Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 109

Wątek: 16-35 f/2.8L II vs 24L f/1.4 II

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Ale nagle mnie olśniło, że może lepiej by było wymienić 35L na 24L skoro to tak chodliwa ogniskowa... No ale szkoda tego bokehu 35tki... a do tego tyle informacji o niecelnych 24L II w wątku o nim...
    Olśnienie jak najbardziej słuszne :-D, co do nietrafiającego AF 24II, mam jeden z pierwszych egzemplarzy i problem jest ... marginalny :-D, może kilka % na 100% przy pełnym otworze oczywiście. Sądzę, że to wina AF w wydaniu canon (ten typ już tak ma), natomiast jeżeli mowa o bokeh i obrazku to koniecznie trzeba zobaczyć to w CZ 35/1.4 .

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ptr8 Zobacz posta
    Rzuć proszę kilka linków do fotek które namierzyłeś z 24
    przegladalem glownie zdjecia z pixel-peeter:
    http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=567
    trzeba przecedzic gnioty i znajdziesz tam mase amatorskich ujec street photo dajacych pojecie o potencjale tego obiektywu.
    natrafilem rowniez na te strone:
    http://corysphotoschool.blogspot.com...on-24-14l.html
    (obrobka na tych zdjeciach do bani, ale plytka GO i szeroki kat z 24L po prostu miazdzy)
    znalazlem jeszcze blog polskiego fotografa slubnego, ktory czesto korzystal z 24L ale gdzies mi wcielo adres
    ale uwierz na slowo, ze zdjecia byly mega (i zdjecia i obrazowanie jakie daje 24L)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał

Domyślnie

16-35II to świetne szkło i po kupnie jego byłem mile zaskoczony fantastyczną jakością zdjęć już na f/2.8 i 16mm, bo na 35mm jest nieco gorzej(oczywiście wciąż bardzo dobrze). Przesiadka z 17-40 rozwiązała problem z miękkimi rogami, tutaj (16-35II) jest naprawdę świetnie (używam z 5dmk2). Wiadomo co stałka to stałka, szczególnie ze światłem 1.4, aczkolwiek są to zupełnie inne szkła i do nich najlepiej mieć dwa body, żeby bezstresowo obsłużyć np ślub. Jeśli masz jedno body i nie lubisz przepinek w pośpiechu to pomyśl o 16-35.

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spuki Zobacz posta
    Podpinałem swój oraz kilka egzemplarzy znajomych, którzy zamawiali w ciemno. Trefnego AF oraz mydlanych egzemplarzy nie spotkałem.
    A ja w ostatnim czasie podpiąłem do 5D ok. 10 egzemplarzy nówek 24L II i z każdym miałem problem z AF. Obiektywy testowałem mając aparat na statywie i wykorzystując testowe tablice "Focus Chart". Po tych przygodach oddałem body do kalibracji i niestety w kolejnych testowanych sztukach AF w większości przypadków nie trafia w punkt. Mam jednak pożyczoną od znajomej 24L II, która w tych samych testach AF trafia w punkt niemal w 100%. Szukam od dłuższego czasu tej dwudziestkiczwórki i niestety nie mogę znaleźć dobrego egzemplarza, a wiem, że takie istnieją

Cytat Zamieszczone przez lijo Zobacz posta
    Jeśli masz jedno body i nie lubisz przepinek w pośpiechu to pomyśl o 16-35.
    Mam kilka body, ale chodzenie z dwoma, jak i przepinek w pośpiechu też nie lubię. Oczywiście trzeba się na coś zdecydować, więc na chwilę obecną wybieram dwa body

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Szukam od dłuższego czasu tej dwudziestkiczwórki i niestety nie mogę znaleźć dobrego egzemplarza, a wiem, że takie istnieją
    Potwierdzam,takie egzemplarze istnieją :-D.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co nie zmienia faktu, że przy tej cenie szkła to po prostu jest kpina. Przebieranie L-ek i to przy takim odsetku wadliwych egzemplarzy nie powinno w ogóle mieć miejsca. "Niestety", ten lens ma w sobie to coś, co powoduje, że człowiek traci rozsądek i chce się bawić w tę grę.

Ja ze swojej 24-rki jestem ostatecznie zadowolony w 80-90%. Nie będę ściemniał, że jest 100% trafień, bo nie jest - niektórych obiektów ten lens nie lubi i wtedy czasem głupieje. Ale jest na tyle dobrze i pewnie, że nie popadam już w paranoję Na focus charcie (i innych czarno-białych celach) na pewno problemów nie ma.

Kosztowało mnie to jednak 3 kalibracje (na szczęście "tylko" 2 wizyty) w Berlinie. Dodatkowo przy okazji jednej z nich rozjechali mi body tak, że na wszystkich szkłach +5,+6 MA musiałem dokładać. Ale już na szczęście jest ok.

Tak się tylko zastanawiam, czy te problemy z trafianiem to w ogóle wada systemu, czy raczej jego projektowe ograniczenie. Z tego co mi wiadomo, mamy dwa rodzaje czujników AF - zwykłe "widzące" f/5.6 oraz precyzyjne "widzące" f/2.8. Przy f/2.8 na 24mm głębia jest już naprawdę duża, więc taki czujnik może dostrzegać ostrość tam, gdzie na f/1.4 już ostro nie będzie. Dodatkowo ta głębia rośnie wraz z odległością, co jest zgodne z obserwacją, że im dalszy obiekt tym statystycznie więcej problemów.

Mam u siebie w domu taki jeden przedmiot, z którym 24L ma właśnie kłopot. Zrobiłem kiedyś test - włączyłem ręczne ostrzenie i patrzyłem jaki jest zakres, w którym dostawałem potwierdzenie ostrości. I co wyszło? Od sporego FF do równie dużego BF... A przecież chyba przy manualnym ostrzeniu elektronika obiektywu nie bierze udziału w ocenie ostrości...
    Body, stałki, zoomik

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

@tomdz takie wypowiedzi, jak Twoja utwierdzają mnie w przekonaniu, że warto szukać tego właściwego egzemplarza. Owszem, mogę kupić pierwszy lepszy i potem bujać się po serwisach, kalibrować bez 100% gwarancji (potwierdzone w praktyce). Nie ufam serwisom, dlatego wolę na starcie dostać dobry i sprawny egzemplarz. Swoją drogą, to rzeczywiście kpina, by obiektywy za 6000 PLN płatały takie figle z trafnością AF.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jestem od prawie dwóch miesięcy posiadaczem 24 1,4 II ( zamieniłem z 35 1,4). Ogólnie wszystko ładnie, pięknie ale mam dziwne wrażenie że chyba muszę oddać szkło do kalibracji. AF działa super skutecznie na odległości nie większej niż 3-4 metry, wszystko dalej to loteria. Dziwna sprawa że szkło za tyle kasy a takie historie się dzieją.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nippy, tylko to nie było tak, że miałem całkiem zwalony lens na starcie. To był najlepszy z 8 egzemplarzy jakie miałem w rękach, co zresztą opisywałem już na forum. Kalibrowałem, żeby "dokręcić" jeszcze trochę skuteczność.
    Szczerze - nie wierzę, że znajdziesz sztukę, która będzie ostrzyć poprawnie w 100% przypadków. Wiem, że są użytkownicy, którzy twierdzą, że ich egzemplarze są takie, ale albo:
    1) pierwsze egzemplarze były inne i dopiero później Canon coś "poprawił",
    2) mają oni naprawdę rewelacyjnie wycentrowane puszki (fizycznie, a nie za pomocą korekt programowych jak przy kalibracji).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ... albo opcja 3 - subiektywizm - jak w jednym z user review na fredmiranda:
    Focus speed/accuracy: Excellent, with one caveat - at apertures larger than f/2.8, hitting focus can be difficult with distances longer than 2 metres. Not an issue for me, though, and it can probably be corrected.
    Ostatnio edytowane przez tomdz ; 02-07-2011 o 14:59 Powód: Automerged Doublepost
    Body, stałki, zoomik

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Mam kilka body, ale chodzenie z dwoma, jak i przepinek w pośpiechu też nie lubię. Oczywiście trzeba się na coś zdecydować, więc na chwilę obecną wybieram dwa body
    Cóż z dwojga złego, zdecydowanie wybrałbym śmiganie z dwoma body .
    Ostatnio edytowane przez lijo ; 03-07-2011 o 00:25

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów