Strona 163 z 194 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 621 do 1 630 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Żeby było jasne: jeśli twój egz PZ 14-42X nie posiada problemów szeroko opisanych na forum dpreview (rozmycie obrazka spowodowane prawdopodobnie brakiem kontroli jakości we wczesnym etapie produkcji) - w każdej chwili zamienię swój 14-42 OIS na twój 14-42X. Reszta na priv. Mojego nawet nie wyjąłem z pudełka i tak naprawdę nawet nie wiem czy w nim jest
    A kita z zestawu GF1 nie zostawiłeś sobie? Bo w Panasie dzieję się coś dziwnego, im dalej w rozwoju tym gorsze te obiektywy kitowe optycznie robią
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Cytat Zamieszczone przez vojtekk Zobacz posta
    A kita z zestawu GF1 nie zostawiłeś sobie?
    Nie, z żalem go sprzedałem kupując jaśniejszy model.

Cytat Zamieszczone przez vojtekk Zobacz posta
    Bo w Panasie dzieję się coś dziwnego, im dalej w rozwoju tym gorsze te obiektywy kitowe optycznie robią
    I tak i nie. 14-45 - najlepszy optycznie kit kiedykolwiek? został z premedytacją zastąpiony omletem. W ten sposób zrobili miejsce dla 12-35X, którego ostrość nieznacznie przewyższa tą uzyskiwaną pierwszym kitem (14-45). Szkła Panasa mają złą sławę ponieważ target woli puszki Oly , które nie usuwają z automatu aberracji chromatycznej, która - o zgrozo - jest widoczna i to nie na niskim poziomie nawet w 12-35X. Jest to pikuś jak używa się body Panasa, na Olympusach jest różowo/zielono mi. Takie podejście pokazuje, że jest walka wewnątrz mikro i to denerwuje wszystkich. samo korzystanie z cyfrowej korekcji nie jest złe samo w sobie tylko system miał być - w pełni - kompatybilny.
    Ponieważ mam rawy z 12-35X@12mm mogę z całą pewnością stwierdzić, że nie mając opcji Adobe (np. Linuch i RawTherapee) bardzo bym się nie spieszył z kupnem 12-35X, szczególnie jeśli zależy mi na 12mm - taniej wyjdzie Samyang
    Moim zdaniem szczególnie dla tej ogniskowej wymagane jest zrobienie własnego profili korekcji geometrii, co ciekawe jest on - dcp - wspierany przez RawTherapee, w ogóle ten program rządzi (na Atomie ) w wersji portable@ramdisk
    the silence is deafening

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

I tak i nie. 14-45 - najlepszy optycznie kit kiedykolwiek? [ciach] Szkła Panasa mają złą sławę ponieważ target woli puszki Oly , które nie usuwają z automatu aberracji chromatycznej, która - o zgrozo - jest widoczna i to nie na niskim poziomie nawet w 12-35X.
    To w końcu ta optyka jest wybitna, czy przeciętna? Jedno zdanie przeczy drugiemu...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To w końcu ta optyka jest wybitna, czy przeciętna? Jedno zdanie przeczy drugiemu...
    Ja nie narzekam*
    Poza rybką żadne z moich szkieł (14-42 OIS nie wyjąłem z pudełka) nie ma tak hm... monstrualnej ac jaką prezentuje np. 24-105L (przed DPP), nawet budżetowy zoom 11x. To nie koniec podobieństw do C, ostatni mój nabytek - jasne tele - przypomina mini 85L i w wadze i w - jak na standardy M43 - nie za szybkim AF.
    W tym momencie czekam na 35-100X do wideo (Panas<->Panas) więc uroki szkła przed korekcją cyfrową mnie nie obchodzą. Kiedyś jeszcze chciałem 12/1.4, ale nie sądzę by Panas pobił Olka w temacie ostrych brzegów (25DG jest mniej ostre od 20/1.7), stąd wolę Olkowe f/2.0 i rzeźnię, ba czasami nawet na potrzeby szerokości kręcę suwakami w RT, co dodaje spektakularną dystorsję

* - kumplowi złazi guma (jak w Nikkorach) z 14-140 (2 sztuki)

PS. Odpowiedzi na postawione pytanie szukaj u prawdziwych ekspertów tego (i nie tylko) forum.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 30-07-2012 o 12:25
    the silence is deafening

...żadne z moich szkieł (...) nie ma tak hm... monstrualnej ac jaką prezentuje np. 24-105L (...) uroki szkła przed korekcją cyfrową mnie nie obchodzą.
    Ale o urokach 24-105L przed korekcją raczysz wspominać z istną rozkoszą. Dziwne...
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Żeby było jasne: jeśli twój egz PZ 14-42X nie posiada problemów szeroko opisanych na forum dpreview (rozmycie obrazka spowodowane prawdopodobnie brakiem kontroli jakości we wczesnym etapie produkcji) - w każdej chwili zamienię swój 14-42 OIS na twój 14-42X. Reszta na priv. Mojego nawet nie wyjąłem z pudełka i tak naprawdę nawet nie wiem czy w nim jest
    No przecież piszę, że mydełko na długim końcu :-) mimo że wg. numeru seryjnego (HN2DF....) nie jest to ta pierwsza mega trefna partia, i nie jest tak źle jak u niektórych na dprev., to wg. mnie dalej nie do przyjęcia...zobaczymy co na to Panas Polska :-D
    |Canon|

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Cytat Zamieszczone przez oasisman Zobacz posta
    ...zobaczymy co na to Panas Polska :-D
    Stwierdzą że ten typ tak ma
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Pełne uzależnienie

wątek na forum dpreview - osoby który zastąpiły lustrzanki bezlusterkowcami (micro43):

Consider to jump from Nikon DSLR to OM-D: Micro Four Thirds Talk Forum: Digital Photography Review

Pełne uzależnienie

Ciekawa recenzja OM-D:

Olympus OM-D E-M5 Review ť Echenique dot com

"Conclusion

Olympus got pretty close to a bullseye with the OM-D E-M5. Excellent ergonomics, amazing stabilization, a kick-ass sensor, super-fast AF (in single-shot mode, anyway), access to legacy glass, weather-sealing, rugged build and great high-ISO performance all in a small, easy to carry size. All it really needs is focus peaking and better continuous AF performance and they will have a real winner on their hands."
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 08-08-2012 o 07:48 Powód: Kolor cytatu kompletnie nieczytelny na ciemnym tle

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Co do OM-D, to dzisiaj pobawiłem się chwilę w sklepie i o ile jestem zaszokowany szybkością AF, to LCD to jakaś kpina jest, odświeżanie chyba 3 klatki na sekundę z widocznym rollingiem, może w lepszym świetle byłoby lepiej, ale nawet w 5D2 jest o 3 klasy lepiej przy LV, kurde nawet moja stara R1-ka działa płynnie przy kadrowaniu LCD. Aparat nastawiony na operowanie LV powinien ten fragment mieć dopracowany do perfekcji :/. Kompletna dyskwalifikacja aparatu. Do tego dochodzi jeszcze kompletny brak ergonomii uchwytu i mamy gotowy przepis na nieszczęście. Szkoda bo byłem zainteresowany ze względu na możliwości tego body :/

PS. Zauważyłem, że kitowe szkło do tego Olka ma chyba zoom by-wire? Kurde, dlaczego? Czemu to ma takiego laga i w dodatku jeszcze wydaje dźwięki przy zoomowaniu, da się to jakoś obejść? :/

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 163 z 194 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów