Oczywiście, że wrzucę, po świętach. Na razie uczę się tym posługiwać, zwłaszcza RAW Converterem, bo nie mam innego narzędzia pod ręką (są jakieś lepsze, darmowe obsługujące Samsunga?). Co do wyższości APS-C nad m43, to wcale nie jestem przekonany w tym przypadku i nie zamierzam niczego uważać. Gdyby Panasonic 20/1.7 kosztował 500 złotych, to może bym pomyślał o m43.
A' propos udawadniania czegoś innego, to nadal chętnie przyjmę na tydzień lub dwa korpus m43 + Oly 75-300/Panas 100-300.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Miało być "nie zamierzam niczego udawadniać"![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-12-2010 o 10:19 Powód: Automerged Doublepost
No ale przewaga APS-C nad m43 jest chyba oczywista?
O obiektywach wiem prawie wszystko
Niby dlaczego? Jak ktos uzywa ISO do 200 i potrzebuje szczegolow?
Nie pisze o sobie, ale juz 3 osoby takie poznalem. Im nic po NEX, czy Samsungu. Podpinaja Olympus 50mm f/2.
W lutym Panas wypuszcza 25mm f/1.4 w u43 - jakosci odpowiednika 43.
Jak na razie - matryce bez lub z bardzo slabym filtrem AA to jedynie M9, u43 Panasonica (Olympus tylko w E-PL1) oraz ostatnie E-5.
Podpinam rozne manualne szkla dalmierzowe do NEX'a i podpinalem do u43. Matryca NEX ma mocny filtr AA, matryca GH1 i G2 - prawie w ogole.
I co? Ktos mysli, ze NEX da mi wiecej szczegolow? Bo APS-C? Bo wieskza rozdzielczosc? To sie grubo pomyli, ilosc szczegolow np. we wlosach nie jest wieksza. Owszem - wszystko jest WIEKSZE, ale nie ma wiecej szczegolow.
Drugie owszem - w przypadku u43 zrezygnowalem z podpinania szkiel Leici, gdyz cokolwiek co mialo sens dawalo tele. Ja wole raczej szerszy kat. W przypadku NEX mam go wreszcie.
Kupilbym jedno body NX rowniez, ale jak widze RAWy wyprane ze szczegolow jeszcze bardziej niz NEX, to poczekam.
Polecam lekture:
http://www.wrotniak.net/photo/43/sensor-size.html
- zolty 43
- ciemny niebieski APS-C Canon
Obciac APS-C do proporcji 43 i jest ronica? Minimalna. To tylko dla pokazania, ze roznice to sa, ale miedzy kompaktem i u43 oraz APS-C, a nie u43 vs APS-C. Jak ktos woli oczywiscie 3:2 - niech uzywa oczwyiscie APS-C.
Kolejne powtarzane bzdury to roznica 2 EV miedzy u43 a APS-C...
http://www.dxomark.com/index.php/en/...(brand3)/Canon
Ludzie sie podniecaja odszumionym ISO 1600 z NEX, bo nie wiedza, ze ten sam czas naswietlania LUMIX da im na ISO 800 ze wzgledu na zawyzanie ISO przez SONY...
Uzywajac NEX z kitem, z Sigma 8-16mm (bagnet Sony) - musze je PRZYMYKAC zeby miec tak ostre zdjecia tak jak w u43. Bo ostrzejszych i tak nie uzyskam!
Chce miec mniejsza glebie? w U43 mam szkla ze swiatlem f/0.95, f/1.7, w lutym f/1.4. Cholernie ostre. Gdzie ten zysk z APS-C?
Na koniec dodam, ze jedynie GH1 i GH2 uzywaja SZERSZEGO kawalka matrycy w trybie 16:9.
Robi to jakies APS-C?
Ech...
Pozdrawiam!