Dobra wiadomość: NX100 po wgraniu najnowszego firmware produkuje na wysokich ISO całkiem fajnie odszumione JPGi (drobne ziarno, bez "mazi"). Na ISO 6400 nadal niestety są dość wyblakłe, jak ze starego ORWO![]()
Dobra wiadomość: NX100 po wgraniu najnowszego firmware produkuje na wysokich ISO całkiem fajnie odszumione JPGi (drobne ziarno, bez "mazi"). Na ISO 6400 nadal niestety są dość wyblakłe, jak ze starego ORWO![]()
Oczywiście, że wrzucę, po świętach. Na razie uczę się tym posługiwać, zwłaszcza RAW Converterem, bo nie mam innego narzędzia pod ręką (są jakieś lepsze, darmowe obsługujące Samsunga?). Co do wyższości APS-C nad m43, to wcale nie jestem przekonany w tym przypadku i nie zamierzam niczego uważać. Gdyby Panasonic 20/1.7 kosztował 500 złotych, to może bym pomyślał o m43.
A' propos udawadniania czegoś innego, to nadal chętnie przyjmę na tydzień lub dwa korpus m43 + Oly 75-300/Panas 100-300.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Miało być "nie zamierzam niczego udawadniać"![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-12-2010 o 10:19 Powód: Automerged Doublepost
MOżesz przerobić SRW na DNG, podejżewam że są darmowe programu obsługujące pliki DNG, ale konwerter Samsunga wcale nie jest zły, trzeba się tylko do niego przyzwyczaić.
Sam tekst tylko jest, to pomyślałem że wrzucę jakieś zdjęcia
colors by Daniel*1977, on Flickr
addicted by Daniel*1977, on Flickr
Hearts by Daniel*1977, on Flickr
WANTED by Daniel*1977, on Flickr
wallpaper by Daniel*1977, on Flickr
cold seat by Daniel*1977, on Flickr
survive by Daniel*1977, on Flickr
Dokładnie, kwestia przyzwyczajenia. W zasadzie wszystko już potrafię zrobić, ale nie wiem jeszcze gdzie się steruje (jeśli w ogóle) jakimś poziomem odszumiania?
Z czasem znajduję (niestety) coraz więcej różnic pomiędzy NX10 i NX100 (na plus tego ostatniego). Lepsze możliwości konfiguracji AutoISO (górny zakres, wyświetlanie wybranego podczas pomiaru ekspozycji), możliwośc związania pomiaru punktowego z punktem ostrości itd. Być może część tych bolączekusuwa nowszy firmware, jeszcze nie sprawdzałem. Ogólnie jednak NX100 wydaje się bardziej dopracowany.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-12-2010 o 12:45 Powód: Automerged Doublepost
No ale przewaga APS-C nad m43 jest chyba oczywista?
O obiektywach wiem prawie wszystko
Na tym rysunku, owszem. APS-C ~= 2 x m43.
W praktyce Samsung używa dość słabej matrycy i chyba niezbyt dopracowanego jeszcze enginu JPG. Na pewno zdecydowanie słabszych niż Canon. Co do m43, to hmmmm. Podstawowe matryce są słabe, jakieś dwie działki straty do przeciętnych APS-C. Matryce używane w GH1 i GH2 są lepsze, praktycznie na poziomie APS-C.
Tak wygląda mój ogląd sytuacji, pewnie nie do końca obiektywny.
Wybrałem Samsunga przede wszystkim dla 30/2.0, reszta (w tym matryca na wysokich ISO) mnie mało interesuje, bo mam do niej Canona. Zresztą jak napisałem już wyżej Samsung zdaje się nieco dopracowywać sposób generowania JPGów w kolejnych korpusach/firmware'ach.
Dodatkowo zachęcił mnie roadmap z 300/4 za 3 lataAle w m43 raczej nie spodziewałbym się takiego szkła kiedykolwiek (poniekąd to słuszne podejście i nie zamierzam ich za to ganić
).
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-12-2010 o 18:12 Powód: Automerged Doublepost
a jakie to ma znaczenie. że co? z jednego wychodzą gorsze zdjęcia niż drugiego? i w jaki sposób gorsze? gorzej skadrowane? gorzej naświetlone? co to za różnica?
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....