Strona 33 z 194 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wydaje mi się że Olek knuje coś innego. Krążą plotki i przecieki o modułowym systemie. Wg tych niepewnych informacji wyobrażam sobie coś na kształt skrzyżowania zwykłego 4/3 z micro43 i nowym systemem Ricoha.
    Wymienna optyka (jak w zwykłym 4/3 i micro43) i wymienny moduł AF (jakiś taki patent Olek rejestrował), tj. albo AF na kontraście jak w micro43, albo przejściówka na zwykłe obiektywy 4/3 z wbudowanym AF-em z detekcją fazy.
    Wymienne wizjery (EVF lub OVF).
    Wymienne moduły z matrycą (coś a la Ricoh, tyle że bez obiektywu). I wtedy mamy do wyboru np. sensor Kodaka, Foevon, Panasonic czy z kim tam jeszcze dogada się Olek. Chcemy wysokiej rozdzielczości - sensor z 16Mpix na przykład, chcemy wysokiego ISO - sensor 8Mpix innego producenta, chcemy kolorków i wysokiego DR - Foevon Sigmy.

Przynajmniej to by wynikało z plotek.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a takie cos ma racje bytu?

Olympus zaistnial na rynku cyfranek jako producent sprzetu niedrogiego, malego i z duzym fun-factor. Pen to jest wzorzec tego czym ta firma byla (wlacznie z era OM) i jest obecnie.

nie twierdze, ze taka nisza modulowych aparatow jest niefajna i nie do zrobienia przez nich, tylko po co mieliby odchodzic od krowy, ktora da im duzo mleka? tu sie bardziej wydaje, ze powinni 1-2 lat zrobic pelna oferta M43: przyzwoity korpus na srodkowa polke juz maja (E-P ~ OM-10), wystarczy dodac jakis bardzo tani korpus dla poczatkujacych (OM-40) i cos bardzo wypasionego dla milosnikow (OM-1). i tylko szkla do tego zrobic i jest tak jak trzeba.

Oly od zawsze zyl wizja "Leika dla ubogich" i to wlasnie M43 im daje wlasnie taka opcje, zwlaszcza z ich dorobkiem inwentarza (historia i reputacja OM-a). system modulowy? moze tak, choc ja tego nie widze...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W micro43 konkurują z Panasem (który, zdaje się, robi to lepiej i ma większy wybór). Za chwilę na rynku bezlusterkowców zrobi się ciaśniej. Sony ma już swego NEXa, a inni pójdą też w te ślady. Jak chce myśleć o przyszłości, musi zaoferować coś więcej.

Poza tym ma opracowany "zwykły" system 4/3, jakąś tam grupę użytkowników i co najważniejsze - całkiem sporą gamę bardzo zacnych obiektywów. Może to wszystko porzucić dla micro, albo jakoś pożenić jedno z drugim. Micro ma zalety przy standardowym zakresie ogniskowych, szerokich kątach, standardzie i ewentualnie krótkie tele. Przy dłuższych tele zalety małych rozmiarów znikają. Poza tym jest grupa użytkowników którzy chcą mieć większe, ergonomiczne body. No i AF na kontraście jeszcze nie jest tak szybki jak w Canonie 7D czy 1D, a EVF jeszcze pod niektórymi względami nie jest taki jak w E3 czy 7D. I tu Olek może dać wybór.

Na razie próba połączenia micro43 i 4/3 była kulawa (adaptery), ale może pomysł na modułowość będzie znacznie lepiej łączył jedno z drugim.

A skoro modułowość, to też wymienne matryce. Ricoh daje tą samą technologię matryc o różnych rozmiarach w różnych modułach. Skoro Olek ma konkretne koło obrazowania dla swoich obiektywów (te same dla 4/3 i micro43) to przy wymiennych matrycach powinien zaproponować różne technologie matryc, różną rozdzielczość - inaczej nie ma to sensu.

http://43rumors.com/a-bird-told-me-y...odular-camera/

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Micro ma zalety przy standardowym zakresie ogniskowych, szerokich kątach, standardzie i ewentualnie krótkie tele. Przy dłuższych tele zalety małych rozmiarów znikają.
    Piotr proszę... pokaż mi obiektyw pod pełną klatkę o ogniskowych 200-600mm f/5.6 ze stabilizacją o wymiarach, wadze, cenie 100-300 OIS. Porównaj rozmiary, skuteczność stabilizacji, wagę 100-400LIS i 45-200 OIS.

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    No i AF na kontraście jeszcze nie jest tak szybki jak w Canonie 7D czy 1D
    GF1 z podpiętym zum kitem łapie ostrość zauważalnie szybciej niż 7D z 17-55.
    Dla mnie GF1 z zumem to liga D3. Nie powiem, dla mnie to był po prostu szok.

