Strona 891 z 1000 PierwszyPierwszy ... 391791841881889890891892893901941991 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 901 do 8 910 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Coś już napisał

Domyślnie

Jak widać są różne szkoły. Jedni są zdania że dobra UV-ka nie popsuje obrazka i jest wręcz czymś koniecznym. Inni zakręcają obojętnie co, aby tylko było dla bezpieczeństwa, a pozostali są zdania że UV-ka psuje obraz i że to coś zbędnego. Jestem z tych, którzy dbają o sprzęt (chyba nawet za bardzo) i wyłącznie dla bezpieczeństwa wole mieć nakręcony filtr na zabawki, które jak wiadomo tanie nie są.
    Zastanawiam się tylko czy warto inwestować 250zł, jak można mieć NIBY coś podobnego za 70zł. A pytam o ten filtr bo jego testu nie znalazłem w sieci, a wiem że filtry HOYA z serii szarej HMC, to zawsze było coś lepszego, a ten wydaje mi się jakoś podejrzanie tani, porównując do innych - tych niby PRO.
    Liczy się pomysł.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tomir zależy przed czym chcesz chronić soczewkę. Czasami pęknięta uvka może być groźniejsza niż jakby jej nie było.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Ale czasem ratuje sytuację, jest nawet gdzieś na forum wątek o tym. Osobiście mam na obu szkłach uv'ki dla ochrony.

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Filtry to dobra rzecz i przynajmniej w moim wypadku uratowały szkło przed czym nieprzyjemnym. Podczas reporterki nie jesteśmy przewidzieć zachowania ludzi którzy albo sa pod wpływem alkoholu albo targają nimi rożne emocje. To machnie reką, to widelcem ... Mi osobiście nawet tulipan uratował szkło, gdy samochód w ciasnej ulicy przejeżdżając obok mnie uderzył w aparat który miałem w dłoni ... uderzenie poszło na obiektyw - przednią soczewkę, tulipan połamał się ... wydaje mi sie ze bez niego uderzenie bezpośrednio poszło by na szkło a tak mam szkło a tulipan można dokupić.
    Canon FF

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Filtry pogarszaja obraz i to niestety smutna prawda. Nawet te najdrozsze UV'ki pod swiatlo kaszania obraz dosc znacznie. Najlepsze zabezpieczenie obiektywu to oslona p.sloneczna, wlasna rozwaga i przewidywanie wydarzen ... zupelnie jak w czasie prowadzenia samochodu Z 2giej strony jednak to tylko sprzet ktory jest narzedziem. Nie ma sensu cackac sie z nim jak z jajkiem, wystarczy uzywac zgodnie z instrukcja
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 08-05-2011 o 09:55

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

witajcie, moj pierwszy post w tym watku, a juz na pewno pierwsze pytanie... Znajoma poprosila mnie, abym byl fotografem na jej slubie. Jestem amatorem, nigdy nie robilem zdjec na slubach, ale ona po prostu nie lubi presji fotografa (ja tez, dlatego wole robic niz miec robione foty) i postanowila, ze albo ja zrobie foty, albo nikt. Nie odbieram Wam zatem klienta No i glupio mi odmowic, sprobuje swych sil... Do rzeczy...
    Mam zestaw 50d, 24L, 85/1.8, 430ex i 580ex i zastanawiam sie co i czy w ogole powinienem cos dokupic. Drugie body xxxd awaryjne moge pozyczyc na ten raz, zoomow nie lubie, dwa lata stalkami robie foty dzieciakom.
    1. Kupic 5dmk2 i sprzedac 50d, ff chodzi mi po glowie juz dawno a zsykam na szerokosci 24L i iso
    2. Kupic 50/1.4 bo spora dziura miedzy 24 a 85
    3. Nic nie kupowac i na ten raz wystarczy.

Zaznaczam, ze slub we wrzesniu a ja juz przezywam, cisnienia ze strony mlodych na bog wie jaka jakosc nie ma, zrobie to za darmo. Bedzie plener, blogoslawienstwo, slub, wesele.

Coś już napisał

Domyślnie

Jak Ci się marzy FF i będziesz miał z niego więcej pożytku niż ten jeden ślub to pewnie że kupuj 5D, szkła które masz zyskają naprawdę wiele uroku, szczególnie jak sam zauważyłeś 24L. Jeśli 85/1.8 nie wydaje Ci się za wąski to nie wiem czy jest sens kupować 50/1.4, mając 1 korpus żonglowanie 3 szkłami zaczyna się czasami robić irytujące (wiem, lepiej mieć niż nie mieć itd., ale jak pierwszy ślub to sprzęt ma przede wszystkim nie przeszkadzać).
    Jak dojdziesz do właściwego wniosku i postanowisz kupić 5D pamiętaj żeby to zrobić tak z miesiąc wcześniej, puszki są bardzo podobne, ale nie identyczne, poustawianie sobie wszystkiego i nauczenie się rozkładu menu (stworzenie swojego menu i C1, 2,3) może trochę zająć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak zostajesz z 50D to rozważ 50/1,4. Ostatnio na ślubie miałem na drugim body 85/1,8 i żeby zrobić cała postać musiałem się bujać pod ścianę kościoła.. :P Ale na szczęście kościół był duży.. 24mm na cropie da Ci ~35 mm więc spokojnie ogarniesz jak kościół nie jest jakąś bardzo mały.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jakiś*
    Ostatnio edytowane przez wiktor2323 ; 08-05-2011 o 22:28 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no wlasnie kosciolek maly, w stylu goralskim, wiec te 24 to tak wasko na cropie bo sciana za plecami. Z drugiej strony tak jak mowie, parcia nie ma i mlodzi beda zadowoleni jak im po prostu fote zrobie i nie musze calego kosciola obejmowac. 85 to w tym kosciele uzylbym tylko i wylacznie do samych "glowek" bo kosciolek naprawde malutki. Wlasciwie taka kaplica... http://wroclaw.caritas.pl/pliki/zdje...00618_1024.jpg

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Jak zostajesz z 50D to rozważ 50/1,4. Ostatnio na ślubie miałem na drugim body 85/1,8 i żeby zrobić cała postać musiałem się bujać pod ścianę kościoła..[...]
    Dokładnie, 85 na cropie w kościele jest naprawdę marginalnie używalne. Tylko tak nie wiem czy chcesz robić takie przetasowania w sprzęcie jak to ma być tylko jeden ślub.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 891 z 1000 PierwszyPierwszy ... 391791841881889890891892893901941991 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów