Monitor o szerokim gamucie umożliwia uzyskanie znacznie bardziej nasyconych barw, które wyglądają szalenie atrakcyjnie, co jednak niekoniecznie znaczy, że są one wyświetlane poprawnie![]()
Monitor o szerokim gamucie umożliwia uzyskanie znacznie bardziej nasyconych barw, które wyglądają szalenie atrakcyjnie, co jednak niekoniecznie znaczy, że są one wyświetlane poprawnie![]()
No dobrze to jak nie 15xps poniewaz problem z usb3 duzo na forach
http://en.community.dell.com/support...x?PageIndex=27
to moze Dell 17" Precision M6600
http://en.community.dell.com/support...x?PageIndex=27
cena wyzsza ekran full HD dostal dobre opinie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzieki wielkie za opinie, tylko doszukalem sie problemu z USB3 ktory jest od tamtego roku i nie zostal rozwiazany![]()
Ostatnio edytowane przez kendzi1 ; 13-05-2011 o 16:13 Powód: Automerged Doublepost
dobry link do 17" http://configure.euro.dell.com/dells...=en&cs=ukbsdt1
taki mam problemik który mnie trapi ostatnio.
Mam obecnie lapka i monitor NEC P221W i teraz zastanawia mnie jak lepiej go do rzeczonego laptopa podłączyc. Poprzez d-sub czy hdmi?
Do tej pory podłączałem tylko przez d-sub ale odkąd mamy w domu ps3 monitorek służy też jako obiekt do rozrywki no i mam taki kabelek dvi-hdmi i wydaje mi się, że obraz jest nieco ostrzejszy niż przez d-sub. Ale może tylko wydaje.
Do stacjonarnego kompa (planuję zakup niedługo) rozumiem, że najlepiej podłączac przez dvi?
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
tylko i wyłącznie wyjściem cyfrowym
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
A mnie ostatnio nurtuje inne pytanie...
Niby wszyscy wiemy ( a może i nie...), że do obróbki zdjęc to powinniśmy kupic jakiś Eizo, Nec czy inne podobne.... Ja sam po różnych przygodach z laptopami, tanimi LCD, w końcu dojrzałem, że cos trzeba zmienic i kupić monitor na którym zobacze to co robię..., itd, itd...
Ale zastanawiam sie jak to jest, że niby wszyscy piszą, że tylko Eizo, Nec, itd, a wielu ludzi zajmujących się profesjonalnie obróbką zdjęć wykonuje swoja prace na... iMacach, przeważnie 27"..., nawet niektórzy koledzy z tego forum...i chwala sobie jak diabli...
To czemu ono wszyscy nie pracują na Eizo czy Nec, a własnie na błyszczącym ekranie iMaca???
To jak to jest? Ten iMac nadaje się do obróbki zdjęc czy jego błyszczący panel i nie te kolory nie pozwalaja na to?
Pytanie trochę przewrotne, wybaczcie, ale właśnie chce kupić monitor (już prawie wybrałem Eizo) i ktos podsunął mi myśl: " a dlaczego nie iMac skoro tylu profesjonalnych fotografów (i nie tylko w USA) obrabia na nim zdjęcia to pewnie i tobie wystarczy..."
No właśnie, jak to jest???
![]()
Mała dygresja ogólna - nigdy nie jest tak, że sprzęt profesjonalny jest warunkiem sine qua non niezbędnym do wykonania danego zlecenia, że na monitorze A jesteśmy w stanie przygotować zlecenie profesjonalnie, a na monitorze B odwalimy amatorską kichę. Nie istnieje granica pomiędzy monitorami kiepawymi a genialny, po przekroczeniu której albo widzimy wszystko idealnie jak na papierze, albo widzimy totalne herezje.
Wszystko sprowadza się do możliwości swobodnego sterowania sprzętem, precyzji i komfortu pracy. Monitor do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy od wyświetlacza w iMacu będzie się różnił niuansami, które dla jednego będą mieć kardynalne znaczenie, dla innego są zwykłymi pierdami z d... onanistów sprzętowych. Prywatnie gdybym musiał zastąpić swój 30-o calowy, sprzętowo kalibrowany wyświetlacz NECzka ślicznym, błyszczącym iMaczkiem 27", to chyba bym się pociął - kto inny uzna zaś mój monitor za zbędny gadżet i marnację miejsca na biurku.
Na podobnej zasadzie - można postawić tezę, że ten sam kadr wykonany EF35/2 i EF35/1,4L będzie wyglądać podobnie, statystycznie znacznie więcej osób używa EF35/2 i robi przy tym piękne zdjęcia, więc nie ma sensu przepłacać za 5x droższą eLę...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 23-05-2011 o 09:45
czornyj dzięki za dygresję...
Tak więc na tym iMacu jest szansa na tą "precyzje i komfort pracy" czy nie?
Może ktos jeszcze coś skrobnie wtym temacie?
Ostatnio edytowane przez darek24111 ; 23-05-2011 o 09:44
Zależy, co rozumieć przez "precyzję i komfort pracy". Jeśli porównamy iMacza z NECzkiem PA271W, to będzie jak porównanie Mitsubishi Lancera, z Mitsubishi Lancerem Evolution. Patrząc jednak na sprawę realnie - naprawdę bardzo wąska grupa osób faktycznie potrzebuje rajdówki...
Mogę bardzo długo i wytrwale wymieniać listę przewag NECzka serii PA nad pospolitym iMaczem, czy jednak ktoś faktycznie potrzebuje monitora o ultymatywnej jakości, tego nie potrafię odgadnąć z uwagi na brak zdolności profetycznych.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 23-05-2011 o 09:58