Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Podejrzewam, że stabilizacja matrycy może się jeszcze pojawić w jakimś "grubszym" korpusie, to nie problem. Tutaj chodziło pewnie o efekt wizualny, żeby się bardziej odróżnić od konkurencji...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Podejrzewam, że stabilizacja matrycy może się jeszcze pojawić w jakimś "grubszym" korpusie, to nie problem. Tutaj chodziło pewnie o efekt wizualny, żeby się bardziej odróżnić od konkurencji...
    Za trzy lata pojawi się jako nowość.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jak patrzę na zdjęcie http://dpreview.com/previews/SonyNEX...unt-nolens.jpg to wydaje mi się, że bagnet ma spory zapas? FF? Może ktoś pomierzy lub w inny sposób wyprowadzi mnie z błędu?
    Chodzi chyba o kompatybilność ze szkłami do systemu alfa - o ile wiem jest przejściówka. Moim zdaniem świetna propozycja Sony - może to być hit sprzedaży - w szczególności znając marketing Sony. Powoli zaczyna to przypominać jakieś futurystyczne wizje sprzed wielu wielu lat - czyli matrycę przyczepioną do obiektywu.
    Bardzo dobry ruch, będzie się ostro działo, szczególnie że wielcy jeszcze nie pokazali swoich pomysłów na ten segment.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

A mi się zdaje, że wielcy coś zaspali lub nie docenili poczynań konkurencji. I pewnie jeszcze przed wakacjami Oly i Panas czymś zaskoczą.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    A mi się zdaje, że wielcy coś zaspali lub nie docenili poczynań konkurencji. I pewnie jeszcze przed wakacjami Oly i Panas czymś zaskoczą.
    Może, a może też czekają na to jak to zostanie przyjęte i jakie wady mają poszczególne rozwiązania - taka wiedza może być bezcenna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Najlepiej jak zaskoczą nas cenami GF1 z 20mm za 1999 zł :cool:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    A gdyby tak canon do bezlusterkowca włożył matrycę mniejszą nawet od 4/3, ale w formacie 3:2 to można by wówczas zaproponować sensownego i niewielkiego zooma. Wtedy jest uniwersalność, jakość i przy tym możliwość wymiany obiektywów faktycznie w formie zmianiaturyzowanej.

Jaki tu znaczenia ma format matrycy?

W m43 masz wszystkie formaty 4:3, 3:2, 16:9 i 1:1
    Ostatnio edytowane przez CzłowiekZ ; 12-05-2010 o 08:40 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta

Jaki tu znaczenia ma format matrycy?

W m43 masz wszystkie formaty 4:3, 3:2, 16:9 i 1:1
    Format w olku jest 4/3. Inne "formaty" to przycinanie tej jednej matrycy w różny sposób.
    Format nie ma znaczenia w kontekście wielkości obiektywów tylko rozmiar fizyczny matrycy. Im mniejsza tym łatwiej zrobić dobry zoom przy zachowaniu jego miniaturyzacji. Natomiast pisałem o 3:2 dlatego, że jest to format który mi akurat odpowiada i poza tym nie widzę sensu aby canon wprowadzał matrycę 4/3.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Format w olku jest 4/3. Inne "formaty" to przycinanie tej jednej matrycy w różny sposób.
    Format nie ma znaczenia w kontekście wielkości obiektywów tylko rozmiar fizyczny matrycy. Im mniejsza tym łatwiej zrobić dobry zoom przy zachowaniu jego miniaturyzacji. Natomiast pisałem o 3:2 dlatego, że jest to format który mi akurat odpowiada i poza tym nie widzę sensu aby canon wprowadzał matrycę 4/3.

Ale to wciąż nie ma znaczenie, czy format będzie przycięty softem czy w fabryce.

I tak będzie wykorzystany dłuższy bok.

Przewaga jest taka, że softem łatwiej zmienić format i kadrować w dowolnym momencie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów