Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 116

Wątek: Mój pierwszy ślub - czy to prawda?

Coś już napisał Awatar nonac21

Domyślnie Mój pierwszy ślub - czy to prawda?

Mój pierwszy ślub - czy to prawda?
    Długo się zastanawiałem nad tym, czy historię tą opisać na forum.*
    Widząc jednak przybywającą ilość nowych wątków ślubnych myślę że wiele osób - "początkujących ślubniaków" weźmie sobie to do serca.*

Zadzwoniła do mnie znajoma para - która poprosiła mnie o wykonanie sesji plenerowej.*
    W dniu ich ślubu, nie miałem wolnego terminu i zdecydowali się że wezmą "znajomego" "kogoś z rodziny". - kto "ponoć" zajmuje się tym na stałe.*
    Tym bardziej zdziwiła mnie prośba żebym to ja wykonał zdjęcia plenerowe.*
    Byli załamani, podczas rozmowy telefonicznej juz wiedziałem, że mieli łzy w oczach opowiadając o zdjęciach.*
    ( które jak wszyscy wiemy, są pamiatką z najważniejszego dnia w ich życiu).*
    Pomyślałem - gość zainkasował tysiaka - no nie może być źle - pewnie jakiś początkujący.*
    Poprosiłem o przesłanie kilku zdjęć,*
    Myślę sobie
    *- tam gdzie człowiek nie może*
    PS pomoże...*
    Liczyłem na to że zdjęcia są nidoświetlone, słabo wykadrowane, (kolory - pal sześć, każdy lubi inne),*
    I dostałem zdjęcia*
    O k....., ja pier...., co to k....jest.*
    No przepraszam, bardzo ale tak zareagowałem.*
    Podzczas rozmowy słyszałem że zdjęcia są z daleka ale moje myślenie było bardzo błędne...
    Wyobraźcie sobie- fotograf robi zdjecie przed kościołem, stoi 30 m od kościoła i wali zdjęcia na szerokim kącie.*
    No faktycznie ładne ale - gdzie tam są ludzie.???
    Reszta zdjęć woła o pomstę do nieba - dostałem 10 najlepszych.*
    Opiszę kilka:
    1. Zdjęcie kościoła (wyżej wymienione)
    2. Zdjęcie z życzeń - pan młody ucięty w pół, a twarz panny młodej zasłonięta mocno przepaloną łysiną (chyba teść)
    3. Zdjęcie przed salą weselną - 70% kadru zajmuje tablica z napisem " przyjęcia weselne" w oddali widać dwie jakby koleżanki (rozmyte) ostrość ustawiona na centrum - czyli w tym przypadku na tablice.*
    4. Zdjęcie z pierwszego tańca - pan młody "jakby" ostry - pani młoda to smuga na twarzy rodem wyścigów WRC.*
    No myśle sobie "artystyczne" ale zerknę na exifa.*
    Zdjęcie nr.4*
    Nikon d70
    Av: 5.6
    Tv: 1/20

Niestety dane exif w jpg-u mocno okrojone / *ale po tym co zobaczyłem juz nie zniósł bym więcej.*

Pierwszy taniec i gość ustawia czasy jak na krajobraz na statywie...?*

Opisałem 4 zdjęcia z 20 najlepszych jakie poprosiłem o wysłanie.*

Nie wiem czy apelować czy prosić*
    - nie wolno robić ludziom "parze młodej" takiej krzywdy

To miały być najpiękniesze chwile w ich życiu.*
    W tym przypadku skończyło się łzami i 1000zł wyrzuconych w błoto.*
    Dodam jeszcze że fotograf zaproponował po wszystkim plener za 500 zl.*

Szczerze mówiąc nie wiem jak pocieszyć młodych i jak *to wytłumaczyć że, juz nic nie da się zrobić.*

Potwierdza to jednak fakt że nie sprzęt czyni fotografa, lecz oko, głowa i podejście.*

Jestem w trakcie rozmów z parą młoda i prosiłem ich o możliwość publikacji kilku zdjęć.*

Niestety są tak załamani ze w chwili obecnej nie chcą pokazywać zdjęć publicznie.*
    jednorazowy kodak na kliszę...

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Co mowi Pan Fotograf?
    Mozna jego portfolio zobaczyc?

W mysl ze "lezacego sie nie kopie", nie bede sie madrzyl..

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Dla tego ja tam wole swoje ptaszki, zdziczałe zwierzęta krajobrazy, koty dzieciaki i inne bo wtedy za nic nie dostane op*(..)lu :P

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Póki nie pokażą nie ma tematu ja Ci tam nie wierze że jest aż tak źle. ;-)
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

No i w takich przypadkach szkoda tylko pary młodej bo wiadomo że taki dzień już nigdy sie nie powtórzy,to nie plener.
    I widzimy na przykładzie jak działają i jak robią ,,konkurencje" fotoziutki którzy kupują sprzet(jedni za 2 drudzy za 40k) i nie wiedza co z czym się je a uważają się za pro,i po pierwsze szkodzą osobą ktore ich wynajmą a po drugie prawdziwym fotografą którzy do sprawy podejda jak trzeba czyli z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem.
    I niestety tak jeszcze długo będzie,a myślę że to może się jeszcze wzmocnić bo każdy chce robić zdjęcia i każdy może kupić sprzęt mniej lub bardziej profesjonalny...a zresztą nawet widać to u nas na forum w wątkach pod tytułem np ,,mam 20k co kupić na śluby???"
    EOS + L i kupa gratów ...

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przepraszam, ale czy ktoś ich zmuszał do "oszczędności"? Czy ktoś na siłę wcisnął tego "fotoziutka" Chcieli "zaoszczędzić" to i jest jak jest. Płacąc 1000 za fotografa, to tak jakby Panna Młoda szła do ślubu w suki kupionej w szmatlandzie. Chytry dwa razy traci. Dlatego nie bardzo mi żal Państwa Oszczędnych.
    pozdro
    regulamin pkt 8

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nawet w "szmatlandzie" można znaleźć jakąś perełkę.
    Moim zdaniem błędem młodych nie był fakt wybrania takiego fotografa, bo przecież kurczę Ci profi też jakoś zaczynali. Błędem było nie poproszenie o jakąś próbkę zdjęć, tylko nie 5 "najlepszych", a całego reportażu zrobionego innej młodej parze.

Chętnie te zdjęcia zobaczę nonac21, bo na razie rozmawiamy o niczym. No i wziąć od kogoś z rodziny tyśka... Hmmm....
    Regulamin pkt 8.

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Eeee tam nie znacie się - to są najnowsze, mało znane nawet na zachodzie, trendy w fotografii ślubnej

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

nie wierzę by nie widzieli jego zdjęć przed podpisaniem umowy... Fakt, niektórzy również kradną zdjęcia, kupują na stockach (znam przypadek ze swojego podwórka). Dlatego mówie ludziom by prosili o jeden lub więcej całego materiału, bo wybranie kilku zdjęć na strone, tych kilku najlepszych nie jest sztuką. Poza tym nie widzimy zdjęć i nie wiemy czy faktycznie zdjęcia są zepsute, sam czasem wykorzystuje, łysą pałę i kogoś z boku z drugiej strony do zamknięcia kadru.Zdjęcie z tańca moze również być piękne i dynamiczne więc parametry i suche określenie że jest sp..ne to tylko twoje zdanie- przynajmniej jak na razie.

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

PS Pytanie do autora wątku - po co to napisałeś? Żeby wszyscy mogli się wspólnie pożalić nad marnością tego rynku? Żeby wszyscy gromadnie zaczęli współczuć Parze Młodej? Nie rozumiem.

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów