Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 116

Wątek: [przetnijczerwony] pierwsze strzały

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

no nie wiem, jak da ławkę nizej i w lewo to utnie cień... w ogóle to chyba cza było klęknąc do tej ławki... no i odrobinę wyprostować bo ciut leci w lewo. Co do śladów na sniegu...hmmmm... jakoś nie przemawia do mnie ani temat ani kolorystyka...z tego co pamiętam to Fałat raczej nie malował śladów opon na sniegu...a do jego cacanych zimowych widoczków niebieski był jak znalazł. Zwracam Ci jednak uwagę na to, ze oprócz niebieskiego śniegu miał zazwyczaj na obrazkach jeszcze pare innych nie niebieskich detali...u Ciebie jest tylko niebieski. Poza tym na 16 bałagan w tych liniach jest okrutny a 17 bym przyciął pół centymetra z dołu zeby uniknąć tego wkradającego się poziomego sladu. 18... Ja bym sie ustawił prostopadle do płotu i kadrował tak zeby wyciąc listek z przodu (ten o którym pisała GreenEvil) i jak najmniej płotu czyli troche ciaśniejszy kadr. No....było prawie merytorycznie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przetnijczerwony Zobacz posta
    ad 15, tematem jest ...
    Nienajlepiej to świadczy o zdjęciu jeśli autor musi wyjaśniać co jest jego tematem.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nienajlepiej to świadczy o zdjęciu jeśli autor musi wyjaśniać co jest jego tematem.

kwestia przyjętych założeń: równie dobrze może to świadczyć źle o odbiorcach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    no nie wiem, jak da ławkę nizej i w lewo to utnie cień... w ogóle to chyba cza było klęknąc do tej ławki... no i odrobinę wyprostować bo ciut leci w lewo. Co do śladów na sniegu...hmmmm... jakoś nie przemawia do mnie ani temat ani kolorystyka...z tego co pamiętam to Fałat raczej nie malował śladów opon na sniegu...a do jego cacanych zimowych widoczków niebieski był jak znalazł. Zwracam Ci jednak uwagę na to, ze oprócz niebieskiego śniegu miał zazwyczaj na obrazkach jeszcze pare innych nie niebieskich detali...u Ciebie jest tylko niebieski. Poza tym na 16 bałagan w tych liniach jest okrutny a 17 bym przyciął pół centymetra z dołu zeby uniknąć tego wkradającego się poziomego sladu. 18... Ja bym sie ustawił prostopadle do płotu i kadrował tak zeby wyciąc listek z przodu (ten o którym pisała GreenEvil) i jak najmniej płotu czyli troche ciaśniejszy kadr. No....było prawie merytorycznie
    Było całkowicie merytorycznie. No Fałat oczywiście nie malował opon na śniegu, ale zasada była podobna: mieniący się śnieg, ciemne linie, często perspektywa zbieżna.
    ....dodam, że u Fałata też "nie wiadomo na co patrzeć" bo te zimowe kompozycje są bardzo syntetyczne i trzeba się mocno przyjrzeć, żeby zrozumieć kontekst
    Ostatnio edytowane przez przetnijczerwony ; 02-03-2011 o 17:49 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

!
    ....dodam, że u Fałata też "nie wiadomo na co patrzeć" bo te zimowe kompozycje są bardzo syntetyczne i trzeba się mocno przyjrzeć, żeby zrozumieć kontekst
    Wybacz, ale przyrównywanie zdjęcia ławki pod płotem do akwarel Fałata to grubsze nadużycie. Idąc tym tropem można też stwierdzić że Grottger został doceniony dopiero po śmieci. Tylko jaki ma to związek z prezentowanymi w tym wątku zdjęciami? Moim zdaniem żaden, bo to są, jak zresztą sugeruje sam tytuł, takie ot, po prostu, strzały, mocno przypadkowe, nieprzemyślane, słabe.

To żaden wstyd robić słabe zdjęcia na początku swojej fotograficznej drogi, sugerowanie natomiast odbiorcom, z których znaczna część fotografuje od lat i ma w swoim dorobku wiele lepszy zdjęć niż te tutaj, że nie są w stanie zrozumieć głębi przekazu trąci megalomanią.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar qbar

Domyślnie

Fałat? Grottger? Przyznajmy w końcu, że mamy do czynienia z nowym Monet'em i skończmy dyskutować o zdjęciach niebieskiego śniegu

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

W "Trzech dniach Kondora" była podobna ławeczka.....
    :wink:

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Wybacz, ale przyrównywanie zdjęcia ławki pod płotem do akwarel Fałata to grubsze nadużycie.
    Nie chodziło o ławkę, tylko o zdjęcia kolorowe. Nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumieć? Adso jakoś nie miał problemu.

takie ot, po prostu, strzały, mocno przypadkowe, nieprzemyślane, słabe.
    To jest twoja subiektywna ocena, widać nie nauczyli Cię nigdzie, że jeżeli się ocenia, to się ocenę uzasadnia, inaczej ocena jest bez pokrycia. Oceny nieuzasadnione są nic nie warte. Nic nie warte, dlatego że nie wymagają wiedzy i doświadczenia - byle półgłówek może powiedzieć np o fizyce kwantowej, że to kupa bzdur, a jej twórcy nie znają matematyki. To jest bardzo łatwe. Co więcej nie uzasadnione oceny negatywne są obraźliwe - tak jak przerzucanie gnoju widłami prosto na kogoś.

(...) znaczna część fotografuje od lat i ma w swoim dorobku wiele lepszy zdjęć niż te tutaj, że nie są w stanie zrozumieć głębi przekazu trąci megalomanią.

Im większe ma ktoś kompetencje, tym mniejsza jest u niego skłonność do mówienia o tym. Poza tym jeżeli ktoś rzeczywiście jest dobry, to nie ma upodobania w negatywnych ocenach bez pokrycia, bo nie musi w ten sposób karmić swojego niedożywionego ego.

Co więcej pisząc o tym jak to wy fotografujecie od lat i macie LEPSZY dorobek sam zaprezentowałeś megalomaństwo - i o ironio - jednocześnie zarzuciłeś mi megalomaństwo. To też jest typowe - w psychologii nazywają to "projekcja"
    Cytat Zamieszczone przez qbar Zobacz posta
    Fałat? Grottger? Przyznajmy w końcu, że mamy do czynienia z nowym Monet'em i skończmy dyskutować o zdjęciach niebieskiego śniegu

Zasada życzliwości w pełnym rozkwicie.
    Ostatnio edytowane przez przetnijczerwony ; 02-03-2011 o 19:41 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

przetnijczerwony - mam prośbę skończ ten prowokacyjny i mentorski ton. Autorytetem na tym forum się mienisz, a nim nie jesteś. Jeśli dalej każda próba dyskusji z Tobą (lub na temat Twoich zdjęć) będzie się kończyć z Twojej strony obraźliwymi porównaniami i nic nie wnoszącymi do sprawy niegrzecznymi osobistymi aluzjami pod adresem osób które śmiały mieć jakieś swoje zdanie to się pożegnamy.
    Traktuj to jako pierwsze i ostatnie ostrzeżenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Jak się nie potrafi odpowiedzieć, to zaczynają się groźby.

Jedna osoba tutaj rozumie znaczenia słowa "merytorycznie", pewnie dlatego, że jako jedyna skończyła studia. Tracę tutaj czas.

Zlikwiduj ten wątek i moje konto

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Jak się nie potrafi odpowiedzieć, to zaczynają się groźby.

Jedna osoba tutaj rozumie znaczenia słowa "merytorycznie", pewnie dlatego, że jako jedyna skończyła studia. Tracę tutaj czas.

Zlikwiduj ten wątek i moje konto
    Sugerujesz, że użytkownicy CB są niedouczeni? Nie żebym sama się uważała za alfę i omegę ale tu pisze sporo osób....
    ... cy może to była wątpliwość co do wartości wykształcenia uniwersyteckiego? Zgubiłam się...
    Ostatnio edytowane przez Inka ; 02-03-2011 o 20:25 Powód: Automerged Doublepost
    :wink:

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów