Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Wmówienie mojej żonie, że trzycyfrowy Canon jest poręcznym sprzętem amatorskim, ubliżało by jej inteligencji Szczególnie po dokręceniu 17-55
    to akurat jest kwestia gustu. mojej slubnej dawalem do macania kilka korpusow, w tym D90, ale dopiero przy 450D z kitem stwierdzila, ze to jej pasuje. nie chciala sluchac o mniejszych korpusach.

fakt, ze to jezdzi nie w damskiej torebce, tylko w moim plecaku (na moich plecach), no ale werdykt co do ergonomii byl tu jednoznaczny. nawet mimo prezentowania przeze mnie D90, ktory badz co badz od 450D jest, przynajmniej dla mnie, duzo wygodniejszy...
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta

Piotr przewaga m43 nad Sony:
    gietrzy - wyhamuj trochę 8). Tego aparatu jeszcze nie ma na rynku te zdjęcia na dpreview to może być jakiś spisek (ostatnio w modzie). Więc na generalne oceny i porównania jeszcze czas 8).
    Poza tym taka lista zalet i wad to nie jest matematyka to raczej rzecz preferencji i tu trudno wypunktować przewagę. Gdyby tak było to niektóre firmy miałby sprzedaż 100%, a inne 0. Nawet najbardziej egzotyczne konstrukcje znajdują nabywców - to dowód, że jakiekolwiek listy, rankingi są funta kłaków niewarte.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to akurat jest kwestia gustu. mojej slubnej dawalem do macania kilka korpusow, w tym D90, ale dopiero przy 450D z kitem stwierdzila, ze to jej pasuje. nie chciala sluchac o mniejszych korpusach.

fakt, ze to jezdzi nie w damskiej torebce, tylko w moim plecaku (na moich plecach), no ale werdykt co do ergonomii byl tu jednoznaczny. nawet mimo prezentowania przeze mnie D90, ktory badz co badz od 450D jest, przynajmniej dla mnie, duzo wygodniejszy...
    Ciekawe, bo odkąd moja wzięła ten aparat do ręki (450D) to teraz cały czas wspomina, że może 550D by był dla niej 8). Więc najwyraźniej Canon wie dla kogo te aparaty :grin:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Samo ekscytowanie się niuansami między serią 3 cyfrową a czymś odrobinkę większym jest oznaką zniewieścienia. Ach ta ergonomia...jak to się w rączce mieści... Wszystkie Canony są dla dziewcząt.

Prawdziwy kowboj się takimi cackami nie bawi, tylko czymś takim jak poniżej.
    To jest kamera dla chłopa.

http://www.youtube.com/watch?v=a64iG...eature=related

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nigdy nie ufaj aparatowi, który możesz unieść!
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    gietrzy - wyhamuj trochę 8).
    Spoko, mi nadmierna prędkość nie grozi (->arturs)
    Taka lista została stworzona ad hock na aktualne potrzeby Piotra 602 i rzeczywiście jest wypadkową moich preferencji, doświadczenia (w tym z Sony dslr; :wow: a jednak ) i z samym potworem (koncernem).

Podstawowa sprawa - imho - po Olku, szczególnie E-PL1, to EVIL = .jpg (zobacz swoją wypowiedź w moim wątku o LX3 )
    I dopóki Sony jest zrobi dobrego jpg'a i IBIS będzie imho gorsze od Oly.

Drugie primo: EVIL = rozmiar, ale brutto czyli całego zestawu.
    Tu GF1, 14, 20, 45 rządzi, ale chciałbym się miło rozczarować, gdyż jeśli Sony dobrze zaprogramowało ten sensor w rawie (w jpg jak jest każdy widzi a mi się nie chce czekać z 5 firmware'rów -> A700) i jeśli jest nadzieja na jakąś stałkę f/1.8 optycznie dorównującą 20/1.7 to ja z chęcią kupię nex-3 do zdjęć w lochach

Trzecia spraw: m43 wcale nie musi być lepszy od nex! Nie dalej jak wczoraj fociłem swoim zestawem i na 100/flesz i na 3200. Zdjęcia, jak na te warunki całkiem OK. Fakt chciałbym mieć możliwość 12800, ale nie za tą cenę (tragicznie mały korpus).

Więc na generalne oceny i porównania jeszcze czas 8).
    Dokładnie, Piotr dużo rzeczy pisze, co Oly powinien a tymczasem imho powinien jedno: obniżyć ceny obecnych PENów lub puścić kolejnego (IBIS i stopka to podstawa) jeszcze tańszy, jeszcze lepszy/dokładniejszy (AWB, kolor), może być kastrat bez rawa, może być stary LCD, plastik, byle by miał tylko iAuto, S i M.

Poza tym taka lista zalet i wad to nie jest matematyka to raczej rzecz preferencji i tu trudno wypunktować przewagę.
    Odnosisz się do realu, a tu jest forum internetowe
    Ja doskonale zdaję sobie sprawę co np. Janko Muzykant czy tompac mogliby zrobić gorszymi sprzętami (zdjęcie/autoportret w basenie leśnym/Kielce autorstwa tompaca dla mnie to mistrzostwo świata, tak jak jego bombowe sample (nikoniarze.pl/ weryfikujące skuteczność AF w A850, ale to już lepszy sprzęt) także spokojnie i tak wszystko sprowadza się do operatora nie cenzora.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Spoko, mi nadmierna prędkość nie grozi (->arturs) (...) Fakt chciałbym mieć możliwość 12800, ale nie za tą cenę (tragicznie mały korpus).
    Sorry za offtop, bo to może ja wypadłem z obiegu, ale z czasem czytanie Twoich postów sprawia mi coraz większe trudności..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

i tak wszystko sprowadza się do operatora nie cenzora.
    Co za ulga, że się zgadzamy :-D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dokładnie, Piotr dużo rzeczy pisze, co Oly powinien a tymczasem imho powinien jedno: obniżyć ceny obecnych PENów lub puścić kolejnego (IBIS i stopka to podstawa) jeszcze tańszy, jeszcze lepszy/dokładniejszy (AWB, kolor), może być kastrat bez rawa, może być stary LCD, plastik, byle by miał tylko iAuto, S i M.
    Dla mnie osobiście JPG to sprawa drugorzędna. Lustrem w 95% przypadków robię RAW. I tak nad każdą fotką chwilę spędzę nad kompem, a to utnę to co niepotrzebnie weszło w kadr, a to balana bieli poprawię, a to ekspozycję o 0,3EV przesunę. Wolę RAW, w JPG każdy błąd do poprawki już jest bardziej problemowy, a i informacji od razu mniej. JPG to sobie mogę zrobić na kompie, jeśl RAW będzie lepszy to i JPG będzie lepszy, choć może nie od razu z puszki.

Przemawia do mnie ruchomy LCD w Sony i większa (choć nie przesadzajmy z tą różnicą rozmiarów) matryca (także zapowiedzie zdjęć/filmów 3D, HDR i panorama z ręki). W Olku przemawia do mnie stabilizacja matrycy, świetny (na stopkę) EVF (choć pewnie Sony też taki zrobi) i ultraszeroki 9-18. W Panasie 20/1.7 (czyli też w Olku) i szybki AF, oraz najlepsze (na razie) opcje fimowe. Na razie nie ma ideałów.

Co do jednego do popieram w 100%. Olek powinien opuścić ceny. Skoro może sprzedawać taniej E620 czy E450, to jeszcze taniej (z uwagi na niższe koszty produkcji i prostszą konstrukcję) powinien sprzedawać EPL1. Nie musi być on lepszy od Sony, ale może być WYRAŹNIE tańszy. Gdyby miał niższe ceny już rok temu, już miałby DUZY kawał tortu i do podziału dla Sony, Samsunga i innych zostałoby znacznie mniej (szczególnie jeśli byłoby JUŻ kilka droższych, ale bardzo zacnych szkiełek do m43), lub zostawałaby opcja przystąpienia do micro43. Panas z Olkiem mieli swój czas na wyłączność, zupełnie bez żadnej konkurencji i zdobycie dużej części rynku i zupełnie go nie wykorzystali.

Gdybym miał już dziś body micro43, EVF na stopkę, ze dwa fajne szkiełka, pewnie bym nawet nie myślał o Sony, tylko patrzył jakie to nowe szkiełko Olek lub Panas wypuszczą lub jakie upgrady zrobią w następnym body. A tak ceny skutecznie zablokowały chęć na zakup i nadal zastanawiam się KTÓREGO PRODUCENTA micro kupię (i w jaki system się wpakuję na dłużej).

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Przemawia do mnie ruchomy LCD w Sony
    Ruchomy to jest G/H1. W Sony jest odchylany.

(także zapowiedzie zdjęć/filmów 3D, HDR i panorama z ręki).
    Kolekcjoner i to ja miałem wyhamować? Piotr jest ktoś w Polszy kto nadaje sygnał 3D?
    HDR - dobrego automat nie zrobi (znacznie lepszy jest DRO/ALO/D-Light).
    Panorama: automatem? Oglądałem "hands on nex-3 review" na cnet, kobitka wyraźnie mówi i pokazuje gdzie automatyka nexa się wykrzacza i m. in. to właśnie funkcja automatycznej panoramy.

i ultraszeroki 9-18.
    BTW. wg pierwszych doniesień z Pana korpusami daje różowy zafarb.

Na razie nie ma ideałów.
    I nigdy nie będzie. E-PL1 to najsensowniejszy kompromis.

Gdyby miał niższe ceny już rok temu, już miałby DUZY kawał tortu i do podziału dla Sony, Samsunga i innych zostałoby znacznie mniej
    Piotr przepraszam, ale naiwny jesteś. Taka sama byłaby pieśń PROfesorów wyczekujących i na niższe ceny i na na większy sensor... nie zauważyłeś jak chociażby tu, na C-B, jest gnojony aps-c crop? Oczywiście w wątkach nt. dslr. W wątkach o evil wszystkie PROfesory nagle pokochały maluczkiego cropa...chyba wszystko sprowadza się do braku kasy idealnego evila tj. M9

Co do szkieł: no cóż takie życie. Ten komu kit i 20 nie wystarczają i tak poczeka na 12-14/2.5 i 50/2.0.

A tak ceny skutecznie zablokowały chęć na zakup i nadal zastanawiam się KTÓREGO PRODUCENTA micro kupię (i w jaki system się wpakuję na dłużej).
    Po tym co siedzi w tym nowym Ixusie HS, jestem pewien, że kupisz Canona. Po wejściu Sony w EVIL, Canon czy Nikon nie mają wyboru.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ruchomy to jest G/H1. W Sony jest odchylany.

Co prawda to prawda. Rozwiązanie Panas (i lustra Olka) jest wyraźnie lepsze, tylko że nie ma go w maluchach GF1/E1P1/EP2/EPL1. Sony zrobiło to, w dodatku ekran jest bardzo cienki (nie taki gruby jak w E-3) i ma wyższą rozdzielczość niż ekrany Olka i Panasa. Bezlutrzankowiec aż się prosi o ruchomy ekran.

3D w tej chwili to przyszłość, ale niedaleka. Linie na zwykłe LCD - HD już się pewnie zamortyzowały, w sklepach nie ma dawno już CRT, pojawiają się modele 3D już za znośne pieniądze. Za rok-dwa rozkręci się marketing 3D, filmy już się pojawiają, a jakaś kablówka zacznie pewnie puszczać wkrótce 3 (już jakiś satelita zaczyna coś nadawać). Przecież jakoś trzeba namówić ludzi do wymiany świeżo zakupionych 50-calowych cienkich LCD-ków full HD. Avatar też zrobił swoje, sporo nowych filmów w kinie (wszystkie dla dzieci) są w 3D. Sony może dziś tego nie oferuje, ale przewiduje przyszłość w swoim systemie i to dobrze o nim świadczy. Pewnie będzie to forsować, bo to także rozkręcanie sprzedaży swoich telewizorów Bravia, Playstation 4 też będzie 3D. Sony ma w upowszechnianiu 3D interes.

NEXy mają na razie pewnie przedprodukcyjny firmware. Dopracują to. Sęk w tym, że Sony wprowadza jakieś przydatne rozwiązania. Wszyscy coś się starają wymyśleć żeby opchnąć swój towar. Jedne funkcje sa średnio przydatne (rozpoznawanie twarzy), inne mają sens i nową użyteczność. Panorama z ręki czy HDR "w locie" to nowa funkcjonalność. Oczywiście lepszą panoramę zrobię starym lustrem na statywie z głowicą do panoram, ale ile taka głowica kosztuje? Wolę to niż kolejne megapixele.

Stabilizacja matrycy, panorama z ręki, HDR w locie - chwileczkę, po co ja mam targać statyw?

Micro w wersji Canona daje mi tylko tyle, ile będzie wspólnie kompatybilne z lustrzankowym systemem. Podpinanie 70-200 f/4L IS w body rozmiarów NEX-a nie ma sensu. Najwyżej budżetowe stałki 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 ale też wolałbym odpowiedniki micro (w dodatku te ogniskowe interesują mnie na FF a nie na APS-C). Co innego gdybym był użytkownikiem luster Pentaxa i właścicielem paru "naleśników". Co więc może być wspólnego? Gorąca stopka, soft na kompa, wężyk spustowy (pilot)? Podpinenie pod body a la NEX mojego Metza 58 nie ma sensu. Canon nie daje do wszystkich modeli sterowania bezprzewodowego lampami (Olek daje). Jedynie co wspólnego rozpatruję, to ewentualny zakup PocketWizarda w tej nowej wersji (zminiaturyzowanej) - powinien pasować zarówno do micro-Canona i luster Canona.
    Canon byłby wygodny gdyby miał maksymalnie dużo wspólnego z lustrzankowym systemem i gdyby miał się ukazać w sensownym czasie.

Obecnie micro43 JEST i Sony za chwilę będzie. Oba systemy mają swoje zalety, micro jest w rozwoju systemu sporo do przodu, ale Sony zaskoczyło pozywnie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów