Strona 63 z 194 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak pisalem, w Polsce nieliczni, ale na zachodzie wielu amatorow lustra przechodzi na u43.
    Najczesciej dokupujac jako zapasowe body, albo tylko "na rower"...
    Po pewnym czasie po prostu zdaja sobie sprawe, ze lustro siedzi w szafie.

Jak ktos ma ochote - moze poczytac kika pierwszych postow, takich watkow jest masa:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=36442299

Zeby bylo jasne, nie uwazam, ze lustro jest be, a u43 super. Chodzi mi akcent. Kiedys sie mowilo, ze tylko lustro da szybki AF, malo szumu, plytka glebie. Wiadomo, ze dzis mozna to miedzy bajki wlozyc.

Oczywiscie nikogo nie zachecam rowniez do zarabiania na zycie za pomoca u43!

Zreszta w linku ktory podalem - tak naprawde nie chodzi nawet o u43. Chodzi o system bezlustrowy, czy to NEX, czy NX, czy chociazby nadchodzace X100 (np. w przypadku street'a lepsze, niz jakakolwiek lustrzanka).

PS: czestotliwosc probkowania AF:
    - Leica X1, PEN'y -> 30 Hz
    - Lumixy G z wyj. ostatniego -> 60 Hz
    - Lumix GH2 -> 120 Hz

Tak postep idzie.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Jak pisalem, w Polsce nieliczni, ale na zachodzie wielu amatorow lustra przechodzi na u43.
    Najczesciej dokupujac jako zapasowe body, albo tylko "na rower"...
    Po pewnym czasie po prostu zdaja sobie sprawe, ze lustro siedzi w szafie.

ja tam chetnie kupie bezlusterkowca tez, ale tylko FF i max 16Mpix, wiec mocno licze na Canona ze to szykuje, wchodzac teraz z cropem z aparaty bez lustra Canon wlasciwie bedzie na straconej pozycji, a wchodzac z FF pozamiata rynek, i bedzie sie smial z Olka, Panasa i innych,

przy bezlustrowej konstrukcji roznica wielksoci obiektywow miedzy cropem a FF nie jest tak duza jak przy lustrze, zreszta wiadac to po szklach dalmierzowych
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    (...) wchodzac teraz z cropem z aparaty bez lustra Canon wlasciwie bedzie na straconej pozycji (...)
    Zadzwoń do centrali canona w jap. i im to powiedz. Może jeszcze się zreflektują. A tak poważnie to oni wiedzą co robią. Będzie crop i to w dodatku podobny do m4/3.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Zadzwoń do centrali canona w jap. i im to powiedz. Może jeszcze się zreflektują. A tak poważnie to oni wiedzą co robią. Będzie crop i to w dodatku podobny do m4/3.
    chodzi o to ze skoro w przyszlosci bezlusterkowce maja zastapic lustrzanki to lepiej juz teraz robic system przygotowany na pełna klatkę, profesjonalisci zawsze beda wymagac najlepszej jakosci, przy mozliwie praktycznym podejsciu do sprawy - a tu format 35mm jest idealny,

zaraz ktos napisze ze technologia idzie do przodu i mala matryca wystarczy, przypominam ze Nikon i inne firmy tez tak twierdzily kilka lat temu... inna sprawa ze od 6 lat nie ma zadnej poprawy jakosci zdjec i szumow, wszystko raczej idzie w druga strone, pisze ogolnie, bo pojedyncze firmy jak Olek czy Nikon dorownaly tylko Canonowi,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    To szkło jest zarówno w wersji 4/3 jak i u4/3. Jak sobie porównam wagę i wielkość tego 9-18 i mojego 17-40 to mnie szlag trafia...
    Mnie nie trafia, obiektyw wielkości kita 18-55, przyprawia mnie o mdłości, po prostu lubią mieć za co złapać

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    A jakie znasz lepsze rozwiązania za te same pieniądze co u4/3 dla tych co nie chcą dźwigać? Jak dla mnie u4/3 to idealny kompromis między wielkością, wagą body/szkieł i jakością obrazka. Chociaż matryce wymagają dopracowania (biorąc pod uwagę, że upakowanie 12 mpx w 4/3 jest na poziomie 18 mpx w aps-c, oly i panas jak narazie są w tyle jeśli chodzi o dr i szumy w porównaniu do takiego 7d).
    Kompromis oznacza zawsze gorsze rozwiązanie w każdej wymienionych przez Ciebie kategorii, wolałbym, żeby choć w jednej z nich ten system był oczywistym wyborem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    1. O RLY??? Dobrze, że Olo tego nie wie!
    Sarkazm widzę to twoja mocna strona. Tak faktycznie przeoczyłem fakt, że jest także wersja m.zuiko, ja znalazłem tylko szkło pod system 4/3.
    Ale znowu obiektyw przypominający wyglądem kita 18-55, z gwintem 52 (wow!!!), światłem 5.6, zupełnie nie pasujący designem do body Panasa w cenie zbliżonej do L-ki???
    Tak więc zwracam honor - jest w m4/3 szeroki kąt z możliwości nakręcenia filtrów.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 27-09-2010 o 09:24 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cena faktycznie za droga. Ale obiektyw jest niezły, brzegi będą pewnie ostrzejsze niż w L-ce. W ostatnim DVF (w kioskach) chwalą 9-18 f/4-5.6 w wersji micro. To jest ultraszeroki zoom, więc pewnie większość kupuje go dla tyhch 9mm a nie 18mm. A na 9mm ma toto f/4, czyli tak jak L-ka canona 17-40 f/4. L-ka jest dużo, dużo większa i cięższa, trudno w niej o ostre brzegi, ma średnicę filtrów 77mm. u43 jest przy niej liliputem, co prawda plastikowym a nie magnezowym i zmienia długość oraz składa się, a z L-ki nic się nie wysuwa. Ale jeśli obraz dadzą podobny, a filtr polaryzacyjny będzie dużo, dużo tańszy... EPL1 z tym zoomem wezmę na rower, do biegania, do pracy, a 5D z L-ką już nie bardzo.

IMO to najciekawszy obiektyw Olka w u43, bo resztę ciekawych obiektywów w tym systemie zrobił Panas (20/1.7, 14/2.5, 8/3.5, 14-140/4-5.6).

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Cena faktycznie za droga. Ale obiektyw jest niezły, brzegi będą pewnie ostrzejsze niż w L-ce. W ostatnim DVF (w kioskach) chwalą 9-18 f/4-5.6 w wersji micro. To jest ultraszeroki zoom, więc pewnie większość kupuje go dla tyhch 9mm a nie 18mm. A na 9mm ma toto f/4, czyli tak jak L-ka canona 17-40 f/4. L-ka jest dużo, dużo większa i cięższa, trudno w niej o ostre brzegi, ma średnicę filtrów 77mm. u43 jest przy niej liliputem, co prawda plastikowym a nie magnezowym i zmienia długość oraz składa się, a z L-ki nic się nie wysuwa.
    Gorzej wykonany, ciemniejszy, kryjacy 4x mniej obszaru a kosztuje tyle samo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zmacałem sobie wczoraj NX100 z 20-50 i powiem tyle, że mógłby to być mój jedyny aparat. Olek i Nex mi zupełnie nie podeszły.
    Design, szybkość, obsługa - dla mnie same plusy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ale obiektyw jest niezły, brzegi będą pewnie ostrzejsze niż w L-ce.
    Pewnie będą ostrzejsze, tylko że to nie jest wyznacznik jakości szkła jako całość. Jedyne co mi się podoba w systemie m4/3 to brak wyboru. Chcesz mieć UW kupujesz 9-18 i koniec (7-14 pominę ze względu na cenę, gabaryty (w końcu to ma być lekki system), dyskwalifikujący brak możliwości nakręcania filtrów), nie masz dylematów co by tu wybrać.

Kurcze patrząc na całokształt to taki epl1+9+18 (albo gh2, jak szumy nie zabiją) jest faktycznie kuszący, macie może stronkę z dobrymi landszafcikami z 9-18?

PS. Czy wiecie czy i kiedy Sigma planuje wypuścić coś w m4/3?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    PS. Czy wiecie czy i kiedy Sigma planuje wypuścić coś w m4/3?
    Specjalnych szkieł Sigmy dla m43 prawie na pewno nie będzie.

Strona 63 z 194 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów