Strona 43 z 194 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

[QUOTE=MariuszJ

Bezlusterkowiec - tak, i to jako zastępnik lustrzanki a nie dodatkowe do niej akcesorium. Wywalając bezsensowną, odziedziczoną po analogu mechanikę i wyposażając aparat w całe dobrodziejstwo wynikające z obrazu na matrycy przed i po zrobieniu zdjęcia, pozostawiając dobrą w uchwycie puszkę i zbiór sprawdzonej optyki, są blisko czegoś, czego mi potrzeba.

[/QUOTE]

Po prostu ludzie stają się coraz bardziej leniwi i mają coraz mniej ochoty do dźwigania ogromnych, ważących wiele kilogramów kolubryn i tu największe szanse dla bezlusterkowców.
    Kto wziął do ręki PENa, ten wie, o czym mówię.
    Fakt, że nawet SONY wszedł na ten rynek, mówi sam za siebie.
    Podobnie wprowadzanie coraz to nowych szkieł w standardzie micro 4/3.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Wywalając bezsensowną, odziedziczoną po analogu mechanikę i wyposażając aparat w całe dobrodziejstwo wynikające z obrazu na matrycy przed i po zrobieniu zdjęcia
    Trochę się kolega zagalopował z tym "bezsensem" i "dobrodziejstwem". Tak długo ta mechanika nie będzie bezsensowna jak długo wizjer optyczny będzie lepszy od elektronicznego (pewnie jeszcze kilka lat), a dobrodziejstwa z obrazu na matrycy nie mają chyba polegać na tym, że bateria skończy się po godzinie fotografowania, bo musi zasilać cały czas matrycę, lcd i wizjer?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    jak długo wizjer optyczny będzie lepszy od elektronicznego (pewnie jeszcze kilka lat)
    bateria skończy się po godzinie fotografowania, bo musi zasilać cały czas matrycę, lcd i wizjer?
    Jest lepiej. Wiele lepiej. Innymi slowy - o wiele dalej do przodu, niz Ci sie wydaje.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Jest lepiej. Wiele lepiej. Innymi slowy - o wiele dalej do przodu, niz Ci sie wydaje.

Śmiem powątpiewać, ale może kiedyś to sprawdzę. Warunki konieczne, abym miał na to ochotę:

1. korpus z EVF i elektroniczną migawką (musi być bezgłośny)
    2. przyzwoity obiektyw z ogniskową ok. 300mm (może ten Panasonica 100-300 się nada, ale martwi mnie, że ciemny jest).

Na razie zatem czekam... I chyba trochę to potrwa. Może nawet Canon zdąży coś pokazać (o tyle ciekawe, że obiektywy już mam).

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Po prostu ludzie stają się coraz bardziej leniwi i mają coraz mniej ochoty do dźwigania ogromnych, ważących wiele kilogramów kolubryn i tu największe szanse dla bezlusterkowców.
    Kto wziął do ręki PENa, ten wie, o czym mówię.
    Fakt, że nawet SONY wszedł na ten rynek, mówi sam za siebie.
    Podobnie wprowadzanie coraz to nowych szkieł w standardzie micro 4/3.
    Pozdrówka
    Ludzie stają się coraz bardziej leniwi i nie chce im się nawet przekręcać obiektywów. Jeżeli tylko uświadomią sobie przed zakupem, że modularność optyki zmusza ich do dodatkowego wysiłku i - co gorsza - myślenia! - machną ręką na amatorskie bezlusterkowce. Tym leniwym ale z ambicjami ("pokaż mi Pan kieszonkową jakość") uczciwy sprzedawca powinien pokazać jakiś bardziej kreatywny obiektyw czy obiektywy do bezlusterkowców, następnie zgrabnie przejść z górnopółkowymi kompaktami.

Tak długo ta mechanika nie będzie bezsensowna jak długo wizjer optyczny będzie lepszy od elektronicznego (pewnie jeszcze kilka lat)
    Porównując to co oferują wizjery optyczne w amatorskich lustrzankach do tego co mamy obecnie w kompaktach i evilach - polemizowałbym.

... a dobrodziejstwa z obrazu na matrycy nie mają chyba polegać na tym, że bateria skończy się po godzinie fotografowania, bo musi zasilać cały czas matrycę, lcd i wizjer?
    To że masz obraz na matrycy przed zrobieniem zdjęcia to bardzo duży bonus, chyba nie wymagający tłumaczenia.

Śmiem powątpiewać, ale może kiedyś to sprawdzę.
    Na razie zatem czekam... I chyba trochę to potrwa. Może nawet Canon zdąży coś pokazać (o tyle ciekawe, że obiektywy już mam).
    Ja liczę na to, że będzie to po prostu zwykły (liczę jednak że lekki) aparat fotograficzny bez kłapaczki. Nie musi być żadną miarą miniaturyzowany, żeby nie robić bohomazów typu NEX z 18-200. Oczywiście import jakiejś istniejącej szklarni, najlepiej - jako i Ty wymagasz - Canon.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Edit: przejść do gabloty z górnopółkowymi kompaktami
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 26-08-2010 o 16:43 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja mam to samo plus PL.45
    Z czystej ciekawości: nie dlaczego a na co chcesz zamienić? Mi do szczęścia brakuje 12/14mm czytaj jeszcze w tym roku.
    Hmmm, powiem tak: po kilkumiesięcznym używaniu wiem dobrze że nie lubię kadrowania na lcd. Zostawiam sobie co prawda 20-tkę na lepsze czasy. Paradoksalnie odpowiada mi obrazowanie jakie dostarcza gf1 ale nie ten komfort. Z drugiej strony ilość gadżetów idzie w debilnym kierunku a osobiście chciałbym coś vide m9 w cenie gf1) Chwilowym kompromisem u mnie jest dp1s i ... contax g2 z dwoma szkłami. Może się doczekam takiego gfx z optycznym wizjerem i 3 jasnymi stałkami. Pomarzyć zawsze można.

Domyślnie

Cosina oficjalnie przyłączyła do m43

http://www.olympus-global.com/en/new...urthirdse.html

podejrzewam, że niedługo zobaczymy również Noktona 35mm 1.4 który jest malutki poniżej 3 cm grubości, mógłby być również Nokton 40mm 1.4 w tej samej wielkości, oba szkła praktycznie mniejsze od Panasonica 20mm 1.7.

Cosina robi również małego Noktona 50mm 1.1 czy większego 58mm F1.4, może też przerobić Ultrona 40mm F2 - wielkość Panasonica 20mm F1.7

W praktyce można spodziewać się jeszcze 3 bardzo jasnych i bardzo małych obiektywów o ogniskowych 35, 40 i 50mm.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Cosina oficjalnie przyłączyła do m43
    W praktyce można spodziewać się jeszcze 3 bardzo jasnych i bardzo małych obiektywów o ogniskowych 35, 40 i 50mm.
    I tu jest problem, bo odkąd kupiłem GF1 wciąż brakuje 12-14mm. W chwili kiedy Oly puści swoje 50/2 macro pod m43 50 Cosiny straci sens nawet jak będzie F1 - do nex'a są już adaptery a jedyną wadą nex'ów są szkła...
    Imho Cosina by pociągnęła znacznie więcej jakby zaczęli od szerokiego.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Imho Cosina by pociągnęła znacznie więcej jakby zaczęli od szerokiego.

A z jakim światłem?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    A z jakim światłem?
    Z jasnym 8), f/2.8 to ja się spodziewam od Olka (12mm), w Panasie ma być 14mm f/2.5.
    the silence is deafening

Strona 43 z 194 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów