Co prawda to prawda. Rozwiązanie Panas (i lustra Olka) jest wyraźnie lepsze, tylko że nie ma go w maluchach GF1/E1P1/EP2/EPL1. Sony zrobiło to, w dodatku ekran jest bardzo cienki (nie taki gruby jak w E-3) i ma wyższą rozdzielczość niż ekrany Olka i Panasa. Bezlutrzankowiec aż się prosi o ruchomy ekran.
3D w tej chwili to przyszłość, ale niedaleka. Linie na zwykłe LCD - HD już się pewnie zamortyzowały, w sklepach nie ma dawno już CRT, pojawiają się modele 3D już za znośne pieniądze. Za rok-dwa rozkręci się marketing 3D, filmy już się pojawiają, a jakaś kablówka zacznie pewnie puszczać wkrótce 3 (już jakiś satelita zaczyna coś nadawać). Przecież jakoś trzeba namówić ludzi do wymiany świeżo zakupionych 50-calowych cienkich LCD-ków full HD. Avatar też zrobił swoje, sporo nowych filmów w kinie (wszystkie dla dzieci) są w 3D. Sony może dziś tego nie oferuje, ale przewiduje przyszłość w swoim systemie i to dobrze o nim świadczy. Pewnie będzie to forsować, bo to także rozkręcanie sprzedaży swoich telewizorów Bravia, Playstation 4 też będzie 3D. Sony ma w upowszechnianiu 3D interes.
NEXy mają na razie pewnie przedprodukcyjny firmware. Dopracują to. Sęk w tym, że Sony wprowadza jakieś przydatne rozwiązania. Wszyscy coś się starają wymyśleć żeby opchnąć swój towar. Jedne funkcje sa średnio przydatne (rozpoznawanie twarzy), inne mają sens i nową użyteczność. Panorama z ręki czy HDR "w locie" to nowa funkcjonalność. Oczywiście lepszą panoramę zrobię starym lustrem na statywie z głowicą do panoram, ale ile taka głowica kosztuje? Wolę to niż kolejne megapixele.
Stabilizacja matrycy, panorama z ręki, HDR w locie - chwileczkę, po co ja mam targać statyw?
Micro w wersji Canona daje mi tylko tyle, ile będzie wspólnie kompatybilne z lustrzankowym systemem. Podpinanie 70-200 f/4L IS w body rozmiarów NEX-a nie ma sensu. Najwyżej budżetowe stałki 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 ale też wolałbym odpowiedniki micro (w dodatku te ogniskowe interesują mnie na FF a nie na APS-C). Co innego gdybym był użytkownikiem luster Pentaxa i właścicielem paru "naleśników". Co więc może być wspólnego? Gorąca stopka, soft na kompa, wężyk spustowy (pilot)? Podpinenie pod body a la NEX mojego Metza 58 nie ma sensu. Canon nie daje do wszystkich modeli sterowania bezprzewodowego lampami (Olek daje). Jedynie co wspólnego rozpatruję, to ewentualny zakup PocketWizarda w tej nowej wersji (zminiaturyzowanej) - powinien pasować zarówno do micro-Canona i luster Canona.
Canon byłby wygodny gdyby miał maksymalnie dużo wspólnego z lustrzankowym systemem i gdyby miał się ukazać w sensownym czasie.
Obecnie micro43 JEST i Sony za chwilę będzie. Oba systemy mają swoje zalety, micro jest w rozwoju systemu sporo do przodu, ale Sony zaskoczyło pozywnie.