Strona 45 z 90 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Centralny w 85-tce przy 40W żarówce daje radę spokojnie. Bocznych nie sprawdzałem, zobaczę wieczorem. Nie mniej nie przesadzajmy już z tą płaszczyzną GO. Takie niuanse wychodzą tylko przy bardzo precyzyjnych detalach, które chcemy złapać w kadrze. W większości przypadków przekadrowanie wystarcza w zupełności.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Centralny w 85-tce przy 40W żarówce daje radę spokojnie. Bocznych nie sprawdzałem, zobaczę wieczorem. Nie mniej nie przesadzajmy już z tą płaszczyzną GO. Takie niuanse wychodzą tylko przy bardzo precyzyjnych detalach, które chcemy złapać w kadrze. W większości przypadków przekadrowanie wystarcza w zupełności.
    Sprawdziłem. Jedna żarówka 60W w pokoju. Boczny AF łapie bez kaszlu na F2.0.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

wracajac do bocznych w 5D2. Oto z dzisiaj akcja, co jak co sprawa normalna i dzieje sie zawsze. Robie duzo portretow, czesto ustawiam boczny skrajny na oko i tam celuje:

Ale jest OK... Zawsze przynajmniej jedno z 6 klatek osobno ustawionych wybiore

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha szklo 85/1.8 (foto na 2.8)
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 16-11-2010 o 16:24 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Mam 5D mkII wcześniej miałem 5D mk I nauczyłem się przekadrowywać i kocham ten aparat ...
    Kiedyś zrobiłem mały test odnośnie kadrowania o które pytasz...
    Do listewki aluminiowej dołączyłem drugą taka samą tyle że krótszą i wyszło mi z tego T to "T" położyłem na podłodze... dłuższa to linia od matrycy do płaszczyzny ostrości a ta mniejsza górna listewka to płaszczyzna ostrości ..
    Ułożyłem to wszyto na podłodze na białym kartonie zaznaczyłem linię (płaszczyznę ostrości) na tym kartonie a potem przesunąłem całość punkt obrotu był tu gdzie matryca czyli na początku dłuższej linii ...Literka T pokazała nowe miejsce płaszczyzny ostrości ok 2,5 cm za obiektem ...
    teraz wymiary
    - długość od matrycy do płaszczyzny ostrości 1 metr
    kąt obrotu ok 30-35 stopni raz w jedną a potem w drugą stronę ale wiadomo że wyszło to samo bo jest symetrycznie jak po cyrklu ...
    Czyli z mojego testu wynika że przesuwając aparatem w poziomie o kąt ok 33 stopnie aparatem oddalonym od modela o 1 metr płaszczyzna ostrości powędruje ok 2,5 cm za obiekt czy to w prawo czy w lewo co potwierdza to co mówili inni na temat kadrowania i przesuwania że należy się nieco odchylić do tyłu aby zniwelować przesunięcie płaszczyzny ostrości ...
    wiem ze można to policzyć z jakiegoś wzoru matematycznego ale ja lubię sobie problem zobrazować i teraz mam tą swoja literkę T i trenuję na różnych odległościach
    To co napisałem odnosi się do ogniskowej 50 mm czyli takiej jak ludzkie oko postrzega a co będzie gdy spróbujemy to samo zastosować do 200 mm czy przesunięcie będzie większe ? gdy będziemy fotografować przykładowo z metra ale na 200mm ? wiem ze minimalna ostrzenia jest zazwyczaj większa ale chodzi czysto teoretycznie ...Kto mądry niech się wypowie
    ps.. oczywiście nie brałem pod uwagę przysłony bo to niczego nie zmienia powieksza lub zmniejsza GO ale tu chodzi o środek GO (mniej więcej bo ponoć nie rozkłada się to tak symetrycznie jak się potocznie mówi i większa część ostrości jest za idealnym punktem a mniejsza przed coś 2/3 )
    WNIOSKI na moim FF i 35mm f 1.4 wypadało by nie oddychać podczas przekadrowywania ewentualnie przyswoić te zalecenia

Snajperzy są szkoleni by naciskać spust prosto do tyłu opuszką palca, by uniknąć szarpania karabinem na boki. Najbardziej korzystną dla celności pozycją jest pozycja leżąca, z karabinem opartym na worku z piaskiem, a policzek strzelca powinien spoczywać na poduszce policzkowej. W czasie akcji dwójnóg może być użyty zamiast worka z piaskiem. Niekiedy strzelcy owijają pas broni wokół słabszej ręki dla lepszego unieruchomienia kolby.

Niektóre doktryny nakazują snajperowi oddychać głęboko przed strzelaniem, potem w czasie celowania i w momencie strzału wypuścić powietrze utrzymując płuca puste. Inne idąc jeszcze dalej i uczą strzelców strzelać pomiędzy kolejnymi uderzeniami serca dla zmniejszenia ruchu lufy w pionie.
    Myślę że dla użytkowników 5Dmkx informacje nader cenne
    Zastanawiasz się czy brać FF czy Cropa bardzo rzadko zdarza się aby ktoś kto posługiwał się pełną klatką zamieniał ją na cropa oczywiście są wyjątkowe specyficzne potrzeby ale raczej FF (zwłaszcza na 5D)zawsze wgniata w ziemię i powoduje dożywotnie uzależnienie wiem bo byłem na rocznym odwyku i znowu mam 5D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    wracajac do bocznych w 5D2. Oto z dzisiaj akcja, co jak co sprawa normalna i dzieje sie zawsze. Robie duzo portretow, czesto ustawiam boczny skrajny na oko i tam celuje:

Ale jest OK... Zawsze przynajmniej jedno z 6 klatek osobno ustawionych wybiore

aha szklo 85/1.8 (foto na 2.8)
    mam pytanie do Siudyma, ty masz i 20D i 5dmII czy możesz zrobić dwa zdjęcia tym samym szkiełkiem, tak żeby w kadrze było to samo, czyli APS-C odległość x 1,6 odległości z 5dmII, i pokazać czym będzie się różniła PLASTYKA tych dwóch zdjęć. Ciagle używa się pojeć bajeczna plastyka w 5dmII i kiepska w APS-c pokażcie dwa zdjęcia z tego samego szkła, jak jest różnica???

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czołgista Zobacz posta
    mam pytanie do Siudyma, ty masz i 20D i 5dmII czy możesz zrobić dwa zdjęcia tym samym szkiełkiem, tak żeby w kadrze było to samo, czyli APS-C odległość x 1,6 odległości z 5dmII, i pokazać czym będzie się różniła PLASTYKA tych dwóch zdjęć. Ciagle używa się pojeć bajeczna plastyka w 5dmII i kiepska w APS-c pokażcie dwa zdjęcia z tego samego szkła, jak jest różnica???
    Jak się odsunie, to przede wszystkim będzie inna perspektywa, co spowoduje brak możliwości porównania plastyki . Jak założy inne szło, to wiadomo - z porównywania też nici. Wniosek jest taki - plastyki z APS-C FF nie da się porównać do plastyki FF. Plastyka FF jest po prostu nieporównywalna

Dopiero zaczyna

Domyślnie

wydawało mi się, że o plastyce decyduje głównie szkło, mniej matryca, wiec to samo szkło podpiete pod różne body da podobną plastykę, tym bardziej że matryce 20D i 5dmII są podobne, tylko różnia się wielkością, chciałbym zobaczyć takie dwa zdjecia

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

...tym bardziej że matryce 20D i 5dmII są podobne...
    a w czym one są podobne?
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czemu o to pytam, ponieważ ciągle pada słowo PLASTYKA, i owiane jest strasznym mitem, mam dwa zdjęcia, robione dokładnie z tego samego miejsca, pierwsze 7d + og. 10mm i drugie 5dmII + og. 16 mm, i ide o zakład, że 75 % userów nie odgadnie, które jest z którego body, będzie to widać na wielkim powiekszeniu, ale mówienie o przepaści pomiędzy nimi jest zwykłym bajdurzeniem.
    w czym sa podobne, .........w wielkości piksela a podobno od tego zależy szum?
    Ostatnio edytowane przez czołgista ; 16-12-2010 o 18:38 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

czemu o to pytam, ponieważ ciągle pada słowo PLASTYKA, i owiane jest strasznym mitem, mam dwa zdjęcia, robione dokładnie z tego samego miejsca, pierwsze 7d + og. 10mm i drugie 5dmII + og. 16 mm, i ide o zakład, że 75 % userów nie odgadnie, które jest z którego body, będzie to widać na wielkim powiekszeniu, ale mówienie o przepaści pomiędzy nimi jest zwykłym bajdurzeniem.
    w czym sa podobne, .........w wielkości piksela a podobno od tego zależy szum?
    To chcesz porównywać obrazowanie czy szum? chcesz żeby to samo było na zdjęciu wykorzystując ten sam obiektyw? spróbuje zrobić 40d i 5d jeżeli chcesz.
    pzdr B
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Strona 45 z 90 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów