A dopuszczasz do siebie myśli ze niektórzy tyle zarabiają na miesiąc na budowie, czy w kopalni?? I co ? Więcej się narobisz ? Branie za foty 4k czy 6 to jakaś paranoja. Nawet choćby to był jakiś artysta nie wiadomo jakiej sławy....
A co z braniem 100 tys. za udział w reklamie? Wiadomo, w stosunku do ciężko pracujących (w kopalni, choćby) to trochę nieuczciwe, ale tak już jest.
A weź np. architekta, który wpadnie na jakiś genialny pomysł, który zrewolucjonizuje rynek budowlany, albo naukowca, który przypadkiem, niewielkim nakładem pracy, dokona wielkiego odkrycia, albo jeszcze milion innych podobnych profesji (podałem te, które mi przyszły do głowy). Niby nie narobili się zbytnio, ale chyba nie odmówisz im tego, że kasa im się należy?
Podobnie artyści (również fotografowie) - niby tylko pstryk, tudzież ruch pędzla, tudzież zaśpiewanie czegoś, czy jeszcze coś innego.
Nie ma więc chyba co się czepiać fotografów, którzy życzą sobie kilka tysięcy za reportaż.
Dokładnie nie wiem bo nigdy nie wywoływałem. Zakładam jednak że to standardowy proces wywoływania podany przez producenta. Nie zmienia to jednak faktu, że jestem człowiekiem od fotografowania, nie wywoływania.
Zapomniałeś drogi kolego o drobnej różnicy w sposobie chemicznego, a cyfrowego zapisu obrazu. O reakcji filmu na za duża ilość światła, o tym, że graficzne przybliżenie procesu zapisu światła przez materiał oparty na chemii przypomina krzywą S... Takich drobnych szczegółów jest więcej, ale o tym się zapomina.
"Prawdziwa fotografia" to robienie zdjęć nie ważne czy na 35mm, średnim formacie, szkle czy za pomocą cyfry.
A kto tym ludziom bronił wybrać inną drogę w życiu?
Tak. Tylko takie stawki zarabia też osoba, która jest już doświadczona i coś reprezentuję w tym zawodzie. Świeży budowlaniec nigdy tyle nie zarobi.
Każdy wybiera swoją drogę. Tylko mi teraz nie mów, że tak w ich przypadku chciał los bo w większości przypadków są to ich świadome wybory pracy w tym zawodzie.I co ? Więcej się narobisz ?
Tym stwierdzeniem to już kompletnie dałeś przykład swojego podejścia do egzystencji na tym świecie. Nie wiem jak ty sądzę, że każdy doży do osiągnięcia osiągnięcia wysokiego poziomy w tym co robi. Taka kwota zapłaty za swoje usługi to nic innego jak docenienie doświadczenia, niekiedy kreatywności, ale przede wszystkim jakości wytwarzanych usług. To jest cena uznania kogoś pracy do wysokim poziomie, nie zależnie jaka branża by to była.Branie za foty 4k czy 6 to jakaś paranoja. Nawet choćby to był jakiś artysta nie wiadomo jakiej sławy....
hehe kojot3.0 wynajmie na swoim slubie fotografa za tysiac dwiescie pln![]()
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Żebyś się nie zdziwił, jak to nie jeden za 1200 zrobi o wiele lepsze foty niż ten za 3000 ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A to że se nakupujesz sprzętu za 30 tysi nie uprawnia od razu do tego żeby brać 3K. Bo mi zaczniesz o amortyzacji zabawek mówić...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym bardziej mi chodziło o to że w polskich realiach, czyli zarobków średnio wynoszących 2k zarób se jeden z drugim na ślub... To jest masakra. ??I do tego pracuj ze 2 miesiące na fotografa.O to mi chodzi... Ale na tym forum, jak i na innym panowie mądrale fotograficy mają racje... Ciekawe co większość z Was zrobiła by bez photoshopa i ile w tedy były by warte wasze prace zrobione na tym wspaniałym sprzęcie....
Ostatnio edytowane przez kojot3.0 ; 07-09-2010 o 15:06 Powód: Automerged Doublepost
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący