Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 169

Wątek: Plastyka zdjęć - porównanie

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyggi Zobacz posta
    ...
    No a tak po dłuższej analizie dochodzę do wniosku ze plastyka to coś co ma określać ostrość tego co ostre przy jak najmniejszej możliwej głębi ostrości. Chyba jakoś tak to wiara widzi.
    Czy wszystko musi być definiowalne super hiper precyzyjnie?
    Ograniczanie plastyki do samej ostrości i jej głębi to zbyt daleko idące uproszczenie. Dla mnie plastyka to jest to "coś", suma pewnych cech - ostrość, bokeh, kontrast, oddanie barw i przejść tonalnych... i tu pewnie się da dopisać jeszcze kilka rzeczy. Ponadto odpowiednie zbalansowanie tych cech. Do różnych rodzajów fotografii pewne są bardziej lub mniej porządne, a konstrukcja i przeznaczenie obiektywu jest pewnym kompromisem.
    Oczywiście jest to moja subiektywna opinia i nie mogę się tu powołać na żadne źródło będące absolutnym autorytetem. Osobiście nie mam problemu z rozumieniem tego pojęcia.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Ja pojęcie "plastyka zdjęć" zrozumialem po zobaczeniu tego ;-)
    http://fiveprime.org/hivemind/Tags/50mm,noctilux

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Czy wszystko musi być definiowalne super hiper precyzyjnie?
    Ograniczanie plastyki do samej ostrości i jej głębi to zbyt daleko idące uproszczenie. Dla mnie plastyka to jest to "coś", suma pewnych cech - ostrość, bokeh, kontrast, oddanie barw i przejść tonalnych... i tu pewnie się da dopisać jeszcze kilka rzeczy. Ponadto odpowiednie zbalansowanie tych cech. Do różnych rodzajów fotografii pewne są bardziej lub mniej porządne, a konstrukcja i przeznaczenie obiektywu jest pewnym kompromisem.
    Oczywiście jest to moja subiektywna opinia i nie mogę się tu powołać na żadne źródło będące absolutnym autorytetem. Osobiście nie mam problemu z rozumieniem tego pojęcia.
    OK - tyle, że podczas rozmowy, wszystkie strony powinny odnosić się do pojęć, które rozumiane są tak samo - inaczej dyskusja traci sens. Zobacz - nawet z kilku ostatnich wypowiedzi wynika, że pojęcie "plastyka" jest rozumiane inaczej. I jak tu dyskutować, co jest bardziej plastyczne, a co nie, jeśli w gruncie rzeczy nie wiadomo, co to znaczy...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Plastyczność obrazu, to przede wszystkim światło. Nie światło obiektywu, ale światło padające na fotografowany obiekt. Jeżeli walniemy lampą błyskową na wprost, w twarz modela/ki, z trzech metrów, to żadnej plastyki nie wyciągniemy z tego zdjęcia, nawet obiektywem 1:0.5. Do tego potrzeba oświetlenia! Separacja planów głębią ostrości, to tylko półśrodek. Takie jest moje zdanie...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

plastyczny
    1. «mający związek z twórczością artystyczną malarza, rzeźbiarza, grafika itp.»
    2. «mający wyraźnie zarysowane kontury i kształty, sprawiający wrażenie trójwymiarowości»
    3. «przedstawiający coś w sposób obrazowy, żywy, barwny»
    4. «dający się formować w dowolne kształty i zachowujący taki zmieniony kształt»
    5. «nadający czemuś kształt»
    • plastycznie

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2571676

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    plastyczny

2. «mający wyraźnie zarysowane kontury i kształty, sprawiający wrażenie trójwymiarowości»
    3. «przedstawiający coś w sposób obrazowy, żywy, barwny»

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2571676
    ... i tak mamy podsumowanie długiej dyskusji. Widać warto sięgać do źródeł
    :wink:

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Najbardziej plastyczny jest 1000D ale seria xxD już go goni...
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Separacja planów głębią ostrości to nie tylko półśrodek ale totalna porażka i spłaszczanie obrazu do wybranej tak zwanej papierowej głębi ostrości. Wystarczy spojrzeć na próby naszych rodzimych artystów fotografików z przełomu lat czterdziestych i pięćdziesiątych ubiegłego wieku związane z symetrią i antysymetrią obrazu. Plastyczność to głównie oświetlenie jak i wieloplanowość zdjęcia.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Hej,

Czyli wszyscy wiemy co to jest ta plastyka tylko nikt nie potrafi jej zdefiniować, ale co tam skoro pozwala powiedzieć, że ff ma lepszą plastykę niż crop bo ma większy CoC(k). Pozwala też wyróżniać pewne szkła ponad inne bo mają większe i ostrzejsze dziury. No a żeby było jeszcze jaśniej (w sensie definicji - nie "f") dosypmy troszeczkę kontrastu, koloru i słodkich bokehowych bałwanków a dostaniemy superprecyzyjne narzędzie do pomiaru tego jak fajny sprzęt mamy.
    A tak na serio, żadna z podanych tu definicji plastyki w fotografii nie jest żadną precyzyjną miarą oddającą walory sprzętu lub wykonywanych tym sprzętem fotografii lecz tylko w 100% subiektywna miarą przywiązania do konkretnego sprzętu bądź konkretnych walorów fotografii.
    Nie zawiera też niczego czego byśmy już nie znali bo jest jakąś luźną mieszaniną swiatłosiły, ostrości, kolorów (nie ważne, że każdy widzi je nieco inaczej), bokeh, oddania perspektywy, etc.
    Jednym słowem voo doo w czystej postaci. Ale spoko, co mi tam, co z tego ze robię kiepskie zdjęcia skoro mam do tego super sprzęt o niebotycznej plastyce.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A bez tych ozdobników - możesz prosto powiedzieć o co Ci chodzi czy będziesz dalej bił pianę po nic?
    No nie ma sztywnej definicji i każdy ma inne widzenie wielu kwestii. To tak samo jak nie ma definicji dobrego zdjęcia i co - da się z tym żyć.

I bardzo proszę uważaj żebyś nie przekroczył pewnej miary w tym trollowaniu, bo odpoczniesz od forum .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów