Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: Wymiana szkieł L Canona na Leica - jakość?

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lens armstrong Zobacz posta
    A gdzież to można sobie sprawić taki sprzęt za takie kwoty?
    ja trafiłem na allegro
    90/2 - na jakimś lotnisku w Kanadzie wymieniano obiektywy z kaamer monitoringu prawdopodobnie ~ 800 sztuk. Na co wymieniono, nie wiem, ale wymieniane to były Leca 90/2 w idealnym stanie mechanicznym i optycznym. Ktoś to kupił z Polski i jakieś 4 lata temu sprzedawała na Allegro
    135/2.8 - trafiła sie okazja na allegro
    Wini

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    z takich bardziej niskobudżetowych
    Leica 90/2 ~450 PLN
    Leica 135/2.8 ~800 PLN
    z Canon 5D
    Aha niskobudżetowe, tylko realnie te ceny trzeba przemnożyć razy kilka.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Aha niskobudżetowe, tylko realnie te ceny trzeba przemnożyć razy kilka.
    Wydaje mi się, że Wini nie zauważył, że rozmowa dotyczy systemu M i podaje ceny szkieł do systemu R. Wtedy faktycznie zarówno 90mm (non-asph) jak i 135mm kosztują po kilkaset PLN. W M ich odpowiedniki kosztują 5 razy więcej.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ta, ale cena 5000 zł za eLkę bez kontroli jakości to też jest żenada.
    Ja uważam że w segmencie szkieł "L" gdzie niektóre kosztują powyżej 1500EU, Canon powinien bardziej sie postarać.
    Kompletując mój zestaw docelowy miałem okazję kupować:
    24/1.4 - jeden z trzech był OK
    35/1.4 - jeden z czterech był OK
    50/1.4 - tutaj różnice b. duże - jeden z 6 był naprawde OK
    85/1.2 - jeden z trzech
    Uważam że to żenujące że profesjonalna (w założeniu) seria L jest tak naprawdę loterią... Uda sie albo nie uda
    Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ta, ale cena 5000 zł za eLkę bez kontroli jakości to też jest żenada.
    Ja uważam że w segmencie szkieł "L" gdzie niektóre kosztują powyżej 1500EU, Canon powinien bardziej sie postarać.
    50/1.2 - tutaj różnice b. duże - jeden z 6 był naprawde OK
    85/1.2 - jeden z trzech
    Uważam że to żenujące że profesjonalna (w założeniu) seria L jest tak naprawdę loterią... Uda sie albo nie uda
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez marbudzyk ; 14-01-2011 o 22:45 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Aż mi się nie chce wierzyć. A na czym polegały uchybiania w tych złych egzemplarzach? Chodziło tylko o ostrość?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Wydaje mi się, że Wini nie zauważył, że rozmowa dotyczy systemu M i podaje ceny szkieł do systemu R. Wtedy faktycznie zarówno 90mm (non-asph) jak i 135mm kosztują po kilkaset PLN. W M ich odpowiedniki kosztują 5 razy więcej.
    Nie nie, ja zrozumiałem, że chodziło o białe kruki, czyli wersje z mocowaniem do EOS.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    50/1.4 - tutaj różnice b. duże - jeden z 6 był naprawde OK
    85/1.2 - jeden z trzech
    Pozdrawiam

Mnie w takich momentach zastanawia, gdzie co poniektórzy ludzie kupują i testują sprzęt fotograficzny. Pytam bo odnoszę wrażenie, że na jakiś szrotach lub w sklepach, które mają kilogramy niechcianych zwrotów po miesiącu zabaw, oddać nie ma gdzie a wcisnąć komuś trzeba...
    Tak jak z wielkim niedowierzaniem dałbym sobie wcisnąć historię o 50/1.4 i jednym szkle na 6 sztuk działającym poprawnie tak reszta to już jakieś urban legends z pogranicza fantastyki. Osobiście nie miałem bodaj ani sztuki nieostrego szkła 24L/35L/85L prosto z pudełka. Jedna 35L, dawno temu miała problem z aberacjami, to chyba tyle... a uwierz mi - statystyki mam znacznie większe od Twoich
    Dobra rada - zmień sklep w którym testujesz sprzęty...

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Ja kupuje w sklepach wysyłkowych, ale takich gdzie nie testuje się szkiełek. Wychodzę na tym dobrze, nie mam takich problemów jak Ci co testują po testujących. Za każdym takim testem w sklepie pozostaje coraz mniej sprzętu który spełni wymagania większości z fotografujących.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Testy testami, w rzeczywistosci dobre foto da sie walnac nawet 50/1,8

Co nie zmienia jedna mojego nastawienia do lajki i tych specyficznych rozmyc i obrazowania, ktore nadaje smaczku zdjeciom. A jak wiadomo, fotografia, ktora w jakims stopniu (mz nawet duzym) zalicza sie do form wypowiedzi artystycznych, a tam sie licza szczegoly wlasnie.

Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Testy testami, w rzeczywistosci dobre foto da sie walnac nawet 50/1,8

Co nie zmienia jedna mojego nastawienia do lajki i tych specyficznych rozmyc i obrazowania, ktore nadaje smaczku zdjeciom. A jak wiadomo, fotografia, ktora w jakims stopniu (mz nawet duzym) zalicza sie do form wypowiedzi artystycznych, a tam sie licza szczegoly wlasnie.

Pozdrawiam.
    Jeżeli za te szczegóły i artystyczną wypowiedź jesteś w stanie zapłacić 3x więcej to ok., sądzę, że zdecydowana większość odbiorców zdjęć nie zauważy tych niuansów, a jak fotka jest bardzo dobra to IMHO ma drugorzędne znaczenie :wink: jakim sprzętem została zrobiona. Tym bardziej, że różnice optyczne między leica a canon nie są aż tak bardzo duże.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów