"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To zależy co rozumiesz przez "wejście na półkę". Np. 500d wszedł na rynek z video, którego nie miał 50d, 450d miał więcej MPix niż 40d etc. Więc sytuacja nie jest nowa. Najwięcej spodziewam się po innowacjach z zakresu video (zdecydowanie ponadto co oferują obecnie 550d, 60d czy 7d). Natomiast jeśli ktoś oczekuje lepszego AF, szybkostrzelności czy wizjera niż w 550d, to oczywiście jest w błędzie.
A co sądzicie na temat tego, że przydało by się odświeżyć stare stałki canona. Te nie z serii L., np. 35mm 2.0 mk2, 24mm 2,8 mk2, 50mm 1,8 mk3 - takie szkła miałby wzięcie.
Ze stałek "nie-L" spodziewałbym się jedynie EF-S 35/1.8.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Canon już ze dwa lata temu odpowiedź dał jasną: pocałujta ******* wójta.
Tylko eL plus srebrzanki w kilku koneserskich liniach:
- CA edyszyn
- f/stop overclockable (to nowy IS)
- mega zoom, pocket size (to odp na evil'e)
- we know the drill* (wszystkie szkła bez USM w nazwie)
the silence is deafening
Jak już, to : większe, cięższe, droższe, ale kryjące pełną klatkę. Właścicielom cropów nie dziwię się, że chcieliby EF-S'a. - po zamocowaniu Smienki do bagnetu EF poczułem moc pancake'owego szkła podpiętego do lustrzanki![]()
A co to miałoby być ? Większa ostrość i lepszy AF przy utrzymaniu tej samej ceny? Zbyt ryzykowne dla 50/1.4.Zwiększenie jakości wykonania zwiększy cenę, a tego chyba nikt by nie chciał, bo 50/1.8 jest świetna na start.
Śliski temat w tych 50tkach.Jeśli zatarliby różnicę w ostrości lub w autofokusie lub w tym i w tym w stosunku do 50/1.4, to stracą część klientów 50/1.4. Jeśli wypuszczą na raz obie : i 50/1.8 i 50/1.4, wtedy mogą zagrozić 50tce/1.2L
wniosek : wypuścić trzy na raz.
![]()
-| Canon 5D | Canon 7D |
-| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |