Strona 31 z 99 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 983

Wątek: Samsung NX

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

nic, i dlatego wszelkie porównania są bez sensu dopóki nie ma ef-s 35 1.8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

gavin - nie ma i nie zanosi się żeby było, bo plotki o nim są już od dwóch lat i nadal nic oficjalnie nie wiadomo...
    A to że nie ma takiego obiektywu to błąd Canona i zyskuje tylko na tym konkurencja, bo Canon nie potrafi żadnego dobrego optycznie ekwiwalentu 50mm na cropa zaoferować w rozsądnej cenie, a cała konkurencja taki produkt ma.

I oczywiście nie masz racji, takie porównanie ma jak najbardziej sens, bo amator którego stać na body APS-C i chciałby do tego mieć obiektyw dający mu ogniskową bliską 50mm, może kupić Sony + 35/1.8, może kupić Nikona + 35/1.8, może kupić Panasonica + 20/1.7 i może kupić Samsunga + 30/2, a jeśli chciałby Canona to pozostaje mu do wyboru tylko 35/2 lub 28/1.8. Więc siłą rzeczy trzeba porównywać z tymi obiektywami, bo tylko takie Canon oferuje w cenach do zniesienia dla przeciętnego Kowalskiego.
    Więc niestety w przypadku Canona pozostaje wybór spośród tych dwóch obiektywów, obojętnie czego by nie wybrał użytkownik, to zapłaci więcej za gorsze optycznie szkło niż oferuje konkurencja. Ba i to w przypadku Samsunga znacznie więcej!

A Twój wyimaginowany EF-S 35/1.8 nie został jeszcze nawet zapowiedziany oficjalnie przez Canona. Więc powiedz mi jaki odpowiednik około 50mm może zakupić posiadacz Canona APS-C w cenie do 1000zł, przy tym trzymający optycznie poziom konkurencji...
    5D mkI + C50/1.4 + C20-35 + C16-35 + C85/1.8 // Voigtlander Bessa R2a + Nokton 35/1.4 SC

Początki nałogu

Domyślnie

Morg, gdyby gavin miał cropa i zapragnął do niego stałki, musiałby kupić ef-s 60/2.8 macro, bo wszystkie inne stałki Canon ma zaprojektowane pod FF, a więc nieefektywne na cropie. Na szczęście gavin znalazł rozwiązanie - kupił FF

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta
    Jaki z tego wypływa wniosek? A no taki że Canon olewa użytkowników amatorskich, których nie stać na wydanie 3000 i więcej złotych na obiektyw. Bo co ma zrobić przeciętny użytkownik systemu Canon, który chciałby cieszyć się obiektywem dającym mu ekwiwalent ogniskowej 50mm na pełnej klatce, w dodatku ostry od pełnej dziury i na brzegach, kosztujący do 1000zł? Podpowiem - zmienić system :P Bo średni optycznie 28/1.8, który mydli w rogach na APS-C, niewiele lepszy 20/2.8 oraz 35/2 to jak sam zauważyłeś stare obiektywy, ale sprzedawane nadal w wysokich cenach, nieadekwatnych do oferowanych przez nie możliwości.
    Co do wniosków to ujmijmy to tak; potrzeby ludzi są bardzo różne i jednym Canon wychodzi na przeciw innym nie. Zwyczajnie ci którzy chcieli mieć to o czym piszesz źle wybrali system. Natomiast pisząc wprost z tego porównania wynika, że stare obiektywy są stare i gorsze od nowych - nic nowego nawiasem mówiąc .

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta
    Jakoś Sony i Nikon potrafiły wypuścić dobre i jasne 35, Pentax też choć nie tak jasną, wszystkie w cenie do 800zł, Canon niestety nie potrafi...
    Najwyraźniej nie widzą póki co takiej potrzeby.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Nieźle, a jeszcze niedawno po tysiaka sprzedawali. Ja czekam po ile będzie 20mm
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak już pisałem NX 20/2.8 dość mocno aberruje, jednak przy kontrastowych motywach - np. krzaczki na śniegu jest już naprawdę nieprzyjemnie, można zobaczyć na trawach i badylach które znalazły się poza głębią ostrości, a to tylko plik zmniejszony do 6mpx, na 14mpx wygląda to jeszcze gorzej. To są najgorsze abberacje tym szkłem jakie udało mi się uzyskać, niestety balans bieli skopany.

http://morgoth2003.dl.interia.pl/NX/Nx20aberracje.jpg

Chodź po przymknięciu do choćby do f4 jest już dużo lepiej, więc w krajobrazie w większości przypadków nie powinno być aż tak źle.

Jak widać przy naleśnikach nie można obejść się bez kompromisów, imho ten jest dużo lepszy niż to co pokazał sony z 16mm. Cóż czekam na profil dla tego szkła do ACR...

Na pocieszenie dodam że obiektyw jest ostry od f2.8, a przy f4 jest równie ostry w całym kadrze, brzegi bardzo dobre. A winietowanie jest naprawdę niewielkie, tylko trochę większe niż w 30/2.
    5D mkI + C50/1.4 + C20-35 + C16-35 + C85/1.8 // Voigtlander Bessa R2a + Nokton 35/1.4 SC

Coś już napisał
    Miasto
    Parzniew

Domyślnie

Dostępny jest nowy FW do aparatów NX10 i NX100:
    http://www.samsung.com/uk/consumer/c...getype=subtype

Dopiero zaczyna

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Daniel, żebym ja musiał takie njiusy wklejać

http://www.prezenty.samsung.pl/
    the silence is deafening

Coś już napisał
    Miasto
    Parzniew

Domyślnie

Polski Sasmung mi podpadł

Strona 31 z 99 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów