Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: 16-35 f/2.8L II vs 24L f/1.4 II

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Od dłuższego czasu jadę na zestawie 17-40 i 35L, oczywiście na FF i do niedawna wydawało mi się że zastaw jest ekonomicznie i jakościowo świetny a 35L niesprzedawalne. Jednak po kilku ostatnich imprezach zauważyłem, że b.dużo używam szerokich kątów (20-24mm) więc zamówiłem 16-35 żeby rozjaśnić te ogniskowe. Ale nagle mnie olśniło, że może lepiej by było wymienić 35L na 24L skoro to tak chodliwa ogniskowa... No ale szkoda tego bokehu 35tki... a do tego tyle informacji o niecelnych 24L II w wątku o nim...
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    No ale szkoda tego bokehu 35tki... a do tego tyle informacji o niecelnych 24L II w wątku o nim...
    Podpinałem swój oraz kilka egzemplarzy znajomych, którzy zamawiali w ciemno. Trefnego AF oraz mydlanych egzemplarzy nie spotkałem.
    edit:
    Bokeh z 24L jest miodzio
    Ostatnio edytowane przez spuki ; 22-06-2011 o 13:26

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spuki Zobacz posta
    Podpinałem swój oraz kilka egzemplarzy znajomych, którzy zamawiali w ciemno. Trefnego AF oraz mydlanych egzemplarzy nie spotkałem.
    A ja w ostatnim czasie podpiąłem do 5D ok. 10 egzemplarzy nówek 24L II i z każdym miałem problem z AF. Obiektywy testowałem mając aparat na statywie i wykorzystując testowe tablice "Focus Chart". Po tych przygodach oddałem body do kalibracji i niestety w kolejnych testowanych sztukach AF w większości przypadków nie trafia w punkt. Mam jednak pożyczoną od znajomej 24L II, która w tych samych testach AF trafia w punkt niemal w 100%. Szukam od dłuższego czasu tej dwudziestkiczwórki i niestety nie mogę znaleźć dobrego egzemplarza, a wiem, że takie istnieją

Cytat Zamieszczone przez lijo Zobacz posta
    Jeśli masz jedno body i nie lubisz przepinek w pośpiechu to pomyśl o 16-35.
    Mam kilka body, ale chodzenie z dwoma, jak i przepinek w pośpiechu też nie lubię. Oczywiście trzeba się na coś zdecydować, więc na chwilę obecną wybieram dwa body

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Szukam od dłuższego czasu tej dwudziestkiczwórki i niestety nie mogę znaleźć dobrego egzemplarza, a wiem, że takie istnieją
    Potwierdzam,takie egzemplarze istnieją :-D.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jestem od prawie dwóch miesięcy posiadaczem 24 1,4 II ( zamieniłem z 35 1,4). Ogólnie wszystko ładnie, pięknie ale mam dziwne wrażenie że chyba muszę oddać szkło do kalibracji. AF działa super skutecznie na odległości nie większej niż 3-4 metry, wszystko dalej to loteria. Dziwna sprawa że szkło za tyle kasy a takie historie się dzieją.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Mam kilka body, ale chodzenie z dwoma, jak i przepinek w pośpiechu też nie lubię. Oczywiście trzeba się na coś zdecydować, więc na chwilę obecną wybieram dwa body
    Cóż z dwojga złego, zdecydowanie wybrałbym śmiganie z dwoma body .
    Ostatnio edytowane przez lijo ; 03-07-2011 o 00:25

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Ale nagle mnie olśniło, że może lepiej by było wymienić 35L na 24L skoro to tak chodliwa ogniskowa... No ale szkoda tego bokehu 35tki... a do tego tyle informacji o niecelnych 24L II w wątku o nim...
    Olśnienie jak najbardziej słuszne :-D, co do nietrafiającego AF 24II, mam jeden z pierwszych egzemplarzy i problem jest ... marginalny :-D, może kilka % na 100% przy pełnym otworze oczywiście. Sądzę, że to wina AF w wydaniu canon (ten typ już tak ma), natomiast jeżeli mowa o bokeh i obrazku to koniecznie trzeba zobaczyć to w CZ 35/1.4 .

Uprawnienia umieszczania postów