Ta, ale cena 5000 zł za eLkę bez kontroli jakości to też jest żenada.
Ta, ale cena 5000 zł za eLkę bez kontroli jakości to też jest żenada.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
z takich bardziej niskobudżetowych
Leica 90/2 ~450 PLN
Leica 135/2.8 ~800 PLN
z Canon 5D
Wini
ja trafiłem na allegro
90/2 - na jakimś lotnisku w Kanadzie wymieniano obiektywy z kaamer monitoringu prawdopodobnie ~ 800 sztuk. Na co wymieniono, nie wiem, ale wymieniane to były Leca 90/2 w idealnym stanie mechanicznym i optycznym. Ktoś to kupił z Polski i jakieś 4 lata temu sprzedawała na Allegro
135/2.8 - trafiła sie okazja na allegro
Wini
Wydaje mi się, że Wini nie zauważył, że rozmowa dotyczy systemu M i podaje ceny szkieł do systemu R. Wtedy faktycznie zarówno 90mm (non-asph) jak i 135mm kosztują po kilkaset PLN. W M ich odpowiedniki kosztują 5 razy więcej.Zamieszczone przez Cichy
Pentax K-5 II, Leica M9
Mnie w takich momentach zastanawia, gdzie co poniektórzy ludzie kupują i testują sprzęt fotograficzny. Pytam bo odnoszę wrażenie, że na jakiś szrotach lub w sklepach, które mają kilogramy niechcianych zwrotów po miesiącu zabaw, oddać nie ma gdzie a wcisnąć komuś trzeba...
Tak jak z wielkim niedowierzaniem dałbym sobie wcisnąć historię o 50/1.4 i jednym szkle na 6 sztuk działającym poprawnie tak reszta to już jakieś urban legends z pogranicza fantastyki. Osobiście nie miałem bodaj ani sztuki nieostrego szkła 24L/35L/85L prosto z pudełka. Jedna 35L, dawno temu miała problem z aberacjami, to chyba tyle... a uwierz mi - statystyki mam znacznie większe od Twoich
Dobra rada - zmień sklep w którym testujesz sprzęty...
Ja uważam że w segmencie szkieł "L" gdzie niektóre kosztują powyżej 1500EU, Canon powinien bardziej sie postarać.
Kompletując mój zestaw docelowy miałem okazję kupować:
24/1.4 - jeden z trzech był OK
35/1.4 - jeden z czterech był OK
50/1.4 - tutaj różnice b. duże - jeden z 6 był naprawde OK
85/1.2 - jeden z trzech
Uważam że to żenujące że profesjonalna (w założeniu) seria L jest tak naprawdę loterią... Uda sie albo nie uda![]()
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja uważam że w segmencie szkieł "L" gdzie niektóre kosztują powyżej 1500EU, Canon powinien bardziej sie postarać.
Kompletując mój zestaw docelowy miałem okazję kupować:
24/1.4 - jeden z trzech był OK
35/1.4 - jeden z czterech był OK
50/1.2 - tutaj różnice b. duże - jeden z 6 był naprawde OK
85/1.2 - jeden z trzech
Uważam że to żenujące że profesjonalna (w założeniu) seria L jest tak naprawdę loterią... Uda sie albo nie uda![]()
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez marbudzyk ; 14-01-2011 o 22:45 Powód: Automerged Doublepost