Strona 991 z 1000 PierwszyPierwszy ... 491891941981989990991992993 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 901 do 9 910 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Prawdopodobieństwo, że aparat padnie jest zawsze równe 100%. To tylko kwestia czasu. Jeśli sprzęt jest wykorzystywany tylko zawodowo, to już można mieć pewność że padnie na zleceniu.
    Jedynym wyjściem z sytuacji jest sprzedaż (i wymiana na nowy) zanim padnie ;-)
    Tu też nikt nie zagwarantuje, że nowy nie padnie wcześniej niż stary :smile:
    Ślubów nie robię, ale niedawno kolega z pracy zapytał mnie czy nie zrobiłbym zdjęć na ślubie komuś z jego rodziny. Odmówiłem mu argumentując tym, że to dla mnie za duża odpowiedzialność. Miałem na myśli właśnie brak drugiego body. Mniejsza o to, że f4 to niezbyt jasno, a samymi stałkami trudno, ale da się coś zrobić z lampą. Jeżeli body padnie to z najlepszymi szkłami już NIC nie da się zrobić nie mając zapasu.
    Ostatnio edytowane przez Tomeksad2 ; 03-01-2012 o 15:42
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No co Ty, nikt nie pożyczył choćby jakiegoś xxxD?
    Oczywiście że pożyczyłby.Wszyscy sobie wszystko pozyczali ,tak że na koniec pleneru tylko po filtrach przyporządkowaliśmy obiektywy do właścicieli
    [argument za stosowaniem filtrów UV :smile: ]

Ale to było NOWIUTKIE body które świeżo weszło na rynek i byłem psychicznie nastawiony na zrobienie miliona ujęć własnie z niego .
    A w dodatku świetny powód do rozpaczy z której tylko piwo mogło wyciagnąć pechowca....

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Mi na szczęście 40D siadła w niedzielę po weselu, jak robiłem zdjęcia koleżance do PF. Zbieraliśmy się na sesję ze 3miechy, w końcu się udało zgrać, torba full ciuchów zrobiłem dosłownie 5zdjęć i siadła migawka.
    Jak pomyślałem, że mogło się to stać na weselu to się prawie ob****łem ze strachu. To był mój ostatni sezon na jednym body.

A kolega donald7000 zamiast za przeproszeniem "pier**** farmazony" niech może pomyśli jakie mogą być konsekwencje jak Ci siądzie jedyne body tuż przed przysięgą. Zatrzymasz ceremonię? Zrobisz piękne oczy i się zawiniesz?
    Jak miałem 5DII i 40D to te drugie sobie dyndało na ramieniu jako nosidełko na drugie szkło ale w razie co w parę sekund mogłem robić dalej zdjęcia.
    Teraz pracuję równolegle na 2 puszki (do jednej 35, do drugiej 85 z 14 na zmianę) i jak coś siądzie to w ogóle nie mam stresu.

To niezły rozrzut ogniskowych 85L polecam, fantastyczne szkło. Sam się przymierzam do przesiadki z 85 "prawie L"
    24 miałem na jednym zleceniu i fajne ale coś z tych AFem nie teges... (focus shift?) Natomiast 85L mnie bardziej przekonuje.

Nikt nie mówi, że się NIE DA Da się, dopóki nie siądzie...
    Paranoja? Do czasu aż nie doświadczysz na własnej skórze.
    Ja wolę mieć święty spokój.
    Robię jednym body, 2 leży w plecaku. Jakos nie mam problemu z przepianiem szkieł itp. Mowa była o robieniu tylko jednym body a nie posiadaniu tylko jednego
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Dyskusja idzie na manowce, w każdej dziedzinie w której są pieniądze i prestiż bierze się pod uwagę tzw backup - np każda szanująca się firma posiada backup danych swoich serwerów, a czasami nawet zdublowane serwery. Na rajdy samochodowe jedzie praktycznie drugi samochód tyle że w częściach.
    Wszystko wymaga oczywiście wyważenia czy wystarczy backup tylko krytycznych elementów czy każdy element dublujemy, łącznie z samym fotografem i samochodem.

Oprócz drugiego korpusu mamy też backup w szkłach o czym mniej osób wspomina.
    Wystarczy że nakładają nam się końcówki zakresów. Jak padnie nam UWA albo długie TELE to tragedii nie ma. W przypadku padnięcia konia roboczego jakim jest np 24-70 2.8
    spokojnie można załatać UWA które kończy się na 35 lub 40 a na dłuższy koniec wystarczy początek z TELE czyli 70 albo 85 . W przypadku posiadania tylko 24-70 ja w kieszeń kurtki wrzucam 50 1.8II - super lekki i mały backup, który za małe pieniądze może uratować d...e.

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Dobrze piszesz

Domyślnie

To może poruszymy inny, kontrowersyjny temat, który w kontekście ślubów idealnie się wpasowuje? Co myślicie o magii pełnej klatki i czy jest ona niezbędna do pracy na ślubach, zleceniach? Bo pracując równolegle na 30D i firmowym 5d mkII nie widzę aż tak znaczącej różnicy, aby dopłacać lekką ręką ponad 5 tyś zł. Wykonuję zdjęcia z różnych eventów, wieczorami po klubach, do folderów, architekturę, jedzenie itp. Jednym słowem wszystko na co jest akurat zlecenie i szczerze... w większości przypadków szkoda mi wyjmować pełną klatkę i traktować go jako woła roboczego. Wolę już katować stare i dobre 30D. Na pewno ogromny wpływ ma dobra szklarnia. Na tym polu nie mogę narzekać. Co o tym sądzicie?
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Z dobrymi szkłami jest lekka przewaga na FF, jest inna plastyka i mniejsza GO ale żeby jakoś masakrycznie FF "gniotło" APS-C nie zuważyłem. Wszystko w rękach fotografa, aparat to narzedzie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Z dobrymi szkłami jest lekka przewaga na FF, jest inna plastyka i mniejsza GO ale żeby jakoś masakrycznie FF "gniotło" APS-C nie zuważyłem. Wszystko w rękach fotografa, aparat to narzedzie.
    Ojeżu znowu ta plastyka :-) Powiedzmy sobie szczerze, że jasne szkło plus pełna klatka to więcej nieostrości i winiety poza centrum kadru, co de facto kręci przede wszystkim samych fotografów, bo dla wielu klientów nie będzie różnicy między zdjęciem zrobionym 7D z 50/1,2 a 5D z 85/1,2.

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

A tak poza tematem, co jest z czasem który wyświetla posty na forum? Jest godzina 16-42 a na forum pokazuje 18-39 ?? O co kaman ???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Ojeżu znowu ta plastyka :-) Powiedzmy sobie szczerze, że jasne szkło plus pełna klatka to więcej nieostrości i winiety poza centrum kadru, co de facto kręci przede wszystkim samych fotografów, bo dla wielu klientów nie będzie różnicy między zdjęciem zrobionym 7D z 50/1,2 a 5D z 85/1,2.
    Ano zgadza się, dlatego napisałem że wielkiej róznicy nie ma
    Ostatnio edytowane przez crazy ; 03-01-2012 o 17:43 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przez chyba 1,5 roku 50d zrobiło może z 400 zdjęć, nie licząc dwóch timelapse'ów. Oczywiście spowodowane posiadaniem FF.

Strona 991 z 1000 PierwszyPierwszy ... 491891941981989990991992993 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów