Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 116

Wątek: Mój pierwszy ślub - czy to prawda?

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Nie jest to wszystko takie proste. Piszecie o oglądaniu portfolio etc. - to ja Wam opowiem jak było na moim ślubie (lat temu 11). Zdjęcia robił nam nasz serdeczny znajmy - gość który fotografią zajmuje się nie całkiem zawodowo, ale też nie całkiem amatorsko. Znam jego zdjęcia, byłem na paru jego wystawach, widziałem zdjęcia z innych ślubów i bardzo mi się podobały.

A nasz ślub... Uff. Nie wiem - czy gość miał po prostu zły dzień? Czy to jakieś ostre prawa Murphy'ego zadziałały? Nędza z bryndzą... Z całego reportażu do czegoś nadawało się 5 - 6 fotek. A i te nie były rewelacyjne...

Tak że - gwarancji nie ma nigdy :-)
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Nie jest to wszystko takie proste. Piszecie o oglądaniu portfolio etc. - to ja Wam opowiem jak było na moim ślubie (lat temu 11). Zdjęcia robił nam nasz serdeczny znajmy - gość który fotografią zajmuje się nie całkiem zawodowo, ale też nie całkiem amatorsko. Znam jego zdjęcia, byłem na paru jego wystawach, widziałem zdjęcia z innych ślubów i bardzo mi się podobały.

A nasz ślub... Uff. Nie wiem - czy gość miał po prostu zły dzień? Czy to jakieś ostre prawa Murphy'ego zadziałały? Nędza z bryndzą... Z całego reportażu do czegoś nadawało się 5 - 6 fotek. A i te nie były rewelacyjne...

Tak że - gwarancji nie ma nigdy :-)
    z pustego i Salomon.. jak nie ma emocji, nie ma oprawy ludzie się odwracają do obiektywu plecami, na ślubie jak na pogrzebie itd, itd to jest trudniej. Nie ma jednak nigdy tak by nie dało się czegoś ustrzelić jakiejś opowieści skleić. Zawsze coś jest.

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    (..)jak nie ma emocji, nie ma oprawy ludzie się odwracają do obiektywu plecami, na ślubie jak na pogrzebie itd, itd to jest trudniej. (...)
    No dzięki :-) Zapewniam Cię, że nasz ślub tak nie wyglądał. Uwierz mi - to po prostu były nieudane zdjęcia. Mówię o ślubie, nie o weselu czy plenerze, przypominam.
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Coś już napisał Awatar nonac21

Domyślnie

Widzę że część osób nie rozumie przesłania - i tego się spodziewałem.

Wyjaśnię zatem kilka rzeczy

1. Jak to napisał któryś przedmówca - nie mam zamiaru nikomu zabierać w ten sposób
    klientów. Zajmuję się tym od święta i nie mam zamiaru zebrać waszych zamówień.
    Nie bądźmy śmieszni.
    2. Post miał być do przeczytania i refleksji - chciałbym uniknąć długiego i kąśliwego tasiemca.
    3. Jeżeli ktoś nie wierzy - jego sprawa - nie jest to chyba tak nieprawdopodobna historia żeby nie była prawdziwa. A ja nie jestem bajkopisarzem.
    4. Na forum napływa coraz więcej tematów "jestem nowy, mam 20 tyś, jak się za to zabrać i czym zrobić ślub.
    Myślę że przedstawiona tu historia może pomóc zrozumieć problem jaki może powstać z takich sytuacjach.
    5. w żaden sposób nie przychylam się do opinii że trzeba mieć dobry aparat i super obiektywy żeby robić śluby. Wręcz przeciwnie - uważam że jak ktoś wie o co chodzi i co z czym się je jest w stanie zrobić poprawne zdjęcia i 5dmII i nikonem d70.

Ale jeśli widzę że podczas pierwszego tańca gość ustawia f5/6 i czasy rzędu 1/15, 1/20
    i potem widzę efekt tego
    - to jedna myśl tylko mi się nasuwa - nie ma pojęcia co robi i powinien zaprzestać do póki się nie nauczy pewnych podstaw.

i czy to będzie 5dmII czy nikon d70
    jednorazowy kodak na kliszę...

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

a ja tak wprost zapytam , państwo młodzi nie widzieli wczesniejszych prac fotografa?

Domyślnie

i czy to będzie 5dMII czy nikon d70 - zdjęcie będzie do ****.

Chciałem tu położyć nacisk głównie na ten temat.

Jeśli ktoś nie ma zielonego pojęcia o tym jak to zrobić i jak się do tego zabrać - NIECH TEGO NIE ROBI.

Ślub i wesele to nie poligon dla fotografa żeby sobie w takim dniu ćwiczenia urządzać.
    Miejcie tą świadomość że można w ten sposób wyrządzić komuś wielką krzywdę.
    Dla fotografa to tylko jeden materiał zepsuty - dla pary młodej porażka.

Co do oglądania zdjęć przed i pobrania takiej kwoty, niestety nie mogę się wypowiedzieć bo nie znam szczegółów.
    Ale wydaje mi się że miałbym do siebie wyrzuty sumienia gdybym kazał sobie zapłacić za taki badziew 1000zł.

Podsumowując - nie chciałbym zniechęcać młodych początkujących fotografów ślubnych
    ale wydaje mi się że ćwiczyć należy przy kimś, i w niezobowiązujących warunkach.

A nie rzucać się na głęboką wodę z podejściem "jakoś tam będzie"

Nie znam się na hydraulice - nie naprawiam sąsiadowi rur, ale zdjęcia ślubne mogę mu zrobić bo mam aparat???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Shingo Zobacz posta
    a ja tak wprost zapytam , państwo młodzi nie widzieli wczesniejszych prac fotografa?
    Nie pytałem się jeszcze ale poruszę ten temat z nimi bo sam się zastanawiam...
    Ostatnio edytowane przez nonac21 ; 07-10-2010 o 14:42 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonac21 Zobacz posta

Co do oglądania zdjęć przed i pobrania takiej kwoty, niestety nie mogę się wypowiedzieć bo nie znam szczegółów.
    Ale poczekaj , bo wlasnie opieprzasz fotografa za jego prace a Państwo młodzi są spoko bo nie zobaczyli na co wydaja kase? moim zdaniem błąd również leży po ich stronie, uwierzyli na słowo... fotograf wziął kase taka jaka uwazał słuszną za swoją pracę a oni zapłacili mu, jakby wziął 100 zł to tez bylo by zle bo jak robi po taniości to frajer i zaniża rynek? nie chce nikogo bronic ani fotografa ani państwa młodych , ale ja zanim kupuje samochód to robie jazdę próbna , jade do warsztatu do znajomego mechanika który ogląda pojazd i sprawdza jak to wygląda, tutaj moze sie obejsc bez znajomych, wystarzcy obejrzeć prace i stwierdzić czy się podobają czy nie i płacić lub nie płacić...

Domyślnie

Dla tych niewierzących... przesyłam link do galerii na której zamieściłem dwa zdjęcia Które to są wybrane z 20 najlepszych.

http://picasaweb.google.pl/104538072...MeTooLA3ffofQ#

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonac21 Zobacz posta
    Dla tych niewierzących... przesyłam link do galerii na której zamieściłem dwa zdjęcia Które to są wybrane z 20 najlepszych.

http://picasaweb.google.pl/104538072...MeTooLA3ffofQ#
    nie mogę poprostu powstrzymać się od skomentowania tego dzieła za 1000 zł, wiem że narażam się na jakieś ostrzeżenie ,warna czy cos podobnego ale określe to tak (jeżeli reszta zdjęć jest w takim wykonaniu):
    ALE ZJEBAŁ IM ŚLUB

Domyślnie

Wow, i koleś nie miał oporu przed wzięciem za to kasy?
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów