Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: 16-35 f/2.8L II vs 24L f/1.4 II

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 16-35 f/2.8L II vs 24L f/1.4 II

Stoję przed dylematem kupna któregoś z w/w obiektywów głównie do reporterki we wnętrzach (śluby, konferencje, bankiety itp.). Pracuję głównie na f=2.8 i f=4. Zdaję sobie sprawę, że na tych przysłonach stałka będzie lepsza lecz brakuje mi uniwersalności, jaką daje zoom. Pytanie do posiadaczy tych obiektywów, czy 16-35 da mi dość dobrą jakość na f=4, np. fotografując 4 osobową grupę ludzi wypełniającą kadr w całości. Jeśli ktoś posiada jakieś przykładowe foty z 16-35 na f=4, to proszę o jakieś linki do nich.

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://krzysztoftarnawski.pl/wp-cont.../wesele-36.jpg f/4, 29mm, Pan po lewej jakby trochę rozciągnięty, ale kadr chyba spełnia twoje założenia.

Ja bym brał 16-35, skoro robisz również konferencje, bankiety itd... Jak do ślubu to miałbym ciężki dylemat ale między 16-35II i 35L.

IMHO 16-35 II jest naprawdę dobrym szkłem, mi na 2.8 ostrości nie brakuje. Na 5,6 jest już ponad moje potrzeby.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używam obu. 24 jest genialne. 16-35 bardzo dobre i zupełnie przyzwoite na f/2.8 a na f/4 ostre.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki Panowie. Już pier....ca dostaję i nie wiem co wybrać. Mam obecnie pożyczoną 24mm i na jakość nie mogę narzekać, ale... w ostatnim czasie robiłem i ślub, i konferencję i zabrakło mi tej uniwersalności - czasami wchodziłem ludziom na głowy żeby się przybliżyć, bądź brakowało mi "odejścia". Oczywiście foty zrobiłem, ale czy trzeba tak się gimnastykować? I wtedy zadałem sobie pytanie, czy 16-35 nie dałoby rady?
    Ostatnio edytowane przez Nippy ; 08-06-2011 o 23:39

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Dzięki Panowie. Już pier....ca dostaję i nie wiem co wybrać. Mam obecnie pożyczoną 24mm i na jakość nie mogę narzekać, ale... w ostatnim czasie robiłem i ślub, i konferencję i zabrakło mi tej uniwersalności - czasami wchodziłem ludziom na głowy żeby się przybliżyć, bądź brakowało mi "odejścia". Oczywiście foty zrobiłem, ale czy trzeba tak się gimnastykować? I wtedy zadałem sobie pytanie, czy 16-35 nie dałoby rady?
    Sam sobie odpowiedziales

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Z tej wypowiedzi jasno wynika, ze potrzebujesz przede wszystkim uniwersalności i przyzwoitej jakości co spoko daje 16-35II, 24II jest wprawdzie lepsze optycznie ale przy reporterce i ślubach trzeba miec nożny AF co słusznie zauważyłeś, i czasem niestety ten AF nie trafia (z 5d, 5dII).

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mimo wszystko zależy mi na opinii praktyków posiadających te obiektywy. 16-35 jeszcze nie fociłem i nie wiem, jak sprawuje się w praktyce.
    Ostatnio edytowane przez Nippy ; 09-06-2011 o 00:28

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mnie osobiscie czesto brakowalo swiatla w 16-35. Mam stare piatki i brak iso 6400.
    Zalezy tez jak pracujesz. Ja 16-35 sprzedalem dla 35l. mam tez 24l w pierwszej wersji, ale tam najczesciej pracuje w okolicach 2.2. Przy lampie wygodniej pewnie bedzie Ci z zoomem, skoro juz sie nie sprawdzila stalka. W praktyce 16-35 to bardzo dobre szklo. Z ktorym bedzie Ci wygodniej - tylko Ty wiesz.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

16-35 jak każde szkło ma plusy i minusy. Na pełnej klatce jedyne co mi przeszkadzało to rogi i to tylko w zakresie 16-20 i na 2,8. Od kiedy używam go do aps-h problem zniknął. Jak dla mnie jest to w chwili obecnej podstawowe szkło (najczęściej zapięte do puszki). Niestety nie używałem nigdy 24L więc nie będę bawił się w porównania.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam 16-35 mk2 i używam ze starymi piątkami. Jest super ale jak koledzy pisali trzeba uważać na rogi na szerokim końcu. Do reporterki jest świetne. Podpinałem go do 1D mk4 kolegi i tak jest to szkło praktycznie bez wad - większość dystorsji obcina. Czy kupiłbym teraz 24L do kompletu? Mając tak szerokie szkło raczej skłaniam się do 35L.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów