Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Wymiana szkieł L Canona na Leica - jakość?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wymiana szkieł L Canona na Leica - jakość?

Witam,
    pozwole sobie zamieścić pytanie mojego kolegi który niestety nie ma konta na canon-board. Nie ukrywam że sam również jestem ciekawy Waszych odpowiedzi
    Pozdrawiam serdecznie. Marek Budzyk

Dzień dobry wszystkim
    jestem użytkownikiem Canona, ale obecnie mam zamiar przesiąść się na Leic-e. Nie ze względów snobistycznych tylko praktycznych dla mnie
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest może po takiej zmianie?
    Ja fotografuje praktycznie tylko dwoma obiektywami Canona: 35/1.4 i 85/1.2 w systemie Leica mam zamiar zakupić podobne: Summilux 35/1.4 Asph i 90/2
    Chodzi mi głównie o to jak bardzo jest odczuwalny skok jakości w tych obiektywach w stosunku do Canona - głównie w zakresie przysłon 1.4 - 2.8. Materiał na jakim fotografuje to Provia 100F i Velvia 50 z cz-b - Tri-X 400, T-max 100. Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź doświadczonych praktyków ew. linki do jakiś sampli (nie firmowych!)
    Mój email: tkorelski@yahoo.com
    Tomasz Korelski

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Myslę że warto koledze dać do przeczytania ten temacik,co prawda tu mamy 50mm ale wystarczy spojrzeć na sampelki z dwóch systemów i do wniosków samemu dojść

http://canon-board.info/showthread.php?t=68912

Pozdrawiam.
    EOS + L i kupa gratów ...

Uzależniony

Domyślnie

I do jakich wniosków niby miałby dojść po obejrzeniu tego linka? Poza tym jak sam zauważyłeś to kompletnie inne szkło - ten Nocti to zupełnie inna kategoria szkła- a kolega szuka 35 i 90mm.

Domyślnie

W wolnej chwili moge wrzucic jakies fotki z luxa35 i crona75 ktory wg mnie jest lepszym wyborem niz 90
    Kiedys zrobilem na szybko porownanie luxa i Lki ktore wywolalo burze i posadzanie mnie o oszustwa, faworyzowanie leiki itd
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Witam,
    pozwole sobie zamieścić pytanie mojego kolegi który niestety nie ma konta na canon-board. Nie ukrywam że sam również jestem ciekawy Waszych odpowiedzi
    Pozdrawiam serdecznie. Marek Budzyk

Dzień dobry wszystkim
    jestem użytkownikiem Canona, ale obecnie mam zamiar przesiąść się na Leic-e. Nie ze względów snobistycznych tylko praktycznych dla mnie
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest może po takiej zmianie?
    Ja fotografuje praktycznie tylko dwoma obiektywami Canona: 35/1.4 i 85/1.2 w systemie Leica mam zamiar zakupić podobne: Summilux 35/1.4 Asph i 90/2
    Chodzi mi głównie o to jak bardzo jest odczuwalny skok jakości w tych obiektywach w stosunku do Canona - głównie w zakresie przysłon 1.4 - 2.8. Materiał na jakim fotografuje to Provia 100F i Velvia 50 z cz-b - Tri-X 400, T-max 100. Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź doświadczonych praktyków ew. linki do jakiś sampli (nie firmowych!)
    Mój email: tkorelski@yahoo.com
    Tomasz Korelski
    Który system R czy M?

35-ki - praktycznie brak różnicy w codziennym użytkowaniu (R vs EOS) - oba przereklamowane i chyba tylko brak alternatywy napędza sprzedaż. Wersja M oczywiscie daje bonus w postaci rozmiaru. Jeśli chodzi o M to lepszym szkłem jest 35/2.0 asph (chyba najlepsza 35-ka M - technicznie). Ja najbardziej lubię 35 cron ver. IV. Jeśli chodzi o jasne 35, to od 35 Luxa wolę Voigdlandera Nokton 35/1.2 asph. Używam obu - cron jako szkło podstawowe i Nokton do low light.

90/2 - która wersja? non-asph czy asph? Jeśli non-asph to dobre szkło, ale bez wodotrysków, jeśli chodzi o asph to technicznie (rozdzielczość) pewnie najlepsza portretówka ever. Miałem R-ke. Sprzedałem i zostałem przy 85/1.2 II :-) - jesnak wolę klimat niż rozdzielczość. Jeśli chodzi o sytem R to chyba bliższy 85/1.2 jest Summilux 80/1.4 (świetne szkiełko), a w sytemie M to chyba najblizej będzie 75/1.4 Lux (kiedyś go sobie kupię :-) )

Generalnie u Leici masz jedną zasadę - szkła 2.0 są doskonałe technicznie (szczególnie asph), a Luxy są bardzo klimatyczne (ale technicznie gorsze od cronów). Twój wybór

Podsumowujac - Leica z reguły nie robi złych szkieł a i Canon ma niewiele wpadek w stałych eLkach. Ja bym się kierował przy wyborze kryterium rysunku i plastyki - co Ci bardziej odpowiada. 90% oglądajacych odbitki nie zauważy róznicy.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mario - dzięki, chętnie obejrze te sample - jeśli będziesz miał czas to poproszę o wrzucenie
    Arkan - dziękuje za tak wyczerpujący opis i odczucia własne - o coś takiego mi chodziło
    Planuje system oczywiście M - myślę o dwóch korpusach M z 35/1.4 Summilux ASPH i drugi z podpiętym APO Summicron 90/2 ASPH. Obecnie pracuje na 2xEOS 1 V z 35/1.4 i 85/1.2 i chciałbym coś podobnego w systemie Leica. Priorytetem dla mnie są wymiary, waga, cicha praca, praca bez zasilania i oczywiście jakość obrazu - stąd mój wybór Leica
    Napisałeś że ten 35/2 jest lepszy od Summilux 35/1.4 Asph - czy to nie "błąd w druku"?
    Upewniam się, ponieważ ten Summilux 35/1.4 Asph jest wszędzie opisywany jako NAJLEPSZA 35-tka systemu "M". Jeśli 35/2 jest faktycznie lepszy technicznie to chyba nie ma sensu przepłacać...
    Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi
    Pozdrawiam. Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale żeście rozwiali temat, któy jest już wałkowany w równoległym wątku.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Napisałeś że ten 35/2 jest lepszy od Summilux 35/1.4 Asph - czy to nie "błąd w druku"?
    Upewniam się, ponieważ ten Summilux 35/1.4 Asph jest wszędzie opisywany jako NAJLEPSZA 35-tka systemu "M". Jeśli 35/2 jest faktycznie lepszy technicznie to chyba nie ma sensu przepłacać...
    Podejrzewam, że chodzi o to, że dla wielu szkła ciemne jak 2.0 są po prostu nieużyteczne ;-)

Domyślnie

35cron byl uznawany za lepszy bo jest ostrzejszy mniejszy i tanszy od luxa
    Ale ten nowy lux chyba go pobil
    Generalnie sa dwie szkoly
    Jedni wola starsze szkla- gorsze optycznie ale z dusza
    Inni nowe perfekcyjne ale zimne
    Ja mam luxa tego poprzedniego i jest to moje ulubione szklo z jakim mialem do czynienia
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk
    ... Priorytetem dla mnie są wymiary, waga, cicha praca, praca bez zasilania i oczywiście jakość obrazu - stąd mój wybór Leica ...
    No to wybór masz prosty Leica MP + Summicron 35/2 Asph. Zestaw, który bym zabrał w podróż dookoła swiata (+ jedna zapasowa bateryjka do światłomierza + torba Trixa 400 :-) )

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk
    ... Napisałeś że ten 35/2 jest lepszy od Summilux 35/1.4 Asph - czy to nie "błąd w druku"?
    Nie, nie błąd w druku. Summicron 35/2.0 Asph jest uznawany za najlepszą optycznie 35ke (podobnie jak 90/2.0 asph za najlepszą optycznie portretówkę). Jeśli nie potrzebujesz 1.4 to IMO Summicron jest lepszym kompanem w podróży (i mniej zasłania wizjer)

Cytat Zamieszczone przez mario
    ... Ale ten nowy lux chyba go pobil ...
    Poszedłem go przed świetami kupić, popstrykałem i.....nie kupiłem. Nie wiem, ale myslę, ze główny problem jaki został rozwiazany vs. poprzednie wersje to ewentualne problemy ze współpracą z dalmierzem (w niektórych starszych egzemplarzach). Przy przesłonie 2.0 mój Summicron 35 ver. IV był lepszy (w końcu to przeciez "The Bokeh King"). Mozliwe, ze nie do końca jestem obiektywny, bo to moje ulubione szkło Ale nowy lux mnie nie przekonał (jakis taki za duży vs cron)

Cytat Zamieszczone przez mario
    ...i tanszy od luxa ...
    Leica nie robi tanich szkieł , więc prawdziwy Leicaman nie dyskutuje o pieniadzach

Polecam poniższy link do strony Steve Huff'a. Facet ma mase fajnych recenzji

http://www.stevehuffphoto.com/all-re...leica-reviews/
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów