PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11

jjj
16-03-2020, 00:14
I to będzie problem dla tzw onanistów sprzętowych. Bo oto otrzymają aparat, który będzie lepszy, ale który nie robi ostrych zdjęć, a ... da więcej detalu

Będą robić zdjęcia tylko ze statywu ;)

marfot
16-03-2020, 07:36
I to będzie problem dla tzw onanistów sprzętowych. Bo oto otrzymają aparat, który będzie lepszy, ale który nie robi ostrych zdjęć, a ... da więcej detalu.
Sporo osób nie przyjmuje tego do wiadomości ciągle analizując ostrość sąsiednich pikseli.

Ciekawe, że w czasach analoga porównywanie "ziarnko do ziarnka" jakoś nie było w modzie.
Materiał klasy Velvia 50 pozwalał zapomnieć o ograniczeniach ostrości ze strony filmu. Dla mnie gęste matryce zbliżają się w tym zakresie do filmu analogowego i to mi odpowiada. No ale wymagana pojemność karty i dysków z kolei podbija koszt składowania takich fotek.

Jacek_Z
16-03-2020, 11:05
Oj, nie. To co dają matryce FF już dawno przekroczyło to co miał do zaproponowania analog. Ja generalnie fotografowałem na Provii albo na Ektachromach, bo skóra była OK, na Velvii ona wychodziła niefajnie (za duże nasycenie koloru, czasami była jak poparzona) no i czułość była ciut mała. Velvia dawała trochę więcej detalu, wiem. Ale nawet Velvia nie daje tyle co powiedzmy 24 Mpx. "Zwykłe" filmy (Provia) szacuję że dawały tyle co 10 Mpx. To co się ma z aparatu FF z matrycą 45-50 Mpx dorównuje temu co się miało z 6x7. Moje slajdy były skanowane na bębnie i druk w B1.

marfot
16-03-2020, 11:28
Rozdzielczość Velvii 50 sprowadzoną na parametry cyfrowe szacowano na ok. 16 Mpx.
Ilość detalu na obrazku 30 Mpx jest dla mnie super. Chodzi raczej o to, że od pewnej gęstości matrycy można zapomnieć, że składa się z pixeli i cieszyć się obrazkiem jako takim a nie wścibiać wzrok w pixele.

Bechamot
16-03-2020, 13:07
o tym czy zobaczymy pixele , czy nie decyduje ich gestosc na urzadzeniu wyjscia.
jesli jest porownywalna z rozdzielczoscia oka ludzkiego lub wyzsza , czyli co najmniej ok 250 dpi to nie jestesmy w stanie zauwazyc poszczegolnych pixelkow ( wlasciwie dothow). Od liczby senseli matrycy zalezy jaki duzy moze byc obraz.

zwiekszanie gestosci matrycy pozwala na wiekszy wydruk w wiekszej gestosci. Ale oczywiscie jesli z aparatu 30 mpx wyswietlimy obraz na monitorze 70 dpi to pixele zobaczymy tyle, ze ten obraz bedzie mial wieksze wymiary geometryczne niz obraz wyswietlony na retinie.

rozdzielczosc materialow analogowych byla okreslona przez wielkosc skupisk ziaren srebra - ona byla zroznicowana - najwieksze dochodzily do ok 2 mikrometrow , najmniejsze byly o pare rzedow wielkosci mniejsze. Oznacza to , ze rzeczywiscie rozdzielczosc matryc zbliza sie do rozdzielczsoci materialow srebrowych , z tym ze liczba rzeczywistych punktow obrazowych jest znacznie nizsza od rozdzielczosci czy to matrycy czy to emulsji srebrowej. Tzn zeby efektywnie dostac rozdzielczosc obrazowania 16 mpx , wlasciwie 16 mRPO jak to nazywam , to rozdzielczosc matrycy/emulsji musi byc znacznie wyzsza.

trzeba rozrozniac pomiedzy rozdzielczoscia na obrazie , czyli ta przeniesiona przez uklad obiektyw- matryca ( emulsja) , a rozdzielczoscia ktoregos ze skladnikow ukladu.

dawniej tez sie porownywalo i analizowalo ostrosc , ale przy okazji duzych wydrukow. Najpierw robilo sie tzw wgladowki , jesli ostrosc byla wysoka , mozna bylo robic powiekszenie np 10x lub wieksze . Dzisiaj jednym kliknieciem mamy obraz w maksymalnym mozliwym powiekszeniu ( czyli 100 %) wiec latwo jest zrobic taka analize . Mysle , ze to nie kwestia mody a latwosci oceny. Gdyby trzeba bylo jak kiedys duzym nakladem pracy i czasu wywolac zdjecia zeby je ocenic - malo komu by sie chcialo.

na odbitkach wielkosci pocztowki to w zasadzie nie bardzo bylo co porownywac - zdjecie przy KR = 30 mikro jak dla pocztowki musi byc wyraznie nietrafione by byc nieostrym

marfot
16-03-2020, 13:29
o tym czy zobaczymy pixele , czy nie decyduje ich gestosc na urzadzeniu wyjscia.

Niestety w praktyce tak nie jest.
Dopóki programy do obróbki bądź przeglądania fotek będą miały funkcję powiększenia 1:1 zawsze znajdą się chętni do skorzystania z tego i obejrzą pixele. Wywnioskują też z tego oglądu, że nowa matryca Canona 150 Mpx daje mniej ostry obrazek niż matryca 12 Mpx z 5D. a my będziemy musieli to czytać :mrgreen:

Bechamot
16-03-2020, 13:56
nie jest inaczej w praktyce niz ja napisalem - to jest wlasnie praktyka.

na monitorze 70 dpi masz odleglosc miedzy pixelami 0,28 mm , a wiec ok 3 razy wieksza od rozdzielczsoci oka.
pojedyncze Pixel sa dobrze rozroznialene ( tak , sa jeszcze subpixele )
niezaleznie czy masz matryce 5 mpx czy 200 mpx w skali 100 % zawsze odleglosc miedzy pixelami wynosic bedzie 0,28 mm.

w samym pliku zdjeciowym nie ma zapisanej odleglosci miedzy pixelami , one sa tylko zapisane w odpowiedniej kolejnosci , natomiast odleglosc miedzy nimi zalezy od urzadzenia wyjscia.

niezaleznie jakim aparatem bede robil zdjecia na moim monitorze odleglosc miedzy pixelami bedzie zawsze taka sama.

marfot
16-03-2020, 14:19
niezaleznie czy masz matryce 5 mpx czy 200 mpx w skali 100 % zawsze odleglosc miedzy pixelami wynosic bedzie 0,28 mm.

I właśnie dlatego podgląd 100% jest taki zdradliwy i prawdopodobnie wykaże, że obrazek z matrycy 5Mpx jest ostrzejszy niż ten z 200 Mpx.
Gdyby powiększenie było wyskalowane w krotności powiększenia to byłoby lepiej. Powiększamy 5x liniowo każdy z obrazków i mamy pixelozę z matrycy 5Mpx i piękny ostry obrazek z 200 Mpx.

Bechamot
16-03-2020, 14:41
nalezy rozrozniac pomiedzy ostroscia a rozdzielczoscia - to nie jest to samo , choc sa ze soba zwiazane.
obraz moze byc mniej ostry a bardziej rozdzielczy od innego , ktory jest berdziej ostry a mniej rozdzielczy.

od zarania fotografii istnieje jedno kryterium ostrosci - wynika ono z uwarunkowan fizjologicznych oka - rozmycie konturowe na obrazie nie moze byc wieksze od 0,1 mm.

na plytach do kopi stykowych KR = 0,1 mm czyli nieostrosc nie moze byc wieksza - wlasnie co najwyzej taka .
Jesli obraz na negatywie powiekszamy , to KR winno byc tyle razy mniejsze ile razy powiekszamy negatyw.

w fotografii cyfrowej rozmycie nie powinno byc wieksze od srednicy dwoch pixeli - wowczas nie bedzie widocze - a czy odleglosc miedzy pixelmi wynosi 1 mm czy 1 cm nie odgrywa juz roli.

inne jest pojecie odleglosci w mierze cyfrowej , inne w analogowej.
w analogowej mozna powiedziec ze odleglosc jest "ciagla " , w cyfrowej najmniejsza odleglosc to odleglosc 2 pixeli - pomiedzy nimi nic nie ma . Przestrzen jest dyskretna - nie ma ciaglosci.

najmniejsza odleglosc w skali cyfrowej to wlasnie odleglosc dwoch pixeli , jest niemianowana - to ani mm , ani cm , an metr - to po prostu 1- ponizej tego nic nie ma , nie da sie zmierzyc .

oczywiscie obraz z 30 mpx moze byc bezwzglednie nieostry , gdyz matryca zapisze to rozmycie konturowe , gdyz ma wystarczajaca rozdzielczsoc wzgledna , zas obraz z matrycy 12 mpx bedzie bezwzglednie ostry gdyz matryca ma za mala rozdzielczosc by zapisac rozmycie konturowe.

oczywiscie mimo formalnej mniejszej ostrosci , ktora widac w skali 100% , obraz z 30 mpx bedzie mial wiecej szczegolow - bedzie wiec bardziej rozdzielczy.

w obyydwu wypadkach nieostrosc na powierzchni matrycy bedzie identyczna ( mowimy o tej samej optyce , zmienia sie tylko matryca) , ale zostanie on roznie zarejetrowana . Na matrycy nie bedzie zerehjestrowana , gdyz ta matryca w ogole zapisuje mniej szczegolow.

po zredukowaniu wielkosci obrazu z matrycy wiekszej do wielkoscci mniejszej , teoretycznie wynik powinen byc identyczny - ta sama nieostrosc , ta sama rozdzielczosc.
Pomijamy teraz wplyw metod rachunkowyych , ktorymi mozna poprawic ostrosc , ale rozdzielczosci to raczej sie nie da.
#
w jakims watku , chyba o r5 podalem link o tej ostrosci bezwzglednej i wzglednej.

Bechamot
16-03-2020, 15:12
"Na matrycy nie bedzie zerehjestrowana , gdyz ta matryca w ogole zapisuje mniej szczegolow."

na matrycy MNIEJSZEJ....

gdzies ucieklo mi slowo.

zdebik
16-03-2020, 20:52
Podobno, takie samo bicie piany było jak wchodziło 16Mpix.

Bechamot
16-03-2020, 21:04
oczywiscie ze bedzie dalszy rozwoj rozdzielczosci matryc .
dopiero gdzies od ok 150 - 200 mpx na FF , nie bedzie miec to sensu , gdyz dyfrakcja uniemozliwi dalszy wzrost rozdzielczosci obrazowania.

ale na razie nie ma na to infrastruktury towarzyszacej , by te rodzielzosc rzeczywiscie stosowac na codzien.

od czasow c5ds minelo ile - ok 8 lat i wciaz jeszcze 50 mpx to duzo - i dla komputera i dla transferu danych.

jesli bedzie infrastruktura czyli 5G lub jeszcze wyzej moze bedziemy sie poslugiwac tym na codzien.
Kika ladnych lat jeszcze potrwa.

w jakiej wielkosci pokazujemy zdjecia w sieci? - czesto ciagle ok 1600 px - jak przed 10-ciu laty.

zdebik
17-03-2020, 09:57
w jakiej wielkosci pokazujemy zdjecia w sieci? - czesto ciagle ok 1600 px - jak przed 10-ciu laty.

Częściej kupuje się monitory QHD i 4K więc raczej rozdzielczość będzie rosła.

tmielcarz
17-03-2020, 12:15
Częściej kupuje się monitory QHD i 4K więc raczej rozdzielczość będzie rosła.

Obecnie najczęściej publikuje się w sieci zdjęcia na facebooku i instagramie, a tam zalecana długość dłuższego boku zdjęcia to 2048px.

Bechamot
17-03-2020, 13:10
napisalem 1600 mpx , ale rownie dobrze moglem napisac 2000 , albo 1900 px .
to jest ten niezmienny od lat rzad wielkosci . Po stonie urzadzen wyjscia wcale ten postep nie jest Taki duzy, aby wymagal stosowanie wysokich rozdzielczosci matryc.

oczywiscie, ze nie ma sie co stawiac okoniem przeciwko rosnacej wciaz rozdzielczosci matryc , z tym ze te 150 mpx to bedzie juz bardzo specyficzne zastosowanie.
swoje zdjecia domowo - pamiatkowe od lat przechoduje w wielkosci 5 mpx ( !) i do tej pory czyli od ok 15 lat jest to ciagle wystarczajace.

ale mam tez na serwerze internetowym zdjecia ok 1 Gpx i to od kilku lat (na komputerze kilka Gpx )- i to jest wlasnie zastosowanie specyficzne.

oczywiscie przed laty na forach niektorzy prerowali , iz po co wiecej niz 6 mpx , przeciez slides Maja kilkanascie - po co wiecej ? Tak , tylko zeby osiagnac tych kilkanascie mpx na obrazie efektywnej rozdzielczosci ( ja uparcie preferuje "RPO" zamiast "px" w odniesieniu do obrazu ) to jest potrzebna taka wlasnie wysoka rozdzielczosc medium - pare razy wyzsza od rozdzelczosci " wypadkowej " na obrazie.

Mnie osobiscie ze wzgledow pragmatycznych wystarcza 20 mpx matrycy - szybkosc transferu , szybkosc obrobki itp , przy zbyt duzej rozdzielczosci psuja Komfort logiststyki zwiazanej z fotgrafowaniem . ( prawie ) zawsze- jesli potrzeba - moge podniesc rozdzielczosc motywu na obrazie wydluzajac ogniskowa.

marfot
17-03-2020, 18:38
Trochę nowych danych o R6:
https://www.canonwatch.com/canon-eos-r6-rumor-more-bits-surface-dual-card-hd120p-more/

Dagu
17-03-2020, 21:23
Ten wyścig zbrojeń to zagłada jest. Dwadzieścia lat w off rołdzie jeździłem, od gazików, samurajów aż do budowanych od podstaw Gratów 2, (niewiele różniących się od od Dakarowych T1). Zabiło to niemal te dyscyplinę, koszty pożarły ambicję. W foto idzie w tym samym kierunku. Kurna ile będzie kosztowało szkło, co da radę 150 piksela? Kto to chce zapłacić? Skórka nie warta wyprawki. Przynajmniej nie teraz. Owszem, niektórzy się tu ze mną nie zgodzą. Dajmy puki co szansę "większym formatom" branży stricto zawodowej, ładniejsze kadry i tak mają.

robertskc7
18-03-2020, 09:41
Trochę nowych danych o R6:
https://www.canonwatch.com/canon-eos-r6-rumor-more-bits-surface-dual-card-hd120p-more/

20mpix to może być ciekawa lowlight opcja dla szumiacego eosa R

mirror
18-03-2020, 09:59

nie byłbym tego taki pewien - może to matryca (technologicznie) z 6D jest - ten R6 nie będzie tak dobry jak R5 a 8K to za mała różnica - nasza ulubiona firma ma zamiłowanie do segmentowania rynku technologią w jakiej została wyprodukowana matryca - chyba żaden inny producent tego nie robi - matryca z 6D jest oczywiście bardzo fajna sam używam i nikt nie potrzebuje niczego lepszego :mrgreen: - wiecie światłomierz :mrgreen: i takie tam, było wielokrotnie pisane na forum :mrgreen: ale mnie nie pytajcie nie jestem specjalistą od światłomierza ja tylko cytuję :mrgreen:

marfot
18-03-2020, 10:02

Też tak pomyślałem i sobie włączyłem to:
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/Camera-Noise.aspx?Camera=1455&Test=0&ISO=6400&CameraComp=1221&TestComp=0&ISOComp=6400
No i jakby cud się nie wydarzył :roll:

Bechamot
18-03-2020, 11:28
nic nie wskazuje na to , by Canon mogl osiagnac Jakis wyrazny postep w rozwoju matryc.
Ma zbyt niski potencjal badawczy.
najwiecej zainwestowal przed laty sony - cos ok 4 miliardy dolarow (!) w rozwoj samych matryc . Wowczas bylem zdania , ze s bedzie mial najlepsze matryce na rynku przez najblizszych 10 lat , dzisiaj przedluzam to przewidywanie o nastepne 5 lat.

tzn matryce C beda b.dobre , na wspolczesnym poziomie , moze -choc to nie jest pewne - lepsze od poprzednich , ale skokowego przyrostu jakosci nie przewiduje. Spodziewam sie ze " beda podchodzic " pod matryce S - a to juz niezle.
Cudow nie bedzie - beda matryce na aktualnie osiagalnym dla C poziomie - rekordow bic nie beda.

W zasadzie w ostatnich latach matryce C nalezaly do najslabszych - Lepsze byly w N , w S , w Pe , w Pa.

Nie spodziewam sie zaskoczenia w zakresie jakosci matryc , natomiast spodziewam sie zaskoczenia w zakresie cen za Body . mam nadzieje ze Canon odejdzie od polityki wytyczania szlaku na mozliwie wysokie ceny - ile da sie wydrzec od klienta. Jesli ceny nie beda w odczuciu kupujacych "adekwatne " , to C pogorszy sobie nadszarpnieta w ostatnich latach reputacje. Ergonomia zdjec nie robi - a ta bedzie z pewnoscia na dobrym poziomie.

robertskc7
18-03-2020, 12:09
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/Camera-Noise.aspx?Camera=1455&Test=0&ISO=6400&CameraComp=1221&TestComp=0&ISOComp=6400

hehe no fakt zero postępu. Technik8 mi to kiedyś też pokazywał. Jednak mniej mpix to trochę mniejsza rodziałaka przez co wizualnie zdjęcie wydaje się bardziej ostre a szum mniejszy. Czasami mam wrażenie że pliki z R na iso 6400 nadają się jedynie do BW a po powieszeniu to koszmar. ISO pow 6400 z a7III to bajka w porównaniu do R - ostro i bardzo delikatne zairno a w R mydełko plus bardzo wyraźny szum. Wołane w C1

Bechamot
18-03-2020, 12:26

takie wyniki nie sa rzeczywiscie miarodajne - mozna wycignac bledne wnioski - dlatego, ze obraz jest zawsze w puszce wstepnie wyliczany i obrabiany w podstawowym zakresie ( szum , Kontrast) zanim zostanie zapisany w postaci RAW. I to jest rozny stopien w roznych aparatch .
Np sony ma silniejsze odszumianie i mocniejsze ostrzenie. Przy zerowych nastawach suwakow odszumiania w wolarce , w jakims stopniu obraz jest juz odszumiony , gdyz to nastpilo wczesniej w aparacie. Moznaby sadzic , ze ma nizszy poziom szumu , a tutaj trzeba sprawdzic , jak reaguje przy dalszym odszumianiu.

TZn jesli porownujemy przy uzyciu wolarki zewnetrznej , to nalezaloby porownac mozliwie najlepsze uzyskane obrazy przy tej samej rozdzielczosci. Wowczas mozna powiedziec co jest lepsze.

tutaj wydaje sie ze c1dx3 i R Maja podobne szumy , ale R ma wyzsza rozdzielczosc , tzn ostatecznie R da mniejszy szum przy tej samej rozdzielsczosc. Szum i rozdzielczosc to " naczynia polaczone" - wzrost rozdzilsczosc pociagaa za soba zawsze wzrost poziomu szumu.

tak jak porownuje sie rozdzilczosc obiektywow lepsza / gorsza przy okreslonym MTF , tak porownujac szum , nalezaloby to zrobic przy okreslonej rozdzilczosci.
Przykladowo mozna zastosowac w R mocniejsze odzumianie , nastapi spadek rozdzielczosci do poziomu 1dx3 , a poziom szumu bedzie juz wyraznie nizszy.

marfot
18-03-2020, 13:02
Czasami mam wrażenie że pliki z R na iso 6400 nadają się jedynie do BW a po powieszeniu to koszmar. ISO pow 6400 z a7III to bajka w porównaniu do R - ostro i bardzo delikatne zairno a w R mydełko plus bardzo wyraźny szum. Wołane w C1

No właśnie ja tego nie widzę, może coś źle robię. ISO6400, wywołane jednakowo w LR, crop 1:1, oba wspomniane body:

4164

jinks
18-03-2020, 14:13
Z mpix-ami rosną nie tylko karty, dyski i parametry komputerów, ale niestety też obiektywy. Mam tu na myśli przede wszystkim stałki. 35tka 1kg, standard 1kg, portretówka 1kg :D W dziwną stronę to poszło. Wg mnie jeśli ktoś potrzebuje bardzo wysokich rozdzielczości, bo fotografuje komercyjnie dla potrzeb reklamy to idzie w średni format np. phase one, które niejednokrotnie wynajmuje tylko do konkretnego zlecenia. Większa ilość Mpix-eli to jest ostania rzecz jakiej mi brakuje w Canonie. Fajanie jakby zrobili porządne 20mpix.

marfot
18-03-2020, 15:26
Fajanie jakby zrobili porządne 20mpix.

No ale matryca w R6 nie będzie chyba nagle lepsza od tej w 1DXIII. Czyli wszystko wiemy. Fotki są, wykresiki itp.

totamten
18-03-2020, 16:08
No właśnie ja tego nie widzę, może coś źle robię. ISO6400, wywołane jednakowo w LR, crop 1:1, oba wspomniane body:

4164

Mamy zgadywać lewy Canon, prawy Canon?

marfot
18-03-2020, 16:37
Mamy zgadywać lewy Canon, prawy Canon?

Większy obrazek z Canona (prawy) bo gęściejsza matryca w R.

totamten
18-03-2020, 16:53
Większy obrazek z Canona (prawy) bo gęściejsza matryca w R.

Szum lekko większy w Canonie, ale też obiektyw na R ma wyraźnie większą głębię ostrości, stąd może uwidaczniać więcej tego, co obiektyw Sony ukrył w rozmyciu, daje więcej detalu co widać na wykładzinie za głównym motywem, Canon ma większą aberrację, ale body oddaje precyzyjniej kolory, znaczy się naturalniej, bo w życiu w takim odcieniu bieli kartami nie grałem. Moja opinia, wolno się nie zgodzić, oczu nie poprawię! Dzięki Marfot za fatygę.

jan pawlak
18-03-2020, 17:55
MORE CANON EOS R5 HANDS-ON PICTURES (AND FIRST IMPRESSIONS)
https://www.canonwatch.com/more-canon-eos-r5-hands-on-pictures-and-first-impressions/

Canon already announced the development of the EOS R5. A few days ago Canon revealed more specifications to stop “fantasy speculations“.

Summing up everything, here is what we know about the game-changing EOS R5:

- 45mp full frame CMOS sensor
- IBIS (In Body Image Stabilisation) 5 stops with IBIS alone
7-8 stops of correction when used with in-lens stabilization
- 8K video with 29.97fps (30fps)
- No-Crop on 8K video
- Dual Pixel AF available in 8K
- 4K@120fps
4K@60fps
- Internal recording
- Animal detection autofocus – tracks animal subjects (dogs, cats, birds, etc.) by detecting the body, face, or eye of the subject.
- 12fps mechanical, 20fps electronic
- Scroll wheel added to the back
- No touch bar
- Liveview/Movie toggle like previous EOS DSLRs
- Larger capacity battery, but looks like the LP-E6
- Built-in 5GHz WiFi
- New battery, but the same shape and compatibility as the EOS 5D Mark IV

Shipping in July 2020
All Canon EOS R5 rumors and known facts are listed here.

jp

szandor
18-03-2020, 18:07
Nawiązując do postu powyżej:

https://www.photographyblog.com/reviews/canon_eos_r5_review/hands_on

39 fotek R5

Bechamot
18-03-2020, 18:23
wyglada jak aparat fotograficzny .

bans
18-03-2020, 22:55
Jaranie się zdjęciami aparatu którego jeszcze nie ma - najwyższy poziom onanizmu sprzętowego.

Bechamot
19-03-2020, 07:46
fakt . ten aparat juz mi sie znudzil , choc go w reku nie mialem.

I najdziwniejsze jest to , ze wyglada jak aparat fotograficzny.

Canon trafil na idealny Moment kampani medialnej - ludzie siedza w domu ze wzgledu na ograniczenie swobody ruchu , wiec wiecej czasu spedzaja przed komputerem. Ale ww ten sposob czesc z nichh zaspokoi swoja ciekawoscw stopniu wiekszym niz potrzebny , nastapi przesyt i zreyzgnuje z aparatu w realu.

W kazdym razie nie bedzie to wejscie smoka.

szandor
19-03-2020, 11:57
Jaranie się zdjęciami aparatu którego jeszcze nie ma - najwyższy poziom onanizmu sprzętowego.

Ale ma to działanie terapeutyczne, jak patrzę na te zdjęcia, to zapominam o covid-19.
I o to chodzi.

Kolekcjoner
19-03-2020, 15:14
Póki co mało potwierdzone plotki ze ma być "św. trójca" w wersji f/2
Do 28-70 ma dołączyć:
RF 14-28mm f/2L USM is on the way sometime in 2020, this goes with a previous rumor of an RF 70-135mm f/2L USM

marfot
20-03-2020, 20:49
W wywiadzie, twórcy sytemu RF bardzo podkreślali wykorzystanie nowych możliwości, jakie daje bagnet i odległość obrazowa: stąd RF50/1.2 i RF28-70/2 na starcie żeby pokazać te możliwości. Nie po to cała zadyma z nowym bagnetem, żeby były odświeżone wersje obiektywów EF. Na pewno będą stałki f/1.2 i zoomy f/2 jako zupełnie nowe szkła w systemie, zwłaszcza na szerokim kącie. Co prawda 14-28/2 to ambitnie ale bez przesady ;).
Mały to on nie będzie:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-10-24mm-f-4-and-canon-rf-14-28-f-2-0/

Kolekcjoner
20-03-2020, 21:04
W wywiadzie, twórcy sytemu RF bardzo podkreślali wykorzystanie nowych możliwości, jakie daje bagnet i odległość obrazowa: stąd RF50/1.2 i RF28-70/2 na starcie żeby pokazać te możliwości. Nie po to cała zadyma z nowym bagnetem, żeby były odświeżone wersje obiektywów EF. Na pewno będą stałki f/1.2 i zoomy f/2 jako zupełnie nowe szkła w systemie, zwłaszcza na szerokim kącie. Co prawda 14-28/2 to ambitnie ale bez przesady ;).
Mały to on nie będzie:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-10-24mm-f-4-and-canon-rf-14-28-f-2-0/

Podejrzewam że ten 70-135/2 to będzie dopiero megasłój :).

Kolekcjoner
20-03-2020, 21:32
I kolejna porcja plotek:
Rumored EF-M lenses:

EF-M 15mm f/2 STM
EF-M 52mm f/2 STM
EF-M 62mm f/4 Macro IS STM
EF-M 18-45mm f/2.8-4 IS STM
EF-M 100-300mm f/5.6-8 IS STM

Ciekawe czy któreś z nich będzie naleśnikiem?

akustyk
20-03-2020, 21:38
EF-M 15mm f/2 STM

ciekaw jestem rozmiarow. jak nie wieksze niz 32/1.4, to do przemyslenia

EF-M 52mm f/2 STM

f/4 ???

ten 52 to bym sie juz zastanawial. jak to bedzie optycznie klasy 22/2 (32/1.4 nie wymagam) i niedrogie...

jestem zainsteresowany, jak nie sp* optycznie

ciemnoty ciag dalszy... :( :( :(

rysz
20-03-2020, 21:40
62/4.0 Macro brzmi bardzo ciekawie.

Przy takiej jasności spodziewam się, że będzie w nim coś 'specjalnego', tylko co? Ultralekkie szkło w cenie <1000 PLN? Skala odwzorowania większa, niż 1:1? Wszystko naraz (byłoby miło), czy coś zupełnie innego?

Eberloth
20-03-2020, 22:09
I kolejna porcja plotek:
Rumored EF-M lenses:

EF-M 15mm f/2 STM
EF-M 52mm f/2 STM

Pewnie ten ostatni :mrgreen:

marfot
20-03-2020, 22:33
I kolejna porcja plotek:
Rumored EF-M lenses:

EF-M 15mm f/2 STM
EF-M 52mm f/2 STM

Dwa pierwsze się nadają na naleśniki jeśli się nie uprą co do jakości obrazka.

michalab
20-03-2020, 22:56
EF-M 52mm f/2 STM
Te dwa poproszę.

marfot
21-03-2020, 07:07
Te dwa poproszę.

No to wybrałeś te, które miały się ukazać jeszcze w tym roku. Ale się nie ukażą, bo covid-19 przeszkodził.

Kolekcjoner
08-04-2020, 01:11
Kolejne patenty:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-85mm-f-1-8-canon-rf-100mm-f-2-8-canon-ef-m-100mm-f-2/
Canon EFM 100/2 ciekawe jakie będzie miał rozmiary?

marfot
08-04-2020, 06:23
Kolejne patenty:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-85mm-f-1-8-canon-rf-100mm-f-2-8-canon-ef-m-100mm-f-2/

Napisali, że długość 115 mm.

Bechamot
08-04-2020, 08:12
Canon najpierw powinen opanowac metode tanszej produkcji obiektywow , potem mozna roztrzasac reszte.

wyprodukowac b. dobry ale drogi obiektywy potrafi kazdy producent. sztuka jest b dobry i nieprzesadnie drogi.

marfot
08-04-2020, 10:22
Canon najpierw powinen opanowac metode tanszej produkcji obiektywow , potem mozna roztrzasac reszte.

wyprodukowac b. dobry ale drogi obiektywy potrafi kazdy producent. sztuka jest b dobry i nieprzesadnie drogi.

EF-M 32/1.4 jest znakomity i kosztuje 2300 PLN. Lepiej być nie musi. A swoją drogą gdyby ten nowy 100/2 dawał obrazek takiej jakości to byłoby genialnie.

RobertoM
08-04-2020, 10:46
Niech wreszcie wypuszczą na rynek rf 50 i 85 1.8 bo tego mocno brakuje

marfot
08-04-2020, 11:02
Niech wreszcie wypuszczą na rynek rf 50 i 85 1.8 bo tego mocno brakuje

Obawiam się, że to trochę potrwa. Z wywiadu z projektantami Canona wynikało, że Canon bardzo się bał wrzasku z powodu zmiany bagnetu i całe moce projektowe skierował na superjasne szkła wykorzystujące nowe możliwości bagnetu RF,żeby pokazać co to dało. W rezultacie z doludnych stałek póki co mamy RF35/1.8 i koniec.

RobertoM
08-04-2020, 12:52
Liczyłem w tym roku na te szkła .
Jak dodać do tego tą pierwszą migawkę tylko elektroniczną a nie mechaniczną w rp to powoli tracę cierpliwość .
Poczekam do września . Jak nic się nie pojawi to chyba spróbuje z6.

michalab
08-04-2020, 14:29
Kolejne patenty:
Co? odpowiednik 160mm? Jakoś takich stałek dotąd nie było. Może lepiej 85mm by zrobili czyli odpowiednik 135mm.

akustyk
08-04-2020, 14:38
Co? odpowiednik 160mm? Jakoś takich stałek dotąd nie było. Może lepiej 85mm by zrobili czyli odpowiednik 135mm.

jesli to by bylo 100/2 macro (IS)... to to moze byc nieglupie. nie wiem na ile jest rynek takich szkiel do M-ki, ale male szklo z tym swiatlem nie brzmi zle.

odpowiednik 135 mozna zrobic 85/1.8 z adapterem, nie wiem czy M-kowa alternatywa bylaby wyraznie mniejsza (a na pewno sporo drozsza).

Kolekcjoner
08-04-2020, 22:05
Liczyłem w tym roku na te szkła .
Jak dodać do tego tą pierwszą migawkę tylko elektroniczną a nie mechaniczną w rp to powoli tracę cierpliwość .
Poczekam do września . Jak nic się nie pojawi to chyba spróbuje z6.
To patenty - szkła mogą się w ogóle nie pojawić.
Bardziej prawdopodobne jest że ukaże się ten EFM, bo podobno druga połowa roku to ma być czas dla tego bagnetu.

Ja wolę dłuższe :).

michalab
08-04-2020, 23:58
jesli to by bylo 100/2 macro (IS)... to to moze byc nieglupie.
no chyba, że tak, ale macro to też większy rozmiar.

odpowiednik 135 mozna zrobic 85/1.8 z adapterem, nie wiem czy M-kowa alternatywa bylaby wyraznie mniejsza (a na pewno sporo drozsza).
Tak robię teraz, ale mniejsze choćby o adapter to już będzie coś.

candar
22-04-2020, 20:26
Zżera mnie ciekawość.

"The EOS R6 will NOT use the same sensor as the EOS-1D X Mark III."

Jaki jest sens, aby specjalnie od podstaw projektować nową matrycę 20 Mpix do Canona R6, która z założenia ma być gorsza od tej używanej obecnie w EOS-1D X Mark III ?

Aparat R6 najniżej pozycjonowany (wspólna półka z RP) z założenia powinien mieć gorszą matrycę niż wyższe modele: R i R5 ?

Każdy YouTubber w testach ostrzeże chętnych na R6, aby trzymali się z daleka od tego aparatu, ponieważ ma „niską” rozdzielczość, nie wspominając już o tym, że wejście do Canon Mirrorless FF jest znacznie droższe niż kiedyś z powodu kosztów szkieł z mocowaniem RF. Kolejną przeszkodą będzie to, że w sprzedaży jest RP, który ma wyższą rozdzielczość niż R6, która dla zwolenników wielkiej liczby Mpix będzie "lepsza".

Mam świeżo w pamięci jak długo Canon używał nieśmiertelnej matrycy APS-C 18 Mpix w około 15 różnych korpusach aparatów, od Rebels do EOS M. A czujnik 6D II pojawił się również w EOS RP, czujnik 5D IV również w EOS R. itp.

Kwestia gorszej obudowy, 4K, kastracji górnego LCD i gorszego EVF to oczywista-oczywistość.

Będzie zaskoczenie i niespodzianka ?

https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-r6-is-still-scheduled-to-be-announced-in-may-cr2/

mirror
22-04-2020, 21:03
moim zdaniem to nie da się żadnego FF juz niżej pozycjonować niż RP - oczywiście kreatywność naszej ulubionej firmy jest spora więc się mogę zdziwić - nie znam jakoś dokładnie specyfikacji RP (korpus całkowicie po za moimi amatorskimi zainteresowaniami) ale mz ta domniemana specyfikacja R6 jest lepsza od RP - rozdzielczość matrycy to tylko jeden z parametrów, jedni potrzebują większej inni mniejszej (zawsze mnie zadziwiało jak pisali że 16mpix w matryczce m4/3 wielkości paznokcia było pro, a prawie 13 mpix w starym 5D to było mało) r6 ma mieć dwie karty - toż to cecha profesjonalna ibis i 12/20fps jak odpowiednio wycenią to może być hit
a sensor można zepsuć programwo lub filtrem górnoprzepustowym i mikrosoczewkami możliwości psucia jest wiele i już nie będzie "ten sam" a stare maszyny będą dalej tłukły temat

Kolekcjoner
22-04-2020, 22:45
Zżera mnie ciekawość.

"The EOS R6 will NOT use the same sensor as the EOS-1D X Mark III."

Jaki jest sens, aby specjalnie od podstaw projektować nową matrycę 20 Mpix do Canona R6, która z założenia ma być gorsza od tej używanej obecnie w EOS-1D X Mark III ?

Bardzo wątpię żeby to było projektowane od podstaw.

michalab
23-04-2020, 11:25
Też coś tu nie gra, R6 nie będzie raczej pozycjonowany niżej niż RP, a w segmencie entry liczba MPix jest dosyć ważna marketingowo. Pierwsze lepsza porównywarka pokaże: "RP has more MPix".

--- Kolejny post ---

Bardzo wątpię żeby to było projektowane od podstaw.
No raczej, będzie programowa kastracja i tyle.

Kolekcjoner
26-04-2020, 02:00
Tu porównanie R5/R/RP
https://www.canonrumors.com/side-by-side-comparison-of-the-canon-eos-r5-canon-eos-r-and-canon-eos-rp/#lg=test&slide=0

michalab
26-04-2020, 08:09
Tu porównanie R5/R/RP
https://www.canonrumors.com/side-by-side-comparison-of-the-canon-eos-r5-canon-eos-r-and-canon-eos-rp/#lg=test&slide=0
Czy to po prawej wizjera to joystick? A co to za przyciski tam ma Rka?

Eberloth
14-05-2020, 19:02
Także, ten... https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/33564-ile-bedzie-kosztowal-eos-r5-wyciekla-cena

rysz
14-05-2020, 19:45
Także, ten... https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/33564-ile-bedzie-kosztowal-eos-r5-wyciekla-cena

Wiarygodność tej ceny żadna. Ot sklep wrzucił sobie coś, bo mógł. Jak jakiś jeleń kupi teraz za takie pieniądze z dostawą za ruski miesiąc, to nie będą stratni.

Kolekcjoner
14-05-2020, 19:59
Równie dobrze mogliby dać 50 tyś ;)....

mirror
14-05-2020, 21:21
grubo pojechali - festiwal milion piećset dwa siedemset trwa nadal - wycenią tą nie-lajkę jak lajkę albo i lepiej - ciekawe skąd się weźmie tylu chętnych dentystów na kupienie tej prawie lajki - idzie kryzys trza obniżki i cashbacki szykować bo inaczej każdy pomyśli że to co ma to może jednak na wakacje w demoludach wystarczy :mrgreen: może nawet za dobre będzie :mrgreen: równie dobrze mozna klasycznego cropa za 15 kilo złotych z klasyczną niezapomianą 18mpix matrycą wypuścić też się zanjdą chętni

Kolekcjoner
15-05-2020, 00:27
.. równie dobrze mozna klasycznego cropa za 15 kilo złotych z klasyczną niezapomianą 18mpix matrycą wypuścić też się zanjdą chętniJa bym był ostrożny z rozpowszechnianiem takich pomysłów, bo jeszcze usłyszą w centrali i wcielą w życie :lol:

mirror
15-05-2020, 09:09
Ja bym był ostrożny z rozpowszechnianiem takich pomysłów, bo jeszcze usłyszą w centrali i wcielą w życie :lol:

może będą chcieli pobić swój rekordowy spadek sprzedaży z ubiegłego roku, ile było w ubiegłym roku 50%? bo nie pamiętam - to ponad 50% w aktualnym może zarysuje świetlaną przyszłość

candar
15-05-2020, 14:39
E tam ;) Ma być przecież najlepszy na rynku i rozjechać całą konkurencję , to i tańszy od onej konkurencji być nie może. Oczywista-oczywistość ;)

zdebik
15-05-2020, 15:57
Jak widać nie tylko w PL są Janusze biznesu. Cena walnięta na pałę, tyle w temacie.

jan pawlak
15-05-2020, 17:46
E tam ;) Ma być przecież najlepszy na rynku i rozjechać całą konkurencję , to i tańszy od onej konkurencji być nie może. Oczywista-oczywistość ;)

Mam nadzieję że nie, ale jeśli jest to cena (lub zbliżona) wynikająca ze strategi marketingowej Canona to jest to zła wiadomość dla nas wszystkich

jp

Kolekcjoner
15-05-2020, 18:01
może będą chcieli pobić swój rekordowy spadek sprzedaży z ubiegłego roku, ile było w ubiegłym roku 50%? bo nie pamiętam - to ponad 50% w aktualnym może zarysuje świetlaną przyszłość
Obecne spadki też są spektakularne.... Podejrzewam że dno szybko.

mirror
15-05-2020, 18:14
Mam nadzieję że nie, ale jeśli jest to cena (lub zbliżona) wynikająca ze strategi marketingowej Canona to jest to zła wiadomość dla nas wszystkich

jp

kupimy sony bo nawet z optyką wyjdzie taniej - czyli mały poradnik dla naszej ulubionej firmy pt. "jak uwolnić systemowego niewolnika" ;)

mirror
15-05-2020, 23:12
firma sie wycofała z zapowiadanych cen po zdecydowanej reakcji społeczności canon-board :mrgreen:

https://petapixel.com/2020/05/15/that-canon-eos-r5-price-leak-was-an-error-it-wont-cost-6700/

candar
16-05-2020, 09:28
firma sie wycofała z zapowiadanych cen po zdecydowanej reakcji społeczności canon-board :mrgreen:

https://petapixel.com/2020/05/15/that-canon-eos-r5-price-leak-was-an-error-it-wont-cost-6700/

Cena aparatu zostanie podana na paragonie po jego zakupie. Do momentu zakupu będzie to tajna i poufna informacja tylko dla sprzedawców
xd

mirror
16-05-2020, 10:13
Cena aparatu zostanie podana na paragonie po jego zakupie. Do momentu zakupu będzie to tajna i poufna informacja tylko dla sprzedawców
xd

cena podana po zakupie mówisz - chyba wpadasz na pomysł na kolejny etap tzw. gospodarki rynkowej ;) - kupujesz płacisz i po zakupie dowiadujesz się ile zaplaciłeś - w sumie chytre - ani chybi jakis wybitny teoretyk gospodarki rynkowej nad tym myślał

candar
16-05-2020, 10:24
cena podana po zakupie mówisz - chyba wpadasz na pomysł na kolejny etap tzw. gospodarki rynkowej ;) - kupujesz płacisz i po zakupie dowiadujesz się ile zaplaciłeś - w sumie chytre - ani chybi jakis wybitny teoretyk gospodarki rynkowej nad tym myślał

Na cenę "co łaska" raczej bym nie liczył ;) "Pełzająca" premiera R5 zapewne sporo kosztuje licząc wszystkie wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy…

mirror
16-05-2020, 12:44
Na cenę "co łaska" raczej bym nie liczył ;) "Pełzająca" premiera R5 zapewne sporo kosztuje licząc wszystkie wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy…

cena ceną, ale czy ta premiera spełni moje amatorskie wymagania - na to liczę ;) może w końcu zobaczę autostradę a nie gierkówkę (taki crop autostradowy) ze światłami co trzy kilometry

marfot
31-05-2020, 07:18
Dalej się mozolą nad współpracą IS i IBIS:
https://www.canonnews.com/canon-patent-application-ibisis-continuous-shooting

Wszyscy producenci wypuszczają jakikolwiek IBIS i mają z głowy testerów a Canon się na coś uwziął i nie daje nic.
Teraz się zorientowali, że latający sensor nie współgra z dużym fps.

candar
31-05-2020, 08:51

Wszyscy producenci wypuszczają jakikolwiek IBIS i mają z głowy testerów a Canon się na coś uwziął i nie daje nic.

No bo to nie jest wcale taka prosta sprawa. W archaicznym A330, którego używałem posypał się IBIS co objawiało się tym, że przy każdym zdjęciu matryca ustawiało się losowo w innej pozycji obcinając kawałek kadru. przyczyn było wiele a jedną z nich mógł być np. uszkodzony poziomy siłownik stabilizacji matrycy.

https://www.youtube.com/watch?v=BrTjHWFaKKk

Dopiero przy którejś generacji daje się usunąć się wszystkie wady konstrukcyjne, które wyjdą w "praniu". A "softem" się jednak tego nie załatwi. Podstawowa sprawa to zawsze awaryjność IBIS w przypadku pójścia drogą oszczędności bez wcześniejszych testów w realnym użytkowaniu.

jan pawlak
31-05-2020, 09:03

Jeśli współpraca w R5 IBIS z IS ma dotyczyć również lustrzankowych obiektywów które nie były projektowane pod współpracę z IBIS to jest to trudny problem.

W Sony ML gdy "spotyka się" IBIS z IS to :
- matryca "zajmuje się" tylko stabilizacja x,y oraz obrotem wokół osi obiektywu a więc tym co robi znacznie lepiej od IS
- a obiektyw tylko pochyleniami i odchyleniami od osi obiektywu, robi to zdecydowanie lepiej od matrycy, ma wyłączoną stabilizację w innych płaszczyznach

Obiektywy lustrzankowe IS mają najprawdopodobniej zintegrowany system, nie można wyłączyć części stabilizacji.
Więc IBIS musi pracować inaczej uwzględniając/korygując efekty pracy np. x,y IS w obiektywie, więcej pracy dla softu i mechaniki stabilizacji w puszce.

jp

zdebik
31-05-2020, 13:11
Pan Jan psioczy, ale jak R5 wyjdzie to zaraz go "wypożyczy" na dwa tygodnie...

jan pawlak
31-05-2020, 13:54
Pan Jan psioczy, ale jak R5 wyjdzie to zaraz go "wypożyczy" na dwa tygodnie...

...chętnie bym wypożyczył, ale z obiektywami RF
Najlepiej także RF 70-200 F2.8L IS

jp

jotes25
09-06-2020, 14:36
W tym roku dostaniemy:

RF 50mm f/1.8 STM
RF 85mm f/2 Macro IS STM
RF 70-200mm f/4L IS USM
RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM
telekonwertery RF 1.4x i RF 2x

:)

robertskc7
09-06-2020, 15:11
W tym roku dostaniemy:

RF 50mm f/1.8 STM
RF 85mm f/2 Macro IS STM
RF 70-200mm f/4L IS USM
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM

a cały runek ślubny czeka na samyangi RF :) 85 i 45 i w zasadzie cacy. Chociaż miło by było gdyby wyszedł jeszcze 50 1.2 w cenie 1/3 wartości szkła od Canona i bye bye eLunie moje.

akustyk
09-06-2020, 15:22
W tym roku dostaniemy:

RF 50mm f/1.8 STM
RF 85mm f/2 Macro IS STM
RF 70-200mm f/4L IS USM
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM

wait... na psi grzyb takie telerurki do bezlustra, jeszcze przy tym ciemne jak w du* ?

i do czego te telekonwertery mialyby byc zapinane?

jesli to jest prawda, to znaczy ze napierniczaja te premiery na lewo i na prawo, probujac mocno przytrzymac uzytkownikow przy DSLR. w sumie sie im nie dziwie, zastapienie celownika telewizorem to blad ewolucji, no ale z drugiej strony... mogliby w tej sytuacji dac po prostu EF 50/1.4 STM i EF 85/2 IS. no, moze EF 20/2 bym jeszcze przygarnal :)

rysz
09-06-2020, 15:46
85/2.0 Macro IS STM brzmi jak bardzo kusząca opcja. Dwa pytania mnie w tym przypadku nurtują: jakie będzie winietowanie i cena. O resztę się nie martwię. STM pozwala sądzić, że koszt absurdalny nie będzie. Bardzo zastanawia mnie rozmycie tła na f/2.0

Co do tele f/11, to ponoć mają być to konstrukcje z elementami DO, więc jest szansa na coś naprawdę małego i lekkiego. Silnik STM...
Jeśli ceny będą na poziomie do 1000$, to może być hit.

mirror
09-06-2020, 16:12
tele ze światlem 11 - to przymknąć trzeba będzie jeszcze o działkę czyli 13 - niby nic strasznego bo zdarzyło mi się tak przymykać ale takie tele zwykle kupuje sie do tych co skaczą i fruwają, a tu już z takim światłem będzie ciężko znaczy ciemno jak w ..... ;) - pewnie mają nadzieję że jak ktoś zobaczy ogniskową w specyfikacji to światła już nie sprawdzi ;)

ponoć mamy jeszcze dostać

RII
i
5DV

może kupię tą piątkę jak się już znudzę czekaniem na premiery autostrady której nie widać - z drugiej strony to pewnie nikomu się nie spieszy z kupowaniem biorąc pod uwagę tegoroczne potencjalne wyjazdy nad bałtyk ;) lub do chochołowskiej :mrgreen: ewentualnie do domku na wieś :mrgreen:

--- Kolejny post ---

wait... na psi grzyb takie telerurki do bezlustra, jeszcze przy tym ciemne jak w du* ?

no jak to do czego RF800mm f/11 + RF2x zestaw marzenie :mrgreen:

marfot
09-06-2020, 16:56

Nie gdzie indziej niż na CB można zobaczyć foty początkujących adeptów, gdzie po zapięciu 300mm do cropa nie mozna rozróżnić czy to sarna czy bażant.
Takie 800x2 pozwoli focić przyrodę nie wchodząc do lasu ;).

solti
09-06-2020, 21:57
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM
Nie pojmuję...
Przyjąłbym jakieś budżetowe 600 mm od Canona, ale nie f/11!

marfot
09-06-2020, 22:09
To specyficzne szkła, prawie bez soczewek i malutkiej średnicy:
https://www.canonnews.com/f-eleven-say-what
Jakie wymyślić zastosowanie: krajobraz, pełne słońce, słonie a nie gepardy w biegu.

candar
09-06-2020, 23:20
Nie pojmuję...
Przyjąłbym jakieś budżetowe 600 mm od Canona, ale nie f/11!

Mnie zastanawia cena tych "budżetowych" szkieł, bo jest przecież np. Sigma C 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM za 4k zł.

jan pawlak
10-06-2020, 06:52
W sprzedaży (B&H, największy w USA ) :

1. najciemniejsze są obiektywy :
- Bower 500mm f/8.0 94,99$ (przecena ze 110$)
- Opteka 500mm f/8.0 98,95$
- ...............
2. nie ma w sprzedaży obiektywów f/11.0
3. obiektywy 300mm/500mm f/6.3 to cena około 270$

jp

Bechamot
10-06-2020, 07:16
czyli Canon odkryl nisze rynkowa i chce ja wypelnic. Chce byc pierwszy - przynajmniej w tym.

Kolekcjoner
10-06-2020, 11:40
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM

Ciekawe jak to wyjdzie cenowo? Dla mnie może to być bodziec żeby wejść w RF. 100-400 z konwerterem 2x daje to samo światło ale jakość jest mało porywająca. Ciekawe jak będzie tutaj?

marfot
11-06-2020, 06:23
Ciekawe jak to wyjdzie cenowo? Dla mnie może to być bodziec żeby wejść w RF. 100-400 z konwerterem 2x daje to samo światło ale jakość jest mało porywająca. Ciekawe jak będzie tutaj?

Może jednak takie:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-120-700mm-f-4-5-8-optical-formula/
Taki np:
RF 120-700mm f/4.5-8
Jakoś bardziej doludne ma te parametry.

jan pawlak
11-06-2020, 09:52

Skoro aktualnie w sprzedaży B&H obiektywy tele :
- f/6.3 to cena około 270$,
- f/8.0 to cena około 100$
- f/11.0 nie ma w sprzedaży
i nie ma droższych to nie spodziewałbym się wysokiej ceny za nowe obiektywy f/11.0

RF, stabilizacja, nowość, .. , 350$ ?

jp

PS
Jest konkurencja ale niska cena "poobija" rynek teleobiektywów do lustrzanek (i rynek lustrzanek)
Szczególnie jeśli będą to dobre obiektywy

Kolekcjoner
11-06-2020, 15:39
Może jednak takie:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-120-700mm-f-4-5-8-optical-formula/
Taki np:
RF 120-700mm f/4.5-8
Jakoś bardziej doludne ma te parametry.
Też ciekawy :)..

marfot
11-06-2020, 18:26
Też ciekawy :)..

Weź pod uwagę, że jak ogniskowej nie starcza to nie ma APS-C z mnożnikiem 1,6 "w zapasie". Trzeba kadrować z pełnej klatki, najlepiej R5;).

Kolekcjoner
11-06-2020, 22:37
Weź pod uwagę, że jak ogniskowej nie starcza to nie ma APS-C z mnożnikiem 1,6 "w zapasie". Trzeba kadrować z pełnej klatki, najlepiej R5;).
Zgadza się że tu wychodzi to niezbyt atrakcyjnie ;)....

marfot
11-06-2020, 23:01
Ciekawe czy te szkła f/11 są stabilizowane.

djtermoz
12-06-2020, 02:22
W tym roku dostaniemy:

RF 50mm f/1.8 STM
RF 85mm f/2 Macro IS STM
RF 70-200mm f/4L IS USM
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM

Ze spóźnieniem przeczytałem newsy a tu taki zonk - f/11? To przy tej ogniskowej na wstępie tracimy przynajmniej za 2 f-stopy. Dużo. Trzeba będzie wszystkie fotki robić przy wysokim ISO albo długich czasach. I to w słoneczny dzień bo w niesłoneczny to już w ogóle tragedia. Pewnie będzie małe i lekkie ale...

Za to ten 85/2IS Macro zapowiada się całkiem ciekawie. Niby portretówka jak nieśmiertelny 85/1.8 ale stabilizowany i z mniejszą minimalną odległością ostrzenia. To może być hit.

candar
12-06-2020, 10:13
Gdyby te:
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM
kosztowały w sklepach 3k zł - to tak, wróżę im sukces rynkowy.

Jeśli kosztować będą 10k zł (raczej tyle obstawiam i więcej) zapewne również znajdą nabywców wśród osób mniej zainteresowanych ich nominalnym użyciem, czyli nie w sporcie i nie w przyrodzie.

Osobiście szukając takich ogniskowych szedłbym w szkła dostępne już na rynku w "normalnych" cenach i jasności np. Sigma 500 mm f/4.5 DG EX APO IF HSM CONV za 6,5k zł. Chociażby dlatego , że plus TC x2 wyjdzie 1000 mm z f/9. https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-uzywany-sigma-500-mm-f-45-dg-ex-apo-if-hsm-conv-nikon-sn-11478472-p.html

marfot
12-06-2020, 10:32
Zobaczymy po cenie RF 100-500 jaka jest polityka cenowa dla supertele.
To szkło postury C100-400L i obstawiam, że cena nie przekroczy ceny RF 70-200/2.8L.
Wtedy można mieć nadzieję na tanią grupę "ciemne bieda-supertele" dla niedzielnych łazików.

mirror
12-06-2020, 11:10
jeśli chodzi o szkla "nie w sporcie nie w przyrodzie" to mz lepsze są zoomy 100-500 na FF wydaje się być idealny - jeśli chodzi o zakres ogniskowych to "nie w sporcie nie w przyrodzie" znowu moim zdaniem niezbyt często istnieje potrzeba czegoś rzeczywiście dłuzszego więc braku dodatkowego cropa po apsc raczej bym się nie obawiał - robię sporo krajobrazu na tele i tylko w pojedynczych przypadkach muszę dokładać telekonwerter do 100-400 i czynię to niechętnie pomimo że efekty są najcześciej akceptowalne (ale rożnicę widać) - nawet przez moment się zastanawiałem nad korpusem apsc zamiast telekonwertera (ale kolejny korpus to kolejny kłopot), w końcu chyba zwycięży koncepcja puszki FF z konkretnie większą iloscią megapikseli - oczywiście zawsze może być tak że nie mam takiej ogniskowej więc nie szukam takich kadrów ale to chyba nie do końca prawda.
posumowująć to nie wiem jaka jest grupa docelowa dla tych ciemnych stałek - zobaczymy może R5 i R6 bedą miały wysokie iso lepsze odwie działki albo i trzy - znaczy canon zrobił lepszą matrycę i jest tak dobra że wszyscy piewcy;) i sprawa się wyjaśni :mrgreen:

marfot
12-06-2020, 15:16
jeśli chodzi o szkla "nie w sporcie nie w przyrodzie" to mz lepsze są zoomy 100-500 na FF wydaje się być idealny - jeśli chodzi o zakres ogniskowych to "nie w sporcie nie w przyrodzie" znowu moim zdaniem niezbyt często istnieje potrzeba czegoś rzeczywiście dłuzszego więc braku dodatkowego cropa po apsc raczej bym się nie obawiał - robię sporo krajobrazu na tele i tylko w pojedynczych przypadkach muszę dokładać telekonwerter do 100-400 i czynię to niechętnie pomimo że efekty są najcześciej akceptowalne (ale rożnicę widać) - nawet przez moment się zastanawiałem nad korpusem apsc zamiast telekonwertera (ale kolejny korpus to kolejny kłopot), w końcu chyba zwycięży koncepcja puszki FF z konkretnie większą iloscią megapikseli - oczywiście zawsze może być tak że nie mam takiej ogniskowej więc nie szukam takich kadrów ale to chyba nie do końca prawda.
posumowująć to nie wiem jaka jest grupa docelowa dla tych ciemnych stałek - zobaczymy może R5 i R6 bedą miały wysokie iso lepsze odwie działki albo i trzy - znaczy canon zrobił lepszą matrycę i jest tak dobra że wszyscy piewcy;) i sprawa się wyjaśni :mrgreen:

Dokładnie mam taki sam punkt widzenia :lol:
Ale to wszystko przez pryzmat krajobrazu: 100-500 na FF i statywie wydaje się idealne.
Z postów np. na CB wydaje mi się, że jest grupa potencjalnych użytkowników - niedzielni miłośnicy przyrody, którzy od razu po wejściu do lasu chcą focić zwierzynę bez całej infrastruktury (czatownia, ambona, kamuflaż itp.). Ptaki im uciekają, zwierzyna się rozbiega - trzeba zachować dystans. To moje przypuszczenie bo sam nie mam takich potrzeb.

michalab
12-06-2020, 19:19
Gdyby te:
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM
kosztowały w sklepach 3k zł - to tak, wróżę im sukces rynkowy.

zgadzam się 600 za 3-4k na pewno by schodziła, 800 za 4-5k też.

Jasność tych szkieł sugeruje, że Canon chce iść w bardzo wysokie iso.

marfot
12-06-2020, 19:36
Jasność tych szkieł sugeruje, że Canon chce iść w bardzo wysokie iso.

Fizycznie przy matrycy 45Mpix niewiele się ugra. Można chachmęcić odszumiając RAWa albo stosując inne sztuczki.
No chyba, że te 20MPix w R6 to po to. Tu jest większe pole do popisu dla wysokiego ISO.

mirror
12-06-2020, 22:37
Fizycznie przy matrycy 45Mpix niewiele się ugra. Można chachmęcić odszumiając RAWa albo stosując inne sztuczki.
No chyba, że te 20MPix w R6 to po to. Tu jest większe pole do popisu dla wysokiego ISO.

dokładnie - w R5 postęp o 1EV (w stosunku do 5DIV) uznałbym za więcej niż dobry ale bez problemu możliwy, a wszystko więcej to już raczej do kategorii cuda można zaliczyć - nie nie ma tu wiele miejsca na postęp, ale może jednak jest? (no i tradycja zobowiązuje jak dają coś innego to nie dadzą nowej matrycy nawet jak tak wypisują - bo słowo "nowa" ma wiele znaczeń) w R6 jak się postarają to mają więcej miejsca - ale tradycyjnie seria 6 jak by nie zaklinać ma matryce technologicznie krok do tyłu (ja tam nie narzekam na obrazek 6D ale taka jest okrutna prawda) więc w R6 będzie technologia z R (czyli również dostanie całkiem nową ;) - ile to już lat? - technologicznie matrycę :mrgreen:) czyli ugra tyle ile bedzie wynikać z większego piksela 0.5EV? :mrgreen: reszta to będzie cud (u złych księgowych tym razem) - ale to realistyczne spojrzenie może nasza ulubiona firma zobaczyła ścianę i nastąpi nowe otwarcie - bo w końcu zrozumieli że nie ma na co czekać przynajmiej w tym segmencie rynku (co do innych segmentów to myślę że niedługo zobaczymy hit 6000D, a po nim hit 8000D ze znaną doskonale wszystkim 18 megapikselowa matrycą :mrgreen:) - taką mam nadzieję.
ciekawe do czego chcą podpiąć te f11 telerurki i po co?

marfot
12-06-2020, 23:08
Canon mało mówi o matrycach w R5 i R6. Ostatnio jak mało mówił to 6DII mu wyszło.
Dla mnie te 20 Mpix jest tajemnicze. Zakładam jednak jakieś cechy sensora z 1DXIII ale z IBIS stąd twierdzą, że to co innego.

jan pawlak
13-06-2020, 07:21

Ponadto uzyskiwanie ostrych zdjęć przy 45 Mpix, 600mm/800mm, f/11.0 to bardzo duże wyzwanie zarówno dla stabilizacji jak i AF (czas reakcji, dokładność/powtarzalność)

jp

swallow77
13-06-2020, 12:02
No chyba, że te 20MPix w R6 to po to. Tu jest większe pole do popisu dla wysokiego ISO.Od kiedy odszumianie RAWa to chachmęcenie?

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

marfot
13-06-2020, 12:51
Od kiedy odszumianie RAWa to chachmęcenie?

Oczywiście, że nie. Użyłem idiotycznego sformułowania :oops:

Chodziło mi o różne sztuczki z sygnałem podczas odczytu sensora i sprzedawanie tego jako RAW, czyli w intencji surowy zapis obrazu.

michalab
13-06-2020, 14:00
R5 i R6 to puszki do krajobrazu, studia i bardziej statycznego reportażu, prędzej czy później pojawią się puszki do szybkiej akcji, odpowiednik 1dx i jego biedniejsza wersja czyli odpowiednik 7d (czy ff czy crop to jeszcze nie wiadomo) one będą miały pewnie bardzo wysokie iso, które sobie będzie można spożytkować: na super ciemnicę z jasnymi tele lub na super małe rozmiary tele f11.

mirror
13-06-2020, 14:20
najpierw wyjdą tele f11 a potem zaczekamy aż nasza ulubiona firma opanuje technologię produkcji matryc która pozwoli je użyć

Jacek_Z
13-06-2020, 21:25
Ponadto uzyskiwanie ostrych zdjęć przy 45 Mpix, 600mm/800mm, f/11.0 to bardzo duże wyzwanie
Przede wszystkim, to już dyfrakcja zacznie zjadać to, co ewentualnie mógłby dac obiektyw. To się nada do puszek mających po 20 Mpx ;)

candar
13-06-2020, 21:34
R5 i R6 to puszki do krajobrazu, studia i bardziej statycznego reportażu, prędzej czy później pojawią się puszki do szybkiej akcji, odpowiednik 1dx i jego biedniejsza wersja czyli odpowiednik 7d (czy ff czy crop to jeszcze nie wiadomo) one będą miały pewnie bardzo wysokie iso, które sobie będzie można spożytkować: na super ciemnicę z jasnymi tele lub na super małe rozmiary tele f11.

Mając niejako praktyczne doświadczenie w obcinaniu tego i śmego obawiam się, że poszukując dobrej matrycy i dobrego aparatu wybór z matrycą 20-24 Mpix zawęzi się do Canona EOS-1D X Mark III

mirror
14-06-2020, 12:36
pojawiają się plotki na temat nowych szkieł na 2021 rok, między innymi

Canon RF 18-45mm IS STM

czyżby się miał crop RF pojawić? albo ktoś wystrugał coś na kształt 17-40L w nieLkowym wykonaniu? - chyba nie bo 5mm na górze zakresu jest mniej istotne niż 1mm na dole (więc bardziej na szkło apsc to wygląda) - i co będzie z bagnetem EF-M? w końcu ile mozna mieć mocowań.

marfot
14-06-2020, 12:53
pojawiają się plotki na temat nowych szkieł na 2021 rok, między innymi

Canon RF 18-45mm IS STM

czyżby się miał crop RF pojawić? albo ktoś wystrugał coś na kształt 17-40L w nieLkowym wykonaniu? - chyba nie bo 5mm na górze zakresu jest mniej istotne niż 1mm na dole (więc bardziej na szkło apsc to wygląda) - i co będzie z bagnetem EF-M? w końcu ile mozna mieć mocowań.

News jest bulwersujący. Nie znalazłem takiego patentu. Najbliżej jest patent na RF 17-35/4-5.6 o długości 120mm :mrgreen:
Ktoś wymyślił, że może chodzi o EF-M 18-45/2-4. Kiedyś się mówiło o tym.

System M to jedyne co się jakoś sprzedaje Canonowi. Raczej potrwa :)

jotes25
18-06-2020, 14:02
Widzę, że nikt nie "zajarzył" konceptu z tele f/11. Tym bardziej czeka Was dodatkowa niespodzianka wkrótce. Też jestem jeszcze ciekaw paru detali :)

marfot
19-06-2020, 18:50
Widzę, że nikt nie "zajarzył" konceptu z tele f/11. Tym bardziej czeka Was dodatkowa niespodzianka wkrótce. Też jestem jeszcze ciekaw paru detali :)

Jest fotka tych f/11:
https://www.canonrumors.com/here-is-the-canon-eos-r5-and-canon-eos-r6-along-with-the-announcement-date/#lg=test&slide=0
Względnie kompaktowe np. ten 800mm.

jotes25
26-06-2020, 15:12
100-500 i extendery z bliska:

4730

4731

4732

RobertoM
28-06-2020, 13:56
Chyba będziemy musieli jeszcze poczekać na szkła 1.8/2.0

https://www.canonwatch.com/more-about-the-upcoming-canon-eos-r6-and-eos-r5-announcement/

jan pawlak
28-06-2020, 16:10
Chyba będziemy musieli jeszcze poczekać na szkła 1.8/2.0

https://www.canonwatch.com/more-about-the-upcoming-canon-eos-r6-and-eos-r5-announcement/

Dobrze by było aby prezentacja tego nowego sprzętu odbyła się szybko (9 lipca ?)

Optyczne podało ze pełna lista nadchodzących nowości to :
-Canon EOS R5 korpus,
-Canon EOS R5 24-105 USM Kit,
-Canon EOS R6 korpus,
-Canon EOS R6 24-105 STM Kit,
-Canon EOS R6 24-105 USM Kit,
-Canon WFT-R10 (A/B/C/D/E),
-Canon BG-R10,
-Canon LP-E6NH,
-Canon RF 100-500L,
-Canon RF 800/11,
-Canon RF 600/11,
-Canon Lens Hood ET-101,
-Canon Lens Hood ET-88B,
-Canon Lens Hood ET-77,
-Canon Lens Case LZ1328,
-Canon Lens Case LZ1435,
-Canon RF 1.4x,
-Canon RF 2x,
-Extender lens cap RF.

A/bo Sony ogłosiło że "wreszcie/zaraz" po prezentacji EOS R5 przedstawi swoje A7S3 (ukierunkowany na filmowanie) oraz przedstawiciela nowego segmentu A5 (ML, FF) w cenie poniżej 1000$, ("boli" sprzedaż RP ?)
Sony pewno czeka na oficjalną cenę R5 by ustalić swoją cenę na A7S3

jp

mirror
28-06-2020, 17:55
A/bo Sony ogłosiło że "wreszcie/zaraz" po prezentacji EOS R5 przedstawi swoje A7S3 (ukierunkowany na filmowanie) oraz przedstawiciela nowego segmentu A5 (ML, FF) w cenie poniżej 1000$, ("boli" sprzedaż RP ?)
Sony pewno czeka na oficjalną cenę R5 by ustalić swoją cenę na A7S3

jp

ciekawe czy mają jakąś matrycę produkowana w dostatecznie starej technologii żeby wstawić do tego A5? bo jak nie mają to nie wiem jak będą konkurować z RP.

Jacek_Z
28-06-2020, 20:40
Ciekawe jak mało Mpx dadzą do A7SIII i czy nie zacznie się kanibalizowanie A7mk3.

candar
28-06-2020, 22:46
ciekawe czy mają jakąś matrycę produkowana w dostatecznie starej technologii żeby wstawić do tego A5? bo jak nie mają to nie wiem jak będą konkurować z RP.

Nawet jakby dali do A5 matryce z A7 z 2014 roku, to i tak będzie to jedna z najlepszych matryc, na której pracowałem (obecnie są już jest następcy). Tak więc problemu raczej nie będzie. Obawiałbym się raczej tego, że Canon mógłby wpaść na pomysł , aby do R6 wsadzić matrycę z pierwszego 6D i nawet wolę o tym nie myśleć.

mirror
28-06-2020, 22:50
Nawet jakby dali do A5 matryce z A7 z 2014 roku, to i tak będzie to jedna z najlepszych matryc, na której pracowałem (obecnie są już jest następcy). Tak więc problemu raczej nie będzie. Obawiałbym się raczej tego, że Canon mógłby wpaść na pomysł , aby do R6 wsadzić matrycę z pierwszego 6D i nawet wolę o tym nie myśleć.

no właśnie nie maja odpowiednio starej matrycy żeby konkurować :mrgreen: tego się obawiałem

candar
28-06-2020, 22:54
Ciekawe jak mało Mpx dadzą do A7SIII i czy nie zacznie się kanibalizowanie A7mk3.

Seria "S" jest stricte do filmowania z bardzo dobrym wysokim ISO , tak więc raczej taka sytuacja nigdy nie zajdzie. Serie S i R są adresowane wybitnie do określonych odbiorców. Szkoda , że Canon nie idzie tą drogą , bo MZ dzielenie puszek wyłącznie na entry level i profi level - to jednak mało i nic pośrodku (czyli albo płać 5k zł za R6, albo 20k zł za R5). Typowy pasjonat musi wybrać pomiędzy "znowu" okrojonym do potrzeb amatora R6 oraz kierowanym do do filmowców R5.

Co ciekawe znajomy https://www.facebook.com/adam.wawrzyniak.50/videos/1895184320617863/ od początku związany z Nikonem obecnie sprzedaje Nikona D850 i zmienia na A7RIV. Gwoździem do trumny Nikona u niego była komunikacja z Nikon Professional Services. A raczej jej brak. Obsługa jest równie ważna jak system , której dotyczy.

--- Kolejny post ---

no właśnie nie maja odpowiednio starej matrycy żeby konkurować :mrgreen: tego się obawiałem

Tys prowda. A od maviki się nie nada, za dużo miejsca zostanie :P

ps.
Canon ujawni w końcu jakie matryce będą w R5 i R6, czy będzie tajemnica do czasu odbioru aparatu ?

Dobrą wiadomością będzie zapewne to, że we wrześniu nastąpi znaczna obniżka ceny modelu R (ucieszą się chętni na ten model).

michalab
29-06-2020, 00:22
Gwoździem do trumny Nikona u niego była komunikacja z Nikon Professional Services. A raczej jej brak. Obsługa jest równie ważna jak system , której dotyczy.
Ponoć Olympus miał świetną obsługę, sam nigdy nie maiłem Olympusa, ale znajomemu dwa razy wymieniali puszkę na nową, raz om-d e-m5, na nowy, a potem na mk2, bez żadnych dopłat.

Kolekcjoner
29-06-2020, 00:55
Ponoć Olympus miał świetną obsługę, sam nigdy nie maiłem Olympusa, ale znajomemu dwa razy wymieniali puszkę na nową, raz om-d e-m5, na nowy, a potem na mk2, bez żadnych dopłat.
Tyle że to teraz nie najlepszy przykład ;)....

Jacek_Z
29-06-2020, 01:04
..Canon ujawni w końcu jakie matryce będą w R5 i R6, czy będzie tajemnica do czasu odbioru aparatu ?
Sony w końcu ujawni jaka matryca będzie w A7Smk3?

Seria "S" jest stricte do filmowania z bardzo dobrym wysokim ISO , tak więc raczej taka sytuacja nigdy nie zajdzie. Serie S i R są adresowane wybitnie do określonych odbiorców.
Policz ile Mpx potrzeba do filmowania w 8K. Co zrobi Sony? Tylko 4K? I w momencie startu będzie na przegranej pozycji? Jak zrobi 8K to zapomnij o bardzo dobrym wysokim ISO.
To body będzie mogło być filmowe tylko ze względu na RAW, profile, kodeki itp.

Kolekcjoner
29-06-2020, 01:33
https://www.canonrumors.com/canon-develops-worlds-first-1-megapixel-spad-image-sensor/
Ciekawe. Czyżby migawka elektroniczna była tak blisko?

rysz
29-06-2020, 03:54
https://www.canonrumors.com/canon-develops-worlds-first-1-megapixel-spad-image-sensor/

To raczej ma niewiele wspólnego z migawką elektroniczną, którą można już teraz zrobić prościej i taniej.
Detekcja każdego pojedynczego fotonu padającego na każdy piksel to właściwość przydatna w bardzo specyficznych zastosowaniach - w linku masz kilka potencjalnych sytuacji. Ja się do tej pory spotkałem jedynie z zastosowaniem tego typu matryc w bardzo specyficznych kamerach astronomicznych - sprzęt zupełnie niedostępny dla "zwykłego śmiertelnika" i kosmicznie drogi.

michalab
29-06-2020, 07:10
Tyle że to teraz nie najlepszy przykład ;)....
No więc właśnie obsługa aż tak bardzo na sprzedaż nie wpływa. Trochę na pewno, ale nie jak napisał candar: "równie ważna jak system"

jotes25
29-06-2020, 08:35

Nie, to raczej nie jest żadna nowość jeśli chodzi o GS. Od paru lat można już kupić od Canona sensor z GS (ca.5 MPx) w jakimś małym formacie (2/3")? Jest też zdaje się sensor GS do kamery C700 w ofercie.

jan pawlak
29-06-2020, 08:36
No więc właśnie obsługa aż tak bardzo na sprzedaż nie wpływa. Trochę na pewno, ale nie jak napisał candar: "równie ważna jak system"

1.
Raczej się nie zgodzę.
Obsługa to wpływ na emocje/prestiż firmy które mają duży wpływ przy wyborze/zakupie nowego sprzętu.
A emocje są przekazywane szeroko przez media społecznościowe

2.
Ciekawe jak obiektywy RF będą współpracować z R5 (przenoszenie rozdzielczości, ostrość)
Z przetestowanych w DxOMARK z R obiektywów RF 50/1.2L oraz RF 28-70/2L wynika że jest (dla nich) dobrze (P-Mpix 21,22 przy matrycy R 30 Mpix)
Ale R5 to ma być matryca o większej Mpix

jp

candar
29-06-2020, 08:56

Policz ile Mpx potrzeba do filmowania w 8K. Co zrobi Sony? Tylko 4K? I w momencie startu będzie na przegranej pozycji? Jak zrobi 8K to zapomnij o bardzo dobrym wysokim ISO.

Od liczenia pixeli to są tutaj inni :) Nie znam się na Video, ale mając do wyboru 8K ze słabym wysokim ISO wolałbym 4K z bardzo wysokim ISO. Fajnie , że będzie konkurencja, każdy sobie będzie mógł wybrać to, co bardziej mu pasuje.

jan pawlak
29-06-2020, 09:39
Pytanie

Ludzie którzy kupią aparat fotograficzny z "filmowym" 8k na czym będą teraz oglądać swoje filmy ?
Odłożą "do archiwum" do obejrzenia w pełnej rozdzielczości za kilka/kilkanaście lat ?

jp

PS
Mam aparat 7956pix i sens jest taki że niektóre ze zdjęć drukuję (80cm i więcej)

sv
29-06-2020, 18:08
Pytanie

Ludzie którzy kupią aparat fotograficzny z "filmowym" 8k na czym będą teraz oglądać swoje filmy ?
Odłożą "do archiwum" do obejrzenia w pełnej rozdzielczości za kilka/kilkanaście lat ?

A kiedy Ty ostatni raz oglądałeś swoje zdjęcia w pełnej rozdzielczości na ekranie monitora? Drukujesz wszystkie zdjęcia żeby je sobie pooglądać? Bo na monitorze nie dasz rady ich wyświetlić w pełnej rozdzielczości.
Większa rozdzielczość w filmie ma dokładnie te same zalety co w foto: możliwość skalowania w dół i możliwość cropowania, dodatkowo możliwość wykorzystania cropa lub płynnego zooma w trakcie filmowania (tą funkcję nawet wasze sony posiadają), lub postprodukcji. Instrukcję sobie poczytaj i staraj się unikać wypowiadania na tematy, o których masz mgliste pojęcie.

jan pawlak
29-06-2020, 20:46
A kiedy Ty ostatni raz oglądałeś swoje zdjęcia w pełnej rozdzielczości na ekranie monitora? Drukujesz wszystkie zdjęcia żeby je sobie pooglądać? Bo na monitorze nie dasz rady ich wyświetlić w pełnej rozdzielczości.
Większa rozdzielczość w filmie ma dokładnie te same zalety co w foto: możliwość skalowania w dół i możliwość cropowania, dodatkowo możliwość wykorzystania cropa lub płynnego zooma w trakcie filmowania (tą funkcję nawet wasze sony posiadają), lub postprodukcji. Instrukcję sobie poczytaj i staraj się unikać wypowiadania na tematy, o których masz mgliste pojęcie.

Czyli uważasz że będzie można kupić aparat foto z funkcją filmowania teraz 8k (zamiast np. 4k) by więcej zapłacić i więcej przeskalowywać w dół by teraz móc oglądać film z tego aparatu i mieć większą możliwość crop i zoom.
Może, zobaczymy. Nie jestem pewien czy to nie firmy "wykrywają" u nas nowe potrzeby by mieć sprzedaż

Nie mam doświadczenia w filmowaniu.
Wiem natomiast jak bardzo wymagający jest rozmiar 8k dla ustawiania/uzyskania prawidłowej ostrości czy dla stabilizacji oraz dla jakości obiektywów gdy chce się mieć/korzystać z tej rozdzielczości/ostrości na zdjęciach.

jp

RHF
30-06-2020, 19:33
To ja zadam głupie pytanie, czy nie można kupić aparatu filmującego w 8k a następnie oglądać to na telewizorze 8k? Zdaje się te same głupie argumenty były podawane przy okazji początków 4k, gdzie teraz to już prawie standard. Ogólnie pretensje, że sprzęt oferuje więcej niż ja potrzebuję jest trochę śmieszne. Na szczęście można wybrać niższe rozdzielczości dla koneserów.

Tom77
30-06-2020, 19:45
Czyli uważasz że będzie można kupić aparat foto z funkcją filmowania teraz 8k (zamiast np. 4k) by więcej zapłacić i więcej przeskalowywać w dół by teraz móc oglądać film z tego aparatu i mieć większą możliwość crop i zoom.
Może, zobaczymy. Nie jestem pewien czy to nie firmy "wykrywają" u nas nowe potrzeby by mieć sprzedaż

Nie mam doświadczenia w filmowaniu.
Wiem natomiast jak bardzo wymagający jest rozmiar 8k dla ustawiania/uzyskania prawidłowej ostrości czy dla stabilizacji oraz dla jakości obiektywów gdy chce się mieć/korzystać z tej rozdzielczości/ostrości na zdjęciach.

jp

Dlaczego nie kupić i nie oglądać tego na telewizorze 8K ? 4K,FHD czy VGA też jest/był wymagający.

mirror
30-06-2020, 19:57
a 640 kB wystarczy każdemu :mrgreen: ale to niestety nie była prawda nawet w momencie wypowiadania tych słów

candar
30-06-2020, 20:56

Odpowiem cytatem z wywiadu Z Kenji Tanaka na DPREVIEW: https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&pto=aue&rurl=translate.google.com&sl=en&sp=nmt4&u=https://www.dpreview.com/interviews/2430888908/exclusive-sony-confirms-a7s-ii-successor-this-summer-everything-is-new&usg=ALkJrhhjlByPzC4MWfXLQYCycamXKcVu8Q

"skupiamy się na wprowadzeniu na rynek nowego aparatu, który będzie kompletnym przeprojektowaniem całego systemu, w tym czujnika obrazu. Wszystko jest nowe Mamy nadzieję, że spełni i przewyższy oczekiwania i prośby naszych klientów. Jestem przekonany, że nasz nowy model spełni ich wymagania.
„S” pierwotnie oznaczało „wrażliwość”, ale teraz myślę, że powinno oznaczać „najwyższy” pod względem jakości obrazu i ekspresji. Wynika to z posiadania naprawdę dużych pikseli. Myślę, że nowym profesjonalistom spodoba się wielu profesjonalistów i zaawansowanych użytkowników."

Jacek_Z
01-07-2020, 00:44
Widzisz, masz wpisy RHF i Tom77. Chcą 8K.
Nie jest ważne, co ma sens w praktyce. Ważne co wykreuje marketing. Marketing Sony mógł wciskać co chciał, póki jego ML nie miały konkurencji. Teraz sie okaże, czy ludzie uwierzą Canonowi, że ważne jest 8K, czy Sony, że to nieistotne, bo liczą się małe szumy.
Część ludzi pójdzie za megapikselami, zapewniam cię.
Zobaczymy głosy po premierze Sony czy będą same zachwyty, czy też będą rozczarowania. Na pewno będzie jedno i drugie. Kwestia proporcji ;)

jan pawlak
01-07-2020, 07:44
Konkurencja jest potrzebna/dobra dla wszystkich użytkowników (Canona, Sony, ...., tych normalnych a także "talibów marki")

Filmowanie to nie moja bajka ale trzymam kciuki by funkcja filmowania 8K w R5 miała realny sens a nie była tylko PRową "wydmuszką".
By osprzęt (procesory, pamięć, zapis, karty, akumulator,....), systemy AF, stabilizacji, ...., oprogramowanie, obiektywy, .... pozwalały uzyskiwać to co definiuje/tworzy filmy 8k
By filmy z R5 na dużych (65 cali i więcej) ekranach były porównywalnej jakości do jakości tych filmów/materiałów 8k które już oglądamy.

jp

Tom77
01-07-2020, 17:14
Konkurencja jest potrzebna/dobra dla wszystkich użytkowników (Canona, Sony, ...., tych normalnych a także "talibów marki")

Filmowanie to nie moja bajka ale trzymam kciuki by funkcja filmowania 8K w R5 miała realny sens a nie była tylko PRową "wydmuszką".
By osprzęt (procesory, pamięć, zapis, karty, akumulator,....), systemy AF, stabilizacji, ...., oprogramowanie, obiektywy, .... pozwalały uzyskiwać to co definiuje/tworzy filmy 8k
By filmy z R5 na dużych (65 cali i więcej) ekranach były porównywalnej jakości do jakości tych filmów/materiałów 8k które już oglądamy.

jp

Oczywiście że 8K ma sens, dobra sprzedaż napędzi projekty 16K,32K itd. Na 4K tez patrzyli ze zdziwieniem, bo nic w telewizji nie ma w 4K, sprzęt nie da rady, telewizory drogie. Po kilku latach w wadach aparatów wymienia się brak filmowania w 4K a filmy są dostępne w telewizji.

--- Kolejny post ---

a 640 kB wystarczy każdemu :mrgreen: ale to niestety nie była prawda nawet w momencie wypowiadania tych słów

i po co ci monitor 15" :)

jotes25
06-07-2020, 08:45
Tak jak myślałem? ;) Składak?

Na zdjęciu obiektyw 800mm... 8-)

4783

A tak wygląda złożony:

4784

Cieszy umieszczenie pierścienia sterującego w sensownym miejscu czyli tam gdzie dłoń podpiera obiektyw.

Bechamot
06-07-2020, 11:33
czy bedzie drozszy od tego ?

https://www.wish.com/product/5d2bef4474b5ae38f6b36dfc?from_ad=goog_shopping&_display_country_code=AT&_force_currency_code=EUR&pid=googleadwords_int&c=%7BcampaignId%7D&ad_cid=5d2bef4474b5ae38f6b36dfc&ad_cc=AT&ad_lang=DE&ad_curr=EUR&ad_price=85.00&campaign_id=9527731191&gclid=EAIaIQobChMIib-nzKi46gIVvSB7Ch2pOQ04EAQYBSABEgLiG_D_BwE&hide_login_modal=true&share=web

jotes25
06-07-2020, 13:13
I jeszcze kilka informacji na temat Canona RF 800mm f/11 DO IS STM:

11 elementów w 8 grupach (w tym element DO),
minimalna odległość ostrzenia 6.0m,
stabilizacja 4 stopnie,
średnica filtra 95mm,
długość 281mm (złożony)/351.8mm (rozłożony)
waga 1260g

marfot
07-07-2020, 23:30
Jest specyfikacja RF100-500:
https://www.canonrumors.com/here-are-the-specifications-for-the-canon-rf-100-500mm-f-4-7-1l-is-usm/

No i niby 3200 Euro :cry:

candar
08-07-2020, 03:31
Jest specyfikacja RF100-500:
https://www.canonrumors.com/here-are-the-specifications-for-the-canon-rf-100-500mm-f-4-7-1l-is-usm/

No i niby 3200 Euro :cry:Podali ceny

RF 100-500 cena 14.000 zł
RF 600 cena 3.500 zł
RF 800 cena 4.500 zł
RF 85 f/2,0 cena 3 200 zł

Plus VAT i cło do tych cen

Marcinus
08-07-2020, 14:07
Czyli 85/2.0 nie będzie tańszy os sigmy art 85/1.4... Hmm sam nie wiem co będzie lepsze bo sigma co by nie mowic ostra jest od 1.4. No i jeszcze ten samyang z mocowaniem rf, tyle ze on chyba gorzej wypada od sigmy.

robertskc7
08-07-2020, 14:29
Czyli 85/2.0 nie będzie tańszy os sigmy art 85/1.4... Hmm sam nie wiem co będzie lepsze bo sigma co by nie mowic ostra jest od 1.4. No i jeszcze ten samyang z mocowaniem rf, tyle ze on chyba gorzej wypada od sigmy.

Zależy do czego Ci potrzeba. Klient nie rozróżni obrazka z 1.4 i otwartego 2.0 bo zobaczy finalny produkt z jednego szkła ( wiadomo, że po przymięciu bokeh już nie jest taki fajny jak z pełnej dziury). Sigma Art to kloc straszny jest. Milion razy wolałbym Samyanga 85 1.4 choćby dla komfortu trzymania aparatu w jednej ręce. Natomiast RF 85 myślę że będzie do bólu nijaki. Optycznie poprawny, mały, szybki i nic więcej, tak jak 35RF co w moim mniemaniu w portrecie jest wadą - ta nijakość i poprawność współczesna.

candar
08-07-2020, 15:43

Problem w tym, że wiele fotografów będzie wybierało pomiędzy Sigmą Art 85 1,4 a Canonem EF 85 1,2 II L USM. Ten drugi mam (ma to coś), tego pierwszego testowałem (nuda). Tak więc IMO RF 85 f/2,0 będzie tzw. gorszym wyborem, ale jedynym możliwym, aby zachować pozory kompaktowości zestawu z body. No i będzie zapewne ostry jak brzytwa i piekielnie nudny (oddanie nieostrości) jak wszystkie nowe konstrukcje. Resumując MZ RF 85 f/2,0 będzie pozycjonowany na półce entry level, pomimo ceny, albo właśnie dzięki niej w porównaniu do pozostałych szkieł RF o cenie > 10k zł.

Marcinus
08-07-2020, 19:07
No tak tylko ten canon ef 85/1.2 to cenowo po 10k dobija wiec już zbliza się do tych Lek z RF.
A orientujecie się czy ten samyang RF ma tę samą optykę co w wersji na Sony ?
Zastanawiam się nad dokupieniem czegoś typowo do zdjęć portretowych ale chodzi mi o takie gdziecw kadrze mam całą postac lub prawie całą. Do ujęć twarzy z częścią tułowia to w zasadzie wystarcza mi.moj canon 100L/2.8 choć to macro nie portretowy. Natomiast przy ujeciach calej postaci brakuje mi troche wiekszego rozmycia tła dlatego myślę o czymś z przysłoną 1.4 i zeby już na niej mial dobrą ostrość. Poczekam na tego samyanga bo możliwe że na moje amatorskie potrzeby będzie wystarczajacy.

candar
08-07-2020, 19:35
No tak tylko ten canon ef 85/1.2 to cenowo po 10k dobija wiec już zbliza się do tych Lek z RF.

Używanego EF 85 1,2 II L USM w idealnym stanie spokojnie można kupić za 3,5-4k zł. Coś o tym wiem ;) Na tym polega różnica między szkłami EF a RF ;)

jinks
08-07-2020, 20:40
Hola, hola! Jeszcze nie ma sampli z RF85/2. Nie zapeszajcie :D

Sigma 85/1.4 + jeszcze przez adapter? Nie, dziękuję. Choć tak najbardziej to przeszkadza mi ten sigmowy, idealnie regularny bokeh ;) wiadomo kwestia gustu.

Jak na razie po uwzględnieniu ceny, gabarytów i rysunku (po samplach z netu) wygrywa Samyang 85/1.4RF.

akustyk
08-07-2020, 21:01
a po stalce z IS-em spodziewasz sie jakiegos wybitnego bokehu?

ja mialem/mam tylko 35/2 i 28/2.8 i oba, nazwijmy to delikatnie, nie urywaja pupy pod wzgledem bokehu. 35/2 w pelnej klatce jest paskudny, 28/2.8 ratuje w duzym stopniu to ze tam nie da sie az tyle rozmytego zrobic :)

Jacek_Z
08-07-2020, 21:04
.. Milion razy wolałbym Samyanga 85 1.4 choćby dla komfortu trzymania aparatu w jednej ręce...
Serio to jest dla Ciebie komfort? Tak się nie trzyma sprzętu!

robertskc7
08-07-2020, 21:18
Serio to jest dla Ciebie komfort? Tak się nie trzyma sprzętu!

Że co ? :) a jak myślisz te wszystkie turbo flarki, lustrzane odbicia i inne pierdołki to 3 ręką przed obiektywem się tworzy :) Uwielbiam mieć wolną drugą rękę zwłaszcza na plenerach, gdzie o poruszeniu nie ma mowy.

gnd
08-07-2020, 22:03
Mnie też urzekła w Samyangu kiepska praca pod światło, lubię takie :)

candar
08-07-2020, 22:06
Ano obaczymy, co się urodzi:
https://www.canon.pl/pro/events/reimagine-live-event/?utm_campaign=97coatze&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=tp108_plfbc

dan_jo
08-07-2020, 22:58
Ceny:

Canon EOS R5 $3899
Canon EOS R5 w/24-105mm f/4L IS USM $4999
Canon EOS R6 $2499
Canon EOS R6 w/24-105mm IS STM $2899
Canon EOS R6 w/24-105mm f/4L IS USM $3599
Canon RF 85mm f/2 IS STM $599
Canon RF 100-500mm f/4-7.1L IS USM $2699
Canon RF 600mm f/11 IS STM $699
Canon RF 800mm f/11 IS STM $899

Specyfikacja R5:
https://www.canonrumors.com/here-are-the-full-specifications-for-the-canon-eos-r5/

Specyfikacja R6:
https://www.canonrumors.com/here-are-the-full-specifications-for-the-canon-eos-r6/

gnd
08-07-2020, 23:44
$ + VAT.
NA brytyjskich https://www.canonrumors.co/uk-price-eos-r5-body-4199-eos-r6-body-2499-eos-r6-w-24-105mm-stm-2899/
Canon EOS R6 Body – UK Price £2,499
Canon EOS R6 Body w/ RF 24-105mm IS STM Lens Kit – UK Price £2,899
Canon EOS R5 Body – UK Price £4,199

candar
08-07-2020, 23:50
$ + VAT.
NA brytyjskich https://www.canonrumors.co/uk-price-eos-r5-body-4199-eos-r6-body-2499-eos-r6-w-24-105mm-stm-2899/
Canon EOS R6 Body – UK Price £2,499
Canon EOS R6 Body w/ RF 24-105mm IS STM Lens Kit – UK Price £2,899
Canon EOS R5 Body – UK Price £4,199

Czyli u nas
R6 13.000 zł,
R5 21.000 zł
Plus prowizja dla sprzedawcy ;)

Jacek_Z
09-07-2020, 00:13
Że co ? :) a jak myślisz te wszystkie turbo flarki, lustrzane odbicia i inne pierdołki to 3 ręką przed obiektywem się tworzy :) Uwielbiam mieć wolną drugą rękę zwłaszcza na plenerach, gdzie o poruszeniu nie ma mowy.
Nie, w fotoszopie. Albo montując na uchwycie na przodzie obiektywu. Mam taką konstrukcję na Sigmę ART. Zastosowałem do tego pierścien redukcyjny (z 86 na 92 mm), taki jak bym miał zamiar nakręcić filtr o średnicy większej niż pasujący do obiektywu. Na obwodzie wywierciłem otwory, przeplotłem sztywne druty na których np nawlekam koraliki.
To co wyczyniasz nie ma wiele wspólnego z poprawnym normalnym trzymaniem sprzętu. I to obojętnie czy sprzętu lekkiego czy ciężkiego.

RobertoM
09-07-2020, 07:51

Sigma 85/1.4 + jeszcze przez adapter? Nie, dziękuję. Choć tak najbardziej to przeszkadza mi ten sigmowy, idealnie regularny bokeh ;) wiadomo kwestia gustu.

Jak na razie po uwzględnieniu ceny, gabarytów i rysunku (po samplach z netu) wygrywa Samyang 85/1.4RF.

Nikon Z85 to najlepsze dotychczas stalka w systemie .
Canon powinien (?) trzymać poziom konkurencji.

W każdym razie zawsze można kupić rf85 od Samyanga ;) sprawdzony i dobry

mkamelg
09-07-2020, 13:59
Coś dla tych, którzy nie będą mogli/chcieli oglądać na YouTube konferencji REIMAGINE dotyczącej nowych produktów marki Canon.

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ja&tl=en&u=http%3A%2F%2Fdigicame-info.com%2F2020%2F07%2Feos-r5-eos-r6-3.html

Kolekcjoner
09-07-2020, 14:52
Coś dla tych, którzy nie będą mogli/chcieli oglądać na YouTube konferencji REIMAGINE dotyczącej nowych produktów marki Canon.

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ja&tl=en&u=http%3A%2F%2Fdigicame-info.com%2F2020%2F07%2Feos-r5-eos-r6-3.html

Póki co żeby nie było bałaganu ten wątek zamykam.

Jacek_Z
09-07-2020, 15:24
Może zamknąć wątki o R5 i R6, tylko zrobić im w tytułach dopisek w rodzaju rozważania o R5 (i R6) , otworzyc nowe wątki z tytułami R5 w praktyce? Bo wątek o R5 ma 26 stron, a aparat jest dopiero od tej strony.
Można nawet już wydzielić pierwsze kilka postów ze starych wątków do nowych. Jak myślisz?

Kolekcjoner
09-07-2020, 23:17
Może zamknąć wątki o R5 i R6, tylko zrobić im w tytułach dopisek w rodzaju rozważania o R5 (i R6) , otworzyc nowe wątki z tytułami R5 w praktyce? Bo wątek o R5 ma 26 stron, a aparat jest dopiero od tej strony.
Można nawet już wydzielić pierwsze kilka postów ze starych wątków do nowych. Jak myślisz?

Tak to dobry pomysł. I z czasem może założymy nowe plotki, bo ten tasiemiec też już jest zbyt długi.

dan_jo
03-04-2021, 13:46
Podobno w przeciągu miesiąca mają się ukazać ;)

RF 100mm f/2.8L MACRO IS USM
RF 400mm f/2.8L IS USM
RF 600mm f/4L IS USM

parman
06-04-2021, 12:16
Podobno w przeciągu miesiąca mają się ukazać ;)

RF 400mm f/2.8L IS USM
RF 600mm f/4L IS USM
Cena za RF 100mm może nie zwali z nóg, ale te dwa pozostałe... :|

dan_jo
06-04-2021, 14:25
Cena za RF 100mm może nie zwali z nóg, ale te dwa pozostałe... :|

Raczej będą droższe od odpowiedników EF w wersji III.:confused:
Mnie natomiast zastanawia, o ile będą lżejsze?8-)

dan_jo
08-04-2021, 09:05
Jeden z zapowiadanych już jest.;)

6097

6096

Eberloth
08-04-2021, 10:32
A cena?

akustyk
08-04-2021, 10:41
SA Control to do precyzyjnego dostrajania odleglosci ostrzenia?

cena... jak to sie u nas na wsi mowi: tanio to juz bylo :D obstawiam 1200 EUR za to 100 macro... a zdjecia z tego 60MPix (czy ile tam by nie bylio pierdylionow megapikseli) R1 wyjasnia po co jest ten 100 macro a nie jakis plebejski RF 24-105/4. podejrzewam, ze przy takiej gestosci to i 24-70/2 (jakkolwiek abstrakcyjna bylaby tegoz uzytecznosc) setka makro zrobi z d* jesien sredniowiecza...

w sumie ciesze sie, za wszystkie te 30 osob, ktorym taka rozdzielczosc optyczna sie przyda a nie chca kupowac (prawie)sredniego formatu. jak i za te 30.000 osob, ktore tymi 60Mpix bedzie sie onanizowac na ekranach 5K i potem pokazywac swoje fotki na insta... :D

RobertON
09-04-2021, 09:19
Najlepsze czasy były gdy wyznawcy Pentaxa chwalili swoje puchy. Co to bedzie jak wypuszczą FF. Do czego potrzebny? A potem K5II - po co się nawet pytali jak na wszystko było jedno remediu ;).

Szkła bajka, limitedy i jakiś Kanarek który na końcu chyba wszedł w FF, ale nie doczekał K1. Piekna sprawa.

Wielu amatorów ma jakieś tam dwa systemy. Nie jestem pentalibem, ale chwalę sobie K-50 i lekkie, małe obiektywy tego systemu. Ostatni składany kit jest płaski jak naleśnik i optycznie świetny. Do tego kilka sigm i tamronów.

Jak canon za drogi i beee to można zrobić coś co sprawia satysfakcję innym sprzętem, a nie bez przerwy wylewać żale, że drogo i coś tam się nie podoba. Canon włożył wiele pracy i kasy aby zrobić coś prawie najlepszego i kompletnego. Jak chcesz używać najlepszego sprzętu to płać. Tylko czy efekty będą adekwatne...

becekpl
09-04-2021, 09:48
efekty to zależą od czynnika ludzkiego głownie, choć można oczywiście zrzucać wine na "sprzęt do Du#y"

lamerok
10-04-2021, 15:49
Ile lamp reporterskich w życiu zabiłeś? Bo ja cztery. jedną utopiłem, dwie mi upadły i żarniki do wymiany a w kolejnej ładnie mnie popchnięto i wyłamała się podstawa lampy. Przy cenie 400 zł za Strobossa 60N nie obawiam się, że coś się wydarzy, ale przy cenie 6.800 zł trzymałbym ją za szybą. Z pewnością zawodowców stać na na kilkanaście takich lamp za 6k zł, ale nie zakładam, że każdy kupujący wyłącznie firmowy sprzęt Canona jest zawodowcem zarabiającym miliony na zdjęciach.

Kiedyś w komisie przy okazji wymiany podpytałem sprzedawcę o obiektywy RF, sugerując, że to to tylko zawodowcy, to mi odpowiedział: Panie, bogaci hobbiści, którego zawodowca u nas stać na taki sprzęt? No i poza wąskim gronem, to racja, zarabia się na życie. rodzine itp., a nie na sprzęt ;)
Ja osobiście jak mi 580 EX Canona się roztrzaskało lata temu, to tylko YN, nie to samo, ale mam kilka w cenie jednej. Plus mam 2 studyjne to też chińskie. Mi wystarcza, ale ja nie robię zdjęć dzien w dzień, to hobby ;)

akustyk
10-04-2021, 16:05
zobaczymy co w ogole pozostanie z okreslenia "zawodowiec" po pandemii...

jinks
10-04-2021, 16:54
zobaczymy co w ogole pozostanie z okreslenia "zawodowiec" po pandemii...Na pewno sporo dobrego sprzętu w korzystnych cenach. Coraz częściej zdarzają się wyprzedaże całego wyposażenia szczególnie u osób, które fotografię traktowały jako zajęcie dodatkowe.
Ale nie zwalałbym wszystkiego na pandemię. To jest "tylko" gwóźdź do trumny.

Tom77
10-04-2021, 16:59
Kiedyś w komisie przy okazji wymiany podpytałem sprzedawcę o obiektywy RF, sugerując, że to to tylko zawodowcy, to mi odpowiedział: Panie, bogaci hobbiści, którego zawodowca u nas stać na taki sprzęt? No i poza wąskim gronem, to racja, zarabia się na życie. rodzine itp., a nie na sprzęt ;)
Ja osobiście jak mi 580 EX Canona się roztrzaskało lata temu, to tylko YN, nie to samo, ale mam kilka w cenie jednej. Plus mam 2 studyjne to też chińskie. Mi wystarcza, ale ja nie robię zdjęć dzien w dzień, to hobby ;)

Jest w tym dużo prawdy. Gdybym zarabiał na zdjęciach nigdy nie wydałbym tyle na sprzęt co wydaje jako amator.

akustyk
10-04-2021, 17:02
Na pewno sporo dobrego sprzętu w korzystnych cenach. Coraz częściej zdarzają się wyprzedaże całego wyposażenia szczególnie u osób, które fotografię traktowały jako zajęcie dodatkowe.
Ale nie zwalałbym wszystkiego na pandemię. To jest "tylko" gwóźdź do trumny.

ano tez mi po glowie chodzi, zeby sobie jakis 5D4 sprawic jako glowne body (do plecaka plenerowego), a 6D2 miec w malym zestawie na rower (w Polsce to sie chyba jako "na miasto" albo "do torebki" okresla :D ) zamiast 70D. niezajezdzone 5D4 juz w okolicach 1600 EUR mozna znalezc...

cauchy
11-04-2021, 00:10
Ja się chyba skończyłem na 5D3, które dopiero było tym czym 5D2 być powinno. Nie wiedzialem ze jest 5D4 [emoji2369][emoji38]

Eberloth
11-04-2021, 04:52
niezajezdzone 5D4 juz w okolicach 1600 EUR mozna znalezc...

akustyk W okolicach tej ceny znajdziesz nowe R z przejściówką. Ta sama matryca, niezawodny AF, mocowanie na następne naście lat bez odcinania się od optyki EF. Nie cofniesz Wisły kijem. Ja wiem, ze nie jesteś fanem EVF, ale ten w R jednak ciut inny niż w linii M którą miałeś.

akustyk
11-04-2021, 07:39
akustyk W okolicach tej ceny znajdziesz nowe R z przejściówką. Ta sama matryca, niezawodny AF, mocowanie na następne naście lat bez odcinania się od optyki EF. Nie cofniesz Wisły kijem. Ja wiem, ze nie jesteś fanem EVF, ale ten w R jednak ciut inny niż w linii M którą miałeś.
niech sobie bedzie.

RF moze sobie kupie w R6 mk2. korpusie z normalna ergonomia canonowska i matryca o uczciwej rozdzielczosci. i z GPSem

ale tez nie jestem wcale.pewny. na cholere mi adapter i 200 zdjec na baterii, jak moge miec normalny bagnet?

dla mnie wizjer elektroniczny to jest duza wada aparatu

becekpl
11-04-2021, 09:14
na baterii zrobisz spokojnie 800 zdjęć
ja wczoraj fotografowałem konie przez 4 godziny, zrobiłem około 400 zdjęć i jedna kreska zeszła
nie jest źle to nie RP

tomfoot
11-04-2021, 09:14
akustyk to nie jest kraj dla starych ludzi

Eberloth
11-04-2021, 09:24

To niedługo zostanie Ci tylko rynek wtórny puszek albo będziesz musiał zmienić hobby.

Tom77
11-04-2021, 16:26
niech sobie bedzie.

RF moze sobie kupie w R6 mk2. korpusie z normalna ergonomia canonowska i matryca o uczciwej rozdzielczosci. i z GPSem

ale tez nie jestem wcale.pewny. na cholere mi adapter i 200 zdjec na baterii, jak moge miec normalny bagnet?

Dla mnie wizjer elektroniczny to największa wada bezlustra. Nie moge się do niego przyzwyczaić, więc go nie używam. Bateria to druga wada erki, lustro na 1 kresce godzinę zdjęcia robiło i jeszcze prądu zostało, teraz mam żonglowanie bateriami. Cała reszta na plus erki.

tomfoot
11-04-2021, 18:14
To, że wizjer elektroniczny to zuo pisałem już wiele razy. Byłem przez tydzień nad morzem, zrobiłem ok. 1000 zdjec. Newella do mojego 5d3 naladowalem przed wyjazdem. Fotki przeglądałem na ekraniku. Wróciłem i mam 35% aku. To lubię.

Tom77
11-04-2021, 19:12
To, że wizjer elektroniczny to zuo pisałem już wiele razy. Byłem przez tydzień nad morzem, zrobiłem ok. 1000 zdjec. Newella do mojego 5d3 naladowalem przed wyjazdem. Fotki przeglądałem na ekraniku. Wróciłem i mam 35% aku. To lubię.

Na aku w R można zrobić 1000 jak i 50 zdjęć. O ile w lustrze praktycznie bez znaczenia był czas robienia zdjęcia o tyle w bezlustrze ma on kolosalne znaczenie. Aku w R można rozładować wykonując 10 zdjęć

akustyk
11-04-2021, 19:55
To niedługo zostanie Ci tylko rynek wtórny puszek albo będziesz musiał zmienić hobby.

nie mam problemu z rynkiem wtornym, jakby do tego przyszlo. ale watpie, zeby Canon nie klepal takiego 6D2 jeszcze przez najblizsze 5-6 lat a kto wie czy nie dluzej. jesli nie bedzie 6D3 (malo prawdopodobne, ale nie wykluczone, akurat ta linia moze byc ostatnia nieprofesjonalna DSLR).

na baterii zrobisz spokojnie 800 zdjęć
ja wczoraj fotografowałem konie przez 4 godziny, zrobiłem około 400 zdjęć i jedna kreska zeszła
nie jest źle to nie RP
jakbym napierdzielal seriami i bez GPS-a to 6D2 bym i 1500 na aku zrobil. i to nie nowiutkim akumulatorze, a takim 3-4 letnim.

opowiadania o tym jak "spoko, spoko, wcale bezlusterkowce tak nie zra"... przecza nieco (ujmijmy to ladnie) moim wlasnym doswiadczeniom. M5 na weekend wzialem z 3 pelnymi aku... na koniec pierwszego dnia mi zabraklo pradu. bo to cholerstwo trzeba w plecaku na sztywno wylaczac (a potem 2 sekundy czekac az sie elektroniczna zabawka zabootuje po wlaczeniu), zeby go nie wyciagac goracego z migajaca bateria. tak, wiem, ze LP-E6NH to troche inna bajka niz zenula LP-E17. nadal nie widze jak bezlustro przy moim uzytkowaniu dojezdza do 300 zdjec na ladowaniu. moze z nowiusienkim akumulatorem w cieply letni dzien... tylko ze na tym sie zycie nie konczy :)

akustyk
11-04-2021, 20:06
akustyk to nie jest kraj dla starych ludzi ������

ja kminie raczej w ten desen... mnie zupelnie dobrze pracowac ta kneflologia, ktora znam, i body z natywnym mocowaniem EF do 8 obiektywow, ktorych bynajmniej nie pali mi sie wymieniac, zwlaszcza ze mam 2 pasujace do nich korpusy (mam w sumie trzy, ale 10D lezy na polce, na mieciutkiej poduszeczce :D )

z mocowaniem RF to dla mnie R czy RP to sa nieporozumienia ergonomiczne. dopiero R6 jest korpusem zblizonym do tego, czego chcialbym uzywac. de facto jego stabilizowana matryca jest bardzo kuszacym fiuczerem (ostroznie szacujac - jakbym takim 200/2.8 mogl zejsc do 1/125s z lapy zamiast 1/500s, to to otwiera mnostwo nowych mozliwosci dla mnie).

brak niezracego pradu i nieprzeklamujacego obrazu celownika optycznego jest dla mnie do przelkniecia w body landzaftowym - tym co mam na stale w plecaku wielkosci szafki na poranny/wieczorny plener w naturze :) 6D2 tez uzywam w duzym stopniu z wlaczonym tylnim LSD, bo na statywie to sie dobrze sprawdza.

natomiast w korpusie w podroz (czy chocby na wypad rowerowy) celownik elektroniczny to jest parodia.

ja moze i jestem stary czlowiek, albo jak kazdy autysta uwielbiam to co juz znam. ale jak rok temu kupilem sobie dla radosci 10D (jak moj pierwszy DSLR) i potem go chwile pouzywalem... to M5 od reki poszedl na aukcje i tydzien pozniej mialem 70D. boziu jaka to jest frajda miec cropa w wersji normalnej ergonomicznie a nie dla sprawnych inaczej :D

jinks
11-04-2021, 20:15
Używam teraz R6, ale szczerze to takiego 5d4 można używać jeszcze bardzo długo nawet do trudnych zleceń komercyjnych. Nie dramatyzujmy z tymi lustrzankami. Wiadomo w jakim to wszystko kierunku zmierza, ale zupełnie rozumiem osoby, które jeszcze przez nawet długi czas chcą zostać z dslr. A 5d4 ma coraz lepszą cenę, często ze znikomym przebiegiem :)

Kolekcjoner
11-04-2021, 23:46
ja moze i jestem stary czlowiek, albo jak kazdy autysta uwielbiam to co juz znam. ale jak rok temu kupilem sobie dla radosci 10D (jak moj pierwszy DSLR) i potem go chwile pouzywalem... to M5 od reki poszedl na aukcje i tydzien pozniej mialem 70D. boziu jaka to jest frajda miec cropa w wersji normalnej ergonomicznie a nie dla sprawnych inaczej :D

Zazdroszczę że Ci ergonomia wystarcza, mnie pokonuje powoli konieczność noszenia całego tego majdanu i to nawet w wydaniu eMkowym. Widzę że u znajomych/* to samo, aparaty leżą w szafie a rozkminy dotyczą jaki jest w tej chwili fon do robienia zdjęć ;).
/* - mowa o ludziach którzy nie fotografowali zaawansowanym małpkami tylko 5D....

cauchy
12-04-2021, 08:26
Same here [emoji16] aczkolwiek jedyny jaki mi fotograficznie pasuje to s21 ultra, tylko że to już kloc.

akustyk serio myślisz że Canon będzie jeszcze 5 lat produkował 6D2?? Ten aparat ma już 4 lata, jego czas produkcji niebawem dobiegnie końca.

akustyk
12-04-2021, 09:27
serio myślisz że Canon będzie jeszcze 5 lat produkował 6D2?? Ten aparat ma już 4 lata, jego czas produkcji niebawem dobiegnie końca.
nie wiem. poki co korona zasiala spustoszenie w branzy kotletowej i potencjalny 5D5, ktory juz byl pod sporym znakiem zapytania, dostal gwozdz do trumny w postaci R5. natomiast czy dla amatora, takiego z gatunku 6D(1/2) + 16-35/4 + 24-105/4 + 70-200/4 kwestia lustrzankowosci jest zamknieta, to nie jestem wcale taki pewny. wydaje mi sie, ze dla czesci tych osob zmiana bagnetu na RF nie jest i nie bedzie opcja przez jeszcze najblizsze 1,5-2 lata (az Canon skonczy pelna trojce f/4 i to bedzie w jakiejs niemordujacej* cenie).

obstawiam 6D3 bedacy swego rodzaju upgradem linii 6D do 5D. cos w rodzaju maly FF z optymalna matryca, z AF wzietym z 1Dx, z gibanym ekranikiem, z GSPem, z joystickiem, dwiema kartami SD, ale z taka sobie (jak na rok +/- 2023) specyfikacja wideo. cos dla tych osob, ktore amatorsko uzywaja 6D1 albo 5D3 i chca je upgrade'owac. albo dla pro, ktory nadal maja 5D4 i na tyle duzy worek L-ek, zeby sie nie spieszyc do RF... IMHO po wynikach sprzedazy R6 Canon oceni, czy na taki 6D3 jest miejsce.

mnie osobiscie malo to martwi. moj 6D2 ma 2,5 roku, dziala jak zloto i na chwile obecna nie widze dla siebie lepszego korpusu. moze za rok, dwa ten R6 dojdzie do ceny, przy ktorej bede sie nad nim zastanawial, jako uzupelnienie do 6D2 (bo jezdzic 2-3 tygodnie po Norwegii czy Islandii z bezlustrem i co noc ladowac worek akumulatorow... dziekuje, postoje...)

* - niemordujacej w znaczeniu tym nowoczesnym nie dawniejszym, kiedy juz bylo taniej :( RF 16-35/4 za 1500 EUR bynajmniej by mnie nie zszokowal.

cauchy
12-04-2021, 10:05
natomiast czy dla amatora, takiego z gatunku 6D(1/2) + 16-35/4 + 24-105/4 + 70-200/4 kwestia lustrzankowosci jest zamknieta, to nie jestem wcale taki pewny
a to z pewnością nie, jeszcze wiele lat te sprzęty będą w użyciu przez amatorów, możliwe że aż do zajechania i sam jestem w tej grupce
natomiast przy aktualnych cenach zmiana bagnetu to koszt kilkadziesiąt tysi (body, szkła) - to już zostanie dla wybranych. Mi się np. kompletnie nie uśmiecha teraz zmiana systemu, bo też nie mam potrzeby.

djtermoz
12-04-2021, 16:27
opowiadania o tym jak "spoko, spoko, wcale bezlusterkowce tak nie zra"... przecza nieco (ujmijmy to ladnie) moim wlasnym doswiadczeniom. M5 na weekend wzialem z 3 pelnymi aku... na koniec pierwszego dnia mi zabraklo pradu.

To tylko pokazuje, że każdy ma inne wymagania i inaczej używa sprzętu. Może ja po prostu robię znacznie mniej zdjęć, ale 2 baterie w moim Fuji mi zawsze wystarczały do wszystkiego. Nawet na cały dzień.
Zresztą czytam sobie czasem forum dpreview i tam też ostatnio jeden opisywał, że zrobił 1500 zdjęć przez 2 godziny. Wychodzi 12 zdjęć na minutę, non-stop. Nie wiem jak to możliwe.

natomiast w korpusie w podroz (czy chocby na wypad rowerowy) celownik elektroniczny to jest parodia.
A to dlaczego? Ja z moim Fuji cały czas jeżdżę na rowerze i sprawdza się dużo lepiej niż każda lustrzanka. Bezlustro wypada mniejsze, lżejsze, ma małe obiektywy, jest bardziej płaskie (bo nie ma gripa), naładować nawet z USB można (np. w dłuższej podróży). Nie wyobrażam sobie jeżdżenia na rowerze z lustrzanką i szkłami.

becekpl
12-04-2021, 17:35
a
natomiast przy aktualnych cenach zmiana bagnetu to koszt kilkadziesiąt tysi (body, szkła) - to już zostanie dla wybranych. .

bylem dziś z kurtuazyjna wizyta w Cyfrowe.pl
czy mogę pobawić się RF 100-500l?
nie, schodzą na pniu, jak chce pan kupić to trzeba się zapisać
obiektyw kosztuje, bagatela 15k

pobawiłem się RF 600 f11
w reku się go trzyma jak chińską podróbkę lornetki, lekki jak C 501.8
ale zdjęcie da się zrobić

Eberloth
12-04-2021, 18:30
pobawiłem się RF 600 f11

I w wyniku tej zabawy pokazałeś ptaszka. W innym wątku :mrgreen: To z tego szkła?

becekpl
12-04-2021, 20:13
kłopot w tym ze tam nic nie ma do zademonstrowania,
kura, koń, droga na Ostrołękę
:mrgreen:

Kolekcjoner
12-04-2021, 20:15
I w wyniku tej zabawy pokazałeś ptaszka. Ale mam nadzieję, że zdjęć z tego nie będzie upubliczniał :mrgreen:.....

jan pawlak
13-04-2021, 08:22
https://www.sonyalpharumors.com/canon-aims-even-higher-first-leaked-image-of-the-superflagship-eos-r3-camera/

6118

CanonWatch :
EOS R3 jest bezpośrednim konkurentem Nikona Z 9. Spodziewamy się, że Canon ogłosi rozwój Canon EOS R3 już wkrótce, najprawdopodobniej w kwietniu 2021 roku.
Uważamy, że Canon EOS R3 może być jednym z profesjonalnych aparatów EOS R na poziomie EOS-1D X, jakiego się spodziewaliśmy. Więc nie ma EOS R1? A może Canon EOS R1 będzie jeszcze bardziej zorientowany na pro? EOS R3 ma ergonomię i pionowy uchwyt typowy dla serii EOS 1D i pokazuje wszystkie zewnętrzne oznaki profesjonalnego aparatu. EOS R3 może być profesjonalną kamerą sportową, więc zostaw trochę miejsca dla EOS R1. Profesjonalna kamera sportowa idealnie pasowałaby do tegorocznych igrzysk olimpijskich. W drodze są również odpowiednie obiektywy. Uważamy, że EOS R3 nie jest oczekiwanym aparatem EOS R. o wysokiej rozdzielczości.

jp

szwayko
13-04-2021, 09:27
W natarciu R3
https://www.dailycameranews.com/2021/04/breaking-canon-eos-r3-camera-to-be-announced-soon/
https://www.canonwatch.com/wp-content/uploads/2021/04/Ey0ZzL4VgAAd2Ns-740x654.jpeg

akustyk
13-04-2021, 11:16
A to dlaczego? Ja z moim Fuji cały czas jeżdżę na rowerze i sprawdza się dużo lepiej niż każda lustrzanka.

a to juz jest subiektywne ;)
mnie sie najlepiej na rower sprawdza 6D2, bo on mi sie ogolnie najlepiej sprawdza. ale 6D2 (z zalozonym na stale L-bracketem) + 24-70/4 jest jednak ciezsze i sporo wieksze od 70D z 15-85. dlatego zabieram 70D

Bezlustro wypada mniejsze, lżejsze, ma małe obiektywy, jest bardziej płaskie (bo nie ma gripa),

mniejsze i lzejsze to nie jest dla mnie cecha wyizolowana ani tym bardziej absolutnie lepsza. mnie bardzo odpowiada rozmiarowo/wagowo 70D z 15-85 jak przychodzi do robienia zdjec. do transportu mam pod niego plecak odpowiedni (Lowepro FlipSide BP 350) gdzie oprocz tego zestawu czesto woze tez 70-300 USM II, plus portfel, dodatkowe ciuchy, itd. itp.

male obiektywy to, ponownie, zaleta w kontekscie transportu, i to jesli ograniczamy torbe na transport. przy czym mnie osobiscie 15-85 w 95% pokrywa temat wypadu rowerowego. moze do wielkosci 70-300 II mialbym zastrzezenia, ale wagowo to jest dla mnie swietny kompromis przy jego jakosci optycznej. wiecej mi w tym naprawde nie potrzeba.

naładować nawet z USB można (np. w dłuższej podróży). Nie wyobrażam sobie jeżdżenia na rowerze z lustrzanką i szkłami.
nie wiem czy o takim samym rowerze mowimy. jak smigasz kolarka albo MTB no to to sa jednak inne uwarunkowania. w tym kraju gdzie mieszkam jezdzi sie w ogromnej wiekszosci tzw. rowerami miejskimi i nawet wersja dobra poza miasto (drozsze rowery, ktorych nie zostawiloby sie zapietych do slupa w miescie) nadal jest z gatunku jazdy w pozycji wyprostowanej. tym sie jedzie wolniej (20km/h przy lekkim wietrze w plecy, z reguly blizej 15km/h, bo wiatr czesciej tu przeszkadza), na weekendowe wycieczki 60-80km mozna i z sakwami czy bagaznikiem... no ale tu plasko, na tych 80km trasy to sie moze ze 100m podjazdow uzbiera, jak czasem z polderu nad wode trzeba wjechac :)

robcio
13-04-2021, 19:43
W natarciu R3
https://www.dailycameranews.com/2021/04/breaking-canon-eos-r3-camera-to-be-announced-soon/
https://www.canonwatch.com/wp-content/uploads/2021/04/Ey0ZzL4VgAAd2Ns-740x654.jpeg

Canon się wyraźnie rozkręca, myślę luźno, że R1 również się pojawi niejako na deser, po tym jak R3 będzie na równi z przepowiadanym z9 czy Sony A1

Dominik_z_Polski
14-04-2021, 10:04
I są kolejne nowości z serii rf ;)
https://www.canon.pl/lenses/rf-400mm-f2-8l-is-usm/?utm_campaign=pl_itcgmktg_enth&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=crflns_plfbc_cel
https://www.canon.pl/lenses/rf-600mm-f4l-is-usm/?utm_campaign=pl_itcgmktg_enth&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=crflns_plfbc_cel

cauchy
14-04-2021, 23:37
To jeszcze f5.6 takie poprosze

Chociaz w sumie w dobie zoomow 100-500 i 150-600 troche to sie mija z celem..

robertskc7
15-04-2021, 08:24
To jak już wszyscy dalej czekamy, to ja czekam na następce r/rp. Coś dla plebsu jak ja, taki max za 8K. Dwa sloty oby były tylko.

jotka
15-04-2021, 08:39
generalnie R6 to budżetowy sprzęt dla początkujących fotoamatorów, gdyby nie postęp technologii, byłby uboższy nawet od R. Przydałoby się coś pomiędzy R6 a R5, dla bardziej "zaawansowanych amatorów"

jinks
15-04-2021, 08:43
To jak już wszyscy dalej czekamy, to ja czekam na następce r/rp. Coś dla plebsu jak ja, taki max za 8K. Dwa sloty oby były tylko.Za jakiś czas R6 stanieje. Akurat dla następcy Rki nie widzę miejsca w aktualnej ofercie. Już chyba za dużo tego by było. Dla RP owszem.

Jacek_Z
15-04-2021, 12:27
Za jakiś czas R6 stanieje. Akurat dla następcy Rki nie widzę miejsca w aktualnej ofercie.R ma jeden atut. 30 Mpx to jednak 50% więcej niż 20. I to jest główna wada R6. Wg mnie. Trochę mało tych pikseli.

Bangi
15-04-2021, 12:33
R ma jeden atut. 30 Mpx to jednak 50% więcej niż 20. I to jest główna wada R6. Wg mnie. Trochę mało tych pikseli.

Zgadzam się w pełni. Jako posiadacz R nie widzę żadnego sensu przejścia na R6 i gdybym potrzebował drugiego body, to pewnie kupiłbym R; oczywiście piszę to przez pryzmat moich hobbystycznych potrzeb.

jinks
15-04-2021, 16:32
No tak. Rozumiem Wasze argumenty, ale mój post dotyczył ew. następców R i RP :) gdyby następca R miał 30mpix i zaktualizowane, zgodnie z postępem technologicznym, pewne elementy to kto by kupował R6? Przecież to logiczne, że musieliby wsadzić dpaf w wersji 2 i pewnie te oczekiwane 2 sloty. Dlatego wydaje mi się, że w tej chwili nie ma już miejsca na R mk2. Obstawiam, że zostaną linie RP, R6, R5 i R3 + ew. jakieś warianty z bardzo dużą rozdzielczością.

robertskc7
15-04-2021, 18:33
Zgadzam się w pełni. Jako posiadacz R nie widzę żadnego sensu przejścia na R6 i gdybym potrzebował drugiego body, to pewnie kupiłbym R; oczywiście piszę to prze pryzmat moich hobbystycznych potrzeb.

Bangi jak Ci wyskoczy komunikat sformatuj kartę, to zrozumiesz gdzie Canon popełnił niewybaczalny błąd z eRką :) Tak. Mi wyskoczył.

szandor
16-04-2021, 13:41
R ma jeden atut. 30 Mpx to jednak 50% więcej niż 20. I to jest główna wada R6. Wg mnie. Trochę mało tych pikseli.

Zgadzam się w 100%, przesiadłem się na R6 i brakuje mi bardzo tych 30mpx.

Bangi
16-04-2021, 15:53
Bangi jak Ci wyskoczy komunikat sformatuj kartę, to zrozumiesz gdzie Canon popełnił niewybaczalny błąd z eRką :) Tak. Mi wyskoczył.

Nie miałem dotychczas tego problemu (ok. 2 lata mam R). Możesz napisać coś więcej na jego temat?

robertskc7
16-04-2021, 16:52
Nie miałem dotychczas tego problemu (ok. 2 lata mam R). Możesz napisać coś więcej na jego temat?

Pewnie. Sezon ślubów ruszył, więc szykowałem sprzęt. Jedna karta sandisk 128gb po włożeniu do aparatu wyrzuciła komunikat o sformatowaniu. Sformatowałem, działa, ale do zleceń jej nie wezmę.

michalab
16-04-2021, 16:56
Zgaduję: karta padła, jeden slot, zdjęcia do piachu.

Bangi
16-04-2021, 21:15
Ja nie miałem nigdy takich problemów a przed R przerobiłem 6 aparatów z jednym slotem, ale oczywiście to może być dla niektórych ważne.

robertskc7
17-04-2021, 08:41
Bangi, ale to karta krzyczała żeby ją sformatować a nie aparat :)
Pierwszy raz w życiu tak miałem. Taki znak z nieba. Karta plus promocja na r6 za 10K. To już dwa znaki? :) Chce ktoś kupić eRkę. Mam dwie na sprzedaż. Jedna bardzo tanio za 3K*

mkamelg
17-04-2021, 10:37
Jak masz problem z kartą, to zrób sobie samodzielnie zgłoszenie RMA a dostaniesz nową https://kb-eu.sandisk.com/app/rmaform/session/L3RpbWUvMTYxODY0NDYzMS9zaWQvZlVMb1UwZFExQUZqZmpBV1 pITjZxbGUxZEFMZ3ZqUlAwNEt3bHdzMDJfVWpqT0MxcW5aZGdJ TGRYMktkN3ZkVEJpOUI0U3NaOHFVQWFaSzEzR1VPamRvUWgzYV h1RWJOeHJHN29XV1F4WmZJaGJjTU8zQk5HYmFBJTIxJTIx Nie pamiętam już czy wysyłkę robiło się na ich koszt czy na swój, robiłem to raz w życiu kilka lat temu jak rozpadła mi się obudowa w mojej karcie SD z serii Extreme PRO. Pamiętam natomiast bardzo dobrze że wysyłkę robiło się do Czech.

Jak już będziesz miał R6, to może wyłącz sobie od razu stabilizację w aparacie. Dlaczego? Bo jak padnie, to pomimo tego iż jesteś w CPS naprawiony aparat możesz otrzymać dopiero po ponad dwóch tygodniach jak pewien Kanadyjczyk https://www.canonrumors.com/forum/threads/my-r6-failed-during-an-interview-this-afternoon.40246/

robertskc7
17-04-2021, 11:00
mkamelg dzięki za podpowiedź. Karta raczej pójdzie do kosza. Kupiona dwa lata temu na amazonie, black friday. Wiesz, ona działa, także nie wiem czy mi uznają reklamacje.
Co do R6 to... Spoko, mam beckupy i stabilizacji raczej rzadko będę używał ze względu na czasy naświetlania w jakich pracuję.
Byłem ostatnio w serwisie na żytniej. Wymiana matrycy w R to 4 dni robocze, także może z R6 nie będzie tak źle u nas :)

jinks
17-04-2021, 12:29
mkamelg dzięki za podpowiedź. Karta raczej pójdzie do kosza. Kupiona dwa lata temu na amazonie, black friday. Wiesz, ona działa, także nie wiem czy mi uznają reklamacje.
Co do R6 to... Spoko, mam beckupy i stabilizacji raczej rzadko będę używał ze względu na czasy naświetlania w jakich pracuję.
Byłem ostatnio w serwisie na żytniej. Wymiana matrycy w R to 4 dni robocze, także może z R6 nie będzie tak źle u nas :)Stabilizacja to nie jest taka głupia sprawa. Przy dłuższych ogniskowych np. 135L obraz w celowniku nie lata podczas kadrowania i myślę, że sam AF na łatwiej jeśli ten obraz nie drga ( = większa celność).

totamten
17-04-2021, 12:33
Byłem ostatnio w serwisie na żytniej. Wymiana matrycy w R to 4 dni robocze, także może z R6 nie będzie tak źle u nas :)
Przypominam sobie, że miałem problemy z kartami różnych producentów w 7d, po wyjęciu z czytnika i włożeniu i do aparatu wyskakiwał wspomniany komunikat i też uznałem, że karta jest walnięta i tak wywaliłem 3 karty, aż przy następnym komunikacie wcisnąłem w aparacie przycisk przeglądania zdjęć i się zdjęcia wyświetliły, podlączyłem aparat do komputera, komputer widzi zdjęcia, dało się je zgrać, tym razem wywaliłem czytnik, kupiłem Transcenda pod USB 3 i od tej pory nie miałem problemu z kartami ani w 7d, ani R. Podejrzewam, ze sprytny czytnik dopisywał coś na kartach, co się 7d nie podobało, ale co się podobało producentowi czytników.

jinks
17-04-2021, 13:30
Przypominam sobie, że miałem problemy z kartami różnych producentów w 7d, po wyjęciu z czytnika i włożeniu i do aparatu wyskakiwał wspomniany komunikat i też uznałem, że karta jest walnięta i tak wywaliłem 3 karty, aż przy następnym komunikacie wcisnąłem w aparacie przycisk przeglądania zdjęć i się zdjęcia wyświetliły, podlączyłem aparat do komputera, komputer widzi zdjęcia, dało się je zgrać, tym razem wywaliłem czytnik, kupiłem Transcenda pod USB 3 i od tej pory nie miałem problemu z kartami ani w 7d, ani R. Podejrzewam, ze sprytny czytnik dopisywał coś na kartach, co się 7d nie podobało, ale co się podobało producentowi czytników.Też bym zaczął od czytnika.

robertskc7
17-04-2021, 13:36
Przypominam sobie, że miałem problemy z kartami różnych producentów w 7d, po wyjęciu z czytnika i włożeniu i do aparatu wyskakiwał wspomniany komunikat i też uznałem, że karta jest walnięta i tak wywaliłem 3 karty, aż przy następnym komunikacie wcisnąłem w aparacie przycisk przeglądania zdjęć i się zdjęcia wyświetliły, podlączyłem aparat do komputera, komputer widzi zdjęcia, dało się je zgrać, tym razem wywaliłem czytnik, kupiłem Transcenda pod USB 3 i od tej pory nie miałem problemu z kartami ani w 7d, ani R. Podejrzewam, ze sprytny czytnik dopisywał coś na kartach, co się 7d nie podobało, ale co się podobało producentowi czytników.

Bardzo możliwe. Ale. Karta siedziała w 5dIII podczas jednej sesji, a później w eRce w body beckupowym przez wiele miesięcy. Być może fakt, że były na niej zdjęcia z 5d, stąd komunikat o sformatowaniu w R. Nie korzystam z czytników kart. Zgrywam kablem bezpośrednio na kompa.

Co do stabilizacji, bo wyżej padło, że warto. Ja pracuję w zakresie 35-85 głownie ludzi. Więc i tak trzymam te czasy na poziomie 1/160 i krócej. Czy tu się stabilizacja sprawdzi?

Jacek_Z
17-04-2021, 20:00
Co do stabilizacji, bo wyżej padło, że warto. Ja pracuję w zakresie 35-85 głownie ludzi. Więc i tak trzymam te czasy na poziomie 1/160 i krócej. Czy tu się stabilizacja sprawdzi?
Przy 35 mm to nawet bez stabilizacji używasz zbyt krótkiego czasu. Czym szerszy kąt tym czas może być dłuższy.
Oczywiście ze stabilizacją można by było używać jeszcze zdecydowanie dłuższych czasów, ale pod warunkiem, że model(ka) pozuje statycznie. Jak wiadomo stabilizacja szkła nie ma wpływu na ruch modela :) więc niestety używanie 1/15 jest obarczone ryzykiem. I odpada absolutnie gdy modelka pozuje dynamicznie. Choć .. rozwiane włosy na długim czasie też wyglądają ciekawie. Co kto lubi.

jan pawlak
18-04-2021, 05:53
Przy 35 mm to nawet bez stabilizacji używasz zbyt krótkiego czasu. Czym szerszy kąt tym czas może być dłuższy.

robertskc7

To jest prawda (1/f) ale historyczna

Teraz przy matrycach o dużej liczbie pikseli oraz "ostrych" obiektywach (i dużych powiększeniach prezentacji) na ogół "1/f" to za długie czasy "z ręki"

Najlepiej :
- zrobić zdjęcia przy tych samych czasach i ogniskowych wykonanych "z ręki" z ON i z OFF stabilizacji albo gdy jej nie ma to "z ręki" i ze statywu
- i porównać przy powiększeniu 100% na monitorze kompa.
Będziesz wiedział (mógł dobrać) najdłuższy czas "z ręki" przy którym nie widać rozmycia zdjęć przy Twoim sprzęcie, sposobie pracy i sposobie prezentacji zdjęć.

jp

robertskc7
18-04-2021, 08:57
Panowie dzięki za rady.
Fotografuję 100% tematykę ślubów. Wiem co robię, jeśli chodzi o czasy naświetlania zdjęć. Jeśli nie, to mnie poprawcie :) Portfolio w stopce.

jan pawlak
18-04-2021, 18:11
Panowie dzięki za rady.
Fotografuję 100% tematykę ślubów. Wiem co robię, jeśli chodzi o czasy naświetlania zdjęć. Jeśli nie, to mnie poprawcie :) Portfolio w stopce.

To że na zdjęciu jest ostro (...tak jak się przyzwyczailiśmy, ...tak jak widzimy do tej pory) nie oznacza że nie może być lepiej
By prawidłowo ocenić czy dane zdjęcie "z ręki" jest ostre trzeba mieć porównanie ze wzorcem, zdjęciem ze statywu wykonanego w tych samych warunkach i ocenianego przy powiększeniu 100% na monitorze kompa

To naprawdę łatwe i szybkie
Kilka zdjęć statycznego obiektu (..kwiatek. ...) "z ręki" przy coraz dłuższych czasach oraz to samo przy zdjęciach ze statywu, z czasami i przesłonami które używasz zawodowo
Ten sam sposób wywołania i porównanie.
I będziesz wiedział "na czym stoisz" ze swoją "ręką" i swoim sprzętem.

A gdy będziesz miał "lepszy dzień" i lepszy sprzęt to zdjęcia będą "ostrzejsze"

jp

jinks
18-04-2021, 19:35
Oczywiście bez urazy. Po prostu nie można do tego wszystkiego podchodzić zbyt laboratoryjnie. Fotografia to nie dxo.

jan pawlak
18-04-2021, 21:13
Oczywiście bez urazy. Po prostu nie można do tego wszystkiego podchodzić zbyt laboratoryjnie. Fotografia to nie dxo.

Zgoda.

Ale nie piszemy o fotografii tylko o "narzędziu" to tworzenia fotografii.
A lepsze "narzędzie" daje większe możliwości w tworzeniu fotografii tym którzy chcą/potrzebują i umieją je wykorzystać

jp

tomfoot
18-04-2021, 21:28
Forum nie znosi próżni. Gdy zamilkł candar budzą się kolejne demony.

Bangi
18-04-2021, 21:36
Jeszcze odnośnie kart, to ja mam taki nawyk, że zawsze po zgraniu zdjęć lub przed ważnym foceniem (np. pokazy lotnicze) wszystkie karty formatuję w body tak by mieć je na czysto.
Kiedyś gdzieś wyczytałem (być może nawet tu na forum), że warto tak robić.

robertskc7
19-04-2021, 08:38
Jeszcze odnośnie kart, to ja mam taki nawyk, że zawsze po zgraniu zdjęć lub przed ważnym foceniem (np. pokazy lotnicze) wszystkie karty formatuję w body tak by mieć je na czysto.
Kiedyś gdzieś wyczytałem (być może nawet tu na forum), że warto tak robić.

To musisz doczytać, bo ja słyszałem na warsztatach, że tylko format za pomocą kompa zwiększa szansę odzyskania zdjęć. Także jeden z nas ma rację :)

Kolekcjoner
19-04-2021, 16:35
To że na zdjęciu jest ostro (...tak jak się przyzwyczailiśmy, ...tak jak widzimy do tej pory) nie oznacza że nie może być lepiej
By prawidłowo ocenić czy dane zdjęcie "z ręki" jest ostre trzeba mieć porównanie ze wzorcem, zdjęciem ze statywu wykonanego w tych samych warunkach i ocenianego przy powiększeniu 100% na monitorze kompa

To naprawdę łatwe i szybkie
Kilka zdjęć statycznego obiektu (..kwiatek. ...) "z ręki" przy coraz dłuższych czasach oraz to samo przy zdjęciach ze statywu, z czasami i przesłonami które używasz zawodowo
Ten sam sposób wywołania i porównanie.
I będziesz wiedział "na czym stoisz" ze swoją "ręką" i swoim sprzętem.

A gdy będziesz miał "lepszy dzień" i lepszy sprzęt to zdjęcia będą "ostrzejsze"

jp

Na wartość artystyczną czy nawet pamiątkową zdjęcia ostrość w powiększeniu 100% ma pomijalny wpływ. To co piszesz to jakieś sprowadzanie fotografii do matematyki zabijające zupełnie proces twórczy. Już Ci wiele razy pisałem że takie coś to droga donikąd.

A lepsze "narzędzie" daje większe możliwości w tworzeniu fotografii tym którzy chcą/potrzebują i umieją je wykorzystać

jpW "tworzeniu fotografii" liczy się przede wszystkim talent, chwila, bycie we właściwym miejscu o właściwym czasie. Skupianie się na sprzęcie prowadzi do impotencji twórczej, a nie do rozwoju.

Jacek_Z
19-04-2021, 17:24
To jest prawda (1/f) ale historyczna
Bo w realu dzis jest o wiele lepiej? ;)
IS w obiektywie, stabilizacja matrycy w bezlustrach itd.
Zakładając jednak brak stabilizacji to 1/160 dla 35 mm jest daleko od 1/f.
1/f było OK dla body typu pierwszy 5D, fakt, że przy braku stabilizacji dla matryc rzędu 36-45 Mpx trzeba raczej użyć wzoru 1/2f
Ważny jest teraz bardziej ruch fotografowanego obiektu. Przy szerokim kącie przesunięcie obiektu będącego w ruchu na pikselach jest nieznaczne, przy tele większe.
Jeśli mamy 45 Mpx i robimy repo ślubne, to chyba mozna podchodzić mniej ortodoksyjnie do ostrości i nie patrzeć tylko jedynie na obraz w powiększeniu 100% na monitorze.
Z tym akceptowaniem ostrości (nieostrości) jest tak jak z akceptowaniem szumu na wysokim ISO. Jedni powiedzą, że (zakładam ten sam sprzęt) 6400 jest OK, a kto inny będzie narzekał na ISO 1600.

jan pawlak
19-04-2021, 18:07
Kolekcjoner

piszesz :
Na wartość artystyczną czy nawet pamiątkową zdjęcia ostrość w powiększeniu 100% ma pomijalny wpływ. To co piszesz to jakieś sprowadzanie fotografii do matematyki zabijające zupełnie proces twórczy. Już Ci wiele razy pisałem że takie coś to droga donikąd.
W "tworzeniu fotografii" liczy się przede wszystkim talent, chwila, bycie we właściwym miejscu o właściwym czasie. Skupianie się na sprzęcie prowadzi do impotencji twórczej, a nie do rozwoju.

Masz prawo mieć takie/swoje zdanie i ja je rozumiem, w dużym zakresie się z Tobą zgadzam.
Ale są jednak sytuacje (np. fotografia nieba, konieczność dużego crop,....) że "samo bycie" może nie wystarczyć by mieć wystarczająco ostre zdjęcie takie jakie się chciałoby mieć
Trzeba wtedy dysponować także odpowiednim narzędziem by móc osiągnąć zamierzony cel.

Dla mnie są takie typy zdjęć które powinny być maksymalnie ostre.
To była jedna z dwu przesłanek przejścia z 5d3 na A7R2

Ale jeśli komuś nie zależy na jakiś własnościach/cechach zdjęcia to przecież nikt go nie zmusza

jp

--- Kolejny post ---

Bo w realu dzis jest o wiele lepiej? ;)
IS w obiektywie, stabilizacja matrycy w bezlustrach itd.
Zakładając jednak brak stabilizacji to 1/160 dla 35 mm jest daleko od 1/f.
1/f było OK dla body typu pierwszy 5D, fakt, że przy braku stabilizacji dla matryc rzędu 36-45 Mpx trzeba raczej użyć wzoru 1/2f
Ważny jest teraz bardziej ruch fotografowanego obiektu. Przy szerokim kącie przesunięcie obiektu będącego w ruchu na pikselach jest nieznaczne, przy tele większe.
Jeśli mamy 45 Mpx i robimy repo ślubne, to chyba mozna podchodzić mniej ortodoksyjnie do ostrości i nie patrzeć tylko jedynie na obraz w powiększeniu 100% na monitorze.
Z tym akceptowaniem ostrości (nieostrości) jest tak jak z akceptowaniem szumu na wysokim ISO. Jedni powiedzą, że (zakładam ten sam sprzęt) 6400 jest OK, a kto inny będzie narzekał na ISO 1600.

Z mojego doświadczenia z długich wyjazdów wynika że albo targasz w plecaku dużo obiektywów albo masz matrycę o dużej liczbie pikseli i 2 ostre obiektywy i robisz starannie ostre zdjęcia by zachować duży potencjał crop/powiększenia (z akceptowaną ostrością) przy obróbce.

Dlatego w plecaku zabieram tylko A7R3 + FE 1.4/24mm oraz A7R3 + Sigma 85mm 1:1.4 DG DN
Reszta obiektywów będzie sprzedawana

Mam stabilizację, głownie fotografuję AV oraz mam ustawione AutoIso na (tylko) 1/f
To po wynikach testów na odpowiednich portalach, chcę być pewień że każde zdjęcie będzie ostre a nie tylko np. 80%

jp

Eberloth
19-04-2021, 20:31
I tak wolę akademicko-nieużyteczne wywody Jana od tego jadu który produkował "sam-wiesz-kto" :)

Bangi
19-04-2021, 20:34
To musisz doczytać, bo ja słyszałem na warsztatach, że tylko format za pomocą kompa zwiększa szansę odzyskania zdjęć. Także jeden z nas ma rację :)

W sensie, że format w kompie (szybki czy dokładny?) i taką sformatowaną używać w aparacie?
Ja bym jednak upierał się przy tym, aby formatować w urządzeniu, w którym docelowo będzie używana, ale to tylko moje zdanie, nie poparte żadną naukową wiedzą.

robertskc7
19-04-2021, 21:14
Z mojego doświadczenia z długich wyjazdów wynika że albo targasz w plecaku dużo obiektywów albo masz matrycę o dużej liczbie pikseli i 2 ostre obiektywy i robisz starannie ostre zdjęcia by zachować duży potencjał crop/powiększenia (z akceptowaną ostrością) przy obróbce.

Dlatego w plecaku zabieram tylko A7R3 + FE 1.4/24mm oraz A7R3 + Sigma 85mm 1:1.4 DG DN
Reszta obiektywów będzie sprzedawana

Mam stabilizację, głownie fotografuję AV oraz mam ustawione AutoIso na (tylko) 1/f
To po wynikach testów na odpowiednich portalach, chcę być pewień że każde zdjęcie będzie ostre a nie tylko np. 80%

jp

Jak byś poszedł na wesele z tymi "zasadami" to byś spartolił 90 procent materiału. Ciekaw jestem "Twojej ostrości" podczas tańca, zgodnie z regułą 1/25 i jestem ciekaw czy jesteś świadom Panie Janie co by ci na zdjęciu wyszło przy tak długim czasie. Bo z ostatnich rozmów wynika, że nie bardzo. Wątek Tygrysów wraca.

Bangi, na pewno jeden z nas ma racje - to odnośnie formatu :)

jan pawlak
19-04-2021, 22:53
Jak byś poszedł na wesele z tymi "zasadami" to byś spartolił 90 procent materiału. Ciekaw jestem "Twojej ostrości" podczas tańca, zgodnie z regułą 1/25 i jestem ciekaw czy jesteś świadom Panie Janie co by ci na zdjęciu wyszło przy tak długim czasie. Bo z ostatnich rozmów wynika, że nie bardzo. Wątek Tygrysów wraca.

Bangi, na pewno jeden z nas ma racje - to odnośnie formatu :)

Ustawiłem aparat pod swoje potrzeby, chyba nie trudno to zrozumieć.
Nie fotografuję wesel(a)

jp

PS
Abyś jednak nie był zaniepokojony to uprzejmie informuję że pod przyciskiem C3 mam zaprogramowany zestaw ustawień do zdjęć dynamicznych, gdy ten przycisku naciskam to najkrótszy czas w AutoIso jest 1/100 s

michalab
20-04-2021, 10:31
Ustawiłem aparat pod swoje potrzeby, chyba nie trudno to zrozumieć.
Nie fotografuję wesel(a)

jp

PS
Abyś jednak nie był zaniepokojony to uprzejmie informuję że pod przyciskiem C3 mam zaprogramowany zestaw ustawień do zdjęć dynamicznych, gdy ten przycisku naciskam to najkrótszy czas w AutoIso jest 1/100 s
Nie zabrakło jednego 0? 1/100s To chyba nie wystarcza nawet jeśli obiekt zbliża się do Ciebie, nie mówiąc już o ruchu w poprzek kadru. I tutaj ogniskowa nie specjalnie ma znaczenia zakładając, że obiekt nie jest w kadrze mikroskopijny. Ale jeśli jest i robisz ostrego cropa to oczywiście trzeba krócej.

Eberloth
20-04-2021, 11:25
Nie zabrakło jednego 0?

Jan niejednokrotnie podkreślał, że ma wieloletnie doświadczenie, więc nie pouczaj. Kajecik, ołówek i notuj... ;)