A ja nigdzie ostrosci nie moge znalezc...
A ja nigdzie ostrosci nie moge znalezc...
Pozdrawiam!
Jakoś to całe sony mnie nie rusza, nex'y, nie nex'y, przerośnięte kompakty, plastikowe lustra. W sumie jedyny patent warty uwagi, to ta stabilizacja matrycy (zwłaszcza tej 35mm), w połączeniu z jasnymi zeissami czy samjangami może toto dawać ciekawe efekty.![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Dodajmy, że w Sony wyostrzanie na "0" nie jest minimalne.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Pozwolę sobie się z tym nie zgodzić.
Jak zamieszczam zdjęcia o podobnej ostrości, zrobione 350d i 17-85, to dostaję komentarze, że nieostre, a jak NEX wypluwa takie zdjęcie, to jest "mistrzostwo świata". Ciekawe...
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Dlaczego te wszystkie rozmowy zawsze sprowadzają sie do ostrosci? Przecież to akurat ten wspolczynnik ktory mozna najlepiej samemu sobie skorygowac, czy to w aparacie czy w kompie. A takie coś jak rozpietosc tonalna, głębia ostrości, wysokie używalne iso, praktyczny odchylany ekranik do candidów/dzieciaków/filmów? To są naprawdę mocne strony NEX - nikt inny na razie w tej wielkości (Gx i GHx to konwencjonalne rozmiary) nie oferuje aparatu z odchylanym lcd który dla mnie jest niezbedny do kręcenia jakichkolwiek filmów - z poziomu wzroku to sobie mozna zdjęcia strzelać ale filmy wychodzą dziwnie.
Narzekacie na naleśnik, a to w tej chwili jedyne szerokokatne malutkie szkiełko do bezlusterkowców - co z tego że nie jest najostrzejsze, dla mnie wcale być nie musi żyletą, najbardziej dla mnie uzyteczne jest w nim wlasnie szerokie spojrzenie, a po domknieciu do przesłony krajobrazowej jest z tego co widziałem na samplach w zupełności zaspokaja moje potrzeby. Jeszcze zeby ten nex miał taką normalną wyskakujacą lampke jak e-pl1, albo chociaż zwykłe minoltowskie sanki to bym wogóle nie miał wątów... a tak to pewnie skończe z olkiem w torbie...chociaż do ostatniej chwili bedę toczył wewnętrzną walkę e-pl1 vs nex...
600D | X-M1
Nie za bardzo rozumiem co to ma do rzeczy.
Chcesz z g...a zrobic zylete? Znasz takie pojecie: "garbage IN => garbage OUT"?
A moze zbyt sie przyzwyczailem do niewyostrzonego RAW'a z M9, dlatego nie powinienem zabierac glosu...
Zreszta jak otwieram RAW z u43 (szkla Panasonica) - to takie cos widze np. jak staram sie zrobic efekt artystyczny, czyt. swiadome i specjalne poruszenie.
Pozdrawiam!