Strona 332 z 378 PierwszyPierwszy ... 232282322330331332333334342 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 311 do 3 320 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Monitor o szerokim gamucie umożliwia uzyskanie znacznie bardziej nasyconych barw, które wyglądają szalenie atrakcyjnie, co jednak niekoniecznie znaczy, że są one wyświetlane poprawnie

Coś już napisał Awatar kendzi1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jak na komputer mobilny dzięki podświetleniu RGB LED ma wyjątkowo duży gamut - tyle tylko, że jak inne komputery mobilne ma kiepawą, nieprecyzyjną i nienajlepiej zlinearyzowaną matrycę TN, która dodatkowo (jak wszystkie TN-ki) ma nędzną charakterystykę kątową.

Jest wprawdzie w stanie zreprodukować większą paletę barw, ale przez zwiększenie objętości przestrzeni barwnej precyzja ich wyświetlania staje się jeszcze mniejsza.

Dla porównania - NEC 2190UXi jest w stanie zreprodukować mniejszą ilość walorów barwnych, ale to co jest w stanie wyświetlić wyświetla z nieporównanie większą precyzją, a dodatkowo przekłamania wynikające ze zmiany kąta obserwacji są o niebo mniejsze.
    No dobrze to jak nie 15xps poniewaz problem z usb3 duzo na forach
    http://en.community.dell.com/support...x?PageIndex=27
    to moze Dell 17" Precision M6600
    http://en.community.dell.com/support...x?PageIndex=27
    cena wyzsza ekran full HD dostal dobre opinie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    czornyj, kurde wywaliłem jego profil, bo bym normalnie pokazał. Niejeden stacjonarny monitor może się powstydzić kieprawszego obrazu niż ten lap. Nawet mając niezgorszego Neca na biurku szarpnęło mną delikatnie z zazdrości
    Pewnie, że ten lap nie ma tylu bitów, LUT'ów i innych kogutów, co dobre stacjonarne świetliki, ale jak się patrzy na niego jak na lapka, to myślę, że osiągi ma na całkiem przyzwoitym poziomie.
    dzieki wielkie za opinie, tylko doszukalem sie problemu z USB3 ktory jest od tamtego roku i nie zostal rozwiazany
    Ostatnio edytowane przez kendzi1 ; 13-05-2011 o 16:13 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

taki mam problemik który mnie trapi ostatnio.
    Mam obecnie lapka i monitor NEC P221W i teraz zastanawia mnie jak lepiej go do rzeczonego laptopa podłączyc. Poprzez d-sub czy hdmi?
    Do tej pory podłączałem tylko przez d-sub ale odkąd mamy w domu ps3 monitorek służy też jako obiekt do rozrywki no i mam taki kabelek dvi-hdmi i wydaje mi się, że obraz jest nieco ostrzejszy niż przez d-sub. Ale może tylko wydaje.

Do stacjonarnego kompa (planuję zakup niedługo) rozumiem, że najlepiej podłączac przez dvi?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    taki mam problemik który mnie trapi ostatnio.
    Mam obecnie lapka i monitor NEC P221W i teraz zastanawia mnie jak lepiej go do rzeczonego laptopa podłączyc. Poprzez d-sub czy hdmi?
    Do tej pory podłączałem tylko przez d-sub ale odkąd mamy w domu ps3 monitorek służy też jako obiekt do rozrywki no i mam taki kabelek dvi-hdmi i wydaje mi się, że obraz jest nieco ostrzejszy niż przez d-sub. Ale może tylko wydaje.

Do stacjonarnego kompa (planuję zakup niedługo) rozumiem, że najlepiej podłączac przez dvi?
    Przez HDMI. Sam sobie odpowiadasz dlaczego :-)

Domyślnie

tylko i wyłącznie wyjściem cyfrowym
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Coś już napisał

Domyślnie to jak, ten iMac nadaje sie do obróbki zdjęć czyy nie? :)))

A mnie ostatnio nurtuje inne pytanie...
    Niby wszyscy wiemy ( a może i nie... ), że do obróbki zdjęc to powinniśmy kupic jakiś Eizo, Nec czy inne podobne.... Ja sam po różnych przygodach z laptopami, tanimi LCD, w końcu dojrzałem, że cos trzeba zmienic i kupić monitor na którym zobacze to co robię..., itd, itd...

Ale zastanawiam sie jak to jest, że niby wszyscy piszą, że tylko Eizo, Nec, itd, a wielu ludzi zajmujących się profesjonalnie obróbką zdjęć wykonuje swoja prace na... iMacach, przeważnie 27"..., nawet niektórzy koledzy z tego forum... i chwala sobie jak diabli...
    To czemu ono wszyscy nie pracują na Eizo czy Nec, a własnie na błyszczącym ekranie iMaca???
    To jak to jest? Ten iMac nadaje się do obróbki zdjęc czy jego błyszczący panel i nie te kolory nie pozwalaja na to?

Pytanie trochę przewrotne, wybaczcie, ale właśnie chce kupić monitor (już prawie wybrałem Eizo) i ktos podsunął mi myśl: " a dlaczego nie iMac skoro tylu profesjonalnych fotografów (i nie tylko w USA ) obrabia na nim zdjęcia to pewnie i tobie wystarczy..."

No właśnie, jak to jest???

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mała dygresja ogólna - nigdy nie jest tak, że sprzęt profesjonalny jest warunkiem sine qua non niezbędnym do wykonania danego zlecenia, że na monitorze A jesteśmy w stanie przygotować zlecenie profesjonalnie, a na monitorze B odwalimy amatorską kichę. Nie istnieje granica pomiędzy monitorami kiepawymi a genialny, po przekroczeniu której albo widzimy wszystko idealnie jak na papierze, albo widzimy totalne herezje.

Wszystko sprowadza się do możliwości swobodnego sterowania sprzętem, precyzji i komfortu pracy. Monitor do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy od wyświetlacza w iMacu będzie się różnił niuansami, które dla jednego będą mieć kardynalne znaczenie, dla innego są zwykłymi pierdami z d... onanistów sprzętowych. Prywatnie gdybym musiał zastąpić swój 30-o calowy, sprzętowo kalibrowany wyświetlacz NECzka ślicznym, błyszczącym iMaczkiem 27", to chyba bym się pociął - kto inny uzna zaś mój monitor za zbędny gadżet i marnację miejsca na biurku.

Na podobnej zasadzie - można postawić tezę, że ten sam kadr wykonany EF35/2 i EF35/1,4L będzie wyglądać podobnie, statystycznie znacznie więcej osób używa EF35/2 i robi przy tym piękne zdjęcia, więc nie ma sensu przepłacać za 5x droższą eLę...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 23-05-2011 o 09:45

Coś już napisał

Domyślnie

czornyj dzięki za dygresję...
    Tak więc na tym iMacu jest szansa na tą "precyzje i komfort pracy" czy nie?

Może ktos jeszcze coś skrobnie wtym temacie?
    Ostatnio edytowane przez darek24111 ; 23-05-2011 o 09:44

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zależy, co rozumieć przez "precyzję i komfort pracy". Jeśli porównamy iMacza z NECzkiem PA271W, to będzie jak porównanie Mitsubishi Lancera, z Mitsubishi Lancerem Evolution. Patrząc jednak na sprawę realnie - naprawdę bardzo wąska grupa osób faktycznie potrzebuje rajdówki...

Mogę bardzo długo i wytrwale wymieniać listę przewag NECzka serii PA nad pospolitym iMaczem, czy jednak ktoś faktycznie potrzebuje monitora o ultymatywnej jakości, tego nie potrafię odgadnąć z uwagi na brak zdolności profetycznych.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 23-05-2011 o 09:58

Strona 332 z 378 PierwszyPierwszy ... 232282322330331332333334342 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów