O ile problemu z wyborem aplikacji graficznych raczej nie ma, to jak wygląda praca z przypadkowymi aplikacjami? Sam nie używam, ale weźmy na przykład taki MS Word, albo NotatnikCzy te aplikacje są zarządzane kolorem na poziomie systemu?
A co z gammą w przypadku ProPhoto? Pytałem o to w poprzednim poście..
Chyba zbyt dokładnie opisałem do czego będe używał monitora, bo czytając ten wątek i to do czego kupują ludzie monitory z serii CG to ja tu kupuje byle co hehe
Czytam specyfikacje S2433W (to W to Wide podejrzewam, bo w FAQ na Mastiff nie ma tego skrótu) i nasuwa mi się kilka pytań.
Czy to monitor z poszerzonym gamutem? Na eizo.pl jakoś nigdzie nie piszą, ani o 10 bitach ani nic konkretnego na ten temat. Na mastiff jest napisane o "szerokiej przestrzenii barw".
Czy jest w nim stabilizacja podświetlenia? Czy to to samo co stabilizcja elektroniczna? Wydaje mi się, że czytałem na forum że monitor ten nie posiada stabilizacji elektronicznej (cokolwiek to oznacza).
Czy jakość podświetlenia jest lepsza od 22" czy od 26"? Bo podejrzewam, że na jakimś poziomie wielkości matrycy jest skok technologiczny.
Jaki kalibrator/spektrofotometr zalecany jest do tego monitora? Jak wspomiałem, nie planuję wykonywać druków w domu więc kwestia użycia przyrządu do kalibracji papieru/drukarki odpada.
W specyfikacji wymienione są 2 porty wejściowe DVI/DSUB. W opisie mowa jest o trzech (DisplayPort). Jak jest w końcu naprawdę?
Szczerze mówiąc jeśli chodzi o NECi to rozważam NEC 2490WUXi2. Nie wiem jakie różnice (poza ceną) są na korzyść PA241Zamieszczone przez Krzychu
Co do 3kpln to myślałem o samym LCD, kalibracje powiedzmy, że z innych funduszy![]()