Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 169

Wątek: Yervant - Master of Wedding Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Wg mnie to było ciemno jak w d... W cieniach było w porywach po 1 bicie na pixel. 9 na 10 pixeli miało bity wymyślone przez matrycę, a nie przez światło.
    Nie ma światła, nie ma zdjęcia.

Dla mnie powyżej 2.5kpln to drogo. Nie dlatego, że jakoś tam biedny jestem. Dlatego, że wyższa cena jest nieprzyzwoita za kilka godzin pracy kogoś kto nie posiadł jakiejś tam tajemnej wiedzy.

Do czasu.

Nie czepiam się. Wyrażam swoją opinię. Oczywiście, że nie umim i umiać się nie będę. Nie pstrykam dla pieniędzy. O komforcie wiem. Mam małe dłonie i szybko mnie zaczynają boleć gdy mam lampę na aparacie.
    Dla mnie Iso 3200 z 5dII nawet dobrze naświetlone jest kichowate. Jeszcze w równomiernym oświetleniu, można to przełknąć. W ciemnym kościele z głównie oświetlonym ołtarzem, w cieniach wychodzą buraki.
    Miałeś (może jeszcze masz) w swojej galerii zdjęcie z tańczacymi ludźmi ze świecami w rękach. Akurat jakoś je zapamiętałem. Zobacz jak wygląda twarz człowieka z prawej strony zdjęcia. Tobie się pewnie podobało skoro je umieściłeś, ale człowiek pewnie się nie rozpoznał. Może w sumie i dobrze, jeszcze by uwierzył, że tak wygląda.
    Odniosę się wpierw do zdjęcia. Było z 5d1 , mocno wyciągane , za mocno , to zdjęcia ma blisko rok , ja wtedy za przeproszeniem gówno wiedziałem o fotografii.. poza tym ono nawet ostre nie jest tam gdzie powinno więc co tu dużo mówić o detalach/ostrości w cieniach itd.

Jeśli dla ciebie zdjęcia ślubne to tylko kilka godzina pracy to nie znajdziemy wspólnego języka. Płaci się też za inne rzeczy.

wiem małe iso6400 , skoro tobie nie pasi 3200 no to też nie pogadamy , ja się nie onanizuje nad tym ile zdjęcie ma szumu , porobiłem próbne odbitki sobie i wiem gdzie jest granica której nie przekroczę

żaden z klientów nigdy nie czepiał się że przy powiększeniu zdjęcia 3800px na dłuższym widzi szum , wszyscy oglądają odbitkę/wydruk a tam szumu jest naprawdę mało i jest zdecydowanie drugorzędną sprawą
    no comment...

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

...i pomyśleć, że kiedyś ważniejsze było to co jest na zdjęciu a nie czy ktoś wie jak je wymoczyć...

Who cares? Teraz poprostu techniki są bardziej dostępne, a że często używane bez głowy...

Niektórym chyba brakuje unikatowości. Kiedyś mówiąc "wywołałem film" można było wprawić w konsternację i być uznawanym conajmniej za magika. Dziś PSa ma każdy i każdy może coś kliknąć...a każdy wie, że "sie zrobi w fotoszopie"

...tylko nadal - co z tego, skoro większość kadrów jest totalnie o niczym.

Wspomniany kawałek o Nachtweyu to dobry punkt programu.
    Zrobił mocną klatkę i wiedział co z niej wyciągnąć.
    Zupełnie inny człowiek jednak wiedział _jak_ - razem zrobili to jak należy.
    Poszedł za daleko bo maskował niebo i wyciągnął oczy?

Po "War Photographer" słyszałem już wiele razy "jadę na wojnę robić reportaż" - ależ proszsz...samo się robi przecież. Z samych opowieści Jamesa słychać, że to prawie jak popstrykać dziki street na ulicach Krakowa

...a miało być tylko jedno zdanie...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przydał by się 'edit'.

U Yervanta jest jedna zasadnicza sprawa...
    Nie chodzi o to czym ten gość robi zdjęcia i czym je obrabia...
    ...chodzi o to _jak_ je robi. Tego się nie da nauczyć
    Ostatnio edytowane przez Kr4nkEd ; 30-07-2010 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie da się nauczyć ? Obejrzałem 10 minut tego filmu wspomnianego , 90% to pozowanka , więc zdecydowanie tego można się nauczyć.... tylko że większość wymięknie ;] , kwestia pewnego wyczucia sytuacji , możliwość też jest ważna przy tym.
    no comment...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dla mnie powyżej 2.5kpln to drogo. Nie dlatego, że jakoś tam biedny jestem. Dlatego, że wyższa cena jest nieprzyzwoita za kilka godzin pracy kogoś kto nie posiadł jakiejś tam tajemnej wiedzy.
    Nie wiem jak wy, ale ja skończyłbym jakąkolwiek polemikę na tym etapie.
    Widać, że masz pojęcie o tej robocie, szacun!
    Doktorem ekonomii nie jesteś też przy okazji?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Dosłownie rozwalają mnie takie opinie.
    Ciekawe czy to po prostu z nie wiedzy, zazdrości, czy po prostu nie dopuszczenia do siebie informacji o czyiś umiejętnościach?!
    Nie mam więcej pytań.

Domyślnie

A dopuszczasz do siebie myśli ze niektórzy tyle zarabiają na miesiąc na budowie, czy w kopalni?? I co ? Więcej się narobisz ? Branie za foty 4k czy 6 to jakaś paranoja. Nawet choćby to był jakiś artysta nie wiadomo jakiej sławy....

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kojot3.0 Zobacz posta
    A dopuszczasz do siebie myśli ze niektórzy tyle zarabiają na miesiąc na budowie, czy w kopalni?? I co ? Więcej się narobisz ? Branie za foty 4k czy 6 to jakaś paranoja. Nawet choćby to był jakiś artysta nie wiadomo jakiej sławy....
    A co z braniem 100 tys. za udział w reklamie? Wiadomo, w stosunku do ciężko pracujących (w kopalni, choćby) to trochę nieuczciwe, ale tak już jest.
    A weź np. architekta, który wpadnie na jakiś genialny pomysł, który zrewolucjonizuje rynek budowlany, albo naukowca, który przypadkiem, niewielkim nakładem pracy, dokona wielkiego odkrycia, albo jeszcze milion innych podobnych profesji (podałem te, które mi przyszły do głowy). Niby nie narobili się zbytnio, ale chyba nie odmówisz im tego, że kasa im się należy?
    Podobnie artyści (również fotografowie) - niby tylko pstryk, tudzież ruch pędzla, tudzież zaśpiewanie czegoś, czy jeszcze coś innego.
    Nie ma więc chyba co się czepiać fotografów, którzy życzą sobie kilka tysięcy za reportaż.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rakan Zobacz posta
    masz pełną rację...ale nie wszyscy to rozumieją...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

a wiesz co oznacza zapis: IF D100, ID11 1+1 11'@20*C, albo Neopan 400, ID-11 1:3 15' ? a wiesz ze analog to prawdziwa fotografia? tworzona w momencie nacisniecią spustu, a nie po milionowym kliknięciu na masce, warstwie i pędzelku w ps ? wiesz ??
    Dokładnie nie wiem bo nigdy nie wywoływałem. Zakładam jednak że to standardowy proces wywoływania podany przez producenta. Nie zmienia to jednak faktu, że jestem człowiekiem od fotografowania, nie wywoływania.

Zapomniałeś drogi kolego o drobnej różnicy w sposobie chemicznego, a cyfrowego zapisu obrazu. O reakcji filmu na za duża ilość światła, o tym, że graficzne przybliżenie procesu zapisu światła przez materiał oparty na chemii przypomina krzywą S... Takich drobnych szczegółów jest więcej, ale o tym się zapomina.

"Prawdziwa fotografia" to robienie zdjęć nie ważne czy na 35mm, średnim formacie, szkle czy za pomocą cyfry.

A kto tym ludziom bronił wybrać inną drogę w życiu?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

A dopuszczasz do siebie myśli ze niektórzy tyle zarabiają na miesiąc na budowie, czy w kopalni??
    Tak. Tylko takie stawki zarabia też osoba, która jest już doświadczona i coś reprezentuję w tym zawodzie. Świeży budowlaniec nigdy tyle nie zarobi.
    I co ? Więcej się narobisz ?
    Każdy wybiera swoją drogę. Tylko mi teraz nie mów, że tak w ich przypadku chciał los bo w większości przypadków są to ich świadome wybory pracy w tym zawodzie.
    Branie za foty 4k czy 6 to jakaś paranoja. Nawet choćby to był jakiś artysta nie wiadomo jakiej sławy....
    Tym stwierdzeniem to już kompletnie dałeś przykład swojego podejścia do egzystencji na tym świecie. Nie wiem jak ty sądzę, że każdy doży do osiągnięcia osiągnięcia wysokiego poziomy w tym co robi. Taka kwota zapłaty za swoje usługi to nic innego jak docenienie doświadczenia, niekiedy kreatywności, ale przede wszystkim jakości wytwarzanych usług. To jest cena uznania kogoś pracy do wysokim poziomie, nie zależnie jaka branża by to była.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

no i mamy przedstawiciela naszego płytko myślącego społeczeństwa , brawo !
    no comment...

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów