pakowny, niż Sigma 150-600C.
#Candar - nie? Powiedz to dziesiątkom osób, które szukały informacji na temat "przesiadka z Canona 6D". Sam byłem w tej ekipie i znalazłem dziesiątki zapytań i nadal znajduję podobne zapytania. Wejdź sobie też na Facebooka na grupy fotograficzne - jest mnóstwo zapytań w stylu "na co zmienić xxx" gdzie "xxx" to model zazwyczaj czegoś z 6D, 5D mk1-3, czy też jakieś modele APS-C". I najwięcej odpowiedzi jest "zmień na R, zmień na R6, na RP, R7" itd itp. Nikt praktycznie nie poleca już lustrzanek. Także sorry, ale Twoje widzi mi się, a to co da się przeczytać na grupach to zupełnie inna bajka.
I przypominam - mówimy o osobach, które już posiadają coś z sprzętu Canona. O nowych, chcących zacząć swoją przygodę osobach nie mam pojęcia. Na pewno jest wtedy jak mówisz - dużo czytają, jednak wydanie 3000-6000zł (z takim budżetem często są zapytania) to nie takie hop siup i wolą zakupić świadomie. Natomiast umówmy się - bardziej wtedy czyta się o samym body (a Canon ma FF 30mpix jak Rka przykładowo) niż o obiektywach. A jeszcze dodatkowo - nawet jeśli potencjalny kupiec zobaczy, że obiektywy RF mają poyeane ceny, to zawsze pojawi się komentarz w stylu "ale nie musisz kupować obiektywów RF, jest mnóstwo obiektywów EF, podłączasz przez adapter i działają jeszcze lepiej niż na lustrzankach, a na rynku wtórnym jest mnóstwo takich obiektywów!". Taka wiadomość mocno zachęca "nowego fotografa" do zakupu EOS R. Kolejny plus dla R to jednak ceny body. RP to strzał w dziesiątkę Canona wg mnie, bo ktoś widzi, że może dostać FF bezlustro w cenie 4500zł (aktualna cena, pewnie było taniej nawet), który ma dobre recenzje to wygląda to zacnie.
A Sony? (od razu mówię, że nie jestem fanboyem Canona, jest mi obojętne jaki mam znaczek na aparacie) sprzedaje dobry, ale jednak już dość stary A7 III w cenie.... 7500zł. A6400 też ok w cenie jak RP, ale jest to APS-C jak czytam. "Nowy fotograf" jednak czytał, że pełna klatka jest "lepsza". Z całym szacunkiem ale potencjalny "nowy fotograf" (nie miał nigdy aparatu w ręce, ale czuje, że ma talent... :D takich jest mnóstwo) nie będzie się jakoś super bardzo zagłębiał w temat. "Nowy fotograf" to zazwyczaj 20-kilku latek, a nie koleś 30+ bardziej obeznany życiowo.
Fajnie, że 2 razy tak zmieniałeś system, ale idę o zakład, że więcej osób wystawi sprzęt na olx, czy na facebooka niż pomyśli o takiej wymianie sprzętu. Są to zwyczajnie bardziej popularne metody. Osobiście nawet nie wiedziałem, że sklepy skupują sprzęt foto - to raz, dwa - sporo osób nie kupuje aparatu w sklepach stricte fotograficznych, tylko w sieciówkach typu Media Expert, gdzie takiej opcji zapewne nie ma.
#Candar - nie? Powiedz to dziesiątkom osób, które szukały informacji na temat "przesiadka z Canona 6D". Sam byłem w tej ekipie i znalazłem dziesiątki zapytań i nadal znajduję podobne zapytania. Wejdź sobie też na Facebooka na grupy fotograficzne - jest mnóstwo zapytań w stylu "na co zmienić xxx" gdzie "xxx" to model zazwyczaj czegoś z 6D, 5D mk1-3, czy też jakieś modele APS-C". I najwięcej odpowiedzi jest "zmień na R, zmień na R6, na RP, R7" itd itp. Nikt praktycznie nie poleca już lustrzanek. Także sorry, ale Twoje widzi mi się, a to co da się przeczytać na grupach to zupełnie inna bajka.
I przypominam - mówimy o osobach, które już posiadają coś z sprzętu Canona. O nowych, chcących zacząć swoją przygodę osobach nie mam pojęcia. Na pewno jest wtedy jak mówisz - dużo czytają, jednak wydanie 3000-6000zł (z takim budżetem często są zapytania) to nie takie hop siup i wolą zakupić świadomie. Natomiast umówmy się - bardziej wtedy czyta się o samym body (a Canon ma FF 30mpix jak Rka przykładowo) niż o obiektywach. A jeszcze dodatkowo - nawet jeśli potencjalny kupiec zobaczy, że obiektywy RF mają poyeane ceny, to zawsze pojawi się komentarz w stylu "ale nie musisz kupować obiektywów RF, jest mnóstwo obiektywów EF, podłączasz przez adapter i działają jeszcze lepiej niż na lustrzankach, a na rynku wtórnym jest mnóstwo takich obiektywów!". Taka wiadomość mocno zachęca "nowego fotografa" do zakupu EOS R. Kolejny plus dla R to jednak ceny body. RP to strzał w dziesiątkę Canona wg mnie, bo ktoś widzi, że może dostać FF bezlustro w cenie 4500zł (aktualna cena, pewnie było taniej nawet), który ma dobre recenzje to wygląda to zacnie.
A Sony? (od razu mówię, że nie jestem fanboyem Canona, jest mi obojętne jaki mam znaczek na aparacie) sprzedaje dobry, ale jednak już dość stary A7 III w cenie.... 7500zł. A6400 też ok w cenie jak RP, ale jest to APS-C jak czytam. "Nowy fotograf" jednak czytał, że pełna klatka jest "lepsza". Z całym szacunkiem ale potencjalny "nowy fotograf" (nie miał nigdy aparatu w ręce, ale czuje, że ma talent... :D takich jest mnóstwo) nie będzie się jakoś super bardzo zagłębiał w temat. "Nowy fotograf" to zazwyczaj 20-kilku latek, a nie koleś 30+ bardziej obeznany życiowo.
Fajnie, że 2 razy tak zmieniałeś system, ale idę o zakład, że więcej osób wystawi sprzęt na olx, czy na facebooka niż pomyśli o takiej wymianie sprzętu. Są to zwyczajnie bardziej popularne metody. Osobiście nawet nie wiedziałem, że sklepy skupują sprzęt foto - to raz, dwa - sporo osób nie kupuje aparatu w sklepach stricte fotograficznych, tylko w sieciówkach typu Media Expert, gdzie takiej opcji zapewne nie ma.
Nie mogę reklamować tu sklepów, ale wystarczy wpisać w google: sprzęt foto przyjmujemy w rozliczeniu (https://www.google.com/search?sxsrf=AJOqlzWMCBS_VPuNOnXisw1-uJXDAk8kNg:1678469362445&q=sprz%C4%99t+foto+przyjmujemy+w+rozliczeniu&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwiMovXQ8dH9AhUJ6CoKHczdDTAQBSgAegQICRAB&biw=1536&bih=722&dpr=1.25)
Z doświadczenia wiem, że sprzedaż przez np. OLX to słaby pomysł, bo każdy się boi oszustów sprzedających marchewkę w kartoniku zamiast smartfona (były takie przypadki).
Co do dyskusji w grupach FB na temat zakupu kolejnego aparatu masz całkowitą rację, bo faktycznie wiele osób bez zastanowienia poleca pytającym mającym już coś z canona nowe bezlusterkowce z mocowaniem RF. Oczywiście nigdy wcześniej nie mieli w ręku żadnego bezlusterkowca bo cały czas używają starych lustrzanek, ale czują "potrzebę" zabrania głosu. Ale nie brałbym poważnie takich "podpowiedzi" - tym bardziej, że sami pytający nie potrafią określić do jakich celów będą używać aparat foto.
Tzn często na tych grupach facebookowych sam pytający sugeruje coś w stylu "Zastanawiam się nad 6d mk2 albo R, co lepsze?"... Odpowiedź może być tylko jedna, jednak. No i też jak np pytający podaje model swojego aparatu (powiedzmy to 6D niech będzie) i zastanawia się nad takim 6d mk2 a R, to nie zasugerujesz mu 6D mk2, bo zmiana będzie niewielka. Troszcząc się o jego zadowolenie jednak polecisz mu R. Dwa - jak ktoś mówi o modelu aparatu jaki posiada podśwaidomie też jednak masz w głowie, że pewnie ma już szklarnię EF. W sumie może trzeba by pytać gościa ile ma tych obiektywów. Bo jak ma np 6d + EF 50mm f1/8 to śmiało możę zmieniać system i coś mu zasugerować z innych producentów. O tym nie pomyślałem :) zapytam następnym razem o szklarnię.
zawsze pojawi się komentarz w stylu "ale nie musisz kupować obiektywów RF, jest mnóstwo obiektywów EF, podłączasz przez adapter i działają jeszcze lepiej niż na lustrzankach, a na rynku wtórnym jest mnóstwo takich obiektywów!".
W związku z powyższym związkiem mam takie oto pytania natury czysto ekonomicznej:
a) po jaki wuj było w ogóle zmieniać bagnet?
b) po jaki wuj było robić nowe obiektywy,
skoro stare jeszcze czeka świetlana przyszłość?
a) wymagane to było z powodów konstrukcyjnych
b) każdy kto miał do czynienia z nowymi obiektywami wie, że optycznie zjadają one stare konstrukcje, o wydajności IS czy sprawności i ciszy AF nie wspomnę
a) wymagane to było z powodów konstrukcyjnych
b) każdy kto miał do czynienia z nowymi obiektywami wie, że optycznie zjadają one stare konstrukcje, o wydajności IS czy sprawności i ciszy AF nie wspomnę
Lepsze zawsze było wrogiem dobrego, tylko czy ktoś o to w ogóle prosił? Jakoś przez całą epokę lustrzanek EOS nikt nie jęczał, że są po całości do chrzanu, a optyka do nich woła o pomstę do nieba.
To, że coś jest lepsze, nie oznacza, że dobre przestało być dobre, a jeszcze mało kogo stać na to lepsze. Na dodatek to "lepsze" to w większości kloce zaprzeczające podstawowej idei bezlusterkowca, albo jakaś bezkompromisowa ciemnica nie grzesząca bynajmniej olśniewającą jakością optyczną.
Póki co segment R jest napędzany optyką nienatywną lub nadziejami na jej użycie.
W związku z powyższym związkiem mam takie oto pytania natury czysto ekonomicznej:
a) po jaki wuj było w ogóle zmieniać bagnet?
b) po jaki wuj było robić nowe obiektywy,
skoro stare jeszcze czeka świetlana przyszłość?
Ja to odbieram jako Foto-voodoo :mrgreen: Czyli podpinasz wiekowe szkła z mocowaniem EF, które powstało 30 lat temu (EF = 7 pinów, RF = 12 pinów) do najnowszych puszek z mocowaniem RF i nagle cud-miód , malina! Stare trzydziestoletnie konstrukcje EF tak hulają, że mucha nie siada :mrgreen: O tym, że body R przełącza się na protokół EF po podpięciu szkła EF przez adapter EF/RF i że nowy protokół RF jest szyfrowany już pisałem i nie będę się powtarzał po co i dlaczego tak a nie inaczej ;)
Jeśli ktoś się zagubił nieco w temacie i skąd to Voodoo - to parafraza gości polecających grające kable zasilające, wygrzewacze do kabli, maści do tranzystorów, oczyszczacze kwantowe, i inne tego typu gadżety czyli tak zwane Audio Voodoo (https://www.youtube.com/watch?v=8Qwh8fXs-R4&ab_channel=ReduktorSzumu) :mrgreen:
pawel.guraj
10-03-2023, 20:37
Matko Boska, jak Ty uwielbiasz narzekać. Masakra.
Na bagnecie EF nigdy nie dało by się zrobić tak genialnie dobrego i małego 70-200 f/4. Dalej nie umiem się przestać nim zachwycać.
100-500 przy dużo lepszym IS i AF jest w rozmiarze 100-400. Też dlatego, że to RF.
Pozbycie się lustra spowodowało, że w końcu można było zrobić ostatnią soczewkę znacznie bliżej matrycy - a tutaj się już fizyka kłania.
p,paw
--- Kolejny post ---
O tym, że adapter EF/RF przełącza się na protokół EF i że nowy protokół RF jest szyfrowany już pisałem i nie będę się powtarzał dlaczego i po tak ;)
Nieprawda.
Konwerter EF/RF nie ma żadnej elektroniki. Jak na razie ;-) wszystkie body R obsługują protokół EF. Może kiedyś przestaną i da się to zrobić przy pomocy firmware :)
Innymi słowy - body doskonale wie, że ma podpięte szkło EF a nie RF.
p,paw
Nieprawda.
Konwerter EF/RF nie ma żadnej elektroniki. Jak na razie ;-) wszystkie body R obsługują protokół EF. Może kiedyś przestaną i da się to zrobić przy pomocy firmware :)
Innymi słowy - body doskonale wie, że ma podpięte szkło EF a nie RF.
p,paw
Masz rację bo nieprecyzyjnie napisałem. Body R uruchamiają szyfrowany protokół ze szkłami EF a adapter to jedynie przelotka.
pawel.guraj
10-03-2023, 20:46
Masz rację bo nieprecyzyjnie napisałem. Body R uruchamiają szyfrowany protokół ze szkłami EF a adapter to jedynie przelotka.
Nie:)
W wypadku szkieł EF body rozmawia nieszyfrowanym protokołem EF - dokładnie tak samo jak DSLR.
W wypadku szkieł RF body rozmawia szyfrowanym protokołem RF.
Oczywiście nie ma problemu z tym, żeby obiektyw z fizycznym bagnetem RF rozmawiał protokołem EF. Tak robią wszystkie kundle na RF za wyjątkiem tej Cosiny (jak się zdaje).
p,paw
Nie:)
W wypadku szkieł EF body rozmawia nieszyfrowanym protokołem EF - dokładnie tak samo jak DSLR.
W wypadku szkieł RF body rozmawia szyfrowanym protokołem RF.
Oczywiście nie ma problemu z tym, żeby obiektyw z fizycznym bagnetem RF rozmawiał protokołem EF. Tak robią wszystkie kundle na RF za wyjątkiem tej Cosiny (jak się zdaje).
p,paw
No fakt, bo protokoły EF od bodaj dekady (czy dwóch) nie są już chronione patentem canona, który wygasł ;) Każdy do tej pory korzystał do woli wrzucając do szkieł nowy bagnet RF i stary protokół EF co canonowi podniosło ciśnienie i to ukrócił :mrgreen:
A nie jest tak, że te same 7 pinów ciągle odpowiada za to samo, a te dodatkowe 5 w przypadku EF nie odpowiada za nic, bo on ich nie ma?
Nie pojmuję tego sposobu myślenia: zrobili mniejsze i lżejsze, bo im to nowy bagnet umożliwił. A próbowali w ogóle na starym? :mrgreen:
Popatrz-że człowieku na 55-250 mm f/4-5,6 IS STM, jakie to małe i lekkie, trochę ciemniejsze, ale o większym zakresie ogniskowych. czy więc naprawdę aż taką wielką trudnością było zrobić obiektyw pod FF trochę jaśniejszy, ale o mniejszym zakresie ogniskowych?
Wydaje mi się, że nie, a to, że zrobili taki pod RF, ma wydźwięk jedynie propagandowy, a nie ma wiele wspólnego z inżynierią. Canon kiedyś zrobił miniaturowy zoom EF 80-200mm f/4-5,6, który nie grzeszył jakością, ale miał gabaryty kitowego EF 28-80 mm f/3,5-5,6.
Także co do odległości soczewki do matrycy: jak soczewka będzie od niej 15 km, a nie w odległości atomowej, to promienie będą jeszcze bardziej równoległe- fizyka się kłania :mrgreen:
Jakoś w przypadku RF 18-45 obyło się bez przytulania soczewki do matrycy- tkwi ona w głębi czarnej ... dziury, ale fakt- obiektyw jest do chrzanu :mrgreen:
ja póki co nie upgraduję R6 w obawie przed "cichą blokadą" lub mocnym uniepełnosprawnieniem Sigmy :shock:
gwałtownie gugluję to wewnetrzne ogniskowanie bo by mi do głowy nie przyszło żeby nasza ulubiona firma zrobiła taką elke bez wewnetrznego ogniskowania - na pewno? to znaczy kręci mordą jak focusuje czy rusza przód tył bo jak tego nie robi to ogniskowanie jest wewnetrzne i na takie wygląda z opisu ale gugluje nadal.
7.1 - mam trochę inne potrzeby i często przymykam, a dodatkowo to 7.1 jest od 470mm w górę
brakujące 100mm to dużo i mało zawsze lepiej mieć dodatkowe 100mm niz nie mieć to na pewno ale "w razie niemca" jak to u mnie na wsi gadają mam 45Mpikseli
obsługa tetekonwertera rzeczywiście wyjątkowo upierdliwa założysz ale musisz pamietać żeby nie ustawiać w dolnym zakresie
jak widać usiłuję sobie zracjonalizować zakup :mrgreen:
gwałtownie gugluję to wewnetrzne ogniskowanie bo by mi do głowy nie przyszło żeby nasza ulubiona firma zrobiła taką elke bez wewnetrznego ogniskowania - na pewno? to znaczy kręci mordą jak focusuje czy rusza przód tył bo jak tego nie robi to ogniskowanie jest wewnetrzne i na takie wygląda z opisu ale gugluje nadal.
I pewnie szukasz "internal focusing" a koledze chodziło zapewne o "internal zoom" :lol:
Tia 12 pinów jest potrzebne by przesłać informacje ...
Kurcze ile pinów ma .... USB i ile informacji można tym przesyłać?
atsf - na nikiniarzach mam tez takiego malkontenta, który ciągle narzeka na to, że Nikon Z nie obsługuje starych obiektywów na śrubokręt. Przeklina, że w przelotce też tego nie zaimplementowano i czeka, że może w kolejnej będzie. I tak w kółko. Do zarzygania o tym pisze, za przeproszeniem. Najchętniej bym go zbanował, bo ile można pisać o tym samym?
Czy wy myślicie, że ktoś z Canona (z Japonii, bo myslicie, że nasz oddział nawet gdyby czytał to by to przekazywał informacje dalej?) czyta canon-board i zrobi tak jak jak chce jeden czy drugi user, skoro przeznacza on na sprzęt marne tysiące a połowa jego optyki to optyka firm trzecich? Jedyne co takie wpisy dają to pogorszenie samopoczucia innych osób i zniechęcają do czytania tego forum.
Sugeruję przez napisaniem policzyć do 10 albo wypić melisę.
Są sugestie, że Canon straci użytkowników itd. Ale .... Canon ma zarabiać pieniądze. Najwięcej zarobi na najdroższych aparatach, nie na APS-C. To rynek profi sie broni, nie cropów, które notują spadki. Popatrzcie ci używaja profesjonaliści. Wejdźcie na YouTube na jakieś kursy, szkolenia. Popatrzcie na backstage. Dominacja Canona wśród ludzi zajmujących się profesjonalnie fotografią. Kupujących najnowszą puszkę co 2-3 lata, co kilka lat dokupujący nowe szkło. Teraz częściej, bo następuje zmiana na system R. Canon zarobi na swojej optyce, nie na cudzej. Firmie zależy najbardziej na ludziach z kasą i na profesjonalistach. Lament osób, których ne stać na nowe produkty Canona ich nie ruszy.
Jacku ale tu nie chodzi o nasze malutkie forum. To samo mówią np. jutuberzy z mega zasięgami, na rynkach bogatszych niż PL, żeby tylko wspomnieć jegomościa z afro na głowie.
1. No i jaki to ma skutek?
2. Dla mnie wiarygodność Youtuberów jest mocno wątpliwa. Może dla kogoś są autorytetami, dla mnie nie bardzo.
3. Poglądy mogą mieć jakie sobie chcą, każdy ma swoje, nie muszę sie z nimi zgadzać.
4. Zobacz że ja nie proponowałem oglądania na YT ...youtuberów. Tylko filmów pokazujących pracę profesjonalnych fotografów.
I pewnie szukasz "internal focusing" a koledze chodziło zapewne o "internal zoom" :lol:
a czyli tak jak myślałem wewnetrzne ogniskowanie jest a koledze chodzi o zmiane długości podczas ustawiania ogniskowej - obiektyw jest mniejszy dlatego że zmienia długość to raczej zaleta niż wada (oczywiście zależy z której strony się patrzy bo są tez wady typu słabsze uszczelnienie) ale konstrukcja bardziej amatorska - podobnie jest z nowym 70-200/4 - taka moda i ktos pewnie policzył zyski ;).
cybulski
11-03-2023, 12:30
a czyli tak jak myślałem wewnetrzne ogniskowanie jest a koledze chodzi o zmiane długości podczas ustawiania ogniskowej - obiektyw jest mniejszy dlatego że zmienia długość to raczej zaleta niż wada (oczywiście zależy z której strony się patrzy bo są tez wady typu słabsze uszczelnienie) ale konstrukcja bardziej amatorska - podobnie jest z nowym 70-200/4 - taka moda i ktos pewnie policzył zyski ;).
70-200/4L jest obiektywem można powiedzieć podróżnym. Tak jest przynajmniej u mnie z wersją EF. Jeśli trzymać się tej ideii to konstrukcja RF, mały rozmiar i waga, jest pod tym względem strzałem w dziesiątkę.
#Jacek - youtuberzy to owszem - nikt (jak i my tu na forum), ale jeżeli forum takie jak nasze + jacyś youtuberzy + zapewne inne fora Canona mówią jednym głosem, to znaczy, że jest to problem globalny. Ok, profesjonaliści, czyli ludzie, którzy zarabiają na fotografii kasę mają to w głębokim poważaniu, bo kupno obiektywu za 10000zł to dla nich inwestycja, a nie hobby - tu pełna zgoda, natomiast myślę, że budżet Canona to nie tylko profesjonaliści i mimo wszystko amatorzy, pół profesjonaliści (klasa średnia powiedzmy finansowo), to lwia część ich budżetu i sprzedaży.
Polityka Canona jakie da efekty czas pokaże,na pewno głupi nie sa i więcej wiedza niż my klienci...ale skoro są tacy genialni,to jak wytłumaczyć tak ogromny wzrost Sony w ciągu kilku lat?? Firma od tv jak sie naśmiewano,wypchnąła legende Nikona z łatwością z podium sprzedaży..
cybulski
11-03-2023, 13:45
Polityka Canona jakie da efekty czas pokaże,na pewno głupi nie sa i więcej wiedza niż my klienci...ale skoro są tacy genialni,to jak wytłumaczyć tak ogromny wzrost Sony w ciągu kilku lat?? Firma od tv jak sie naśmiewano,wypchnąła legende Nikona z łatwością z podium sprzedaży..
Sony śmiem twierdzić nie wzrosło na spadku Canona a raczej na spadku stawki poniżej Sony.
Zauważ,że czas sie nie zatrzymał i stąd pewne apele użytkowników i popularnych youtuberów...
cybulski
11-03-2023, 14:11
Zauważ,że czas sie nie zatrzymał i stąd pewne apele użytkowników i popularnych youtuberów...
Ja to wszystko rozumiem, sam też bym chciał zobaczyć na RF np Tamrona 35-150/2-2.8.
Chyba zanosi sie ,że Nikoniarze będą go mieli... i kto wie,czy nie bedzie to jakieś odbicie dla Nikona,bo Tamron ma dla FE sporo ciekawych i tanich szkieł. Wiadomo,że ktoś kto siedział w lustrzankach Canona metodą ewolucji przechodzi na Canonowskie bezlustra,ale całkiem nowy amator foto jak porówna ceny,to na zdrowy rozsądek Sony kusi najbardziej.
Kolekcjoner
11-03-2023, 14:30
Jacku ale tu nie chodzi o nasze malutkie forum. To samo mówią np. jutuberzy z mega zasięgami, na rynkach bogatszych niż PL, żeby tylko wspomnieć jegomościa z afro na głowie.
Ale co mówią?
A Minoltę pamiętasz? Przecież oni mieli niemal 30% rynku foto. Wzrosty Sony nie wzięły się znikąd. Pomijam innowacje, technologie i siłę marketingu tej firmy.
Obecnie tendencja jest taka, że umiera fotografia amatorska - ta na najniższej półce. To widać i producenci to muszą brać pod uwagę. Inne działania byłyby na szkodę spółki.
mówią "hey Canon what's wrong with you" :mrgreen:
robertskc7
11-03-2023, 14:41
Bo leżeli i kwiczeli w segmencie luster. Ktoś wpadł na pomysł rewolucji w fotografii tempem innym niż Canon nikon ( kosmetyczne zmiany co 2-3 lata). Wypuścili coś nowego na co czekała cała masa ludzi. Małe lekkie szybkie tanie i nowym systemem Af. Wpakowali matrycę o takiej jakości że canon mógł siedzieć i płakać tylko. Wiedzieli że muszą to zrobić mega szybko bo konkurencja nie będzie spała. Udało się.
Dziś wygląda to tak. Nie masz kasy kupujesz body SONY i szkła 3rd party. Masz kasę kupujesz co chcesz :)
Mnie tylko zastanawia kto kupi takiego 50 1.2 GM mając do wyboru Sigmę za połowę ceny. Wróć. Mnie ciekawi sprzedaż szkieł sony przy tak dużej konkurencji producentów optyki do ich aparatów.
Zobaczcie ile tracą ( cns) kasy na chińskich tanich lampach. Przecież trzeba upaść na głowę aby kupować lampy systemowe a dalej je produkują i to coraz bardziej w chorych cenach.
#Robert - czyżbyś chciał przewidzieć przyszłość? Czyli Sony też zamknie się na innych producentów? ;) Canon już to zrobił... :)))
Tj Sony nie wiem na jakim jest etapie, czy nadal buduje rynek, czy uznał, że już ma dość zdobywania klientów i teraz czas na zwiększenie zysków (jak to Canon). W każdej chwili Sony też może się zamknąć, choć pewnie musieliby zmienić bagnet.
robertskc7
11-03-2023, 15:48
#Robert - czyżbyś chciał przewidzieć przyszłość? Czyli Sony też zamknie się na innych producentów? ;) Canon już to zrobił... :)))
Tj Sony nie wiem na jakim jest etapie, czy nadal buduje rynek, czy uznał, że już ma dość zdobywania klientów i teraz czas na zwiększenie zysków (jak to Canon). W każdej chwili Sony też może się zamknąć, choć pewnie musieliby zmienić bagnet.
Hahaha nie nie chcę :) wystarczy tu takich na forum ;) Tylko mnie ciekawi ile im się sprzedaje szkieł w stosunku do zamienników.
Dziś sobie uświadomiłem, że miałem eLki od 24 do 85mm Jak zaczynałem to marzyłem o tym komplecie. Marzenie zrealizowane. Każde szkło miało unikalny look. Nie był to obrazek pozbawiony wad, ale jednak unikalny. No i konkurencji wewnątrz systemowej nie było praktycznie. Dopiero Sigmy ART w zasadzie nadawały się do konkurowania z elkami. Dziś w sony różnica jakości jest w parametrach na papierze a rozróżnienie sigmy od sony graniczy z cudem.
No ciekaw jestem ile chajsu na tym tracą. Sigma ostra pijawa jednak jest. Najpierw ssała artami z EF teraz ssie FE :D
choć pewnie musieliby zmienić bagnet.
nie musieliby, podejrzewam, że wystarczyłby jeden IF w oprogramowaniu :mrgreen:
coś w rodzaju
IF lens_manufacturer <> 'SONY' => switch off AF (albo display "fatal ERROR" and format card) :mrgreen:
Wzrosty Sony nie wzięły się znikąd. Pomijam innowacje, technologie i siłę marketingu tej firmy.
Nie pomijaj marketingu.
Próbkę marketingu Canona mieliśmy w postaci słynnego artykułu "na zlecenie Canon Polska". :mrgreen: Nikon też nie lepszy.
Mając naprzeciw potentata medialnego z potężnym marketingiem te firmy już poległy.
Psiarnia rozpuszczona po wszystkich forach kąsa i obszczekuje każdy pozytywny post zadowolonego użytkownika: "Albo jesteś debilem zmanipulowanym przez marketing albo opłaca cię Canon".
Jak ktoś się odszczeknie to dostaje bana ( u nas np. fret, Eberloth).
"Niezależnym testerom" 30 min po premierze R5 zapłonęły w rękach masowo korpusy podczas nagrywania 8k. Na komendę mocodawcy.
Bez jaj, z tym się nie wygra techniką, ceną i czym tam jeszcze...
cybulski
11-03-2023, 17:37
Nie pomijaj marketingu.
Próbkę marketingu Canona mieliśmy w postaci słynnego artykułu "na zlecenie Canon Polska". :mrgreen: Nikon też nie lepszy.
Mając naprzeciw potentata medialnego z potężnym marketingiem te firmy już poległy.
Psiarnia rozpuszczona po wszystkich forach kąsa i obszczekuje każdy pozytywny post zadowolonego użytkownika: "Albo jesteś debilem zmanipulowanym przez marketing albo opłaca cię Canon".
Jak ktoś się odszczeknie to dostaje bana ( u nas np. fret, Eberloth).
"Niezależnym testerom" 30 min po premierze R5 zapłonęły w rękach masowo korpusy podczas nagrywania 8k. Na komendę mocodawcy.
Bez jaj, z tym się nie wygra techniką, ceną i czym tam jeszcze...
Zgadzam się w 100% z tym co piszesz. Gdy weszła pierwsza Rka to recenzje były tak nieprzychylne że przez 2 lata nie mogłem podjąć decyzji o zmianie lustra na Rke. Aż pewnego razu miałem okazję tym pofocic. Od razu w poniedziałek poleciałem i szybko kupiłem Rke. Był to najlepszy ruch jaki mogłem zrobić.
Z drugiej strony miałem też okazję testować a7iii z Sigmą 35/1.2. No sami sobie odpowiedzcie, marzenie testerów .. Nie napisze tu wiele bo nie warto, wystarczylo mi zobaczyć te rawy powyżej iso 100, nie chce dziękuję. No i Canon miodzio leży w ręku, sama przyjemność focenia, dźwięk migawki, wszystko jak należy. A7iii trzaska tą migawką że aż przykro, gorzej niż było w 6d.
1. Nikon jest na trzecim miejscu, czyli nadal na podium.
2. W Canonie wiedzą więcej niż my. Wiedzą czego ile produkują i co się lepiej sprzedaje, jakie sa tendencje. tendencje są NAJWAŻNIEJSZE.
3. Sony kilka lat? Kilkanaście. Sony NEX to rok 2010. 13 lat budowania systemu.
4. Bezwładność systemów jest przeogromna. Czy 100% fotografów zmienia system co roku patrząc na to co aktualnie jest najlepsze na rynku? (a raczej co ma najlepszą relację cena/jakość, bo najlepsze jest najczęściej zbyt drogie). Wiadomo, nie.
#Jacek - youtuberzy to owszem - nikt (jak i my tu na forum), ale jeżeli forum takie jak nasze + jacyś youtuberzy + zapewne inne fora Canona mówią jednym głosem, to znaczy, że jest to problem globalny. Ok, profesjonaliści, czyli ludzie, którzy zarabiają na fotografii kasę mają to w głębokim poważaniu, bo kupno obiektywu za 10000zł to dla nich inwestycja, a nie hobby - tu pełna zgoda, natomiast myślę, że budżet Canona to nie tylko profesjonaliści i mimo wszystko amatorzy, pół profesjonaliści (klasa średnia powiedzmy finansowo), to lwia część ich budżetu i sprzedaży.
O tym co jest priorytetem dla Canona decyduje ... Canon. Opierając sie na tym co wyżej pisałem. Tendencje, analiza tego co przyszłościowe.
Załóżmy hipotetycznie, że Canon widzi w perspektywie 5+ lat "śmierć" APS-C i z tego sprzętu co produkuje widzi perspektywę dla półki PRO i kamer. To co robi? To co właśnie robi. To tylko hipoteza, nie bijcie, że taką opcję bym rozważał.
cybulski
11-03-2023, 18:39
Już w 2019 na nikoniarzach próbowałem pisać, gdzie udowadniano iż nie mam racji, że rynek sprzętu foto będzie skręcał w kierunku pro, że szkła będą coraz lepsze, że bazą dla stałek będzie 1.2-1.4 nie wyżej.
Wszystko powoli do tego zmierza właśnie. Dla producentów jest to też okazja maksymalizowania cen z wersji na wersję co też widzimy ma miejsce.
Raptem okazuje się, że ceny która miała Leica, które zawsze szokowały, już tak nie szokują. Owszem to nadal bardzo dużo kasy ale peleton jest już bliżej, kiedyś była to przepaść.
Kolekcjoner
11-03-2023, 18:44
Załóżmy hipotetycznie, że Canon widzi w perspektywie 5+ lat "śmierć" APS-C i z tego sprzętu co produkuje widzi perspektywę dla półki PRO i kamer. To co robi? To co właśnie robi. To tylko hipoteza, nie bijcie, że taką opcję bym rozważał.
To wygląda raczej na świadome działania w kierunku o którym piszesz. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że tak to będzie. Zresztą działania innych firm zdają się to potwierdzać. Ani u Soniacza, ani Nikona nie widzę też jakiegoś szaleństwa jeśli chodzi o odświeżanie oferty apsc. Ruch Panasa to tez coś w rodzaju wyprzedzenia zdarzeń - jeśli chcą dalej istnieć na rynku foto.
Canon nie oglądając się na użytkowników sam od dawna uśmierca swoje APS-C poczynając od DSL-R, przez M, a teraz R, bo nigdy nie zaoferował użytkownikom dedykowanej optyki w takim asortymencie, i o takiej jakości, jak inne firmy, które z kolei w ofercie nie mają FF.
Może Canon skończy w ogóle z APS-C, skoro w ich wypadku obowiązuje reguła kanibalizowania w tym formacie obiektywów od pełnej klatki, bo dedykowanych nie ma.
Nikt nie wiedział ani kiedy, ani w jakiej ogólnej kondycji skończy się seria M, a rozpoczynająca się seria R APS-C ma już 3 korpusy, a nie ma nawet tylu, a zwłaszcza takich obiektywów, jakie miał pierwszy EOS M na starcie.
szału na R7 czy na R10 też nie obserwuję ani po forach, grupach fejsowych, ani na jutubach
ci co mieli przetestować to przetestowali i na tym się skończyło
Kolekcjoner
11-03-2023, 19:29
Canon nie oglądając się na użytkowników ....
Skąd ta wiedza?
Mnie tylko zastanawia kto kupi takiego 50 1.2 GM mając do wyboru Sigmę za połowę ceny.
Ktoś jednak kupuje tą optykę z serii G Master, ale ciekawe kto? Bo chyba tylko zawodowcy mający tysiąc zleceń w miesiącu. O ile L-ki Canona posiadałem w każdej możliwej ogniskowej - to żadnego szkła GM nigdy nie kupię bo siedzę od lat w Artach Sigmy serii DG GN i do moich celów są więcej niż wystarczające.
Wróć. Mnie ciekawi sprzedaż szkieł sony przy tak dużej konkurencji producentów optyki do ich aparatów.
Przypuszczam, że główny zarobek firmy Sony to sprzedaż różnych korpusów FF i APS-C (https://electronics.sony.com/imaging/interchangeable-lens-cameras/c/all-interchangeable-lens-cameras?currentPage=1) (naliczyłem obecnie w sprzedaży 23 różne modele) do których można dopiąć cokolwiek ze względu na otwarty bagnet. Reszta zarobku to matryce produkowane do aparatów foto i smartfonów. Tak więc niekoniecznie mają ciśnienie na sprzedaż natywnej optyki. Dodatkowo Sony jest drugim co do wielkości posiadaczem udziałów w Tamronie i przy okazji największym udziałowcem branżowym (stad tyle szkieł Tamrona z mocowaniem FE).
Zobaczcie ile tracą ( cns) kasy na chińskich tanich lampach. Przecież trzeba upaść na głowę aby kupować lampy systemowe a dalej je produkują i to coraz bardziej w chorych cenach.
Yyyyy chińczyki to osobiście omijam szerokim łukiem bo mam słabe doświadczenia z nimi. Mowa oczywiście o lampach reporterskich. Zarówno w Canonie, Fuji, jak i Sony zawsze miałem systemową lampę reporterską bo często ratowała mi "życie" w razie W. Zawsze mam takową pod ręką i wolę kupić systemową używkę w cenie podobnej o nowego chińczyka. Tak więc tu akurat myślę , że zbyt na systemowe lampy reporterskie jest większy niż tanie chińczyki gubiące sygnał po zestawieniu w grupie itp.
Skąd ta wiedza?
Jeżeli się nie rozszerza oferty optyki tak, aby system APS-C się stał bardziej ekwiwalentny do FF, to to nie jest czasem nieoglądaniem się na użytkowników, którzy migrują do innych systemów, np. Fuji?
cybulski
11-03-2023, 21:01
Fuji ok ale to wymiana szklarni no i szkła EF nie chodzą dobrze na tych puszkach. Przerobiłem. Co prawda Fuji mocno rozwinęło szklarnie do apsc i jest tam kilka perełek jak choćby starsze xf35/1.4 czy xf56/1.2 a i ostatnie nowe stalki 1.4 czy też 50/1.
Jest natomiast fotograf, który używa apsc obecnie R7 i sigmy 18-35/1.8 do pracy studyjnej, fashion, Ikaniewicz. Można podejrzeć jego ig czy kanał na yt. Gość mówi rozsądnie i nie goni za króliczkiem.
Zgadzam się w 100% z tym co piszesz. Gdy weszła pierwsza Rka to recenzje były tak nieprzychylne że przez 2 lata nie mogłem podjąć decyzji o zmianie lustra na Rke. Aż pewnego razu miałem okazję tym pofocic. Od razu w poniedziałek poleciałem i szybko kupiłem Rke. Był to najlepszy ruch jaki mogłem zrobić.
Z drugiej strony miałem też okazję testować a7iii z Sigmą 35/1.2. No sami sobie odpowiedzcie, marzenie testerów .. Nie napisze tu wiele bo nie warto, wystarczylo mi zobaczyć te rawy powyżej iso 100, nie chce dziękuję. No i Canon miodzio leży w ręku, sama przyjemność focenia, dźwięk migawki, wszystko jak należy. A7iii trzaska tą migawką że aż przykro, gorzej niż było w 6d.
Cóż takiego było z tymi RAWami tego zestawu ??? Nie da się robić zdjęć? ;) Forumowicz candar chyba ciągle tę puszke chwali,więc chyba bardzo zadowolony (?) a sam też w Canonie był ;)
Odnośnie nagonki na Canona to wg mnie raczej jest równowaga w każdą strone,a nawet ja mam wrażenie,że zwolennicy tradycyjnych firm foto czyli Canona i Nikona zgodnie i powszechnie hejtują własnie S... ;)
cybulski
11-03-2023, 21:14
Jakby tu powiedzieć oględnie, rawy canona są po prostu ładne, raw to prawie gotowavfota. W Sony raw jest na wyższym iso po prostu brzydki, obrazowanie nie jest chyba mocną stroną Sony, Ci którzy pieją nad Sony mam wrażenie że większość roboty robią w PS. Trzeba zobaczyć rawy aby po prostu zapomnieć o Sony. Dla mnie to był szok po tym do czego przyzwyczaił mnie 6D i 5dmk4. Sony to obrazowo krok do tyłu. Zresztą są inne autorytety które mają to samo zdanie, ja do autorytetów się nie zaliczam. Obecnie gdy Canon ma R5, R3, R6ii czy nawet R to nie ma najmniejszego sensu zerkać w stronę Sony.
Tu już w 2019 on pisze ze Rka jest lepsza od a7iii a to nie jest jakiś foto ziutek z PSsem w roli głównej
https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/ A testy jutuberow i ich opinie można sobie wsadzić wiecie gdzie..
pawel.guraj
11-03-2023, 21:21
Jakby tu powiedzieć oględnie, rawy canona są po prostu ładne, raw to prawie gotowavfota. W Sony raw jest na wyższym iso po prostu brzydki, obrazowanie nie jest chyba mocną stroną Sony, Ci którzy pieją nad Sony mam wrażenie że większość roboty robią w PS. Trzeba zobaczyć rawy aby po prostu zapomnieć o Sony. Dla mnie to był szok po tym do czego przyzwyczaił mnie 6D i 5dmk4. Sony to obrazowo krok do tyłu. Zresztą są inne autorytety które mają to samo zdanie. Obecnie gdy Canon ma R5, R, R6ii to nie ma najmniejszego sensu zerkać w stronę Sony.
Prawdę mówiąc po przesiadce z Sony na Canona byłem nieco zawiedziony tem co oferuje. Matryce Sony są jednak w dalszym ciągu trochę lepsze od Canonowskich - co zdecydowanie widać w RAW'ach. Trzeba też sobie powiedzieć, że Canonowski RAW jest dalej do prawdziwego RAW'a w wydaniu Sony. Canon przecież we wszystkich nowszych puszkach stosuje odszumianie na poziomie RAW, co niestety przeczy samej idei. Sony nie musi bo to Canon w ten sposób goni DR.
To jak "wygląda" RAW w dużym stopniu zależy do wywoływarki. W RAW nie ma koloru, nie ma balansu bieli, nie ma nic co robi to "coś" w zdjęciu.
Ale i tak wolę R5-kę, choć nie za matrycę.
p,paw
cybulski
11-03-2023, 21:27
Nikon z tych samych matryc co Sony robi lepszą robotę. Zapomnijcie już o tym Sony. Lepszy jest Nikon. Sony ma tylko ten AF co go ratuje no i wybór szkieł.
Zresztą ff jest u wszystkich mniej więcej na podobnym poziomie. Kto chce więcej to nie ma co skakać między ff tylko trza wsiadać na średni format. No ale to nie do wszystkiego ma sens. O tym też mówi Taichmann na swoim yt https://youtube.com/@MaciejTaichman
Nie mam dostępu do liczb a ewidentnie widzę agonię popytu na tanie wersje sprzętu - czy to APS-C czy to FF.
Obowiązują takie stereotypy:
1. Tanie FF : R - staroć, R8 - kastrat.
2. APS-C: bezużyteczne wysokie ISO np. 12800 :mrgreen:, totalny brak dedykowanych szkieł
3. Linia szkieł RF f/1.8 - dla nikogo - cena OK ale nie są f/1.4.
pawel.guraj
11-03-2023, 21:36
Nikon z tych samych matryc co Sony robi lepszą robotę. Zapomnijcie już o tym Sony. Lepszy jest Nikon. Sony ma tylko ten AF co go ratuje no i wybór szkieł.
Zresztą ff jest u wszystkich mniej więcej na podobnym poziomie. Kto chce więcej to nie ma co skakać między ff tylko trza wsiadać na średni format. No ale to nie do wszystkiego ma sens. O tym też mówi Taichmann na swoim yt https://youtube.com/@MaciejTaichman
Absolutnie nie zamierzam zapominać o Sony. Jestem przekonany, że to dzięki nim Canon i Nikon musiały ruszyć szanowne tyłki i zrobić coś nowego.
To Sony wypromowało bezlustra. Nie zapominajmy o słynny "wykładzie" Nikona (na rok czy dwa przed tym jak pokazali pierwszą Z-kę)o tym jak to bezlustra nigdy nie zdobędą rynku fotograficznego i jest to zupełnie ślepa ścieżka, w która Nikon nie zamierza wchodzić... No a rynek bardzo szybko zweryfikował te poglądy.
Ja też na Sony przeniosłem się z Canona, bo po prostu chciałem czegoś świeżego - wtedy Canon był w stanie fundować użytkownikom tylko kolejne, już nawet nie odgrzewane, kotlety.
p,paw
Jakby tu powiedzieć oględnie, rawy canona są po prostu ładne, raw to prawie gotowavfota. W Sony raw jest na wyższym iso po prostu brzydki, obrazowanie nie jest chyba mocną stroną Sony, Ci którzy pieją nad Sony mam wrażenie że większość roboty robią w PS. Trzeba zobaczyć rawy aby po prostu zapomnieć o Sony. Dla mnie to był szok po tym do czego przyzwyczaił mnie 6D i 5dmk4. Sony to obrazowo krok do tyłu. Zresztą są inne autorytety które mają to samo zdanie, ja do autorytetów się nie zaliczam. Obecnie gdy Canon ma R5, R3, R6ii czy nawet R to nie ma najmniejszego sensu zerkać w stronę Sony.
Tu już w 2019 on pisze ze Rka jest lepsza od a7iii a to nie jest jakiś foto ziutek z PSsem w roli głównej
https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/ A testy jutuberow i ich opinie można sobie wsadzić wiecie gdzie..
cybulski - nie traktuj tego co teraz napiszę jako wycieczki osobiste - proszę!
Przerobiłem kilkanaście cyfrówek canona i Fuji a żadna nie dała mi tego co mam już w jpg-ach oraz w RAWach z Sony A7 III (poprzednio z A7 i A7 II. Czytając Twoje wynurzenia na temat "brzydkiego obrazowania" w Sony wszedłem z ciekawości na Twoje IG i MM, ale niestety nie widzę tam tego wspominanego przez Ciebie pięknego obrazka z Canona (dominuje fioletowa, lub szara albo pomarańczowa skóra modelek i w większości czarno-biała obróbka) podczas gdy ja już na etapie jpg uzyskuję doskonały odcień skóry z Sony A7 III.
Tak więc proszę nie taktuj mojego wpisu jako ataku na Ciebie, ale kolorystyka Twoich zdjęć wręcz mnie odpycha i szukając systemu z ładnym obrazkiem wchodząc w w Twoje PF na IG i MM z pewnością bym omijał canona bo kolorystyka Twoich zdjęć jest dokładnym zaprzeczeniem tego co piszesz o ładnym obrazku z canona. No chyba, że wszystkie te foty zostały jakimś innym badziewnym sprzętem, co może wyjaśniać ich podłą kolorystykę.
cybulski
11-03-2023, 22:04
Można powiedzieć, że FF nie przeskoczy pewnych granic jak nie przeskoczy ich 4/3 czy apsc. Skakanie między FF w poszukiwani czegoś lepszego, ma niewiele sensu np. dla mnie. Różnice są pomijalne. Dla mnie więcej sensu ma rozważanie czy przy obecnych cenach lepiej patrzeć na średni format czy jeszcze nie. Ale to nie w tym roku :)
--- Kolejny post ---
candar darujmy sobie porównywanie własnej twórczości ok? Ja nie jestem zwolennikiem estetyki odpustowej jaka u Ciebie panuje. Tez nie bierz tego osobiście. Zostałeś zafiksowany w konwencji odpustowo jarmarcznej, trendy się zmieniły, ale tego się trzymaj a ja się trzymam co mi pasuje. Nie wracajmy do takich wycieczek. Ja Ciebie zablokowałem i ogólnie nie widzę już Twoich wpisów lecz ciekawość to grzech który ciężko przezwyciężyć.
Obrazek Canona zwykle był chwalony jako wymagajacy mniejszej obróbki i szczerze mówiąc też to widzę ;). Choc gdy wymaga wiekszych zmian, to wtedy chyba robi sie trudniejszy w obróbce niż Nikon czy Sony..
--- Kolejny post ---
[MENTION=71039]
Przerobiłem kilkanaście cyfrówek canona i Fuji a żadna nie dała mi tego co mam już w jpg-ach oraz w RAWach z Sony A7 III (poprzednio z A7 i A7 II. Czytając Twoje wynurzenia na temat "brzydkiego obrazowania" w Sony wszedłem z ciekawości na Twoje IG i MM, ale niestety nie widzę tam tego wspominanego przez Ciebie pięknego obrazka z Canona (dominuje fioletowa, lub szara albo pomarańczowa skóra modelek i w większości czarno-biała obróbka) podczas gdy ja już na etapie jpg uzyskuję doskonały odcień skóry z Sony A7 III.
W czym obrabiasz RAW z A7III? Masz jakieś gotowe recepty na te jpg z Sony? W testach optycznych rawy z Canona i Nikona a także jpgy chyba zwykle są lepiej oceniane..
cybulski
11-03-2023, 23:50
Kiedyś nawet z kolegą robiliśmy test sooc portretu z puszki a7iii Zeiss 55/1.8 vs xt2 xf35/1.4. Sami byliśmy zaskoczeni wynikiem, obraz z Sony był po prostu cyfrowo sztuczny, podkolorowany jak z kreskówek. Obraz z xf35 1.4 był przyjemniejszy w odbiorze, bardziej naturalny.
Obrazek Canona zwykle był chwalony jako wymagajacy mniejszej obróbki i szczerze mówiąc też to widzę ;). Choc gdy wymaga wiekszych zmian, to wtedy chyba robi sie trudniejszy w obróbce niż Nikon czy Sony..
W czym obrabiasz RAW z A7III? Masz jakieś gotowe recepty na te jpg z Sony? W testach optycznych rawy z Canona i Nikona a także jpgy chyba zwykle są lepiej oceniane..
W Canonie używałem swoich profili barwnych (https://www.fotopolis.pl/warsztat/porady-fotograficzne/27222-rozszerz-mozliwosci-swojej-lustrzanki-instalujac-dodatkowe-profile-kolorystyczne)
W Fuji używałem profil barwny Astia (https://fujifilm-x.com/products/cameras/gfx100_pl-pl/feature-color/?lang=pl) z różnymi wariacjami
W Nikonie Z6 używam obecnie profilu barwnego Standard (https://www.youtube.com/watch?v=J29b9vqSbEE&ab_channel=AF8Images) ze zmianą kontrastu na -2 oraz Hue (Barwa) -3
W Sony A7 III mam ustawiony w strefie twórczej PORTRET (https://helpguide.sony.net/ilc/1720/v1/pl/contents/TP0001664641.html) (do wyboru jest dwanaście różnych innych ustawień) bez dodatkowych korekcji, które wprowadzam w WB podczas zdjęć w zależności od pory dnia i temperatury barwowej światła.
Praktycznie biorąc każdy posiadany aparat do ręki mam już gotowe jpg-i z puszki z ew. korektą WB ze względu na temperaturę światła. Wystarczy poświęcić chwilę, aby w każdym aparacie uzyskać podobny profil kolorystyczny i pisanie głupot o tym, że któryś aparat lepiej, lub gorzej oddaje barwy wynika wyłącznie z lenistwa użytkownika, który nie raczy przeczytać instrukcji oraz poznać swojego aparatu.
A już najgorzej gdy ktoś bierze aparat danej marki do "testu" na pół godziny z poprzestawianym milion razy menu przez innych "testowiczów" i później zabiera głos pisząc kocopoły typu: "cyfrowo sztuczny, podkolorowany jak z kreskówek (https://www.canon-board.info/threads/108531-Spekulacje-i-plotki-na-temat-nowo%C5%9Bci-Canona-bezlusterkowce-)/page215?p=1443924&viewfull=1#post1443924)" , że taki, albo śmaki aparat generuje lepsze, lub gorsze jpg-i z puszki :roll: Niestety wiarygodność osób piszących takie rzeczy jest równa zeru ponieważ nie mają one pojęcia o poprawnym ustawieniu barw w menu aparatu fotograficznego - co później widać na ich zdjęciach (fioletowa, lub ziemista cera u ludzi).
Do obróbki używam Capture One, albo PS.
Z wyprawy po USA dostałem od kolegi kilkanaście RAWów do obrobienia z A7IV, była to czysta przyjemność.
cybulski
12-03-2023, 09:45
Z wyprawy po USA dostałem od kolegi kilkanaście RAWów do obrobienia z A7IV, była to czysta przyjemność.
Zgoda, rawy Sony i Nikona są bardzo elastyczne i wiele można z nich zrobić. Canon ma inaczej i nie wiadomo czy wynika to tylko z matrycy czy też z tego ile dają informacji w rawach. Wiele osób twierdzi, że skin tone w canonie jest najlepsze ale do np krajobrazu Nikon jest zdecydowanie lepszy ze względu na elastyczność rawów. Jeśli tyle osób wyraża podobną opinię to zakładam, że tak jest. Niedaleko trzeba szukać, Wystarczy spojrzeć na ranking dxomark i widać że w zakresie elastyczności dominacja jest Nikonów i Sony. Tego chyba tutaj nikt nie zaprzecza. Natomiast czy obraz z raw jest brzydki czy ładny, goły z rawa , to ocena wizualna raczej niż sparametryzowana.
--- Kolejny post ---
Obok jest wątek JP gdzie porównuje smarftona ze swoim a7iii.
Większość traktuje ten wątek jak zbiór bajeczek. Zgoda ale nie we wszystkim. Po pierwsze smarfony opanowały do perfekcji programowe uzyskiwanie wysokiego DR, z czym na dzień dobry nie uzyska się z a7iii, a wiemy że jest to bdb Sony. Druga sprawa to "ładność obrazka" i tutaj JP nie widzi różnic. No właśnie, dlaczego należałoby zadać pytanie. Może nie dlatego, że JP nie "umie" ale może właśnie dlatego że tak jest. Nie byłbym taki pewny na 100% że JP się myli we wszystkim co pisze, tak jak tutaj to już z góry osądzono.
--- Kolejny post ---
Wklejałem poprzednio link https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/
"Trzy rzeczy były w Canonie niezmienne – fatalny AF w serii 5d i niższych oraz cudowne odwzorowanie kolory skóry w połączeniu z C1 PRO plus super plastyka eLek. Mieliśmy romans z Nikonem ale zawsze z zazdrością zerkaliśmy na zdjęcia wykonane Canonami. Ile ja się musiałem namęczyć nad kolorem z Nikona"
"Po 9 latach przerwy znów miałem swoją własną piątkę z 35mm L. CZAD! I do tego w końcu z działającym AF. Niewiarygodne. Co prawda matryca ma na papierze nieco gorszy DR niż A7III ale szczerze – nigdy tego nie odczułem. SKIN TONE z Canona wiąż bije na głowę wszystko inne."
"Nie będę się rozwodził – pliki wymagają jedynie lekkiego dotknięcia w LR. Kolor zaszyty w plikach z Canona był i jest genialny. W połączeniu z eLkami to jest to. Od tego wolę tylko swoje Leici;)"
"Wierny sobie i oszczędzając Wam zachodu pominę całą techniczną specyfikację i skupię się na tym co istotne dla mnie. Jeśli Wam się śpieszy – szybkie podsumowanie. Tak EOS R to dobry aparat. Tak, pasuje do mojego workflow i mogę go polecić. Tak – jest moim zdaniem lepszy od Sony A7III."
Nie przypadkiem, duża część fotografujących ludzi, modę, używa Canonów. Zakładam, że właśnie z tych m.in powodów.
Widzialem pare jego filmow, bredzluje sie srednim jak Pan Jan Samsungiem.
Ktos widział jakieś jego foty?
cybulski
12-03-2023, 10:37
Jak sam mówi, poszukuje najwyższej jakości. A czy robi coś sensownego oprócz tego poszukiwania to nie wiem :D tak jak wielu youtuberów zresztą, skupia się na "testowych" obrazkach kręcąc tzw "recenzje". Pies z nimi :D
Zgoda, rawy Sony i Nikona są bardzo elastyczne i wiele można z nich zrobić. Canon ma inaczej i nie wiadomo czy wynika to tylko z matrycy czy też z tego ile dają informacji w rawach. Wiele osób twierdzi, że skin tone w canonie jest najlepsze ale do np krajobrazu Nikon jest zdecydowanie lepszy ze względu na elastyczność rawów. Jeśli tyle osób wyraża podobną opinię to zakładam, że tak jest. Niedaleko trzeba szukać, Wystarczy spojrzeć na ranking dxomark i widać że w zakresie elastyczności dominacja jest Nikonów i Sony. Tego chyba tutaj nikt nie zaprzecza. Natomiast czy obraz z raw jest brzydki czy ładny, goły z rawa , to ocena wizualna raczej niż sparametryzowana.
--- Kolejny post ---
Wklejałem poprzednio link https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/
"Trzy rzeczy były w Canonie niezmienne – fatalny AF w serii 5d i niższych oraz cudowne odwzorowanie kolory skóry w połączeniu z C1 PRO plus super plastyka eLek. Mieliśmy romans z Nikonem ale zawsze z zazdrością zerkaliśmy na zdjęcia wykonane Canonami. Ile ja się musiałem namęczyć nad kolorem z Nikona"
"Po 9 latach przerwy znów miałem swoją własną piątkę z 35mm L. CZAD! I do tego w końcu z działającym AF. Niewiarygodne. Co prawda matryca ma na papierze nieco gorszy DR niż A7III ale szczerze – nigdy tego nie odczułem. SKIN TONE z Canona wiąż bije na głowę wszystko inne."
"Nie będę się rozwodził – pliki wymagają jedynie lekkiego dotknięcia w LR. Kolor zaszyty w plikach z Canona był i jest genialny. W połączeniu z eLkami to jest to. Od tego wolę tylko swoje Leici;)"
"Wierny sobie i oszczędzając Wam zachodu pominę całą techniczną specyfikację i skupię się na tym co istotne dla mnie. Jeśli Wam się śpieszy – szybkie podsumowanie. Tak EOS R to dobry aparat. Tak, pasuje do mojego workflow i mogę go polecić. Tak – jest moim zdaniem lepszy od Sony A7III."
Nie przypadkiem, duża część fotografujących ludzi, modę, używa Canonów. Zakładam, że właśnie z tych m.in powodów.
ROTFL
Fajnie jest się podpierać starymi (z 2019r) sponsorowanymi artykułami ambasadorów marki :mrgreen: Gdyż albowiem Team WhiteSmoke Studio (Dorota Kaszuba i Michał Warda) w lutym 2021r zmienił logo z Canona na Fuji co pięknie opisał w artykule CANON R6 I CANON R5 - RECENZJA | DLACZEGO WYBRALIŚMY SYSTEM FUJI? (https://wardakaszuba.com/canon-r6-canon-r5/) Gdyż, albowiem od lutego 2021r byli już nowymi ambasadorami marki Fuji (https://www.optyczne.pl/16059-news-Nowi_polscy_ambasadorzy_Fujifilm.html) jako duet WhiteSmoke Studio, czyli Dorota Kaszuba i Michał Warda.
Tak więc kocham beznamiętne i bezsensowne powoływanie się na sponsorowane artykuły ambasadorów danej marki, którzy co roku zmieniają system i wychwalają pod niebiosa ten nowy obecny :lol:
Nie przypadkiem znajomy fotograf Adam Wawrzyniak specjalizujący się w fotografii portretowej swego czasu zmienił barwy z Nikona na Sony prowadząc profesjonalne kursy fotograficzne (https://www.instagram.com/fotoadamix/)
Obok jest wątek JP gdzie porównuje smarftona ze swoim a7iii.
Większość traktuje ten wątek jak zbiór bajeczek. Zgoda ale nie we wszystkim. Po pierwsze smarfony opanowały do perfekcji programowe uzyskiwanie wysokiego DR, z czym na dzień dobry nie uzyska się z a7iii, a wiemy że jest to bdb Sony. Druga sprawa to "ładność obrazka" i tutaj JP nie widzi różnic. No właśnie, dlaczego należałoby zadać pytanie. Może nie dlatego, że JP nie "umie" ale może właśnie dlatego że tak jest. Nie byłbym taki pewny na 100% że JP się myli we wszystkim co pisze, tak jak tutaj to już z góry osądzono.
Równie pożyteczne i zabawne jest powoływanie się na osobę, która w wątku smartfonowym czarno na białym pokazuje, że nie ma pojęcia o obsłudze aparatu Foto (zdjęcia ze statywu z AUTO-ISO przy ISO 51.200) oraz całkowitym braku zrozumienia działa systemu ustawiania ostrości (ramka AF ustawiona na dole kadru przy butach).
BTW - punkt widzenia ZAWSZE zależy od punktu siedzenia ;)
--- Kolejny post ---
Widzialem pare jego filmow, bredzluje sie srednim jak Pan Jan Samsungiem.
Ktos widział jakieś jego foty?
Przecież są ogólnie dostępne: https://www.instagram.com/maciej_taichman/
Jak dla mnie, kadry referencyjne.
Taichmann chwali teraz mocno sredni format Fuji,ale wcześniej akurat był wielkim fanem właśnie Sony i ich obrazowania :)i na rzecz Sony porzucił Canona...
Przecież są ogólnie dostępne: https://www.instagram.com/maciej_taichman/
I wszystko jasne.
Ps. Twoje foty bardziej mi podchodzą ;)
Absolutnie nie zamierzam zapominać o Sony. Jestem przekonany, że to dzięki nim Canon i Nikon musiały ruszyć szanowne tyłki i zrobić coś nowego.
To Sony wypromowało bezlustra. Nie zapominajmy o słynny "wykładzie" Nikona (na rok czy dwa przed tym jak pokazali pierwszą Z-kę)o tym jak to bezlustra nigdy nie zdobędą rynku fotograficznego i jest to zupełnie ślepa ścieżka, w która Nikon nie zamierza wchodzić... No a rynek bardzo szybko zweryfikował te poglądy.
Ja też na Sony przeniosłem się z Canona, bo po prostu chciałem czegoś świeżego - wtedy Canon był w stanie fundować użytkownikom tylko kolejne, już nawet nie odgrzewane, kotlety.
p,paw
I o tym się jakos zapomina,postęp jaki wymusiło Sony...podejrzewam,że i ceny dzięki ich polityce Canon czy Nikon będą musieli lepiej dla klienta kalkulować. Ile trzeba byłoby czekać na R5 gdyby nie Sony i A7III ;))
I wszystko jasne.
Ps. Twoje foty bardziej mi podchodzą ;)
Dzięki :) Wolę robić zdjęcia żywym osobom a nie temu czym wykonuje te foty ;) Choć fotografia produktowa to bardzo fajny temat.
RAW Canona wyświetla się zawsze jako osadzony podgląd pliku jpg przy danych ustawieniach i nawet w DPP nie można wyświetlić czystego RAW-a, ale w FSIV można, i wygląda to szokująco:
11007
cybulski
12-03-2023, 12:59
I o tym się jakos zapomina,postęp jaki wymusiło Sony...podejrzewam,że i ceny dzięki ich polityce Canon czy Nikon będą musieli lepiej dla klienta kalkulować. Ile trzeba byłoby czekać na R5 gdyby nie Sony i A7III ;))
W życiu pewnie byśmy się nie doczekali.
Mogę mówić o sobie, to gdyby np premiery bezlusterkowca R były później o pół roku to już by mnie pewnie nie było w Canonie. Szczególnie że miałem równolegle półroczną przymiarkę do Sony. I tylko pewnie dlatego że nie jestem w gorącej wodzie kąpany wyszło że nadal Canon.
--- Kolejny post ---
I wszystko jasne.
No faktycznie u tego te(i)ch-man-a nie ma na czym oka zawiesić :twisted:
--- Kolejny post ---
Z drugiej strony, muszę posypać głowę popiołem, candara sledzę na mm i ig. No... dobra, podobają mi się... jeśli już mam być szczerze bezstronny. Nie bierz candar tego osobiście :mrgreen:
Z drugiej strony, muszę posypać głowę popiołem, candara sledzę na mm i ig. No... dobra, podobają mi się... jeśli już mam być szczerze bezstronny. Nie bierz candar tego osobiście :mrgreen:
Spoko - nie biorę tego osobiście :mrgreen:
BTW - Pisałem już kiedyś wcześniej, że foty robi się często pod oczekiwania i zlecenia klienta ;) Jestem asertywny i często odmawiam wykonania zdjęć w myśl zasady, że cudotwórcą nigdy nie byłem i nie jestem (czytam często później różne przepychanki klientów z fotografami, którzy obiecali zrobić cuda, ale coś nie wyszło). Czasem lepiej czegoś nie zrobić i mieć święty spokój, niż zrobić i żałować tego przez jakieś dziwne przepychanki.
ps.
lubię na bieżąco śledzić poczynania w nowych aparatach i obiektywach z różnych systemów bo to napędza wyścig w implementowaniu coraz nowszych technologii do aparatów i szkieł oraz politykę cenową. Szczęście, że obecnie prawie wszyscy producenci weszli w bezlustra. Choć niektórzy brną dalej w lustrzanki ;)
Już niedługo premiera Nikona Z8 (http://fotovideorynek.pl/nikon-z8/) (25 marca 2023) i może nieco zamieszać na rynku bezluster ;)
Ale powiało miłym klimatem... ;) jak rzadko na forum... czyli foto jednak potrafi łaczyć bez wzglądu czym sie foci.. ;)
cybulski
12-03-2023, 13:57
Ale powiało miłym klimatem... ;) jak rzadko na forum... czyli foto jednak potrafi łaczyć bez wzglądu czym sie foci.. ;)
Bo język fotografii niczym język miłości, że niby bez słów.
Bo język fotografii niczym język miłości, że niby bez słów.
Skończcie z tą wazeliną, bo to obrzydliwe czytać na forum Canona o Nikonach i innych niedojdach. Nigdy nie widziałem i nie widzę niczego dobrego w tym małpowaniu Canona. Zresztą po co gadać o tych podróbkach mając orginały w ręku.
Bardzo się cieszę że Canon zamknoł bagnet, nie będzie lamentów brakorobów że nie współdziała jakaś nowoobjawiona cudosigma z aparatem bo Canon niby coś blokuje dla tej radosnej twórczości. Nikt nie będzie mnie namawiał na zastanawianie się nad jakimiś kundlami bo są o 20-30% tańsze a powinny być o 80% tańsze a i tak bym nie kupił.
Współczesny obiektyw jest integralną częścią całego systemu a nie tylko soczewką jak dawniej i zaglądam tu, na to Forum, dlatego że siedzę właśnie w Canonie.
obrzydliwe czytać na forum Canona o Nikonach i innych niedojdach
Czy uważasz, że tak obelżywe wypowiadanie się o czymkolwiek, jest właściwą metodą wyrażania swojego zdania? Dawno nie widziałem, aby ktoś wypluł na raz tyle jadu wypowiadając swoją prywatną opinię.
Nigdy nie widziałem i nie widzę niczego dobrego w tym małpowaniu Canona. Zresztą po co gadać o tych podróbkach mając orginały w ręku.
Bardzo się cieszę że Canon zamknoł bagnet, nie będzie lamentów brakorobów że nie współdziała jakaś nowoobjawiona cudosigma z aparatem bo Canon niby coś blokuje dla tej radosnej twórczości. Nikt nie będzie mnie namawiał na zastanawianie się nad jakimiś kundlami bo są o 20-30% tańsze a powinny być o 80% tańsze a i tak bym nie kupił.
Współczesny obiektyw jest integralną częścią całego systemu a nie tylko soczewką jak dawniej i zaglądam tu, na to Forum, dlatego że siedzę właśnie w Canonie.
Spocznij!
Od dzisiejszego dnia: Triotar, Biotar, Biometar, Tessar, Planar, Sonnar, Distagon , Flektogon , Hologon, Topogon, Kipronar, Prokinar to kudle. Bo tak napisał Nozanu na C-B :roll:
Spocznij!
Od dzisiejszego dnia: Triotar, Biotar, Biometar, Tessar, Planar, Sonnar, Distagon , Flektogon , Hologon, Topogon, Kipronar, Prokinar to kudle. Bo tak napisał Nozanu na C-B :roll:
Taa, w systemie R to są "kundle". Chyba że w połączeniu ze starymi skrzyniami na płyty szklane to będą wtedy orginały
--- Kolejny post ---
Czy uważasz, że tak obelżywe wypowiadanie się o czymkolwiek, jest właściwą metodą wyrażania swojego zdania? Dawno nie widziałem, aby ktoś wypluł na raz tyle jadu wypowiadając swoją prywatną opinię.
A czy to ja na innych forach systemowych chwalę się jaki to mam wspaniały system i wcinam się w obce tematy jak stare majtki w.
Czy ta cała konfabulacja nie zasługuje na kopa w.
Kolekcjoner
12-03-2023, 17:55
Jeżeli się nie rozszerza oferty optyki tak, aby system APS-C się stał bardziej ekwiwalentny do FF, to to nie jest czasem nieoglądaniem się na użytkowników, którzy migrują do innych systemów, np. Fuji?
No czyli jednak wróżby. Bez konkretnych danych które obawiam się zna tylko producent wysuwanie takich tez jest bez sensu, bo wnioski z tego mogą być dowolne.
...a co do kolorów, rawów i tego co kto z nich i jak osiąga to to jest dyskusja wyłącznie o tym co sie komu podoba i z czym się mu lepiej pracuje. Powoływanie się na kolejna autorytety jedynie rozmywa sprawę, bo jednak póki co najważniejszy jest warsztat twórczy, a nie narzędzie - podkreślam póki co - nie wiadomo w końcu dokąd zmierza ta autostrada ;)....
No czyli jednak wróżby. Bez konkretnych danych które obawiam się zna tylko producent wysuwanie takich tez jest bez sensu, bo wnioski z tego mogą być dowolne.
...a co do kolorów, rawów i tego co kto z nich i jak osiąga to to jest dyskusja wyłącznie o tym co sie komu podoba i z czym się mu lepiej pracuje. Powoływanie się na kolejna autorytety jedynie rozmywa sprawę, bo jednak póki co najważniejszy jest warsztat twórczy, a nie narzędzie - podkreślam póki co - nie wiadomo w końcu dokąd zmierza ta autostrada ;)....
Aparaty z serii M ponoć sprzedawały i sprzedają się świetnie, ale trudno się przekonać, ja by się mogły jeszcze lepiej sprzedawać, gdyby rozszerzyć ofertę optyki. Póki co to właśnie producenci niezależni rozszerzyli ofertę optyki EF-M robiąc obiektywy jasne, które Canon olał.
Dla masowego odbiorcy o małych wymaganiach, który najczęściej pozostaje przy obiektywie kitowym, system M pewnie jest atrakcyjny, ale gdyby go porównać do tego, co oferuje m4/3 u Olympusa i Panasonica razem, z całą dostępną optyką, to wygląda to mizernie.
Seria z mocowaniem RF-S spokojnie mogłaby być dalej serią M i być atrakcyjna właśnie przez istnienie wszelkiej optyki EF-M.
Kolekcjoner
12-03-2023, 21:12
Aparaty z serii M ponoć sprzedawały i sprzedają się świetnie, ale trudno się przekonać, ja by się mogły jeszcze lepiej sprzedawać, gdyby rozszerzyć ofertę optyki. Póki co to właśnie producenci niezależni rozszerzyli ofertę optyki EF-M robiąc obiektywy jasne, które Canon olał.
Dla masowego odbiorcy o małych wymaganiach, który najczęściej pozostaje przy obiektywie kitowym, system M pewnie jest atrakcyjny, ale gdyby go porównać do tego, co oferuje m4/3 u Olympusa i Panasonica razem, z całą dostępną optyką, to wygląda to mizernie.
Seria z mocowaniem RF-S spokojnie mogłaby być dalej serią M i być atrakcyjna właśnie przez istnienie wszelkiej optyki EF-M.
Biorąc pod uwagę jakieś zawoalowane informacje w wywiadach z różnymi oficjelami to apsc umiera i producenci po prostu robią coś na przetrwanie. Nie na tyle żeby te systemy zdechły ale nie na tyle też żeby się zbyt dużo nad tym napracować = wydać na to za dużo kasy. Taka polityka jest już niestety od dłuższego czasu. Inna rzecz że póki co jeszcze to się trzyma czego najlepszym dowodem są ostatnie premiery. Sam jestem ciekaw jak to się potoczy ale osobiście przychylam się do tezy że jeszcze kilka lat i nowego sprzętu apsc już się nie kupi.
Biorąc pod uwagę jakieś zawoalowane informacje w wywiadach z różnymi oficjelami to apsc umiera i producenci po prostu robią coś na przetrwanie. Nie na tyle żeby te systemy zdechły ale nie na tyle też żeby się zbyt dużo nad tym napracować = wydać na to za dużo kasy. Taka polityka jest już niestety od dłuższego czasu. Inna rzecz że póki co jeszcze to się trzyma czego najlepszym dowodem są ostatnie premiery. Sam jestem ciekaw jak to się potoczy ale osobiście przychylam się do tezy że jeszcze kilka lat i nowego sprzętu apsc już się nie kupi.
Czy w tej Twojej tezie zawiera się założenie, że Olympusa szlag trafi zupełnie, Panas zostanie tylko przy FF, a Fuji tylko przy średnim formacie, bo APS-C zastąpią smartfony, a JP będzie objeżdżał świat na białym koniu z S35 w łapie?
nie no, chodzi o tych co maja FF i mogliby dawac APSC jako opcje drugiego body czy tez opcje tanszego zestawu z tym samym procesorem obrazu (kolorami). Nikona, Canona, Sony. mozna tu dopisac i Pentaksa, ale nie robmy sobie jaj z pogrzebu
firmy ktorej maja tylko mala klatke (jak Oly), badz zupelnie inny bagnet (Panas) badz tez wiekszy przeskok (Fuji) beda dalej klepac APSC wkladajac w to jakis wysilek w zaleznosci od wagi tej malej matrycy dla ich woluminu sprzedazy. czyli niekoniecznie Panas, ale Fuji i Oly to na pewno
Czy w tej Twojej tezie zawiera się założenie, że Olympusa szlag trafi zupełnie, Panas zostanie tylko przy FF, a Fuji tylko przy średnim formacie, bo APS-C zastąpią smartfony, a JP będzie objeżdżał świat na białym koniu z S35 w łapie?
Tylko ostatni punkt tej przepowiedni jest niepewny. Reszta jest w trakcie realizacji.
Kolekcjoner
12-03-2023, 23:01
Z czasem tak. Przy czym być może Fuji ostanie się dłużej. To bardzo duża firma, stworzyli fajny system, mają stabilny kilkuprocentowy udział w rynku i pewnie łatwo nie odpuszczą. Oly ma nowego właściciela i obawiam się że to likwidator. Panas ma zupełnie inną sytuację i pewnie po angielsku zakończą przygodę z małą klatką.
Z czasem tak. Przy czym być może Fuji ostanie się dłużej. To bardzo duża firma, stworzyli fajny system, mają stabilny kilkuprocentowy udział w rynku i pewnie łatwo nie odpuszczą. Oly ma nowego właściciela i obawiam się że to likwidator. Panas ma zupełnie inną sytuację i pewnie po angielsku zakończą przygodę z małą klatką.
To co ja będę musiał wtedy kupować? Canona?! Chyba żartujesz :mrgreen:
kupisz se nowiuśkiego canona fulframe z matrycą 100Mpikseli i ustawisz na stale na cropa i wszyscy będą zadowoleni - będzie to symulacja modelu z połową matrycy w czterokrotnie większej cenie :mrgreen: ale i tak będziesz miał mniej megapikseli niż jp w s35 no i nie będziesz miał stałki? zooma? (sam nie wiem co to) tele 2300mm no może jak ci AI dogeneruje pikseli to po przeliczeniach przebijesz Janowy s35
aparaty z połową matrycy umarły w 2005 roku tylko nie wszyscy to zauważyli
cybulski
13-03-2023, 07:14
No ale czy Twoje sprzety , ze stopki przestały działać albo na to się zanosi ?
Canon 6d jest aparatem który tak szybko się nie podda raczej, byłem miałem to wiem :twisted:
No ale czy Twoje sprzety , ze stopki przestały działać albo na to się zanosi ?
Canon 6d jest aparatem który tak szybko się nie podda raczej, byłem miałem to wiem :twisted:
Dlatego też moje plany zakupowe póki co niczego nie obejmują. Ostatnie podejście do nowinki Canona R10 zakończyło się fiaskiem, a testy na Optycznych obu modeli- R7 i R10- potwierdziły moje spostrzeżenie, że skuteczność ich AF jest żenująca.
Udało się Canonowi obalić mit o bezbłędności AF w bezlusterkowcach, bo rozrzut trafień jest haniebny, a mnie interesuje ostrość bezwzględna, a nie względna, czyli taka sobie. Co z tego, że ponoć aparaty dobrze śledzą i ustawiają ostrość na obiekty w ruchu, skoro zdecydowana większość kadrów jest statycznych?
Oczywiście, robią też ostre zdjęcia, ale nikt mi nie pokazuje serii 30 klatek, ile z nich jest ostrych, i jak to się ma do skuteczności osiąganej przez moje lustrzanki.
Wypasiony R5 za walizkę pieniędzy ma w kropie ca 18 Mp, ale kto dzisiaj by kupił APS-C z matrycą 18 Mp?! Wg mnie optimum to 24 Mp, a więcej, to już przesada, i proszenie się o zdjęcia i nieostre, i bardziej zaszumione.
Ergonomia R7 i R10 jest fabrycznie zubożona przez niemożność podpięcia gripów, a te mam i do C 550D, i do 80D, a z kolei 7D II sam jest już tak ciężki, że go dociążać nie trzeba, ale właśnie jego masa pięknie się zgrywa z 100-400L II i dużo wygodniej się operuje takim zestawem, niż z przypiętą wydmuszką w stylu R10. Statystycznie ca 80% zdjęć przyrodniczych ludzie robią z ręki, więc ta ergonomia ma znaczenie, a dla mnie kluczowe, bo ja robię tak praktycznie 100%.
Tak więc wśród korpusów Canona nic dla mnie póki co nie ma.
pawel.guraj
13-03-2023, 10:28
Ja jeszcze za czasów Sony zorientowałem się że APS-C to martwa ścieżka.
Tak jak już było tutaj napisane - wszyscy producenci posiadający FF w ofercie traktują APS-C po macoszemu. Obecnie Canon dorównał Sony, które lachę na APS-C położyło już dość dawno temu.
APS-C to pierwszy segment do całkowitej kanibalizacji przez AI/Smartfony. Fotografia "tradycyjna" to już dziś zabawa dla bogatych i profesjonalistów i tutaj nie ma co się oszukiwac, będzie coraz drożej. Profesjonalistów stać, bo to nie ich kasa, prosumerów stać, bo tak ;)
Z roku na rok, to będzie hobby dla coraz bogatszych.
p,paw
cybulski
13-03-2023, 10:38
Z roku na rok, to będzie hobby dla coraz bogatszych.
Niekoniecznie, jeśli nie goni się króliczka a dodatkowo jest duży rynek wtórny w cenach interesujących hobbystów.
pierwszym segmentem zjedzonym przez smartfony były małpki :)
budowanie dzisiaj dużego ciężkiego korpusu APSC to kompletnie chybiony strzał, mirrorlesy pokazały że kto mógł już dawno przesiadł się na FF i powrotu do APSC raczej nie ma, chyba że z ciekawości i dla zabawy jak ja :D
pierwszym segmentem zjedzonym przez smartfony były małpki :)
budowanie dzisiaj dużego ciężkiego korpusu APSC to kompletnie chybiony strzał, mirrorlesy pokazały że kto mógł już dawno przesiadł się na FF i powrotu do APSC raczej nie ma, chyba że z ciekawości i dla zabawy jak ja :D
No i bawisz się budżetową Sigmą 150-600C na FF. która przy 600 mm ledwo zipie na tym formacie, a na APS-C będzie dawała mocno kontrowersyjny obrazek, a na APS-C zastąpił by ją obiektyw 100-400 i pracowałby lepiej.
Zapniesz chociażby RF 100-500 do swojego R6 i będzie Ci brakowało ogniskowej, a dopiero na APS-C odczujesz poprawę.
Format APS-C jest w dalszym ciągu pożądany w fotografii przyrodniczej, zwłaszcza przez tych, których nie stać na porządne teleobiektywy za horrendalne pieniądze.
W formacie m4/3 Olympus robi body OM-D E-1MX ważące 997 g, a Panasonic GH-6 o wadze 820 g- już jest co wziąć do łapy, aby dołączyć konkretny teleobiektyw, to czy w APS-C jest to bezcelowe? W taki sposób oddaje się tylko pole konkurencji.
4/3 is dead
Z nim jest jak z tym trzmielem, co to nie powinien latać, ale o tym nie wie, i sobie lata w najlepsze :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Takie aparaty, jak C 7D II i N D500 w formacie APS-C były swojego czasu przebojami i dalej mają olbrzymie walory użytkowe, dalej też są zwolennicy ciężkich modeli z serii C 1DX. Pójście w stronę lekkich korpusów ujawnia tylko to, że ten kij ma dwa końce - albo się sprzęt lekko nosi, albo się go lekko używa.
Dawno temu, jak kupiłem C 550D, wydawało mi się głupio, że korpus powinien mieć jak najwięcej Mp i być jak najmniejszy i jak najlżejszy, ale wtedy miałem tylko EF-S 55-250IS, i dość szybko zauważyłem, że coś za bardzo mi to wszystko lata w rękach, więc dokupiłem gripa, a jak kupiłem C 80D i T 100-400, to też dla zrównoważenia dokupiłem gripa, i znowu odczułem poprawę stabilności zestawu.
Obecna tendencja do uszczuplania korpusów zarówno pod względem wagi, jak i gabarytów, zniechęca mnie więc do rozglądania się gdziekolwiek za nowym sprzętem.
Jakimś w miarę sensownym zestawem byłby może R7, lub R10, z RF 100-400, ale tu jest zbyt duży kompromis w jakości optycznej tego obiektywu, co przy jego ciemnicy kompletnie mi nie odpowiada, a same korpusy nie grzeszą celnością AF, więc co to jest za opcja?
4/3 to system dla fanbojów, ciągle usprawiedliwiających się takim formatem
Takie aparaty, jak C 7D II i N D500 w formacie APS-C były swojego czasu przebojami
były
dalej też są zwolennicy ciężkich modeli z serii C 1DX.
oni rok temu przesiedli się na R3
4/3 to system dla fanbojów, ciągle usprawiedliwiających się takim formatem
były
oni rok temu przesiedli się na R3
Znam takich, co się nie przesiedli, a zresztą R3 to też nie wydmuszka.
jest pół kilo lżejszy od DX mkIII, a combo z 70-200 2.8 jest aż 800g lżejsze
https://pxlmag.com/db/camera-size-comparison/5a0cb1d6_3214bc1e-c39ac81a_7ef72623-t100
jest pół kilo lżejszy od DX mkIII, a combo z 70-200 2.8 jest aż 800g lżejsze
https://pxlmag.com/db/camera-size-comparison/5a0cb1d6_3214bc1e-c39ac81a_7ef72623-t100
Jest lżejszy, ale to dalej kilogram, a nie pół kilo. De facto waży tyle, co 7DII, ale jeszcze ma drugi grip.
to ja nie wiem co Ty chcesz - raz narzekasz że aparat za mały, dwa że za duży
dziś nikt więcej Ci nie wyprodukuje puchy APSC o wielkości 5D choćbyś nie wiem jak biadolił i zaklinał rzeczywistość :P R7 to wg mnie max co Canon wypuścił w tym segmencie
to ja nie wiem co Ty chcesz - raz narzekasz że aparat za mały, dwa że za duży
dziś nikt więcej Ci nie wyprodukuje puchy APSC o wielkości 5D choćbyś nie wiem jak biadolił i zaklinał rzeczywistość :P R7 to wg mnie max co Canon wypuścił w tym segmencie
Gdzieś narzekałem, że aparat jest za duży? Żeby chociaż działał, jak należy, to by różne inne rzeczy można było przełknąć.
R7 jest dziś w cenie 7D II na starcie, ale nawet w testach na Optycznych nie dorównuje mu w skuteczności AF, i znacząco odbiega od konkurencji. Żeby otrzymywać 10% ostrych zdjęć to ja nie muszę sprzętu zmieniać, a jak mam zmienić i body, i obiektyw, aby mi to razem grało, to co mi oferuje Canon?
Za ca 19k PLN, czyli 2k PLN taniej od R7 z RF 100-500, można kupić Fuji XH-2 z obiektywem 150-600.
Za 14,5k PLN można kupić SONY a6600 z FE 200-600.
Za ca 19k PLN, czyli 2k PLN taniej od R7 z RF 100-500, można kupić Fuji XH-2 z obiektywem 150-600.
Za 14,5k PLN można kupić SONY a6600 z FE 200-600.
Za 7k PLN możesz kupić Samsunga s23 ultra. W praktyce masz to samo, co przecież udowodniono.
Za 7k PLN możesz kupić Samsunga s23 ultra. W praktyce masz to samo, co przecież udowodniono.
Brakuje mi w tym stwierdzeniu jakiejś emotki :mrgreen:
Brakuje mi w tym stwierdzeniu jakiejś emotki :mrgreen:
Jest. Tylko ma 200Mpx i przy cropowaniu zniknęła. Ale jakbyś to czytał na swoim telewizorze 65"4K to na pewno będzie widoczna, choć jakby we mgle.
Ponoć nowy firmware dla R5 ma posiadać pixel shift.
To tylko plotka ale może, z drugiej strony juz jest 45mpix...
https://www.canonrumors.com/is-pixel-shift-coming-to-the-canon-eos-r5/
cybulski
13-03-2023, 18:46
atsf nie rozumiem na co Ci to apsc. Obecnie można uzywke R z bardzo małymi przebiegami kupić za 5tys lub taniej. To bdb aparat, matryca jest w porządku. No i ma lepszy AF niż 5dmk4 nie wspomibajac o 6D. DR też jest lepszy niż z 6D. Nie wiem o co ten lament :mrgreen: A sam może widziałeś że są tacy co przeszli z a7iii na R i twierdzą że Rka jest lepsza.
atsf nie rozumiem na co Ci to apsc. Obecnie można uzywke R z bardzo małymi przebiegami kupić za 5tys lub taniej. To bdb aparat, matryca jest w porządku. No i ma lepszy AF niż 5dmk4 nie wspomibajac o 6D. DR też jest lepszy niż z 6D. Nie wiem o co ten lament :mrgreen: A sam może widziałeś że są tacy co przeszli z a7iii na R i twierdzą że Rka jest lepsza.
A bo widzisz, podpięcie 100-400 do APS-C to co innego, niż do FF, a podpięcie 150-600 do APS-C to też co innego, niż do FF. Na trochę większym upakowaniu matrycy FF (30 vs 20 Mp.) zyskuję 22% ogniskowej, a na zmianie formatu matrycy aż 60%. Jak się w tym siedzi, to się na to inaczej patrzy.
APS-C to lekarstwo na deficyt ogniskowej. Extender x1,6. Nie ma innej funkcji jeśli nie jest zamknięte w malutkim korpusie.
cybulski
13-03-2023, 19:15
A bo widzisz, podpięcie 100-400 do APS-C to co innego, niż do FF, a podpięcie 150-600 do APS-C to też co innego, niż do FF. Na trochę większym upakowaniu matrycy FF (30 vs 20 Mp.) zyskuję 22% ogniskowej, a na zmianie formatu matrycy aż 60%. Jak się w tym siedzi, to się na to inaczej patrzy.
Przecież są zoomy sigmy do 600mm do ff, ciągle za mauo?
Atsf nie może się pogodzić, że czasy świetności jego fotograficznych upodobań minęły parę lat temu, a my jesteśmy skazani na słuchanie jego biadolenia po wsze czasy :mrgreen:
^ podobno ta Sigma jest bardzo kiepska i się nie nadaje :mrgreen:
cybulski
13-03-2023, 19:18
A atsf po drugie nie masz w stopce takich ogniskowych. Więc to tylko opowieść i zbędny lament? :)
APS-C to lekarstwo na deficyt ogniskowej. Extender x1,6. Nie ma innej funkcji jeśli nie jest zamknięte w malutkim korpusie.
Kolega ma Pentaxa KP z obiektywem Sigma 50-500, którym robi świetne zdjęcia, ale mu jednak brakowało jakości na wyższym ISO, to kupił A7 III i obiektyw FE 200-600. Zyskał jakość, ale narzeka na zbyt krótką ogniskową. Trzeba wywalić minimum 60k PLN na sprzęt i targać minimum 7 kg (bo dojdzie statyw), aby mieć i jedno, i drugie.
--- Kolejny post ---
A atsf po drugie nie masz w stopce takich ogniskowych. Więc to tylko opowieść i zbędny lament? :)
Nie chce mi się redagować stopki, ale widzem, że muszem.
--- Kolejny post ---
Atsf nie może się pogodzić, że czasy świetności jego fotograficznych upodobań minęły parę lat temu, a my jesteśmy skazani na słuchanie jego biadolenia po wsze czasy :mrgreen:
^ podobno ta Sigma jest bardzo kiepska i się nie nadaje :mrgreen:
Zrób, kolego, jakieś zdjęcia tą Sigmą przy 600 mm na APS-C, i zobacz, co wychodzi. Ja ją kupiłem, jeszcze nie wypróbowałem, ale cudów nie oczekuję, bo ona ledwie daje radę na FF przymknięta do f/7,1.
cybulski
13-03-2023, 20:06
Proponuję tą szechsetke podpiąć do olka, sięgnie gdzie trzeba :mrgreen: może nawet do Zamościa, nie trzeba będzie na kadry za często wyjeżdzać z miasta.
będzie problem znaleźć obiekt w kadrze :P już nieraz zderzyłem się z tym, zwłaszcza podczas filmowania gdy R6 cropuje x 1.9
cybulski
13-03-2023, 20:48
Szkło dla atsf https://allegro.pl/oferta/obiektyw-samyang-650-1300mm-mc-if-f8-16-t-mount-t2-13051698494
Albo jestem w stanie sobie wyobrazić podpinanie jakiegos zuma 600 do a7r4. Tak jest z czego kadrować. Narzędzia trzeba dobierać z tego co jest dostępne zamiast kurczowo lament w Canonie i ból głowy. A7r4 używki są na rynku wtórnym, nie trzeba brać nowki. Mc11 sigmy też działa chyba całkiem dobrze ze szkłami EF na tych nowszych body Sony.
nie ma 4k/60, więc odpada :p
Prawda jest taka, że my canonowcy chcemy zooma pokroju Sony 200-600 w podobnej cenie i jakości a raczej go nie dostaniemy...
Prawda jest taka, że my canonowcy chcemy zooma pokroju Sony 200-600 w podobnej cenie i jakości a raczej go nie dostaniemy...
500mm i f/7.1 to krótko i ciemnica ale na pewno 600mm i f/6.3 to będzie fenomenalny zasięg i światłość wiekuista :mrgreen:
500mm i f/7.1 to krótko i ciemnica ale na pewno 600mm i f/6.3 to będzie fenomenalny zasięg i światłość wiekuista :mrgreen:
Toś dowalił :mrgreen:
Lepiej miec 600 6.3 niz 500 7.1 [emoji16]
Sigmę 150-600C trzeba przymykać od 500-600 mm do f/8 aby mieć w miarę przyzwoity obrazek, więc też się robi ciemno, a na pełnej dziurze 600mm f/6,3, zwłaszcza na APS-C, mydli.
11030
Na Sony A7 III przez MC11 mój EF 100-400L II nie chce pracować, zresztą jest za krótki do FF.
A moj na 600 6.3 jest ostry. I co teraz? [emoji848]
cybulski
13-03-2023, 21:29
Czy canon w ogóle aktualizuje firmware szkieł ? Lub szkieł EF? Sigma aktualizuje i Sigma EF domyślam się że będzue działać na mc11 ale trzebaby sprawdzić na konkretnym body.
Lepiej miec 600 6.3 niz 500 7.1 [emoji16]
Fajnie też by było mieć możliwość wybudowania poważnej wartości dodanej w sensie fotograficznym na tych dodatkowych 100mm i 1/3EV .
Kolega ma Pentaxa KP z obiektywem Sigma 50-500, którym robi świetne zdjęcia, ale mu jednak brakowało jakości na wyższym ISO, to kupił A7 III i obiektyw FE 200-600. Zyskał jakość, ale narzeka na zbyt krótką ogniskową. Trzeba wywalić minimum 60k PLN na sprzęt i targać minimum 7 kg (bo dojdzie statyw), aby mieć i jedno, i drugie.
1dx2 ma 20mpix, sigma 150-600S ma tylko 600mm i daje się robić ptaszydła. Sony a73 ma 24mpix i ma tylko 600mm i nie daje się robić? To przepraszam, o jakich ogniskowych rozmawiamy 800mm, 1200mm???
cybulski
13-03-2023, 21:42
1dx2 ma 20mpix, sigma 150-600S ma tylko 600mm i daje się robić ptaszydła. Sony a73 ma 24mpix i ma tylko 600mm i nie daje się robić? To przepraszam, o jakich ogniskowych rozmawiamy 800mm, 1200mm???
sięgnąć do A7r któregoś numeru, nie wierzę że obecnie nie da się dopasować sprzętu do indyw potrzeb :mrgreen: różnych szpei chyba nigdy nie było więcej niż obecnie.
Może zapytajcie kolegę kmc, po co mu był do R5 z matrycą 45 Mp obiektyw EF 800 mm f/5,6? Tak dla jaj?
Z każdą ogniskową czasem się daje zdjęcia robić, a czasem się nie daje. Parę lat fotografowałem C 550D 18Mp APS-C z EF-S 55-250 IS, co dawało ekwiwalent 88-400 mm na pełnej klatce, i to było krótko. Ekwiwalentem obiektywu 600 mm na FF jest ca 400 mm na APS-C, gdzie daje ca 640 mm, a więc do APS-C z natury wystarczy krótsza ogniskowa rzeczywista, ale też wymagania co do optyki są większe.
Sigma 150-600C na matrycy 20 Mp w R6 da lepiej radę, niż na APS-C, a indywidualne kryteria ostrości są, jak widać, indywidualne.
Ja się generalnie nie rozglądam za jakimś obiektywem, więc nie wiem, co Wy mi wmawiacie? Ja patrzę, jakie korpusy APS-C ma aktualnie w ofercie Canon, i nic dla siebie nie widzę.
cybulski
13-03-2023, 22:25
Następne pytanie powinno chyba być, w którym systemie mam obecnie to co byłoby mi potrzebne jeśli nie ma w posiadanym. Jeśli w ogóle jest taki system, to decyzja powinna być prosta. Szczerze, nie do końca rozumiem te rozterki, chodzi o znaczek canona tylko? Przecież to nie ma sensu.
Bo inputujesz innym że jest inaczej niż ich rzeczywiste doświadczenie [emoji12]
Fajnie też by było mieć możliwość wybudowania poważnej wartości dodanej w sensie fotograficznym na tych dodatkowych 100mm i 1/3EV .
To może zostanmy przy tym rf 100-400 f8, przeciez to tylko 100mm mniej i jedna działka ciemniej[emoji12]
cybulski
13-03-2023, 22:37
Sprzętu jest zatrzęsienie po prostu. Zamiast kurczowo patrzeć w apsc canona, gdzie wiadomo że jest najgorszy chyba z dostępnych na rynku lepiej się rozejrzeć za tym co oferują inni.
Nie przekonasz, ostatnie dobre puszki Canona to 7Dii i jakis M, reszta na złom [emoji1787][emoji85]
cybulski
13-03-2023, 22:41
Nikona lustra apsc zabijają ten złom apsc canonowy - d7200/d500/d7500. To inna liga. No już nie umiem tego delikatniej choć wiemy że to forum canona :) do ptaków przyrody czy krajobrazu to nie wiem czy jest lepszy wybór niż Nikony. Połączenie maxymalnego DR, słynne nikonowe wyciąganie z cieni :) ze szklarnią pod te potrzeby. A i kolorystyka Nikona jest ukierunkowana pod to. Canon to tzw "skin tone" do zdjęć ludzi, ale w krajobrazie/przyrodzie chyba nikon da lepsze efekty. Nie ma co ślepo trzymać się loga jakiegoś, należy dobierać sprzęt do potrzeb, tak uważam.
Kolekcjoner
13-03-2023, 22:51
Szkło dla atsf https://allegro.pl/oferta/obiektyw-samyang-650-1300mm-mc-if-f8-16-t-mount-t2-13051698494
Ładny - taki prawie biały i prawie ostry ;)...
Panowie po co te kłótnie...przecież jest nowy Samsung S23 Ultra i on ma obiektyw co wszystko umie, on sobie tam przelicza i onani...wróć analizuje wszystko w locie i ma 200 mpix i ma zoom o jakim Canon czy Sony mogą pomarzyć! Widzieliście zdjęcia księżyca z tego cuda z ręki? Na automacie bo tam zawsze robię? Tam jest ostrość, tam jest kontrast nieskończony :mrgreen:
cybulski
13-03-2023, 22:59
Samsung to wiadomo, że ogarnie wszystko od ręki, bez jakiegoś tam statywu a jak coś nie halo to pociągnie z netu i podmieni. Mój któryś poprzedni andruid to nawet pisał że rozpoznał np liście czy inną scenę i że dopasowuje wszystko aby było cacy. "separował" portret tak że moje 85L może się schować :mrgreen:
Sami to ciągniecie, a ja nie wiem po co?
Opisuję fakty istotne dla mnie pod kątem moich wyborów. Podjąłem bohaterską próbę oswojenia R10 i stwierdziłem, że w ofercie Canona moje możliwości wyboru się wyczerpały, więc zostaję z tym, co mam.
Zmiana systemu to zmiana i aparatu, i obiektywu, a to wymaga dodatkowej kasy, której mi się nie chce wydawać nawet, gdybym ją miał.
Każdy system ma jakieś minusy, a nie tylko same plusy.
Dlaczego jednak APS-C? Bo koniem roboczym jest dla mnie optyka 100-400 mm, a mogę jeszcze zapiąć 150-600. A co mogę zapiąć do FF ponad 150-600 bez zastawiania chałupy, i żeby to ktoś jeszcze za mną nosił?
Ciekawy Wywiad Canon CP+ 2023 (https://phototrend.fr/2023/03/interview-canon-cpplus-2023/)
Wielu fotografów z niecierpliwością czeka na otwarcie montażu RF. Obecnie Czy w niedalekiej przyszłości zobaczymy optykę RF innych producentów?
Tetsuji Kiyomi : To prawda, że zwraca się do nas wielu zewnętrznych producentów. Słyszymy ich żądania. Nie mamy jednak żadnych wytycznych ani polityki w tym zakresie.
Oczywiście nie mogę podać więcej szczegółów, ale mogę powiedzieć, że jeśli jest to zgodne z naszą strategią, podejmiemy niezbędne działania w każdym przypadku z osobna. Nie mogę powiedzieć więcej.
Go Tokura : Przykładem tego jest wprowadzenie na rynek optyki RF firmy Cosina [ Voigtlander 50 mm f/1 to pierwszy obiektyw innej firmy, który może komunikować się z korpusem za pośrednictwem mocowania RF
EOS R8 nie ma stabilizowanej matrycy. Czy możesz nam wyjaśnić, dlaczego?
Uznaliśmy, że dodanie stabilizowanego czujnika zwiększy wagę urządzenia i jego koszt. Dlatego jako podstawowy aparat pełnoklatkowy naprawdę chcieliśmy podkreślić jego mały rozmiar i wagę. I tak doszliśmy do tego wniosku.
Jaki jest obecnie najlepiej sprzedający się obiektyw?
Tetsushi Hibi : Jesteśmy bardzo szczęśliwi, ponieważ wszystkie nasze obiektywy zostały bardzo pozytywnie przyjęte przez publiczność. W szczególności RF 70-200mm F2.8 L IS USM, RF 24-105mm F4-7.1 IS STM i RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM. Myślę, że to obecnie najpopularniejsze obiektywy.
No. Czyli jesli zobaczymy Sigme RF 150-600 to nie wczesniej niż za dwa lata.
cybulski
14-03-2023, 09:19
No. Czyli jesli zobaczymy Sigme RF 150-600 to nie wcześniej niż za dwa lata.
Cena zapewne będzie x1.5-2 w stosunku do Sigmy czy Tamrona.
Więcej o R1
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/36634-canon-eos-r1-producent-przyznaje-ze-trwaja-prace-nad-flagowcem-co-bedzie-oferowal
Cena zapewne będzie x1.5-2 w stosunku do Sigmy czy Tamrona.
