Strona 57 z 65 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

No i sam widzisz... Najpierw pochwaliłeś 550d, że świetny, a potem powiesiłeś na nim tyle psów, ile tylko się zmieściło i dziwisz się, że niektórzy z nas traktują te wątki humorystycznie. Zawsze, gdy wchodziła nowa puszka, w poświęconym jej wątku pojawiało się, przede wszystkim, mnóstwo uwag krytycznych, wygłaszanych przez ludzi, którzy widzieli ją tylko na zdjęciu, lub przez szybę gablotki w MediaMarkt. Potem wątek zamierał na rok, a gdy pojawiał się następca, zaczynało się chwalenie, jaki to świetny korpus i że następca jest do niczego...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do obsługi obiektywów EF/EF-s przez DPP, to myślę, że Canon po prostu nie zdążył oprofilować wszystkiego, co dotąd wyprodukował i chyba nie zamierza tego robić, bo części tych obiektywów nie wspiera już nawet serwisowo. Ze starszych modeli zajął się tylko tymi najpopularniejszymi, a z nowszych, odpuszcza sobie kity, bo z założenia są przewidziane dla tych, co nie będą grzebać w bardziej zaawansowanych ustawieniach.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 28-04-2011 o 09:16 Powód: Automerged Doublepost
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Firma Canon, co już niejednokrotnie podkreślałem, przyzwyczaiła mnie do tego, że permanentnie leci sobie z użytkownikiem w kulki.
    Uważam, że to poważne pomylenie pojęć.
    Firma Canon wywiązuje się w 100% z "umowy" z klientem i z nikim nie "leci w kulki". Nie jest instytucją dobra publicznego, a prywatną firmą, jedną z wielu na rynku. Na własny koszt wypuszcza na rynek produkty, które klient może, ale NIE MUSI kupić. Jeśli komuś nie pasują produkty i usługi tej firmy, nie musi z niej korzystać. Można wybrać inną i już.

Przepraszam, że nie odnosze się do reszty wypowiedzi, nie wszystko przeczytałem.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Kolejnym minusem jest- jak dla mnie- niemożność zapisu plików w formacie RAW lub RAW+jpg w wielkości mniejszej od maksymalnej.
    Sorry za OT, ale jak chcesz zarejestrować w RAW obraz z matrycy, która ma 18mpx, w mniejszej rozdzielczości? Przecież to już nie będzie RAW tylko obraz w jakiś sposób przetworzony. Chcesz mniejszą rozdzielczość - ustaw jakość JPG na "M" z mniejszą kompresją. Ten zarzut to nie "minus" tylko prawa fizyki. Można byłoby ewentualnie wystawić minus za jakość algorytmu wykonującego interpolację, ale z brak mniejszych RAW-ów?
    550D + 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie, ale co to za spór znowu na forum , każdy ma prawo do właśnego zdania, a ja podzilelam po trochu każdego z Panów , ale należy pamiętać, że każdy ma wolny wybór co do tego jaki apart kupuje i jak się jedne nie podoba można kupić inny, oczywście pozostaje kwestia ceny, ale to już inna bajka..

Domyślnie

Witam serdecznie wszystkich

Jestem świeżo upieczonym miłośnikiem fotografii oraz posiadaczem EOS'a 550D, który posiadam od grudnia 2010 i z punktu widzenia amatora muszę powiedzieć, że jest to bardzo fajny sprzęt, którego uczę się coraz bardziej z duża przyjemnością.

Cieszę się, iż wątek o tym modelu znowu ożył bo z przyjemnością czyta się tak szerokie opinie z użytkowania jakie przedstawia atsf bo testy testami, a rzeczywiste wrażenia z użytkowania oraz różne szczegóły typu kiedy ostrość łapie najlepiej to druga sprawa

Pozdrawiam
    EOS 550D| EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS | Triopo GT-3232X8C | Triopo B3 |Tamrac 3350 Aero 50
    Moja pasja
    Pasja nowoodkryta
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cracow-Foxxx Zobacz posta
    (...)uczę się coraz bardziej z duża przyjemnością.
    (...)
    fajnie to napisałeś, ja też właśnie tak mam, że się ciągle go uczę, bo po przesiadce z kompakta, nawet byłem na początku niezadowolony, ale teraz już jestem , chociąz Nikon D90 a teraz D7000 ciągle za mną "chodzi"...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    fajnie to napisałeś, ja też właśnie tak mam, że się ciągle go uczę, bo po przesiadce z kompakta, nawet byłem na początku niezadowolony, ale teraz już jestem , chociąz Nikon D90 a teraz D7000 ciągle za mną "chodzi"...
    Ja o kompakcie nie myślałem w ogóle bo wcześniej zasięgnąłem informacji i tak jak Ty myślałem również o Nikonie D90, ale na podstawie tego co się dowiedziałem i przeczytałem uznałem, że nie ma sensu dokładać do nikona, a różnicę lepiej zainwestować w lepsze szkło.
    Co do D7000 to z mojego rozeznania w temacie wynika, że zdjęcia jakościowo nie odbiegają od 550D tak żeby dokładać 1000 zł do kwoty jaką dałem za canona.
    A gdybym mógł pozwolić sobie na kupno drugiej puszki teraz to byłby to EOS 5D markII najprawdopodobniej

W najbliższy czasie kupuję EF-S 15-85 mm, a w dalszej kolejności chodzi mi po głowie EF 70-200 mm f/4L USM
    EOS 550D| EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS | Triopo GT-3232X8C | Triopo B3 |Tamrac 3350 Aero 50
    Moja pasja
    Pasja nowoodkryta
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cracow-Foxxx Zobacz posta
    (...)
    A gdybym mógł pozwolić sobie na kupno drugiej puszki teraz to byłby to EOS 5D markII najprawdopodobniej(...)
    no właśnie gyby można sobie było pozwolić

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    No i sam widzisz... Najpierw pochwaliłeś 550d, że świetny, a potem powiesiłeś na nim tyle psów,.
    No, niezupełnie. Dalej uważam, że to świetny aparat, a wieszanie psów wynika z tego, że mam zadawnione nawyki. Do tematu można podchodzić jak nowicjusz, który wszystko akceptuje jak leci i nie wie nawet, że było już inaczej i do tego lepiej, a można jak stary wyjadacz, który parę rzeczy w życiu widział. Te mankamenty, jak to się tu mówi, "ficzery", to drobiazgi, które można olać, bo doświadczony fotograf poradzi sobie ze wszystkim, zrobi zdjęcie pudełkiem po butach z otworkiem zrobionym szpilką na samodzielnie wykonanej emulsji srebrowej naniesionej na szybkę z gablotki
    Generalnie nie podejmuję sie porównywać 550D do innych korpusów ani pod względem obsługi, ani jakości zdjęć, bo stwierdzam, że jedno i drugie w przypadku tego modelu jest na wysokim poziomie i tylko drobiazgi można by poprawić, więc nawet nie musi być dużo lepiej, aby być zadowolonym z takiego zakupu. Moje psioczenie na LV i funkcje filmowania np. nie neguje faktu, że sprzęt robi się systematycznie coraz lepszy i atrakcyjniejszy, ale pozostaje kwestią osobistych preferencji, czy się cieszyć z dodatkowych funkcji, czy marudzić, że w ich zamian mogłoby być coś innego. Ja marudzę na bazie własnych doświadczeń z archaicznym sprzętem analogowym, a z filmowania i LV nie za bardzo mam nawet ochotę korzystać, więc nie sprawia mi specjalnego zawodu to, że te funkcje w 550D trochę kuleją. Ale to jest moje zdanie; dla porządku jednak stwierdzam fakty. Mimo wszystko uważam, że do filmowania trzeba normalnej kamery, a nie przystosowanego fotoaparatu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez soren Zobacz posta
    Sorry za OT, ale jak chcesz zarejestrować w RAW obraz z matrycy, która ma 18mpx, w mniejszej rozdzielczości? Przecież to już nie będzie RAW tylko obraz w jakiś sposób przetworzony. Chcesz mniejszą rozdzielczość - ustaw jakość JPG na "M" z mniejszą kompresją. Ten zarzut to nie "minus" tylko prawa fizyki. Można byłoby ewentualnie wystawić minus za jakość algorytmu wykonującego interpolację, ale z brak mniejszych RAW-ów?
    Jeżeli jest w ogóle jakiś związek pomiędzy formatem zapisu RAW a wielkością matrycy, z której się go zapisuje, to dajcie mi rakietę, spadam na inną planetę Plik obrazu jest tworzony z interpolacji odczytów z sąsiadujących fotodetektorów i dla formatu RAW jedynie nie podlega on innemu przetworzeniu przez oprogramowanieniż niż ta interpolacja odczytów, a więc to nie wielkość matrycy decyduje o formacie wyjściowym.
    W zupełności wystarczy, aby nie był to plik przetworzony, a jego wielkość można by zmniejszać w dowolnym stopniu, bo również nie wielkość pliku decyduje o tym, co z nim dalej można zrobić. Producenci niektórych aparatów foto i tych montowanych do telefonów komórkowych ekstrapolują np . pliki obrazu z małej matrycy do większych rozmiarów i wabią tym klienta, co jest tym latwiejsze, że te pliki są zadziwiająco dobrej jakości, co właśnie wynika z ekstrapolacji obrazu naświetlonego w małej rozdzielczości. 18 Mpix to kawał wafla, a jeszcze ganiają po świecie tacy, co mają w aparatach matryce 6-8 Mpix i robią zdjęcia w RAW-ach BEZ UBOCZNYCH EFEKTÓW, które wychodzą na matrycach 2-3x bardziej upakowanych w fotodetektory.
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 28-04-2011 o 23:39 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Uważam, że to poważne pomylenie pojęć.
    Firma Canon wywiązuje się w 100% z "umowy" z klientem i z nikim nie "leci w kulki". Nie jest instytucją dobra publicznego, a prywatną firmą, jedną z wielu na rynku. Na własny koszt wypuszcza na rynek produkty, które klient może, ale NIE MUSI kupić. Jeśli komuś nie pasują produkty i usługi tej firmy, nie musi z niej korzystać. Można wybrać inną i już.
    Nie chcę nikogo urazić, ale jeżeli nie wygłoszę opinii, że spece od marketingu kilkadziesiąt lat w pocie czoła tyrali, aby wychodować gatunek człowieka powtarzający bez zająknięcia ich mantry, to ja już nie wiem, jak to powiedzieć

Niestety, czasy gdy o postaci produktu decydowali projektanci i wizjonerzy bezpowrotnie minęły i od dość dawna rządzą tym spece od marketingu, którzy wcale się nie pytają klienta, co on by chcial, lecz oni to po prostu wiedzą doskonale, ale działają w taki sposób, aby klientowi nigdy nie dać tego co chce wtedy, gdy chce, i na dodatek wszystkiego naraz.

Rączka do góry, kto chciałby kupić za 2-3 tys. PLN korpus w takiej konfiguracji:

plastikowa wydmuszka o wadze do 650g, FF, pryzmat, wymienna matówka 94% x 0,87, wyświetlacz 2 cale, matryca 12 Mpix, użyteczne ISO 6-1600, programowe korygowanie wad optyki nawet poza korpusem, jeden punkt AF nawet nie krzyżowy, migawka 30 s- 1/2000 s +B, 3 kl/s, P, Av, Tv, M i żadnych programów tematycznych, zapis RAW nawet bez jpg, pomiar światła matrycowy z punktowym pod kciukiem, korekcja ekspozycji +/- 5 EV i to wszystko, nawet bez możliwości podpięcia gripa, czyli cyfrowa konfiguracja EOS-a 650 sprzed 24 lat? Już widzę las rączek!

A gdzie to kupić? Nigdzie i nigdy, zamiast tego bedą albo kasy pancerne o masie 1 kg i w cenie samochodu, albo ogryzki napakowane ficzerami; tanie, ale bez tego, o co chodziło. A może by tak po prostu tylne ścianki cyfrowe zaczęli produkować do starych aparatów?

Firma Canon rzeczywiście nie jest charytatywna, bo nie chodzi o dogodzenie klientowi, tylko o utrzymanie się jak najdłużej na rynku. Praca stała się nie koniecznością wynikającą z potrzeby bytu, ale celem samym w sobie, bo nie ma jeszcze zwyczaju dawania ludziom nic za darmo. Jeżeli rządzący nami otwarcie by przyznali, że zapotrzebowanie na pracę systematycznie spada wskutek postępu technologicznego i coraz mniej ludzi musi pracować dla zaspokojenia potrzeb bytowych całego społeczeństwa, to by oznaczało, że osiągamy komunizm w rozumieniu Marxa i właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozdawać wszystko wszystkim za darmo, a resztkę robotników zastąpić robotami. Odnośnie tematu, który nas interesuje, pod względem technicznym nic nie stoi na przeszkodzie, aby w jednym korpusie wpakować wszystkie najlepsze rozwiązania techniczne i nic w nim nie zmieniać przez wiele lat, bo to, czego się spodziewamy w nowszych modelach to i tak już gdzieś jest obecne teraz.

Ponadto wybór sprzętu, który zamierzamy sobie kupić wcale nie jest rzeczą nie niosąca ze sobą konsekwencji na przyszłość, a więc nie jest prostym wyborem. Przy konkurencji na rynku wejście w dany system oznacza przecież uwiązanie się do osprzętu stworzonego dla tego systemu. A więc klient, który zakupi np. drogie obiektywy, jeżeli będzie czarowany latami przez Canona (czy przez inną firmę) całymi latami i będzie nieskończenie czekał na korpus odpowiadajacy stricte jego wymaganiom funkcjonalnym i możliwościom finansowym, a zamiast tego ciągle mu się będzie oferowało jakieś substytuty, to ma prawo powiedzieć, że firma sobie z nim leci w kulki. Oczywiście, nie trzeba kupować Canona, można sobie kupić coś innego, ale tylko wtedy, gdy jest to pierwszy zakup, bo dziewictwo się traci tylko jeden raz.

Strona 57 z 65 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów