Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Profesjonalne ujęcia.Potrzebna pomoc

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A to już dodatkowe koszty i to nie małe :rolleyes:

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Każdy kto potrafi czytać ze zrozumieniem wie,że to nie film.Jeśli nie to merlin nie jest tu konieczny (choć zapewne mile widziany).Biorąc pod uwagę,że będzie metrowa szyna to zdziałać można z nią cuda i do tego stabilność ujęć jest tu bez porównania.Już bardziej zastanawiał bym się nad follow focusem,matteboxem,railem i jakimś monitorkiem.Co do
    Samyang 8mm to ani ciut się z Panią nie zgodzę.Do kręcenia życia nocnego,sportów i ogólnego urozmaicenia ujęć nie można lepiej trafić jak fisheye.Co do karty i 3 baterii to................................................ .................................................. ......Szkoda słów.Uważasz,że chciałem się pochwalić ? Obiektyw 100mm był rozważany tylko dlatego,że jest macro a to 2 w 1 jak by nie patrzeć.Kręcąc ze statywu ujęcia statyczne nada się jak w sam raz a to bardzo ostre szkło(jak to na macro przystało).Obiektyw 17-55mm f/2.8 IS wybrałem ze względu na to,że wybieram się na wakacje.Nie wiem co mnie tam spotka a nie stac mnie na torbę stałek.Przeleciały 4 strony a prócz paru normalnych postów same .........
    Czy ja tu komuś coś zrobiłem ? Jeśli tak to z góry przepraszam.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aston11 Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę,że będzie metrowa szyna to zdziałać można z nią cuda i do tego stabilność ujęć jest tu bez porównania.Już bardziej zastanawiał bym się nad follow focusem,matteboxem,railem i jakimś monitorkiem.
    Popieram, choć podoba mi się efekt z merlina, i myślę, że przy "oprowadzaniu" po mieście, imprezach itp mógłby się nieźle sprawdzić. Tylko że ma jedną wadę nie do przeskoczenia -- cenę ;-)
    Co do Samyang 8mm to ani ciut się z Panią nie zgodzę.Do kręcenia życia nocnego,sportów i ogólnego urozmaicenia ujęć nie można lepiej trafić jak fisheye.
    No jak uważasz, mam ten obiektyw i nie żałuję, ba, uważam, że to niezła inwestycja, ale przy filmowaniu moim zdaniem szersze zastosowanie miałoby zwykłe UWA.
    Co do karty i 3 baterii to................................................ .................................................. ......Szkoda słów.Uważasz,że chciałem się pochwalić ?
    Nie, uważam, że to nic nie wnoszący szczegół, który może spaczyć Twój przekaz. Niestety na forum sposób wypowiedzi mocno wpływa na to jak jest ona odbierana -- a sam widzisz jak została odebrana Twoja.
    Obiektyw 17-55mm f/2.8 IS wybrałem ze względu na to,że wybieram się na wakacje.Nie wiem co mnie tam spotka a nie stac mnie na torbę stałek.
    To 17-55 jest najsensowniejsze ze wszystkiego, więc nie wiem dlaczego się z tego tłumaczysz
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do 7D a 550D w filmie to różnice są znikome jak miedzy 5D a 7D.Ja się tłumaczyłem ? :-):wink:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może by rozbujać ten temat zadam jakieś pytania ?

Uważacie że takie światło wystarczy na doświetlanie małych i średnich pomieszczeń ?

http://cgi.ebay.co.uk/1000W-Photo-St...ioEquipment_RL

2 sztuki.Do tego jakiego softboxa proponujecie ? Może coś innego z ebaya ?

Chodzi mi w szczególności o komnaty zamków w których eksponowane są stare monety,broń itp.
    Zastanawiam się także nad filtrem który powinienem zastosować gdyż szkło będzie dawało sporo odblasku.Co proponujecie ?

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Do odblasków to chyba tylko polar -- tylko przy zmianie kąta ujęcia będzie Ci się zmieniał sposób działania filtra, więc to raczej do ujęć statycznych -- nie wiem jak ten problem rozwiązują filmowcy.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Narzeczona filmowca i nie wie Ale wstyd :-):wink:

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Zastanawiam się także nad filtrem który powinienem zastosować gdyż szkło będzie dawało sporo odblasku.Co proponujecie ?
    A widziałeś jakąś dużą produkcję filmową bez odblasków i flar ?:P

Co do różnic między 5D a resztą w filmie to niestety ale jest olbrzymia :P I pewnie dlatego filmy kręcą właśnie na 5kach a nie 550kach czy 7kach

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja polecam przejrzeć portal Vimeo - masę dobrych filmów choć nie zastąpi to powaznej publikacji ksiązkowej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    A widziałeś jakąś dużą produkcję filmową bez odblasków i flar ?:P
    ...dokładanych przez speca od obróbki filmu. Przecież operator za flary w kadrze może dostać "po premii"
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów