Spoko, mi nadmierna prędkość nie grozi(->arturs)
Taka lista została stworzona ad hock na aktualnepotrzeby Piotra 602 i rzeczywiście jest wypadkową moich preferencji, doświadczenia (w tym z Sony dslr; :wow: a jednak
) i z samym potworem (koncernem).
Podstawowa sprawa - imho - po Olku, szczególnie E-PL1, to EVIL = .jpg (zobacz swoją wypowiedź w moim wątku o LX3)
I dopóki Sony jest zrobi dobrego jpg'a i IBIS będzie imho gorsze od Oly.
Drugie primo: EVIL = rozmiar, ale brutto czyli całego zestawu.
Tu GF1, 14, 20, 45 rządzi, ale chciałbym się miło rozczarować, gdyż jeśli Sony dobrze zaprogramowało ten sensor w rawie (w jpg jak jest każdy widzi a mi się nie chce czekać z 5 firmware'rów -> A700) i jeśli jest nadzieja na jakąś stałkę f/1.8 optycznie dorównującą 20/1.7 to ja z chęcią kupię nex-3 do zdjęć w lochach
Trzecia spraw: m43 wcale nie musi być lepszy od nex! Nie dalej jak wczoraj fociłem swoim zestawem i na 100/flesz i na 3200. Zdjęcia, jak na te warunki całkiem OK. Fakt chciałbym mieć możliwość 12800, ale nie za tą cenę (tragicznie mały korpus).
Dokładnie, Piotr dużo rzeczy pisze, co Oly powinien a tymczasem imho powinien jedno: obniżyć ceny obecnych PENów lub puścić kolejnego (IBIS i stopka to podstawa) jeszcze tańszy, jeszcze lepszy/dokładniejszy (AWB, kolor), może być kastrat bez rawa, może być stary LCD, plastik, byle by miał tylko iAuto, S i M.
Odnosisz się do realu, a tu jest forum internetowe
Ja doskonale zdaję sobie sprawę co np. Janko Muzykant czy tompac mogliby zrobić gorszymi sprzętami (zdjęcie/autoportret w basenie leśnym/Kielce autorstwa tompaca dla mnie to mistrzostwo świata, tak jak jego bombowe sample (nikoniarze.pl/ weryfikujące skuteczność AF w A850, ale to już lepszy sprzęt) także spokojnie i tak wszystko sprowadza się do operatora nie cenzora.