Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: Wymiana szkieł L Canona na Leica - jakość?

Domyślnie

35 lux

50 nocti

75 cron

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    50 L

80 hartblei

Ostatnio edytowane przez mario ; 31-12-2010 o 13:12 Powód: Automerged Doublepost
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak sobie porównuję 50L do luxa 1.0, mimo że nie powinienem () i ten obiektyw strasznie fajnie przechodzi z ostrości bokeh, w eLi od razu jest papka z tyłu.

Trza się wziąć do roboty i zarobić na nowe zabawki
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

jak sie porownuje pojedyncze zdjecia raz jest roznica mneijsza raz wieksza
    ale jak oglada sie cale sety to czy to lux czy nocti to poprostu fotki sa inne od tych z C czy N
    pomylka

to jest 80 Hartblei

Ostatnio edytowane przez mario ; 31-12-2010 o 13:55 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Serdecznie dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
    Mario, Arkan - Wasze uwagi i sample są dla mnie niezwykle cenne - szukałem właśnie praktycznych opinii od ludzi którzy tego sprzętu używają na co dzień. BARDZO dziękuje.
    Podjąłem decyzję co do korpusów - skłaniam się do Leica MP + Leica M7 lub 2x MP. Zależy mi na sprzęcie którym będe pracował długo w różnych warunkach klimatycznych i który w razie czego będzie bez problemu działał bez zasilania. W tej sytuacji mechaniczna MP wydaje się najwłaściwszym wyborem...
    Co do tele to napewno będzie to Summicron APO 90/2 ASPH.
    Jeśli chodzi o 35mm to chyba zdecyduje się jednak na Summicrona 35/2 ASPH - przemawia za nim wielkość, a 1.4 używam czasami. Chociaż przyznam że z tą 35-tką mam największy problem - z jednej strony kusi 35/1.4 summilux, a z drugiej 35/2 Summicron jest zdecydowanie mniejszy i również ma b. wysoką jakość…
    Jeszcze raz bardzo dziękuje za wszystkie rady i życzę wszystkim uczestnikom Canon Board udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku
    Tomek.

Domyślnie

milo ze moglem choc twoche pomoc
    MP to dla mnie kwintesencja analoga, nie ma nic pieknejszego
    zaluje ze swojego sprzedalem, ale jakos trzeba bylo uciulac na M9

jutro cos wrzuce z zestawu MP +35cron

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jako, że szczęśliwie dotarłem do swojego kompa, to moge zapodać jakieś sample. Wszystko jest bez obróbki tzn. jpg prosto z aparatu (jeśli kolor to ustawienia standart, jeśli cz-b to ustawienia BW w aparacie). Resize i wyostrzenie.

Na początek moja ulubiona 35-ka Summicron 35/2 ver. IV (czyli non-asph)

Dalej obiektyw, którego uważam za niezastąpiony w low-light shosts Voigtlander 35/1.2 Asph

Ostatnio edytowane przez Arkan ; 02-01-2011 o 23:40 Powód: Automerged Doublepost
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bardzo ciekawą i dużo lżejszą alternatywą do 90/2 Asph jest Elmarit 90/2.8 . Jeśli komuś wystarcza 2.8 to polecam

Jak ktoś lubi 75mm, to fajnym (i tanim) szkłem jest Heliar 75/2.5 (te dwa zdjecia są obrabiane)

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk
    ...Podjąłem decyzję co do korpusów - skłaniam się do Leica MP + Leica M7 lub 2x MP. Zależy mi na sprzęcie którym będe pracował długo w różnych warunkach klimatycznych i który w razie czego będzie bez problemu działał bez zasilania. W tej sytuacji mechaniczna MP wydaje się najwłaściwszym wyborem....
    Jeśli dobrze rozumiem, to będziesz używał 2-óch korpusów - jednego z 35mm a drugiego z tele. Jeśli tak, to proponuje abyś szukał do 35ki body ze standartowym wizjerem (0.72), a do tele 0.85. Dodatkowo proponuję abyś dokupił do body z tele lupę x 1.4 - taką jak ta http://www.leicastore.pl/LEICA_VIEWF...M_14x-148.html (na ebay-u znajdziesz taniej)
    Ostrzenie jasnego tele na wizjerach poniżej 0.85 i bez lupy jest trudne.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 02-01-2011 o 23:57 Powód: Automerged Doublepost
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    90/2 - która wersja? non-asph czy asph? Jeśli non-asph to dobre szkło, ale bez wodotrysków, jeśli chodzi o asph to technicznie (rozdzielczość) pewnie najlepsza portretówka ever. Miałem R-ke. Sprzedałem i zostałem przy 85/1.2 II :-) - jesnak wolę klimat niż rozdzielczość.
    Ja mam wersję non ASPH i nie zgodzę się, że to szkło bez wodotrysków. Ostre od pełnej dziury i ma świetny bokeh, ale nie mam jeszcze odpowiednich sampli do pokazania tylko takie byle co z dzisiejszego spaceru :

M9, 90/2, f=2, ISO 160

crop 100%
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Ja mam wersję non ASPH i nie zgodzę się, że to szkło bez wodotrysków. Ostre od pełnej dziury i ma świetny bokeh...
    To prawda, ale w porównaniu z wersją asph widać różnicę (rozdzielczość/ostrość) Wersja non-asph jest solidnym Leicowskim "standartem", ale nie jest to unikalne czy też wyjątkowe szkło. IMO Leica popełniła kilka wybitnych szkieł, ale nie zaliczam do tej grupy 90/2 non-asph.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    To prawda, ale w porównaniu z wersją asph widać różnicę (rozdzielczość/ostrość) Wersja non-asph jest solidnym Leicowskim "standartem", ale nie jest to unikalne czy też wyjątkowe szkło. IMO Leica popełniła kilka wybitnych szkieł, ale nie zaliczam do tej grupy 90/2 non-asph.
    Z ciekawości, o jakich obiektywach mówisz?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów