PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11

Kolekcjoner
02-11-2018, 13:07
grubo będzie jak nic - ogólna tendencja jest taka że czasy taniego szkła się kończą - totalny plastik fantastik w stylu potrójny kit jeszcze utrzymuje jakąś cenę ale manewry bagnetowe (rozdzielenie bagnetu w bezlustrach) skierują go na właściwe tory :mrgreen: - pozostałe rozwiązania stają sie po prostu drogie wszystkie szkła mają wysoką cenę jasne, ciemne, szerokie, długie i normalne :mrgreen:, rynek wtórny (canona bo inni mają znacznie gorzej - pozostaje im opcja płać i płacz) hamuje lekko tą tendencję. ale skoro ludzie kupują odświeżone pleśniaki (w nowym opakowaniu i czasem pomalowane złotą farbką) z trzema soczewkami w środku za grubą kasę to producent poważnych rozwiązań też chce zarobić

Jak na pisał akustyk.
Tajemnica dobrej sprzedaży Canona wynika w dużym stopniu z rozsądnej polityki cenowej. Jest masa przyzwoitego sprzętu dostępnego w przyzwoitych pieniądzach. Bezlusterkowce M to jaskrawy przykład tej sytuacji.

mirror
02-11-2018, 13:37
każdy widzi co chce widzieć - ja widzę dwa bagnety w bezlusterkowcach które latwo i naturalnie odseparują szkła i pozwolą na prowadzenie osobnej polityki jakościowej i cenowej

fajne cenowo szkła - 85/1.8 mam, 50/1.4 miałem, 70-200/4 miałem oba i ten z is i ten bez isa - z tych wszystkich najlepiej wspomimam 70-200/4LIS ale nie zaliczylbym go do tanich szkieł, pozostałe przykłady (85, 50, 70-200/4 bez is) to moim zdaniem jest temat "dostajesz to za co płacisz albo mniej" tzn. są warte tyle ile kosztują :), ja osobiście do szkieł o fantastycznym stosunku ceny do możliwości zaliczyłbym 17-40/4L, co do konkurencji to się całkowicie zgadzam co napisałem w moim poście.

akustyk
02-11-2018, 14:43
każdy widzi co chce widzieć - ja widzę dwa bagnety w bezlusterkowcach które latwo i naturalnie odseparują szkła i pozwolą na prowadzenie osobnej polityki jakościowej i cenowej

R mnie ziebi, wiec sie nie wypowiem.

M wyglada dla mnie tak: moge miec malenki korpus i do niego malenkie szkla natywne tam, gdzie w EF nie da sie zrobic odpowiednikow (wielkosciowych/jakosciowych): 22/2 i 32/1.4. poza tym mam adapter, ktorym zapne kazdy EF/EF-S, ktory mi sie przysni. jedynym razacym brakiem M jest w tej chwili 55-200, ktory jest optycznym szajsem (i w zasadzie trzeba go latac EFS 55-250). no, moze w przyszlosci kupilbym jakis EF-M 15/2 IS (malutki, leciutki, stabilizowany) ale bez spiecia.

fajne cenowo szkła - 85/1.8 mam, 50/1.4 miałem, 70-200/4 miałem oba i ten z is i ten bez isa - z tych wszystkich najlepiej wspomimam 70-200/4LIS ale nie zaliczylbym go do tanich szkieł

w porownaniu z Nikkorami albo chocby cropowymi Fuji 50-200? nawet nowka 70-200 IS mkI jest uczciwa cenowo, a w uzywkach mozna przebierac jak w ulegalkach

, pozostałe przykłady (85, 50, 70-200/4 bez is) to moim zdaniem jest temat "dostajesz to za co płacisz albo mniej" tzn. są warte tyle ile kosztują :),

no to niezle. w innych bezlusterkowcach placisz 1,5-2 razy tyle ile dostajesz

nie wiem natomiast jakie masz uwagi krytyczne do 85/1.8. szklo jest perfekcyjne: tanie, bez wad optycznych (poza aberracja) ze swietna ostroscia i bardzo swietna nieostroscia... marzenie

ja osobiście do szkieł o fantastycznym stosunku ceny do możliwości zaliczyłbym 17-40/4L, co do konkurencji to się całkowicie zgadzam co napisałem w moim poście.
moze za dlugo to szklo mialem, albo tez chodzi o to, ze uzywalem go w wiekszej klatce niz APS-C, do ktorego bylo projektowane... :) w kazdym razie, nie zgadzam sie co do jego fantastycznego stosunku mozliwosci do ceny, bo te mozliwosci sa jakie sa. zgodze sie tylko, ze w porownaniu z Nikonem, ktory kaze sobie placic ponad 2x tyle za stabilizowane szklo o podobnych rogach, to ten Canon jest tani. ale nie robmy z niego optycznego cudu.

mirror
02-11-2018, 15:33
moze za dlugo to szklo mialem, albo tez chodzi o to, ze uzywalem go w wiekszej klatce niz APS-C, do ktorego bylo projektowane... :) w kazdym razie, nie zgadzam sie co do jego fantastycznego stosunku mozliwosci do ceny, bo te mozliwosci sa jakie sa. zgodze sie tylko, ze w porownaniu z Nikonem, ktory kaze sobie placic ponad 2x tyle za stabilizowane szklo o podobnych rogach, to ten Canon jest tani. ale nie robmy z niego optycznego cudu.

nie robię z niego otycznego cudu (bo już go nie mam i koniec końców skończyłem na 16-35/4L) u mnie pracował podobnie (ze wskazaniem na lepiej bo miał mniejsze aberacje chromatyczne w rogach) jak 10-22 na cropie co przy jego cenie mz jest conajmniej ok.

Kolekcjoner
02-11-2018, 15:34
17-40 to moje ulubione szkło więc bardzo proszę - ostrożnie :mrgreen:...

BTW: akustyk, którą eMkę kupujesz? My dziś przygarnęliśmy M6 :).

jotes25
02-11-2018, 15:52
Tego RF 14-21/1.4 to nie będzie. Może coś podobnego, ale zależy jak definiujemy podobieństwo ;)

akustyk
02-11-2018, 17:56
17-40 to moje ulubione szkło więc bardzo proszę - ostrożnie :mrgreen:...

BTW: akustyk, którą eMkę kupujesz? My dziś przygarnęliśmy M6 :).

M5, wlasnie wioze od pierwszego wlasciciela :)

Kupilem malo uzywany zestaw m5, 15-45, 22, adapter EF. 650 Eur

Kolekcjoner
02-11-2018, 18:58
M5, wlasnie wioze od pierwszego wlasciciela :)

Kupilem malo uzywany zestaw m5, 15-45, 22, adapter EF. 650 Eur
To od razu zazdraszczam 22 ;). Co z tego, że aparacik jest mały jak nawet z tym kitem rozmiar nie jest kieszonkowy.

akustyk
02-11-2018, 19:13
To od razu zazdraszczam 22 ;). Co z tego, że aparacik jest mały jak nawet z tym kitem rozmiar nie jest kieszonkowy.

Dla mnie glowny i podstawowy powod zakupu M to 32/1.4. O kieszonkowosc nie chodzilo, ale M5+32 jest wrecz nieskonczenie mniejsze od 750d+35is, to wystarczy.

Kolekcjoner
02-11-2018, 19:35
Dla mnie glowny i podstawowy powod zakupu M to 32/1.4. O kieszonkowosc nie chodzilo, ale M5+32 jest wrecz nieskonczenie mniejsze od 750d+35is, to wystarczy.

Dla mnie rozmiar ma znaczenie ;).... M6 to niesamowity maluch i chyba 22 dokupię szybciej niż mi się początkowo wydawało.
Z marzeń, żeby nawiązać do tematu wątka to chciałbym żeby opracowali jakieś mikrozoomy, bo póki co to nawet ten kit to ogór, no może ogórek ;)....

Eberloth
02-11-2018, 20:18
M6 to niesamowity maluch i chyba 22 dokupię szybciej niż mi się początkowo wydawało.

A jak Ci się kadruje na zombie? ;)

Kolekcjoner
02-11-2018, 20:58
A jak Ci się kadruje na zombie? ;)
Ja dużo robię zdjęć smartfonem więc dla mnie to nie problem. Pewnie jak się podepnie długiego ogóra to będzie kicha. Przy tym natywnym kicie jest to bezproblemowe.

marfot
02-11-2018, 21:05
Ja dużo robię zdjęć smartfonem więc dla mnie to nie problem. Pewnie jak się podepnie długiego ogóra to będzie kicha. Przy tym natywnym kicie jest to bezproblemowe.

Masz odchylany ekran więc jest O.K. Jakbyś miał gibany jak w M50 to by sie okazało, że "wywrócenie wszystkiego na drugą stronę" zajmuje tyle czasu, że ujęcie szlag trafia.

Kolekcjoner
02-11-2018, 21:17
Masz odchylany ekran więc jest O.K. Jakbyś miał gibany jak w M50 to by sie okazało, że "wywrócenie wszystkiego na drugą stronę" zajmuje tyle czasu, że ujęcie szlag trafia.

Może. W sumie to w a6000 mało używałem wizjera więc coś w tym jest. Chociaż póki co mam go zbyt krótko żeby wydawać jakieś definitywne sądy.

candar
03-11-2018, 09:30
No to pojechali:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-14-21mm-f-1-4l-yes-f-1-4/
Może to tylko manifestacja siły ale pracują nad tym.
Żeby tak sensory im wychodziły ;)

Zachłysnęli się starym powiedzeniem, że istnieją obiektywy dla których porzuca się stare systemy :)

Swoją drogą na zagranicznych forach są już ochy i achy w odniesieniu do nowych (i tych patentowanych) szkieł oraz pomstowanie za brak puszki, która dorównywałyby poziomem i jakością szkiełkom :)

marfot
03-11-2018, 10:37
Może ten ruch trochę ożywi dział R&D Canona w zakresie sensorów:
https://www.canonrumors.com/canon-announces-a-new-cmos-sensor-business-platform/

W życiu bym nie pomyślał, ze Canon produkuje sensory tylko do swoich urządzeń i nie sprzedaje ich innym.
Sony mocno opanowało ten rynek i ich sensory są wszędzie. Wygląda, że z tego jest kasa na badania i rozwój. Canon się zagapił i mamy co mamy.

Kolekcjoner
04-11-2018, 21:01
Podobno ma być nowy bezlustekowiec na wiosnę (M).

A przy okazji jeszcze taki patent:
http://thenewcamera.com/canon-patent-dslrs-with-in-body-image-stabilization/
Wygląda że jeszcze dslr do grobu nie kładą.

Kolekcjoner
07-11-2018, 22:58
Ciekawe rzeczy się dzieją na rynku japońskim.
Ranking sprzedaży FF od dnia premiery Nikona i Canona.
https://photorumors.com/2018/11/07/bcn-ranking-full-frame-mirrorless-camera-market-share-sony-67-canon-22-1-nikon-10-4/#more-103453
Grubo :lol:....

candar
07-11-2018, 23:28
Ciekawe rzeczy się dzieją na rynku japońskim.
Ranking sprzedaży FF od dnia premiery Nikona i Canona.
https://photorumors.com/2018/11/07/bcn-ranking-full-frame-mirrorless-camera-market-share-sony-67-canon-22-1-nikon-10-4/#more-103453
Grubo :lol:....

A tu https://www.bcnretail.com/market/detail/20181027_90896.html raport tygodniowy rankingu sprzedaży od 15 października do 21 października 2018 r na którym widać co naprawdę winduje C w górę na rynku japońskim ;)

A lokomotywą sprzedaży jest EOS Kiss M vel EOS M50 dzięki któremu Canon zdobył pierwsze miejsce w ciągu sześciu kolejnych miesięcy od marca
キヤノンにとっては、ミドルクラス 3月に発売した「EOS Kiss M」の好調も確かな手応えにつながっ いる。家電量販店やECから実売デー を集計している「BCNランキング」に よると、ミラーレスのメーカー別販 ランキングでキヤノンは3月から6カ 連続で首位を獲得。機種別販売台数 みても、EOS Kiss Mの貢献度は大きく、狙い通りの成果 出ているといえる。

No i co z tego wynika ? Pozostawię bez komentarza

tomfoot
07-11-2018, 23:34
A tu https://www.bcnretail.com/market/detail/20181027_90896.html raport tygodniowy rankingu sprzedaży od 15 października do 21 października 2018 r na którym widać co naprawdę winduje C w górę na rynku japońskim ;)

No i co z tego wynika ? Pozostawię bez komentarza

Chyba nie zrozumiałeś publikacji przytoczonej przez Kolekcjoner...

candar
07-11-2018, 23:44
Chyba nie zrozumiałeś publikacji przytoczonej przez Kolekcjoner...

oczywiście, że nie zrozumiałem

i dodam tylko, że w drugą stronę to również działa

słowo klucz mojej wypowiedzi http://canon-board.info/threads/108531-Spekulacje-i-plotki-na-temat-nowo%C5%9Bci-Canona-bezlusterkowce-)/page52?p=1379781&viewfull=1#post1379781 "raport tygodniowy rankingu sprzedaży od 15 października do 21 października 2018 r"

sztuka iluzji ;)

https://canon-board.info/imgimported/2018/11/totylkozludzenie-1.jpg
źródło (https://zespolmi.pl/image/f969989ac70b4d3e062894f31d78e6a8/to-tylko-zludzenie..jpg)

jinks
08-11-2018, 00:07
Jeśli canon założył sobie, że za jakiś konkretny czas będzie miał określony udział w takim rynku to wypuści taki sprzęt, że cel osiągnie. Nie gorszy, nie lepszy. Zawsze są kilka kroków przed konkurencją. Bardzo dobrze widać to po mnogości patentów. Po prostu są przygotowani, ale nigdy nie dają max ilości bajerów. Dla nas to oczywiście nie jest korzystne, ale na pewno nie można im odmówić mistrzostwa w biznesie.
Sporo ostatnio oglądam i czytam o EOS R i widzę, że część osób kupiło ten aparat głównie że względu na nowe 50/1.2. Myślę, że jak w ciągu 2-3 lat wypuszczą 3 podstawowe zoomy + stałki 24L, 35L, 85L to udział w rynku nie tylko Japońskim rozłoży się zupełnie inaczej a przecież sony w swoich puszkach oferuje więcej ;)

zdebik
08-11-2018, 00:25

Canon sprzedaje dużo szrotu fakt. Inna sprawą jest kupno aparatu do pracy, takiego nie zmienia się co roku.

Udział Sony w pro segmencie też jest dyskusyjny, tam ich trzyma raczej video.

Kolekcjoner
08-11-2018, 01:03
Dla profesjonalistów to pewnie że te amatorskie aparaty są "szrotem" - dla zwykłego zjadacza chleba, użytecznym sprzętem o dobrej relacji ceny do jakości. Myślę że to cała tajemnica...

marfot
11-11-2018, 10:49
No to mamy krok w kierunku pojednania zwaśnionych stron ;):
https://www.canonrumors.com/canon-to-use-a-sony-image-sensor-in-an-upcoming-aps-c-ilc-body-cr1/

candar
11-11-2018, 11:31
https://www.canonrumors.com/canon-to-use-a-sony-image-sensor-in-an-upcoming-aps-c-ilc-body-cr1/

Od razu bym wrócił do systemu przy założeniu, że kolejny aparat R nie będzie znowu celowo "upośledzony" poprzez redukcję wielu istotnych funkcji (FPS), IBIS, dwa sloty, dżojstik oraz sterowania pokrętłowo-guzikowego. A cena nie zbliży się do tej z 1dx mk II lub Nikona D5.

jotes25
11-11-2018, 16:47

To plotka mniej więcej z tej samej półki co EF 200-600/5.6 ;) Prawdopodobieństwo << 2% Nie jest niemożliwe, ale mało prawdopodobne...

mirror
11-11-2018, 16:50

mało realne chyba że to matryca do kompakta apsc

jinks
11-11-2018, 16:56
mało realne chyba że to matryca do kompakta apscTym bardziej, że teraz wszystko idzie w autorskie rozwiązanie canona DPAF.

Kolekcjoner
11-11-2018, 20:00
Moim zdaniem całkowity nonsens. Szczególnie że mają na tapecie kilka nowych rozwiązań w kwestii matryc i zaczynają też powoli to komercjalizować w kierunku sprzedaży samych podzespołów. Tyle że to samo chyba chce zrobić szajsung, a z tym ostatnim walka może być bardzo trudna ;).....

EDIT: plota może wynikać z tego że ktoś wie że dzwoni ale nie wie w którym kościele ;)....

marfot
12-11-2018, 07:53
plota może wynikać z tego że ktoś wie że dzwoni ale nie wie w którym kościele ;)....

Chciałoby się raczej usłyszeć, że Canon w swoim najnowszym sensorze APS-C zastosuje technologię zbliżoną do takiej jaką ma Sony :D
Oprócz kompaktów serii G chyba Canon sensorów Sony nie stosował. I to w czasach przed DPAF.

Kolekcjoner
13-11-2018, 02:22
Chciałoby się raczej usłyszeć, że Canon w swoim najnowszym sensorze APS-C zastosuje technologię zbliżoną do takiej jaką ma Sony :D
Oprócz kompaktów serii G chyba Canon sensorów Sony nie stosował. I to w czasach przed DPAF.

Ja myślę że większy ból głowy dla nich od pomijalnych różnic w matrycach to wciąż spadający wolumen sprzedaży. Cała branża ma z tym problem. Ciekawe kiedy ta tendencja się zatrzyma, bo na razie wygląda to kiepsko, a przywołane kompakty umierają w oczach więc się nimi nic nie nadrobi.

jan pawlak
13-11-2018, 10:01
Ja myślę że większy ból głowy dla nich od pomijalnych różnic w matrycach to wciąż spadający wolumen sprzedaży. Cała branża ma z tym problem. Ciekawe kiedy ta tendencja się zatrzyma, bo na razie wygląda to kiepsko, a przywołane kompakty umierają w oczach więc się nimi nic nie nadrobi.

Myślę że coraz lepsze funkcje foto w smartfonach (lepsze matryce, wielo_matrycowe/ogniskowe, AI, ...) oraz łatwość przesyłania, "każdy ma" szybko "załatwią" kompakty inne niż FF
Być może pojawi się np. hybryda typu DSC-RX1x (FF, dużo pikseli) z dużym monitorem, kartą SIM i Androidem

Nie jestem też przekonany że w segmencie w wymienną optyką "uchowa" się inny rozmiar/typ niż tylko ML FF

jp

Kolekcjoner
13-11-2018, 12:38
Na razie jedyne co generuje sensowną sprzedaż to apsc więc do tego że zostanie tylko FF droga imho daleka.

jan pawlak
13-11-2018, 16:04
Na razie jedyne co generuje sensowną sprzedaż to apsc więc do tego że zostanie tylko FF droga imho daleka.

No nie wiem.
Sony zaprezentowało matrycę do smartfonów 48Mpix z dobrą jakością na wysokich czułościach (scalanie 2x2), Samsung też nie śpi, ....

jp

Kolekcjoner
13-11-2018, 16:33
No nie wiem.
Ale czego nie wiesz? U Canona M50 to hit. Wyciągnął ich na pierwsze miejsce w sprzedaży ML na świecie. Chwalą się tym nawet u siebie na stronie.

Troll mode on....

Sony zaprezentowało matrycę do smartfonów 48Mpix z dobrą jakością na wysokich czułościach (scalanie 2x2), Samsung też nie śpi, ....Dopiero teraz, kiepściutko :lol:. Widać jak są zapóźnieni, Nokia miała taką matrycę 42 mpx z dekadę temu ;)...

jotes25
13-11-2018, 17:26
Ten sensor Sony 48Mpx ma kilka fajnych rozwiązań, ale rewolucji żadnej tam nie ma. Nadal będzie obrazek jak dotychczas z każdej innej komórki.

candar
13-11-2018, 18:08
Ktoś czekał z tego co pamiętam na ten korpus APS-C ;) Ploteczki są dość ciekawe: https://www.cameraegg.org/sony-a6700-a7000-rumored-specs-26mp-12fps-4k-dual-sd-slot/
Za taką specyfikację kolejnego canona R w APS-C bym się nie obraził, szkła nieważne ;)
Swoją drogą ciekawe, co się realnie szybciej ukaże w APS-C na rynku :) canon R /7D III, czy sony 6700/7000 ?

jotes25
13-11-2018, 18:28
Wygląda na to, że jeszcze przyjedzie mi poczekać. W sumie mnie to nie martwi, pewnie będzie dzięki temu większy wybór. Choćby A9 potanieje do tego czasu ;)
Osobna sprawa czy nowe APS-C spełni moje oczekiwania:
- najważniejsze, to AF działający ze szkłami Canona równie dobrze jak w A9,
- użyteczna migawka elektroniczna - i z tym może być problem, bo na razie nigdzie nie ma pogłosek o APS-C w architekturze stacked.
Reszta na pewno będzie OK :) W tym np. IBIS, bo przyznam szczerze, że fotografowanie w lesie szkłami 135/2 czy 200/2.8 bez stabilizacji sprawia mi pewną trudność. Ciężko to w ręce ustabilizować, bo małe i lekkie... Od biedy wspomagam się monopodem, ale to też nie to.

Co do następcy Canona 7d z bagnetem RF jestem sceptyczny (za dwa lata może), prędzej jakieś niewielkie nadzieje mam związane z następcą M5.

Kolekcjoner
13-11-2018, 18:33
Ktoś czekał z tego co pamiętam na ten korpus APS-C ;) Ploteczki są dość ciekawe: https://www.cameraegg.org/sony-a6700-a7000-rumored-specs-26mp-12fps-4k-dual-sd-slot/
Za taką specyfikację kolejnego canona R w APS-C bym się nie obraził, szkła nieważne ;)
Swoją drogą ciekawe, co się realnie szybciej ukaże w APS-C na rynku :) canon R /7D III, czy sony 6700/7000 ?
Szczerze mówiąc nie wierzę w następcę 7D w postaci R aps-c.
Co do Sony a6700 wiem, że niektórzy czekają, ja kiedyś czekałem na następcę a6000 ale jak wypuścili to coś z tym samym denkiem od butelki zamiast kita to sobie na pewien czas odpuściłem bezlustra.

jotes25
13-11-2018, 18:37
Tymczasem Nikon przechwala się, że wkrótce będzie numerem 1. na rynku FF. Pomijając fakt, że wiele już było takich firm, które twierdziły, że będą numerem 1. i zwykle kiepsko się to skończyło, to domyślam się, że pewnie liczą na nowy hiper-sensor przygotowywany (bodaj) na 2020. Tyle, że skoro nawet ja o tym wiem, to co dopiero Sony czy Canon. Nawet jeśli nie mają w planach bezpośredniej konkurencji, to i tak mają inne metody w zanadrzu.

candar
13-11-2018, 18:41
Tymczasem Nikon przechwala się, że wkrótce będzie numerem 1. na rynku FF. Pomijając fakt, że wiele już było takich firm, które twierdziły, że będą numerem 1. i zwykle kiepsko się to skończyło, to domyślam się, że pewnie liczą na nowy hiper-sensor przygotowywany (bodaj) na 2020. Tyle, że skoro nawet ja o tym wiem, to co dopiero Sony czy Canon. Nawet jeśli nie mają w planach bezpośredniej konkurencji, to i tak mają inne metody w zanadrzu.

Dość ciekawa opinia osoby testującej Nikona Z7 - jakby podsumowująca pośpiech w premierze ;)

"Pierwsze co chcę podkreślić to AF. Jest wyraźnie wolniejszy niż w Sony A9. Mówię o wykorzystaniu szkła natywnego. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z A7Riii, żeby porównać, ale do A9 mu daleko. D850 też miałem pod ręką w czasie testów i również wydaje się być sprawniejszy niż Z7.
Tym czym zawiodłem się najbardziej to adapter. Liczyłem na to, że Nikon będzie potrafił "dostroić" swoje technologie tak, żeby to działało perfekt. Ale jedyny obiektyw, który działał mniej więcej tak samo to nowy 70-200. Reszta to loteria, działanie na poziomie obiektywów Canona z puszkami Sony przez adapter MC-11... Oczywiśice jest to używalne w pełni, ale jeśli ktoś łudził się że będzie tak samo jak na lustrzankach to przykro mi... Jeśli uznawać szkła z lustrzanek za część oferty bagnetu Z, to trzeba tak samo uznać cały lineup canona za część oferty E-mount ;)
Druga rzecz, która widzę, że jest gdzieniegdzie nagłaśniana jako zaleta tej puszki, czyli wykorzystanie do sportu i szybkiej akcji też jest kompletną bzdurą. Trochę jak miało to miejsce w przypadku d850. Jest niby te 10 klatek na sek, ale bufor malutki, a używać się tego da tylko bez AF. Bo jak obiekt się porusza, to słabo z ostrzeniem."

Co by nie mówić to jednak adaptery canona są zdźiebko bardziej dopracowane ;) A i AF w Z6/7 jakoś nie porywa jak widzę użytkowników i oby nie skończyło się jak z serią 1. W sumie trochę dziwne bo akurat w serii 1 to AF był całkiem niezły.

jotes25
13-11-2018, 18:45
Zwłaszcza, że Sony i Sigma cały czas pracują nad tym, żeby lepiej działać ze szkłami Canona :lol:, a Nikon musi sam się męczyć ze szkłami Nikona :lol: Siła złego na jednego ;)

candar
13-11-2018, 18:51
Zwłaszcza, że Sony i Sigma cały czas pracują nad tym, żeby lepiej działać ze szkłami Canona :lol:, a Nikon musi sam się męczyć ze szkłami Nikona :lol: Siła złego na jednego ;)

A dodatkowo mają pod górę z trylionem rodzajów przeniesienia AFa z puszki do obiektywu i odwrotnie (sławetne śrubokręty itp.) Swego czasu się nieco zdrzaźniłem jak canon zmienił mocowanie FL,FD na EF, ale jak widać po latach nie był to zły ruch :)

Kolekcjoner
13-11-2018, 20:21
Chyba za dużo sake ;)... Jak nie zrobią sensownego bezlustra apsc to mogą zapomnieć nawet o miejscu na podium. Podobno fuji przekroczyło w tym roku 20% udziałów w rynku dla tego segmentu.

Jacek_Z
13-11-2018, 21:30
Dość ciekawa opinia osoby testującej Nikona Z7 - jakby podsumowująca pośpiech w premierze ;)

"Pierwsze co chcę podkreślić to AF. Jest wyraźnie wolniejszy niż w Sony A9. Mówię o wykorzystaniu szkła natywnego. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z A7Riii, żeby porównać, ale do A9 mu daleko. D850 też miałem pod ręką w czasie testów i również wydaje się być sprawniejszy niż Z7.
Jaki pośpiech? Kilka lat za Sony. I przed ... Canonem. To raczej by mozna było napisać, że canon się pośpieszył by mieć odpowiedź na 2 nikonowskie bezlustra.
Obie firmy musiały nad tym pracowac od dawna, bo miesiąc rónicy w premierach to żadna róznica. Więc albo uznajmy, że obie formy sie spieszyły, abo że .. żadna z nich. Po prostu taka ich polityka (nie usmiercanie lustrzanek)
Co do AF z Z7. Chciałbym zauważyc, że porównano do A9, czyli do AF lepszego od A7. Natomiast D850 to najlepsze lustrzankowe (także pod katem AF) body ever, wyżej sa tylko dwa flagowce - 1DX i D5, z tym, że flagowce nie sa uniwersalne, a D850 o dziwo jest i wielomegapikselowcem i czymś do repo. D850 - 45 Mpx, 9 fps, najszerzej i najwięcej w lustrzankach punktów AF krzyżowych, matryca o najwiekszym DR, focus-shift (stacking) itd itd. Megakombajn, flagowce maja jedynie więcej fps.
Sie zastanawiam ciągle skąd tu tylko dyskusja Canon vs Sony. Chyba dlatego, że pisza tu ludzie, którzy zbyli w Canonie i poszli do Sony, do bezluster. Poznajcie inne systemy. Że w Nikonie sa malkontenci - OK, a gdzie ich nie ma, nie trzeba ich cytować. Nie narzekacie na Canona? Narzekacie. To, że pierwsze bezlustra nie są idealne to w sumie wiedziałem przed premierą. Tak było z trzech powodów. 1 - nie ukatrupić lustrzanek. 2 - brak doświadczenia w bezlustrach FF, 3 - by w kolejnym modelu zaoferowac więcej i znaleźć kolejnych nabywców.

Sony gdzies pisało, że pracuje by ich szkła pracowały na Canonach?
Co do Sigmy to oni musza popracowac bardzej nad dobrą współpracą z Canonami właśnie, bo w Nikonie działają one świetnie. Nikoniarze są zachwyceni Artami i Sigma tu nie musi nad niczym pracować, niech robia to co robili.

A dodatkowo mają pod górę z trylionem rodzajów przeniesienia AFa z puszki do obiektywu i odwrotnie (sławetne śrubokręty itp.)
Ten trylion to dokładnie dwa rodzaje. Śrubokręt ostatni wypuscili chyba z 15 lat temu, jak nie dawniej (końcówka lat 90-tych).
Za chwile będzie wspominanie że szkła Nikona z lat 70-tych nie mają AFu ;)

jotes25
13-11-2018, 22:00
Sony gdzies pisało, że pracuje by ich szkła pracowały na Canonach?

A muszą pisać? Pamiętam jak na premierze któregoś z pierwszych bezluster przedstawiciel Sony wyciągnął zestaw z obiektywem Canona pokazując, że jest taka możliwość jeśli chodzi o AF.

Wydawałoby się, że to pozornie najgorszy możliwy układ:
- Sony, któremu powinno zależeć na sprzedaży własnych obiektywów,
- Sigma, która robi MC-11 jednak przecież głównie z myślą o sprzedaży własnych obiektywów, a nie Canona,
- Canon, któremu niekoniecznie musi zależeć na współpracy jego obiektywów z korpusami Sony

A jednak z każdym nowym modelem bezlustra Sony i każdym nowym firmware (Sony i Sigmy), ten układ działa coraz lepiej i to nawet w najtrudniejszym obszarze teleobiektywów. Dla mnie na tyle dobrze (najlepiej?), że bez wahania wybieram zestaw A9 + MC-11 + obiektyw Canona (tam gdzie nie ma odpowiednika Sony czyli jeszcze w bardzo wielu przypadkach 135, 200, 300, 400/4, 400/5.6, 500 czy 600mm).

A poza tym są jeszcze rzeczy, o których nie wiemy 8-) I prędko się nie dowiemy... I nie chodzi tu o to, że Canon kupuje od Sony trochę małych gratów (LCD, sensory 1" itp), a Sony kupuje od Canona trochę bardzo dużych gratów (litografia, OLED).

jotes25
13-11-2018, 22:47
Ostatnio (na przykład) do myślenia dały mi dwa takie obrazki:

Canon 400/2.8 L IS III
1420

Sony 400/2.8 GM OSS
1421

No i teraz pytania:

Jak to jest, że przez kilkadziesiąt lat rozwoju teleobiektywów nikt (?) nie stosował (nie patentował?) takiego rozwiązania (chodzi o odsunięcie kolejnych elementów za soczewką wejściową)? A może jest zbyt trywialne? Mimo, że wszyscy walczyli z dużą masą obiektywów i wysokimi kosztami obróbki dużych elementów optycznych (w tym z fluorytu)? I nagle dwie firmy w tym samym czasie stosują (niezależnie?) to samo rozwiązanie?

Przyznam, że brakuje mi wiedzy, żeby odpowiedzieć na te pytania. Może ktoś pomoże?

Odpowiedź na pytanie skąd Sony nagle używa elementów z fluorytu jest dla mnie mniej ciekawa ;) Przyjmijmy na razie, że kiedyś Minolta takich używała (żółte i fioletowe elementy na schematach to fluoryt właśnie).

candar
14-11-2018, 00:12
Ten trylion to dokładnie dwa rodzaje ;)
z milionem kombinacji ;) jak kostka rubika :)

Obiektywy Pre-AI
"obiektywów Pre-AI nie wolno montować do współczesnych aparatów, bo jak się zamontuje, to już się nie zdemontuje. Mocowanie bagnetowe Pre-AI zatrzaśnie się i żeby odpiąć obiektyw trzeba będzie rozkręcić cały aparat."

i AF-P,
"kompatybilność z obiektywami AF-P ma w tej chwili 5 lustrzanek: D850, D500, D7500, D5600 oraz D3400, a ponadto… wszystkie bezlusterkowce Nikon 1 przez przejściówkę FT-1. Po aktualizacji oprogramowania z obiektywów AF-P można korzystać także z lustrzankami D810, D5, D750, D610, D600, D5500 i D5300, aczkolwiek w D5500 i D5300 nie da się wyłączyć autofokusa. Następna grupa to aparaty Df, D7200, D7100, D5200 i D3300, do których po aktualizacji firmware’u można przyłączyć obiektywy AF-P, ale po wybudzeniu z uśpienia aparatu trzeba ponownie ustawić ostrość, bo uśpienie przestawia ostrość na nieskończoność. Z aparatami D4S, D4, D3X, D3S, D3, D800, D800E, D700, D300, D300S oraz D7000 obiektywy AF-P działają, ale nie da się w nich wyłączyć stabilizacji – VR jest zawsze aktywne. Z pozostałymi lustrzankami Nikona, w tym względnie nowymi D5100, D5000, D3200 i D3100 obiektywy AF-P nie działają.
D7000 w ogóle nie współpracuje z obecną optyką AF-P przeznaczoną na format DX (10-20, 18-55, 70-300), nie da się ostrzyć nawet ręcznie. Współpracuje tylko z wyżej wspomnianym AF-P na format FX (70-300mm, F4.5-5.6), gdzie uśpienie aparatu przestawia ostrość.

Nikon okroił współpracę ze starymi obiektywami nie tylko w serii D3XXX i D5XXX, ale również w najnowszym modelu serii D7XXX, tj. D7500. Usunęli dźwignię sprzężenia światłomierza (AI indexing tab), która była w D7200 i poprzednich modelach. Tak więc dla obiektywów Ai/Ai-S nie działa już światłomierz ani priorytet przysłony (tylko tryb M), nie są też zapisywane dane o ogniskowej w EXIF-ach. "

Trzeba być orłem i sokołem, aby wiedzieć co, jak i z czym będzie działało (lub nie) w Nikonie ;)

marfot
14-11-2018, 00:42
Jak to jest, że przez kilkadziesiąt lat rozwoju teleobiektywów nikt (?) nie stosował (nie patentował?) takiego rozwiązania (chodzi o odsunięcie kolejnych elementów za soczewką wejściową)? A może jest zbyt trywialne? Mimo, że wszyscy walczyli z dużą masą obiektywów i wysokimi kosztami obróbki dużych elementów optycznych (w tym z fluorytu)? I nagle dwie firmy w tym samym czasie stosują (niezależnie?) to samo rozwiązanie?

Podobną formułę mają dosyć nowe zoomy C70-300L i C100-400LII - przy zmianie ogniskowej przednia sekcja "odjeżdża" do przodu i przy maksymalnej ogniskowej jest dość daleko od reszty soczewek.
Tylko soczewki przedniej sekcji mają większą średnicę - reszta jest mała.
W obiektywach patentuje się jak widać każdą formułę indywidualnie a nie ogólny "pomysł".

jotes25
14-11-2018, 10:06
Podobną formułę mają dosyć nowe zoomy C70-300L i C100-400LII - przy zmianie ogniskowej przednia sekcja "odjeżdża" do przodu i przy maksymalnej ogniskowej jest dość daleko od reszty soczewek.
Tylko soczewki przedniej sekcji mają większą średnicę - reszta jest mała.

Wg mnie zarówno 70-300 jak i 100-400 to jest "klasyczny" układ tele, gdzie wszystkie duże soczewki są w przedniej sekcji.

jotes25
14-11-2018, 18:29
E tam, Japończyki nawet bomby atomowej nie mają ;)
https://www.01net.com/actualites/exclusif-premiere-prise-en-main-de-pixii-l-appareil-photo-numerique-made-in-france-1563061.html

P.S. Nawet mam do niego baterie, a karty nie trzeba ;)

Jacek_Z
15-11-2018, 02:34
z milionem kombinacji ;) jak kostka rubika :)

Obiektywy Pre-AI Nie milion, dwie. No i nie mowiłem, że zaraz dostanę ripostę z manualami z lat 70-tych? Ma byc obsługiwany w nich AF czy co?
AFy są dwa - śrobokretowe, nie rozwijane od 20 lat i nie będą one obsługiwane w bezlustrach i cała reszta. AF-P to tez jest AF-S, w bezlustrach to nie ma znaczenia. Nikon ma bardzo długie nazwy niektórych obiektywów, mam na mysli te literki. Oznaczaja one użyte technologie, wewnętrzne ogniskowania, przysłone E, rodzaje użytego szła, APO, feresnele itd. To nieważne. Chcesz wiedziec co znaczą - google pomoże, albo strona nikona. Są śrubokręty nie obsługiwane w ML i jest reszta z AF, obsługiwana przez bezlustra. Dwie opcje szkieł AF.
Canon też ma dłuższe nazwy szkieł. EF-S, EF, IS, UMC, L, EMD, TS-E, DO. Normalnie trylion kombinacji, nie do pojęcia? Każdy Canonier ma to w małym palcu. Tak jak nikoniarze oznaczenia na szkłach Nikona.

Tak przy okazji - robić przytyk z kompatybilnosi szkieł w sytuacji "współpracy" canonowskich szkieł coropowych z pełnoklatkowymi body jest co najmniej dziwne.

szandor
15-11-2018, 09:16
Na rumorsach jest nowa mapa drogowa canona:

https://www.canonrumors.co/first-half-of-2019-roadmap-new-eos-r-90d-m5-mark-ii-g7-x-mark-iii-and-more/

Na photokinie w maju 2019 podobno ma być ogłoszony eos Rpro.

akustyk
15-11-2018, 10:02

https://www.canonrumors.co/first-half-of-2019-roadmap-new-eos-r-90d-m5-mark-ii-g7-x-mark-iii-and-more/

jakie jest zrodlo tej informacji, bo nie widze?

bo tak o, to i ja moge roadmap narysowac i opublikowac w sieci :) takie szkla w nim, kurde, beda, ze Nikon w miesiac zbankrutuje :)

mirror
15-11-2018, 10:48

"same megapixels 6DII" - to nie jest dobra wiadomość szykuje się? kolejny (po wiecznie żywej 18mpix matrycy) odświeżany salceson

Kolekcjoner
15-11-2018, 14:59
"same megapixels 6DII" - to nie jest dobra wiadomość szykuje się? kolejny (po wiecznie żywej 18mpix matrycy) odświeżany salceson

Ja bym podchodził do takich "newsów" z dużym dystansem. Jest trochę posucha po lawinie premier i portalom spada klikalność w związku z tym publikują co się da żeby tę klikalność podnieść.
Ja też gdzieś czytałem że Canon ma na początku grudnia pokazać jeszcze jakąś premierę przedświąteczną. Przy czym nawet jeśli to prawda to nie spodziewałbym się wszystkomającego 5D mkV tylko raczej coś drobnego a'la kiedyś m2 albo jakiś amatorski słoik ;). Najprędzej stawiałbym na jakiś zoom do eMki.

Kolekcjoner
15-11-2018, 15:04
Przy okazji przeniosłem.
Prośba żeby o takich rumorsach pisać tutaj :).

jotes25
15-11-2018, 18:02
Wiadomo, że rumorsy piszą co im ślina przyniesie, byle się klikało.
Ale akurat w kwestii szklarni to jest mniej więcej kompilacja różnych wypowiedzi przedstawicieli Canona, więc dość prawdopodobne. Jedyne co mnie zastanawia, to jaki sens ma wypuszczanie RF 70-200 chwilę po premierze takich szkieł z bagnetem EF. Znaczy RF 70-200 będzie tak drogie, że te z bagnetem EF będą się nadal sprzedawać jak ciepłe bułeczki? :lol:

Kolekcjoner
15-11-2018, 18:11
Wiadomo, że rumorsy piszą co im ślina przyniesie, byle się klikało.
Ale akurat w kwestii szklarni to jest mniej więcej kompilacja różnych wypowiedzi przedstawicieli Canona, więc dość prawdopodobne. Jedyne co mnie zastanawia, to jaki sens ma wypuszczanie RF 70-200 chwilę po premierze takich szkieł z bagnetem EF. Znaczy RF 70-200 będzie tak drogie, że te z bagnetem EF będą się nadal sprzedawać jak ciepłe bułeczki? :lol:
Żaden....
....chyba że zrobią coś bardzo małego... i wtedy oczywiście z odpowiednią ceną :lol:...

sv
15-11-2018, 18:28
Żaden....
....chyba że zrobią coś bardzo małego... i wtedy oczywiście z odpowiednią ceną :lol:...
Bardzo jestem ciekaw tych (reporterskich) szkieł. Bo albo, tak jak piszesz, będą mniejsze, albo będą takiej jakości, że zastąpią stałki EF. Przerobienie tego co jest na bagnet R byłoby pójściem na łatwiznę (a w przypadku 16-35/2,8 to nawet samobójem :-)

zdebik
17-11-2018, 22:36
a w przypadku 16-35/2,8 to nawet samobójem :-)

16-35 będzie ale pewnie 1.4 albo 2.0.

Kolekcjoner
18-11-2018, 01:02
16-35 będzie ale pewnie 1.4 albo 2.0.
1.4 jest możliwe. Raz dlatego że się da ;), dwa dlatego że będzie można doić za nie dużo więcej niż za jakiekolwiek inne. W dobie nieustająco spadającej sprzedaży aparatów gdzieś to muszą nadrabiać.

Natomiast co do tych możliwości to opatentowali kilka superzoomów:
https://www.canonrumors.com/patent-superzoom-lenses-for-ef-and-rf-mounts/
Ja chętnie takiego EFa 35-400mm f/4.5-5.6 do kamery bym przytulił :).

marfot
19-11-2018, 20:11
Będzie płacz:
https://www.canonrumors.com/canon-said-to-have-scrapped-at-least-one-dslr-in-development-cr2/
Ja myślałem, że chodzi o 6DIII okrojone w stosunku do 6DII ale piszą o linii 5Ds.

jotes25
19-11-2018, 21:04
Ja patrzę na to od drugiej strony tzn. jakie bezlustra da się szybko zrobić wykorzystując obecne rozwiązania Canona.
No i wychodzi mi entry level poniżej obecnego Eos R i przede wszystkim właśnie odpowiednik 5ds. Z tym, że matryca >50MPx z Dual Pixelem, to pewnie droga będzie.

akustyk
19-11-2018, 21:18
Ja patrzę na to od drugiej strony tzn. jakie bezlustra da się szybko zrobić wykorzystując obecne rozwiązania Canona.
No i wychodzi mi entry level poniżej obecnego Eos R i przede wszystkim właśnie odpowiednik 5ds. Z tym, że matryca >50MPx z Dual Pixelem, to pewnie droga będzie.

jesli to ma byc landszafciarski-studyjny skaner do pierdyliona megapikseli, taki, w ktorym szybki AF jest bez znaczenia - to czy on na pewno potrzebuje Dual Piksela? czy w ogole wybitnie szybkiego czegokolwiek (poza karta pamieci, zeby nie zostawiac kompa na noc przy zgrywaniu tygodniowego wyjazdu)?

IMHO niekoniecznie. kontrastowy AF na poziomie 750D tez wystarczy

brak lustra ma sens w takim aparacie. wszystko redukujace niechciane drgania jest mile widziane.

bezlusterkowy 6D tez ma sens. jak R-ka spadnie z cena, to to bedzie taki wlasnie korpus, IMHO.

jotes25
19-11-2018, 21:31
Nie sądzę, żeby Canon chciał jeszcze kiedyś zrobić cokolwiek bez Dual Pixela. Fakt, że np. kolejnym argumentem przeciw DP w następcy 5ds będą raczej kiepskie możliwości/zastosowania filmowe. Ale z drugiej strony jest aplikacja DP, która świetnie pasuje do profilu takiej puszki używanej w studiu: focus guide.

Kolekcjoner
19-11-2018, 21:32
Ogólnie potwierdzają, że dslry będą stopniowo znikać i to raczej szybciej niż się wydawało.
Następca 5Ds w postaci bezlustra jest całkiem logiczny. Przy czy tu właśnie bardzo wielki sens ma AF na matrycy z wykrywaniem oka.
Jeśli prawdą są ploty o 3 puszkach R w przyszłym roku (w co osobiście nie wierzę) to pewnie jakiś entry level FF też jest planowany. Tylko co jeszcze można wyciąć z takiej eRki :lol:....
Ja bardziej wierzę że pojawi się jakiś mały wszystkomający FF dla repo - rodzaj jedynki w mniejszym opakowaniu.

marfot
19-11-2018, 21:33
matryca >50MPx z Dual Pixelem, to pewnie droga będzie.

Oj tam. Sklejone dwa sensory z 80D, wymapowany w sofcie pasek po sklejeniu, 2 szt. Digic 8 jakoś to odczytają ;)

jotes25
19-11-2018, 21:53
Oj tam. Sklejone dwa sensory z 80D, wymapowany w sofcie pasek po sklejeniu, 2 szt. Digic 8 jakoś to odczytają ;)

Hmmm, to może sam sobie zmajstruję :lol:

szandor
20-11-2018, 14:50
Nowa plotka z CR

https://www.canonrumors.co/rumors-one-canon-dslr-has-been-scrapped-3-aps-c-dslrs-90d-7d-mark-iii-t8i-coming-in-2019/

RHF
20-11-2018, 21:48
Na podstawie ostatnich plotek śmiało mogę się nazwać jasnowidzem :lol:
Ten aparat to raczej jest tak trochę na szybko zrobiony, nawet nie ma numerka, tylko R... Może nie byli pewni jak do końca go uplasować pomiędzy innymi konstrukcjami, które pojawią się w przyszłości.
Moim zdaniem podjęto decyzję o uśmierceniu luster w przeciągu 2 lat. Przyszły rok to będzie coś z większą ilością mpx. i być może jakimiś drobnymi dodatkami. Rok później musi być odpowiednik 1DX2 bez lustra, bez kompromisu (w stylu Canona oczywiście) i cenowo jak za starszego brata z lustrem.
Pomiędzy tym dwoma korpusami Canon powinien wypuścić coś z aspc dla mniej zamożnych i wymagających, którzy chcą jak dawniej robić zdjęcia na wakacjach i urodzinach cioci ale nowym aparatem.

Kolekcjoner
20-11-2018, 21:59
Tu jeszcze rozkmina na temat obiektywów: https://www.canonrumors.com/the-upcoming-rf-mount-wide-angle-f-2-8l-zoom-will-be-wider-than-16mm-cr2/

RHF - apsc dla robiących u cioci na imieninach Canon już ma od dawna. Robienie tego od nowa ma zero jakiegokolwiek sensu...

RHF
21-11-2018, 20:25
Tak ma od dawna, ale losy lustra przesądzają się na naszych oczach. Tyle nowości, naprawdę świetne szkiełka na papierze i nie tylko, ale to się samo nie zwróci. W świecie DSLR z ASPC wyrósł FF, co dało nowe możliwości. Po jakimś czasie rynek konsumencki zaczął "spłacać" te wszystkie semi pro i pro. Tym razem może być podobnie, bo dlaczego by nie? Dlaczego kilka tanich, plastikowych obiektywów z bagnetem RF-s nie może się dobrze sprzedać? Mniejszy i tańszy brat, do którego możesz tak jak dotychczas podpiąć dwa (a właściwie cztery typy obiektywów systemowych). Gdyby ASPC nie miało sensu z obiektywami EF, to już dawno by zniknęło z rynku a przecież ma też swoje zalety. Ciągnięcie luster w nieskończoność to dość ryzykowny temat, a ludzie chcą kupić "dobry" aparat, który zrobi im takie "lepsze" zdjęcia , ale nie za taką kasę! Entuzjaści i profesjonaliści zakupią skończoną ilość eRek a pozostałych ludzi nie będzie na to stać. Nie widzę jak na święta tłumy ludzi w sklepach rtv kupują sobie pod choinkę EOS R lub EOS 1RX z RF 50 f1,2 i 28-70 f2 albo tych, które są patentowane. Ale chęć posiadania tańszej wersji nowych zabawek Canona pozostanie i marzenia, że kiedyś też sobie kupię takie szkło i chcę je podpiąć do swojego ASPC.
Canon przejściówkami otworzył sobie drzwi do swojej własnej przyszłości, dał sobie czas na tworzenie nowego systemu. Nowe już idzie i tylko kataklizm to może powstrzymać. Moim zdaniem w momencie, w którym zobaczymy patent nowego RF 400 f2.8 to będzie znak, że pro korpus przeszedł pomyślnie założenia odnośnie DPAF w serii oraz buforu ( i mam na myśli minimum 16/20 fps bo mniej niż ma 1DX MKII byłoby trudne do przełknięcia przez fotoreporterów sportowych)i to będzie prawdziwy koniec DSLR. Potem powolne odtwarzanie wszystkich super tele, oraz co jakiś czas rodzynki, których w innych systemach nie będzie. Pro video? Też można załadować nowe matryce, odświeżyć parametry i sprzedawać serię C jeszcze lepszą. Przez jakiś czas rynek wtórny będzie miał swoje złote dni, ale kiedyś się skończy a nowe już dawno będzie...
Byłem sceptyczny co do ML, ale to chyba jednak dobry kierunek, tylko dla mnie na razie za drogi.

jotes25
21-11-2018, 21:07
Moim zdaniem w momencie, w którym zobaczymy patent nowego RF 400 f2.8 to będzie znak

Jeśli (w ogóle) zobaczymy taki patent, to RF 400/2.8 będzie już w sprzedaży :) Tak to działa, wbrew temu co wypisują na rumorsach.

Co do reszty, to mniej więcej zgoda :)

Jacek_Z
21-11-2018, 21:31
.. Nie widzę jak na święta tłumy ludzi w sklepach rtv kupują sobie pod choinkę EOS R lub EOS 1RX z RF 50 f1,2 i 28-70 f2

Byłem sceptyczny co do ML, ale to chyba jednak dobry kierunek, tylko dla mnie na razie za drogi.
No właśnie. Cena. Body APS-C z kitem są kilkukrotnie tańsze od R z kitem. Największy biznes formy robią jednak na tym tanim towarze.
Ale Sony A7mk1 jest tani, więc kiedyś te dwa rynki się zrównają. Nie wcześniej niż za kilka lat. Nawet za te kilka lat ilość aparatów będących w rękach fotografów - lustrzanek vs ilość bezluster Canona mówi nam co będzie dominujące. Jakiej optyki będzie schodziło więcej. Tym bardziej że to optyka od lustrzanek będzie tańsza. A rynek szkieł używanych? Będzie mnóstwo możliwości podpinania szkieł lustrzankowych, tańszych. Tak, zdaje sobie sprawę, ze szkła lustrzankowe sie podepnie do ML. Tylko dzieki temu system R pójdzie mocno do przodu.

Kolekcjoner
21-11-2018, 22:32
Tak ma od dawna, ale losy lustra przesądzają się na naszych oczach. Tyle nowości, naprawdę świetne szkiełka na papierze i nie tylko, ale to się samo nie zwróci. W świecie DSLR z ASPC wyrósł FF, co dało nowe możliwości. Po jakimś czasie rynek konsumencki zaczął "spłacać" te wszystkie semi pro i pro. Tym razem może być podobnie, bo dlaczego by nie? Dlaczego kilka tanich, plastikowych obiektywów z bagnetem RF-s nie może się dobrze sprzedać? Mniejszy i tańszy brat, do którego możesz tak jak dotychczas podpiąć dwa (a właściwie cztery typy obiektywów systemowych). Gdyby ASPC nie miało sensu z obiektywami EF, to już dawno by zniknęło z rynku a przecież ma też swoje zalety. Ciągnięcie luster w nieskończoność to dość ryzykowny temat, a ludzie chcą kupić "dobry" aparat, który zrobi im takie "lepsze" zdjęcia , ale nie za taką kasę! Entuzjaści i profesjonaliści zakupią skończoną ilość eRek a pozostałych ludzi nie będzie na to stać. Nie widzę jak na święta tłumy ludzi w sklepach rtv kupują sobie pod choinkę EOS R lub EOS 1RX z RF 50 f1,2 i 28-70 f2 albo tych, które są patentowane. Ale chęć posiadania tańszej wersji nowych zabawek Canona pozostanie i marzenia, że kiedyś też sobie kupię takie szkło i chcę je podpiąć do swojego ASPC.
Canon przejściówkami otworzył sobie drzwi do swojej własnej przyszłości, dał sobie czas na tworzenie nowego systemu. Nowe już idzie i tylko kataklizm to może powstrzymać. Moim zdaniem w momencie, w którym zobaczymy patent nowego RF 400 f2.8 to będzie znak, że pro korpus przeszedł pomyślnie założenia odnośnie DPAF w serii oraz buforu ( i mam na myśli minimum 16/20 fps bo mniej niż ma 1DX MKII byłoby trudne do przełknięcia przez fotoreporterów sportowych)i to będzie prawdziwy koniec DSLR. Potem powolne odtwarzanie wszystkich super tele, oraz co jakiś czas rodzynki, których w innych systemach nie będzie. Pro video? Też można załadować nowe matryce, odświeżyć parametry i sprzedawać serię C jeszcze lepszą. Przez jakiś czas rynek wtórny będzie miał swoje złote dni, ale kiedyś się skończy a nowe już dawno będzie...

W ogólności masz rację, w szczegółach jednak wygląda to wszystko trochę inaczej. Póki co jak popatrzeć na największe sieci sprzedaży to hitem sprzedaży jest EOS 1300 - tak wiem ta plastikowa wydmuszka z denkiem od butelki zamiast szkła i z przedpotopową matrycą o ujemnym DR ;).
Na kilku rynkach M50 ciągnie sprzedaż całego działu foto, a na większości wyciągnął Canona na pierwsze miejsce w sprzedaży ML. To są fakty z którymi się nie da dyskutować. A jakie wnioski?
Moim zdaniem takie że uśmiercanie dslr nie może się odbyć ot tak tylko za tym musi pójść cała strategia rynkowa i to na przestrzeni lat. Być może zrobią przejściowo jakieś hybrydy - nie wiem - bez dobrego rozeznania potrzeb to może być bardzo ryzykowna decyzja.
Drugi raczej oczywisty że będą inwestować w M. I to także ciągnie za sobą raczej mały sens robienia jakiegoś R APSC, bo po co jak już istnieje i to bez konieczności tworzenia nowej szklarni, tworzenia nowego bagnetu itd.
Prędzej wyobrażałbym sobie jakieś prawdziwy pełnoklatkowy entry level.

A co do długich szkieł to ciężko powiedzieć jakie Canon ma plany ale jakoś mało widzę wysyp białych telasów specjalnie pod RF, może za ileś lat to zrobią jak EF już pójdzie do muzeum ale teraz to starta kasy taki ruch.

sv
21-11-2018, 22:54
A co do długich szkieł to ciężko powiedzieć jakie Canon ma plany ale jakoś mało widzę wysyp białych telasów specjalnie pod RF, może za ileś lat to zrobią jak EF już pójdzie do muzeum ale teraz to starta kasy taki ruch.

Jest już cała gama długich tele pod EF. Teraz muszą wypuszczać szkła pod RF, bo jak pojawi się sportowe body, to trzeba będzie pokazać zalety nowego mocowania: mniejsze, lżejsze i w ogóle ********e :-)

jotes25
23-11-2018, 10:16
Pamiętam jak przedstawiciele Metabones pytani o Speed Boostera z bagnetem EF-M zawsze nabierali wody w usta. Łatwo było się domyśleć, że Canon w tym miesza.
To teraz taki rysuneczek z patentu (przyznaję bez bicia: jeszcze nie czytałem):

1428

Po lewej (ML) nasza ulubiona 135/2, po prawej (CL) Metabones Speed Booster...

swallow77
23-11-2018, 12:07
Jest już cała gama długich tele pod EF. Teraz muszą wypuszczać szkła pod RF, bo jak pojawi się sportowe body, to trzeba będzie pokazać zalety nowego mocowania: mniejsze, lżejsze i w ogóle ********e :-)

A czy mniejsza odległość bagnet-matryca w ogóle ma znaczenie w długich stałkach czy nawet długich zoomach dla ich wielkości? Bo jakoś nie wydaje mnie się...

jotes25
23-11-2018, 12:09
Skoro już przy speed boosterach jesteśmy, z okazji black friday można korzystnie kupić nowy produkt Viltroxa:

https://pl.aliexpress.com/item/Viltrox-EF-EOS-M2-AF-Auto-focus-EXIF-0-71X-Zmniejszy-Pr-dko-Booster-Adapter-Obiektywu/32952073975.html?aff_platform=default&cpt=1542967648894&sk=cOYpAPMz&aff_trace_key=b3bef13ed5f949429f9022531abe58f3-1542967648894-07403-cOYpAPMz&terminal_id=463073c70f7742ca99b645990d7cbe0a

Ponieważ opinie są mieszane, raczej zaczekam na "oryginał" (metabones).

jotes25
23-11-2018, 12:15
A czy mniejsza odległość bagnet-matryca w ogóle ma znaczenie w długich stałkach czy nawet długich zoomach dla ich wielkości? Bo jakoś nie wydaje mnie się...

Tradycyjna optyka mówi, że raczej nie. Ale skoro tele z bagnetem RF mają być głównie oparte o DO, to może okazać się, że będzie inaczej. Np. element DO bardziej "odchyla" światło, więc zwykle potrzebuje dodatkowych elementów, które zapewniałyby telecentryczność. Jeśli jednak umieścić go właśnie bliżej matrycy, to te dodatkowe elementy przestają być potrzebne.

Kolekcjoner
23-11-2018, 13:56
Pamiętam jak przedstawiciele Metabones pytani o Speed Boostera z bagnetem EF-M zawsze nabierali wody w usta. Łatwo było się domyśleć, że Canon w tym miesza.
To teraz taki rysuneczek z patentu (przyznaję bez bicia: jeszcze nie czytałem):

1428

Po lewej (ML) nasza ulubiona 135/2, po prawej (CL) Metabones Speed Booster...

Ale to raczej wygląda na jakiś natywny konwerter do danego szkła - w każdym razie jeden z ciekawszych patentow jakie ostatnio się pojawiły.
Jeszcze z ciekawych rzeczy to jest jakiś ichni patent na AF komtrastowy który "wie" w którą stronę ostrzyć. Nie wiem czy czegoś podobnego nie ma Panas.

sv
23-11-2018, 15:42

To prawda że zalety krótkiego rejestru dotyczą głównie szkieł szerokich i krótkich tele, ale wszystkie nowe długie tele są lżejsze od poprzedników, więc nie ma powodu, żeby w przypadku R miało być inaczej :-)

swallow77
23-11-2018, 22:52
To prawda że zalety krótkiego rejestru dotyczą głównie szkieł szerokich i krótkich tele, ale wszystkie nowe długie tele są lżejsze od poprzedników, więc nie ma powodu, żeby w przypadku R miało być inaczej :-)Ale czy to będzie zasługa nowego mocowania? Czy może rozwój technologii wytwarzania tych szkieł DO?

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

mirror
25-11-2018, 11:39
my tu gadu gadu, a konkurencja ucieka z technologią :) - a u nas 4K z ogromniastym marketingowym? czy technologicznym? cropem (zastanawiam się co jest gorsze) - nie to żeby mnie to ruszało bo i tak nie filmuję i sprzętu konkurencji pewnie nie kupię (pomimo że fotograficznie też pewnie odjedzie) ale z ciekawością popatrzę co się będzie działo

https://www.diyphotography.net/60mp-and-36mp-sensors-with-8k-video-could-be-coming-to-the-sony-a7iii-a9ii-and-a7riv/

jotes25
25-11-2018, 12:08
my tu gadu gadu, a konkurencja ucieka z technologią :) - a u nas 4K z ogromniastym marketingowym? czy technologicznym? cropem (zastanawiam się co jest gorsze) - nie to żeby mnie to ruszało bo i tak nie filmuję i sprzętu konkurencji pewnie nie kupię (pomimo że fotograficznie też pewnie odjedzie) ale z ciekawością popatrzę co się będzie działo

https://www.diyphotography.net/60mp-and-36mp-sensors-with-8k-video-could-be-coming-to-the-sony-a7iii-a9ii-and-a7riv/

Filmowanie to jedno. Fotograficznie prawdopodobnie też będą więcej niż ciekawe, choćby z uwagi na podstawowy tryb 16-bitowy sugerujący dalszy, istotny wzrost DR. Poza tym dużo łatwiej (taniej) będzie zrobić puszkę wykorzystującą te 16-bit w fotografii niż filmującą 8K...

Kolekcjoner
25-11-2018, 13:23
Nie no 8K to podstawa. Przecież niektóre komórki już to niedługo będą miały. Jak to tak kupić aparat bez 8K i pokazać się na mieście z czymś takim :lol:.....

jinks
25-11-2018, 13:36
Nie no 8K to podstawa. Przecież niektóre komórki już to niedługo będą miały. Jak to tak kupić aparat bez 8K i pokazać się na mieście z czymś takim [emoji38].....Myślę, że mimo wszystko jeszcze nie wsadzą tego do aparatu. Profesjonalna kamera sony lub innego producenta.

Jacek_Z
25-11-2018, 14:00
Poza tym dużo łatwiej (taniej) będzie zrobić puszkę wykorzystującą te 16-bit w fotografii niż filmującą 8K...Ja się dziwię, ze w małym obrazku nie zawitał zapis 16 bit. DR w body Sony i Nikona jest takie, że ledwo sie daje zapisac w 14 bitach. W MF bywa zapis 16 bitowy.
Z drugiej strony 14 a 12 bitów jet sprawie nie do odróżnienia, a juz zupełnie nie do odróżnienia w normalnych zdjęciach. Gdy się ciagnie o 5 EV to inna sprawa. Ciekawe, dadzą opcje zapis 12, 14, 16 bit?
16 bit z matrycy 45-50-60 Mpx to jest to dość spory plik.

mirror
25-11-2018, 14:17
Myślę, że mimo wszystko jeszcze nie wsadzą tego do aparatu. Profesjonalna kamera sony lub innego producenta.

to raczej sensory do aparatów więc pewnie wsadzą do A7 :)

a jak podniesli DR o 2EV to znowu odjechali technologicznie naszej ulubionej firmie, a wydawało się że idzie nowe jeszcze 2EV i już dogonimy konkurencję

Kolekcjoner
25-11-2018, 16:52
Myślę, że mimo wszystko jeszcze nie wsadzą tego do aparatu. Profesjonalna kamera sony lub innego producenta.
Jak znam Sony to wsadzą. Oni mają taką strategię żeby napakowywać korpusy "cyferkowo" maksymalnie czym się da w danej chwili.

Kolekcjoner
25-11-2018, 22:26
Nowe informacje:

EOS R Canon z ponad 75mp na horyzoncie
https://www.canonrumors.com/canon-eos-r-body-with-more-than-75mp-on-the-horizon-cr2/?fbclid=IwAR1YDhG2ZrH5Uub8M352OrDh1NOQCcatKZspz4xU 5CMlQ7KnvhbyYWxTNOk
"Ostatnio spekulowaliśmy, że Canon nie wyda kolejnych iteracji dla EOS 5DS i EOS 5DS R, a zamiast tego przeniesie kamery o wysokiej rozdzielczości do linii EOS R. Kilka osób powiedziało nam, że tak właśnie się stanie i że opracowywana jest kamera EOS R o nieco ponad 75 megapikselach. Ta kamera może pojawić się w drugiej połowie 2019 roku, jak nam powiedziano. Chociaż dokładna data ogłoszenia jest daleka od decyzji. Jedno ze źródeł dodało, że wysokiej rozdzielczości EOS R pojawi się, gdy ogłosi się 4 lub 5 dodatkowych obiektywów RF, a jeden z nowych obiektywów będzie "najlepszym obiektywem krajobrazu w ofercie Canon". candar - Dałem tu bo tam się zaraz zrobi już śmietnik nie do opanowania, już jest grubo :D....

Shrek
26-11-2018, 00:24
Nowe informacje:

EOS R Canon z ponad 75mp na horyzoncie

Najlepsza wypowiedz jaka może być w tym temacie:

„I remember the year 2000 when I had a 1600X1200 pixel camera. There was no need for images of that size because they were larger than any display could show, and here we are now, 18 years later, and the same argument continues :) ”

:-)

Kolekcjoner
26-11-2018, 00:49
Ciekawe czy to też będzie Dual Piksel? Skądinąd cropy z tego będą już miały niezłe rozdzielczości.

Jacek_Z
26-11-2018, 01:59
Jak znam Sony to wsadzą. Oni mają taką strategię żeby napakowywać korpusy "cyferkowo" maksymalnie czym się da w danej chwili.
Oni mieli monopol na bezlustra FF. Mogli cos dawac, ale nie musieli. Trochę jak Canon w lustrzankach. I tak byli liderami.
Teraz Sony MUSI dawać co ma, by jeszcze przez chwilę mieć przewagę w ML.

Kolekcjoner
26-11-2018, 02:35
Oni mieli monopol na bezlustra FF. Mogli cos dawac, ale nie musieli. Trochę jak Canon w lustrzankach. I tak byli liderami.
Teraz Sony MUSI dawać co ma, by jeszcze przez chwilę mieć przewagę w ML.

Tyle że problem polega na tym że dla osób które potrzebują sprzętu do realnej pracy takie gadżeciarstwo może być mało przekonywujące. Moim zdaniem o przyszłej pozycji ML Sony przesądzi optyka nie korpusy.

jan pawlak
26-11-2018, 08:09
Ciekawe czy to też będzie Dual Piksel? Skądinąd cropy z tego będą już miały niezłe rozdzielczości.

Ale aby miało rzeczywistą wartość, to muszą być obiektywy które takie rozdzielczości mają.
I tylko takie obiektywy jest sens podpinać bo inaczej to tylko "lans" zostaje

jp

Jacek_Z
26-11-2018, 13:16
Tyle że problem polega na tym że dla osób które potrzebują sprzętu do realnej pracy takie gadżeciarstwo może być mało przekonywujące. Moim zdaniem o przyszłej pozycji ML Sony przesądzi optyka nie korpusy.Przesądzi to, jak będa pracowały stare szkła na bezlustrach. Owszem, jest parcie na szkła natywne, oczywiście, ale .... one są za drogie by masowo zdobyć klienta.

jp - nie patrz na rynek tylko pod kątem swoich potrzeb.
Canon R czy 5mk4 - to tylko 30 Mpx. Nikonowski D800-810 to 36 Mpx. Fani ostrosci przeszli na ARTy, ale .. większość robi na Nikkorach. Czy ślubniak musi mieć 30 Mpx? fanatyk tak, a praktyk - nie.

akustyk
26-11-2018, 13:24
Przesądzi to, jak będa pracowały stare szkła na bezlustrach. Owszem, jest parcie na szkła natywne, oczywiście, ale .... one są za drogie by masowo zdobyć klienta.

osobiscie zaczynam co do tego miec watpliwosci, po miesiacy zabawy M-ka (gdzie M5 to wk* inwalidzki korpus pod wzgledem obslugi) i natywnym nalesnikiem 22. i trzech dniach zabawy EF-M 32/1.4

jesli natywne szkla do R-ki beda tak dawac w palnik (a pierwsze RF-y bynajmniej nie kaza myslec inaczej), to... Canon R okaze sie znowu proroczym korpusem. jego sie bedzie kupowalo do tych szkielem pomimo brakow matrycy/obslugi. jak ten 5D mkII czy 6D, ktorymi Canon natlukl kupe siana, bo nie spocil sie nic a nic nad R&D matryc/korpusow, a kase na nich zgarnal ogromna

czyli jak zwykle Canon wie doskonale co robi, bo generuje niewolnikow systemowych wydatkami w bagnet, a nie w nakretke do tych obiektywow.

w zasadzie premiera R-ki mnie mocno ziebi. ale po zabawie M-ka i wrazeniach z optyki do niej (mam na mysli 22 i 32) potrafie sobie wyobrazic, ze kiedys odpuszcze sobie moje szkla EF i skompletuje RF. bo jesli to bedzie dawalo taki stosunek jakosci optycznej/mozliwosci do wagi/gabarytu... to to jest warte grzechu.

tomfoot
26-11-2018, 13:36
osobiscie zaczynam co do tego miec watpliwosci, po miesiacy zabawy M-ka (gdzie M5 to wk* inwalidzki korpus pod wzgledem obslugi) i natywnym nalesnikiem 22. i trzech dniach zabawy EF-M 32/1.4

jesli natywne szkla do R-ki beda tak dawac w palnik (a pierwsze RF-y bynajmniej nie kaza myslec inaczej), to... Canon R okaze sie znowu proroczym korpusem. jego sie bedzie kupowalo do tych szkielem pomimo brakow matrycy/obslugi. jak ten 5D mkII czy 6D, ktorymi Canon natlukl kupe siana, bo nie spocil sie nic a nic nad R&D matryc/korpusow, a kase na nich zgarnal ogromna

czyli jak zwykle Canon wie doskonale co robi, bo generuje niewolnikow systemowych wydatkami w bagnet, a nie w nakretke do tych obiektywow.

w zasadzie premiera R-ki mnie mocno ziebi. ale po zabawie M-ka i wrazeniach z optyki do niej (mam na mysli 22 i 32) potrafie sobie wyobrazic, ze kiedys odpuszcze sobie moje szkla EF i skompletuje RF. bo jesli to bedzie dawalo taki stosunek jakosci optycznej/mozliwosci do wagi/gabarytu... to to jest warte grzechu.

Piłeś :mrgreen:

Kolekcjoner
26-11-2018, 14:48
.... jak ten 5D mkII czy 6D, ktorymi Canon natlukl kupe siana, bo nie spocil sie nic a nic nad R&D matryc/korpusow, a kase na nich zgarnal ogromna...
Oj nie wydaje mi się to aż takie proste....

Wracając do tego 75 Mpx to przy dualpixel jest 150 pixeli - nie wiem jaki wychodzi ich rozmiar ale per pixel to ja bym się nie spodziewał cudownych właściwości tej matrycy pod względem DR czy wysokiego iso. Boszszzzzzz ile będzie jęków że się nie da wyciągnąć obrazka z cienia ;):lol:...

Przesądzi to, jak będa pracowały stare szkła na bezlustrach. Owszem, jest parcie na szkła natywne, oczywiście, ale .... one są za drogie by masowo zdobyć klienta.

Mało rzeczy jestem tak pewien w tym całym bajzlu sprzętu foto ;) jak tego co napisałem wyżej 8-).

Jacek_Z
26-11-2018, 15:02
osobiscie zaczynam co do tego miec watpliwosci, po miesiacy zabawy M-ka
To nie ma znaczenia. Nie wolno sobie robic kalki, że skoro na systemie X działało niefajnie to na innym nie może być dobrze.

akustyk
26-11-2018, 15:12
Piłeś :mrgreen:

tez. ale to nie dlatego :)

akustyk
26-11-2018, 15:22
To nie ma znaczenia. Nie wolno sobie robic kalki, że skoro na systemie X działało niefajnie to na innym nie może być dobrze.

chyba nie tak mnie zrozumiales.

dla mnie R-ka w takim ksztalcie jak teraz to jest korpus, ktory kupuje sie przede wszystkim dla kompatybilnosci ze szklami RF.
w drugiej kolejnosci EF.
...
a dopiero w siodmej kolejnosci jej matrycy czy ficzerow :) to Sony robi zawsze "bardziej" :D i nie ma tego na mysli wylacznie w kategorii pozytywnej

co tez oznacza w zasadzie, ze dla mnie jej ogolny seksapil jest taki sobie. RF-ow poki co az tyle nie ma, zeby dla nich porzucac EF czy cokolwiek kto by tam mial w nadmiarze i nadjakosci optycznej. chociaz to i tak premiera z duzo wiekszym animuszem niz M, ktory byl kompletnym smiechem na sali.

natomiast mysle, ze posiadacz wypasionych szkiel EF (z ich gabarytem) moze zdecydowanie wolec jako pierwszy korpus niewiele drozszy 5D mkIV. a R ewentualnie jako druga puszke do konkretnych zastosowan. to co Canonowi naprawde rozpedzi sprzedaz tego systemu (bo watpliwosci, ze rozpedzi, nie mam) to kolejne wypasione szkla RF, ktore beda dawaly jakosc odpowiednikow EF w mniejszym i lzejszym opakowaniu, lub tez w podobnym opakowaniu iles tam razy wiecej swiatla (i ostre rogi). a patrzac na sample z RF 50/1.2 (czy nawet na ten moj "bieda"-wypas 32/1.4) to takie szkla beda sie pojawiac. i beda takiego Kolekcjonera z kazdym jednym kusic... :D :D :D

Jacek_Z
26-11-2018, 15:40
chyba nie tak mnie zrozumiales.

dla mnie R-ka w takim ksztalcie jak teraz to jest korpus, ktory kupuje sie przede wszystkim dla kompatybilnosci ze szklami RF.

Ze wszystkimi trzema?
Bez współpracy ze szklarnią EF to R by starował kilka lat. M to jeszcze mogło być coś do zabawy, drugie body w podróże. Ale R ma zastapić lustrzanki.

To kwestia innego rozłożenia akcentów. Ja mówię, że za X lat to ludzie będą wchodzili w system R bo znajdą tam te szkła natywne jakich potrzebują. Rozwój optyki potrwa lata, bo kazdy fotograf chce innych ogniskowych. W podróże chce szeroko, ale i portretówke też chce, i makro chce i zooma 70-200 i 24-70, i długie tele na ptaki czy do sportu.
Ludzie nie wejdą w R jesli na razie nie będzie ten system pracował (dobrze) na EF, bo nie będa teraz mieli czym focić.
To body ma cene na poziomie 5dmk4 i odbierze klientów na lustrzanki z tego pułapu.
R nie zabierze klienteli focącej 77D. Im wystarcza kit. Focący 5Dmk3, 4 mają więcej i bardzo różne szkła. To oni muszą zostac usatysfakcjonowani (plus posiadacze 6D).

jan pawlak
26-11-2018, 15:49
Ze wszystkimi trzema?
Bez współpracy ze szklarnią EF to R by starował kilka lat. M to jeszcze mogło być coś do zabawy, drugie body w podróże. Ale R ma zastapić lustrzanki.

To jak w bardzo starym kawale !

Generałowie Chin planują inwazję.
Pierwsza armia pod dowództwem generała Xi zaatakuje lewą flankę, armia druga i trzecia armia pod dowództwem generała Yi zaatakuje prawą flanką a czołgi pójdą środkiem !
Wszystkie trzy ?

jp

akustyk
26-11-2018, 16:14
Ze wszystkimi trzema?
i wlasnie dlatego uwazam ten seksapil za ograniczony.

Bez współpracy ze szklarnią EF to R by starował kilka lat.

i wlasnie po to jest adapter.

M to jeszcze mogło być coś do zabawy, drugie body w podróże. Ale R ma zastapić lustrzanki.

dobrze, ale ja wracam do punktu wyjscia: dlaczego wybralbys R zamiast innego korpusu?
jesli nie masz zadnych szkiel, to wybor jest szeroki i cos z ficzerow systemu RF musi przewazyc nad innymi opcjami. i nie bedzie to korpus, nie robmy sobie jaj z pogrzebu :) wiec generalnie optyka RF.
a jesli optyka EF to pytanie jest takie same jak do obecnego uzytkownika szkiel EF - czemu wybralbys R zamiast normalnej lustrzanki Canona albo ktorejs Alfy? i to jest conajmniej nieoczywiste pytanie. czescia odpowiedzi moze byc zgodnosc obslugi z tym co sie juz zna. ale jak dla mnie duzo lepsza odpowiedz to mozliwosc kupienia optyki RF w przyszlosci. poki co nie ma sie co tym zanadto podniecac, ale jak za 2-3 lata tu bedzie cala gama wywalonych optycznie szkiel, pewnie czesc otwierajaca zupelnie nowe mozliwosci (zoom UWA/fish ze swiatlem f/2 czy nawet f/1.4???) to nagle R zrobi sie bardzo sexy.

Ludzie nie wejdą w R jesli na razie nie będzie ten system pracował (dobrze) na EF, bo nie będa teraz mieli czym focić.
zgoda, ale caly czas o czyms innym mowimy. po co ci ludzie maja sie bawic w korpus R, ktory w cenie prawie 5D mkIV daje praktycznie ficzery 6D mkII? nie dla optyki EF, bo ta dziala tak samo dobrze w DSLR. musi byc cos wiecej. i ta marchewka jest tylko czesciowo ergonomia Canona i bezlusterkowosc/mniejsza waga aparatu. bez (obietnicy) optyki RF to nie wystarczy...

Kolekcjoner
26-11-2018, 18:30
Ze wszystkimi trzema?
Bez współpracy ze szklarnią EF to R by starował kilka lat. M to jeszcze mogło być coś do zabawy, drugie body w podróże. [...]

Z tego co dotąd wiadomo pracuje jak na natywnych szkłach. Po prostu nie ma odczuwalnej różnicy.

....dobrze, ale ja wracam do punktu wyjscia: dlaczego wybralbys R zamiast innego korpusu?
jesli nie masz zadnych szkiel, to wybor jest szeroki i cos z ficzerow systemu RF musi przewazyc nad innymi opcjami. i nie bedzie to korpus, nie robmy sobie jaj z pogrzebu :) wiec generalnie optyka RF.
a jesli optyka EF to pytanie jest takie same jak do obecnego uzytkownika szkiel EF - czemu wybralbys R zamiast normalnej lustrzanki Canona albo ktorejs Alfy? i to jest conajmniej nieoczywiste pytanie. czescia odpowiedzi moze byc zgodnosc obslugi z tym co sie juz zna. ale jak dla mnie duzo lepsza odpowiedz to mozliwosc kupienia optyki RF w przyszlosci. poki co nie ma sie co tym zanadto podniecac, ale jak za 2-3 lata tu bedzie cala gama wywalonych optycznie szkiel, pewnie czesc otwierajaca zupelnie nowe mozliwosci (zoom UWA/fish ze swiatlem f/2 czy nawet f/1.4???) to nagle R zrobi sie bardzo sexy.

zgoda, ale caly czas o czyms innym mowimy. po co ci ludzie maja sie bawic w korpus R, ktory w cenie prawie 5D mkIV daje praktycznie ficzery 6D mkII? nie dla optyki EF, bo ta dziala tak samo dobrze w DSLR. musi byc cos wiecej. i ta marchewka jest tylko czesciowo ergonomia Canona i bezlusterkowosc/mniejsza waga aparatu. bez (obietnicy) optyki RF to nie wystarczy...
Teraz napiszę to jako pewnie przyszły nabywca eRki.
Waga, rozmiar? Bartek weź sobie to gdzieś do ręki, to kawał kloca;). Podepniesz do tego jakiekolwiek lepsze szkło i robi się norma jak w dslr. To w ogóle nie jest (póki co) system robiony jako mała alternatywa dla dslr czy podróżniczy. Nie kupuję tego argumentu.
A czemu eR a nie lustro. Po pierwsze odkąd używam bezluster to mam wrażenie bardzo małej intuicyjności pracy z AF w dslr. Chodzi o drobiazgi jak choćby wybieranie punktu af paluchem na ekranie. Kolejna to "klejenie" się AF do obiektu. Niby w zaawansowanych lustrach też to jest ale to nie to samo. Kolejna sprawa to już moje wymagania - bezgłośność.
Wiem że ja jestem dziwny ale ja eRkę mogę kupić tylko ze względu na korpus, szkła natywne - niekoniecznie. Choć nie mogę przejść obojętnie obok 28-70 :mrgreen:..... także ten.... wiesz... no.. Pryszły rok będzie cięzki ;).

akustyk
26-11-2018, 18:40
Wiem że ja jestem dziwny ale ja eRkę mogę kupić tylko ze względu na korpus, szkła natywne - niekoniecznie. Choć nie mogę przejść obojętnie obok 28-70 :mrgreen:..... także ten.... wiesz... no.. Pryszły rok będzie cięzki ;).

nadal mysle, ze po pierwszej euforii, czyli rzucie osob bardzo czekajacych na "natywne" bezlustro Canona, dalszym byc albo nie byc systemu R bedzie optyka - czyli to co zmusi (albo raczej zacheci, bo przeciez wszyscy wiemy jak jest :D ) osoby juz siedzace na EF-ach, do wydania znowu kasy na te same obiektywy (i wybaczam kazdemu broniacemu tezy ze "wcale nie te same" jak jakiejs Czestochowy).

co do tego, ze bedzie ci ciezko, no to wspolczuje, ale przeciez nie bede cie klepal po plecach jak mi placzesz na ramieniu :)

Kolekcjoner
26-11-2018, 18:54
nadal mysle, ze po pierwszej euforii, czyli rzucie osob bardzo czekajacych na "natywne" bezlustro Canona, dalszym byc albo nie byc systemu R bedzie optyka - czyli to co zmusi (albo raczej zacheci, bo przeciez wszyscy wiemy jak jest :D ) osoby juz siedzace na EF-ach, do wydania znowu kasy na te same obiektywy (i wybaczam kazdemu broniacemu tezy ze "wcale nie te same" jak jakiejs Czestochowy).

co do tego, ze bedzie ci ciezko, no to wspolczuje, ale przeciez nie bede cie klepal po plecach jak mi placzesz na ramieniu :)
:mrgreen: - nie do końca jestem przekonany o szczerości Twojego współczucia, a jest czego współczuć.
W niedzielę po ciężkiej walce..... że to "wcale mi niepotrzebne" i "może lepiej zaczekać" poniosłem porażkę i wyszedłem ze sklepu z 50/1.8 i 22/2. :(....

Tak skądinąd to ciekawi mnie jak Canon wybrnie z tego że nie mogą wzorem Sony wywalić wszystkich dslr do kosza tylko raczej będą musieli to zrobić powoli. Przed śmiercią dslr nie ma moim zdaniem obrony. Z drugiej strony jest bardzo dużo konserwatywnych użytkowników których nie będzie można byle czym przekonać do nowego sprzętu.
Nie wiem kiedyś był patent na jakąś hybrydę lustra z evf ....

akustyk
26-11-2018, 19:36
:mrgreen: - nie do końca jestem przekonany o szczerości Twojego współczucia, a jest czego współczuć.
W niedzielę po ciężkiej walce..... że to "wcale mi niepotrzebne" i "może lepiej zaczekać" poniosłem porażkę i wyszedłem ze sklepu z 50/1.8 i 22/2. :(....

ja poleglem w sobote, zanabylem 32/1.4. wspolczuc nie trzeba, bylem na to przygotowany mentalnie.

nie napisze ci jak dziala, bo bede musial potem jeszcze wiecej nieszczerego wspolczucia wylewac :D

Kolekcjoner
26-11-2018, 21:21
ja poleglem w sobote, zanabylem 32/1.4. wspolczuc nie trzeba, bylem na to przygotowany mentalnie.

nie napisze ci jak dziala, bo bede musial potem jeszcze wiecej nieszczerego wspolczucia wylewac :D

Nie, nie pisz proszę.... Canon to ch... z grzybnią, szkła mydlane, puszki z bandingiem i tego się trzymajmy dla zdrowia naszego i naszych kont bankowych :mrgreen:.....
Ale dość o tem....

Z plotek to słyszałem, że strategia Canona jeśli chodzi o eR ma być taka że obecne eR to taki eksperyment który wypuścili żeby wybadać rynek. W zależności od tego ile będą musieli przeceniać będą dalsze kroki. Co do zasady to póki co ma być to system z mocnym kopem w zakresie szklarni (tu podobno mają być jeszcze jakieś nowości technologiczne). Czyli należy to czytać moim zdaniem tak że będzie od drogo do bardzo drogo :lol:...

akustyk
26-11-2018, 21:37
Nie, nie pisz proszę.... Canon to ch... z grzybnią, szkła mydlane, puszki z bandingiem i tego się trzymajmy dla zdrowia naszego i naszych kont bankowych :mrgreen:.....

zgadzam sie. 32/1.4 jest bardzo mocna * z grzybnia przy f/1.4 a przy f/1.6 to juz jest kompletna i dokumentna * z grzybnia. gdzie "bardzo mocna" przy f/1.4 to jest cos jak odsadzany dokumentie od * i grzybni 50/1.8 osiaga okolo f/2.8... :)

Jacek_Z
26-11-2018, 22:04
dobrze, ale ja wracam do punktu wyjscia: dlaczego wybralbys R zamiast innego korpusu?
jesli nie masz zadnych szkiel,
..
a jesli optyka EF to pytanie jest takie same jak do obecnego uzytkownika szkiel EF - czemu wybralbys R zamiast normalnej lustrzanki Canona

Dlaczego R zamiast lustzranki (albo obok lustrzanki, jako drugie body)?
Powód dokładnie taki, dla jakiego Canon chce miękkiej przesiadki z lustrzanek na bezlustra. By mając szkła EF kupić R dla choćby JEDNEGO obiektywu R. Bo do lustrzanki R nie podepniesz a na odwrót się da. No i R ma parametry lepsze niż 6D, może być fajnym body zapasowym do któregoś z 5D. Nawet R będąc droższym znajdzie nabywców, którzy widząc przyszłość w bezlustrach nie będą chcieli kupować następnego body lustrzanki albo nastepnego szkła EF. Albo będą chcieli nabyć fajny gadżet. Marketing ich przekonał. Albo ludzie z Sony, że bezlustra to jest to. Muszą się sami przekonać. Powodów może być sporo. Ludzie sa różni.

candar
26-11-2018, 23:04
Dlaczego R zamiast lustzranki (albo obok lustrzanki, jako drugie body)?
Powód dokładnie taki, dla jakiego Canon chce miękkiej przesiadki z lustrzanek na bezlustra. By mając szkła EF kupić R dla choćby JEDNEGO obiektywu R. Bo do lustrzanki R nie podepniesz a na odwrót się da. No i R ma parametry lepsze niż 6D, może być fajnym body zapasowym do któregoś z 5D. Nawet R będąc droższym znajdzie nabywców, którzy widząc przyszłość w bezlustrach nie będą chcieli kupować następnego body lustrzanki albo nastepnego szkła EF. Albo będą chcieli nabyć fajny gadżet. Marketing ich przekonał. Albo ludzie z Sony, że bezlustra to jest to. Muszą się sami przekonać. Powodów może być sporo. Ludzie sa różni.

Cisną bardzo mocno nowymi szkłami RF i to mi się podoba. Raczej jako obserwatorowi, bo szkła EF z dnia na dzień nie stracą nagle swoich wartości optycznych. Generalnie gdzie spojrzeć (wystarczy wyjść na spacer w weekend) cały czas pokutuje kult lustrzanki oraz dziwne przekonanie, że EVF to zupełnie nieprzydatna rzecz, podobnie jak wyświetlacz Head-Up Display. Krótko pisząc potencjalni klienci podchodzą do tematu, jak do jeża nie bardzo wiedząc jak oswoić to zwierzę, aby było posłuszne i aportowało na zawołanie. Ale , że bezlustro ma już Romek i A'Tomek to idąc śladem reklam sprzedaż rośnie :)

Kolekcjoner
26-11-2018, 23:48
Cisną bardzo mocno nowymi szkłami RF i to mi się podoba. Raczej jako obserwatorowi, bo szkła EF z dnia na dzień nie stracą nagle swoich wartości optycznych. Generalnie gdzie spojrzeć (wystarczy wyjść na spacer w weekend) cały czas pokutuje kult lustrzanki oraz dziwne przekonanie, że EVF to zupełnie nieprzydatna rzecz, podobnie jak wyświetlacz Head-Up Display. Krótko pisząc potencjalni klienci podchodzą do tematu, jak do jeża nie bardzo wiedząc jak oswoić to zwierzę, aby było posłuszne i aportowało na zawołanie. Ale , że bezlustro ma już Romek i A'Tomek to idąc śladem reklam sprzedaż rośnie :)
Co ciekawe jak się popatrzy nawet na zwykłe słupki sprzedaży w sklepach internetowych to tam większość pierwszych miejsc zajmują najtańsze dslr. To samo na wszelakich grupach, jak jest mowa o kupnie "prawdziwego" aparatu to to musi być lustro. Ja myślę że tu sami producenci są winni przez pewną zabawkowość ML. Za bardzo się zafiksowali że to musi być małe. W efekcie sprowadzili cały temat do gadżetu, raczej nieprofesjonalnego. Jedynie może Fuji nie poddało się temu trendowi - zresztą znamienne - trafiłem na kilka artykułów gdzie pisali o lustrzankach Fuji :lol:.
Moim zdaniem to przykład kiedy technologia wyprzedza mentalnie i to może być większy hamulec niż jakieś ograniczenia techniczne.

candar
27-11-2018, 00:13
Ja się przewracam, jak czytam takie opisy, a pełno jest tego w sieci -> https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-lustrzanke-na-poczatek-pierwsza-lustrzanka/451/

"Przyjmuje się, że pierwsza lustrzanka powinna mieć około 20 Mpx", "Lustrzanka różni się znacznie od kompaktowego aparatu i ta różnica polega też w głównej mierze na znacznie wyższej wadze" "Trzymanie na pewnej wysokości jakiegokolwiek obciążenia jest po prostu męczące, dlatego też kupując lustrzankę, trzeba zwrócić uwagę na to, żeby była w miarę lekka"
" Nie decydujmy się również na modele mało znanych firm, które nie dadzą nam więcej, niż zwykłe aparaty kompaktowe" i "Między firmami trwa zacięta walka o to, która z nich dostarczy nowocześniejszych i lepszych rozwiązań i która zgarnie większą część rynku. Od kilku lat prym w sprzedaży lustrzanek wiodą Nikon, Canon i Pentax, tak więc wybierając z oferty tych trzech producentów, z pewnością się nie zawiedziemy."

https://www.morele.net/wiadomosc/jaki-bezlusterkowiec-wybrac-polecane-bezlusterkowce/9922/
"bezlusterkowiec jest swojego rodzaju hybrydą. To sprzęt ulokowany pomiędzy lustrzankami cyfrowymi a aparatami kompaktowymi"
"Jeśli zależy nam na aparacie o mniejszych wymiarach, który sprawdzi się w terenie, w wielogodzinnej pracy i w użytku hobbystycznym, wybierzmy bezlusterkowca.
Jeśli dźwiganie większej lustrzanki nie jest dla nas problemem i fotografujemy zawodowo, lustrzanka może być lepszą decyzją."

Reasumując: z ww. bezużytecznej paplaniny wynika: lustrzanka różni się tym od kompaktu, że ma większą wagę, ale należy wybrać w miarę lekką :mrgreen: A bezlusterkowca ulokowanego pomiędzy lustrzankami cyfrowymi a aparatami kompaktowymi można wybrać do wielogodzinnego hobbystycznego użytku bo ma mniejsze wymiary :mrgreen:

Pytanie co ludzie kupią po przeczytaniu czegoś takiego ?
:shock:

BTW - The best mirrorless cameras in 2018 :)
https://www.digitalcameraworld.com/buying-guides/the-best-mirrorless-camera?fbclid=IwAR1GsQjtE1U4nkj7xbeFJTNioxkgio2RPF ojW_8zMyHpEv2bjCVKGWmunvI

Jacek_Z
27-11-2018, 01:09
..Generalnie gdzie spojrzeć (wystarczy wyjść na spacer w weekend) cały czas pokutuje kult lustrzanki oraz dziwne przekonanie, że EVF to zupełnie nieprzydatna rzecz,..
Lustrzanki sprzedawano kilkadziesiąt lat, sa ich miliony. No to jak ma ich byc więcej na spacerach? No ale nie to jest najważniejsze.
W ogóle ocenianie sprzętu po tym co jest widziane u ludzi jest błędne. Pojedziesz w miejsce turystyczne to zobaczysz sprzęt do tego preferowany. Popatrzysz na fotoreporterów za bramką na meczu piłki kopanej - zobaczysz inny zestaw. W studiu foto mało kto bywa, a by zobaczył przewagę jeszcze innego sprzętu. To co widac na ulicy nie świadczy o niczym. Tylko o foto turystycznej.

Ja się przewracam, jak czytam takie opisy, a pełno jest tego w sieci

"Przyjmuje się, że pierwsza lustrzanka powinna mieć około 20 Mpx",

Pytanie co ludzie kupią po przeczytaniu czegoś takiego ?
:shock:
To takie wpisy dla amatorów, pisane często przez pismaków piszacych raz o najlepszych telefonach, potem aparatach, potem konsolach do gier i drukarkach. Nie traktuj tego serio.
Dam niestey jeden przykład, który temu przeczy. Portal niby fotograficzny, a o Nikonie napisano tak: Najsłynniejszymi modelami aparatów Nikon są: Nikon D750, Nikon D3300, Nikon D500 i Nikon COOLPIX P900. https://fotoblogia.pl/t/33,nikon Moje gratulacje dla autora tego wpisu. O Canonie napisano niewiele ciekawiej, z tym, że ktos przynajmniej użył słowa: Najpopularniejszymi (modelami lustrzanek z linii Canon EOS są: Canon EOS 80D, Canon EOS 700D, Canon EOS 1300 D i CANON EOS 5D.)

Kolekcjoner
29-11-2018, 13:34
https://nikonrumors.com/2018/11/28/two-new-kipon-nikon-z-autofocus-adapters-to-be-announced-in-early-2019.aspx/
No to jak jeszcze tam zaczną używać EF to ceny szkieł pòjdą w górę ;)...

akustyk
29-11-2018, 14:12
https://nikonrumors.com/2018/11/28/two-new-kipon-nikon-z-autofocus-adapters-to-be-announced-in-early-2019.aspx/
No to jak jeszcze tam zaczną używać EF to ceny szkieł pòjdą w górę ;)...

czyli w sumie te nowe premiery nic nie zmienily: jakiego bezlusterkowca FF by nie kupil, i tak do niego zapina L-ki :)

jotes25
29-11-2018, 14:30
czyli w sumie te nowe premiery nic nie zmienily: jakiego bezlusterkowca FF by nie kupil, i tak do niego zapina L-ki :)

Tia, zwłaszcza RF 50/1.2 L, RF 28-70/2 L i RF 24-105/4 L :lol:

Coś myślę, że Canon nie szczególnie byłby zachwycony waszą koncepcją ;)

Kolekcjoner
29-11-2018, 16:03
Tia, zwłaszcza RF 50/1.2 L, RF 28-70/2 L i RF 24-105/4 L :lol:

Coś myślę, że Canon nie szczególnie byłby zachwycony waszą koncepcją ;)

Myślisz że dolary zarobione na szkłach to będzie da nich problem ;)..... bo chyba nie twierdzisz że po premierze RF L "stare" przestaną działać ;)?

akustyk
29-11-2018, 16:11
Myślisz że dolary zarobione na szkłach to będzie da nich problem ;)..... bo chyba nie twierdzisz że po premierze RF L "stare" przestaną działać ;)?

no to jest problem. ta Okinawa nie jest az taka wielka, zeby kazdy prezio i wiekszy ksiegowy Canona mogl sobie tak po 5 domow miec...

Kolekcjoner
29-11-2018, 22:04
https://www.canonrumors.com/patent-400mm-f-2-8-do-and-300-f-2-8-do/
Patenty na 300 DO i 400 DO pewnie je niedługo zobaczymy. BF jest na tyle duży że spokojnie je można zrobić pod dowolne z mocowań Canona.

candar
02-12-2018, 23:00
Za Łoptycznymi

"Nowy EOS R - Kolejne źródła potwierdzają, że Canon nie planuje na razie prezentować kolejnych wersji lustrzanek EOS 5Ds i 5Ds R, a zamiast tego pracuje nad bardziej zaawansowanym pełnoklatkowym bezlusterkowcem EOS R, który ma zostać wyposażony w matrycę o rozdzielczości powyżej 75 Mpix."

ploty, ploty, ploty - z których w ogóle nic dla nas nie wynika :)

Kolekcjoner
02-12-2018, 23:16
Nihil novi ;).
Ciekawszy to jest patent na speedboster do eMki.
https://www.canonrumors.com/patent-canon-speedbooster-for-eos-m/

Puszka najwcześniej będzie z początkiem lutego. I to też nie wiadomo czy eR. Ja się spodziewam raczej kolejnej eMki.
R5 to będzie pewnikiem jesień przyszłego roku.

candar
04-12-2018, 20:20
Nie mogli zdążyć z premierami kolejnych korpusów R to przełożyli targi Photokina 2019 na 2020 rok https://www.crn.pl/aktualnosci/photokina-odwolana-w-2019-r :mrgreen:

Kolekcjoner
04-12-2018, 20:55
Nie mogli zdążyć z premierami kolejnych korpusów R to przełożyli targi Photokina 2019 na 2020 rok https://www.crn.pl/aktualnosci/photokina-odwolana-w-2019-r :mrgreen:

Chyba przeceniasz możliwości Canona ;).....

Kolekcjoner
07-12-2018, 01:50
Kolejny patent Canona tym razem na dosyć "przaśne" 24-70/4 - pewnie kit do eRki.
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-24-70mm-f-4l-is-usm/

candar
07-12-2018, 16:20
Okradli salon sigmy - warto sprawdzać teraz numery seryjne. Jak do zestawu szkieł dołączyli również MC-11 https://www.optyczne.pl/13209-news-Okradziono_salon_Sigma_ProCentrum_w_%C5%81odzi_-_znikn%C4%99%C5%82y_obiektywy.html to mniemam, że mogły to być szkła z mocowaniem canona.

robertskc7
07-12-2018, 16:53
Jakiś fanboy kupił A7III i nie było go stać na szkła :D :D :D
Z drugiej strony "trąbić" w internetach, bo 5 obiektywów na krzyż ukradli... jeszcze numery seryjne podali i pewnie będzie nagroda jak złapią złodzieja :)

este
07-12-2018, 18:15
Jakiś fanboy kupił A7III i nie było go stać na szkła :D :D :D
Z drugiej strony "trąbić" w internetach, bo 5 obiektywów na krzyż ukradli... jeszcze numery seryjne podali i pewnie będzie nagroda jak złapią złodzieja :)
Nikogo nie trzeba łapać - złodziej podłączy do Canona, wkurzy się i sam odniesie :D

candar
07-12-2018, 18:43
Nikogo nie trzeba łapać - złodziej podłączy do Canona, wkurzy się i sam odniesie :D

Istnieje taka możliwość :) Z soniaczem pewnie nie byłoby problemów ;)

akustyk
07-12-2018, 18:48
Istnieje taka możliwość :) Z soniaczem pewnie nie byłoby problemów ;)

niewykluczone. jesli firmowe szkla tak samo nie trafiaja jak Sigmy... w Canonie jest roznica miedzy szklami z prawdziwym AF (firmowymi) a tymi udajacymi

sv
07-12-2018, 20:15
Przecież Sony nigdy by nie zaistniało gdyby nie przejściówki, a zwłaszcza MC-11. Bez tej przejściówki to co to za system?

Okradli salon sigmy - warto sprawdzać teraz numery seryjne. Jak do zestawu szkieł dołączyli również MC-11 https://www.optyczne.pl/13209-news-Okradziono_salon_Sigma_ProCentrum_w_%C5%81odzi_-_znikn%C4%99%C5%82y_obiektywy.html to mniemam, że mogły to być szkła z mocowaniem canona.

Jeżeli mieli trochę oleju w głowie to Canon.

Kolekcjoner
07-12-2018, 22:31
Z tego co słyszałem to jest obecnie jeszcze lepszy adapter niż ta Sigma. Nawet tele jakoś tam działają ;)....

sv
07-12-2018, 22:51
Z tego co słyszałem to jest obecnie jeszcze lepszy adapter niż ta Sigma. Nawet tele jakoś tam działają ;)....

Co nie zmienia faktu, że mc-11 powinni kapliczkę w centrali Sony postawić.

zdebik
08-12-2018, 00:00
Cytat z optyczne: Jakiś desperat kupił Alfę na promocji i jak zobaczył później po ile są szkła...

Kolekcjoner
08-12-2018, 00:20
Co nie zmienia faktu, że mc-11 powinni kapliczkę w centrali Sony postawić.

Czy ja wiem? To wcale nie musi tak działać. Moźe być tak że po wypuszczeniu R ludzie zaczną wracać do Canona właśnie przez to że nie kupowali natywnych szkieł do Sony tylko EFy. Długoterminowo to może nie być wcale takie dobre dla Sony natomiast dla Canona? - Może tu kapliczka ;)...?

sv
08-12-2018, 00:36
Czy ja wiem? To wcale nie musi tak działać. Moźe być tak że po wypuszczeniu R ludzie zaczną wracać do Canona właśnie przez to że nie kupowali natywnych szkieł do Sony tylko EFy. Długoterminowo to może nie być wcale takie dobre dla Sony natomiast dla Canona? - Może tu kapliczka ;)...?

Tak, ale zauważ jak u nich narracja się zmienia. Na początku, jak nie mieli swoich szkieł, to wszędzie pisali, że da się podpiąć wszystkie szkła (w domyśle Canona). Teraz, jak już coś tam naprodukowali, to podobno tylko natywne się nadają. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby w kolejnym firmware wyłączyli możliwość używania obcych szkieł. To do nich podobne, bo ostatnio po aktualizacji, aku niezależnych producentów przestały działać. Co mnie najbardziej cieszy to to, że nie będzie przejściówki z R ani z Z na Sony. Niech się kiszą w tym sonozeissowskim sosie.
A wracając do mc-11. Pamiętam jak to A9 wypuścili. "Sportowe" body bez jednego długiego szkła, no ale przecież można podpiąć Canona :-)

REX
10-12-2018, 23:26
https://photorumors.com/2018/12/07/canon-to-partner-with-gopro/

Kolekcjoner
11-12-2018, 00:03
Moim zdaniem zupełna abstrakcja. Gopro to przy Canonie mucha i to jeszcze zdychająca ;). Jedyne co by mogło zmienić kwestię to to, że posiadają (GoPro) jakieś interesujące patenty no ale wtedy ich kupią i po temacie "współpracy" :lol:...

Kolekcjoner
11-12-2018, 00:04
Tak, ale zauważ jak u nich narracja się zmienia. Na początku, jak nie mieli swoich szkieł, to wszędzie pisali, że da się podpiąć wszystkie szkła (w domyśle Canona). Teraz, jak już coś tam naprodukowali, to podobno tylko natywne się nadają. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby w kolejnym firmware wyłączyli możliwość używania obcych szkieł. To do nich podobne, bo ostatnio po aktualizacji, aku niezależnych producentów przestały działać. Co mnie najbardziej cieszy to to, że nie będzie przejściówki z R ani z Z na Sony. Niech się kiszą w tym sonozeissowskim sosie.
A wracając do mc-11. Pamiętam jak to A9 wypuścili. "Sportowe" body bez jednego długiego szkła, no ale przecież można podpiąć Canona :-)
Najlepiej jakby taki adapter zrobił sam Canon :mrgreen:....

jan pawlak
11-12-2018, 04:49

Zgoda, Sony nie miało wielu szkieł do ML FF i były/są przejściówki by można było podpiąć "wszystkie" szkła
Ale wiadomo że aby wykorzystać wszystkie cechy ML FF trzeba podpinać szkła natywne i takie powstają.

Identycznie jest w systemie R jak i Z
Gdy ma się obiektyw lustrzankowy Canona to można go podpiąć przez przejściówkę albo A7/9 albo do R
Masz prawo wyboru lepszej dla Ciebie puszki ML, ale w obu przypadkach będzie to proteza

Ile teraz Canon ma obiektywów R ?
Musi trochę potrwać aż powstanie pełny zestaw.

jp

Jacek_Z
11-12-2018, 12:38
Zgoda, Sony nie miało wielu szkieł do ML FF i były/są przejściówki by można było podpiąć "wszystkie" szkła
Ale wiadomo że aby wykorzystać wszystkie cechy ML FF trzeba podpinać szkła natywne i takie powstają.

Identycznie jest w systemie R jak i Z
Gdy ma się obiektyw lustrzankowy Canona to można go podpiąć przez przejściówkę albo A7/9 albo do R
Masz prawo wyboru lepszej dla Ciebie puszki ML, ale w obu przypadkach będzie to proteza

Ile teraz Canon ma obiektywów R ?
Musi trochę potrwać aż powstanie pełny zestaw.
To bardziej skomplikowane.
Szkła z systemu lustrzankowego nie staną sie na bezlustrach gorsze. Jeśli jakieś szkło w lustrzance jest dobre, to na bezlustrze nie może nagle dawać gorszych MTF, gdy matryca jest ta sama.
Inna kwestia to sprawa ZYSKU ze szkieł natywnych do ML. On będzie występował, gdy będą to konstrukcje "ambitne" (a nie budżetowe), mam na mysli ostrość jaką dają, nie ich rozmiary. Bo zyskiem może być mniejsza waga i rozmiar przy gorszej jakości optycznej. Zysk można różnie rozumieć. Ja piszę o ostrości. No i kiedy ten ZYSK będzie? Gdy zostanie wykorzystany krótszy rejestr (i jesli chodzi o Nikona to także większa średnica bagnetu). Soczewki blisko matrycy generalnie są pożądane w obiektywach szerokokątnych. tam może sie pojawić duży zysk (w drogich szkłach). Przy standardzie i krótkich tele to ma już znaczenie mniejsze, a przy długich tele to już zupełnie traci na znaczeniu. Czyli teleobiektywy do ML już są. To te od lustrzanek, z przejściówką.
Ale to nie koniec, bo sa jeszcze 2 sprawy. Nowe teleobiektywy będą robione. Bo producent chce zmniejszac wagę (np po to by lepiej się trzymało zestaw), wprowadzi konstrukcje z DO albo Nikon z PF. No i sprawa istotna. Jak supertele ostrzą na ML. Nie wiem, jest trochę pozytywnych informacji, ale na razie to pisza entuzjaści. Poczekajmy na opinie profi pracujących na 400/2.8 (może już są, ja nie znam, nie szukam, nie moja bajka).

Kolekcjoner
11-12-2018, 13:17
Podpinanie szkieł EF do Sony przez niefirmowe przejściówki to zupełnie inna sytuacja niż przez natywne do Canona. Nie ma tu symetrii. I rzeczywiście w przypadku Sony to proteza.

jan pawlak
11-12-2018, 15:55
Podpinanie szkieł EF do Sony przez niefirmowe przejściówki to zupełnie inna sytuacja niż przez natywne do Canona. Nie ma tu symetrii. I rzeczywiście w przypadku Sony to proteza.

Możesz mieć rację ale mało prawdopodobne że na matrycach (lustrzankowej i R) o tej samej rozdzielczości obiektyw na R z przejściówką da tą samą rozdzielczość zdjęcia co na lustrzance.

Pewno pokażą się wiarygodne testy, zobaczymy

Gdyby tak było to poco przewidywana jest cała szklarnia R.
Gdyby "dospawać" przejściówkę do R i wszystkie obiektywy EF można by wpinać to przecież byłby ML killer

jp

Jacek_Z
11-12-2018, 16:06
Możesz mieć rację ale mało prawdopodobne że na matrycach (lustrzankowej i R) o tej samej rozdzielczości obiektyw na R z przejściówką da tą samą rozdzielczość zdjęcia co na lustrzance.czyli pomijasz kwestie innego rejestru, bo sie tak nie da zrobić.
Załóżmy, że się da. Dlaczego niby miały byc inne MTF, skoro jest ta sama matryca? Jakikolwiek argument poproszę.

mirror
11-12-2018, 16:28
czyli pomijasz kwestie innego rejestru, bo sie tak nie da zrobić.
Załóżmy, że się da. Dlaczego niby miały byc inne MTF, skoro jest ta sama matryca? Jakikolwiek argument poproszę.

wprowadźmy jakiś porządek w tą dyskusję - mowa jest o podpinaniu szkieł EF do korpusu R - przejściówke podpina się żeby zwiększyć rejestr korpusu - nawet jak się komuś napisało inaczej

też jestem ciekaw dlaczego miałoby być coś nie tak ze szkłem EF - system to system, a nie zabawa pleśniakami

Kolekcjoner
11-12-2018, 16:51
Możesz mieć rację ale mało prawdopodobne że na matrycach (lustrzankowej i R) o tej samej rozdzielczości obiektyw na R z przejściówką da tą samą rozdzielczość zdjęcia co na lustrzance.

Pewno pokażą się wiarygodne testy, zobaczymy

Gdyby tak było to poco przewidywana jest cała szklarnia R.
Gdyby "dospawać" przejściówkę do R i wszystkie obiektywy EF można by wpinać to przecież byłby ML killer
No ale tak jest. Jaką chcesz zobaczyć różnicę podpinając przykładowo 70-200 do 5DmkIV i R?
Ja nie mam co prawda eRki ale jak podpinam szkła lustrzankowe do eM to nie widzę żadnej różnicy. Te szkła pracują po prostu jakby były podpięte do dslr z rejestrem do jakiego zostały zaprojektowane.

jan pawlak
11-12-2018, 17:36
czyli pomijasz kwestie innego rejestru, bo sie tak nie da zrobić.

1.
Nie bardzo wiem dlaczego by się miało nie dać.
Podpinam obiektyw EF do R przez przejściówkę, robię zdjęcie tablicy testowej, następnie do lustrzanki, robię zdjęcie i porównuję zdjęcia.

2.
Ze względu na mniejszą niż w lustrzankach odległość w ML matrycy "od obiektywu" zarówno obiektywy systemowe ML jak i matryce/piksele ML są inaczej projektowane niż w systemie "lustrzankowym" by zapewnić optymalne kąty padania promieni na całej powierzchni matrycy.
Ma to wpływ na wszystkie cechy jakościowe zdjęcia.

MTF obiektywu (na stole, w lustrzance czy przejściówce ML) będzie takie same ale rozdzielczość zdjęcia będzie inna.

jp

Kolekcjoner
11-12-2018, 17:49
2.
Ze względu na mniejszą niż w lustrzankach odległość w ML matrycy "od obiektywu" zarówno obiektywy systemowe ML jak i matryce/piksele ML są inaczej projektowane niż w systemie "lustrzankowym" by zapewnić optymalne kąty padania promieni na całej powierzchni matrycy.
Ma to wpływ na wszystkie cechy jakościowe zdjęcia.
Masz gdzieś jakieś wsparcie, że te matryce w Canonie nie są przystosowane do szkieł EF?

jan pawlak
11-12-2018, 18:10
Masz gdzieś jakieś wsparcie, że te matryce w Canonie nie są przystosowane do szkieł EF?

To jest wiedza z różnych artykułów Zeiss o projektowaniu obiektywów dla ML gdy poszukiwałem info dlaczego GO wyświetlana na Batis jest znacznie inna niż pamiętam "z dawnych lat".
Informacje dlaczego trzeba na nowo projektować obiektywy i "optyczne" cechy matryc przy zmianie odległości "obiektyw"/matryca jeśli chce się uzyskiwać optymalne efekty. Dużo matematyki, wykresów, wiele po niemiecku, nie miałem szans (ani ochoty) wejść w temat
Uznałem że Zeiss ma rację.

Ale .... nie był wymieniony żaden producent obiektywów czy też matryc

Do każdego systemu ML są "od nowa" projektowane obiektywy systemowe.
Sigma "na szybko" wypuścił obiektywy do A7/9 z przyspawaną przejściówką i obiecuje że w połowie 2019 zaczną wychodzić obiektywy specjalnie projektowane pod ML

jp

Kolekcjoner
11-12-2018, 18:23
A to od kiedy Zeiss projektuje matryce dla Canona?

tomfoot
11-12-2018, 18:52
To jest wiedza z różnych artykułów Zeiss o projektowaniu obiektywów dla ML gdy poszukiwałem info dlaczego GO wyświetlana na Batis jest znacznie inna niż pamiętam "z dawnych lat".
Informacje dlaczego trzeba na nowo projektować obiektywy i "optyczne" cechy matryc przy zmianie odległości "obiektyw"/matryca jeśli chce się uzyskiwać optymalne efekty. Dużo matematyki, wykresów, wiele po niemiecku, nie miałem szans (ani ochoty) wejść w temat
jp

:lol::lol::lol: Kolego Janie, wszystko już jasne. Nigdy więcej nie będę kpił z Twoich wpisów. Uznam, że nie wgłębiłeś się w temat, stąd musisz uważać, że masz rację :mrgreen:

este
11-12-2018, 19:08
"...nie miałem szans (ani ochoty) wejść w temat
Uznałem że Zeiss ma rację..."
Wyznanie wiary.

mirror
11-12-2018, 19:34

jp

na pewno cajs miał rację - dlatego canon używając przejściówki zmienia odległość rejestrową na właściwą dla mocowania EF i obiektywy EF pracując na właściwej dla siebie odległosci rejestrowej są optymalnie zaprojektowane, a matrycę ma taką samą bo po co miałby zmieniać mikrosoczewkowanie jak najlepiej jest jak jest telecentrycznie - proste jak drut i cajs ma rację

może konkurencja ze swoim za małym bagnetem musi nadawać jakieś dziwne "optyczne" cechy matrycom

a sigma pewnie miała na myśli że zaprojektuje obiektyw do krótszego rejestru bez dospawanej ****, ciekawe czy będzie sie to im opłacać na tak mały rynek

jinks
11-12-2018, 20:17
A to nie jest tak, że taki obiektyw sigmy będzie z grubsza pasował do ML C, N i S?

jan pawlak
11-12-2018, 21:11
A to nie jest tak, że taki obiektyw sigmy będzie z grubsza pasował do ML C, N i S?

Z grubsza tak ale z grubsza w takim znaczeniu że odległości się jednak nieznacznie różnią

jp

jinks
11-12-2018, 21:37
Z grubsza tak ale z grubsza w takim znaczeniu że odległości się jednak nieznacznie różnią

jpNo dlatego napisałem "z grubsza". Do każdego systemu będzie trochę inna "dupka". Różnica będzie pewnie 0-5mm.

Jacek_Z
12-12-2018, 01:17
1.
Nie bardzo wiem dlaczego by się miało nie dać.

2.Ze względu na mniejszą niż w lustrzankach odległość w ML matrycy "od obiektywu" zarówno obiektywy systemowe ML jak i matryce/piksele ML są inaczej projektowane niż w systemie "lustrzankowym"
AD 1 - ok, inaczej zrozumiałem co napisałeś. Myślałem że chcesz szkła od R z przejściówką podpinać do lustrzanki.
AD 2 - no nie bardzo. Bo matryca musi obsłuzyć tak samo szerokie kąty jak i teleobiektywy. Nie sądze by dawali inne mikrosoczewki. Przyczepiłeś sie tego projektowania obiektywów. Pisałem o mozliwości innego projektowania szerokich kątów. Ale obiektywy lustrzankowe będą sie zachowywały tak samo czy sa podpięte do lustrzanek czy do bezluster. Nie zmeinią swoich własciwości optycznych, bo niby jakim prawem? Promienie światła przechodząc przez powietrze w komorze lustra zachowują sie inaczej niż przechodząc przez powietrze w adapterze i komorze bezlusterkowca? To jest warstwa powietrza i jest ona identycznej grubości. Jakie właściwości optyczne ci sie tu mogą zmienić?

MTF obiektywu (na stole, w lustrzance czy przejściówce ML) będzie takie same ale rozdzielczość zdjęcia będzie inna.
Dlaczego?

Nie wolno im się rónic nawet o milimetr. Rejestr + przejściówka w ML albo sam rejestr w lustrzance to to samo co przedłuzka tubusu w wersji natywnej na bezlustro.

No dlatego napisałem "z grubsza". Do każdego systemu będzie trochę inna "dupka". Różnica będzie pewnie 0-5mm.

jan pawlak
12-12-2018, 11:52
AD 1 - ok, inaczej zrozumiałem co napisałeś. Myślałem że chcesz szkła od R z przejściówką podpinać do lustrzanki.
AD 2 - no nie bardzo. Bo matryca musi obsłuzyć tak samo szerokie kąty jak i teleobiektywy. Nie sądze by dawali inne mikrosoczewki. Przyczepiłeś sie tego projektowania obiektywów. Pisałem o mozliwości innego projektowania szerokich kątów. Ale obiektywy lustrzankowe będą sie zachowywały tak samo czy sa podpięte do lustrzanek czy do bezluster. Nie zmeinią swoich własciwości optycznych, bo niby jakim prawem? Promienie światła przechodząc przez powietrze w komorze lustra zachowują sie inaczej niż przechodząc przez powietrze w adapterze i komorze bezlusterkowca? To jest warstwa powietrza i jest ona identycznej grubości. Jakie właściwości optyczne ci sie tu mogą zmienić?
Dlaczego?

Problem współpracy obiektywu z matrycą istnieje "od zawsze" i ma szereg aspektów.
Od mojej strony (użytkownika sprzętu który ceni ostrość/rozdzielczość) najlepiej obrazuje to P-Mpix w testach DxO.

Streszczenie (P-Mpix)
Aparat+obiektyw, zdjęcia tablic testowych (te same warunki, odległości, przesłony, ....), pomiary MTF w wielu miejscach zdjęć przez przyrząd, przeliczanie wg. oprogramowania (jak zdrowy człowiek spostrzega ostrość na zdjęciu).
Wszystkie testy tak samo, brak wpływu człowieka.
Mpix (matrycy) - P-Mpix wyrażona % podaje o ile procent ostrość na zdjęciu jest mniejsza "z powodu" obiektywu (kolor niebieski w tabeli poniżej)

1. 5DSR i różne obiektywy

W tablicy wyniki testów 5DSR z 33 stałkami EF.
https://www.dxomark.com/lenses/brand-canon/launched-between-1987-and-2018/mount_type-Canon_EF/focal-from-1-to-1500/aperture_max-from-0.95-to-45/launch_price-from-0-to-13000-usd/lens_zoom-prime#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo
Gdy uszeregujemy (klikniemy) wg Sharpness widać na pierwszym miejscu EF 300mm f/2,8L IS II USM z P-Mpix = 45 (tylko 12 % straty ostrości w stosunku do obiektywu idealnego)
Ale pod koniec tabeli też są obiektywy L 300 f/4 czy 180 f/3,5 które mają P-Mpix rzędu 18, podpinanie takich obiektywów do 5DSR nie da ostrych zdjęć

2. Różne aparaty i różne obiektywy
1486

kolorem niebieskim to procentowy spadek ostrości zdjęcia (w stosunku do obiektywu idealnego)

Widać że 300/2,8 dla matryc 30 Mpix i o niższej wartości Mpix spisuje się idealnie, dla matrycy 45 Mpix zaczyna być ograniczeniem
Obiektyw 135mm z matrycą 5D3 pracuje znacznie lepiej niż z matrycą 5D2
.................
Warto zauważyć że obiektywy z matrycą A7R2 (mimo ze ma większe Mpix) pracują lepiej niż z matrycą A7R

jp

Jacek_Z
12-12-2018, 13:04
No i .. gdzie to przeczy temu co pisałem? To, że producenci chcą polepszenia parametrów i robią ostrzejsze szkła i matryce o coraz większej ilości Mpx to jest tak jasne, że tej oczywistosci nie podnosiłem i tego nie musisz pisac.
Nie trzeba tabelek by wiedzieć, że sa obiektywy gorsze i lepsze, że na gęstszych matrycach straty są większe.
Pisałeś o nowych szkłach. Samyang 35/1.4 jest nowy, a jest zły. Na jakie matryce go projektowano? Na 12 Mpx? Nie. Na współczesne.
Współczesne Zeissy na body A7R wypadają przeciętnie, a juz na kolejnym A7R2 wypadaja lepiej, a niby powinny gorzej? Dlaczego? Wiemy. Ale to oznacza, że obiektyw nie jest projektowany na konkretną matrycę, bo nie wiadomo jakie mikrosoczewki będzie miała kolejna matryca.
Generalnie jak sie producent postara (i chce - Samyang chciał małe tanie a nie ostre) to dzisiejsze szkła są lepsze niż starsze. Czego dowodem Sigmy ART (na lustrzanki!). Jesli robi się szkła na bezlustra to robi się je dzisiaj. I jedni robią tanie kiepskie jak Samyang 28/2.8 a inni wypasione. Dzięki krótszemu rejestrowi szkła szerokokątne mogą być lepsze niż te na lustrzanki. Mogą to nie oznacza muszą. To zależy ile mają kosztować, bo nie oszukujmy się, generalnie droższe sa lepsze, przynajmniej gdy rozpatrujemy jednego producenta.

Ciekawy jest w tej tabelce wyskok wyniku 135/2L na 5Dmk2.

jan pawlak
12-12-2018, 14:10
dlaczego ?

Na Twoje proste pytanie dlaczego ? w kwestii efektów (rozdzielczość, ostrość) na zdjęciach z tego samego obiektywu przy różnych matrycach o tym samym Mpix pokazałem wyniki pomiarów.
I tyle.

jp

tomfoot
12-12-2018, 14:18
Ciekawy jest w tej tabelce wyskok wyniku 135/2L na 5Dmk2.

Ten "wyskok" pomiarowy w całości świadczy o jakości tych "badań" i o ich wartości.
BTW biorąc pod uwagę wyniki DxO zakup Batisów do Sony jest ruchem przynajmniej mało sensownym.

Shrek
12-12-2018, 14:43
Ja się pytam zupełnie serio - gdzie w tym wszystkim pasja i fotografia?

Czy przestaliście już chodzić po świece fotografować, chwytać chwilę i siedzicie
tylko przed komputerami czytając i porównując tabele? Szkoda życia, każdej chwili.

Kolekcjoner
12-12-2018, 15:58
Ja się pytam zupełnie serio - gdzie w tym wszystkim pasja i fotografia?

Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych ;).
Tabelki i wykresy to jedno, a fotografia to zupełnie inna kwestia. Jedynie ta "pasja" - może być też do wykresów ;)...

A żeby nie było nie na temat ;) to ostatnio podpiąłem do A6000 obiektyw od Zenita i efekty całkiem udane - pytanie tylko jak to może działać skoro raczej w ZSRR nie projektowali tego szkła pod tak gęste matryce - może coś robię nie tak :lol:.....

akustyk
12-12-2018, 16:06
ostatnio podpiąłem do A6000 obiektyw od Zenita i efekty całkiem udane - pytanie tylko jak to może działać skoro raczej w ZSRR nie projektowali tego szkła pod tak gęste matryce - może coś robię nie tak :lol:.....

na DXO nie ma zadnego Zenita. nie szerz fake newsow!

wstyd, w tym wieku powinienes wiedziec lepiej! taki stary a nadal gupi :D

Kolekcjoner
12-12-2018, 16:10
na DXO nie ma zadnego Zenita. nie szerz fake newsow!

wstyd, w tym wieku powinienes wiedziec lepiej! taki stary a nadal gupi :D
Wiesz może mi się zdawało, może to był dekielek - fakt pamięć już nie ta :mrgreen:.....

tomfoot
12-12-2018, 17:03
w ZSRR nie projektowali tego szkła pod tak gęste matryce - może coś robię nie tak :lol:.....

Skąd niby ta pewność? Fakt, że świat zachodni odkrył ML stosunkowo niedawno nie oznacza, że Witalij Bezlustrow nie wiedział o nich wcześniej! Uczeni radzieccy wyprzedzali swoją epokę i byli niemniej profesjonalni niż fachowcy z DxO!

Pawel92
12-12-2018, 17:07
Mam wrażenie, ze wkradła się tutaj drobna pomyłka. Miałeś pewnie na myśli Wasilija, młodszego brata Witalija Bezlustrowa

zdebik
12-12-2018, 17:32
Kierują Wami emocje nie fakty!

tomfoot
12-12-2018, 17:45
Kierują Wami emocje nie fakty!

Nie mamy szans i ochoty żeby wgłębiać się w temat. Więc przyjmujemy że zawsze mamy rację. Poza tym stoi za nami prasa światowa.

zdebik
12-12-2018, 17:51
Nie mamy szans i ochoty żeby wgłębiać się w temat. Więc przyjmujemy że zawsze mamy rację. Poza tym stoi za nami prasa światowa.Przyjmijcie wiarę dxo-slam a skasuje konto - peace.

Taka NASA, tyle kasy a z Nikonami latają w kosmos - hańba!

tomfoot
12-12-2018, 18:18
Przyjmijcie wiarę dxo-slam a skasuje konto - peace.

Taka NASA, tyle kasy a z Nikonami latają w kosmos - hańba!

Bo NASA nie jest rozrzutne. I oni tam czytają optyczne. A dziś wyszło w teście, że taki Nikon d3500 w kategoriach takich jak rozdzielczość, WB, jakość jpg/raw czy zakres tonalny w zasadzie nie wiele odbiega od Sony a7r II lub III. Po co więc przepłacać, jak to prawie identyczne aparaty?

szandor
12-12-2018, 19:06
Wg rumorsów w przyszłej R-ce będzie IBIS 2-osiowy:

https://www.canonrumors.com/patent-canon-sensor-tilt-to-offset-image-plane-changes/

1487

Kolekcjoner
12-12-2018, 19:12
Wg rumorsów w przyszłej R-ce będzie IBIS 2-osiowy:

https://www.canonrumors.com/patent-canon-sensor-tilt-to-offset-image-plane-changes/

1487
Podobno ten patent nie dotyczy stabilizacji....

szandor
12-12-2018, 20:26
Podobno ten patent nie dotyczy stabilizacji....

Sorry, masz racje.

jotes25
13-12-2018, 14:28
Będzie QuadPixel :lol:
Jednak nie u Canona...

marfot
06-01-2019, 08:08
Wyniki sprzedaży w Japonii:
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-m50-and-canon-eos-r-continue-to-sell-well-in-december/
Wygląda, że u Canona jest spora równowaga w popularności DSLR i ML: M50 ustępuje 200D i 800D. R tuż przed 6DII.

Kolekcjoner
06-01-2019, 10:43
Wygląda na to że wciąż dslry żyją i mają się całkiem nieźle i to szczególnie w segmecie entry level. Tam jednak ciągle panuje zasada że prawdziwy aparat to lustrzanka.
I sprawdza się też to co pisałem że Zetki marketingowo nie zostały dobrze przemyślane. Chodzą słuchy że w pozostałych częściach świata różu też nie ma.....

candar
06-01-2019, 10:58
Wygląda na to że wciąż dslry żyją i mają się całkiem nieźle i to szczególnie w segmecie entry level. Tam jednak ciągle panuje zasada że prawdziwy aparat to lustrzanka.

Wiele osób nie interesuje się czymkolwiek innym poza DSLR i bodaj nie zdają sobie sprawy, że coś takiego jak bezlustro w ogóle istnieje.

tomfoot
06-01-2019, 11:04
Wiele osób nie interesuje się czymkolwiek innym poza DSLR i bodaj nie zdają sobie sprawy, że coś takiego jak bezlustro w ogóle istnieje.

Podobno światowy spisek zwolenników lustrzanek wymógł też na sprzedawcach ukrywanie przed kupujacymi tajemnej wiedzy na temat wyższości ML.

este
06-01-2019, 11:20
Na nic to - żadne kontrrewolucje, kontrreformacje czy inne kontry nie dadzą rady - bo ta rewolucja jest w słusznej sprawie i w interesie ludu fotografującego. Czy mu się to podoba czy nie ;)

marfot
06-01-2019, 13:44
Wysoka pozycja sprzedaży 6DII stwarza realną groźbę wypuszczenia nowego body R entry level z sensorem z 6DII :mrgreen:

CYNIG
06-01-2019, 13:45
Kupując sprzęt za grube tyś, pod konkretne potrzeby na ostatnim miejscy by było zastanawianie się czy to lustro czy bezlustro :)

Kolekcjoner
09-01-2019, 23:36
Wywiad z CEO Canona ogarniającego międzyresortowo rozwój eRek ;)....
https://www.imaging-resource.com/news/2019/01/08/wheres-canon-going-with-the-eos-r-do-they-have-a-plan
W planach 8K - ciekawe czy crop będzie też 8 krotny :lol:....
Pro level model, dużo szkieł in develpment, duża premiera systemu w lutym.
Dalej też będą rozwijać dslr-y i eMki - trwają prace nad kolejnymi modelami w zależności od demand użytkowników.

Już poza artykułem.
Co do lutego to podobno ma być entry level z matrycą z 6D mkII bez touch bara choć prawdopodobnie z jakimś IBIS ale nie do końca takim jak u reszty - oczywiście proszę to wszystko traktować z należytym dystansem ;)....

jinks
10-01-2019, 01:55
Wywiad z CEO Canona ogarniającego międzyresortowo rozwój eRek ;)....
https://www.imaging-resource.com/news/2019/01/08/wheres-canon-going-with-the-eos-r-do-they-have-a-plan
W planach 8K - ciekawe czy crop będzie też 8 krotny [emoji38]....
Pro level model, dużo szkieł in develpment, duża premiera systemu w lutym.
Dalej też będą rozwijać dslr-y i eMki - trwają prace nad kolejnymi modelami w zależności od demand użytkowników.

Już poza artykułem.
Co do lutego to podobno ma być entry level z matrycą z 6D mkII bez touch bara choć prawdopodobnie z jakimś IBIS ale nie do końca takim jak u reszty - oczywiście proszę to wszystko traktować z należytym dystansem ;)....Coś czuje, że ten jeszcze bardziej uproszczony, średni i marny R z lutego będzie bił rekordy sprzedaży :D ...Choć jak wszyscy wiemy do zdjęć i filmów nie będzie się nadawał :D

mirror
10-01-2019, 08:30
W planach 8K - ciekawe czy crop będzie też 8 krotny :lol:....

Już poza artykułem.
Co do lutego to podobno ma być entry level z matrycą z 6D mkII bez touch bara choć prawdopodobnie z jakimś IBIS ale nie do końca takim jak u reszty - oczywiście proszę to wszystko traktować z należytym dystansem ;)....

8K :mrgreen: to jest niewielka nadzieja że 4K w tym korpusie będzie używalne
entry level z matrycą 6DII - tu to już mnie po prostu zatkało - wrzucałem posta w temacie kilka tygodni temu ale to był post prześmiewczy - ale jak widac lubimy odgrzane wielokrotnie kotlety

miszak
10-01-2019, 09:54
.....

Raczej jest tak dlatego, że seria M przegrywa konkurencję z entry level dslr a duża część kupujących nie jest bezmyślna.

Natomiast zgadzam się z kolejną opinią że w dalszym ciągu część osób kupujących entry level nie zdaje sobie w ogóle sprawy z rozwoju ML. Myśleli o zakupie od lat i nie zmieniają założeń.

akustyk
10-01-2019, 10:28
Raczej jest tak dlatego, że seria M przegrywa konkurencję z entry level dslr a duża część kupujących nie jest bezmyślna.
to nie wiem. doraznie to zdaje sie sprzedaz M50 przebija z okladem wszystkie inne modele Canona.

jak jest z konkurencyjnoscia to pewnie kwestia indywidualnej oceny. dla mnie M ma wiecej sensu niz Rebel ze wzgledu na optyke (combos 32/1.4 + 22/2 jest fantastyczny). dla przecietnego Kowalskiego zestaw M50 z 15-45 moze wygrywac ze wzgledu na rozmiar/wage, ale to ciezko jakos uogolniac.

Natomiast zgadzam się z kolejną opinią że w dalszym ciągu część osób kupujących entry level nie zdaje sobie w ogóle sprawy z rozwoju ML. Myśleli o zakupie od lat i nie zmieniają założeń.
mysle, ze tu dziala troche podobny efekt jak z samochodami... OK, te nowe Toyoty, Kijanki, francuzy (czy inne marki na fu...) moga miec ladne opakowanie i elektryczne cuda-wianki w srodku. ale mnostwo osob jak wybiera auto to raczej takie, zeby miec (mentalna) pewnosc, ze ono zawsze dojedzie do celu (stad sprzedaz aut z logo VW pod maska / albo Volvo) albo tez zeby miec sie czym pochwalic (stad te wszystkie inne auta zza Odry - z kolkiem dzielonym na trzy lub cztery) :)

po prawdzie, to jako ktos klepiacy rok w rok po 50k, to tez jestem zdania, ze byle pod maska pisalo VW, bo to po prostu dziala i jest trwale. chociaz dochodze juz do wieku, ze moglbym tez miec brzydkie Volvo :)

Jacek_Z
10-01-2019, 15:00
A ja wam mówię, ze bezlustra M wygaszą. Wyjdzie może jeszcze 1 szkło i tyle. Zestaw optyki na dziś jest skromy i nie ma w nim fajerwerków dla bardziej wymagających. To zestaw dla podróżników, takich systemów jest kilka (Fuji Olek czy Sony A6xxx) i ludzie się przesiadają na smartfony.
Canon ma ambitnie ruszyć z systemem R, nie zapomniec o lustrzankach i jescze robić coś ambitnie dla M? Nie wierzę w ten system. Olympusowcy są przygnębieni w kwestiach co do rozwoju systemów z małą matrycą. Nikon 1 zamknął linię, Samsung się wycofał, Panasonic nie mówi o 4/3 tylko o dużym formacie. Pentax ma 1 body FF, za drogie dla Pentaksiarzy, bez rozwoju optyki na niego, zostają lustrzanki APS-C i .. marazm.
Zostają lustzranki FF, lustzranki APS-C z rozpędu (tanie i są duże systemy), bezlustra FF (to trzej producenci - C N S) i nisze gdzie inni producenci kombinują jak mogą by nie upaść. Po co Canonowi rozwój 3 linii bagnetów gdy ma rozwijać Canon R? Ma sie bić w ML APS-C z firmami mającymi szerszą ofertę i mającymi mimo to kłopoty?
Sony chyba nadal robi lustrzanki APS-C i FF? Słyszał ktoś coś o tym? Chodzi mi tu o to co producenci mówią oficjalnie a jaka jest praktyka.

akustyk
10-01-2019, 15:24
A ja wam mówię, ze bezlustra M wygaszą. Wyjdzie może jeszcze 1 szkło i tyle. Zestaw optyki na dziś jest skromy i nie ma w nim fajerwerków dla bardziej wymagających. To zestaw dla podróżników, takich systemów jest kilka (Fuji Olek czy Sony A6xxx) i ludzie się przesiadają na smartfony.
juz tlumacze, czemu nie do konca w to wierze...

gros dochodow dzialu foto w Canonie robia Rebele. 800D, 200D i tego typu wynalazki, gdzie R&D jest znikomy, redundancja czesci elektronicznych i mechanicznych gigantyczna a wolumin sprzedazy niezly. to jest odbiorca, ktory kupuje korpus z kitem. jeden na dziesieciu takich dokupuje dlugiego kita, czyli jakas dewiacje 55-200. i tyle

Rebel ma jedna wade - jest drozszy w produkcji (i serwisowaniu!) od bezlusterkowca. przeniesienie tych odbiorcow do M obniza Canonowi koszta przy podobnych marzach. a dla takiegoz odbiorcy juz wszystko w "systemie" M jest, jakkolwiek bysmy sie nie smiali z tego "wszystko" :D

do takiego korpusu nie trzeba nie wiadomo ilu opcji wymiennej optyki. jest 15-45 jak ma byc male i 18-150 jak ma byc jeden obiektyw zeby wszystkimi rzadzic. dla chetnych tanie opcje wydluzenia (55-200) i poszerzenia (11-22), jakie by one optycznie nie byly. i 22 i 32 dla pasjonatow (oba znakomite). pewnie dorzuca tu jakies 60/2 macro (takie, zeby od razu robilo za obiektyw portretowy) i temat maja zalatwiony. potrzeby zeby zduplikowac Fuji nie ma zadnej. i tak M-ek sprzedaje sie wiecej i pewnie z lepsza dochodowoscia (bo koszty R&D i produkcji ma Canon doszlifowane!)

z tej perspektywy to raczej Rebel bylby do odstrzalu. ale to zalezy od tego jak rynek reaguje, poki co ciagna dwa tematy. czy docelowo ktorys ubija i ktory to bedzie - pozyjemy, zobaczymy

Olympusowcy są przygnębieni w kwestiach co do rozwoju systemów z małą matrycą.

jeszcze 3-4 lata temu wieszczyli zgodnie upadek luszczanek i rzut wszystkich pro i amatorow zgodnie na male korpusy z dostatecznie duza matryca :mrgreen:

co poszlo nie tak?

Nikon 1 zamknął linię,

ja bym polemizowal z tym, czy oni to w ogole otworzyli :) cos tam wy*dzieli, ale chyba nikt tego nie bral na powazne, poza ich wlasnymi marketoidami. ale marketoidy to ogolnie typ, ktory zawsze wierzy w wlasna ewangelie, nawet jak rzeczywistosc jej zaprzecza

pawel.guraj
10-01-2019, 15:30
juz tlumacze, czemu nie do konca w to wierze...

gros dochodow dzialu foto w Canonie robia Rebele. 800D, 200D i tego typu wynalazki, gdzie R&D jest znikomy, redundancja czesci elektronicznych i mechanicznych gigantyczna a wolumin sprzedazy niezly. to jest odbiorca, ktory kupuje korpus z kitem. jeden na dziesieciu takich dokupuje dlugiego kita, czyli jakas dewiacje 55-200. i tyle

Rebel ma jedna wade - jest drozszy w produkcji (i serwisowaniu!) od bezlusterkowca. przeniesienie tych odbiorcow do M obniza Canonowi koszta przy podobnych marzach. a dla takiegoz odbiorcy juz wszystko w "systemie" M jest, jakkolwiek bysmy sie nie smiali z tego "wszystko" :D

do takiego korpusu nie trzeba nie wiadomo ilu opcji wymiennej optyki. jest 15-45 jak ma byc male i 18-150 jak ma byc jeden obiektyw zeby wszystkimi rzadzic. dla chetnych tanie opcje wydluzenia (55-200) i poszerzenia (11-22), jakie by one optycznie nie byly. i 22 i 32 dla pasjonatow (oba znakomite). pewnie dorzuca tu jakies 60/2 macro (takie, zeby od razu robilo za obiektyw portretowy) i temat maja zalatwiony. potrzeby zeby zduplikowac Fuji nie ma zadnej. i tak M-ek sprzedaje sie wiecej i pewnie z lepsza dochodowoscia (bo koszty R&D i produkcji ma Canon doszlifowane!)

z tej perspektywy to raczej Rebel bylby do odstrzalu. ale to zalezy od tego jak rynek reaguje, poki co ciagna dwa tematy. czy docelowo ktorys ubija i ktory to bedzie - pozyjemy, zobaczymy

Trudno się z tym nie zgodzić. APS-C to linia, która przynosi duże zyski a nie wymaga inwestycji. Takie Sony robi całkiem dobrą kasę na linii A6x000 a poza tym, że marketing ciągle podkreśla jakaż to ta linia jest dla nich ważna rozwoju na razie nie widać żadnego. Legendarnego A7000 dalej nie ma, a nowych szkieł dedykowanych dla APS-C też. Wypuścili bardzo udany spacer-zoom i tyle.
Również sądzę, że dalekosiężny plan Canona jest na przeniesienie bazy użykowników Rebeli na M - wymaga to tylko połamania kilku stereotypów, co zapewne zajmie jeszcze trochę czasu.

p,paw

Kolekcjoner
10-01-2019, 22:34
Canon ma ambitnie ruszyć z systemem R, nie zapomniec o lustrzankach i jescze robić coś ambitnie dla M? Nie wierzę w ten system. Olympusowcy są przygnębieni w kwestiach co do rozwoju systemów z małą matrycą. Nikon 1 zamknął linię, Samsung się wycofał, Panasonic nie mówi o 4/3 tylko o dużym formacie. Pentax ma 1 body FF, za drogie dla Pentaksiarzy, bez rozwoju optyki na niego, zostają lustrzanki APS-C i .. marazm.
Zostają lustzranki FF, lustzranki APS-C z rozpędu (tanie i są duże systemy), bezlustra FF (to trzej producenci - C N S) i nisze gdzie inni producenci kombinują jak mogą by nie upaść. Po co Canonowi rozwój 3 linii bagnetów gdy ma rozwijać Canon R? Ma sie bić w ML APS-C z firmami mającymi szerszą ofertę i mającymi mimo to kłopoty?
Sony chyba nadal robi lustrzanki APS-C i FF? Słyszał ktoś coś o tym? Chodzi mi tu o to co producenci mówią oficjalnie a jaka jest praktyka.
Najwyraźniej Jacku masz lepsze rozeznanie rynku i wiedzę co do przyszłych posunięć Canona niż Yoshiyuki Mizoguchi san :lol:.

Ja uważam że szkoda bić pianę w tej materii. Sytuacja producentów jest mocno różna i prosta ekstrapolacja kto się z czego wycofał, a kto zostaje jest kompletnie bez sensu, bo trzebaby rozpatrywać każdy przypadek z osobna.
Co do rozwoju kilku bagnetów to ja zupełnie nie rozumiem jaki z tym jest problem. Tu znowu warto się zagłebić w powyższy artykuł i jakie stwierdzenia tam padają na temat szerokości spektrum produktów i kto je ma i ewidentnie chce mieć największe. I jakie znaczenie ma na przykład dla Canona rozwój linii Cinema.
Naprawdę warto przeczytać ten artykuł zamiast wymyślać teorie zupełnie oderwane od realiów ;).

Kolekcjoner
10-01-2019, 22:36
W tym artykule pojawia się troszkę na marginesie jedna rzecz bardzo ciekawa. Ma się pojawić seria obiektywów RF o zupełnie nowej konstrukcji niespotykanej dotychczas na rynku.

jan pawlak
11-01-2019, 00:18
W tym artykule pojawia się troszkę na marginesie jedna rzecz bardzo ciekawa. Ma się pojawić seria obiektywów RF o zupełnie nowej konstrukcji niespotykanej dotychczas na rynku.

Byle miały też stabilizację albo nowsze puszki R ją miały.

Przy dzisiejszych rozdzielczościach matryc i rozdzielczościach (nowych) obiektywów klasyczna reguła t=1/f daje mizerne skutki.
Pokazują to (realne) testy/porównania ze stabilizacja on/off dla Z7, A7R3.
https://www.dpreview.com/articles/5876118090/image-stablization-showdown-nikon-z7-vs-sony-a7r-iii?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source

Bez stabilizacji, dla czasów [sec] 1/30 (dla f=24mm), 1/50 (dla f=55mm) oraz 1/200 (dla f=200mm) procent nierozmytych zdjęć był w przedziale 10% - 40%

jp

Jacek_Z
11-01-2019, 01:31
Najwyraźniej Jacku masz lepsze rozeznanie rynku i wiedzę co do przyszłych posunięć Canona niż

Naprawdę warto przeczytać ten artykuł zamiast wymyślać teorie zupełnie oderwane od realiów ;).
Przeczytaj pierwsze słowo tytułu wątku.
Ja piszę co myślę w danym temacie. Oczywiście to nie wiedza (w tym temacie nie ma jej nikt) tylko spekulacja. Czy się sprawdzi - czas pokaże. Całkiem sporo rzeczy przewidziałem prawidłowo. Np śmierć lustrzanek Sony albo Nikon 1 - co nie było trudne bo wszyscy na nikoniarzach klęli jak zobaczyli pierwszy model z mikroskopijną matrycą. Zupełnie nie koliduje z tym fakt, że pare osób co ma takie aparaty (znam 2 osobiście) jest z nich zadowolona.

Myslę, ze Canon nie wygasi Rebela tylko M. Zobaczymy czy zrobi (kiedyś) R z matrycą APS-C, to nam cos powie o przyszłości M.

Kolekcjoner
11-01-2019, 14:25
Wątek plotkarski tylko idąc tym tropem jaki ma sens pisanie że ktoś np. spekuluje że Nikon wygasi produkcję aparatów foto, bo im interes idzie coraz gorzej. Takie bajki oczywiście można pisać tylko czemu to ma służyć, nie mam pojęcia.

marfot
11-01-2019, 20:13

Przyznam, że jakoś dużo osób kibicuje pomysłowi wygaszenia linii M. I to w momencie, gdy ten systemik jakoś się wykrystalizował i nawet okrzepł na rynku.
Nie wiem jak to wygląda na wiekszą skalę ale ja mam wrażenie, że sporo użytkowników DSLR dokupuje M (tak na podstawie forum amerykańskiego i niemieckiego) bo to małe, skuteczne i jako bonus można podpiąć swoje stare szkła. Dokupiłem M, żadnego z pozostałych (Fuji, Oly, A6XXX) bym nie kupił. Fuji - tragiczna ergonomia, Oly - mały obrazek, Sony :mrgreen:.
Absolutnie też nie wierzę w to, że nowy, niedoświadczony użytkownik szukający lepszego obrazka niż smartfon dostrzega przewagę DSLR nad ML w APSC. Cena ML ta sama, AF przyjazny, małe obiektywiki (i duże też jakby co). Wybór to tylko kwestia co podpowie marketing.
M50 za 20% ceny R to jednak łatwy wjazd w świat ML i systemu EF-M, EF i EF-S.

marfot
11-01-2019, 20:45
Zapowiedzieli RF 24-70/2.8. Teraz jest patent:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-24-70mm-f-2-8l-usm/
Chyba się ukaże :D

Kolekcjoner
11-01-2019, 22:51
Ciekawy jest teź ten patent (nie pierwszy zresztą)...
https://www.canonrumors.com/patent-canon-continues-to-work-on-focal-length-reducers/

jan pawlak
12-01-2019, 08:13
Przyznam, że jakoś dużo osób kibicuje pomysłowi wygaszenia linii M. I to w momencie, gdy ten systemik jakoś się wykrystalizował i nawet okrzepł na rynku.
Nie wiem jak to wygląda na wiekszą skalę ale ja mam wrażenie, że sporo użytkowników DSLR dokupuje M (tak na podstawie forum amerykańskiego i niemieckiego) bo to małe, skuteczne i jako bonus można podpiąć swoje stare szkła. Dokupiłem M, żadnego z pozostałych (Fuji, Oly, A6XXX) bym nie kupił. Fuji - tragiczna ergonomia, Oly - mały obrazek, Sony :mrgreen:.
Absolutnie też nie wierzę w to, że nowy, niedoświadczony użytkownik szukający lepszego obrazka niż smartfon dostrzega przewagę DSLR nad ML w APSC. Cena ML ta sama, AF przyjazny, małe obiektywiki (i duże też jakby co). Wybór to tylko kwestia co podpowie marketing.
M50 za 20% ceny R to jednak łatwy wjazd w świat ML i systemu EF-M, EF i EF-S.

Smartfony mają już po kilka obiektywów/"aparatów", ilość pikseli coraz większa, wspomaganie AI, wszyscy mają je w kieszeni zawsze przy sobie
Czym dla przeciętnego użytkownika prezentującego zdjęcia w sieci różni się kompakt czy też ML APS-C od smartfonu ?

Jako jedyny wyróżnik/sens noszenia czegoś poza kieszenią do robienia zdjęć została jeszcze/tylko matryca FF (technicznie i psychologicznie)

jp

swallow77
12-01-2019, 15:04
Ciekawy jest teź ten patent (nie pierwszy zresztą)...
https://www.canonrumors.com/patent-canon-continues-to-work-on-focal-length-reducers/Kilka firm juz robi podobna rzecz, speedbooster to sie nazywa czy jakos tak. Zmniejsza wielkosc rzutu z ff na aps-c skupiajac światło wychodzace z obiektywu. O ile dobrze pamietam, jednak degraduje obrazek.

Kolekcjoner
13-01-2019, 19:48
Kolejny "news" ;).
Ma być eRka z IBIS i 100MPx :shock:.....
https://www.canonrumors.com/ibis-and-100mp-coming-to-an-eos-r-camera-cr2/

Kolekcjoner
13-01-2019, 19:50
Kilka firm juz robi podobna rzecz, speedbooster to sie nazywa czy jakos tak. Zmniejsza wielkosc rzutu z ff na aps-c skupiajac światło wychodzace z obiektywu. O ile dobrze pamietam, jednak degraduje obrazek.

Myślę że tu zamysł jest taki że skoro robią to pod konkretne szkło to degradacja jakości będzie minimalna, a szkła będzie się dało użyć "międzysystemowo"...

candar
13-01-2019, 20:03
Kolejny "news" ;).
Ma być eRka z IBIS i 100MPx :shock:.....
https://www.canonrumors.com/ibis-and-100mp-coming-to-an-eos-r-camera-cr2/

Takie informacje potwierdzają fakt, że obecna R ustawiona jest na testowanie rynku (przez testerów) i dopiero w kolejnych zakrętkach z serii R uzupełnione zostaną rzeczy z których wykastrowano obecną puszkę. Znając tempo canona za 2-3 lata może wyjść coś ciekawego na poziomie tego co oferują od kilku ładnych lat (od 2014 roku) inni producenci.

swallow77
13-01-2019, 23:54
Myślę że tu zamysł jest taki że skoro robią to pod konkretne szkło to degradacja jakości będzie minimalna, a szkła będzie się dało użyć "międzysystemowo"...Metabones to robi.
By te kilka dodatkowych soczewek, pewnie w dwóch grupach, miało nie psuć jakości to cena będzie eLkowa. Zysk jest na świetle (coś około 0.7EV). Może faktycznie ktoś dokupi taki adapter do 70-200/4 by miec na kropie odpowiednik standardowego zakresu 70-200 i swietle 3.2. Ale jesli telekonwerter kosztuje tyle co obiektyw, to ten speedbooster od canona pewnie tez bedzie.

Kolekcjoner
14-01-2019, 03:31
Metabones to robi. Tylko pod konkretne szkła?

p0m
14-01-2019, 03:46
Jako jedyny wyróżnik/sens noszenia czegoś poza kieszenią do robienia zdjęć została jeszcze/tylko matryca FF (technicznie i psychologicznie)

jak ja uwielbiam tego typu bezsensowne banały niepoparte żadnym logicznym uzasadnieniem, oprócz "bo ja tak myślę", "bo ja sobie nie wyobrażam zastosowania".

otóż telefonom brakuje jeszcze sporo do matryc apsc. i mówi to użytkownik "nołtów" od samsunga, czyli potencjalnie topowych maszyn, w tym do foto.

Jacek_Z
14-01-2019, 12:26
Metabones to robi.
..Zysk jest na świetle (coś około 0.7EV). Może faktycznie ktoś dokupi taki adapter do 70-200/4 by miec na kropie odpowiednik standardowego zakresu 70-200 i swietle 3.2.
Zysk na świetle wynosi tyle o ile skrócono ogniskową. Wartość przysłony to kwadrat średnicy otworu do ogniskowej obiektywu. Średnica otworu przysłony sie nie zmienia, Konwerter zmienia tylko ogniskową (dopiszę - nie zmieniając otworu czynnego).

zdebik
14-01-2019, 14:16
100MP IBIS, ciekawe czy będą dwa sloty i jakie iso będzie użyteczne?

Aha ta nowa R'ka zdjęć na EF nie zrobi bo porojekt szkła z lat 90 a mamy... 2019... fazowy, kontrast szajs batis...

capo-di_tutti-capi
14-01-2019, 17:44
Canon EOS 1Dx Mark III
1641

-oczywiście bezlusterkowiec. ;)

https://www.photographybay.com/2019/01/11/canon-concept-cameras-at-ces-2019/

swallow77
14-01-2019, 23:04
Zysk na świetle wynosi tyle o ile skrócono ogniskową. Wartość przysłony to kwadrat średnicy otworu do ogniskowej obiektywu. Średnica otworu przysłony sie nie zmienia, Konwerter zmienia tylko ogniskową.Oj.. chyba nie. Wartość przysłony to średnica otworu przysłony (a faktycznie to średnica równoważna pola powierzchni otworu przysłony) do długości ogniskowej - i to o ile pamiętam, ustawionego na nieskończoność.
Kiedy zmienia się długość ogniskowej, a nie zmienia się otwór w przysłonie (fizycznie), to jasność obiektywu się jednak zmienia.

Sprostowanie: wartość przysłony to oczywiście odwrotność tego ułamka.

Tylko pod konkretne szkła?Wydaje się ze raczej pod konkretne mocowania. Pamiętałem, że są te "wide-konwertery".. zajrzalem na ebay, a tam multum opcji, w tym od innych producentów.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=speedbooster+canon

Kolekcjoner
15-01-2019, 00:48
Wydaje się ze raczej pod konkretne mocowania. Pamiętałem, że są te "wide-konwertery".. zajrzalem na ebay, a tam multum opcji, w tym od innych producentów.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=speedbooster+canon

Ale co innego konkretne mocowania a co innego szkła. Optymalizacja jakościowa może być zupełnie nieporównywalna dlatego ekstrapolowanie tych przypadków nie ma sensu.

Jacek_Z
15-01-2019, 01:42
Kiedy zmienia się długość ogniskowej, a nie zmienia się otwór w przysłonie (fizycznie), to jasność obiektywu się jednak zmienia.
Przecież tak napisałem:

Zysk na świetle wynosi tyle o ile skrócono ogniskową.

Średnica otworu przysłony sie nie zmienia,No bo sie nie zmienia (niby jak), co wcale nie znaczy, że wyrażona cyferką wartość przysłony się nie zmienia.

jan pawlak
15-01-2019, 06:39
Przecież tak napisałem:

No bo sie nie zmienia (niby jak), co wcale nie znaczy, że wyrażona cyferką wartość przysłony się nie zmienia.

Może po prostu definicja (np. z Wikipedii) :

Jasność obiektywu – miara ilości światła przepuszczanego przez obiektyw do wnętrza aparatu fotograficznego.

Jej wielkość obliczana jest jako kwadrat stosunku średnicy otworu obiektywu do jego ogniskowej, jest więc kwadratem wielkości otworu względnego obiektywu :

B = O2 = (d/f)2

gdzie :
O - otwór względny obiektywu
d - średnica otworu przysłony
f - ogniskowa

W uproszczeniu, miarą jasności obiektywu jest jego minimalna liczba przysłony.

W astronomii synonimem jasności obiektywu jest światłosiła (np. teleskopu).

jp

PS
1.
Nie musisz pisać że tak przecież pisałeś :lol:
2.
Dotyczy wszystkich obiektywów w tym także Canona :lol:

fret
15-01-2019, 08:41
Sprawa jest banalnie prosta. Konwerter 0,7 z pełnoklatkowego obiektywu 70-200/4 robi obiektyw 49-140/2,8 kryjacy matrycę APS-c.
Dziura w obiektywie się nie zmienia, ale zmienia się ogniskowa, czyli zmienia się otwór względny.

swallow77
15-01-2019, 12:32
Ale co innego konkretne mocowania a co innego szkła. Optymalizacja jakościowa może być zupełnie nieporównywalna dlatego ekstrapolowanie tych przypadków nie ma sensu.Zgadza się - moją "obawą", wyrażoną wcześniej była cena, jeśli jakość ma być na poziomie L. TC2xIII kosztuje kolo 2tys - a jest w nim 7 soczewek i nic, poza zatrzaskiem bagnetu, się nie porusza. To prawie tyle co za ef70-200l usm.

Kolekcjoner
15-01-2019, 12:48
Zgadza się - moją "obawą", wyrażoną wcześniej była cena, jeśli jakość ma być na poziomie L. TC2xIII kosztuje kolo 2tys - a jest w nim 7 soczewek i nic, poza zatrzaskiem bagnetu, się nie porusza. To prawie tyle co za ef70-200l usm.

To póki co patent. Na kwestie ceny jeszcze zbyt wcześnie, a tanio to już było.

candar
26-01-2019, 17:33
Kolejny Canon EOS RP około połowy lutego 2019 roku. Cena poniżej obecnego EOS R, około 1500 USD w USA. Podobno już go testują. No i bez bez paska dotykowego ;) Może będzie dżojstik ? ;) Matryca to chyba jednak z 6D II :(

https://www.cameraegg.org/canon-eos-rp-full-frame-mirrorless-camera-to-be-announced-in-february/?fbclid=IwAR3m-fiVqi-Q59iLK4Vjqx6XowGNe9lU6hed7qvLydvRiSRC9K-wYPZTIm8
https://www.canonrumors.co/canon-eos-rp-sports-full-frame-mirrorless-camera-w-eg-e1-battery-grip-coming-soon/
http://thenewcamera.com/canon-eos-rp-camera-on-the-way-battery-eg-e1-battery-grip-confirmed/

mirror
26-01-2019, 18:38
uśmiałem się jak norka (to ten sceptycyzm o kórym kiedyś pisałem, po premierze 6DII przestałem się ekscytować potencjalną lub papierową specyfikacją nowych korpusów canona - wszystkimi prawie stu procentami, matrycami wykonanymi w najnowszych technologiach) matryca z 6DII ale za to będziesz mógł mieć czerwony, niebieski lub czarny korpus - widać że fullfrejmy idą ławą pod strzechy - obawiałbym sie o przyszłość mniejszych formatów - a to jeszcze nie będzie ostanie wcielenie matrycy z 6DII - wystarczy sobie przypomnieć nieśmiertelne 18mpix, ale przynajmniej korpus będzie tani tak z 8000 PLN na dzień dobry (no bo wjazd na autostradę), a tanie korpusy są potrzebne :mrgreen:.

candar
27-01-2019, 10:14
uśmiałem się jak norka (to ten sceptycyzm o kórym kiedyś pisałem, po premierze 6DII przestałem się ekscytować potencjalną lub papierową specyfikacją nowych korpusów canona - wszystkimi prawie stu procentami, matrycami wykonanymi w najnowszych technologiach) matryca z 6DII ale za to będziesz mógł mieć czerwony, niebieski lub czarny korpus - widać że fullfrejmy idą ławą pod strzechy - obawiałbym sie o przyszłość mniejszych formatów - a to jeszcze nie będzie ostanie wcielenie matrycy z 6DII - wystarczy sobie przypomnieć nieśmiertelne 18mpix, ale przynajmniej korpus będzie tani tak z 8000 PLN na dzień dobry (no bo wjazd na autostradę), a tanie korpusy są potrzebne :mrgreen:.

Oby nie :) Chociaż z pewnością się sprzeda. Chciałoby się powiedzieć canonowi "nie idźcie tą drogą", ale znając historię nieśmiertelnych 18 Mpix zapewne pójdą po najniższej linii oporu a że cel uświęca środki to znowu będą "liderem sprzedaży". Informacja, że w kolejnym budżetowym korpusie zrezygnują z "paska" dość jasno wskazuje kierunek w którym skręca ten system testując użytkowników. Dałbym im dwa lata i zobaczymy co uda im się "stworzyć". Jak na razie wolę używać starej puszki, w której "dali bardzo dużo za niewiele" bo wiem, że obecna oferta canona przynajmniej dla mnie niewiele wnosi i lepszych fot z pewnością bym nie zrobił kupując R i RF.

Kolekcjoner
27-01-2019, 15:33
Dałbym im dwa lata i zobaczymy co uda im się "stworzyć".
A po tych dwóch latach co?

zdebik
27-01-2019, 17:27
pójdą po najniższej linii oporu

Po lini najmniejszego oporu. Najniższa, to będzie liga w której Canon będzie liderem sprzedaży z modelami 2000 i 4000. Te jednak, chyba za dobrze się nie sprzedają.

candar
27-01-2019, 17:35
A po tych dwóch latach co?

Pewnie nic ;) Konkurencja będzie dwa lata do przodu :mrgreen: A już na serio to chętnie zobaczę w którym kierunku pójdą.

jinks
27-01-2019, 19:05
Mi matryca z 6d2 bardzo odpowiada. Gdyby w Nowym R dali bardzo sprawny AF i bardziej wydajną baterię to za 6-8tys. zł to będzie bardzo fajny aparat również do zastosowań komercyjnych :)

swallow77
27-01-2019, 20:47
Mi matryca z 6d2 bardzo odpowiada. Gdyby w Nowym R dali bardzo sprawny AF i bardziej wydajną baterię to za 6-8tys. zł to będzie bardzo fajny aparat również do zastosowań komercyjnych :)Skąd przypuszczenie, że w R af jest sprawny nie bardzo, a bateria niewydajna? Kupując R zakupiłem dodatkowo 2 ogniwa (jeszcze dwa miałem od 7d). Za każdym razem wychodzi ok 500 ekspozycji mimo używania wifi. Ale fakt, ceny takich poziomów chyba jednak nie osiągną.

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

jotes25
27-01-2019, 21:13
Co do cen, w tej chwili "street price" za Eos R w HK to poniżej 6500 PLN. Z gwarancją z oficjalnej dystrybucji. Więc nawet po doliczeniu VAT można się spodziewać sporych obniżek ceny w najbliższym czasie, prawdopodobnie w postaci cashback.

swallow77
27-01-2019, 21:21
Co do cen, w tej chwili "street price" za Eos R w HK to poniżej 6500 PLN. Z gwarancją z oficjalnej dystrybucji. Więc nawet po doliczeniu VAT można się spodziewać sporych obniżek ceny w najbliższym czasie, prawdopodobnie w postaci cashback.Oj, to by było super. Więcej egzemplarzy u użytkowników to generalnie lepsza obsługa ze strony rynku (oprogramowanie, akcesoria, dodatkowy osprzęt).

Pozdrawiam!

jinks
27-01-2019, 22:10
Skąd przypuszczenie, że w R af jest sprawny nie bardzo, a bateria niewydajna? Kupując R zakupiłem dodatkowo 2 ogniwa (jeszcze dwa miałem od 7d). Za każdym razem wychodzi ok 500 ekspozycji mimo używania wifi. Ale fakt, ceny takich poziomów chyba jednak nie osiągną.

Pozdrawiam!

Nie mam R i opinię o jego AF mogę sobie wyrobić tylko na postawie różnych wpisów w necie. Są raczej bardzo pozytywne więc pewnie jest niezły. Nie wiadomo jednak, czy w tym nowym R z niższej półki będzie identyczny. Miejmy nadzieję, że tak. Co do baterii to np. w reportażu 500 zdjęć to bardzo mało. Mój 6d2 robi czasami 2400 zdjęć na jednej baterii. Przy R musiałbym zatem zabierać ze sobą 5 sztuk, które wcześniej trzeba naładować.

Kolekcjoner
27-01-2019, 23:51
Nie mam R i opinię o jego AF mogę sobie wyrobić tylko na postawie różnych wpisów w necie. Są raczej bardzo pozytywne więc pewnie jest niezły. Nie wiadomo jednak, czy w tym nowym R z niższej półki będzie identyczny. Miejmy nadzieję, że tak. Co do baterii to np. w reportażu 500 zdjęć to bardzo mało. Mój 6d2 robi czasami 2400 zdjęć na jednej baterii. Przy R musiałbym zatem zabierać ze sobą 5 sztuk, które wcześniej trzeba naładować.AF może być nawet lepszy.
Jeśli pozycjonowanie będzie podobne jak w "M" to może tak być.

swallow77
28-01-2019, 11:50
Nie mam R i opinię o jego AF mogę sobie wyrobić tylko na postawie różnych wpisów w necie. Są raczej bardzo pozytywne więc pewnie jest niezły. Nie wiadomo jednak, czy w tym nowym R z niższej półki będzie identyczny. Miejmy nadzieję, że tak. Co do baterii to np. w reportażu 500 zdjęć to bardzo mało. Mój 6d2 robi czasami 2400 zdjęć na jednej baterii. Przy R musiałbym zatem zabierać ze sobą 5 sztuk, które wcześniej trzeba naładować.

Oj, znaczy coś źle zinterpretowałem. Przy moim nieoszczędnym (baterii) użytkowaniu 7d robilem tak z 700 zdjęć średnio na ładowaniu, więc kilkukrotne przekroczenie pięciuset R-ką miło mnie zaskoczyło. Ale zgadzam się: do większości wymagających zadań jeszcze przez jakiś czas dslr'y będą wygodniejsze.

Pozdrawiam!

marfot
28-01-2019, 18:20
No to mamy z gruba termin zakończenia przygody Canona z tradycyjnym sprzętem foto:
https://www.canonrumors.com/canon-thinks-the-camera-market-will-drop-by-another-50-over-the-next-two-years/

Za jakieś 4-8 lat nikt tego szajsu ( ILC) nie będzie już kupował.

tomfoot
28-01-2019, 19:09
No to mamy z gruba termin zakończenia przygody Canona z tradycyjnym sprzętem foto:
https://www.canonrumors.com/canon-thinks-the-camera-market-will-drop-by-another-50-over-the-next-two-years/

Płacz i zgrzytanie zębów. Zatem jaki smartfon najlepszy?

jan pawlak
28-01-2019, 19:20

Dosyć krótka (wg. Canona) ta autostrada do muzeum lustrzanek.

jp

marfot
28-01-2019, 19:51
Jeżeli jakiś dziennikarz czegoś nie przekręcił to może to mieć spore konsekwencje jeśli chodzi o nakłady RD w segmencie konsumenckim. Pro chyba sobie zostawią bo tam "skurcz" będzie nieodczuwalny.
Jestem w szoku jesli chodzi o liczbę sprzedawanych rocznie ILC. Też wygląda na żartobliwie małą. Chyba rzeczywiście nikt już tego nie potrzebuje.
No i całkiem trafna obserwacja, że ML zastepują DSLR ale rynek ILC i tak się sumarycznie kurczy. To końcówka banderoli :cry:

Rysiek_O
28-01-2019, 20:00
Przytoczę dyskusję w sprawie przyszłości ILC ( i nie tylko) jaka wywiązała się na sąsiednim forum: https://forum.olympusclub.pl/threads/118498-Dlaczego-smartfony-wygryz%C4%85-tradycyjne-aparaty?highlight=
Zapraszam do lektury. Komentarze też mile widziane. Autor wątku udziela się na CB jak i na OF.

mirror
28-01-2019, 20:26
ILC wydaje się ze ta autostarda dotyczy wszystkich aparatów z wymienną optyką - i nie wiem jak oni to liczą 10 milionów korpusów rocznie rozumiem że teraz?, canon jest liderem :) czyli ile ma 60%? niech ktoś mnie poprawi? czyli 6 milionów teraz - to jak chce mieć 5-6 milionów na dołku - mi wychodzi połowa tego - gdzie źle liczę? ale może zostaną tylko fullfrejmy, a reszta pójdzie do wora, wtedy może te obliczenia mają sens.

i jest mowa o "prosumer i professional camera" to gdzie te 2000D i 4000D się podzieją? przypominam sobie koniec lustrzanek analogowych i rebele o numerkach 5000 sprzedawane za grosze w supermarkecie - 2000D i 4000D to symptom tego samego naprodukujmy jeszcze trochę badziewia znaczy miałem na myśli super entry level (już sie gubię w tych entry levelach bo na forum pisali że 6DII jest entry level :mrgreen:) nie wymagającego RD, a ciemny lud to kupi.

czyli zostaną prosumer i professional reszta zostanie zjedzona przez iphona :mrgreen:

marfot
28-01-2019, 20:34
czyli zostaną prosumer i professional reszta zostanie zjedzona przez iphona :mrgreen:

Dokładnie tak wynika z tego trendu. Sensowny sprzęt zostanie - pytanie jak się zachowają ceny.
Wygląda to marnie. Udawanie pro i pakowanie z tego tytułu kupy kasy w jaki taki sprzęt to jakiś dramat.
Focenie smartfonem to jakaś równoległa dziedzina nie powiązana z fotografią.

mirror
28-01-2019, 20:35
Przytoczę dyskusję w sprawie przyszłości ILC ( i nie tylko) jaka wywiązała się na sąsiednim forum: https://forum.olympusclub.pl/threads/118498-Dlaczego-smartfony-wygryz%C4%85-tradycyjne-aparaty?highlight=
Zapraszam do lektury. Komentarze też mile widziane. Autor wątku udziela się na CB jak i na OF.

podobają mi się zdjęcia otwierające dyskusję :)

Rysiek_O
28-01-2019, 20:56
.....
Focenie smartfonem to jakaś równoległa dziedzina nie powiązana z fotografią.

:-) Mocne!

podobają mi się zdjęcia otwierające dyskusję :)

Epicure dobry wstęp zrobił :-)

Zmiany są i będą... Zegary ciemniowe też kiedyś były nieodzowne, a kto o nich jeszcze wie dzisiaj?

mirror
28-01-2019, 21:23
Zmiany są i będą... Zegary ciemniowe też kiedyś były nieodzowne, a kto o nich jeszcze wie dzisiaj?

mam jeden pod biurkiem :)

Jacek_Z
29-01-2019, 01:54
a kto o nich jeszcze wie dzisiaj?Ja. Mam .... taką aplikację w telefonie Dev it się nazywa:shock: :mrgreen: Jest super, bo raz uruchamiam i odlicza kolejno czas wszystkich kąpieli.

Na olku ja tam pisałem. Amatorska półka wymrze najszybciej. Smartfony oferują coraz lepszą jakość. To wystarcza 90% ludzkości, tzn tej części populacji, jaka fotografuje. Nastolatki robiące słitfocie też tu sie liczą, więc pewnie niedoszacowałem.

Czekam na smartfon, który będzie potrafił radiowo wyzwolić lampy studyjne. Niech się jakaś firma dogada z np Quadralite i będzie się robiło packshoty na Xiaomi ;) Skoro telefony mają WI-fi a lampy wbudowane odbiorniki radiowe to w sumie nie widze przeszkód :)
Chyba to opatentuję :)Ciekawe jaki producent pierwszy wypuści lampę z Wi-fi i może nawet z androidem na pokładzie ;)
Ale to znaczy, że nawet zawodowcy wymrą. :(
Sorry za moje studyjne zboczenie.

Eberloth
29-01-2019, 08:16
Czekam na wysyp białych eLek za grosze, masowo sprzedawanych przez fotografów migrujących w stronę telefonów. Taki profi, na stadionie, z komórką w ręku, nie będzie się niczym różnił od fotografujących z trybun. Poza oczojebną kamizelką.

Photointo
29-01-2019, 09:08
To co canon odwala smuci. Jak ma im iść sprzedaż w górę, kiedy przy takiej możliwości pewnego odbicia jaką jest technologia bezlusterkowa oni odwalają taką kichę? Sony od ponad 5 lat wyczuł pismo nosem i wydaje bardzo dobre aparaty bezlusterkowe, które przebijają możliwościami lustra, ma już pokaźną bazę szkieł dla bezlusterkowych pełnych klatek, a canon? Wypuścił pełną klatkę bezlusterkowca dopiero teraz, z lekko odświeżoną matrycą z 5D Mark IV (nie żebym coś do niej miał, ale porównajcie możliwości iso sony a7R III i ostrość przy dual pixel shift na iso 100), bez stabilizacji matrycy (norma u sony od dawna), z 30 mpx (sony i nikon ponad 40 mpx - nie jestem pixelowym onanistą ale daje to np. możliwość funkcji crop która zwiększa długą ogniskową - w canonie to jest ale daje obrazek 11 mpx... troszku za mało), 4K w 30 klatkach, FULL HD bez 120 klatek (norma w innych firmach), no i na starcie wypuszcza jakieś dziwne szkła - odświeżona 50'ka? Super, ale za taką cenę, z taką wagą? 28-70 ze światłem 2? Ekstra, fajnie, że zrobiliście w końcu obiektyw o którym marzyliście od dawna, ale na co to komu za 15 tys z wagą 1,5 kg? HELLO!!! Bezlusterkowce będą królować, bo poza możliwościami technologicznymi jakie daje ta technika (widzisz jakie zdjęcie wyjdzie od razu, szybkość etc.) to ich mniejsza waga i wielkość skłania do przesiadki oraz zachęca amatorów przerażonych wielkością i wagą lustrzanek (oraz ich szkieł) do przesiadki... Jedynie 24-105 RF jest sensownym obiektywem na start z nowym systemem. 35 RF macro? Fajnie, że w końcu jakiś lekki, mały obiektyw, 1.8 mile widziane, ale jak na makro 17 cm odległości ostrzenia to za dużo.

Na miejscu canona uśmierciłbym wszystkie amatorskie lustrzanki z liczbami 000-0000 i zamiast nich skupił się na rozwijaniu serii EOS M, dodał do niej więcej obiektywów.

A jeśli serio myślą o RF to muszą się zdecydować a nie stać w rozkroku. Widać, że Sony już to ma za sobą i postawiło na rozwijanie technologii bezlusterkowej. Canon MUSI szybko wypuścić szkła typu 12-24 (lub szersze) ze światłem 4 w cenie poniżej 8 tys. (i z wagą mniejszą niż 700 gram), obiektyw 100-400 z wagą mniejszą niż 1,2 kg oraz ceną poniżej 10 tys., rybie oko do RF, serię 16-35/24-70/70-200 2.8 ale mniejszą i lżejszą. Jaki jest sens przejścia na bezlustro skoro obiektywy są cięższe od EF???? Body lżejsze o 200 gram a obiektyw cięższy o 0,5 kg, ha! To nawet się źle trzyma.

Skoro canon (co wyraźnie widać) nie potrafi technologicznie podołać konstrukcji nowej matrycy do RF to niech kupią ją od sony i tyle. Zawsze będzie miał przewagę ciekawych i dobrych szkieł...których na razie na RF nie ma,ech.

Jestem przy canonie od początku, ale teraz, gdy przesiadka na nowy bagnet RF jest wskazana szczerze zastanawiam się nad przejściem na system SONY. I jak oni mają nie tracić sprzedaży?

jinks
29-01-2019, 09:16
Koniecznie złóż u nich Swoje CV ;)

mirror
29-01-2019, 10:39
gdyby świat był taki prosty :mrgreen:

Photointo
29-01-2019, 10:51
jinks wiem, że to raczej moja lista życzeń, czy raczej rozgoryczenie, ale przyznaj, że taktyka canona jest conajmniej dziwna...