Niestety, każdy po drodze musi zarobić na kliencie docelowym :(
W Nikonie Z "przepakowanie" szkła Tamrona na mocowanie Z kosztuje dokładnie 1000 zł więcej.
Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RXD (https://www.abfoto.pl/obiektyw-tamron-28-75-mm-f-2-8-di-iii-rxd-a036s-sony?gclid=Cj0KCQjwtsCgBhDEARIsAE7RYh12EjwSQ1l0hRL lMLvTO1uiezE6qw-hzAAf3-rHSIOuxHwIiSxxssIaAqRnEALw_wcB) kosztuje 3.399 zł a przepakowany na bagnet Z Nikon Z 28-75 mm f/2.8 kosztuje (https://www.abfoto.pl/obiektyw-nikon-nikkor-z-28-75-mm-f-2-8?gclid=Cj0KCQjwtsCgBhDEARIsAE7RYh1YDIucrwyFfAfJE-pR0FP6cajEbcjyBWztEQOedd9qa4sf8zoOfs4aAtEdEALw_wcB ) 4.399 zł ;)
--- Kolejny post ---
Więcej o R1
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/36634-canon-eos-r1-producent-przyznaje-ze-trwaja-prace-nad-flagowcem-co-bedzie-oferowal
Z wywiadu https://phototrend.fr/2023/03/interview-canon-cpplus-2023/ wycięli tylko rzeczy dotyczące plotek na temat R1. Cały wywiad jest bardziej ciekawy, bo daje pojęcie o planach na przyszłość.
Więcej o R1
Jak na razie zainteresowała mnie ta nadzieja na użycie słuchawek bezprzewodowych. Może by odtwarzacz MP3 wbudowali?
Jak na razie zainteresowała mnie ta nadzieja na użycie słuchawek bezprzewodowych. Może by odtwarzacz MP3 wbudowali?
I telefon!
I telefon!
Na pewno będzie jakiś masturbator, czy inne dildo, zamiast dżoja :mrgreen:
Hitem byłaby przystawka do drapania się po plecach.
Hitem byłaby przystawka do drapania się po plecach.
O to to! :D
Witam, to ja teraz wtrącę takie moje spostrzeżenia i dylematy na temat nowości i oferty Canona. Od lat użytkuję 50D i 500D. Ogólnie focę wszystko, od portretu, przez krajobraz, architekturę do spotterki lotniczej oczywiście hobbistycznie. Kiedyś jednak głównie kręciło mnie lotnictwo i to na co było mnie stać to wyżej wymieniony Canon 50D. Z body byłem zadowolony, wraz z gripem i tele aparat świetnie leżał w dłoni, do dzisiaj jest to kawał sprzętu, kwestie parametrów to oczywiście temat na odrębną dyskusję ale ogólnie jak za cenę ile na ten sprzęt wydałem wszystko grało. Sporadyczna przesiadka na wyższe modele nigdy nie była problemem, już po chwili wszystko ogarniałem jakbym użytkował ten korpus od lat – to sobie właśnie zawsze ceniłem u Canona.
Przechodząc do meritum - kilka tygodni temu wpadłem na pomysł aby rozpocząć przygodę także z kręceniem filmów na trochę wyższym poziomie niż dotychczas to robiłem przy pomocy smartfonu i chińskiego GoPro. Zacząłem badać sytuację rynkową u Canona, to chyba ten czas aby zacząć przesiadkę na bezlustro. Po kilku tygodniach przymiarek, macania, kilku nocach nieprzespanych z bólem stwierdzam że Canon nie ma już aparatu dla mnie – przynajmniej wszystko do modelu R6/R5. Seria R10 i R50 za mała, tam wszystko jest nie tak – to nie jest Canon sprzed lat, tam tylko logo i bagnet się zgadza. Canon R w dłoni leży w miarę ok ale funkcjonalnie kiepsko, wybór trybów, ogólnie klawiszologia i ten dotykowy suwak masakra – nie będę w stanie się do tego przyzwyczaić. Canon RP i R8 także funkcjonalnie nie akceptowalne, kiepska bateria, dostęp do kart od dołu, brak funkcjonalnego gripa także dyskwalifikuje produkt, robiłem przymiarki, na siłę kombinowałem jednak w moich dłoniach leży tak pokracznie jak 500D a może i nawet gorzej.
I tu taka refleksja, gdzie się podział ten stary Canon z tą intuicyjną obsługą, gdzie od seri xxD wzwyż czego się nie wzięło do ręki to podobnie leżało? Jeszcze w miarę wypada R7, lepiej leży w dłoni ale usytuowanie tego pokrętła wokół joysticka to także jakaś porażka. Ma trochę cech z klasycznych lustrzanek Canona, do tego na plus stabilizowaną matrycę ale nadal to tylko APS-C w cenie ponad 7 tys zł.
Dopiero R6 jest w mojej ocenie spadkobiercą tego klasycznego Canona, leży w dłoni tak jak lubię. Jednak cena zabija skutecznie marzenia - jest nieakceptowalna.
Na dzisiaj nie mam co kupić, pozostaje chyba poczekać aż Canon przypomni sobie o „starych” użytkownikach.
Oczywiście wszystkie inne kwestie poza ergonomią celowo pominąłem.
Kolekcjoner
21-03-2023, 19:40
Na dzisiaj nie mam co kupić, pozostaje chyba poczekać aż Canon przypomni sobie o „starych” użytkownikach.
Tylko żebyś nie wysnuł wniosku, że będzie taniej ;).
Wiem, wiem - tanio to już było. Za nowe Body 50D dałem 3 200 zł, na takie rabaty nie liczę :)
10 mogę wydać ale to ma cieszyć, leżeć w dłoni i robić robotę a to co jest na dzisiaj w ofercie Canona to najwyżej będzie robiło robotę a to za mało.
luck1985
21-03-2023, 20:06
Canon R w dłoni leży w miarę ok ale funkcjonalnie kiepsko, wybór trybów, ogólnie klawiszologia i ten dotykowy suwak masakra – nie będę w stanie się do tego przyzwyczaił.
Sam długo wspominałem 50D jako jeden z lepszych aparatów jakie miałem. Dopiero zakup R spowodował ze zapomniałem o dziadku 50D.
Brak joya idzie ogarnac.
Wybieram AF dotykowym ekranem, suwak służy do zmiany WB, na obiektywie RF można sobie ustawić coś innego. Kwestia zmiany podejścia i przyzwyczajeń. Trudno po zabawie w sklepie ocenić czy się przyzwyczaisz czy nie.
Za długo masz jeden aparat, lata nawyków i się wybrzydza. Nie tedy droga.
Jakbym miał brać APSC wchodzę w Fuji.
Czekam na jakieś ruchy i licze ze udostępnia mocowanie i Tamron/Sigma wyda 150-600 na RF.
Miałem ból tylka o R10- mały, ale wariat. Ale obniżka po moim kupnie podniosła mi ciśnienie. Rozumiem podatek od nowości, ale promocja na 3499 była nożem w plecy. Skusiła mnie cena i cashback na R i pozostałem. Ale jak nic nie będzie w 150-600 idę do Fuji.
Może sprawdź jeszcze Nikona D7500. Dopóki jest, ja przespałem D500 niestety.
Szczerze? Jakoś po przesiadce z 6D na R nie mam takich problemów :D. Tj nie wiem jak długo ogólnie użytkowałeś Rki te co wymieniłeś, czy miałeś tylko na 1 dzień np body, czy na 1-2 tygodnie, ale ja po przesiadce na R miałem podobnie - dziwnie się obsługiwało, nie intuicyjnie, ale po tych 1-2 tygodniach wszystko było już w należytym porządku. Suwaka w ogóle nie używam (i chyba mało kto używa), ale jest on zbędny. Podobnie - przynajmniej jak dla mnie - pokrętło w obiektywach RF jest dla mnie zbędne. Tak czy owak - sprzedawałem niedawno 6D (Rkę mam od listopada 2022) i włączyłem 6D po dłuższym czasie aby zrobić jeszcze jakieś foto z ciekawości i... dziwnie i nie intuicyjnie używałem 6D przez tę chwilę.
Reasmując - wszystko wymaga czasu. Tak naprawdę, jakby Ci ktoś w domu zamienił łazienkę z sypialnią, to też po 1-2 dniach byś przywyknął. Co faktycznie może denerwować konkretnie w R, to jednak wysokość samego aparatu. Ja mam dość małe dłonie i jednak znaleźć miejsce na najmniejszy palec jest niekiedy wyzwaniem przy długich spacerach z aparatem w dłoni.
taniej już było
ogólnie to każdy z opisanych aparatów jest lepszy od 500D czy 50D i nie jest to lepszość o włos (500D akurat miałem - wydmuszka z kolorowym szumem wielkości krowy, 50D używałem też nic specjalnego w nim nie ma od trochę większy klocek stąd ego lepiej dociążone czuje się bardziej pro), nawet RP ze swoją lekko przeterminowaną matrycą da obrazek o niebo lepszy - ergonomia nie daje lepszego obrazka - korpus kupuje się dla matrycy jaka jest w środku i optyki jaką do niego podepniesz - erogonomia to wisienka na torcie.
taniej już było
ogólnie to każdy z opisanych aparatów jest lepszy od 500D czy 50D i nie jest to lepszość o włos (500D akurat miałem - wydmuszka z kolorowym szumem wielkości krowy, 50D używałem też nic specjalnego w nim nie ma od trochę większy klocek stąd ego lepiej dociążone czuje się bardziej pro), nawet RP ze swoją lekko przeterminowaną matrycą da obrazek o niebo lepszy - ergonomia nie daje lepszego obrazka - korpus kupuje się dla matrycy jaka jest w środku i optyki jaką do niego podepniesz - erogonomia to wisienka na torcie.
Tak ale w spotterce lotniczej ergonomia ma zasadnicze znaczenie - bo to jest mieć albo nie mieć dobre (ostre) zdjęcia. Tu nie ma czasu na odrywanie oka od wizjera, większość parametrów jak zmian preselekcji przysłony czy czasu, iso, punkty af, korekcja ekspozycji robię bez odrywania wzroku od wizjera. I naprawdę nie raz nie dwa wymienialiśmy się z kumplami puszkami i każdy ogarniał każdą puszkę bez najmniejszego problemu czy to było 50D, 60D 7D czy 5D. Stanie kilka godzin pod płotem lotniska z R10, RP czy R8 z np. pompką 100-400 to naprawdę będzie mierna przyjemność. Zmiana baterii co kilka serii zdjęć czyli kilka minut to kolejna bolączka tych modeli - takie 200 - 250 fotek to jakiś żart. Chociażby slot kart pamięci, ładowana od dołu to ponowny problem i strata czasu. Oczywiście cały czas skupiam się tylko i wyłącznie na ergonomii. Coś jednak w tym jest że pozostałe serie od R6 wzwyż nadal oferują ergonomię lustrzanek bez dyskusyjnych udziwnień - zgodnie z zasadą co się sprawdziło nie zmieniamy. W pozostałych przypadkach to co aparat, co model to eksperyment - tak uważam.
Troche sie spozniles kolego na BF R6 byl ponizej 10k.
Ale ogolnie jest jak mowisz.
Tak ale w spotterce lotniczej ergonomia ma zasadnicze znaczenie - bo to jest mieć albo nie mieć dobre (ostre) zdjęcia. Tu nie ma czasu na odrywanie oka od wizjera, większość parametrów jak zmian preselekcji przysłony czy czasu, iso, punkty af, korekcja ekspozycji robię bez odrywania wzroku od wizjera. I naprawdę nie raz nie dwa wymienialiśmy się z kumplami puszkami i każdy ogarniał każdą puszkę bez najmniejszego problemu czy to było 50D, 60D 7D czy 5D. Stanie kilka godzin pod płotem lotniska z R10, RP czy R8 z np. pompką 100-400 to naprawdę będzie mierna przyjemność. Zmiana baterii co kilka serii zdjęć czyli kilka minut to kolejna bolączka tych modeli - takie 200 - 250 fotek to jakiś żart. Chociażby slot kart pamięci, ładowana od dołu to ponowny problem i strata czasu. Oczywiście cały czas skupiam się tylko i wyłącznie na ergonomii. Coś jednak w tym jest że pozostałe serie od R6 wzwyż nadal oferują ergonomię lustrzanek bez dyskusyjnych udziwnień - zgodnie z zasadą co się sprawdziło nie zmieniamy. W pozostałych przypadkach to co aparat, co model to eksperyment - tak uważam.
No to jest nas już co najmniej dwóch, którzy zwracają uwagę na ergonomię.
Dopiero co musiałem się gęsto tłumaczyć, dlaczego obstaję przy swoim 7D II z EF 100-400L II zamiast przesiadać się na jakieś R10, który z tym obiektywem nie ma racji bytu przy wielogodzinnych zdjęciach z ręki.
luck1985
21-03-2023, 21:50
A Ty przypadkiem nie jesteś fanem Fuji? Przecież ergonomia w tych płaskich body leży i kwiczy.
terry- czyli problemem jest kasa, bo z wymaganiami które skreślają budżetowe modele, to niestety ale musisz patrzeć na Polkę pro. Będą sloty, więcej zdjęc, ale 10k nie starczy.
Troche sie spozniles kolego na BF R6 byl ponizej 10k.
Ale ogolnie jest jak mowisz.
Szkoda że się nie załapałem, to jest dla mnie taki naturalny następca tych legendarnych wołów roboczych Canona
No to jest nas już co najmniej dwóch, którzy zwracają uwagę na ergonomię.
Dopiero co musiałem się gęsto tłumaczyć, dlaczego obstaję przy swoim 7D II z EF 100-400L II zamiast przesiadać się na jakieś R10, który z tym obiektywem nie ma racji bytu przy wielogodzinnych zdjęciach z ręki.
Miło słyszeć że ktoś ma podobne zdanie. Pewnie jak bym dzisiaj zaczynał swoją przygodę z Canonem a nie z 20 lat temu to bym uznał taką Rkę, RP czy R8 za super ergonomiczne, no cóż ale lata doświadczenia robią swoje. Tym bardziej że we flagowcach Canona jest jak w każdym być powinno. Pozdrawiam
Apsc teraz jest traktowane po macoszemu. Nie spodziewam sie ze zrobia cos bardziej Pro niz R7. R10 jest fajny - maly, ale wariat. Full frejmy sa na topie, ale pierwszy w pelni funkcjonalny na dzisiejszym poziomie to R6II za 14k. U konkurencji nie wiem czy lepiej, pierwszy Sony to a7iv w podobnej cenie.