Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 116

Wątek: [przetnijczerwony] pierwsze strzały

Dopiero zaczyna Awatar Deeno
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Ostatnie też fajne, ale złapałbym kobietę wcześniej, żeby móc uciąć napisy, które zaczynają wyłazić lewą krawędzią zdjęcia.
    Czasu nie cofniesz
    Poza tym łatwo się mówi jak się można spokojnie przyjrzeć zdjęciu - z całym szacunkiem dla Twoich umiejętności (i innych użytkowników, piszących podobne uwagi) chyba nie ma możliwości ocenić i wychwycić WSZYSTKICH takich niuansów, szczegółów patrząc przez wizjer i mając ułamek sekundy na naciśnięcie spustu. No chyba, że ktoś ma jakąś wizję, pomysł i czatuje na okazję wykonując wiele prób. Wiadomo - doświadczonemu zapewne łatwiej i szybciej osiągnąć efekt, niż początkującemu, który nawet wielu rzeczy nie zauważy.
    Ale w tym przypadku raczej tak nie było - tu raczej było najpierw zdjęcie a potem myślenie co z niego wyciągnąć.
    I nie jest to złośliwa uwaga, bo sam tak często mam - wydaje mi się, że będzie fajne foto, ale dopiero na monitorze dostrzegam co jest nie tak, co można było zrobić inaczej, że można było się przesunąć metr w prawo lub w lewo itp.
    450D

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Potwierdzam. Ja mam dwa tryby : jeden to zauważanie zdjęć jako kompletnych obrazów w danym momencie (lub minimalnie przed), włącznie z obiektami przemieszczającymi się i próbowanie zdążyć je uchwycić, a drugi to zauważanie scen statycznych, w których dane umiejscowienie obiektów przemieszczających się da pożądany efekt, no i czekanie na nie. W powyższym zdjęciu raczej była to ulotna, dość mało powtarzalna sytuacja, ale babka nie pojawiła się na zdjęciu znikąd, szła po prostej linii już od jakiegoś czasu i można było przewidzieć, że za chwilę wyjdzie z kadru i zrobić zdjęcie minimalnie wcześniej (tak, wiem, teoretyzować jest łatwo)

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

W tym ostatnim zdjęciu to ostro PSułam - usunęłam cały znak drogowy, wymazałam reklamówkę którą kobieta trzymała w ręku i uzupełniłam rogi, bo po wyprostowaniu zdjęcia (a było na początku bardzo krzywo) musiałabym za mocno kadrować. Próbowałam wymazać całą kobietę, ale się nie udało. Umiem używać do takich rzeczy tylko stępla i pędzli korygujących, pewnie można też takie rzeczy robić skuteczniej przy użyciu warstw, ale to dla mnie za wysoka szkoła jazdy jest ... jeszcze Rzeczywiście najlepiej jest wyrobić sobie refleks i od razu robić zdjęcie dobrze.

Niestety przez wizjer prawie nic nie widzę, bo na początku zaczęłam mańrować przy pokrętle dioptrii i teraz ciągle mi nie pasuje. Patrzę najczęściej na wyświetlacz, ale koszty tego są takie, że baba może uciec z kadru

przetnijczerwony
    Guest

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przetnijczerwony Zobacz posta
    mimo tego, że światłomierz pokazywał prawidłową ekspozycję
    Światłomierz pokazywał ci ekspozycję tak, żeby śnieg na zdjęciu był szary. Musisz wziąć na to poprawkę. Polecam system strefowy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Uffff..... znów 23 posty poleciały do pralni.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=73758
    Proszę nie kontynuować tutaj w tę stronę!

BTW: chodzi mi po głowie pewna myśl co zrobić z tym wątkiem ale to dopiero za trzecim razem - nie zachęcam .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-03-2011 o 18:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bardzo bym prosił o skupienie się na zdjęciach, a nie personaliach :cool:.
    Kosmos to może nie jest ale... Piękne zdjęcia! No prawie...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

Skonczyla sie jatka?
    to
    15 - zdecyduj co chcesz pokazac, lawke, ogrodzenie czy co. Przy tym kadrze nie wiadomo na co patrzec.
    16 - podobnie jak wyzej. Ja nie wiem o co chodzi.
    17. - Ciut szerze + lepsza obrobka PS, zeby uwidocznic gre swiatla. Fajny rytm.
    18 - jak 16. Nie wiem co autor mial na mysli.

dodatkowo - popraw ten niebieski snieg

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

ad 15, tematem jest ławka i cień, można oczywiście obciąć drzewa, ale uznałam że perspektywa i gałęzie są przyjemne dla oka i możne je zostawić na drugim planie. Możliwe że trzeba uciąć.

ad 16, tematem są cienie, serpentyny i perspektywa zbieżna. Oko śledzi ślady do samego końca. End of story.

ad 17 tematem są cienie i układ trzech linii. Poprawiane było w ps - niebieski kolor zostawiłam celowo, żeby śnieg wyglądał jak na obrazach Fałata. End of story

ad 18 tematem jest "slajd" siatki na skrystalizowanym śniegu. End of story.

Nie ma przesłania, ani historyjki, bo nie miało być.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

No to IMHO.
    15 - lawka lewo, dol i mniejsza GO.
    18 - ten cien jest praktycznie niewidoczny i dodatkowo zakloca go lisc widoczny w dole

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów