Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 156

Wątek: Canon 100-400 mm f/4.5-f/5.6L EF IS USM vs Canon 400 mm f/5.6L EF USM

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Z tym wybieraniem dobrych egzemplarzy to takie pobożne życzenie które sobie można miedzy książki włożyć. Który sprzedawca zamrozi sobie kasę biorąc sobie na garba tak drogie szkło i to w dodatku kilka egzemplarzy.O ile mamy w pobliżu miejsca zamieszkania choćby dwa punkty to pół biedy, ale kupując szkło z drugiego końca polski już to widzę to testowanie odsyłanie bo kawałek cegiełki lub baterii jest mniej ostry niż na samplach w necie.Wiadomo jak się trafi walnięta sztuka to nie poradzi, albo wymiana albo serwis.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Domyślnie

o i ta pompka ? Widzialem zdjecia z 100-400. dech zapiera. Sam mam 400/5.6 i nie zaluje.
    Zaluzmy sie, ze do konca nie wiemy, co dobrze zrobilismy ?!
    Przedtem mialem Tamrona 200-500 i byl taki sam jak ten C. 400/5.6 prz< niektorych .......,,

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez argar Zobacz posta
    zakupić 70-200mm f/2.8 IS ver. I + converter 2x. Ta kombinacja działa całkiem przyzwoicie
    Ale masz taki zestaw? Robisz tym zdjęcia?
    Przez takie opinie kiedyś dałem się nabrać i kupiłem konwerter x2. Teraz jak ktoś chce sprzedam go za niewielkie pieniądze. W mojej opinii jest bezużyteczny a porównywanie zdjęć z tego zestawu do zdjęć za 100-400 to jakieś nieporozumienie o 400 nie ma nawet co wspominać.
    Duża strata ostrości, kontrastu, koszmarna AC, spowolniony AF.
    Oczywiście w odpowiednich warunkach i dobrą obróbką da się uratować zdjęcia i można przy odpowiednich umiejętnościach osiągnąć nawet zadowalające wyniki ale to samo można osiągnąć kupując jakiś dobry kompakt z super tele - wyjdzie taniej.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie

Domyślnie

wg tabelek z photozone, canon 300/4 IS z extenderem 1.4x II na 420mm F5.6 jest ostrzejszy niz stałka 400/5.6 na 400mm w 5.6.

Jasne..

Na moje oko - mieli do testow bardzo slaba 400tke.

Domyślnie

Macie może namiary na jakiś rzetelny sklep w wawie gdzie można kupić używane szkiełka ewentualnie nowe? mam na myśli c 100-400 i c 300 f.4.0 IS . Jak jest ktoś z wawki to niech mi da proszę znać czy z w/w obiektywów posiada u siebie bo chętnie zobaczył bym w terenie jak oba się spisują, chciałbym rzetelnie wydać uciułane pieniążki i nie narzekać potem sam na siebie że złego dokonałem wyboru
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ciekawy komentarz na optyczne.pl dotyczący szkła c 100-400 mm albo koleś miał pecha albo zdarzają się buble ;/ http://www.optyczne.pl/index.html?pr...89&typ=0&moc=0
    Ostatnio edytowane przez lenny ; 05-05-2011 o 22:38 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Witam,

Dodam trzy informacje do dyskusji. Nie posiadam ani 400 ani 100-400, ale ten drugi obiektyw jest następny na mojej liście zakupów i dlatego czytam trochę odnośnie teleobiektywów Canona. Do dyskusji dodam kilka informacji, które gdzieś tam wyczytałem (głównie na forach zagranicznych), a nie pojawiły się one jeszcze w tym wątku.

1. ‘Dłuższy’ koniec 100-400 to jest tak naprawdę 385mm (616mm na puszce 1,6). Stałka 400 to prawdziwe 400mm (640mm). Jeśli więc dla kogoś istotne jest jak największe powiększenie –warto o tym pamiętać.

2. Co do gorszej jakości zooma – to niby oczywiste, ale podobno w egzemplarzach z dwóch ostatnich lat (od 2010 w górę) jakość jest o niebo lepsza od poprzedników i jak twierdzą niektórzy tylko „niezauważalnie gorsza” od stałki. Dlatego ja chcę kupić nowy, lub „prawie nowy”.

3. Podobno zoom działa jak pompka i zasysa kurz do środka. Tak słyszałem, ale nie widziałem żadnego zdjęcia na poparcie tej tezy, także może to tylko teoria.

I jeszcze uwaga odnośnie konwertera – w zasadzie nie spotkałem się z tym, żeby ktoś polecał 2x. Za to o 1,4 czytałem same pochlebne recenzje. Zatem wybór wydaje się prosty.
    Pozdrawiam

grubar
    Ostatnio edytowane przez grubar ; 11-05-2011 o 17:57

Domyślnie

Grubar z tym rokiem produkcji szkła to mnie zaskoczyłeś, pewnie ma to znaczenie przy kupnie tego szkiełka. Brałeś może pod uwagę nowy obiektyw canona 70-200 f 2,8 L IS II USM poprawili w nim współpracę z extenderem canona. Mając extenter 2x II mamy 400 mm na końcu co widać jaka ostrość na testach porównawczych obu szkieł http://www.the-digital-picture.com/R...mp=5&APIComp=2 Ciekaw jestem jak w tym przypadku poczynia sobie AF czy nie ma problemów z ostrzeniem itp. Takie rozwiązanie też jest korzystne jeśli ktoś chce odejść od "pompki"
    Cytat Zamieszczone przez grubar Zobacz posta

I jeszcze uwaga odnośnie konwertera – w zasadzie nie spotkałem się z tym, żeby ktoś polecał 2x. Za to o 1,4 czytałem same pochlebne recenzje. Zatem wybór wydaje się prosty.
    Pozdrawiam

grubar
    konwerter 1,4 masz na myśli podpięty pod 100-400 mm czy stałkę 400 mm
    Ostatnio edytowane przez lenny ; 11-05-2011 o 21:19 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grubar Zobacz posta
    3. Podobno zoom działa jak pompka i zasysa kurz do środka. Tak słyszałem, ale nie widziałem żadnego zdjęcia na poparcie tej tezy, także może to tylko teoria.
    Skoro obiektyw zmienia swoją długość, to i objętość.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jeszcze jedno a propos tych obiektywów... jak ktoś chce drukować duże formaty, to 100-400 będzie naprawdę idealny. Na dowód można sobie obejrzeć mój album fotograficzny, który własnie wydałem z kolegą (Skarby Ekwadoru i Galapagos - http://skarbyekwadoru.pl) - tam 90% zdjęć jest ze 100-400 z 1Dmk3 lub 7D - format tego albumu jest wyjątkowo duży, bo aż 375x280, a niektóre zdjęcia są na rozkładówce, czyli mają 375x560! Naprawdę daje rade! Ponadto ten sam obiektyw słuzył do zdjęć, które wiszą do 19.05 na wystawie w Agorze w Warszawie, ale tym razem w formacie 50x70! 100-400 jest naprawdę niedoceniany! Można nim zrobić rewelacyjnej jakości zdjęcia i szczerze go polecam na podróże.
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Dopiero zaczyna
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lenny Zobacz posta
    konwerter 1,4 masz na myśli podpięty pod 100-400 mm czy stałkę 400 mm
    To była uwaga ogólna a'propos konwerterów Canona. Podobno 1,4 jest o niebo lepszy od 2 (poza powiększeniem oczywiście :-D).
    A co do 70-200 f 2,8 L IS II USM to rzeczywiście jest to podobno fantastyczne szkło. Ja jestem jednak tylko amatorem i na razie nie przewiduję jego zakupu. Jak już pisałem teraz planuję 100-400, klamka zapadła.
    Cytat Zamieszczone przez zzz Zobacz posta
    Skoro obiektyw zmienia swoją długość, to i objętość.
    Wiadomo, "praw fizyki Pan nie zmienisz" :-D : powietrze musi dostać się do wnętrza obiektywu. Może nie wyraziłem się zbyt jasno - moja wątpliwość dotyczyła tego, czy uszczelnienie obiektywu jest na tyle sprawne, żeby zminimalizować ilość drobinek kurzu wewnątrz obiektywu. Być może jest ktoś na forum, kto ma taki obiektyw od paru ładnych lat i może się wypowiedzieć na ten temat (np oddawał go do naprawy, czyszczenia).
    Ostatnio edytowane przez grubar ; 12-05-2011 o 07:12 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów