Jak dla mnie głośne jest tylko jej włączanie/wyłączanie...
co do minusów: AF i mocowanie statywowe (np. takie jak w 400 5.6)
A co on ma z AF zle?
Zastanawia mnie roznica szybkosci AF 300/4IS i wlasnie 400/5.6.
Szczerze powiem nie wiem po co mi pozostawienie mocowania na statywie - ale jeżeli dla kogoś to jest pomocne - to może faktycznie to lepsze rozwiązanie.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
a jakie czasy osiągacie z 300 4 - włączony IS i do tego hmm monopod...
monopod i IS? jak użyjesz IS na statywie/monopodzie to efekty mogą być wręcz odwrotne do oczekiwanych. Nie jestem pewien ale chyba instrukcja zaleca wyłączenie stabilizacji przy zamontowaniu obiektywu na statywie/ monopodzie (pewności nie mam)
Stabilizacja w tym obiektywie to stare rozwiązanie i daje około 2 EV - czyli nie za wiele.
A osiągane czasy to nie tylko stabilizacja ale również wprawa i pewna ręka fotografującego.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
jak rowniez standardy autora, bo np. szanujacy sie landszafciarz w zyciu nie pusci do druku i podpisze swoim nazwiskiem tego, co kotleciarz czy prasowy bez zajakniecia umiesci w portfolio
nie wiem jak wersja z IS, ale ta stara jest sakramencko ostra pod warunkiem utrzymania naprawde krotkiego czasu albo prawidlowego uzycia statywu (i wezyka spustowego i MLU). a jak maja byc standardy gazetowe jakosci to rygor znacznie spada i wtedy nawet z 1/50 sekundy znajdzie sie cos do druku :-D