I kup sobie wreszcie jakiegoś evila
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    ... pokaż mi obiektyw pod pełną klatkę o ogniskowych 200-600mm f/5.6 ze stabilizacją o wymiarach, wadze, cenie 100-300 OIS.
    A jaka jest cena???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    A jaka jest cena???
    Najpierw mi pokaż 200-600mm, może być nawet plotkarskie 100-500 N****a
    Bezpośrednia odpowiedź na twoje pytanie: sądząc po cenie m. in. 7-14, 45-200, PL45 na pewno niższa

Ta, nowa pro kamerka (nawet GH1 plus hack) z tym 100-300 i Tony Halik byłby... bardzo szczęśliwy.
    Bloom pisze, że Canony są bardziej zorientowane na low light. OK, tylko, że Panas/Oly będzie miał to szkło, taniej, do tego większa gęstość pikseli, co w przyrodzie ma duże znaczenie a wystarczy chłopaków od przyrody zapytać czy kręcą iso wyżej niż 800.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Najpierw mi pokaż 200-600mm, może być nawet plotkarskie 100-500 N****a
    Bezpośrednia odpowiedź na twoje pytanie: sądząc po cenie m. in. 7-14, 45-200, PL45 na pewno niższa
    Czyli nie ma co porównywać z 100-300 OIS, który nie ma ani ceny, ani nie wiadomo czy to tani g...niany zoom w stylu Zuiko 70-300 czy może coś lepszego.

Co do pozostałych porównań, to dobrze wiesz, że EF-S 60/2.8 można mieć za połowę ceny PL45...

Domyślnie

Czyli nie ma co porównywać z 100-300 OIS, który nie ma ani ceny, ani nie wiadomo czy to tani g...niany zoom w stylu Zuiko 70-300 czy może coś lepszego.
    Trochę researchu nie zaszkodzi... Będzie tak samo g...niany jak 100-400 czy 45-200.
    Jednak__ BĘDZIE__ ważył, mierzył, kosztował__MNIEJ__

Co do pozostałych porównań, to dobrze wiesz, że EF-S 60/2.8 można mieć za połowę ceny PL45...
    Mi też się nie podoba, że na f/2.8 nie ma żyletki rodem ze 100LIS. Jednak przeszło mi jak zobaczyłem jak oddaje kolorki, kontrast czy jak ładnie/płynnie/równo pierwszy plan przechodzi drugi (nieostrości). Wiesz, że te szkła są już na wtórnym rynku... i mają stabilizator ?

OK, I'll play

100-400L IS - $1590
    45-200OIS - $290

BTW. Na forum Canona, gdzie było w ofercie kilka szkieł 70-300 troszku dziwnie brzmi g...niane Zuiko
    BTW2. Pokaż mi g...niany zum Panasonika, szczególnie do m/43
    BTW3. Czy miałeś w ręku G/H/F1 z jakimkolwiek zumem... lub PENa z zumem Panasa?
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Opowiadasz jak rasowy członek Olympusclubu (mam nadzieję, że się ne obrazisz).
    Ale prawda jest taka, że olytalibowie uwielbiają porównywać wyimaginowane ogniskowe 4/3 z FF (jakby było co porównywać...), a cudownie zapominają o APS-C. Chcesz porównywać coś z 45-200 OIS? Porównuj EF-S 50-250
    100-300 powiadasz? A po co to komu? Np. ptaków tym nikt nie będzie fotografował. Dlaczego? Bo albo będzie tani i kiepski na długim końcu (wariant najbardziej prawdopodobny) albo trochę lepszy i drogi. I wtedy rozsądny, początkujący ptasiarz i tak sprawi sobie puszkę APS-C i do tego np. 400/5.6 L. I pozamiatane, bez dyskusji o ekwiwalentach ogniskowych, "cyfrowej" jakości szkieł m43 i tym podobnych wymysłach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS. Ile to będzie różnicy w szumach pomiędzy 5d a GF1? Ze 3eV? Zatem pokaż mi w m4/3 ekwiwalent 100-400 L IS. Czyli 50-200 ze światłem 2.0?
    Tak, rozumowanie równie bezsensowne jak porównywanie na zasadzie "ogniskowych"...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 24-06-2010 o 14:41 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Opowiadasz jak rasowy członek Olympusclubu (mam nadzieję, że się ne obrazisz).
    Szkoda, że nie jestem Jedi - wyczytałem w necie, że mają dostęp do sprzętu po promocyjnych cenach. Nie, nie obraziłem się.

Chcesz porównywać coś z 45-200 OIS? Porównuj EF-S 50-250
    No fakt, można i tak.

ef-s 55-250 IS - $255
    45-200OIS - $290

100-300 powiadasz? A po co to komu?
    Jest grono osób, które czeka na ten lens jak na zbawienie. Ja sobie czekam już tylko na 12mm, ty czekaj na Nexa z lunetką

Bo albo będzie tani i kiepski na długim końcu (wariant najbardziej prawdopodobny)
    Widziałeś zdjęcia z 45-200???

albo trochę lepszy i drogi.
    Oczywiście, że będzie bardzo drogi. Nikt rozsądny nie puści takiego szkła poniżej $1500.
    To jest szkło, którego nikt inny nie ma. Można go zapiąć do pro kamery, itd. Target jest jasny. Cena też

I wtedy rozsądny, początkujący ptasiarz i tak sprawi sobie puszkę APS-C i do tego np. 400/5.6 L.
    400/5.6L nie będzie pasować do D300s

I pozamiatane, bez dyskusji o ekwiwalentach ogniskowych, "cyfrowej" jakości szkieł m43 i tym podobnych wymysłach.
    Generalnie jest dobrze: takie FF taliby jak ty po paru latach ostrej krytyki cropa 1.6 nagle zaczynają... dostrzegać wady pełnej klatki?

Swoją drogą: czy pamiętasz o co mi chodziło kiedy odpisywałem Piotrowi 602
    the silence is deafening

Strona 33 z 194 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów